12 Temmuz 2021 Pazartesi

MS hastası engelli Aysun Şahin cezaevinde büyük risk altında

Hapiste MS hastalığıyla mücadele eden Aysun Şahin’in infaz erteleme talebi ikinci kez reddedildi. Kişisel ihtiyaçlarını tek başına göremeyen ve risk altında olduğunu belirten Şahin’i tuvalete bile koğuştakiler götürüyor.

SEVİNÇ ÖZARSLAN | BOLD ÖZEL

Gülen Hareketi soruşturmaları kapsamında 29 Kasım 2017’de tutuklanıp Düzce T Tipi Cezaevine gönderilen Multiple Skleroz (MS) hastası Aysun Şahin’in infaz erteleme talebi ikinci kez reddedildi. Doğuştan kalça çıkıklığı ve eklemlerinde şekil bozukluğu olduğu için yüzde 48 engelli raporu olan Şahin’e, 2011 yılında MS teşhisi konuldu.

Dört yıldır MS başta olmak üzere eklem romatizması, kalpte ritim bozukluğu, kemik erimesi, boyun düzleşmesi gibi hastalıklarla cezaevinde mücadele eden Şahin, hastaneye tekerlekli sandalye ile görüşlere ise koğuş arkadaşlarının kolunda çıkabiliyor. Kişisel ihtiyaçlarını da tek başına göremiyor. Tuvalete bile koğuştakilerin yardımıyla gidebilen Şahin’in vücut fonksiyonları 85 yaşındaki bir insanınki gibi.

“ELLERİM KELEPÇELİ HASTANEDE GÜÇLÜK YAŞIYORUM”

TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na ve İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) iletilmek üzere Mart 2019’da durumunu anlatan bir mektup yazan Aysun Şahin, artık duvarlara tutunarak yürüdüğünü, hastaneye kelepçeli götürüldüğü için güçlük yaşadığını ifade etti.

Gün aşırı olması gereken MS iğnesini kendi kendine yapan Şahin, “MS’den dolayı yürümekte zorlanıyor, ellerim kelepçeli hastanede güçlük yaşıyorum. MS için kullandığım iğnelerden dolayı grip bile olmamam gerekiyor. Çünkü ilaç beni güçsüz yapıyor. Burada büyük risk altındayım. Stres, sıkıntı ve üzüntüden uzak durmam gereken 2 kronik hastalıkla mücadele ediyorum. Bu durumda nasıl olacak bilmiyorum. Artık duvarlara tutunarak yürümeye başladım. Özellikle iğne olduğum zaman kaslarım güçsüzleşiyor. Yürümekte zorlanıyorum. Arkadaşlarım kollarıma girip tuvalete götürüyorlar” dedi.

“ENGELLİLİK ORANI ARTTI”

Cezaevinde beslenmenin büyük bir problem olduğu biliniyor. Hasta mahpuslar hem sağlık hizmetlerine ulaşmada hem de sağlıklı beslenme konusunda çok fazla hak ihlaline uğruyor. Mektubunda bu konulara da dikkat çeken Şahin, “Bağışıklık sistemimi güçlendirmem, doğal beslenmem gerekiyor. Haftada 3 gün balık tüketmem gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Şahin yüzde 48 engelli raporuna MS hastalığının henüz dahil olmadığını, bu yüzden engellilik oranının yüzde 70’lere yükselmiş olabileceğini de sözlerine ekledi.

Aysun Şahin’in 10 ve 12 yaşında iki çocuğu bulunuyor.

KHK İLE KAPATILAN YURTTA ÇALIŞIYORDU

Tutuklandıktan 15 ay sonra ilk infaz erteleme başvurusunda bulunan Şahin’in talebi, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığı tarafından ‘cezaevinde kalabilir’ denilerek reddedildi. İkinci talebi ise yine aynı gerekçelerle bir ay önce reddedildi.

KHK ile kapatılan Düzce’de özel bir kız yurdunun müdürlüğü yapan Aysun Şahin (44), tanık ifadeleri, dernek üyeliği, gazete aboneliği, Bylock kullandığı ve Bank Asya’da hesabı olduğu iddiasıyla ilk mahkemede 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dosyası da Yargıtay tarafından onaylandı.

AYSUN ŞAHİN’İN TBMM’YE VE İHD’YE YAZDIĞI MEKTUP

2011 YILINDA VERİLEN ENGELLİ RAPORU

ŞUBAT 2020 REDDEDİLEN İLK İNFAZ ERTELEME TALEBİ

MS hastası engelli Aysun Şahin cezaevinde büyük risk altında yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder