12 Temmuz 2021 Pazartesi

Ürdün’de kol kırıldı yen içinde kaldı: 2 kişiye ceza verip darbenin üstünü örttüler

Ürdün’de kraliyet ailesi içindeki çekişme alt seviyelerdeki kişilere ceza verilerek kapatıldı. Nisan ayında eski Veliaht Prens’in adının karıştığı ve geniş çaplı tutuklamaların yapıldığı darbe davasında 2 sanığa 15’er yıl cezalar verildi. Krala karşı bayrak açan Veliaht Prens Hamza’ya suçlama dahi yönetilmedi.

BOLD ANALİZ – Ürdün’de eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin’in de adının karıştığı darbe girişimi davasında yargılanan iki sanığa 15’er yıl hapis cezası verildi. Eski Maliye Bakanı Basim Avadallah ve Kraliyet Ailesi üyesi Şerif Hasan bin Zayd, krallığa karşı isyana teşvik suçundan hüküm giydi. Bugün yedinci duruşması yapılan dava 21 Haziran’dan itibaren kamuoyuna kapalı bir şekilde görülmeye başlanmıştı. Devlet Güvenlik Mahkemesinde görülen davada askeri hakim Muvaffak el-Musaid, yaşananları, “ülkedeki mevcut rejimi hedef alan bir suç projesi” olarak nitelendirdi.

GÖZALTINA ALINAN VELİAHT PRENSE SUÇLAMA YÖNELTİLMEDİ

Nisan ayında planın bir parçası olduğu suçlamasıyla 18 kişi gözaltına alınmış, Avadallah ve bin Zayd dışında hepsi daha sonra serbest bırakılmıştı. Bu iki isim ise ülkedeki kötüleşen ekonomik koşullar ve yolsuzluklara duyulan tepkiyi kullanarak iktidarı devirmeye çalışmakla suçlanmıştı.

Veliaht Prens Hamza da Nisan ayında kargaşa planlama suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Mahkeme, Prens Hamza’dan sonra gözaltına alınan bu iki kişiyi suçlu bulurken Hamza’ya herhangi bir suçlama yöneltilmedi.

Ürdün kanunlarına göre mahkemenin kararı 30 gün içinde temyize götürülebiliyor.

KRALİYETE ÖNCE BAYRAK AÇTI, SONRA BAĞLILIK YEMİNİ ETTİ

Ürdün eski Veliaht Prensi Hamza Bin Hüseyin

Prens Hamza gözaltına alındıktan sonra sosyal medyadan yayınladığı videoda dış dünyayla iletişiminin kesilmeye çalışıldığını ve emirlere itaat etmeyeceğini açıklamış, bundan birkaç gün sonra ise kraliyete bağlılık yemini etmişti.

Sanıkların Prens Hamza’yı tanık olarak dinleme talebi ise mahkeme tarafından kabul edilmedi.

“KOL KIRILDI, YEN İÇİNDE KALDI”

Prens Hamza’nın kamuoyu önündeki açıklamasının ardından Kral Abdullah bu meseleyi “Haşimi ailesinin iç meselesi olarak ele alacağını” söylemişti.

ABD’de eğitim gören bir ekonomist olan Avadallah, Kral’ın en güvendiği danışmanlarındandı ve Ürdün’ün ekonomik reformlarının gerçekleşmesinde de etkili bir isim olarak gösteriliyordu. Ancak reform sürecinde sıklıkla hükümetinin direnciyle karşılaşıyordu.

Avadallah’ın ABD merkezli avukatları, duruşmanın kesinlikle adil bir şekilde görülmediğini, müvekkillerinin işkence gördüğünü söylemişti. Savcılar ise bu suçlamaları reddetmişti.

OLAYDA SUUDİ ARABİSTAN’IN ROLÜ NE ?

Avadallah ve bin Zayd’ın ülkede iktidarı değiştirdikten sonra Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın da desteğini almayı umduğu öne sürülüyor.

Son olarak ABD medyasında çıkan haberlerde, Suudi Arabistan’ın, başkent Amman’a yetkililer göndererek Avadalah’ın serbest bırakılması için Ürdün’e baskı yapmaya çalıştığı yazılmıştı.

Avadallah’ın Ürdün, Suudi Arabistan ve ABD olmak üzere üç vatandaşlığı bulunduğu biliniyor.

SELMAN’IN AGRESİF DIŞ POLİTİKASI BÖLGEYİ GERİYOR

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman’ın Arap dünyasındaki agresif dış politikası nedeniyle Riyad’ın son zamanlarda en yakın müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri ile de ilişkileri kötü durumda.

Ürdün de tarihsel olarak Suudi Arabistan’ın her zaman yakın müttefiki olagelmiştir. Ancak ekonomik olarak oldukça zayıf olan Ürdün hükumetinin Suudi Arabistan’a karşı açıktan tavır alması pek de mümkün gözükmüyor.

NE OLMUŞTU?

ABD merkezli Washington Post gazetesi 3 Nisan’da eski Ürdün Veliaht Prensi Hamza bin Hüseyin ve 20 kişinin, “Kral 2. Abdullah’a karşı komplo kurma” suçlamasıyla gözaltına alındığını iddia etmişti.

Ürdün hükümeti, 16 kişinin gözaltına alındığını duyururken, Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Ahmed el-Huneyti, Prens Hamza’nın gözaltına alınmadığını ancak kendisinden ülkenin güvenliğine zarar verebilecek faaliyetlerini durdurmasının istendiğini açıklamıştı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi de 4 Nisan’da yaptığı açıklamada, yürütülen soruşturma sonucunda Prens Hamza’nın dış güçlerle ülkenin güvenliğini hedef alan birtakım faaliyetlere karıştığının ortaya çıktığını söylemişti.

Eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin, 5 Nisan’da Kral 2. Abdullah’a bağlılığını teyit eden bir mektuba imza atmıştı.

Ürdün Kralı 2. Abdullah da 7 Nisan’da ulusa sesleniş için yazılı bir açıklama yayımlamış, Prens Hamza’nın ailesi ile sarayında bulunduğunu ve son günlerde yaşanan “fitnenin son bulduğunu” ifade etmişti.

Ürdün resmi televizyonu 12 Nisan’da Prens Hamza meselesinin Kraliyet ailesi geleneği çerçevesinde çözüme kavuşturulacağını, eski Veliaht Prens’in hukuki işlemlerden muaf tutularak yargı önüne çıkmayacağını duyurmuştu.

Avrupa’da yaşayan Erdoğan muhaliflerini infaz listesine aldılar

Ürdün’de kol kırıldı yen içinde kaldı: 2 kişiye ceza verip darbenin üstünü örttüler yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder