27 Ağustos 2019 Salı

AKP’de eski defter savaşı başladı: Davutoğlu döneminde Suriye’ye silah gönderme kararı

Ahmet Davutoğlu’nun terör konusunda eski defterleri açmakla tehdit ettiği AKP iktidarından karşı hamle geldi. Suriye’deki “dost gruplara” silah verilmesinin kararlaştırıldığı Ağustos 2015 kararı Cumhuriyet’e servis edildi.

BOLD- Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz” diyerek, işaret ettiği 7 Haziran – 1 Kasım 2015 tarihleri arasıyla ilgili ifşaatlar başladı.

İLGİLİ BİRİMLERE AÇIK YETKİ VERİLMİŞ

Cumhuriyet Gazetesi’ne servis edilen Alican Uludağ imzalı habere göre, Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığında, Ağustos 2015’te toplanan Bakanlar Kurulu, Suriye’den gelebilecek terör tehdidine karşı bölgedeki dost gruplara silah ve malzeme verilmesi, bunların sınırdan geçirilmesi kararı aldı. Karar kapsamında devletin ilgili birimlerine açık yetki verildi.

SİLAH VE TEÇHİZAT DESTEĞİ VERİLECEK

Güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre diye verilen haberde, 7 Haziran 2015’te, AKP’nin tek başına iktidarını kaybetmesi üzerine yeni hükumet kurulana kadar görevine devam eden Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararına göre Türkiye, Suriye’de “dost grup” olarak gördüğü örgütlere silah ve teçhizat desteği verecek, devletin ilgili birimleri, bu grupların sınırdan getirilip götürülmesi konusunda tam yetkili olacaktı.

SİLAHLAR YURT DIŞINDAN İTHAL EDİLDİ

Yine bu örgütlerin kullanacağı silahların yurt dışından ithal edilmesi amacıyla ilgili birimlere yetki verilirken, bu malların girişleri gümrük dışı tutuldu. Bu tarihten sonra, arasında birçok cihatçı örgütün de olduğu gruplar Türkiye tarafından büyük oranda desteklendi.

MİT TIRLARI DAVASINI AKILLARA GETİRDİ

AKP hükumetinin aldığı Suriye’ye silah gönderme kararı MİT tırları davasını akıllara getirdi. Ocak 2014 tarihinde durdurulan MİT tırlarının Suriye’ye silah götürdüğü ortaya çıkmıştı. IŞİD ve cihatçı grupları destekleyen AKP hükumetinin gönderdiği silahların yakalanmasından 1.5 yıl sonra bakanlar kurulu kararı ile silah göndermeye resmiyet kazandırıldığı ortaya çıktı.

DAVUTOĞLU’NA MESAJ

Cumhuriyete servis edilen haberin zamanlaması Ahmet Davutoğlu’na bir mesaj olarak yorumlandı. 7 Haziran-1 Kasım arasında Başbakanlık koltuğunda oturan Davutoğlu’na ‘defterler açılırsa sende insan içine çıkamazsın’ mesajı verildi.

Davutoğlu’na “bildiklerini açıkla” çağrısı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder