27 Ağustos 2019 Salı

Fransa ile Brezilya arasındaki Amazon kavgası büyüyor

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Brezilya Cumhurbaşkanı Bolsonaro arasında Amazon ormanlarındaki yangın nedeniyle başlayan kavga büyüyor. Brezilya, G7’nin Amazon yangınlarıyla mücadele için önerdiği 22 milyon dolarlık yardımı reddetti.

BOLD – Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro arasında Amazon ormanlarındaki yangın nedeniyle başlayan kavga gittikçe büyüyor. İkili arasındaki Amazon tartışması bir anda “kişisel kavgaya” dönüştü.

ZİRVE ÖNCESİNDE BAŞLADI

Macron, G7 zirvesinden önce Amazon ormanlarında çıkan yangınlarla ilgili bir paylaşımda bulunmuş ve “Kelimenin tam anlamıyla evimiz yanıyor. Dünya oksijenine yüzde 20 katkı yapan Amazon ormanları, dünyanın akciğerleridir. Bu uluslararası bir kriz. İki gün sonra toplanacak G7 zirvesinde bunu gündeme getireceğim” demişti.

Bunun üzerine sert yanıt veren Bolsonaro, Macron’un paylaştığı tweet’te sahte fotoğraf kullandığını belirtmiş ve Macron’u yangınları kendi politik çıkarları için kullanmakla suçlamıştı.

Bolsonaro, Macron’un tavrının “eski sömürgeci zihniyeti” hatırlattığını belirtmişti. Macron ise, Amazonlar’a kıyısı olan Guyana’nın Fransız toprağı olduğunu belirterek, bu konunun tüm dünyanın meselesi olduğunu ifade etmişti.

ZİRVEDE İKİLİ ARASINDAKİ TARTIŞMA KİŞİSEL KAVGAYA DÖNÜŞTÜ

Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, Macron’un Amazon ormanları konusundaki açıklamalarına öfkelenerek, Facebook hesabından Brigitte Macron ile dalga geçen bir mesaj paylaştı.

Pazar gecesi Bolsonaro’nun bir destekçisi Facebook’ta paylaştığı mesajda, Brezilya Cumhurbaşkanı’nın eşinden 24 yaş büyük olan Brigitte Macron ile dalga geçti. “Bu fotoğraf Macron’un Bolsonaro’yu neden kıskandığını çok açık ortaya koyuyor” diye yazdı. Bolsonaro da mesajın altına, “Adamı (Macron’u) utandırma, ha ha” yorumunu yaptı.

Macron ise Bolsonaro’nun eşine yönelik hakaretlerinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Macron, “Ne söyleyebilirim ki? Çok üzücü ama öncelikle kendisi ve Brezilya halkı için üzücü. Hiç şüphem yok Brezilyalı kadınlar başkanlarının bu davranışından dolayı utanç duyuyorlar. Bunlar aşırı saygısız saldırılar. Umarım çok saygı duyduğum Brezilya halkı kısa sürede makamına yakışır bir cumhurbaşkanına kavuşur” dedi.

G7’NİN YARDIM ÖNERİSİNE BREZİLYA’DAN SERT YANIT

G7’yi oluşturan ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, Japonya ve İtalya, Güney Amerika’daki Amazon yağmur ormanlarında devam eden yangınların kontrol altına alınması için Brezilya’ya 20 milyon euroluk yardım sağlama kararı aldı. Ancak Brezilya hükümeti bir gerekçe göstermeden bu yardımı reddetti.

G7 Zirvesi’nin ev sahibi Fransa’nın Cumhurbaşkanı Macron “G7 olarak Amazon yangınlarının durdurulması için 20 milyon euro yardım etmeye hazırız” sözlerine karşılık, Bolsonaro Twitter hesabından sert bir yanıt verdi.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Fransa’nın yaklaşımına tepki göstererek “Bize sanki bir sömürge ülkesiymişiz gibi davranmaya çalışıyorlar” dedi.

Bolsonaro, Kolombiya Devlet Başkanı ile görüşerek Amazon ormanlarına ev sahipliği yapan ülkelerin ortak bir girişim başlatması yönünde çalışmalar yürüttüklerini duyurdu.

Bolsonaro’nun bu açıklamalarına karşın Brezilya Çevre Bakanı Rocardi Salles, G-7 ülkelerinin yardım önerisini memnuniyetle karşıladıklarını belirtmişti.

Bu yılın başından bu yana Brezilya’da büyük bölümü Amazon bölgesinde olmak üzere 75 bini aşkın yangın çıktı.

Brezilya hükümetini yangınlara müdahalede geç kalmakla suçlayan çevreci kuruluşlar, Devlet Başkanı Bolsonaro’nun çevre politikalarının da ormansızlaşmayı özendirdiğini belirtiyor.

Uzayda işlenen ilk suç iddiası: Astronot, boşanma davası açan eşinin banka hesabına girdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder