26 Ağustos 2019 Pazartesi

Lavrov: Suriye Ordusu, Türkiye’yle yapılmış hiçbir anlaşmayı ihlal etmiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın desteklediği Suriye Ordusunun Han Şeyhun’daki eylemlerinin, Türkiye ile yapılmış olan hiçbir anlaşmayı ihlal etmediğini söyledi.

BOLD – Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus hava güçlerinin destek verdiği Suriye ordusunun Han Şeyhun’daki eylemlerinin, Türkiye ile yapılmış olan hiçbir anlaşmayı ihlal etmediğini söyledi.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, “Han Şeyhun ve çevresindeki alan da dahil olmak üzere İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde yaşananlara gelirsek, desteğimizi alan Suriye ordusu herhangi bir anlaşmayı ihlal etmiyor. Hatırlatmak isterim ki herhangi bir ihlalin söz konusu olmadığını (Rusya) Devlet Başkanı Vladimir Putin defalarca söyledi” dedi.

Lavrov ayrıca, Türkiye’ye İdlib’de ortak devriye çalışması yürütülmesini önerdiklerini, ancak bu hususta şimdilik bir anlaşma sağlanamadığını belirtti.

Rusya, Türkiye’yi Astana Anlaşmasının gereklerini yerine getirmemekle suçlarken; Türkiye’de Rusya’yı aynı şekilde Astana Anlaşması’na uymamakla itham ediyor.

ASTANA SÜRECİ VE İDLİB GERGİNLİĞİ AZALTMA BÖLGESİ

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da Ocak 2017’de bir araya gelen Türk ve Rus yetkililer, “Astana formatlı” görüşmeleri başlattı.

4-5 Mayıs 2017’deki görüşmede, Türkiye, Rusya ve garantör olarak dahil edilen İran, Suriye’de çatışmaların en yoğun olduğu 4 bölgeyi “Gerginliği Azaltma Bölgesi” ilan etti.

Buna göre, İdlib ili ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyindeki belli bölgeler, başkent Şam’daki Doğu Guta ile Suriye’nin güneyinin bazı bölgelerinde (Dera ve Kuneytra vilayetleri) ateşkes yürürlüğe girdi.

Ancak ilk olarak, Mayıs 2017’de Humus, ardından Nisan 2018’de Doğu Guta ve Haziran 2018’de de ülkenin güneyindeki Gerginliği Azaltma Bölgeleri, Rusya desteğindeki Suriye Ordusu’nun yoğun saldırıları neticesinde rejimin kontrolüne girdi.

Üç bölgeden kaçan siviller, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ne sığındı ve bölgenin nüfusu 4 milyona ulaştı.

Türkiye, bu dönemde İdlib bölgesinde 12 askeri gözlem noktası kurdu.

2018 EYLÜL SOÇİ ANLAŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin, Rusya’nın Soçi kentinde 17 Eylül 2018’de bir araya gelerek, İdlib’de ateşkesi güçlendirmek için ek bir mutabakata vardı.

Bu mutabakata göre muhaliflerin elindeki ağır silahlar toplanacak ve muhalifler belirli bir hattın ardına çekilecekti. Ayrıca Türkiye Heyet Tahrir Eş-Şam gibi radikal grupları diğer muhalif gruplardan ayıracaktı.

Ancak Türkiye, muhaliflerin elindeki ağır silahları toplayamadığı gibi El-Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Eş-Şam Ocak 2019’da İdlib’de kontrolü tamamen ele geçirdi. Suriye Ordusu, 26 Nisan’da Hama’nın kuzeyi ve İdlib’e yönelik saldırılarını yeniden başlattı ancak muhaliflerin sert direnişi ile karşılaştı ve bu dönemde fazla bir ilerleme sağlayamadı.

Temmuz ayı sonundaki kısa süreli bir ateşkesten sonra Suriye Ordusu 1 Ağustos’ta ateşkesi sona erdirdiğini açıkladı ve saldırıları yeniden başlattı.

SURİYE ORDUSU HAN ŞEYHUN’U ELE GEÇİRDİ

Nisan ayı sonundan Ağustos başına kadar bölgede fazla bir ilerleme kaydedemeyen Suriye Ordusu bu kez hızla ilerledi ve geçen hafta bölgedeki kritik Han Şeyhun kenti ve çevresini tamamen kontrolü altına aldı.

Han Şeyhun bölgesinde Morek kasabası yakınlarındaki 9 numaralı Türk askeri gözlem noktasının çevresi tamamen Suriye Ordusu tarafından ele geçirildi. Geçen hafta 9 numaralı askeri gözlem noktasına giden bir Türk askeri konvoyu direkt olarak Suriye savaş uçakları tarafından hedef alındı.

Rusya, son döneme kadar Suriye Ordusu’na sadece havadan destek veriyordu ve bazı Rus özel kuvvetler askerleri Suriye kara birliklerine danışmanlık yapıyordu. Ancak Ağustos ayında Rus askerlerinin bizzat sahada görev aldığına ilişkin haberler gündeme geldi.

Suriye’de Lazkiye yakınlarında Rus savaş uçaklarının bulunduğu Hmeymim Hava Üssü’ne muhaliflerin düzenlediği saldırılar sonrası Rusya’nın politika değişikliğine gittiği ve Han Şeyhun operasyonuna yol verdiği belirtiliyor.

Suriye’den Türkiye’ye: İdlib’deki askeri gözlem noktalarınızı vururuz!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder