25 Ağustos 2019 Pazar

Damızlık yumurta da civciv de ithal ediliyormuş

Damızlık sığır, koyun ithal eden Türkiye’nin, dünyada yumurta üretiminde ilk sıralarda yer almasına karşın damızlık civciv ve damızlık yumurtaları da ithal ettiği ortaya çıktı.

BOLD – Türkiye’nin yumurta ihracatının yüzde 82’ini yaptığı Irak, artık Türkiye’den yumurta almıyor. Türk yumurta üreticileri ise yeni pazar bulmakta zorlanıyor. Bu durum sektördeki sorunları da gün yüzüne çıkardı. Dünyada yumurta üretiminde ön sıralarda yer alan Türkiye’nin damızlık civciv ve yumurta ithal ettiği ortaya çıktı.

PAZAR ARAYIŞLARI SÜRÜYOR

Irak’ın ithalatını durdurması üzerine sektörde kriz yaşayan yumurta üreticileri, Irak’a ihracat yapmaktan umutlarını kesti. Yumurta üretiminde dünya 8.si, yumurta ihracatında ise dünya ikincisi olan Türkiye, rotasını Afrika’ya çevirdi. Afrika pazarını mercek altına alan yumurta ihracatçıları, Irak’a yaptıkları ihracatı Afrika ülkelerine yaymayı hedefliyor. Yakın bir zamanda bu soruna çözüm bulunamaması helinde birçok yumurta üreticisinin iflas etmesi bekleniyor.

DAMIZLIK YUMURTA İTHAL EDİLİYOR

Yumurta ihracatında yaşanan sorunlar, sektördeki sorunları da gün yüzüne çıkardı. Yem hammaddelerinin fiyatları yükselirken, mısır ve soya küspesi gibi önemli yemler çeşitli ülkelerden ithal ediliyor. Damızlıkta dışa bağımlılık devam ediyor. Geçen yıl ithal edilen bin 780 ton damızlık yumurta için 29 milyon dolar ödendi. Damızlık yumurta ithalatı gibi damızlık yumurtacı civciv de ithal ediliyor. Geçen yıl 792 bin 96 damızlık yumurtacı civciv ithal edildi.

YILDA 25 MİLYAR YUMURTA ÜRETİLİYOR

Türkiye yumurta üretiminde dünyada sekizinci sırada, yumurta ihracatında ise ikinci sırada bulunuyor. Türkiye’de yılda yaklaşık 125 milyon yumurta tavuğundan 25 milyar tavuk yumurtası üretiliyor. Üretilen bu yumurtaların büyük kısmı iç piyasada tüketilirken yüzde 20’ye yakın kısmı ise başta Irak olmak üzere, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Azerbaycan-Nahçivan’a ihraç ediliyor.

Cübbeli nedamet getirdi: O zaman yanlış yorumlamışım!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder