16 Aralık 2019 Pazartesi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gerekiyorsa İncirlik’i de, Kürecik’i de kapatırız

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Senatosunun 1915 kararı ile ilgili, “Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik’i de kapatırız, Kürecik’i de kapatırız” dedi.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel bir televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ardından İncirlik Hava Üssü ve Kürecik Radarı’nın kapatılabileceği mesajını verdi.

ABD Senatosu’nun geçen hafta “Ermeni Soykırımı”na ilişkin yasa tasarısını kabul etmesini değerlendiren Erdoğan, “ABD Kongresini, ilişkilerimizin özüyle ilgili olmayan meseleleri iç siyaset malzemesi yapmaya son vermeye, müttefiklik ve ortaklık ilişkilerimize yakışır şekilde hareket etmeye davet ediyoruz. Yönetimden beklentimiz ise ilişkilerimize daha fazla zarar verebilecek adımların önlenmesi için gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasıdır” dedi.

“YAPTIRIMLARA MÜTEKABİLİYET ÇERÇEVESİNDE KARŞILIK VERİRİZ”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun ABD’nin İncirlik Üssü ve Kürecik’teki tesislerinin kapatılabileceğine ilişkin söylediği sözler hatırlatılarak, “Kürecik ve İncirlik kapatılabilir mi?” sorusuna AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeri geldiği zaman otururuz, bütün heyetlerimizle beraber kapatılması gerekiyorsa İncirlik’i de kapatırız, kapatılması gerekiyorsa Kürecik’i de kapatırız. Bütün mesele, eğer karşımıza bizim yaptırımlar gibi tedbirlerin hayata geçirilmesi durumunda, biz de bunlara mütekabiliyet çerçevesinde gereken cevabı veririz. ABD’nin ilişkilerimizde tamiri mümkün olmayan adımlar atmaması her iki taraf için de çok önemlidir.

PİPES: “TÜRKİYE ARTIK KAYBEDİLDİ”

Ankara-Washington ilişkilerinin gerilmesiyle birlikte Türkiye, Amerika’da son dönemde gündemin üst sıralarında yer alıyor.Amerikan Kongresi’nde çok sayıda Türkiye’ye yönelik yaptırım tasarısı bulunuyor.

Ortadoğu konusunda uzman bir tarihçi olan ve aynı zamanda Ortadoğu Forumu (Middle East Forum) Başkanı Daniel Pipes katılığı bir panelde Türkiye’nin artık kaybedildiği düşüncesinde olduğunu belirtti.

Kongre’de düzenlenen bir panelde konuşan Pipes, “Sanırım bugün kimse Erdoğan’ın Türkiyesi’nin Amerika’nın müttefiki olduğunu iddia etmeyecektir. Şimdi yeni bir tartışma var. Şu anda gördüklerimiz bir politika sapması mı ya da kalıcı bir değişim mi? Muhammed Mursi’nin Mısır’da iktidara gelmesi gibi mi yoksa daha çok İran devrimi gibi mi? Bu uzun dönemli bir değişim. Daha da ileri gideceğim, İran’da 40 yıl önce olanların daha yavaş halini Türkiye’de görüyoruz. Daha az şiddetli, daha az dramatik ama aynı yol” dedi.

Pipes’a göre Türkiye bir süreliğine de olsa artık kaybedildi.

PİPES: TÜRKİYE’Yİ NATO’DAN ÇIKARMALIYIZ

Pipes, “Amerikan politikasının Türkiye’yi geri getirebileceği varsayımı temelinde hareket etmesi gerektirecek bir durum yok. Türkiye, İran’ın kaybedildiği gibi kaybedildi ancak sonsuza kadar değil ama bir süreliğine. Ankara için uzun dönemli bir politika hazırlamalıyız” ifadelerini kullandı.

Daniel Pipes’ın Türkiye konusunda önerdiği politikalar arasında Türkiye’nin NATO’dan çıkartılması da var..
Pipes, “Yaptırımları değerlendirmeliyiz, S-400’leri satın almalarından dolayı Amerikan mali sistemine ulaşımlarını engellemeliyiz. Nükleer silahları Türkiye’deki üsten çıkarmalıyız. Bütün Amerikan askerlerini Türkiye’den çekmeliyiz ve son olarak Türkiye’yi NATO’dan çıkartmalıyız” dedi.

Çavuşoğlu’ndan ABD’ye İncirlik ve Kürecik tehdidi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder