16 Aralık 2019 Pazartesi

AKP’nin kullanışlı savcıları gözden düştü; ağır suçlarla karşı karşıyalar

Ömer Faruk Aydıner, Okan Bato ve diğerleri. 15 Temmuz’un gizli kahramanı denilerek göklere çıkarılan AKP’nin kullanışlı savcıları, bugünlerde çete kurmak, rüşvet ve haksız kazanç sağlama gibi iddialarıyla karşı karşıya.

BOLD – 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarında sıkışan AKP iktidarının sarıldığı isimler arasında yer alan dönemin Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, 17-25 Aralık soruşturmalarında da görev alan 49 hakim ve savcı hakkında soruşturma başlatıp, Yargıtay’da açılan davada tutuklanmalarını sağladı. Aydıner, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve 62 polis hakkında tahliye kararını veren İstanbul 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi hâkimi Mustafa Başer ve İstanbul 29’uncu Asliye Ceza Mahkemesi hâkimi Metin Özçelik hakkında yürütülen soruşturmayı da bizzat takip etti. Bakırköy 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan hâkimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik, Aydıner’in baskısıyla tutuklandı.

RÜŞVET SUÇUNDAN YARGITAY ÜYELİĞİNE

Aydıner bu soruşturmaların ardından ödüllendirilerek önce 2017’de Adalet Bakanlığı müsteşar yardımcılığına 2018’de yayımlanan HSYK kararnamesi ile İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı görevine getirildi. AKP ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile yakın ilişkisi olduğu belirtilen Aydıner’in kariyeri, Şubat 2019’da HSK tarafından Yargıtay üyeliğine seçilerek zirveye ulaştı. Ancak hukukçuluk kimliğinden çok yargıda iş bitiriciliği ön plana çıkan Aydıner’in hakkında henüz savcılık görevindeyken rüşvet suçlamaları bulunuyordu. 17-25 Aralık’a denk gelen bu suçlamalardan açılan soruşturma kapatılan Yargıtay Üyesi Aydıner hakkında yine benzer suçlamalar gündeme geldi. Aydıner hakkında eski MİT mensubu olduğu belirtilen arkadaşı Mehmet Ali Bal ve Nizameddin K.’nın İzmir’de çete kurarak bir iş kadınının hisselerini ve parasını almaya çalıştıkları iddiasıyla soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı. Soruşturma evrakında Yargıtay Üyesi Aydıner’in iş kadınının hisselerini Nizamedin K.’ye devretmesi için kendi el yazısıyla sözleşme hazırladığı ve iş kadınından para aldığı iddiaları sıralandı. Bu konudaki whatsapp yazışmalarına suç duyurusunda yer verildi. Aydıner’in talebiyle sözkonusu haberlere erişim yasağı getirildi.

İlgili resim

Savcı Okan Bato

BATO DA GÖZDEN DÜŞTÜ

AKP’nin kullandığı ve bir dönemin ‘kahraman’ ilan ettiği savcılardan bir diğeri de İzmir Başsavcı Vekili Okan Bato da son dönemde hakkındaki rüşvet iddiaları nedeniyle kızağa çekilen isimlerden. İzmir’de Hizmet Hareketi’ne yakın isimlere başlattığı soruşturmalarla gazetelere haber olan Bato, 15 Temmuz öncesi Hizmet Hareketi mensuplarına açtığı soruşturmalar nedeniyle yandaş medyada uzun bir süre övülmüştü. Savcı Okan Bato, Ömer Faruk Aydıner’in İzmir Başsavcılığı’na atandığı sırada terör suçlarından sorumlu Başsavcı Vekili olarak görev yapıyordu. ABD ile Türkiye arasında krize sebep olan Pastör Andrew Brunson soruşturmasını takip eden Başsavcıvekili Bato, Aile İçi Şiddet Suçları Soruşturma Bürosundan sorumlu başsavcı vekilliğine getirildi. Aydıner ile yıldızı barışmayan Bato’nun kaleminde çalışan personelinin odası Başsavcı Aydıner’in talimatı ile arandı.

AKP’ye yakın medyada isminden övgüyle söz ettiren Bato hakkında da Hizmet Hareketi’ne yakın işadamlarına yönelik yürütülen soruşturmalarda rüşvet aldığı iddiası bulunuyor.

Prototip bir AKP hukukçusu: Ömer Faruk Aydıner’in Yargıtay’a yükselişi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder