16 Aralık 2019 Pazartesi

Özil’in Uygur yorumları nedeniyle Çin televizyonu Arsenal maç yayınını iptal etti

Çin devlet televizyonu CCTV, Arsenal-Manchester City takımları arasındaki prömiyer lig maçını yayın takviminde olmasına rağmen yayınlamadı. Arsenal’in Türk kökenli Alman vatandaşı oyuncusu Mesut Özil, Çin’in Uygurlu Müslüman Türklere politikasını eleştirmişti.

BOLD – Çin devlet televizyonu Mesut Özil’in Uygurlarla ilgili mesajı nedeniyle dün oynanan Arsenal-Manchester City maçını yayınlamadı. Televizyon, canlı yayınlanması planlanan maçın yerine daha önce oynanan başka bir karşılaşmayı banttan verdi.

Çin’de yayınlanan Global Times gazetesi, CCTV’nin Özil’in yorumlarının ardından bu kararı aldığını yazdı.

Özil sosyal medya paylaşımlarında Uygurlar’dan ‘‘zulme direnen savaşçılar’’ diye söz etmişti. Özil hem Çin’in Müslüman azınlığa yönelik baskı politikasını hem de Müslüman ülkelerin buna karşı sessiz kalmasını eleştirmişti.

ARSENAL MESAFELİ YAKLAŞTI

Arsenal takımı ise Özil’in açıklamalarına mesafeli yaklaştı. Çin’in Twitter benzeri sosyal medya platformu Weibo üzerinden Arsenal tarafından yapılan açıklamada ‘‘Yayınladığı içerik tamamen Özil’in kendi kişisel görüşüdür. Bir futbol kulübü olarak Arsenal, her zaman siyasete karışmama prensibini gözetmiştir’’ denildi.

Çinli fotbol severler ise Arsenal’in Weibo üzerinden yaptığı açıkalamasına tepki içeren yanıtlar verdi. Bazıları Özil formasını yırtarken çekilmiş fotoğraflarını koyarken, bazıları oyuncunun kulüpten ihraç edilmesini istedi.

WEİBO SANSÜR UYGULADI

Özil bir gün önce Weibo’nun ‘‘en çok arananlar’’ listesinde üst sıraya çıkarken Pazar günü arama sonuçlarında yer almıyordu. Weibo, Pekin’in internet hassasiyetleri doğrultusunda siyasi konuları sık sık sansürlemesiyle biliniyor.

Bu arada dün oynanan maç, Manchester City’nin 3-0’lık galibiyetiyle sona erdi.

Mesut Özil’den Doğu Türkistan isyanı: “Müslüman ülkeler nerede?”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder