26 Mayıs 2019 Pazar

İflas ve konkordato furyası

İçlerinde Borsa’da ilk 500’de faaliyet gösteren firmalar dahil, peş peşe konkordato ve iflas kararları gelmeye başladı. Bankalar da kredi musluklarını kapattı.

AKYÜREK HOLDİNG’İN GÜÇLÜ İŞTİRAKI İFLAS ETTİ

İflas kararı verilen şirtetlerin başında; bir dönem İSMAR Marketler zincirinin de sahibi olan Akyürek Holding’e ait BTS Birlik Toptan Satış Mağazaları AŞ var. İflas kararının ardından tasfiye işlemleri başladı.

BTS Birlik, Extra Depo isimli gıda toptancısı olarak faaliyetlerini sürdürüyordu. Şirket bakkal, market ve büfe işletmelerinin temizlik ürünleri ve malzeme ihtiyaçlarını karşılıyor.

Borsa İstanbul’da işlem gören ilk 500 şirketten biri olan Akyürek Pazarlama perakende ve tarım sektörlerinde ilerliyordu.

1998 yılında hızlı tüketim ürünleri alanın hızla yayılarak ilerleyen Akyürek Holding Unilever, Algida, Dardanel, Dr.Oetker, Marmarabirlik markalarının satış, dağıtım ve pazarlamasını üstlenmişti.

2003 yılında ise farklı iş kollarına imza atan firma Türkiye’nin ilk yerel sermayeli organize perakende mağazaları İsmar Marketler A.Ş.’ni satın almıştı.

AYDINLI HAKKINDA KONKORDATO

Konkordato talebi uzun süre bekletilen Aydınlı Grup’un talebi kabul edilerek konkordato ilan edildi. Efeler’de faaliyet yürüten Emlek Alüminyum İnşaat Mimarlık Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi avukatı Orçun Akbulut, Aydın 1’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne konkordato talebi ile başvurdu. Hazırlanan raporun ardından mahkeme, şirketin talebini kabul ederek 3 ay süreyle koruma kararı verdi.

İLK 500 DEKİ BİR DİĞER FİRMA

Kocaeli’nde faaliyet yürüten Destebaşı İnşaat da konkordato ilan eden firmalardan. 2015 yılında Türkiye’nin en büyük ikinci 500 sanayi kuruluşu listesinde 169. sırada yer alırken, 2016 yılında ilk en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 449. sıraya yükselerek 280 büyük kuruluşu geride bırakan Destebaşı Grup’un Kocaeli’nin Gebze ve Çayırova ilçelerinde tesisleri bulunuyor.

100 BİN AYAKKABIDAN 20 BİN AYAKKABIYA

İzmir Bornova’daki Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesinde günlük ayakkabı üretiminin 80-100 binden 15-20 bine kadar düştü. Dolar kuru nedeniyle zincir ayakkabıcılar darboğaza girince üreticiler de büyük kayıp yaşadı.

1 Ocak 2015-7 Mart 2019 döneminde ayakkabı imal, onarım ve ticaretinde faaliyet gösteren 8 bin 50 esnafın tescilinin, 4 bin 85 esnafının ise terkinin yapıldığı bildirildi.

BEYAZ ET SEKTÖRÜNDE 2500 İŞLETME KAPANDI

Türkiye genelinde 15 bine yakın beyaz et işletmesinden 2 bin 500’ü kapandı ve bu süreç devam ediyor. Sektörün önde gelen üreticilerinin bir kısmı konkordato ilan eden beyaz et üreticileri, kapanma tehlikesi ile karşı karşıya.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder