13 Nisan 2019 Cumartesi

‘Bahar gelmeyecek mi?’ | Can Bahadır Yüce

♦ Uzun bir kış geçirdik. Türkiye’de daha uzun süren bir kış: Geçen hafta biz Amerikan güneşinde gözlerimizi kısarken, Türkiye’den “soğuk ve yağışlı hava” haberleri geliyordu. Tıpkı Oscar Wilde’ın masalındaki gibi: Masaldaki dev, bahçesinde çocukların mutlu olmasına izin vermez. Her yerde ilkyaz çiçekleri açarken orada mevsim hâlâ kıştır, çünkü bahçenin etrafına duvar örmüştür Bencil Dev. Pişman olacak, “Niçin ilkyazın buraya gelmek istemediğini şimdi anlıyorum,” diyecektir ama iş işten geçtikten sonra… Türkiye uzadıkça tatsızlaşan bir masala benzese de şikâyet yok: Kış ne kadar uzunsa bahar o kadar güzel olur.

♦ Ahmet Rasim anılarında anlatır: II. Abdülhamid döneminde Saadet gazetesinde çalışırken, “Bahar gelmeyecek mi?” dizesinin tekrarlandığı bir şiir yüzünden saraya çağrılmıştır. Başmabeynci tarafından epey azarlanır. Gelgelelim şiir başkasına aittir, Ahmet Rasim saraya yanlışlıkla götürülmüştür. Şiiri yazan, Peyami Safa’nın babası İsmail Safa’dan başkası değildir. (Sürgüne yollanan Safa orada genç yaşta ölecektir.) Demek, saray zihniyeti “bahar”ı her dönemde tehdit olarak görmüş.

♦ Baharı bir gün yitirecek miyiz? Zadie Smith “Mevsimlere Ağıt”ta küresel ısınmayla beraber dört mevsimin biçim değiştireceğini, hatta tarihe karışacağını yazmıştı. Elbette bunun edebiyatta da yansımaları görülecek. “Cli-fi” denilen “iklim-kurgu” romanları çoktan bir alt türe dönüştü. İklimin belirleyici olduğu yapıtlar—edebiyatımızdan akla hemen Susuz Yaz gelecektir. Korkulan olursa –ki öyle görünüyor– karlı kış akşamları artık Dickens’ın romanlarında kalacak. Dıranas’ın o güzelim “geçiyorum mevsim gibi kapından” dizesi birkaç kuşak sonra okurlara pek bir şey ifade etmeyecek. Bahar da galiba “Erenköyü’nde Bahar” gibi unutulmaz şiirlerde yaşayacak.

♦ Bahar imgesi modernizmle birlikte değişti. “Nisan en zalimidir ayların” dizesini modernizmin simge şairi T. S. Eliot yazmıştı. Oysa Shakespeare’in oyunlarında bahar hep güzellikleriyle karşımıza çıkar. Bir Yaz Gecesi Rüyası aslında bahar başlangıcında, Kış Masalı yaz mevsiminde geçer örneğin. Shakespeare’de bahar bir çiçekler geçididir: Nergis, leylak, zambak, çuhaçiçeği, yabangülleri… Hayatı gizemlerle dolu Shakespeare’in Londra’ya gittikten sonra 26 yıl eve dönmediğini düşünen edebiyat tarihçileri var. Oysa Londra’da her yıl Paskalya’dan önceki 40 gün boyunca tiyatroların kapalı kaldığı biliniyor. Bahar başlangıcına denk gelen bu dönemleri şairin Stratford’daki evinde geçirmiş olması muhtemel görünüyor. Her bahar eve dönmek: Ola ki Shakespeare baharı bu yüzden sevmiştir.

♦ Ömer Seyfettin, “Bahar ve Kelebekler” hikâyesinde 90’ına yaklaşmış yaşlı bir kadınla bir genç kızı anlatır. Dışarıda bahar bütün cazibesiyle insanı çağırırken genç kız odada oturmuş, Fransızca bir roman okumaktadır. (Fransız romanı okuyan ne çok kadın karakter vardır edebiyatımızda!) Şöyle düşünür yaşlı kadın: “Ah, işte hep bu kitaplar onları zehirliyor, onları solduruyordu, onları bahara, saadete yabancı bırakıyordu.” Kelebek görmeden, çiçek koparmadan baharın geldiği anlaşılır mı? Bir bahar daha odalarda geçerken, Ömer Seyfettin’in hikâyesini hatırladım. Bahar temizliği için bekleyen kitapların arasından kalktım, bahçeye çıktım. İlk papatyalar açmıştı.



CAN BAHADIR YÜCE
Yazının Kaynağı: CAN BAHADIR YÜCE – kronos news https://kronos21.news/tr/bahar-gelmeyecek-mi/
Devamını Oku »

Trafik cezalarındaki çözüm seçime kadarmış: Binlerce araç sahibine ceza yağdı

31 Mart yerel seçimlerinin ardından özellikle İstanbul’da birçok vatandaş, haksız yere kesilen trafik cezalarından şikâyetçi oldu. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçen binlerce araç sahibi, kendilerine herhangi bir uyarı veya tebligat yapılmadan ceza kesildiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım yerel seçimler öncesi yanlış kesilen cezaları affetmiş ve sorunun kalıcı olarak çözüleceğini vadetmişti.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçişi yasak olan, hafif ticari araç sahipleri seçimlerin bitmesinin ardından sürpriz cezalarla karşılaşmaya başladı. Aks aralığı belli bir uzunluğun üstünde olan araç sahiplerine, köprüden her geçişleri için 1.132 lira ceza kesildi. 2019 yılı başında başlayan uygulamayla binlerce kişiye ceza yağdı.

Tebligatları yeni yeni alan araç sahipleri, herhangi bir uyarı yapılmadan yazılan yüksek cezalara tepkili. Köprü geçişlerinde ki trafik cezaları 31 Mart yerel seçimleri öncesinde de gündeme gelmiş ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım bu cezaların iptal edileceğini, ödeme yapanların paralarının da iade edileceğini söylemişti.

YASAK KARARINI BİLDİRMEK YERİNE TOPLU CEZA

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu yaptığı açıklamada, kesilen cezaların aks aralığı 3,2 metrenin üstünde ki hafif ticari araçları kapsadığını söyledi. Ancak burada ki en büyük problemin, bu araçların geçişinin yasak olduğuna dair bir bildirimin 31 Marta kadar yapılmamış olması olduğunu belirten Ağaoğlu “Bildirim yapsalardı vatandaş bir daha geçmezdi buradan. Gelen evraklar vatandaşa seçim sonrası toplu bir şekilde gönderilmiş. Mağdurların arasında trafik polisleri bile var. ” dedi.

Aydın Ağaoğlu twitter hesabından yaptığı açıklamada “Tuzak mı bu, 15 Temmuz Köprüsünü kullanan 1. Sınıf araçlara kesilen cezalar biriktirilip gönderilince, yılbaşından beri geçen 3 aylık sürede bazıları 200 bin liraya ulaşmış. Yasak kararını bildirmek yerine cezaları toplu halde gönderdiler. Biriktirilip fahiş meblağa ulaşan ve ocak söndüren bu cezalar silinmelidir.” diyerek tepki gösterdi.

BENZİNE SEÇİM SONRASI İKİ DEFA ZAM

31 Mart yerel seçimlerinin hemen ardından benzin fiyatlarına iki, motorin fiyatına ise bir defa zam yapıldı. Benzine ilk olarak 2 Nisan’da 19 kuruş zam geldi ve bununla benzinin litre fiyatı 7 lira sınırına geldi. Dün yapılan yeni zamla birlikte benzin litre fiyatı 7 liranın üzerine çıktı.

Hükümetin seçim rüşvetleri devam ediyor, köprü geçiş cezaları iptal edildi

medyabold
Devamını Oku »

Zirve yarışı kızıştı, kalan maçlar ve üç takımın puanı

Süper Lig’de zirve yarışı kızıştı, ilk üç sırada yer alan takımların kalan maçları ve puanları bir birine yaklaştı.

Süper Lig’in 28’inci haftasında Beşiktaş, Başakşehir’i 2-1 yenerek zirvedeki hesapları değiştirdi. Galatasaray’ın Fenerbahçe ile oynayacağı maçın önemi bir kat daha arttı.

Siyah-Beyazlı takım lideri devirerek puanını 53’e çıkartırken, Başakşehir 61’de kaldı. Fenerbahçe’ye oynayacak olan Galatasaray ise 55 puanla ikinci basamakta yer alıyor. Şayet Aslan 19 yıl aradan sonra Sarı-Lacivertli takımı mağlup ederse puanını 58’e çıkartacak. Aslan böylelikle puan farkını 3’e indirecek. Liglerin bitimine 6 hafta kala şampiyonluk heyecanı daha da artacak.

Galatasaray 31’inci hafta Beşiktaş’la evinde oynayacak. 33’üncü hafta ise Başakşehir deplasmanına gidecek. Bu maçlarda zirvedeki düğümün nasıl çözüleceğini gösterecek.

SON PUAN DURUMU

BAŞAKŞEHİR : Puan 61 – Averaj 29

Rize

Göztepe

Sivas (D)

Ankaragücü

Galatasaray (D)

Alanya

GALATASARAY: Puan 55 – Averaj 31

Fenerbahçe (D)

Kayseri

Konya (D)

Beşiktaş

Rize (D)

Başakşehir

Sivas (D)

BEŞİKTAŞ: Puan 53 – Averaj 23

Sivas (D)

Ankaragücü

Galatasaray (D)

Alanya

Trabzon (D)

Kasımpaşa

medyabold
Devamını Oku »

Kaleden başlayarak herkes iyiydi

Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, Başakşehir’i 2-1 mağlup ettikleri maçın ardından açıklamalarda bulundu. Bütün oyuncuların iyi olduğunu ifade eden tecrübeli çalıştırıcı, Atiba ve Gökhan’ı ayrı tebrik etti.

YAYINCI KURULUŞTAN ŞİKAYETİM YOK

beIN Sports flaş röportajına geç gelmesinin nedeninin kendisi olmadığını söyleyen ve tepki gösteren Güneş, “Yayıncı kuruluştan bir şikayetim yok. Ancak bütün oyuncular geldi, çağrılmadım. Güntekin haklı olarak ‘Hocayı bekliyoruz’ diyor, ben de bekliyorum. Benden şikayetçi olunmasın diye bunu söylüyorum” ifadelerini kullandı.

Burak Yılmaz golünü attıktan sonra Teknik Direktör Şenol Güneş’in yanına giderek sevincini paylaştı.

ÇOK KOLAY GOL YİYORUZ

Maç ile ilgili görüşleri sorulan deneyimli teknik adam, “Kazanmak güzel. Oyuncularımız elinden geleni yaptı. Taraftarlara da teşekkür ederim. Topu kolay verdik, zor kazandık. Bu nedenle ilk yarıda kötüydük. İkinci yarıda tempomuzu arttırdık. Eksikler vardı ama doğrularımız daha fazlaydı. İyi bir takıma karşı sonuç aldık.

İlk yarıda 15-45 arasında sıkıntılarımız oldu. 10 kişiyken, Emre çıkmıştı, gol yedik. Hem duruş hatası, hem de 5’e 3 iken gol yedik. Çok kolay yiyoruz, çok atıyoruz. Golcü takımız ama çok gol yiyoruz. Oyunun tamamında iyiyiz, bütün oyunculara teşekkür ediyorum” dedi.

DURAN TOPTAN 2-3 GOL DAHA ATMAMIZ LAZIMDI

Karius’un performansını değerlendiren tecrübeli antrenör, “Karius’un ilk yarıda aldığı toplar iyiydi, ikinci yarıda da öyle. Oyun formatı açısından da buna müsaitti, rakibin boyu kısa.

İlk yarıda kornerden bir pozisyon buldular buna rağmen. Duran toplarda 2-3 tane daha gol bulmamız gerekiyordu. Oyuncu olarak bireysel ayrıma gitmek doğru değil ama kaleden başlayarak herkes iyiydi” diye konuştu.

Şenol Güneş, Atiba, Gökhan ve Karius’u bugün oldukça başarılı bulduğunu belirtti.

ATİBA VE GÖKHAN ÇOK İYİYDİLER

Atiba ve Gökhan’ın performansına ayrı bir parantez açan Şenol Güneş, “Oyuncunun yaşıyla ilgili bir olay yok, bugün bunu gördük. Atiba’yı, Gökhan’ı ayrı bir yere koyuyorum. Çok etkiliydiler, çok başarılıydılar” diyerek sözlerini noktaladı.

medyabold
Devamını Oku »

Şampiyonluk şansımız matematiksel olarak bitene kadar

Beşiktaş’ın galibeyet golünü kaydeden Burak Yılmaz, şampiyonluk şanslarını değerlendirdi.

Zirve ile puan farkını 8’e düşürdüklerini belirten golcü oyuncu , “Matematiksel şansımız devam ettiğimiz sürece şampiyonluğu sonuna kadar kovalayacağız. Biz her maça galibiyet için çıkıyoruz çünkü bize yakışan budur. Başakşehir’in neden lider olduğu ortada.

Bizi maç boyunca çok yordular. Bu hafta anneannem vefat etti. Maçımız var diye gidemedim. Bu galibiyeti anneme armağan ediyorum.” dedi.

ATİBA TARAFTARA MİNNETTAR

Karşılaşmada 1 gol kaydeden Atiba Hutchinson, “Performansımızdan memnun kaldım. Devreden önce attığım gol özgüvenimizi yükseltti. Kritik bir galibiyet elde ettik. Taraftarlarımıza verdikleri destek için çok minnettarım. Uzun yıllardır her anımdan keyif alıyorum. Gelecek ne getirir, bilmem. Hep beraber göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

KARİUS, ATİBA İLE AYNI TAKIMDAN OLMAKTAN MUTLU

Beşiktaş’ın file bekçisi Loris Karius, Başakşehir karşısında başarılı bir oyun çıkardı. Karius “Bugün lider ve çok iyi bir takımla mücadele ettik.

Bence ligin en iyi takımına karşı oynayıp, çok önemli bir galibiyet elde ettik. Atiba bugün de çok mücadele etti. Onunla aynı takımda olduğum için çok mutluyum.” açıklamasını yaptı.

medyabold
Devamını Oku »

Lider Başakşehir’e Beşiktaş dur dedi

Devamını Oku »

Rıza Kayaalp 8’inci şampiyonluğunu kazandı, Hamza Yerlikaya’nın rekorunu kırdı

Avrupa Güreş Şampiyonası grekoromen stil 130 kilo finalinde Gürcü rakibi Iakobi Kajaia’yı yenen Rıza Kayaalp, altın madalya kazandı.

Büyükler Avrupa Güreş Şampiyonası’nda mücadele eden milli güreşçi Rıza Kayaalp, grekoromen stil 130 kiloda Avrupa şampiyonu oldu. Kayaalp, 8 Avrupa ve bir de Avrupa Oyunları şampiyonluğu ile Asrın Güreşcisi Hamza Yerlikaya’nın rekorunu kırmış oldu.

İLK YARIYI 3-0 ÖNDE KAPATTI VE MAÇI KAZANDI

Kariyerinde daha önce 7 Avrupa şampiyonluğu ve bir Avrupa Oyunları Şampiyonluğu bulunan Rıza Kayaalp, Gürcü Iakobi Kajaia ile grekoromen stil 130 kilo finalinde karşılaştı.

Kayaalp, karşılaşmanın ilk devresini 3-0 önde bitirdi. İkinci devrede rakibine puan vermeyen Rıza Kayaalp karşılaşmayı 3-0 kazanarak Avrupa şampiyonu oldu.

Dünya Güreş Birliği’nin (UWW) 2015 yılında Bakü’de yapılan Avrupa Oyunları’nı resmi sitesinde (Oyun-Games) olarak göstermesi nedeniyle Rıza Kayaalp bu zafer ile 8’inci Avrupa şampiyonluğuna ulaşmış oldu.

RESMİ OLARAK DA KIRACAK

2015 yılındaki zaferin Avrupa şampiyonluğu gözükmesi için, UWW resmi sitesinde Avrupa Oyunları’nda Rıza Kayaalp’in şampiyonluğunun (European-Games) olarak gözükmesi gerekiyor.

UWW’nin Avrupa Oyunları’nı resmi sitesine girmesi halinde Rıza Kayaalp’in Avrupa şampiyonluğu sayısı 9 olacak ve 8 resmi Avrupa şampiyonluğu bulunan Hamza Yerlikaya’nın rekorunu resmi olarak kırmış olacak.

medyabold
Devamını Oku »

Pro-Kurdish Mayor-elects Receive Mandate in Sur District

Elected co-mayors from the opposition pro-Kurdish People’s Democratic Party (HDP), Feyme Filiz Buluttekin and Cemal Ozdemir, have received the mandate for the Sur district of the southeastern Diyarbakır province.

Buluttekin and Ozdemir, who took 60 and 76 percent of the votes, respectively, in the Sur district during the March 31 local elections, received their position mandate from the district election board on Friday, according to a news report by the pro-Kurdish Mezopotamya News Agency (MA).

MA reported that the police blockade in front of the municipal building, existing for two and a half years, was lifted after the co-mayors took their offices.

Notably, after the failed July 15 coup attempt in 2016, 95 elected HDP mayors in predominantly Kurdish cities were deposed and replaced with appointed trustees, as part of a crackdown by the ruling Justice and Development Party (AKP) on the opposition HDP.

The Supreme Electoral Council (YSK) was condemned on Thursday by the opposition HDP for its decision not to issue mandates to opposition mayor-elects who were previously dismissed from their public sector jobs by decrees issued by the ruling AKP. Instead, the mandates would be given to the runner-up candidates, according to the YSK ruling.

So far, the ruling has affected at least six mayor-elects from HDP, which claims the YSK has become “a part of a designed political conspiracy” with its controversial move.

According to Ahval news, more than 40 out of 70 HDP candidates who won in the local elections have still not received their mandates without any explanation by the election authority.

The post Pro-Kurdish Mayor-elects Receive Mandate in Sur District appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2019/04/13/pro-kurdish-mayor-elects-receive-mandate-in-sur-district/
Devamını Oku »

Beşiktaş, lideri devirdi zirveye de ortak oldu

Süper Lig’in 28’inci haftasında Beşiktaş, lider Başakşehir’i konuk etti. Siyah-Beyazlı takım rakibini 2-1 mağlup etti.

Başakşehir, 35’inci dakikada Robinho ile 1-0 öne geçti. Kartal, bu gole 42’de Atiba ile cevap vererek skoru 1-1’e getirdi. Karşılaşmanın 52’inci dakikasında Siyah-Beyazlı takım Burak Yılmaz ile 2-1 öne geçerek maçın skorunu ilan etti.

Bu sonuçla Beşiktaş puanını 53’e çıkarttı, lider Başakşehir ise 61’de kaldı.

Beşiktaş, ilk yarıda Atiba’nın attığı golle beraberliği yakaladı. Bu dakikadan sonra oyun Siyah-Beyazlı takım lehine döndü.

BEŞİKTAŞ HIZLI BAŞLADI BAŞAKŞEHİR KARŞILIK VERDİ

Ev sahibi Beşiktaş, taraftar desteğini de arkasına alarak ilk dakikalarda önde basmaya çalıştı. Başakşehir ise geride kontrollü kalarak Robinho ve Edin Visca üzerinden oyunu kurgulamaya çalıştı.

Şenol Güneş, Turuncu-Lacivertli takımın etkili ismi Visca’nın kanadını Medel ile kapatarak konuk ekibin hücum düzenini bozmak istedi.

LİDER OYUNU İSTEDİĞİ GİBİ ŞEKİLLENDİRDİ

Ancak bu konuda Beşiktaş ortası sahası top rakipteyken donuk kalması Başakşehir’i oyun anlamında sıkıntıya sokmadı. Emre, Mahmut ve rahat bir şekilde topu ileri taşıyıp oyunu yönlendirdi.

Beşiktaş’ta top Adem Ljajic’e geldiğinde değerlendi. Lens ve Caner’in kenarlardan ona ayak uyduramaması, Burak’ın da rakip defans arasına sıkışması Siyah-Beyazlıların pozisyon üretmekte zorlanmasına neden oldu.

Maçın ilk yarısında Başakşehir daha etkili oynadı. Beşiktaş, beraberlik golünden sonra oyunu hakimiyeti altına aldı.

20-25 ARASI BAŞAKŞEHİR NEFES ALDIRMADI

Başakşehir ilk 15 dakikalık bölüm sonrasında oyunu kendi lehine çevirmeyi başardı. 20’inci dakikadan sonra oyunu Beşiktaş alanına yıkarak kaleci Karius’u ablukaya aldı. 22’de Robinho ceza sahasına girdi. Topu Visca’nın önüne bıraktı. Boş durumda topu kaleye gönderen Visca’nın vuruşunu Kaleci Karius çıkardı. Seken topu Gökhan Gönül kornere attı.

Köşe vuruşunu Emre kullandı. Penaltı noktasına gelen topa Attamah boş bir şekilde kafayı vurdu. Karius üzerine gelen topu bu sefer yumruklayarak uzaklaştırdı.

KALECİ KARİUS AYAKTA KALDI

Başakşehir Beşiktaş’ın orta alandaki direnç gösteremeyen oyun tarzına kolay hücum etmeye başladı. 24’te Visca getirdiği topu ceza sahası içina hareketlenen Elia’ya bıraktı. Onun vuruşu savunmaya da çarparak filelere giderken Karius yine köşe iyi uzanarak gole izin vermedi.

 

BAŞAKŞEHİR GOLÜ ROBİNHO İLE ATTI

Beşiktaş’ta oyun birlikteliğinin kurulamamasını Turuncu-Lacivertli takım fırsata çevirdi. Topu daha çok kullanmaya başlayan Başakşehir 35’te golü buldu. Kaleci Mert’ten başlayan akatka Visca topu önüne aldı. Ceza sahası içine girerek takım arkadaşlarını aradı.

Elia’nın boşalttığı alana Robinho doğru bir koşu yaparak boş kaleye topu göndererek skoru takıma lehine skoru 1-0’a getirdi.

Siyah-Beyazlı takımın özellikle 2’inci yarı ortaya koyduğu futbol galibiyeti getirdi.

MEDEL ORTAYA GEÇTİ, ATİBA GOLÜ ATTI

Geriye düşen Beşiktaş’ta Teknik Direktör Şenol Güneş, Medel’i orta alana çekti. Dorukhan ile Atiba biraz daha öne çıkınca Beşiktaş silik oyunundan kurtuldu. 42’de kullanılan köşe vuruşunda Gökhan ön direkte kafayı vurdu.

Kaleci Mert ayağıyla çıkırdı. Dönen topu Atiba havada tamamlayarak skoru 1-1’e getirdi. İlk yarıda Beşiktaş 90 pas yaparken Başekşehir 170 pas yaparak oyundaki üstünlüğünü ortaya koydu. İlk yarı 1-1 tamamlandı.

BURAK SAHNEYE ÇIKTI

Beşiktaş maçın ikinci yarısına ilk yarıda bıraktığı gibi başladı. Medel’in orta sahaya getirdiği dinamizm devam etti. 52’de Gökhan Gönül’ün ortaladığı topu Lens ayağıyla kale sahasının içine gönderdi. Burak önüne gelen topu tek vuruşta filelere göndererek skoru 2-1 yaptı.

Beşiktaş ikinci golden sonra daha fazla pozisyona girmeye başladı.

Atiba Beşiktaş’ın beraberlik golünü attı.

BEŞİKTAŞ AÇIK VERMEDİ

62’de sağ kanattan Ljajic’in kullandığı köşe vuruşunda ön direkteki Dorukhan nefis yükseldi, kaleci Mert topu ancak kornere çelebildi. Duran toplarda etkili olan Siyah-Beyazlı takım Başakşehir kalesini daha fazla yoklamaya başladı.

65’te Kaleci Mert’in uzaklaştırmak istediği top Siyah-Beyazlı takımda kaldı. Ljajic hızlı çıktı. Topu Kagawa’ya bıraktı. Mert’in önde olduğunu gören Kagawa bekletmedin vurdu. Top az farkla auta çıktı.

Beşiktaş maçın son yarım saatlik bölümde de etkili oldu. Turuncu-Lacivertli takıma oynama fırsatı vermeyen Beşiktaş, Ljajic ve Kagawa ile de etkil oldu.

Başakşehir maçın uzatma bölümünde yakaladığı fırsatı değerlendiremeyince Beşiktaş mücadeleyi 2-1 kazandı.

 

medyabold
Devamını Oku »

AKP, MHP Aim to Slow Down Recounting in an Istanbul District: Opposition CHP

Faik Oztrak, the spokesperson of the main opposition Republican People’s Party (CHP), claimed on Friday that the ruling Justice and Development Party (AKP) and its far-right ally, Nationalist Movement Party (MHP), were deliberately trying to slow down the recounting of votes in Maltepe district of Istanbul.

CHP’s allegation came after an incident during the recounting process in Maltepe district.

According to Baris Yarkadas, a former CHP lawmaker and journalist, a group of AKP and MHP members entered by force into the hall, where the recounting was taking place, and attempted to halt the process, when the district electoral board decided to increase the number of recounting teams, in a bid to accelerate the process.

Yarkadas went on to claim that the group had explicitly threatened the judges, who were heading the recounting team. In his social media account, Yarkadas asked: “Why do not AKP and MHP want votes to be counted? What is the point in saying – We did not know that the number of teams to count the votes would be increased – while even the media already knew that”?

The counting was halted after police intervention, as the argument that broke out between two opposing groups turned into a conflict. The judges in charge recorded the incident with an official minute.

Recounting process, this time with twenty teams instead of two has started again early on Saturday morning.

According to unofficial results of the March 31 polls in Istanbul, CHP’s mayor-elect Ekrem Imamoglu won the run for the metropolitan mayorship.

AKP repeatedly appealed the election results in Istanbul, asking for recounts of all votes. The Supreme Electoral Council (YSK), however, rejected AKP’s demand for a total recount and ruled, instead, a partial recount on Tuesday.

Later, AKP resorted to an extraordinary objection process before the YSK, appealing for a re-run of the Istanbul mayoral elections. In a bid to make a re-run possible, AKP has been trying to prove widespread voter fraud in Buyukcekmece district of Istanbul.

The YSK has not yet ruled on Buyukcekmece.

Hürriyet daily news reported on Thursday that the YSK has, for the second time, delayed reviewing and announcing its decision on AKP’s numerous appeals to annul the elections in Buyukcekmece. In its meeting on Wednesday, the council decided to postpone its ruling for Buyukcekmece until the district election board finalizes the ongoing votes recount in the Maltepe district of Istanbul.

CHP spokesperson, Oztrak, said he finds YSK’s attitude of continuously delaying the process suspicious. He believes the attitude will result in AKP’s push for total cancellation of the election in Istanbul province. He called on the YSK to immediately finalize the recounting process in Maltepe.

According to recent reports from recounting stations, AKP’s Binali Yildirim is more than 13,000 votes behind his rival, CHP’s Imamoglu.

Polling officers to be investigated over voting irregularities

 

The post AKP, MHP Aim to Slow Down Recounting in an Istanbul District: Opposition CHP appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2019/04/13/akp-mhp-aim-to-slow-down-recounting-in-an-istanbul-district-opposition-chp/
Devamını Oku »

Foundation set up by slain Kurdish lawyer’s family aims to bring people together

Tahir Elci Human Rights Foundation established by the family members of Tahir Elci, a prominent Kurdish lawyer and human rights activist who was shot dead during a press conference in Turkey’s southeast, aims to bring people from different segments of society together, Gazete Duvar reported on Saturday.

The foundation was established by Turkan Elci and Nazenin Elci, wife and daughter of the slain Kurdish lawyer, in Diyarbakir’s Sur district with the aim of unifying the oppressed, whether they are Kurdish, Turkish, Alevis or Sunnis.

Muhammed Neset Girasun, Cihan Ulsen, Mursel Ekici, Orhan Kemal Cengiz, Mahsum Bati, and Erkan Senses serve as members of the foundation’s administration board, which is chaired by Turkan Elci.

On Saturday, Turkan Elci talked about the family’s decision to establish the Tahir Elci Human Rights Foundation during the opening ceremony.

“Despite everything that happened, we still tried to remain courageous. While we mourn over this pain [of losing Tahir Elci], as a family, we took establishing a foundation as a goal in order not to allow our pain to transform into grudge and hatred, but to turn it into an environment where people from all segments of society feel unified and embraced,” she said.

Tahir, a chairman of the Diyarbakir Bar Association, was shot dead in Sur district of Diyarbakir, south-eastern Turkey in November 2015, while calling for an end to violence between the Turkish government and the outlawed Kurdistan Workers’ Party (PKK), urging both parties to keep clashes away from civilian areas.

The Turkish state accused the PKK and its affiliates of his death.

Diyarbakir Bar had demanded to carry out a technical investigation from London-based international investigation company, Forensic Architecture, in order to cast light upon the moment when Elci was shot dead and to find the suspects.

It was said in the Forensic Architecture’s report, which was made public in a press speech of Diyarbakir Bar Association, that Elci might have been shot and killed by a bullet from one of the three police officers at the crime scene. The report did not rule out the possibility of Elci dying of crossfire between the police and the PKK.

Who killed the lawyer? Public Prosecutor’s Office asks forensic institution for a reviewed report on Tahir Elci’s murder

The post Foundation set up by slain Kurdish lawyer’s family aims to bring people together appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2019/04/13/foundation-set-up-by-slain-kurdish-lawyers-family-aims-to-bring-people-together/
Devamını Oku »

Beşiktaş taraftarları statta “İmamoğlu’na mazbatayı ver” sloganı attı

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) resmi olmayan seçim sonuçlarına göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’na, Beşiktaş taraftarından büyük destek geldi.

Geçersiz oy sayımı gerekçesiyle 13 gündür mazbatası verilmeyen Ekrem İmamoğlu, Spor Toto Süper Lig’in 28. haftasında oynanan Beşiktaş-Başakşehir maçını izlemek amacıyla Vodafon Park’a gitti.

İmamoğlu’nun zorlu mücadeleyi izlemek amacıyla stada geleceğini duyan Beşiktaş taraftarları, stat girişinden itibaren “İmamoğlu oley” sloganları attı.

Vodafon Park’ı dolduran Beşiktaş taraftarları, “İmamoğlu’na mazbatayı ver” şeklinde sloganlar atması dikkat çekti.

İmamoğlu, günün ilk saatlerinde Can Bartu’nun Şükrü Saracoğlu Stadı’ndaki törenine katılmıştı. İmamoğlu, Twitter’dan paylaştığı görüntülerle birlikte, “Beşiktaş’ın ev sahipliğinde Beşiktaş taraftarının muhteşem coşkusuna ortak olmak çok güzel. İstanbul’un çok değerli kulüpleri ile İBB olarak çok ortak çalışmamız olacak. Tüm kulüplerimize başarılar” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu’nun mazbata almaya çalıştığı ‘Mazbata Online’ oyununa TBMM’de erişim engeli

medyabold
Devamını Oku »

‘İmamoğlu oley’: Çarşı, mazbata gaspına da karşı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Başakşehir-Beşiktaş maçını tribünden izledi.

Maça gitmek için stada yürüyen taraftarlar, henüz mazbatası verilmeyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için destek sloganı attı. Çarşı başta olmak üzere Beşiktaş taraftar grupları, Vodafone Park Arena stadının önünde “İmamoğlu oley” ve “Mazbatayı ver” diye tempo tuttu,

Henüz mazbatası verilmeyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, mücadeleyi CHP’den seçilen Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’la beraber takip etti.

İmamoğlu ise, fotoğraflarla birlikte paylaştığı twitter mesajında, “Beşiktaş’ın ev sahipliğinde Beşiktaş taraftarının muhteşem coşkusuna ortak olmak çok güzel. İstanbul’un çok değerli kulüpleri ile İBB olarak çok ortak çalışmamız olacak. Tüm kulüplerimize başarılar dilerim.” dedi.

Habertürk’te yazan Nagehan Alçı, bugünkü köşesinde, “çok açıkça uyarıyorum” dediği İmamoğlu için  “toplumsal gerilimi zirveye taşıyacak bir girişim olur.” ifadelerini kullandı.

Alçı, “Eğer bu gösteriyi yapmakta ısrar ederse Ekrem İmamoğlu kendi elindeki silahla kendi ayaklarına kurşun sıkar.” diyerek ilginç bir uyarıda bulunmuştu.

kronos
Devamını Oku »

Göztepe’ye bir darbe de Rize’den

Uzun bir aranın ardından Süper Lig’e yükselen ve geçen sezonu 6. sırada tamamlayan Göztepe, bu sezon ise korkulu rüyalar görüyor. Bayram Bektaş yönetiminde sezona iki mağlubiyetle başlasa da ardından toparlanan ve sezonun 11. hafta maçlarının oynandığı 5 Kasım 2018’e kadar iyi sonuçlar alan Göztepe, daha sonra seri mağlubiyetler dönemine girerek hızla dibe inmeye başladı. Bayram Bektaş’ın yerine Kasımpaşa’dan ayrılan Kemal Özdeş getirilse de istenen sonuçlar bir türlü alınamadı. Özdeş’in yerine geçen sezonki teknik direktörü Tamer Tuna’yı getiren Göz Göz, Tuna ile çıktığı Konyaspor ve Kasımpaşa maçlarından birer puan çıkarsa da sonraki iki maçta üç puanı bir arada göremedi. Göztepe, bugün oynanan 28. hafta karşılaşmasında da Rizespor’a 1-0 yenilerek galibiyet hasretini 7 maça çıkardı.

AATIF’IN GOLÜ GÖZTEPE’Yİ YIKTI

Süper Lig’de geçen hafta Beşiktaş karşısında 7-2’lik ağır bir yenilgi alan Rizespor ise sahasında Göztepe’yi mağlup ederek moral buldu: 1-0. Karadeniz ekibine galibiyeti getiren gol ise Aatıf’tan geldi.

Maça etkili başlayan Rizespor, oyun olarak rakibine büyük üstünlük kursa da ilk yarıda Göztepe kalecisi Beto’yu geçemeyince devre golsüz sona erdi. Ev sahibi ekibin aradığı gol ise 51. dakikada Aatıf’tan geldi. Kendi başlattığı atağı golle bitiren başarılı oyuncu, son 5 maçtaki 3. golünü kaydetti. Göztepe kalan dakikalarda gol için vites yükseltse de hata yapmayan Rizespor zorlu maçtan 1-0 galip ayrıldı. Rizespor’da Vedat Muriç’in bir topu da direkten döndü.

Bu sonuçla Rizespor puanını 37’ye yükseltti. Galibiyet hasretini 7 maça çıkaran Göztepe ise 27 puanla ateş hattından çıkamadı.


RİZESPOR – GÖZTEPE: 1-0 

STAT: Çaykur Didi

HAKEMLER: Yaşar Kemal Uğurlu, Mehmet Cem Satman, Mustafa Sönmez

RİZESPOR: Gökhan Akkan, Moroziuk (Dk. 84 Abdullah Durak), Awaziem, Abarhoun, Melnjak, Azubuike, Musa Çağıran, Samudio (Dk. 81 Saadane), Boldrin, Chahechouhe (Dk. 67 Mustafa Saymak), Vedat Muriç

GÖZTEPE: Beto, Gassama, Titi, Wallace Reis, Agbenyenu, Poko (Dk. 63 Ngando), Castro, Gouffran, Tayfur Bingöl (Dk. 54 Serdar Gürler), Borges, Nabil Ghilas (Dk. 72 Deniz Kadah)

GOL: Dk. 51 Chahechouhe (Rizespor)

SARI KARTLAR: Dk. 58 Samudio, Dk. 78 Abarhoun (Rizespor) Dk. 37 Titi (Göztepe)

kronos
Devamını Oku »

Konyaspor, Sivasspor’a karşı da gülemedi

Devamını Oku »

Turkish court seeks 28-month sentences to opposition members’ reaction to minister

A Turkish court has accepted an indictment seeking 28-month-sentence against two opposition party members over their reactions to a minister during an election rally in Istanbul on March 17, Gazete Duvar reported on Friday.

According to the report, three police officers, who were in charge of protecting the minister, had testified as witnesses during the prosecution.

Two members of the opposition Felicity Party (SP), Ridvan Camlica and Yildiray Camlica, face up to 28 months in jail over a charge of “explicitly insulting a public official,” as they reacted to Turkey’s Interior Minister Suleyman Soylu for his terror accusations, targeting SP and its chairman, Temel Karamollaoglu.

In an election rally in Istanbul’s Uskudar district on March 17, Soylu accused Karamollaoglu, along with Good Party (lYI) leader, Meral Aksener, of aligning with the pro-Kurdish Peoples’ Democratic Party (HDP).

“If our government loses power after the local elections, our governors in Turkey’s east and southeast regions will not be able to walk freely in the streets,” Soylu claimed, aligning the opposition including SP with outlawed organizations such as Kurdistan Workers’ Party (PKK).

Yıldıray Camlica, SP’s Uskudar district board member, reacted to Soylu’s accusation, saying allegedly, “you’re lying, may God damn those who supported PKK.”

“SP threw this country under the bus. Get out of here, you tactless! You’re shameless for going out in public,” Soylu yelled at Camlica and his nephew in response, pointing to SP’s cooperation with the Nation Alliance.

It was formed by four opposition parties to rival pro-government People’s Alliance during general elections in June 2018 and local elections in March 2019.

The Camlicas were detained by the police on a charge of insulting the minister and taken to Uskudar district police department for questioning. Both were later released by a court, under judicial control.

The Anadolu Cumhuriyet Prosecutor Office has completed an investigation into the incident.
In the prepared indictment, Camlicas are accused of insulting the minister with yelling. The indictment against Camlicas is solely based on the testimonies of three witnesses, who are police officers, working under Soylu’s administration.

The Anadolu 38th Criminal Court of First Instance accepted the indictment seeking 28-month- jail sentence against the Camlicas over their reactions to the minister.
Camlicas have denied the accusation of insulting Soylu. They said they would file a complaint against the minister for insulting SP.

An opposition party member detained for reacting to comments made by Interior Minister Soylu’s terror accusations

The post Turkish court seeks 28-month sentences to opposition members’ reaction to minister appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2019/04/13/turkish-court-seeks-28-month-sentences-to-opposition-members-reaction-to-minister/
Devamını Oku »

‘Sinyor’ son yolculuğuna uğurlandı

Türk sporu ve Fenerbahçe’nin efsane ismi Can Bartu, son yolculuğuna uğurlandı. Ülker Stadyumu’nda düzenlenen törene Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Fenerbahçe Futbol Takımı, Sarı-Lacivertli camianın eski futbolcuları, Can Bartu’nun yakınları ve sevenleri katıldı. Törende Galatasaraylı taraftarlar da vardı.

Can Bartu’nun kızı Gülfer Arığ, “Tarifsiz bir acı yaşıyoruz. Ailemiz, Fenerbahçe ve Türk sporu için büyük bir kayıp. Acımıza ortak olan herkese ailesi olarak teşekkürlerimizi sunarız. Can Bartu gibi çok özel bir isimle Fenerbahçe’yi yaşamak, ondan bu büyük camiayı dinlemek benim için paha biçilmez bir duygu oldu. Fenerbahçe’yi Fenerbahçe yapan bir efsaneyi tanımanın ve yanında olmanın gururunu her zaman yaşadım. Onu anlatmaya burada zaman yetmez. Bıraktığı hatıralar benim için ebedi kalacak. İyi ki Türk sporunun ve Fenerbahçe’nin efsanesi benim babam olmuş. Sevgisini ve şefkatini bize yaşattığından dolayı kendimi çok şanslı hissediyorum.” dedi.

VOLKAN DEMİREL: ÇUBUKLU İÇİN YAŞAYANLAR ASLA ÖLMEZ

Can Bartu’yu kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirten kaleci Volkan Demirel, “Hepimiz üzgünüz Basketbol ve futbolda Türkiye’yi temsil etmiş büyük bir ağabeyimizi kaybettik. Can ağabeyimizin Türk futbol tarihinde özel bir yeri var. Fenerbahçe var olduğu süre de var olacak. Çubuklu için yaşayanlar asla ölmez. Can Ağabey’i her zaman yaşatacağız.” diyerek duygularını dile getirdi.

ALİ KOÇ: GURURLA TAŞIDIĞIN ÇUBUKLU FORMAN BİZE EMANET

Can Bartu’yu gelecek nesillere aktarmanın görevleri olduğunu söyleyen Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç ise duygularını şöyle ifade etti: “Bu üzüntülü günümüzde bizleri yalnız bırakmayıp acımızı paylaşan herkse teşekkür ediyorum. Burada bulunan devletimizin bütün temsilcilerine kulübüz ve Bartu ailesi adına teşekkür ederim. Örnek kişiliği, asil duruşu, müthiş zekası, beyefendiliği, dobra karakteri, kendine has giyim stili, sıra dışı hikayeleri, eşsiz başarıları ve tüm temsil ettikleriyle, her şeyden önemlisi iyi insanlığıyla efsane olmuş, adını altın harflerle tarihimize yazdırmış değerimizi, büyük bir Fenerbahçeliyi kaybettik. Hem camiamızın hem Türkiye’nin başı sağ olsun. Çoğumuz doğmadan hem İtalyanları sarsacak denli dünyalı hem de herkesten daha yerli ve milliydi. Ona hayran büyüyen nesiller onun adını taşıyan nesillere dönüştü.  Ona duydukları sevgi ve saygıdan dolayı, tuttukları takımlardan bağımsız kimi aileler çocuklarına Can ya da Bartu ismini verdi. Türk spor tarihinde böyle sembol olmuş kaç sporcu var? Milyonları Fenerbahçe aşkıyla buluşturan kahramanımız, gelecek nesillere aktarmak hepimizin sorumluluğunda. İyi ki Fenerbahçeli olmuş. Biliyoruz ki artık aramızda olmasa da her zaman kalbimizde yaşayacak. İnsanoğlu var oldukça efsaneler ölmez. Ne şanslıyız ki Can Bartu’yu tanıyan insanlarız. Yarınki derbi maçı beraber seyretmeyi planlıyorduk. Keşke bizimle yarın birlikte olabilseydi. Yarın burada 50 bin ve bulundukları yerlerde milyonlarca Fenerbahçeli Can Bartu’nun yerine maçı izleyecek. Gözün arkanda kalmasın. Her zaman gururla taşıdığın çubuklu forma bize emanet. Hakkını helal et bizlere. Ailesine, camiamıza ve Türk sporuna başsağlığı diliyorum.”

KARACAAHMET MEZARLIĞI’NA DEFNEDİLDİ

Can Bartu’nun cenazesi daha sonra Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’ne götürüldü. Öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Bartu’nun cenazesi Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

83 yaşında hayatını kaybeden Can Bartu’nun cenaze namazına Bartu ailesinin yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Gençlik ve Spor Eski Bakanı Akif Çağatay Kılıç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP Milletvekili Gürsel Tekin, CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Hüsnü Güreli, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile yönetim kurulu üyeleri, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanı Vefa Küçük, Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz, Fenerbahçe Kulübü Eski Başkanı Aziz Yıldırım, Galatasaray Kulübü Eski Başkanı Adnan Polat, Fenerbahçe Kulübü Eski Genel Sekreteri Mahmut Uslu, Fenerbahçe Kulübü Eski 2’nci Başkanı Şekip Mosturoğlu, Şenes Erzik, Samet Aybaba, Ümit Davala, Rıza Çalımbay, Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, Tuncay Şanlı, İsmail Kartal, Ömer Onan, Ali Yıldırım, Ferit Şahenk, Mehmet Ali Aydınlar, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve çok sayıda seveni katıldı.

kronos
Devamını Oku »

“Duvarları Delen Çizgiler” sergisi İzmir’de

Görülmüştür İnisiyatifi’nin hazırladığı 20 mahpus karikatüristin eserlerinden oluşan sergi Mersin’den sonra şimdi de İzmir’de açılıyor. Tutuklularla dayanışmak için hazırlanan sergi 13-16 Nisan tarihleri arasında Kültür Park Pakistan Pavyonu Sergi Salonu’nda ziyaretçilere açık olacak.

TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ KARİKATÜRİSTLER
Gazete Duvar’dan Nuray Pehlivan’ın haberine göre, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekmek ve tecrit edilen mahpusların sesini duyurmak amacıyla düzenlenen sergide; cezaevlerindeki mahpusların zor koşullarda yarattığı eserlerden oluşan 70 karikatür yer alıyor.

“Duvarları Aşan Çizgiler” adını verdikleri proje doğrultusunda onlarca hapishaneye girerek, halen tutuklu veya hükümlü olan ressam ve karikatüristlere ulaştıklarını söyleyen Görülmüştür İnisiyatifi kurucularından Adil Oktay, bu süreçte taahhütlü mektuplarının ve fakslarının cezaevlerinde kaybolduğunu; kimilerinin de “Kurumda yoktur” mührüyle geri döndüğünü aktardı.

OHAL’İN YARATTIĞI ZORLUKLAR
OHAL’den sonra hapishanelerde sürgün ve sevkler hız kesmediğinden bazı karikatüristlere ulaşmada zorlandık. Kimi zaman da hapishanelerde sık uygulanan “iletişim cezaları” nedeniyle sahibine verilmedi. Uzun uğraşlardan sonra ulaşabildiğimiz mahpuslardan 20’si üç ayı aşan zor koşullarda yarattıkları özgün karikatürlerini yolladı. Örneğin gazeteci ve ressam Zehra Doğan tahliye olmadan önce Tarsus Hapishanesi’nden sadece bu sergi için 3 karikatür yapıp yolladı. Karikatürlerinde hapisteki kadınları işledi. Yine sergimizde yer alan 20 karikatüristten birisi olan tutsak karikatür Özlem Özdemir’in açlık grevi 120 günü geçti. Özlem Özdemir açlık grevinin 30. gününde bize mektup yazarak şimdi halsiz olduğunu ancak sergiye katılmaktan onur duyacağını bildirdi. Biz de elimizdeki karikatürlerden sergiye aldık. ‘’Sonuç olarak; tüm engellere rağmen elimizde sergi açacak bütünlükte, 70 adet karikatür birikti. Ancak daha ulaşamadığımız yüzlerce mahpus çizerin olduğunu, hapishanede o zor koşullarda üretenlerin sayısının bu sergide yer alanlardan fazla olduğunu belirtmek isterim.’’

medyabold
Devamını Oku »

Sudan’s security and intelligence chief Salah Gosh resigns

Salah Gosh, the Director of National Intelligence and Security Service has stepped down from his post on Friday, Sudanese media reported.

“The Head of the Transitional Military Council (TMC), General, Abdul Fatah al-Burhan Abdul Rahman accepted, Saturday, the resignation of the Director of the National Intelligence and Security Service (NISS), General, Salah Abdulla Mohammad Saleh Gosh,” Sudan’s official news agency SUNA announced.

It stated General Abdullah presented his resignation, on Friday, on 12 April.

Based on the military statement, Sudan Tribune also reported that “al-Burhan accepted the resignation of Gosh as head of the National Security and Intelligence Service.”

Sudan Tribune added that President Omar al-Bashir insisted to shoot the protesters in his meeting with the army, the Rapid Support Forces, and the NISS but those bodies disagreed with al-Bashir and decided to topple him instead. However, the newspaper referred that the details of the removal of al-Bashir have not been officially disclosed yet.

Some Sudan media reports claimed that Gosh was under arrest. The Tribune says that Awad Ibn Auf, the former First Vice-President, and defense minister resigned on Friday evening from his position as the TMC head. Former Chief of Staff, Kamal Abdel Marouf, was also ousted from his position, the Tribune details.

The Sudanese opposition pushes to the dissolution of the military council and calls on a peaceful transition to the Freedom and Change Declaration forces.

Bashir Scared of Potential ICC Arrest

Sudan’s former Defence Minister and coup leader General Awad Ibn Auf earlier said that he would not hand al-Bashir over to the ICC, but he stepped down as an interim leader, one day after he announced the military coup.

As TMC Head Abdel Fattah Burhan, who announced the removal of former President Al-Bashir is the only one among Sudan’s senior military figures without a case at the International Criminal Court, and there is a possibility that he decided ICC would try al-Bashir.

Turkish President, Recep Tayyip Erdogan, who hosted al-Bashir in Turkey multiple times, despite ICC’s arrest warrant, said that Sudan should overcome this process through the national reconciliation.

“I am not a politician who came to power with the coup, I am a person who has been constantly talking against the coup and has been dealing with the coup. Sudan should run the democratic process, every military coup is a blood loss,” Erdogan commented on Sudan in his meeting with Burkina Faso President Roch Marc in the presidential palace, in Ankara.

German repatriates thousands of refugees to other EU countries

The post Sudan’s security and intelligence chief Salah Gosh resigns appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2019/04/13/sudans-security-and-intelligence-chief-salah-gosh-resigns/
Devamını Oku »

AKP’nin NATO’ya sunduğu Suriye Raporu: Esad’ın önünü biz açtık

NATO toplantısında AKP’li Berat Çonkar’ın sunduğu rapor: “Bu yeni strateji doğrultusunda Ankara, Halep’teki muhalefet gruplarına olan desteğini çekme kararı aldı ve bu da Esad rejiminin tekrar kontrolü sağlamasının önünü açtı”

Antalya’da dün düzenlenen NATO Parlamenter Asamblesi’nin özel oturumunda AKP Milletvekili Berat Çonkar tarafından sunulan Suriye raporunda, Ankara’nın Beşar Esad politikasının terse döndüğü bildirildi. Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever’in aktardığı raporda şöyle denildi:

“Suriye’de çatışmaların başladığı 2011 yılında Ankara’nın Esad’ı reform yapmaya ve ‘kendi halkı üzerinde baskı kurmaktan vazgeçmeye’ ikna etmeye çalıştı. Bu çabalar sonuç vermeyince Ankara, Suriye muhalefetini aktif olarak desteklemeye başladı. Türkiye aynı zamanda Esad rejimini saf dışı edecek uluslararası bir koalisyon kurulması için diplomatik çabalar sarf etti. Fakat muhalefetin birleştirilmesi ve askeri müdahaleye istekli bir koalisyon kurulması mümkün olmadı.”

Suriye’den yükselen güvenlik tehditlerinin, Türkiye’yi süreç içinde yaklaşımını değiştirmeye mecbur bıraktığı tespiti yapılan raporda, “Türkiye, bu doğrultuda sahadaki gerçeklikleri kabul ederek, Rusya ve İran’la daha uzlaşmacı bir çizgi benimsedi” değerlendirmesine yer verildi.

SAVRULAN POLİTİKA VE ESAD’IN ÖNÜNÜN AÇILMASI

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin, Ağustos 2016’da Fırat Kalkanı operasyonunu gerçekleştirdiği anımsatılan raporda, “Bu müdahale, Esad’ı devirmenin Ankara açısından bir öncelik olmaktan uzaklaştığını ve önceliğin DAEŞ’i hedef almaya ve PYD/YPG’yi yok etmeye doğru kaydığını gösterdi. Bu yeni strateji doğrultusunda Ankara, Halep’teki muhalefet gruplarına olan desteğini çekme kararı aldı ve bu da Esad rejiminin tekrar kontrolü sağlamasının önünü açtı” denildi.

medyabold
Devamını Oku »

Johnny Depp’li The Professor’dan yeni fragman geldi

Johnny Depp’in altı ay ömrü kalmış, dikbaşlı bir üniversite hocasını canlandırdığı yeni filmi The Professor’dan yeni bir fragman yayınlandı.

SIRA DIŞI ROLLERİN OYUNCUSU
The Professor ileri evrede kanser hastası ve birkaç ay sonra ölecek bir üniversite hocası olan Richard’ın aynı zamanda eşinin ihanetiyle başa çıkmaya çalışmasını ve kalan ömrünü dünyayı pek de umursamadan dolu dolu yaşamayı seçmesini anlatıyor. Richard öğretme metotlarını, hayatını ve sevmeyi yeniden keşfediyor. Sıra dışı karakter seçimlerine bizi alıştıran Johnny Depp bu karakterlere yeni bir örnek daha eklemiş gibi görünüyor. Son yıllardaki inişli çıkışlı sinema kariyerine bu filmin bir artı puan olarak ekleneceğini umuyoruz. The Professor geçtiğimiz ekimde Zürih Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapmış ve genel olarak beğenilmişti.

ABD’de 17 Mayıs’ta vizyona girecek The Professor’da Depp’e Zoey Deutch, Rosemarie DeWitt, Ron Livingston, Justine Worrington ve Danny Huston gibi isimler eşlik ediyor. Filmin Türkiye’deki gösterim tarihi henüz netleşmiş değil.

medyabold
Devamını Oku »

Mevlüt Uysal, akrabalarını da Büyükçekmece’ye seçmen olarak taşımış!

Büyükçekmece’de kaybettiği seçim sonrasında “taşıma seçmen” iddiasını bahane gösteren AKP adayı Mevlüt Uysal’ın bizzat kendisinin seçmen taşıdığı iddia edildi. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün basın ofisi seçmen taşınmasına ilişkin belgeleri paylaştı.

Uysal’ın daha önce de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Başakşehir Belediyesi çalışanlarını Büyükçekmece’ye “taşıma seçmen” olarak kaydettirdiği ileri sürülmüştü.

4 AYRI MAHALLEYE KAYIT YAPTIRILMIŞ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve AKP Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Mevlüt Uysal, seçim yenilgisinin ardından yaptığı açıklamada “taşıma seçmen” olayını gündeme getirmişti. Ancak seçmen kayıt listeleri incelendiğinde Uysal’ın birinci dereceden akraba ve yakınlarının seçim için Büyükçekmece’ye taşıma seçmen olarak kaydırıldığı görülüyor.

Mevlüt Uysal ile aynı soyadı taşıyan akrabalarının Mimaroba, Fatih, Bahçelievler, Mimarsinan Merkez, mahallerinde seçmen olarak görüldüğü ve bu mahallelerdeki sandıklarda oy kullandıkları ortaya çıktı.

BAŞAKŞEHİR VE FATİH’TEN TAŞIMA SEÇMEN

Daha önce CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat da, Büyükçekmece’deki seçmen taşıma iddialarına yönelik bir açıklama yapmıştı. Karabat, “Büyükçekmece’de olan seçmen hareketlerinde dikkat çeken hareketler ve isimler söz konusu. “Mesela Büyükçekmece’ye Fatih’ten ve Başakşehir’den gelen seçmenler söz konusu. Bu seçmenler arasında AKP’ye ve Mevlüt Uysal’a yakın isimler var” demişti.

SICAK YUVA VAKFI YÖNETİCİLERİ

Karabat, “Seçmen listelerinin askıya çıktığı 4 Ocak 2019 tarihinde Büyükçekmece seçmen listelerine N.E, H.S ve K.Ş gibi isimler eklendi. Bu isimler geçmişte Mevlüt Uysal’ın da yönetimin de yer aldığı Sıcak Yuva Vakfı’nın hala yönetiminde bulunan isimler. Bu isimler Mevlüt Uysal Başakşehir Belediye Başkanı iken biri belediye başkan yardımcısı, diğeri Başakşehir Spor Yönetim Kurulu Üyesi, diğeri de Fatih’te Kızılay Yönetim Kurulu üyesi. İsimlere internetten araştırıldığında rahatlıkla bu bilgi teyit edilebilir” mesajını paylaştı.

UYSAL’A YAKIN 11 İSİM AYNI ADRESTE

Özgür Kartabat ayrıca, “Mevlüt Uysal’a bu kadar yakın olan isimler, ne hikmetse 4 Ocak 2019 tarihinde Büyükçekmece’de aynı adrese taşınmışlar. Söz konusu adreste kayıtlı 11 seçmen görünüyor! Birisi Bakırköy’den, biri Başakşehir’den diğeri de Fatih’ten gelmiş görünüyor” ifadelerini kullandı.

İGDAŞ MÜDÜRÜ İLE NÜFUS MÜDÜRÜ AYNI EVDE Mİ OTURUYOR

CHP, Büyükçekmece Nüfus Müdürü Mehmet Mutlu’nun Pınartepe mahallesindeki evinde de İGDAŞ Genel Müdürü Abdulkerim Sılkım ve ailesinin seçmen olarak görüldüğünü ortaya çıkartmıştı. AKP adayı Mevlüt Uysal’ın kendisine yakın yüzlerce ismi Büyükçekmece’de seçmen olarak kaydettirdiği ileri sürülüyor.

Sahte seçmen iddialarının odağındaki ismin Erdoğan ile fotoğrafları ortaya çıktı

medyabold
Devamını Oku »

True Detective yazarından Son Mohikan dizisi geliyor

Michael Mann’in 1992 tarihli klasik filmi Last of the Mohicans dizi oluyor.

The Last of The Mohicans’ta Daniel Day-Lewis sinema tarihine geçecek bir performansa imza atmıştı

27 YIL SONRA GELEN DİZİ
Yeni Bond filmini yönetmeye hazırlanan, True Detective’in ilk sezonu ve Netflix’te yayınlanan Maniac’ın yönetmeni Cary Joji Fukunaga’nın yazacağı ve yapımcılığını üstleneceği dizi Nicole Kassell tarafından yönetilecek.

Başarılı yazar ve yönetmen Cary Joji Fukunaga

Daniel Day-Lewis’in unutulmaz Hawkeye portresiyle zihinlere kazınan yapım, beyaz perdede vizyona girmesinin 27 yıl sonrasında televizyon ekranlarında dizi olarak boy gösterecek. Dizinin hangi kanalda, ne zaman yayınlanacağı ve kimlerin oynayacağı henüz açıklanmadı.

medyabold
Devamını Oku »

‘ODTÜ Bahar Şenliği’ rektörlük tarafından iptal edildi

Rektörlük iptal edilen bahar şenliği ile ilgili olarak, “Üniversitemizin mevcut teknik ve idari olanakları ile gerçekleştirilmesi mümkün olmadığından, 33’üncü Bahar Şenliği’nin yapılamayacağını bilgilerinize sunarız” açıklamasını yaptı. Rektörlüğün konuya ilişkin açıklaması şöyle:

‘GERÇEKLEŞMESİ MÜMKÜN OLMADIĞINDAN…’

“ODTÜ 33. Uluslararası Bahar Şenliği düzenlenmeleri ile ilgili Uluslararası Gençlik Topluluğu (UGT) ve ilgili diğer topluluklarla 22 Şubat, 27 Şubat, 26 Mart ve 8 Nisan 2019 tarihlerinde bir dizi toplantı yapılmıştır.“İlgili topluluklara Bahar Şenliği ile ilgili, üniversitemizin mevcut olanakları çerçevesinde, özellikle topluluklarımızın potansiyelini ve üniversitemizin uluslararası yönünü ortaya çıkaracak şekilde 24, 25, 26 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilmek üzere bir şenlik formatı önerilmiştir.

Söz konusu öneri, KKM Otopark alanının saat 22:00’ye dek ve KKM salonlarının mesai saatleri içinde topluluk standları ve etkinlikleri için kullanımı, otopark alanında Rektörlük olanakları ile kurulacak sahnede müzik topluluklarının sahne alması, Avusturya Elçiliği katkıları ile Avusturya’dan gelecek sanatçıların konseri, uluslararası öğrenci standlarının kurulması ve kermes talebinde bulunan toplulukların hazırlayacakları yiyecek standlarını içermektedir.

Yukarıda ayrıntıları verilen öneri, şenlik formatının geçtiğimiz yıllardaki hali ile kalması talebi ile UGT tarafından kabul edilmemiştir. Bu çerçevedeki şenliğin üniversitemizin mevcut teknik ve idari olanakları ile gerçekleştirilmesi mümkün olmadığından, 33. Bahar Şenliği’nin yapılamayacağını bilgilerinize sunarız.”

DEVRİM STADYUMU YERİNE OTOPARK ADRES GÖSTERİLDİ 

ODTÜ Uluslararası Gençlik Topluluğu (UGT) tarafından düzenlenen ve her yıl dört gün süren bahar şenliği daha önceki yıllarda öğrenciler tarafından ‘Devrim Stadyumu’ olarak adlandırılan alanda yapılıyordu.

Rektörlük, öğrencilerin bu yıl da şenliği aynı yerde yapma istemine karşı çıkarak otoparkı adres gösterdi. Öğrenciler bu teklifi kabul etmeyince rektörlük şenliği iptal etme yoluna gitti.

kronos
Devamını Oku »

Temelli: Türkiye’nin siyaset kulvarını değiştirdik

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP’nin seçim stratejisinin bir seçenek oluşturduğunu ve Türkiye’nin siyaset kulvarını değiştirdiğini söyledi.

Temelli, “Türkiye’de siyasetsiz kalmış siyasetten uzaklaşmış toplum için bir seçenek yarattık. Stratejimiz sadece belediye kazanmak üzerinden yürümedi. Stratejimiz Türkiye’nin tıkanmış olan demokrasi ve barış yolunu açmak için Türkiye halkları ve demokrasi güçleri uzun süre sonra birlikte siyaset yapmanın olanağını yarattı. Önemli bir başarıdır seçeneğimiz, siyaset kulvarını değiştirmiştir” dedi.

SANDIKTA BULUŞANLAR DEMOKRASİ MÜCADESİNDE DE BULUŞMALI

Temelli şunları dile getirdi: “İktidar ne kadar direnirse dirensin tecrit, baskı politikalarında ne kadar ısrar ederse etsin, artık Türkiye’nin siyaset kulvarı değişmiştir. Şimdi hep birlikte Türkiye’nin demokrasinin, barışının önünü açmak için hep birlikte adım atma zamanıdır. Sandıkta buluşanlar şimdi demokrasi ve barış mücadelesinde de ama ve fakatlara başvurmadan buluşmak zorundadır. Türkiye halklarının ve toplumun beklentisi budur.”

TÜRKİYE’DE İKİ TARZ SİYASET VAR

Türkiye’de iki tarz siyaset olduğunu, bunlardan birinin iktidar siyaseti diğerinin ise HDP siyaseti olduğunu belirten Temelli, şöyle devam etti: “Bir yanda iktidarın dayattığı siyaset. Evet Türkiye bir nefret söylemi ile iki aya yakın süreyi geçirdi. Cumhurbaşkanı başta olmak üzere AKP-MHP bloğu nefret söylemi ve ayrımcı dil ile toplumu böldüler. Kürt halkına ‘defolun gidin’ diyen, HDP’yi ‘terörist’ diye itham eden, her türlü hakareti kullanan, medya ambargosu ile kalmayıp o medyayı psikolojik savaş aparatı haline getiren bir iktidar ile karşı karşıya geldik.”

HDP NEFRET DİLİNE KARŞI BARIŞ DİLİNİ KULLANDI

Temelli, “Bunun karşısında HDP barışın diline her zamanki gibi sahip çıktı. Nefret söylemine karşı bütünlüklü olarak Türkiye toplumunun geleceğini savunan bir dil ve üslup ile siyaset yaptı. Barış diliyle tecride ve savaşa karşı çıktı. Yerel demokrasi için mücadelesini verdi. Buradan çok önemli sonuçların çıktığına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

MECLİS KÜRSÜSÜNDEN KORKUYORLAR

Seçimlerin üzerinden 13 gün geçtiğini ve Meclis’in hala açılmadığını belirten Temelli, “Meclis kürsüsünden korkuyorlar. Neden açılmıyor diye sorduğunuzda, işleri varmış. Ne işiniz var? Şu anda halkın iradesini gasp etme peşindesiniz. Halkın iradesi sandığa yansımıştır bunun gereğini yapın. İki tür belediye seçim sonuçları ile karşı karşıyayız. Hangi partiden olursa olsun meşruiyet sorunu olmayan bütün kazananları kutluyoruz. Bir de gasp edilen belediyeler var. Hem iktidar marifetiyle hem de üzülerek belirtmek isterim ki YSK marifetiyle” diye konuştu.

BELEDİYELERİMİZ GASP EDİLDİ

Temelli konuşmasına şöyle devam etti: “Belediyeleri ve belediye meclislerini gasp etmek, yeni bir kayyım için ellerinden geleni ortaya koydular. Tüm bunlara rağmen başarılı olamadılar. Olamadıkları için de 31 Mart sonrasında yeni yöntemler devreye soktular. Aslında birçok il özelinde bunları ayrıntılı raporlarla ortaya çıkaracağız. Örneğin askeri zorla gasp edilen Şırnak Belediyesi, iktisadi zorla gasp edilen Ağrı, Muş bütün itirazlarımıza rağmen sayılmadı. Malazgirt 3 oy farka rağmen sayılmadı. Viranşehir, Tatvan, onlarca böyle yer var.”

TÜM İTİRAZALARIMIZ REDDEDİLDİ

Temelli, “Sadece bize ait olanları dile getirmiyoruz. Balıkesir için de dile getiriyoruz. Bursa da yeniden sayılmalıydı. İktidar YSK’ye yağdırdığı talimatlarla nerelerin sayılacağını belirledi. Oysa bir ilke bir standart geliştirilebilirdi. Oy farkı geçersiz oylardan azsa sayılabilirdi. İtirazlarımız da zaten bu anlamda yoğunlaşmıştı. Bizim tüm itirazlarımız reddedilirken AKP-MHP itirazlarının yüzde 90’ı kabul edildi. Bu tablo nasıl bir tarafgirliğin hukuku ele geçirdiğini ve ortadan kaldırdığını gösteriyor. İşte tecrit budur. Hukuku, adaleti yok saymaktır. Hukuki kurumların bile tarafsızlığını yitirmesidir.” dedi.

YAN YANA MÜCADELE ETMELİYİZ

İstanbul seçimlerinin bir türlü sonuçlanmamasını da eleştiren Temelli, “Biz her yerde bütün adaletsizliklere müdahale ediyoruz. Her yerde bizim stratejimiz, oylarımız var. Oylarımız her yerde İstanbul’da da, Muş’ta da, Malazgirt’te de, Viranşehir’de de. Türkiye’ye sesleniyorum siz de sahip çıkın Türkiye sadece İstanbul’dan ibaret değil, Muş var Ağrı var. Tüm demokrasi güçleri bu adaletsizliğe karşı yan yana gelmeli, birlikte mücadele etmelidir. Bu seçim sonuçlarına karşı yapılan bu adaletsizliklere karşı da yan yana mücadele etmeliyiz” şeklinde konuştu.

YSK UTANÇLA ANILACAK

YSK’nın suç işlediğini dile getiren Temelli, şunları söyledi: “Başta YSK başkanı olmak üzere hiç kuşkunuz olmasın tarih sayfalarında yerinizi aldınız. Herkes tarih sayfalarında bir şekilde yerini alır ama siz utanılacak bir adımla yer aldınız. Utançla anılacaksınız. KHK ile ihraç edildi diye mazbataları verilmeyen arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız bu kriter nedeniyle adaylıkları reddedilmedi. Ama şimdi bu kriterler nedeniyle mazbataları verilmiyor ve göreve başlayamadılar. Onların yerine göreve gelenlerin karşı çıkması gerekirken, onlar mal bulmuş gibi bu koltuklara çöreklenme peşindeler.”

Yeni Türkiye: Mazbata seçimi kaybedene verildi

medyabold
Devamını Oku »

Ankara’da yine hayvan katliamı: 30 köpek ve 2 kedi ölü bulundu

Ankara’da yine bir hayvan katliamı manzarasıyla karşı karşıya kalındı, 32 hayvanın cansız bedeni Çubuk yakınlarında olduğu belirtilen bir arazide bulundu.

30 köpek ve 2 kedinin cansız bedeninin bulunduğu alana ulaşmak için Ankaralı yurttaşlar, hayvan koruma görevlileri ve hayvan severler yola çıktı.

BATIKENT’TE GÖZALTINAN ALINAN ÜÇ KİŞİ SERBEST BIRAKILMIŞTI 

Batıkent’te yirmiden fazla hayvanı zehirleyen ve 16’sının ölmesine neden olan üç şahıs, polis tarafından yakalanmış ancak sonrasında mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

kronos
Devamını Oku »

Pera Müzesi’nde Çin mürekkep sergisi

Pera Müzesi, geleneksel mürekkep sanatının farklı yorumlarına odaklanan “Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar” başlıklı sergisi ziyarete açıldı.

MEKAN VE İNSAN İLİŞKİSİ
Serginin uzun süre Çin’de yaşayan küratörü Karen Smith, Çinli sanatçıların mürekkebe, form ve mekânın insan ile ilişkisini anlamanın bir yolu olarak baktıklarını belirtiyor. Sanatçıların, mürekkebi güncel kılmanın yollarını araştırırken, seyircilerle ve dünyayla köprü oluştururken Çin kültürünün ruhunu koruduklarını görmek hayranlık uyandırıyor. Sergi 28 Temmuz’a dek açık kalacak.

SANATÇILAR MÜREKKEBİ ANLATACAK

Serginin basın toplantısına da katılan sanatçılarından Tang Bohua, Jian-Jun Zhang ve Zhou Fan bugün 18.30’da; sanatçılardan Xu Bing 16 Nisan Salı, 18.30’da sergideki yapıtları üzerine ve katalogda yazıları yer alan araştırmacı Beth McKillop da 26 Nisan Cuma, 18.30’da mürekkep sanatını anlatan bir söyleşi yapacak. Söyleşiler, Pera Müzesi’nde ücretsiz ve eşzamanlı çeviriyle gerçekleşecek.

medyabold
Devamını Oku »

AP: Seçime müdahalenin Türkiye açısından sonuçları olur

Sosyalistler & Demokratlar Grubu Parlamenteri ve AB Türkiye Raportörü Kati Piri, 31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla ilgili yaşanan tartışmalar hakkında grubu adına yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

‘SEÇİLEN TÜM BELEDİYE BAŞKANLARINA MAZBATALARI VERİLSİN’ 

“Seçim sonuçları sadece arzu edilen aday kazandığında tanınıyormuş gibi görünüyor. Yalnızca muhalefet partisi CHP’nin adayının İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanması iktidardaki AKP tarafından sorgulanmıyor, şimdi de seçilmiş HDP’li belediye başkanları mazbatalarından mahrum bırakılarak seçimlerde ikinci olan başka partiden adaya belediye başkanlığı veriliyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun bu kişileri en başta aday olarak kabul edip ve daha sonra seçildiklerinde ise yerlerine başka parti adayını seçmesi nasıl mümkün olur? Bu, demokrasi ve seçim sonuçlarına saygı duymaktan çok uzak bir durum. S&D Grubu, seçilen tüm belediye başkanlarına mazbatalarının verilmesini talep ediyor.

AB-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ AÇISINDAN SONUÇLARI OLUR

Geçtiğimiz ay Avrupa Parlamentosu, hukukun üstünlüğünde görülen gerileme nedeniyle Türkiye ile katılım müzakerelerinin resmi olarak askıya alınmasını öngören bir kararı kabul etti. Birden fazla partinin ülkenin her yerinde belediye kazanabildiği bu yerel seçimlerin ilk sonuçları, Türkiye demokrasisinin hâlâ hayatta olduğunu göstermişti ki bundan mutlu olmuştuk. Ancak Türkiye makamları belediye başkanlarını görevlerinden keyfi bir şekilde almaya başlarlarsa veya muhalefet partilerinin elde ettiği seçim sonuçlarını tanımazsa, bunun AB ile Türkiye arasındaki gelecekteki ilişkiler açısından sonuçları olur.”

kronos
Devamını Oku »

Fransız parlamenter cevap verdi: Çavuşoğlu ‘twitter engeli’ koydu

Fransa’nın 24 Nisan’ı “Ermeni soykırımını anma günü” ilan etmesinin ardından Türkiye ve Fransa arasında yaşanan gerginlik, Antalya’da düzenlenen NATO Parlamenter Asamblesi Akdeniz-Orta Doğu Özel Grubu Ortak Toplantısı’na yansıdı.

‘FRANSA, KENDİ TARİHİ İLE NASIL BAŞA ÇIKACAĞINI BİLİYOR’ 

Twitter’da resmi bir basın açıklaması paylaşan Krimi, “Fransa kendi tarihi ile nasıl başa çıkacağını biliyor. 24 Nisan’ı Ermeni soykırımını anmak için ulusal gün ilan ederek kimseye ders verme niyetinde olmadı. Fransa Türkiye dahil hiçbir ülkenin ders vermesini de saldırısını da kabul etmez” dedi.

‘TARİH YAZMAK TEK BİR OTORİTENİN ELİNDE DEĞİL’ 

Türk ulusuna büyük saygı duyduğunu ve NATO Parlamenter Asamblesi üyesi olarak Türkiye’nin uluslararası arenadaki öneminin farkında olduğunu belirten Krimi, tarihi yazmanın tek bir otoritenin elinde olmadığını vurgulayarak, “Türkiye ve Fransa gibi büyük halkların onuru tarihin gerçekler üzerinden tesis edildiğini tanımaktan geçer” sözleri ile tepkisini dile getirdi.

KRİMİ’DEN ÇAVUŞOĞLU’NA: KİBİRLİ…

Toplantıyı terk etmesinin ardından sosyal medyada paylaştığı mesajında Krimi, “kibirli” olarak nitelendirdiği Çavuşoğlu’nu kibir ve nezaket konusunda ders vermeye çalışmakla suçladı.

Krimi ayrıca Dışişleri Bakanı’nın kendisini Twitter üzerinden engellediğini duyurarak, “Türk Dışişleri Bakanı beni Twitter’da engelliyorsa… Demokrasi ve diplomasi açısından güzel bir ders” sözleri ile tepkisini dile getirdi.

kronos
Devamını Oku »

Messi’ye tren gibi çarptı

Barcelona teknik direktörü Ernesto Valverde, yıldız oyuncu Lionel Messi’nin durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Yıldız oyuncu bu hafta oynamayabilir.

HUESCA MAÇINDA DİNLENECEK

İspanyol teknik adam, hafta içi Manchester United ile oynanan Şampiyonlar Ligi çeyrek final ilk karşılaşmasında Smalling ile girdiği ikili mücadele sonunda kanlar içinde yerde kalan ve izleyenleri korkutan Lional Messi’nin, Huesca ile oynanacak La Liga karşılaşmasında dinlendirileceğini açıkladı.

Arjantinli yıldız, Smalling’in yüzüne gelen dirseği sonucu sol göz kapağında açılma ve burnunda kanama olmasına rağmen 1-0 kazanılan karşılaşmayı tamamlamıştı.

Manchester United’ın savunma oyuncusu Smalling arkadan gelerek Messi’ye müdahele etmiş ve yıldız oyuncunun burnu kanamıştı. Hakem bu pozisyonda oyunu devam ettirmişti.

SMALLİNG TREN GİBİ ÇARPTI

Messi ve Luis Suarez’in sakatlıklarına değinen Valverde “Messi’yi Huesca karşısında dinlendirebilirim. Kolay değil, Smalling kendisine tren gibi çarptı.

Luis ise kendini iyi hissediyor. Maçın ardından her zaman böyle sorunlar çıkabilir. Zor bir maçtan oynadık. Bu çok normal” ifadelerini kullandı.

İKİ KUPAYI DA KAZANIRSAK MUTLU OLACAĞIZ

Barcelona’nın La Liga’da ligin bitimine 7 hafta kala en yakın rakibi Atletico Madrid’in 11 puan önünde bulunmasının sorulması üzerine “Geçen sene hem La Liga’yı hem Kral Kupası’nı kazanmıştık.

Şu an kazandığımız herhangi bir kupa yok. Yine bu iki kupayı kazanırsak mutlu olacağız” şeklinde sözlerini noktaladı.

medyabold
Devamını Oku »

Seçim Kurulu’ndan KHK’lı seçilmişe: Mazbatayı geri ver

31 Mart seçimlerinde aldıkları yüzde 57 oyla Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Şırnak İl Genel Meclis üyesi olarak seçilen Selahattin Barınç, dün sabah saatlerinde Merkez İlçe Seçim Kurulu tarafından aranarak, mazbatasını getirmesi istendi.

‘MAZBATANIZI GETİRİN’

29 Ekim 2016 tarihinde çıkarılan KHK ile ihraç edilen Barınç, İlçe Seçim Kurulu Müdürlüğü’nden arandığını ve kendisine “Mazbatanızı getirmeniz gerekiyor. KHK’li olduğunuzdan kaynaklı tutanak tutarak savunma alacağız. Sonra YSK’ye bildireceğiz” denildiğini belirtti.

YSK, kamu görevinden KHK ile ihraç edilmiş ve 31 Mart seçimlerinde belediye meclis veya il genel meclis üyeliğine seçilmiş kişilere de mazbata vermeme kararı aldı.

‘BAŞVURDUĞUMUZDA NEDEN BİR ŞEY SÖYLENMEDİ?’

Adaylık başvuruları ve seçim boyunca KHK’liler ile ilgili YSK tarafından tek bir engel çıkarılmadığını hatırlatan Barınç, “Yerel seçimlerde aday başvurumu yaptığımızda dosyamızı ilçe seçim kuruluna verdik. Bize herhangi bir şekilde aday olamayacağımız yönünde bir şey söylenmedi. Engellenme çıkarılmadı. Ta ki bugüne kadar. Seçim yapıldı, halkımıza hizmet için söz verdik ancak bugün hukuksuz gerekçelerle elimizden hakkımız alınmaya çalışılıyor” dedi.

‘KHK’LILARA DAİR BÖYLE BİR YARGI KARARI YOK’

Seçim mevzuatında aday olamayacak kişilerin kimler olduğunun açık olduğunu vurgulayan ve KHK’li hiç kimsenin bunları taşıdığına dair bir yargı kararı olmadığını anımsatan Barınç, kararın siyasi bir karar olduğunu belirtti. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama olmadığına dikkat çeken Barınç, “Bugün YSK baskı altında. Mazbatamı aldığım halde benden geri isteniyor. Bu da kanunsuzluk ve hukuksuzluktur” dedi.

‘DOSYAYI AİHM’E TAŞIYACAĞIM’

Barınç, KHK ile işten çıkarılmalarına ilişkin de hukuki sürecin halen devam ettiğini vurguladı. Başvurusunun Olağanüstü Hal Komisyonu’nda olduğunu aktaran Barınç, “Mazbatalarımızın alınmasına dair tüm hukuki süreçleri yürüteceğiz. İç hukuk yollarından sonuç almadığım takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar yaşanan hukuksuzluğu taşıyacağım” diye belirtti.

kronos
Devamını Oku »

HDP: Açlık grevleri kritik aşamada, herkes gereğini yapsın

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, açlık grevleri ile seçim sonuçları ve Yüksük Seçim Kurulu (YSK) kararlarını değerlendirmek üzere partisinin Genel Merkezi’nde bir araya gelen Parti Meclisi (PM) toplantısının açılış konuşmasını yaptı.

‘TÜRKİYE İSTANBUL’DAN İBARET DEĞİL’

Temelli seçim sonuçlarına ilişkin birlikte mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye sadece İstanbul’dan ibaret değil, Muş var Ağrı var. Tüm demokrasi güçleri bu adaletsizliğe karşı yan yana gelmeli” dedi.

Temelli ilk olarak, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 157 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in öncülüğünde devam eden açlık grevlerine ilişkin konuştu.

‘ADALET BAKANI YASALARIN GEREĞİNİ YAPSIN’

Temelli, açlık grevlerinin kritik aşamada olduğunu ve şuana kadar tecridi protesto etmek için 8 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Temelli, “Bu ölümlerin olmaması için 157 gündür Leyla Güven ve onunla birlikte bir sesi yükseltiyoruz. Adalet Bakanlığı’na çağrı yapıyoruz; gelin bu haklı talebe cevap verin yasaların gereğini yerine getirin. Bu mutlak tecride son verin. Sayın Öcalan ailesi ve avukatlarıyla görüşebilsin. Bu meşru ve yasal bir taleptir. Bunu duymazlıktan gelmek Türkiye’deki hukuksuzluğun devamdır” dedi.

‘HERKESİ HAREKETE GEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

Türkiye’de şiddet ve baskı politikalarıyla ayakta durmaya çalışan bir iktidar olduğunu belirten Temelli, açlık grevlerinin son bulması mutlak tecride son verilmesinden geçiyor. İktidarı teşhir ettiklerini dile getiren Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP-MHP bloğunun yürüttüğü kampanya bu adaletsizliğin teşhiridir. Kendi koyduğu yasaya ve içtihatlarına karşı çıkan bir anlayış ile karşı karşıyayız. Bu olağanlaşmış bir hal aldı. Nereye gitsek, nereye el atsak bir hukuksuzluk karşımızda duruyor. Bu tecrit buna işaret eden bir konudur. Bu hukuksuzluğun adaletsizliğin ifadesidir. O yüzden cezaevinde kritik aşamaya gelen insanların durumunu da göz önüne alarak herkesi harekete geçmeye çağırıyoruz.”

‘TECRİT HER YERE YAYILDI’

Tecrit politikalarının sonuçlarına değinen Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tecride son verin. Tecride son vermek, Türkiye’nin tecritleşmesine son demektir. 4 yıldır yaşananları değerlendirdiğimizde karşımıza çıkan etkiye, domino etkisi diyoruz. Küçük bir taşın devrilerek daha büyük taşları da ardından devirdiği bir etkidir. Her geçen gün daha büyük hukuksuzluk ve adaletsizliğe şahit oluyoruz. Bu domino etkisi her yeri kapladı, tecrit her yere yayıldı.”

 

kronos
Devamını Oku »

10 adımda Eyüp turu

Eyüp semti için İstanbul’un kalbi diyebiliriz. Yüz yıllar boyu Eyüp Sultan Külliyesi ve çevresi, şehrin manevî havasının en iyi teneffüs edildiği yerlerin başında geliyor. Camileri, türbeleri, mezarlığı, sokakları, Piyerloti tepesi ile her yıl milyonlarca ziyaretçi çekiyor. Osmanlı’nın son yüzyılında yabancı seyyahların hayranlıkla bir huzur ve sükûn semti olarak anlattığı Eyüp, ziyaretçilerine “uhrevi bir hüzünle beraber dünyevi bir hürmet hissini” ilham etmiştir. Bu iklimin günümüzde de sürüyor oluşunu başta Eyüp Sultan hazretleri olmak üzere birçok kıymetli zatın türbesinin bu topraklarda oluşuyla açıklayabiliriz.

Eyüp’ ü gezmeye başlamadan önce kısaca bilgilerimizi tazeleyelim. Osmanlı devrinde İstanbul geneli “Dersaadet ve Bilâd-ı Selase”den oluşurdu. Dersaadet’le tarihi yarımada kastedilirdi. Üç belde anlamına gelen Bilâd-ı Selase ise Eyüp, Üsküdar ve Galata kadılıklarıydı.

Eyüp semtine adını veren -İstanbul’un manevi sahibi de sayılır-  Eyüp Sultan Hazretleri, Medineli bir Müslüman. Tam adı Halid bin Zeyd Ebu Eyyüp el Ensari. Peygamber Efendimizi yedi ay evinde misafir etmiş, Bedir Savaşı’na katılmış, Mekke’nin fethine iştirak etmiş, vahiy katipliği yapmış bir sahabe. Fetih hadisindeki müjdeye nail olabilmek için İslam ordularının ilk İstanbul kuşatmasında orduda o da yerini almıştı. Yaşı 80 civarındaydı. İstanbul önlerine kadar geldi, cihada katıldı. Kuşatma sürerken hastalandı ve şehit düştü.  Vasiyeti üzerine surlara yakın bir yere götürülerek mübarek naaşı defnedildi. Fâtih’in İstanbul’u fethi sürecinde kabrin yerinin Akşemseddin tarafından manevi keşif yoluyla belirlendiği biliniyor. Kaynaklarda geçen bilgi şöyledir: Fatih, hocasından Sahabe Efendimizin kabrinin kesin yerini bulmasını rica eder. Akşemseddin Hazretleri uzun zamandır sur dışındaki bir mevkie nur indiğini görmektedir. Devlet erkânı ile oraya gidilir ve Akşemseddin Hz’nin gösterdiği yer kazılır. Üzerinde “Haza kabru Ebi Eyyub” yazılı bir taş çıkar. Yani “Burası Ebu Eyyub el-Ensari’nin kabridir” yazmaktadır. 1458 yılında, kabrinin üzerine bir türbe inşa edilmiştir. Cami ile türbe arasında kalan iç avludaki tarihi çınar ağacını Fatih Sultan Mehmet Han’ın, Eyyüp Sultan’ın cenazesinin gasl edildiği yerin üzerine kendi eliyle diktiği rivayet edilir. Eyyüp Camii’nin ise inşası 1459 yılında tamamlanır.

ROTA OLUŞTURULDU!

Eyüp sürprizlerle dolu bir semt. Sokaklarında her türlü tarihi mirasla; türbe, mescit, çeşme ya da hazireyle karşılaşmam mümkün. Bu sokaklarda kaybolarak gezmek de bir yöntem ama biz sizin için bir rota çıkardık.

  • İLK DURAK EYÜP SULTAN CAMİİ

İstanbul’un ilk selatin (Osmanlı padişahlarının yaptırdığı) camisi. Yapılışından sonra yüz yıllar içindeki depremlerde büyük zarar gören camii Osmanlı baroğu dediğimiz tarzda yeniden inşa edilmiş 25 Ekim 1800 yılında yeniden ibadete açılmış.

  • EYÜP SULTAN TÜRBESİ

Camide namaz kılıp mekanı gezdikten sonra sıra türbeyi ziyarete gelir. Eyüp Sultan türbesi Fatih’in İstanbul’da yaptırdığı ilk eserdir. İç avludan bakıldığında görülmeyen, ancak içeri girildiğinde karşımıza türbe, sekizgen şeklinde inşa edilmiştir. Türbenin iç kısmı iki ana bölümden oluşur. Avludan geçilen İlk bölüme medhal adı verilmektedir. İkinci bölüm ise Ebu Eyyup El Ensari’nin kabrinin ve sandukasının bulunduğu kısımdır. Bu kısma açılan kapı dua kapısı olarak da anılmaktadır. Ziyaret mahalli olan medhal bölümünde Peygamberimizin ayak izinin korunduğu bir dolap bulunmaktadır. Türbede Eyüp Sultan hazretlerinin kabrinden sonra en çok ziyaret edilen yer burasıdır. Eyüp Sultan Türbesi’nin dış mekânında en çok dikkat çeken bölüm ise niyaz penceresidir. (hacet penceresi diye de bilinir) Burası sahabenin kabrinin bulunduğu bölüme girmeden kabrin görülebildiği ve önünde durup dua edilebilen bir kısımdır.

  • HAZİRE

Eyüp aynı zamanda mezarlıklarıyla da meşhur bir semt. Müslümanların Eyyub el-Ensari’ye komşu olma istekleri kentin büyük mezarlıklarından birinin oluşmasını sağlamış. Eyüp Camii avlusundaki hazirelerde tarihî birçok şahsiyetin mezarı ve türbesi bulunuyor. İç ve dış avludaki hazirede yatan isimlerden bazıları şunlar: Lala Mustafa Paşa, Saliha Sultan, Said Paşa, Sinan Paşa, Ali Kuşçu, Zübeyde Fitnat Hanım.

  • EBUSSUUD HZ. VE SIBYAN MEKTEBİ

Eyüp Camii ve fıskiyeli havuza sırtımızı döndüğümüzde karşımızda uzanan yolun hemen sağ başındaki küçük hazirede kendi yaptırdığı sıbyan mektebinin yanında büyük İslam alimi Ebussud Efendi yatmaktadır.

  • SOKULLU MEHMET PAŞA VE KÜLLİYESİ

Ebussuud hazretlerinin sıbyan mektebi ve kabrinin bulunduğu hazirenin hemen yanında, ölümü ile Osmanlı devletinin duraklamaya girdiği sadrazam Sokullu Mehmet Paşa’nın kabri var. Mimar Sinan’a yaptırdığı külliyesinde türbesi yanında medresesi ve dar’ül kurra’sı yer alıyor.

  • CAMİİ KEBİR CADDESİ

Camii Kabir Caddesi üzerinde Sokullu Türbesi’nin tam karşısında II. Abdulhamid zamanında şeyhülislamlık yapmış Ahmet Esat Efendi’nin türbesi yer alıyor. Yine bu türbenin yanında III. Murad dönemi sadrazamlarından Siyavuş Paşa’nın türbesi ziyaret edilebilir. Bu caddenin bir hususiyeti de zamanında Osmanlı Devleti’nin en büyük oyuncakçılar çarşısının oluşuydu. Bugün bu cadde dini kitap satan küçük dükkanlarla dolu. Bu cadde üzerinde isimlerini anamadığımız türbe ve hazireler de yer alıyor.

  • CÜLUS YOLU

Bostan iskele sokağı olarak da anılan bir ucu Haliç,  diğer ucu Eyüp Camii avlusuna çıkan bu tarihi yol cülus yolu olarak biliniyor. Padişahlığa adım atacak her padişah, saltanatının ilk Cuma  günü Cuma namazına Eyüp’e gelirdi.  Eyüp El Ensari hazretlerinin huzurunda kılıç kuşanırdı. Bu törene Taklid-i Seyf merasimi adı verilirdi.

  • MİHRİŞAH VALİDE SULTAN KÜLLİYESİ

Cülus yolu’nda yürürken sağda barok mimarisi ile uzanan birtakım yapılar görülür. Bu yapılar III. Selim’in annesi Mihrişah Sultan’a ait sebil, imaret, türbe ve sıbyan mektebidir. Buradaki hazirede de birçok mezar bulunmaktadır.

  • EYÜP MEZARLIĞI

Eyüp’te görülmeye değer yerlerin başında şüphesiz Piyer Loti tepesi ve yürüyüş güzergahında yer alan ve İstanbul’un en güzel mezarlıklarından biri kabul edilen Eyüp Kabristanı gelir. Dudaklarda hem dua hem tebessüm uyandıran hüzün ve zarafet dolu bu kabristan manzarası, ağaçları, mezar taşları ile adeta “ölüm tasvirini güzelleştirir.” Eyüp Kabristanı’nda birçok kıymetli şahsiyet yatmaktadır. Said Nursi’nin talebelerinden Tahiri Mutlu ve Zübeyir Gündüzalp, üstad Bediüzzaman’ın avukatı Bekir Berk’in mezarları bu kabristandadır. Şair Necip Fazıl Kısakürek, Prof. Dr. Esat Coşan hocaefendi, Mareşal Fevzi Çakmak, edebiyatçı yazar Ahmet Kabaklı gibi isimler de bu mezarlıkta medfundur.

  • PİYER LOTİ TEPESİ

Eyüp Sultan türbesi ve civarını gezerken yoruldunuz şimdi soluklanma çayınızı yudumlayıp büyüleyici manzaranın tadını çıkarma zamanı.. Kabristanın bittiği noktada Piyerloti kahvesi başlıyor. Bir Türk dost olan -1850 Fransa doğumlu- romancının adını alan tepe harikulade bir Haliç manzarası sunuyor. Osmanlı döneminde İstanbul’a yolu düşen nice gezgin, ressam, yazar soluğu bu sırtlarda almış bu güzelliği eserlerine yansıtmıştır. Piyerloti bugün de yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgisini görüyor.

BUNLARI YAPMADAN AYRILMA

  • Piyer Loti’ye çıkışı ya da inişi mutlaka teleferikle yapın.
  • Eyüp Camiinin çıkışında havuzlu meydanın kıyısında oturup güvercinlere yem atıp fotoğraf çekebilirsiniz.
  • Eyüp Güveçli Pide’nin tadına bakabilirsiniz.
  • Eyüp’teki kuş evlerini fotoğraflayın. En göze çarpanları Cülus Yolu’na bakan avlu kapısı üzerindekidir
  • Semtte gelip de orijinal bir Eyüp sultan oyuncağı almada ayrılmayın.
  • Cami civarında birkaç dükkanda satılan Eyüp halkasını tadın.
  • Son olarak da kitap tavsiyemiz var. Gezgin yazar Edmondo de Amicis’in İstanbul kitabı (Osmanlı’nın Eyüp’ünü en iyi anlatan kitaptır) okunabilir.

MEZAR TAŞLARININ DİLİ

Eyüp’te dolaşırken Osmanlı döneminin en güzel mezar taşlarını görmek mümkün. Mezar taşlarının ise bir dili var. Hazirelerdeki hanımlara ait mezar taşlarının çiçek, çelenk ve bahar dalları ile süslendiği görülür. Bu mezar taşlarından kişinin mesleği ve meşrebi de çıkarılır. Bağlı bulunduğu tarikatın sembolü olan sikkeler taşlara işlenmiştir. Yine kişilerin mensup oldukları meslekleri giydikleri serpuşlar da taşlara yansımıştır.

kronos
Devamını Oku »