24 Ekim 2020 Cumartesi

Erdoğan, TRT’de konuşurken çıkan ilginç altyazı: Öööööööiiiiiillllll

TRT Haber’de AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuşması yayınlanırken ekrana bir anda “Öööööööiiiiiillllll” ifadesi belirdi. TRT, sözkonusu ifadeyle ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

BOLD – TRT Haber’de dün gece yayınlanan ‘Gece Bakışı’ programında Erdoğan’ın konuşması aktarılırken ekranda beliren yazı dikkat çekti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cuma namazı çıkışı yaptığı açıklamalara yer verilen yayında, Erdoğan’ın pandemiye yönelik yaptığı açıklamalar sırasında ekranda “Öööööööiiiiiillllll” şeklinde bir ifade yayınlandı.

TRT, yazıya ilişkin soruşturma başlatıldığını açıkladı. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “TRT Haber kanalımızda yayınlanan Gece Bakışı programında kabulü mümkün olmayan bir şekilde anlamsız harf blokları ekrana yansıtılmıştır. Yaşanan olayın nedeni, olayda sorumluğu olan personelin tespiti ve gerekli idari cezanın belirlenmesi için hızlıca bir soruşturma başlatılmıştır. Söz konusu soruşturma ile ilgili tüm gelişmeler kamuoyuyla ayrıca paylaşılacaktır.”

Sokak röportajında Erdoğan’ı eleştiren vatandaşın evi basıldı: Doğruları söylemeye devam edeceğim

medyabold
Devamını Oku »

Erdoğan: Macron’un zihinsel tedaviye ihtiyacı var

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u eleştirerek, “Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İkide bir Erdoğan ile uğraşıyorsun. Seçimlerde akıbetini göreceğiz” dedi.

BOLD –  Erdoğan, AKP’nin Kadir Has Stadyumunda düzenlenen Kayseri 7. Olağan İl Kongresinde konuştu.

Konuşmasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u eleştiren Erdoğan, şunları söyledi: “Bu Macron denilen zatın Müslümanlarla derdi nedir? Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç özgürlüğünden anlamayan ve kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir. Öncelikle bir akli noktada kontrol. İkide bir Erdoğan ile uğraşıyorsun. Erdoğan ile uğraşmak sana bir şe kazandırmaz. Seçimlerde akıbetini göreceğiz. Fransa’ya bir şey kazandıramadı ki kendisine bir şey kazandırsın.”

Azerbaycan’a desteğin süreceğini belirten Erdoğan, “Bu sabah Aliyev’le görüştük. Şu anda Azerbaycanlı kardeşlerimiz işgal altındaki topraklara doğru yürüyorlar. Geri almaya başladılar” dedi.

Sokak röportajında Erdoğan’ı eleştiren vatandaşın evi basıldı: Doğruları söylemeye devam edeceğim

medyabold
Devamını Oku »

Koronavirüse yakalanan Rahmi Koç taburcu edildi

Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, koronavirüs tedavisi gördüğü Amerikan Hastanesinden bugün taburcu edildi. Hastaneden yapılan açıklamada Koç’un sağlık durumunun iyi olduğu, evinde istirahat edeceği belirtildi.

BOLD – Bir süre önce koronavirüs testi pozitif çıkan Rahmi Koç, hastanede tedavi altına alınmıştı.

Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Kovid-19 tedavisi gördüğü Amerikan Hastanesi’nden taburcu edildi. Hastaneden yapılan açıklamada Rahmi Koç’un sağlık durumunun iyi olduğu, evinde istirahat edeceği belirtildi.

90 yaşında olan Rahmi Koç’un 9 Ekim’deki doğum günü için düzenlenen organizasyonda virüsü kapmış olabileceği ifade edilmişti.

Ekrem İmamoğlu’nun koronavirüs testi pozitif çıktı

medyabold
Devamını Oku »

İnsan hayatı temalı Uluslararası Dil ve Kültür Festivaline saatler kaldı

Bu yıl 18.’si düzenlenecek Uluslararası Dil ve Kültür Festivali (IFLC) kovid-19 salgını nedeniyle bu yılki organizasyonunu online platformlardan gerçekleştirecek. Gençlerin heyecanla beklediği organizasyon Türkiye saati ile 21.00’de başlayacak.

BOLD – Dünyanın farklı ülkelerinden gençleri aynı sahnede buluşturan Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’nin 18’incisi koronavirüs salgını sebebiyle bu yıl internet üzerinden gerçekleştirilecek.

Gençlerin heyecanla beklediği buluşma YouTube, Facebook, Twitter ve Instagram gibi online platformlar üzerinden yayınlanacak.

18’incisi düzenlenecek IFLC’de küresel salgını da kapsayacak şekilde insan hayatına vurgu yapılacak. “Dostluk Diyalog ve Kardeşlik” temalı çalışmaların yanı sıra göçmen ve mültecilerin yaşadığı bazı zorluklar sahneye taşınacak.

24 Ekim Cumartesi günü New York saati ile 14:00’te, Avrupa saati ile 20:00’de ve Türkiye saati ile 21:00’de, İngiltere saati ile 19.00’da yayınlanacak gösterileri IFLC’nin aşağıdaki YouTube hesabından takip edilebilecek.

2 milyar dolarlık patronluktan işçiliğe: Nakıboğlu ailesinin çökertilişi

medyabold
Devamını Oku »

Sokak röportajında Erdoğan’ı eleştiren vatandaşın evi basıldı: Doğruları söylemeye devam edeceğim

Antalya’da verdiği sokak röportajında AKP iktidarını eleştirip Tayyip Erdoğan’ın Yüce Divan’da yargılanması gerektiğini söyleyen İsmail Demirbaş’ın evi röportajın yayınlandığı gün polis tarafından basıldı. Adli kontrol ve yurtdışı yasağı kararıyla serbest bırakılan Demirbaş, “Ben doğruyu söylemeye devam edeceğim. Korkmadan, çekinmeden…” dedi.

BOLD – Antalya’da verdiği sokak röportajında iktidarı eleştiren İsmail Demirbaş’ın evi, aynı gün basıldı. 6 polisin evine geldiğini söyleyen Demirbaş, 3 polis aracının da apartman önünde beklediğini kaydetti.

Serbest bırakılan Demirbaş, “Ülkemin geldiği duruma üzülüyorum. Ben bildiklerimi söylemeye devam edeceğim” dedi.

Gazete Duvar’ın haberine göre Antalya’da sokak röportajı sırasında konuşan İsmail Demirbaş, iki gün önce gözaltına alındı. Demirbaş, Youtube’da yayınlanan röportajında ülkedeki ekonominin gidişatını ve iktidarı eleştirmişti. Türkiye’deki siyasi otoriteyi kan emici vampirlere benzeten Demirbaş, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve propagandacı dediği Fahrettin Altun gibilerden kurtulmak için erken seçime gidilmesi gerektiğini ifade etmişti. Demirbaş, Gümüşhane Cezaevinde polis memuru Mustafa Kabakçıoğlu’nun plastik sandalyedeki ölümünü hatırlatarak, “Bu ülkede insanlar plastik sandalyede ölüyor. Erdoğan’ın Yüce Divan’da vatan hainliğinden yargılanması gerekiyor” diye konuşmuştu.

AKP iktidarını eleştiren Demirbaş’ın evi, 22 Ekim’de verdiği röportaj sonrasında akşam saat 21.30’da polisler tarafından basıldı. Demirbaş, gözaltına alınışıyla ilgili “Eve 6 polis geldi, oturduğum apartmanın bütün çevresini tuttular, evin önünde de 3 araç bekliyordu. Çok büyük bir suç işlemişim gibi beni bekliyorlardı. Kimliğim gösterdikten sonra beni evden aldılar” ifadelerini kullandı.

POLİS VAHHABİSİN DİYE BENİ SUÇLADI

Antalya Emniyet Müdürlüğü’nde kendisine baskı uygulandığını anlatan Demirbaş, “Benden ifade alan kişi, ‘Sen vahhabisin’ diyerek beni suçladı. Yine bana, ‘Birileri seni dolduruşa getiriyor. Birileri sana bunları söylüyor sen de bunları tekrarlıyorsun’ dedi. Benim kendi düşüncelerim olamaz mı? Bu baskılar altında ifade verdim” dedi.

DOĞRUYU SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİM

Savcılık, Demirbaş’ı adli kontrol ve yurtdışı yasağıyla mahkemeye sevk etti. Mahkeme, adli kontrol ve yurtdışı yasağıyla serbest bırakıldı. Kendisini gözaltına alanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyleyen Demirbaş, şöyle konuştu: “Doğru bildiklerimi söylemeye devam edeceğim. Eleştirmeye devam edeceğim. Beni emniyete davet etselerdi giderdim. Kaçmam, terörist değilim. Ailemin, çevremin korkmasını istiyorlar. Bana terörist muamelesi yaptılar. Türkiye Cumhuriyeti’ni savunduğumuz için bizi korkutmaya çalışıyor. Ben doğruyu söylemeye devam edeceğim. Korkmadan, çekinmeden… Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi Atatürk’ün yolunda devam edeceğiz. Gözaltı, gerçekleri söylememize engel olamaz.”

Plastik sandalyede ölüm sokağın gündeminde: Erdoğan vatan hainliğinden yargılanmalı

medyabold
Devamını Oku »

Doğubayazıt’ta HDP binasına baskın: Eş başkanlar gözaltına alındı

HDP’nin Doğubayazıt İlçe Örgütü binasına polisler tarafından baskın düzenlendi. HDP İlçe eş başkanları Abdullah Ekelik ve Gönül Öztürk gözaltına alındı.

BOLD – Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde HDP İlçe eş başkanları Abdullah Ekelik ve Gönül Öztürk’ün evlerine polisler tarafından baskın düzenlendi.

HDP’li iki eş başkan gözaltına alındı. Polisler, daha sonra HDP İlçe Örgütü binasında arama yaptı.  İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen eşbaşkanların “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla suçlandıkları öğrenildi.

Arsa peşkeşi, AKP’li başkanları birbirine düşürdü

medyabold
Devamını Oku »

TOBB rakamları açıkladı: 2020’nin ilk 9 ayında 10 binden fazla şirket kapandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin eylül ayında açılan ve kapanan şirketlerle ilgili açıkladığı istatistikler ekonomik krizin boyutunu gösterdi. TOBB’un verilerine göre bu yılın ilk 9 ayında kapanan şirket sayısı 10 binin üzerine çıkarak rekor kırdı. Sadece eylül ayında bin 582 şirket kapandı.

BOLD – TOBB, eylül ayında açılan ve kapanan şirketlerin sayısını açıkladı. Pandemi döneminde rekor seviyede şirket kapandı.

Birgün’ün haberine göre, Türkiye’de kapanan şirket sayısı ilk kez yılın ilk 9 ayında 10 bini geçerek 10 bin 453’e çıktı. Türkiye’nin yine bir mali bunalımda olduğu geçen yıl ilk 9 ayda kapanan şirket sayısı 9 bin 385’ti. Kapanan şirket sayısı ilgili dönemde yüzde 11 oranında artış gösterdi.

Sadece eylül ayı itibariyle kapanan şirket sayısı bin 582 olarak gerçekleşti. Eylül ayları içinde değerlendirildiğinde son 10 yılın en çok kapanan şirketi 2020’de gerçekleşti. Eylül aylarında kapanan şirket sayılarının 2015’ten bu yana kesintisiz şekilde artması dikkat çekiyor.

EN ÇOK ELEKTRİK ŞİRKETİ KAPANDI

Ocak-Eylül döneminde kapanan 10 bin 453 şirketin bin 808’ini anonim şirketler oluşturdu. Anonim şirketler içinde en çok şirketin kapandığı faaliyetler ise sırasıyla elektrik enerjisi üretimi, ikamet amaçlı olan veya olmayan binaların inşaatı, mühendislik faaliyetleri için teknik danışmanlık oldu.

Kapanan şirketler içinde en çok elektrik enerjisi olması dikkat çekerken bu yılın ilk 9 ayında toplam 211 elektrik anonim şirketi kapandı.

Leva rekor kırınca Bulgarlar alışveriş için Edirne’ye akın etti

medyabold
Devamını Oku »

AKP’li Kurtulmuş’tan S-400 açıklaması: Bu işi bu noktaya getiren ABD’nin tutumudur

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, ABD NATO Büyükelçisi Hutchison’un S-400’lerle ilgili açıklamasına tepki gösterdi. “Bize ‘Niye S-400 aldınız diyemezler. Bu işi bu noktaya getiren ABD’li politikacıların tutumudur ” dedi.

BOLD – AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, CNN Türk’e Hakan Çelik’in sunduğu programda ABD NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison’un, “Türkiye, S-400 savunma sistemine sahip olmak için çok şey feda etti” açıklamasına cevap verdi.

Hakan Çelik’in “ABD’nin S-400 tepkileri devam eder ve yaptırım kararı alınırsa Türkiye buna nasıl bir yanıt verir?” sorusu üzerine Kurtulmuş, S- 400 meselesinin bu noktaya gelmesinin temel nedeninin ABD’deki politikacıların tutumları olduğunu belirtti.

ABD’NİN TUTUMU BU NOKTAYA GETİRDİ

Türkiye’nin hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu kaydeden Kurtulmuş, şunları söyledi: “Bu ihtiyacı ya NATO çerçevesinde müttefikimiz olan ABD’den ya da diğerlerinden bir şekilde temin edeceğiz. Yıllardır kapısında bekliyorsunuz ‘Hayır, ben size vermem.’ ‘Niye vermezsin?’ ‘Bir takım politik ve Türkiye karşıtı mülahazalarla vermem. Senatodan, komisyondan geçmez.’ gibi mazeretlerle. Sen vermezsen bunu biz temin etmek zorundayız. Hava savunma ihtiyacımızın gerekli bir şartı olarak Türkiye S400’lere yöneldi. Dolayısıyla işi bu noktaya getiren ABD’nin Türkiye’ye karşı hava savunma sistemleri konusundaki katı ve tutucu tavrıdır. Bunun arkasında belki şundan da endişe ediyor olabilir birileri. Türkiye Allah’ın izniyle milli savunma sanayiindeki bu çıkışı, istikrarı ve bağımsızlık konusundaki kararlılığını sürdürdükçe hava savunma sistemleri içerisinde belki de orta vadede kendi savunma sistemlerini, nasıl atak helikopterlerini, tanklarını, SİHA’larını, İHA’larını yapabilir noktaya geldiyse diğer alanlarda da Türkiye hava savunma sistemimizi kurabilecek bir noktaya gelecek. Bunu da görüyorlar. Bunun vermiş olduğu bir telaş da olabilir.”

BOYKOTA GÜLÜP GEÇİYORUZ

Suudi Arabistan’ın Türk mallarına boykot uygulamasıyla ilgili soruya ise Kurtulmuş, “Buna gülüp geçiyoruz. Geçmişler bir kürenin etrafına o meşhur fotoğrafı hatırlayın. Bir sihirci, büyücü tarzı içerisinde dünyayı yönetmeye kalkmış olan birtakım hakikaten maksadını aşan, biraz da ritüeller, görseller içerisinde bu bölgenin sorunları çözülmez. Bu boykotu ortaya koyanlar kendi husumetlerini ortaya koymuş oluyor” ifadelerini kullandı.

Ekrem İmamoğlu’nun koronavirüs testi pozitif çıktı

medyabold
Devamını Oku »

Yoğun bakımlar doldu: Hollanda koronavirüs hastalarını Almanya’ya naklediyor

Hollanda’da son haftalarda artan koronavirüs vakalarının hastanelerin kapasitelerini zorlaması üzerine, yoğun bakımdaki bazı Kovid-19 hastaları helikopterlerle Almanya’ya nakledilmeye başlandı.

BOLD – Hollanda’da koronavirüs vakalarındaki artışın hastane kapasitelerini aşması üzerine yoğun bakımdaki bazı Kovid-19 hastaları Almanya’daki hastanelere naklediliyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Almere kentindeki Flevo Hastanesi yoğun bakım servisinde yatan koronavirüs hastalarının, cuma günü, ambulans helikopterle Almanya’nın Münster kentine götürülmesi kararlaştırıldı.

Sis yüzünden kalkışı geciken ambulans helikopterin, Almanya’dan döndükten sonra yakıt ikmali yaparak, yeni bir hasta daha nakledeceği kaydedildi. Hollandalı yetkililer, helikopterle günde 10 yoğun bakım hastasını Almanya’ya göndermeyi planlıyor.

Hollanda Ulusal Hasta Dağıtım Merkezi (LCPS) Başkanı Ernst Kuipers, Hollanda televizyonu NOS’a yaptığı açıklamada, yoğun vaka artışları nedeniyle hastaneler üzerindeki baskının arttığını belirtti. Hastaları Almanya’ya nakletmek dışında çok az seçenekleri bulunduğunu söyleyen Hollandalı yetkili, aksi halde hastanelerin kapısını kapatmak zorunda kalacaklarını söyledi.

LCPS’ye göre, perşembe günü itibariyle hastanelerde 2003 koronavirüs hastası bulunuyor. Bunlardan 463’ü yoğun bakım ünitelerinde tedavi görürken, Hollandalı yetkililer, sayının giderek artmasından endişe ediyor.

Hollanda İstatistik Kurumu (CBS), 12-18 Ekim arasında ülke genelinde 3200’den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. CBS’ye göre, geçen hafta yaşanan ölümler normalden 400 kişi daha fazla.

DSÖ’den kuzey yarımküre için kritik uyarı: Birkaç ay zor geçecek

medyabold
Devamını Oku »

New clashes in Nagorno-Karabakh after Washington talks

New clashes broke out between Azerbaijan and ethnic Armenian forces over Nagorno-Karabakh a day after talks in Washington to try to end the deadliest fighting in the mountain enclave in more than a quarter of a century.

Azerbaijan’s defense ministry reported fighting in and around Nagorno-Karabakh, a part of Azerbaijan populated and controlled by ethnic Armenians.

Local officials accused Azerbaijan’s forces of shelling buildings in Stepanakert, the largest city in the region, which Baku denied.

U.S. Secretary of State Mike Pompeo met separately with the foreign ministers of Azerbaijan and Armenia on Friday in a new attempt to end nearly a month of bloodshed that Russian President Vladimir Putin said may have killed 5,000 people.

The collapse of two Russia-brokered ceasefires had already dimmed the prospect of a quick end to fighting that broke out on Sept. 27 over Nagorno-Karabakh.

Azeri forces say they have made territorial gains, including full control over the border with Iran, which Armenia denies. Nagorno-Karabakh’s ethnic Armenian administration says its forces have repulsed attacks.

President Ilham Aliyev told French newspaper Le Figaro that Azerbaijan was ready to sit down for negotiations but blamed Armenia’s actions for the continued hostilities.

“We are ready to stop even today,” Aliyev was quoted as saying. “But, unfortunately, Armenia grossly violated the ceasefire …If they don’t stop, we will go to the end with the aim of liberating all the occupied territories.”

U.S. President Donald Trump said, “good progress” was being made on the issue but did not elaborate and declined to say if he had spoken with the leaders of either country.

Asked how his talks went, Armenian Foreign Minister Zohrab Mnatsakanyan told reporters “very good” as he exited the U.S. State Department, and added that work on a ceasefire would continue.

World powers want to prevent a wider war that draws in Turkey, which has voiced strong support for Azerbaijan, and Russia, which has a defense pact with Armenia.

Shortly before the Washington talks, Turkish President Tayyip Erdogan told reporters in Istanbul that he hoped Moscow and Ankara could work together on resolving the conflict.

Differences over the conflict have further strained relations between Ankara and its NATO allies, with Pompeo accusing Turkey of fuelling the conflict by arming the Azeri side. Ankara denies it has inflamed the conflict.

Pompeo had said ahead of Friday’s talks that he hoped the “right path forward” could be found.

But Armenian Prime Minister Nikol Pashinyan said he saw no diplomatic resolution of the conflict at this stage, and Aliyev has described the prospects of a peace settlement as “very remote”.

About 30,000 people were killed in a 1991-94 war over Nagorno-Karabakh. Armenians regard the enclave as part of their historic homeland; Azeris consider it illegally occupied land that must be returned to their control.

Reuters

Nagorno-Karabakh peace hopes slim before Washington talks

The post New clashes in Nagorno-Karabakh after Washington talks appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2020/10/24/new-clashes-in-nagorno-karabakh-after-washington-talks/
Devamını Oku »

Arsa peşkeşi, AKP’li başkanları birbirine düşürdü

Rize’nin Ardeşen ilçesinde bir vakfa ücretsiz arsa verilmesi AKP’li başkanları mahkemelik etti. AKP’li mevcut başkan Avni Kahya, arsayı vakıftan alamayınca selefi AKP’li eski Belediye Başkanı Hakan Gültekin’i mahkemeye verdi.

BOLD – Rize’nin Ardeşen ilçesinde Belediye Başkanlığı görevini yürüten AKP’li Belediye Başkanı Avni Kahya, kendisinden önceki AKP’li Belediye Başkanı ile mahkemelik oldu.

ARSA VAKFA BEDELSİZ VERİLMİŞ

31 Mart yerel seçimlerinden sonra görevi devralan Avni Kahya, üniversite arazisi içinde ve belediyeye ait olan bir arsanın eski Başkan Hakan Gültekin tarafından başkanı olduğu Ardeşen Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfına bedelsiz olarak bağışlandığını tespit etti. Arazinin geri verilmesini isteyen AKP’li Belediye Başkanı Kahya, olumsuz yanıt alınca kendisinden önceki AKP’li Belediye Başkanı Hakan Gültekin’i mahkemeye verdi.

BELEDİYELER BEDELSİZ BAĞIŞ YAPAMAZ

Sözcü’ye konuşan Başkan Kahya, davayla ilgili şunları söyledi: “Ardeşen Belediye Başkanlığı tarafından Ardeşen Eğitim Kültür Vakfına arazinin yüzde 90’nının bedelsiz bağışı var. Belediye kanunları bedelsiz bağışı kabul etmez. Belli bir ücret karşılığında tahsis edilebilir, ama bedelsiz bağış yoktur. Satabilir, satmak da ihale ile olur. Hukukun dışında bir uygulama olunca bizim yapmamız gereken bunu hukuki hale getirmektir. Belediye meclisinde görüştük. Madem bu yanlıştır, mahkeme yoluyla değil, vakıf yönetimi tarafından iade edilsin, hukuka gitmeyelim dedik. Fakat böyle bir yolu kabul etmedikleri için mahkemeye verdik.”

Van’daki helikopter soruşturmasında delil karartma şüphesi: Kamera kayıtlarına ‘yok’ denilecek

medyabold
Devamını Oku »

Ekrem İmamoğlu’nun koronavirüs testi pozitif çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun koronavirüs testi pozitif çıktı. Hastanede tedavi süreci başlayan İmamoğlu’nun sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

BOLD – İBB Sözcüsü Murat Ongun sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun Covid-19 testi pozitif çıkmıştır. Hastanede tedavi süreci başlayan Başkanımızın sağlık durumu iyidir. Kamuoyunun bilgisine sunarız” dedi.

Van’daki helikopter soruşturmasında delil karartma şüphesi: Kamera kayıtlarına ‘yok’ denilecek

medyabold
Devamını Oku »

Berlin mosque raid draws Turkey’s wrath

A German police raid on a Berlin mosque and five other locations over allegations of fraud has sparked a political spat with Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan, who on Friday labeled the raid racist and Islamaphobic.

On Wednesday more than 150 armed police officers descended on the Mevlana Mosque in Berlin’s Kreuzberg district and five other locations, with the officers entering the mosque during the 5 am morning prayers.

The German daily newspaper, Der Tagesspiegel, reported that according to “security circles” a 58-year old man had applied for 14,000 euros in coronavirus emergency aid.

This allegedly fraudulent application for the emergency aid was part of a case of 70,000 euros that had been fraudulently applied for, according to the newspaper which cited the Public Prosecutor’s Office.

According to the newspaper, 7,000 euros in cash were seized from the Mosque during the raid as well as computer equipment and documents.

A statement issued by the board of the Mevlana Mosque stated: “We firmly reject the accusation that our application for Coronavirus aid was fraudulent.”

The board stated that they had never been approached or asked by authorities about the application for Coronavirus aid prior to the raid, which it said resulted in 100 masked police storming the mosque.

“Open questions regarding the application would have been quickly clarified by simply asking. It [the answers] could also have been rejected. The payment [of Coronavirus aid] could also be claimed back.”

According to the statement, two businesses and three private residences were searched in the raid, including the home of the chairman of the board operating the mosque.

On Friday, Erdogan, commenting on social media, said: “I strongly condemn the police operation in the Mevlana Mosque in Berlin during the morning prayer, which is obviously nourished by racism and Islamophobia, which is bringing Europe closer to the darkness of the Middle Ages, and completely ignores the freedom of belief.”

His comments on Twitter drew much support from his followers while some users criticized the Turkish authorities for not mentioning the fraud allegations.

The raid was also condemned by Turkey’s Directorate for Religious Affairs Professor Ali Erbas.

“Our sensitivities and our saints were disregarded in the raid by German police on the Mevlana Mosque, one of the central mosques of the region, in Berlin, the capital of Germany during morning prayer. I strongly condemn this hateful attitude,” he said in a social media post on Twitter.

Presidential spokesman and special adviser to Erdogan, Ibrahim Kalin, posting on social media, said: “We strongly condemn the raid on the Mevlana Mosque, one of the oldest mosques in Berlin, by 150 officers during the morning prayers. The sanctity of places of worship and Article 4 of the German Constitution were completely violated by this heinous act.”

According to Der Tagesspiegel the Coronavirus aid is only intended for businesses that have suffered losses due to the pandemic and not for non-profit organizations.

It reported that three people, including a 58-year old man, were at the center of the investigations.

However, the Mevlana Mosque board in its statement described the police action as unacceptable and “disproportionate.” It said would taking legal action against the authorities.

Citing security sources, Der Tagesspiegel, reported that the value of the crime is not determined by what was actually paid out – a total of 45,000 euros – but rather by the amount that was sought – 70,000 euros.

The newspaper further reported that the mosque, one “belongs to the spectrum of the Turkish-Islamic movement Milli Görüs observed” and is being “observed” by the Office for the Protection of the Constitution (BfV), Germany’s domestic security agency that is tasked with protecting the democratic order in the country.

German media has reported in the past that key Milli Görüs members have been subject to investigations, one of which has since been dropped, over allegations of fraud, including an allegation in Cologne that they diverted mosque members donations to Ankara instead of going to their designated cause.

IPA

Turkish offensive in Syria illegitimate – Germany

The post Berlin mosque raid draws Turkey’s wrath appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2020/10/24/berlin-mosque-raid-draws-turkeys-wrath/
Devamını Oku »

Sakarya’daki havai fişek fabrikasındaki patlamaya dava açıldı: 22’şer yıl hapis cezası istendi

Sakarya’daki havai fişek fabrikasında meydana gelen ve 7 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamaya ilişkin hazırlanan iddianamede, 7 sanık hakkında 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istendi.

BOLD – Sakarya’nın Hendek ilçesinde 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 5’i tutuklu 7 sanık hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi

İddianamede, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan şüphelilerin 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca aralarında fabrika sahipleri Ali Rıza Ergenç Coşkun ile oğlu Yaşar Coşkun’un da bulunduğu 7 şüpheli hakkında hazırlanan ve 108 müştekinin bulunduğu 27 sayfalık iddianame, Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkeme iddianameyi kabul etti.

5 KAZA YAŞANDI, ÖNLEM ALINMADI

İddianamede, fabrikada daha önce 5 kez daha iş kazasının yaşandığı hatırlatılarak, “Meydana gelen bu patlamaların ve iş kazalarının da soruşturma konusu olaydaki yukarıda detaylı olarak anlatılan kusur sebepleriyle benzer sebeplerden kaynaklandığı mahkeme kararları ve bilirkişi raporları ile tespit edildi. Buna rağmen gerekli önlemler alınmayarak aynı şeklide çalışılmaya devam edilmesi halinin kazayı öngörülebilir ve önlenebilir hale getirdi” denildi.

DENETİM VAR ÇİN MAHALLESİNİ KAPAT

İddianamede, fabrika kimyageri Ahmet Çağırıcı ifadesinde, işverenin fabrikaya yapılan denetimden daha önceden haberi olduğunu, fabrika Sorumlu Müdürü Hasan Ali Velioğlu’nun denetim öncesinde kendisini arayarak haber verdiğini kaydetti. Çağrıcı, Velioğlu’nun kendisine “Ahmet bugün denetim olacak Çin mahallesini kapat” dediğini belirterek, şunları söyledi: “Çin Mahallesinde üretimi durdurarak işçilerle birlikte ya yukarı imalathane bölümüne çıkıyorduk ya da işçilerin bekleme yerinde denetimin sonlanmasını beklerdik. Denetime gelen kişiler hiçbir zaman Çin mahallesine inmediler, hatta bir keresinde şahit olduğum olayda Ankara’dan gelen ve işi biraz bilen bir müfettiş Yaşar Coşkun’a ‘Misketi kendiniz mi üretiyorsunuz yoksa satın mı alıyorsunuz?’ diye sordu. Yaşar Coşkun’un kendilerinin ürettiğini söyledi, müfettiş de nerede ürettiklerini sorması üzerine Yaşar Coşkun’un müfettişe Çin mahallesindeki laboratuvarı değil torpil ve volkan bölümlerinin laboratuvarını gösterdi ve ‘Burada üretim yapıyoruz’ dedi. Müfettiş işin teknik boyutunu çok fazla bilmediği için buna inandı. Çin mahallesinin çok büyük tehlike arz ettiğini fabrika sahipleri de bildiği için Çin mahallesini kimseye göstermedi. Çin’li usta Yang’ın bir keresinde fabrikanın çalışma şekli ile ilgili olarak ‘Bu işi yapıyorsun ama burası eninde sonunda patlayacak’ dedi.”

İŞÇİLERE FAZLA İŞ ÇIKARMASI İÇİN BASKI YAPILDI

İddianamede, işverenin işçilere fazla iş çıkarması için baskı yaptığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi: “İşveren şüpheliler tarafından bölümlerde çalışan işçilere fazla iş çıkarması için sürekli olarak baskı yapıldığı, bu nedenle iş yetiştirebilmek adına işçilerin gerekli dikkat ve özeni göstermeden çalıştıklarının dosya kapsamındaki işçilerin ve bir kısım şüphelilerin beyanında ısrarla dile getirildiği, tüm işçilere yanmaz kıyafet ve anti statik ayakkabı vb. koruyucu donanım ve ekipmanın yeterli düzeyde ve miktarda verilmediği, bunun yerine anti statik bileklik ve önlük verildiği, bir kısım çalışanlara ise tulum ve anti statik ayakkabı verildiği, ancak verilen ekipman içinde yanmaz kıyafetin bulunmadığı, işverenlerin genelde ilkokul mezunu olan işçilere gerekli ve yeterli iş güvenliği eğitiminin verilmesini sağlamadıkları, zaman zaman verilen eğitimin ise A sınıfı iş güvenliği uzmanlık belgesi bulunmayan iş güvenliği uzmanı tarafından verildiği bu kapsamda iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği hukuku bakımından düzenlenen yükümlülüklerin tam olarak sağlanmadığı bu çerçevede iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için ’gerekli’ olan tüm önlemleri iş veren olarak yerine getirmedikleri, fabrikayı özellikle Çin Mahallesi’ni, ilgili kurumlar tarafından yapılan denetimlere açmadıkları, denetim yapılacağını önceden haber alıp bir takım tedbirler aldıkları, bazı bölümlerde özellikle Çin Mahallesi’nde üretimi durdukları böylelikle işveren olarak şüphelilerin bu eksiklikler ve bilirkişi raporu ile tespit edilen ve yukarıda detaylı olarak anlatılan diğer eksikliklerin giderilmemesi nedenlerinden dolayı olayın meydana gelmesinde ihmal ve kusurlarının bulunduğu…”

FABRİKA SAHİBİNE MORAL YEMEĞİ VERİLMİŞTİ

Sakarya’nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz’da meydana gelen patlamalarda 7 kişi vefat etmiş, 127 kişi yaralanmıştı. Patlamaya ilişkin gözaltına alınan aralarında fabrika sahibinin de bulunduğu 5 şüpheli tutuklanmış, bir zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Patlamanın ardından MÜSİAD Sakarya Şubesinin fabrika sahiplerine moral yemeği verdiği ortaya çıkmıştı.

İzmir’de sahte içkiden ölenlerin sayısı 30’a yükseldi

medyabold
Devamını Oku »

Bakanlık ağır davranınca 1.5 milyon doz aşıyı İran aldı

Türkiye’de yeteri kadar bulunmaması nedeniyle grip aşısı kronik hastalara da verilmiyor. Hollanda’dan getirilecek 1.5 milyon doz grip aşısının bürokratik yazışmaların bir ay sürmesi sonrası İran’a satıldığı ortaya çıktı.

BOLD – Türk Eczacıları Birliği’nin (TEB) girişimiyle Hollanda’dan getirilecek 1.5 milyon doz grip aşısının bürokratik yazışmaları bir ay sürdü. Aşılar ise Türkiye yerine İran’a satıldı.

CHP’li Özgür Özel hızlı karar vereceği söylenen Saray rejimi yüzünden vatandaşların aşıdan mahrum kaldığını kaydetti.

GRİP AŞISI RİSK GRUPLARI İÇİN ÖNEMLİ

Cumhuriyet’in haberine göre, risk grubunda bulunan milyonlarca vatandaşın pandemi dolayısıyla grip aşısı olması büyük bir önem taşırken Türkiye için bağlantısı kurulan aşılar, yeteri kadar hızlı bir süreç işletilmediği için alınmadı. TEB’in girişimiyle Hollanda menşeili bir firmadan satın alınarak Türkiye’ye getirilmesi planlanan 1.5 milyon doz grip aşısının bürokratik yazışmaların yaklaşık bir ay sürmesi nedeniyle alınamadığı belirtildi. Aşıların İran’a satıldığı belirlendi.

SARAY REJİMİ NEDENİYLE HALK AŞISIZ KALDI

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bürokrasiye yapılan ilk bilgilendirmeden bir ay sonra bu aşılar Hollandalı firma tarafından İran’a teslim edilmiştir. Şimdi bu gecikme nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yerine İranlılar aşılanıyor. Rejime kasteden anayasa değişikliğine gidilen süreçte Cumhurbaşkanlığı hükumet sistemi olarak adlandırılan bu Saray rejiminin çok hızlı karar vereceği, çok esnek olduğu ifade ediliyordu. Ancak bu rejim yüzünden 1.5 milyon vatandaşımız grip aşısından mahrum kaldı” dedi.

20 MİLYON DOZ AŞIYA İHTİYAÇ VAR

Aşıların temini için 11 Eylül’de başlayan bürokratik yazışma sürecinin 14 Ekim’e kadar uzadığını vurgulayan Özel, “65 yaş üstü vatandaşlar ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlar için toplam 18-20 milyon doz ihtiyacımız olan grip aşısı yalnızca 1.2 milyon doz olarak Türkiye’ye geldi. Önceki yıllara kıyasla doz sayısının artırılmamış olması, bu sürecin iyi yönetilmediğini, Sağlık Bakanlığı’nın hazırlıksız olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

Berat Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığında dev kadrolaşmaya gidiyor

medyabold
Devamını Oku »

DSÖ’den kuzey yarımküre için kritik uyarı: Birkaç ay zor geçecek

Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayılarının hızla artması üzerine ülke liderlerine “acil eylem” çağrısında bulunan DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Pandemide özellikle kuzey yarımkürede kritik bir noktadayız” dedi.

BOLD – Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, kuzey yarımkürede salgın konusunda kritik bir noktada bulunulduğunu belirtti.

VAKA SAYILARI HIZLA ARTIYOR

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan genel merkezindeki basın toplantısında dünyadaki koronavirüs salgını hakkında son duruma dair değerlendirmelerde bulundu. Ghebreyesus, Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayılarının hızla artması üzerine ülke liderlerine “acil eylem” çağrısında bulundu.

GELECEK BİRKAÇ AY ÇOK ZOR GEÇECEK

Önümüzdeki birkaç ayın çok zor geçeceğini belirten Ghebreyesus, “Pandemide özellikle kuzey yarımkürede kritik bir noktadayız. Çok fazla ülkede vakaların katlanarak artığı görülüyor. Bu durum hastanelerin ve yoğun bakım ünitelerinin kapasitesine yakın veya üzerinde çalışmasına yol açıyor” dedi. Ghebreyesus ayrıca ülke liderlerini daha fazla can kaybını, temel sağlık hizmetlerinin çökmesini ve okulların tekrar kapanmasını önlemek amacı ile derhal harekete geçmeleri konusunda da uyardı.

“22 gün hücrede tutuldum, eşim cezaevinde kovid oldu, yavrum benimle konuşmuyor”

medyabold
Devamını Oku »

İzmir’de sahte içkiden ölenlerin sayısı 30’a yükseldi

Vergilerin yükseltilmesi sonrasında artan kaçak içki kullanımından dolayı ölenlerin sayısı artıyor. İzmir’de sahte içki içtikten sonra fenalaşıp hastaneye kaldırılan 2 kişi daha yaşamını yitirdi. Bu kişilerle birlikte sadece İzmir’de sahte içkiden ölenlerin sayısı 30’a yükseldi.

BOLD – İzmir’de, sahte içki içtikten sonra fenalaştıkları öne sürülen 2 kişi, kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybetti. 2 kişinin ölümünün ardından kentte sahte içki nedeniyle ölenlerin sayısı 30’a yükseldi.

YAPILAN MÜDAHALEYE CEVAP VERMEDİLER

Sahte içki içtikten bir süre sonra fenalaşan Murat A. ve Ömer Ali Ö., bir özel hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavi gören Murat A. ve Ömer Ali Ö., yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Murat A. ve Ömer Ali Ö.’nün cansız bedenleri, otopsi yapılması için İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. 2 kişinin ölümünün ardından kentte sahte içki nedeniyle ölenlerin sayısı 30’a yükseldi.

“22 gün hücrede tutuldum, eşim cezaevinde kovid oldu, yavrum benimle konuşmuyor”

medyabold
Devamını Oku »

Seçim öncesi Biden’den ücretsiz Kovid-19 aşısı sözü

ABD başkanlığı seçimlerine sayılı günler kala demokrat aday Joe Biden, başkan seçilmesi halinde sağlık sigortası olsun veya olmasın her ABD vatandaşına ücretsiz aşı yapılacağı sözünü verdi. 

BOLD – Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülke olan ABD’de vaka sayısı 8 milyon 700 bini geçerken, 229 binden fazla kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

ABD başkanlığı için yarışan demokrat aday Joe Biden, koronavirüsle mücadele planını açıklayarak, seçilmesi durumunda Kovid-19 aşısının ücretsiz yapılacağı sözünü verdi.

AŞI SİGORTASI OLMAYANLARA DA YAPILACAK

ABD başkanlık seçimlerine kısa süre kala Wilmington’da konuşan Biden, “Güvenli ve etkili bir aşı bulunduğunda sağlık sigortanız olsun ya da olmasın aşı herkese ücretsiz olmalı” dedi. Bütün eyaletlerdeki valilere tek tek ulaşarak salgınla mücadelede ne tür desteğe ihtiyaç duyduklarını soracağını belirten Biden, ABD Kongresinden de kamu sağlığı ve ekonomik sorunlara çözüm için ocak ayının sonuna kadar bir tasarı getirilmesini isteyeceğini ifade etti. Valilerden ayrıca maske zorunluluğu getirmelerini isteyeceğini kaydeden Biden, günde 7 milyon test yapılmasını sağlayacak ulusal bir test planı da oluşturacağını söyledi.

“22 gün hücrede tutuldum, eşim cezaevinde kovid oldu, yavrum benimle konuşmuyor”

medyabold
Devamını Oku »

Van’daki helikopter soruşturmasında delil karartma şüphesi: Kamera kayıtlarına ‘yok’ denilecek

Van’ın Çatak ilçesinde 11 Eylül’de operasyon düzenleyen askerler tarafından helikopterden atıldıkları ortaya çıkan Osman Şiban ve Servet Turgut ile ilgili yürütülen soruşturma dosyasına getirilen gizlilik kararının devamına karar verildi. Savcının üzerinde baskı kurulduğunu belirten müştekilerin avukatı Hamit Koçak, dosyanın karartılmasından endişe ettiklerini söyledi.

BOLD – Van’ın Çatak ilçesi Andiçen Mahallesi Sürik mezrası kırsalında bir operasyon sırasında gözaltına alınan Osman Şiban (50) ve Servet Turgut’un (55) helikopterden atıldıkları belgelenmişti.

Helikopterden atılan Servet Turgut hayatını kaybederken, Osman Şiban ise hafızasını kaybetmişti. Turgut ve Şiban’ın avukatı Hamit Koçak, dosyanın karartılmasından endişe duyduklarını belirtti. Cumhuriyet’e konuşan Koçak, “Savcı kamera kayıtlarını soracak, onlar ‘yok’ diyecek. Servet Turgut’un otopsisinin yapıldığı binanın önünde askeri üst yetkililerde bulunmuş. Dolayısıyla savcının üzerinde bir baskı olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Dosya açıldığından beri kısıtlılık kararı olduğunu kaydeden avukat Koçak, kısıtlılık kararına itirazlarının reddedildiğini söyledi.

SAVCI KAMERA KAYITLARINI SORACAK, ONLAR ‘YOK’ DİYECEK

Dosyaya hâkim olamadıkları için olayları, aşamaları takip edemediklerini ifade eden Koçak, “Tahmin üzerine olabilecek olaylar üzerinden taleplerde bulunuyoruz. Bizim elimizde sadece hastaneye ilişkin belgeler var. Gizlilik kararı şüphelilere ve müdafilere getirilir. Biz müştekiyiz. Biz savcıya yardımcı olan tarafız yani. Hal böyleyken soruşturmanın yürütülmesine katkı sağlayamıyoruz” dedi. Dosyanın karartılmasından endişe duyduklarını dile getiren Koçak, şunları söyledi:  şöyle devam etti, “Geçmişte böylesi dosyalar hep karartıldı. Savcılık etkili bir soruşturma yürüteceğini söylüyor. Ama öbür taraftan kolluk tarafı savcıya pek de yardımcı olmuyor gibi gözüküyor. Örneğin büyük ihtimal savcı kamera kayıtlarını soracak, onlar ‘yok’ diyecek. Servet Turgut’un otopsisinin yapıldığı binanın önünde askeri üst yetkililerde bulunmuş. Artık savcıyı mı, otopsi ekibini mi etkilemeye çalışıyorlar emin değilim. Dolayısıyla savcının üzerinde bir baskı olduğunu düşünüyoruz.”

“22 gün hücrede tutuldum, eşim cezaevinde kovid oldu, yavrum benimle konuşmuyor”

medyabold
Devamını Oku »

19 bin kişi arasında 91’nci olan gencin hakimlik hayali mülakatla sona erdi

Hakimlik sınavında 19 bin kişi arasında 96’ncı olan Hakkari Yüksekovalı Mehmet Öner’ın hakimlik hayali, üç dakika süren mülakatla sona erdi. Sınavda 92 puan alan Öner, mülakatta elendi. Öner, “Arkamda birilerinin olmaması, kimliğim ve memleketimin de elenmemde etkisi olduğunu düşünüyorum. Dava açacağım. Haksızlığı AİHM’e kadar taşıyacağım” dedi.

BOLD – Hakkârili Mehmet Öner’in hakimlik hayali mülakata takıldı. ÖSYM’nin Adli Hâkimlik ve Savcılık sınavında 18 bin 887 kişi içinde “91.92” puanla 96’ncı oldu. Ancak 3 dakikalık mülakatta “başarısız” bulundu. Öner, Adalet Bakanlığı’na dilekçe göndererek sonuca itiraz etti.

ADAYLARIN İSİMLERİNİN YANINA REFERANSLARI YAZILDI

Cumhuriyet’e konuşan Öner, “Adayların liyakatini ölçmekten çok, yazılı yarışma sınavında başarılı olmayan adayların, başarılı adayların yerine geçirilmesi için başvurulan bir yol olduğu gözler önüne serilmiştir. Adayların ad ve soyadının sağ tarafında yazılan referansları, dilleri, memleketleri, kimlikleri dikkate alınarak değerlendirme yapılmıştır” dedi.

ARKAMDA BİRİLERİ OLMAYINCA ELENDİM

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan, 10 çocuklu bir ailenin ferdi olan Mehmet Öner, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandıktan sonra hem okuduğunu hem de inşaatlarda işçi ve garson olarak çalışıp geçimini sağladığını söyledi. 28 yaşındaki Öner’in hâkimlik hayali mülakata takıldı. Kendisi hakkında hukuka aykırı bir karar verildiğini söyleyen Öner, “Arkamda birilerinin olmaması, kimliğim ve memleketimin de elenmemde etkisi olduğunu düşünüyorum. Mülakatta kimlikle ilgili sorunla karşılaşacağımı biliyordum. Dava açacağım, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar davayı taşıyacağım” dedi.

“22 gün hücrede tutuldum, eşim cezaevinde kovid oldu, yavrum benimle konuşmuyor”

medyabold
Devamını Oku »

Leva rekor kırınca Bulgarlar alışveriş için Edirne’ye akın etti

Türk Lirası, başta dolar olmak üzere tüm para birimleri karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Levanın 5 TL’ye dayanması sonrası Bulgarlar alışveriş için Edirne’ye akın etti. Bulgarların çantalarını Türk ürünleriyle doldurmaları dikkat çekti.

BOLD – Bulgaristan’ın para birimi olan leva, Türk Lirası karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Bulgar Levası 5 liraya yükselince, komşu ülke vatandaşları Edirne’ye akın etti. Sosyete pazarında adım atılacak yer kalmazken, şehrin her yerinde Bulgar plakalı araçların dolaşması dikkat çekti.

SOSYETE PAZARINI BULGARLAR DOLDURDU

Bulgaristan para birimi Leva’nın Türk Lirası karşısında hızla değer kazanmasını fırsat bilen Bulgarlar, Edirne’de kurulan sosyete pazarına akın etti. Giyimden kozmetiğe, temizlik ürünlerinden gıdaya hemen hemen tüm kalem ürünlerden poşet poşet alan Bulgarlar, aldıkları malzemeleri taşımakta güçlük çekti.

SON DÖNEMDE DAHA ÇOK GELİYORLAR

Ulus Pazarı Esnaf Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Reisoğlu valilik ve belediye tarafından pandemi için hazırlanan Bulgarca uyarı anonslarını gün boyu ses sistemlerinden yayınladıklarını dile getirerek, “Pandemi başladığından bu yana salgınla ilgili önlemler almaktayız. Son dönemde tabii Bulgar vatandaşlarımızın Edirne’ye gelmesi ile birlikte yoğunluk yaşanmaktadır. Bu yoğunluğa rağmen biz ekibimizle birlikte emniyetimiz, sağlık müdürlüğümüz ve valiliğimiz ile birlikte güvenlik ve sağlık önlemlerini en üst seviyede almaktayız” dedi.

“22 gün hücrede tutuldum, eşim cezaevinde kovid oldu, yavrum benimle konuşmuyor”

medyabold
Devamını Oku »

23 Ekim 2020 Cuma

Berat Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığında dev kadrolaşmaya gidiyor

Merkez ve taşra yöneticilerinin büyük kısmı vekaletle görev yaptığı ortaya çıkan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bakanlığında büyük bir kadrolaşma için adım attı. Bakan Albayrak, bakanlığına 2 bin, kurum içi özel sınavla 3 bin kadroya atama yapacak. 

BOLD – Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından kadro paylaşımında bulundu. Albayrak yılbaşına kadar tedricen alım ilanlarına çıkacaklarını ifade etti. Damat Albayrak, “Bakanlığımız 2 bin, kurum içi özel sınavımızla 3 bin kadroya atama yapacağız.” dedi.

5 BİN ATAMA YAPILACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, paylaştığı grafikte ise şu bilgilere yer verdi: “500 hazine ve maliye uzman yardımcısı, 15 hazine ve maliye müfettiş yardımcısı, 1000 gelir uzman yardımcısı, 175 vergi müfettiş yardımcısı, 300 defterdarlık uzman yardımcısı, 10 stajyer hazine kontrolörü olmak üzere toplam 2 bin kişilik alım ilanlarına çıkıyoruz. Kurumiçi defterdarlık uzmanlığı için 1500, gelir uzmanlığı için 1500 olmak üzere toplam 3 bin kadro ataması.”

 

“22 gün hücrede tutuldum, eşim cezaevinde kovid oldu, yavrum benimle konuşmuyor”

medyabold
Devamını Oku »

DSÖ’den aşı müjdesi: Kasım sonundan itibaren sonuç alabiliriz

Koronavirüs aşısının tarihi hakkında açıklama yapan DSÖ bilim heyetinden başuzman Dr. Soumya Swaminathan, aşı ile ilgili önümüzdeki kasım ayı sonundan itibaren sonuç alınabileceğini söyledi. 

BOLD – Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bilim heyetinden başuzman Dr. Soumya Swaminathan, koronavirüs aşısının tarihi hakkında önemli bir açıklama yaptı.

Dr. Swaminathan, “Devam eden aşı çalışmalarını izleyebildiğimiz kadarıyla en iyi beklentimiz, yıl sonundan önce, muhtemelen kasım sonundan itibaren, bir veya iki aşı denemesinden sonuç alabileceğimizdir” dedi.

10 AŞININ FAZ 3 DENEMELERİ DEVAM EDİYOR

Aşıların acil kullanımının gündeme gelmesi halinde ise DSÖ’nün bu konuda “minimum kriterleri” olduğunu belirten Swaminathan, dünya genelinde 10 aşının Faz 3 denemelerinin devam ettiğini işaret ederek, aşıların başarılı olmasına ilişkin beklentilerin “dengeli” olması gerektiğini vurguladı. Aşıların Kovid-19’a karşı başarılı olmama ihtimaline de değinen Swaminathan, “Çünkü aşı denemelerinin başarı oranlarının yüzde 10-20 olduğunu biliyoruz” dedi.

 

“22 gün hücrede tutuldum, eşim cezaevinde kovid oldu, yavrum benimle konuşmuyor”

medyabold
Devamını Oku »

Eski Korgeneral Metin İyidil: Siyasilerle görüşen eniştemi arayıp bildiklerimi anlattım

15 Temmuz darbe girişimi davasında Ankara Bölge Adliye Mahkemesi tarafından tahliye edildikten sonra tekrar tutuklanan eski Korgenal Metin İyidil, yeniden yargılanıyor. İyidil, darbe teşebbüsüne katılmadığını anlatırken, “Siyasilerle ilişkisi bulunan eniştemi arayıp ona bildiklerimi anlattım” dedi.

BOLD -15 Temmuz darbe girişiminde aldığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Korgeneral Metin İyidil’in de aralarında bulunduğu 3 sanığın yargılanmasına yeniden başlandı.

Yargıtay’ın bozmasının ardından tutuklu sanıklar Metin İyidil, Hamza Koçyiğit ile tutuksuz sanık Abdullah Barutçu’nun ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım’ suçlamasıyla yargılanmasına, Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden başlandı. Duruşmaya, sanıklar Metin İyidil, Hamza Koçyiğit, Adullah Barutçu ile avukatları katıldı.

Yargıtay kararıyla ilgili savunmasında İyidil, “Suçsuz, masum, mazlum ve acı çeken ancak başı dik olarak heyetinize arz ediyorum” dedi. Darbe girişimden önceden haberi olduğu iddialarının gerçek dışı olduğunu belirten İyidil, 15 Temmuz gecesi dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın, saat 23.08’de televizyonda kısıtlı bilgilerle konuşma yaptığını, TRT’deki darbe bildirisinden bir saat önce, kendisine bağlı birlik komutanına, “O emre uyma, o emir sahte” dediğini belirtti. İyidil, “Sayın Cumhurbaşkanımızın televizyona çıkıp, konuşma yapmasından 75 dakika öncedir. Ben, Ankara Etimesgut’taki Zırhlı Tümen Komutanına ‘O emre uyma. O emir sahte’ diyorum. Savcılık ifademe bakın. Tanık ifadelerine bakın” dedi.

NECDET ÖZEL’İ ARADIM, BİLDİKLERİMİ ANLATTIM

Tankların sokağa çıktığını kendisini arayan bir arkadaşından öğrendiğini öne süren İyidil, “Ben de hemen üstüm olan EDOK komutanını aradım, bana ‘televizyonda var’ dedi. Televizyonu açtığımda olanları gördüm. Saat, 22.47’de evden çıktım. Sonra telefonla çok sayıda kişiyi arayarak, bilgi sahibi olmaya çalıştım. Saat 23.07 sıralarında eski Genel Kurmay Başkanı Necdet Özel’i aradım. Bildiklerimi anlattım. Bana, ‘Dikkat edin, birliklerinize sahip çıkın’ dedi. Bana bağlı birliklerin komutanlarını arayıp, kışladan ayrılmamalarını ve benden başka kimseden emir almamalarını söyledim. Daha sonra Kara Kuvvetleri ve Genel Kurmayı arayarak bilgi verdim” ifadelerini kullandı.

ENİŞTEMİ ARAYIP BİLDİKLERİMİ ANLATTIM

Sivil yöneticileri arayarak darbe girişimine karşı birlikte hareket etmediği gerekçesiyle de suçlandığını kaydeden İyidil, “Üstlerimi aramam kadar normal bir şey yok. Yıllarca aynı mataradan su içtiğimiz, yıllarımızı birlikte geçirdiğimiz insanlar bize ateş etti. Üst düzey komutanların çoğu, emir subayları ya da emir astsubayları tarafından derdest edildi. Böylesine güvenilmez bir ortamda hangi sivili arayıp da ‘gelin zırhlı birlikler okulunu kurtaralım’ diyeceğim. 4’üncü Kolordu Komutanı ile Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı’nı aradım. Amacım Bakana bilgi vermesini sağlamaktı. Ancak ulaşamadım. Bunlar dışında da siyasilerle ilişkisi bulunan eniştemi(işadamı Nihat Özdemir) arayıp ona bildiklerimi anlattım” diye konuştu.

EŞİM VE ÇOCUKLARIMLA AYRILMAK İSTİYORUM

Dosyanın tarafsız bir şekilde incelenip hukuki bir karar verilmesini beklediğini ifade eden İyidil, şunları söyledi:

“Darbe gecesi emrimdeki birliklerden darbe girişimine katılan yoktur. Benim emrimim ardından Zırhlı Birlikler’den bir tane mermi dışarı çıkmamıştır. Sabah saatlerinde de adli makamlarla birlikte bu hainlerin tutuklanmasını sağladım. Harbiye Okulu öğrencilerinin geri dönmesini sağladım. MEBS Okulu’ndaki zırhlı araçların çıkışını önledim. Darbeye karşı net ve kesin emirler verdim. Benim emrini yok sayan, cuntanın verdiği emri uygulamaya çalışan Osman Ünlü ile sabaha kadar mücadele ettim ve oradan da darbeye destek verilmesini engelledim. Ben utanç duyulacak, dayanılması çok zor olan bir suçlamaya karşı kendimi 5 yıldır savunmaya çalışıyorum. Bölge Adliye Mahkemesi’nin verdiği beraat ve tahliye kararına rağmen, hukuka aykırı bir şekilde tutuklandım ve karşınıza getirildim. Ben o gece devletime sahip çıktım, sizden de bana sahip çıkmanızı istiyorum. Adil bir karar vererek, Bölge Adliye Mahkemesi 20’nci Ceza Dairesi’nin verdiği beraat kararında direnmenizi istiyorum. Ellerim kelepçeli geldiğim buradan eşim ve çocuklarımla birlikte ayrılmak istiyorum.”

TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

İyidil’in ardından sanıklar Hamza Koçyiğit ile Abdullah Barutçu savunma yaptı. Sanık Hamza Koçyiğit, darbe emirlerini uygulamadığını, darbeye teşebbüs ve yardım suçunu işlemediğini belirterek beraatini istedi. Tutuksuz sanık Abdullah Barutçu da mahkemenin Yargıtay’ın bozma kararını tanımayarak ilk verdiği kararda direnmesini talep etti. Sanık ve avukatlarının savunmalarının ardından ara kararını açıklayan mahkeme, sanık İyidil ve Koçyiğit’in tutukluluk hallerinin devamına, tutuksuz sanık Barutçu’ya da yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

İSTİNAF TAHLİYE ETTİ, TEKRAR TUTUKLANDI

Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar eski KKK EDOK Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil, eski Tümgeneral EDOK Kurmay Başkanı Hamza Koçyiğit ve eski Tuğgeneral Harekat Eğitim ve Öğretim Daire Başkanı Lütfi İhsan Yanıkoğlu’na, ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 20’nci Ceza Dairesi, İyidil hakkında beraat kararı verdi. Karar sonrası tahliye edilen İyidil, yapılan itiraz üzerine tekrar tutuklandı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, istinaf mahkemesini kararını bozarak, İyidil’in ‘darbeye yardım’ suçundan tekrar yargılanmasına hükmetti.

Dört dörtlük operasyon: Adil Öksüz’ü kurtarmak!

medyabold
Devamını Oku »

Dünyanın renkleri online gösteri için hazırlıkları tamamladı

Uluslararası Dil ve Kültür Festivali, ilk defa düzenleyeceği online etkinlik için hazırlıklarını tamamladı. Salgının devam etmesi nedeniyle bu yıla özel olarak salon programları yapılamayacağı için gençlerin heyecanla beklediği buluşma, online platformlar üzerinden gerçekleştirilecek.

BOLD – Uluslararası Dil ve Kültür Festivali (IFLC), bu yıl online düzenlenecek. Programda küresel salgını da kapsayacak şekilde insan hayatının önemine vurgu yapılacak. Dostluk, diyalog ve kardeşlik temalı çalışmaların yanı sıra göçmen ve mültecilerin yaşadığı zorluklar sanat diliyle gündem yapılacak.

Farklı ülkelerden onlarca öğrenci salgın sebebiyle morallerin çöktüğü bir dönemde barış ve umut mesajları verecek. Türkiye’de yaşadıkları zulüm nedeniyle kaçmak zorunda kalan insanların Meriç Nehri’nden geçerken yaşadığı zorluklar temsil edilecek.

Aylardır süren hazırlık çalışmalarının sonuna doğru gelinirken genç yetenekler IFLC tarihinde ilk defa online platformlarda sanat severlerin karşısına çıkmanın heyecanını yaşıyor. Yaklaşık 2 saat 10 dakika sürmesi beklenen programda 40 ülkeden 200’e yakın öğrenci bütün hünerlerini sergileme şansı bulacak.

ALMAN MİLLETVEKİLLERİNDEN DESTEK MESAJLARI

Programa Almanya Federal milletvekillerinden Gisela Manderla, Thomas Hitschler, Karl Heinz Brunner, Ulla Schmidt, Michaela Noll ve Martin Patzelt, tebrik ve destek mesajları gönderdi. Etkinliği sanat severlerin yakından tanıdığı Amerikalı aktör Bill Timoney sunacak.

2012 Eurovision şarkı yarışmasında Rusya’yı temsil eden Buranovski nineler de festivale katılacak. Ayrıca Rocky IV filminde Ivan Drago rolü ile tanınan ünlü İsveçli aktör Dolph Lundgren geceye bir mesaj gönderdi.

Endonezya’dan Kenya’ya, ABD’den Beyaz Rusya’ya kadar dünyanın dört bir tarafından gençler, kendi dillerinde ve Türkçe performanslar sergileyecek. Romanya ve Kenya’dan folklor grupları, halk danslarını sunacak. Programda Türkçe rap parçalarının yanı sıra Almanca söylenen rap şarkıları da yer alacak. Öte yandan yayın sırasında altyazı desteği verilecek.

IFLC İLE GELEN BAŞARI HİKAYELERİ

18 yıldır geleneksel olarak etkinlik yapmaya devam eden IFLC bu süre zarfında yetişen ve şu anda bulundukları ülkelerde müzik ve sanat dünyasının tanınmış isimleri arasında yer alan eski katılımcıların da başarı hikayelerine yer verecek. Etkinliğe Belarus’tan katılan Angelina, uzun süredir hummalı bir çalışma yaptıklarını söyledi. İlk defa programın online olacağı için ayrıca heyecan duyduklarını belirten Angelina, “Salon gösterilerine aylar öncesinden başlardık. Online hazırlıkları içinde aylar öncesinden başladık. Kovid-19 nedeniyle bazı çalışmalarımızı ertelemek zorunda kalmıştık. Ama bugün bütün çalışmalarımız hazır. Diğer arkadaşlarımın gösterdiği performansı izlemek için heyecan içinde bekliyorum” dedi.

Belarus’tan katılan bir diğer yetenekli öğrenci Stefania “Programın ilk olarak online olduğunu duyunca bu sefer daha hızlı hazırlanabileceğimizi düşündüm. Ama hiç öyle olmuyormuş. Özellikle Kovid-19 nedeniyle zaman zaman bazı kısıtlamalara maruz kaldık. Ama sonunda başarılı bir şekilde çalışmalarımızı tamamladık” şeklinde duygularını dile getirdi.

Geçtiğimiz yıllarda; dönemin ABD Başkanı Barack Obama, dönemin BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, dönemin AB Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve dönemin Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove gibi çok sayıda dünya lideri ile uluslararası kurumun övgü, destek ve takdirlerini kazanmıştı.

24 Ekim Cumartesi günü New York saati ile 14:00’da, Avrupa saati ile 20:00’da ve Türkiye saati ile 21:00’da, İngiltere saati ile 19.00’da yayınlanacak gösteri IFLC’nin YouTube kanalından seyredilebilecek.

medyabold
Devamını Oku »

U.N. says Libya sides reach ceasefire deal

Libya’s warring sides signed an agreement for a permanent ceasefire in all areas of the country on Friday, months after frontlines stabilized following a failed eastern assault on the capital Tripoli.

The accord concluded in Geneva after talks between military representatives of the internationally recognized Government of National Accord (GNA) and Khalifa Haftar’s eastern-based Libyan National Army (LNA), will be followed by political discussions in Tunisia next month.

As a first commercial passenger flight in more than a year from Tripoli landed in the eastern city of Benghazi on Friday, U.N. acting Libya envoy Stephanie Williams hailed both sides for reaching a deal.

“The road was long and difficult at times. Your patriotism was your way forward and you were able to reach a ceasefire agreement,” she said after the signing ceremony.

However, many previous diplomatic efforts to resolve Libya’s internal conflict have run aground on the messy reality of myriad armed groups battling for control of cities and state institutions, backed by rival outside powers.

Williams said in a live broadcast after the signing that she hoped the deal would allow displaced people and refugees to return to their homes.

Reuters

Turkey will keep supporting Libya’s GNA despite Sarraj plan to quit

The post U.N. says Libya sides reach ceasefire deal appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2020/10/23/u-n-says-libya-sides-reach-ceasefire-deal/
Devamını Oku »

Coronavirus outbreak on the rise again across Turkey – health minister

The coronavirus outbreak in Turkey has risen again nationwide, Health Minister Fahrettin Koca said on Friday, following a recent surge in daily symptomatic patient numbers.

Speaking to reporters in the northwestern province of Bursa, Koca said 40% of total cases across the country were reported in the country’s largest city Istanbul, where cases were five times more than those in the capital Ankara.

Turkey reported another 2,102 people with COVID-19 symptoms on Thursday, the highest figure since May when Ankara imposed a series of restrictive measures. The death toll from the virus rose to 9,584 on Thursday, Health Ministry data showed.

Turkey’s top medical association and the main opposition party have criticized the government’s decision to only publish symptomatic COVID-19 patients, saying it hides the true scale of the outbreak.

Late on Thursday, Koca said residents in Istanbul should avoid crowded places unless necessary. On Friday, he said he would behold discussions in Istanbul starting this weekend to evaluate the recent rise there.

Turkey imposed weekend lockdowns, restricted intercity travel, and closed restaurants and cafes earlier this year to slow the spread of the virus.

Almost all restrictions were lifted in June. The government has since enforced measures such as social distancing and wearing masks and has imposed fines on those who break rules.

A senior official said on Wednesday Ankara was considering reimposing some restrictions to stem the resurgence of cases but will avoid throttling the economic recovery. Vice President Fuat Oktay later said no measures were on the government’s agenda at this stage.

Reuters

Turkey identifies 1,693 new symptomatic cases of coronavirus in last 24 hours – ministry

The post Coronavirus outbreak on the rise again across Turkey – health minister appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2020/10/23/coronavirus-outbreak-on-the-rise-again-across-turkey-health-minister/
Devamını Oku »

Dört dörtlük operasyon: Adil Öksüz’ü kurtarmak!

15 Temmuz gecesinin iki ‘rahat’ ismi Hulusi Akar ve Adil Öksüz, aynı zamanda da o gecenin unutturulan iki ismiydi.

BOLD – Cumhuriyet tarihinin en karanlık olaylarından birine ilişkin önemli belgeler, kurtarıcılar, kurtarma süreci ve planlama detayları gazeteci Cevheri Güven’in anlatımıyla bu videoda…

medyabold
Devamını Oku »

Time dergisi 97 yıllık tarihinde ilk kez kapak logosunu değiştirdi

3 Kasım Salı günü yapılacak başkanlık seçimi için ABD’lilere oy kullanma çağrısında bulunan Time dergisi, 1923 yılında yayımlanan ilk sayısından bu yana ilk kez kapaktaki logosunu değiştirdi.

BOLD – Time dergisi, ABD seçiminden bir gün önce raflardaki yerini alacak olan sayısında kapak logosu ‘Vote’ olarak değiştirdi. Time’ın Genel Yayın Yönetmeni ve CEO’su Edward Felsenthal, kapak logosu ile ilgili kaleme aldığı yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinin sonucundan dünyayı daha fazla şekillendirecek birkaç olay var. Amerikalılar, kendimize ait bir sıfırlama düğmesine ulaşma zamanının gelip gelmediğine karar verirken, bu sayı, 2020 kampanyasının kapanış günlerine ilişkin özel bir rapor içeriyor. Time’nin ulusal siyasi muhabiri Molly Ball, ‘3 Kasım’da, bu son dört rahatsız edici yılın ne anlama geldiği sorusuna nihayet bir yanıt alacağız. Bu, hangi politika önerilerini izleyeceğimizle ilgili değil, toplum olarak hangi gerçeklikte yaşamaya karar verdiğimizle ilgili bir karardır’ diyor. Yaklaşık 100 yıllık geçmişimizde ilk kez, ABD baskımızın kapağındaki logomuzu şu zorunlulukla değiştirdik: Hepimiz oy kullanma hakkını kullanmalıyız. Yardımcı olmak için okuyuculara bu olağanüstü yılda nasıl güvenli oy kullanacaklarına dair bir rehber sağladık. Kapaktaki sanat eseri daha önceden çalışmaları ile iki kez Time kapağı olan Shepard Fairey’e ait. Fairey, -Portredeki özne bir pandemi sırasında demokrasiye ilave zorluklar olduğunu bilse de, kişi oy vererek sesini ve gücünü kullanmaya kararlıdır- diyor.”

medyabold
Devamını Oku »

ABD’li resmi medya kurumu: Aradığınız sayfa yok, tıpkı Türkiye’de basın özgürlüğü olmaması gibi

ABD’de medya çalışmaları alanında faaliyet gösteren resmi devlet kurumu ABD Küresel Medya Ajansı, internet sitesinde hatalı aramalarda Türkiye’deki sorunlu ifade özgürlüğüne gönderme yapıyor. Sitede yanlış aramalar yapıldığında, “Üzgünüz. Aradığınız sayfa bulunmamaktadır. Tıpkı Türkiye’de basın özgürlüğünün olmaması gibi” uyarısı yer alıyor.

BOLD – ABD resmi devlet kurumu Küresel Medya Ajansı (US Agency For Global Media, USAGM), sitesinde hatalı aramalarla ilgili Türkiye’nin ifade özgürlüğünü kısıtlamasını eleştiren mesaj paylaşmaya başladı.

Voice of America (VOA), Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), Radio Free Asia (RFA), Küba Yayıncılığı Ofisi (OCB), Al Hurra TV ve Ortadoğu Yayın Ağları (MBN) adlı kuruşları çatısı altında toplayan kurumun sitesinde yanlış aramalar yapıldığında, “Üzgünüz. Aradığınız sayfa bulunmamaktadır. Tıpkı Türkiye’de basın özgürlüğünün olmaması gibi” ifadesi kullanılıyor. Bu uyarıdaki ülke ismi anlık olarak değişiyor. Hatalı aramalarda Suriye, Rusya, İran, Çin, Irak, Afganistan, Küba, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kazakistan, Katar, Nijerya ve Kuzey Kore gibi basın özgürlüğü açısından eleştirilen ülkelerin isimleri yer alıyor.

GAZETECİLER HER GÜN RİSK ALTINDA

Devamında “Aradığınızı bulmanıza yardımcı olması için arama özelliğimizi kullanın. Dünya genelinde basın özgürlüğüne gelince, bunun üzerinde çalışıyoruz. Nasıl olduğunu buradan öğrenin: Basına Yönelik Tehditler” ifadesine yer veriliyor. Sitede verilen linkte de “USAGM ağları için haber yapan gazeteciler her gün risk altında. Bağımsız medyayı bastırarak ve görevlerini yapan gazetecileri hedef alarak uluslararası standartları ihlal eden bu tür eylemleri şiddetle kınıyoruz” açıklaması bulunuyor.

TÜRKİYE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ OLMAYAN ÜLKELER ARASINDA

Sitede ayrıca, basının “özgür” (mavi) ya da “kısmen özgür” (kahverengi) olarak listelendiği ülkelerle “özgür değil” (kırmızı) şeklinde tanımlandığı ülkeler harita halinde veriliyor . Türkiye, basın özgürlüğü olmayan ülkeler için kullanılan kırmızı renkle tanımlanıyor.

9 ayda 20 gazeteci tutuklandı 29 basın mensubu mahkum edildi

medyabold
Devamını Oku »

Geçim sıkıntısı hayata küstürdü: 17 yılda 5 bin kişi intihar etti

Ekonomik krizle artan geçim sıkıntısı, binlerce kişiyi intihara sürüklüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2002’den bu yana ülke genelinde toplam 4 bin 801 kişi geçim sıkıntısı yüzünden yaşamına son verdi. Ekonomik nedenlerle intihar edenler 2018’de 245 iken 2019’da 321’e yükseldi.

BOLD – Artan hayat pahalılığı ve işsizliğin etkisiyle artan intihar sayıları TÜİK’in rakamlarına da yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2002’den bu yana ülke genelinde toplam 4 bin 801 kişi geçim sıkıntısı yüzünden intihar etti. Aynı sebepten intihar edenlerin son 5 yıldaki sayısı da bin 370 kişiye ulaştı. 2018 Ağustos’ta yaşanan kur kriziyle derinleşen ekonomik kriz, sadece son 2 yılda ise 566 vatandaşı intihara sürükledi. Ülke genelinde ekonomik sebepler yüzünden yaşanan intiharların toplam intiharlar içindeki payı 2018’de yüzde 7.3 iken 2019’da yüzde 9.4’e yükseldi.

Enflasyon verileri nedeniyle güvenilirliği tartışılan TÜİK’in verileri bile son 7-8 yıldır, her yıl 3 bini aşkın kişinin geçinemediği için intihara sürüklendiğini ortaya koydu. 2020’ye ilişkin veriler ise henüz açıklanmadı. Enflasyon, sürekli artan işsizlik, artan pahalılık, koronavirüs nedeniyle vatandaşların gelirlerinin asgari ücretin de altına düşmesi Türkiye’de hayatı daha da zorlaştırıyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre sadece işyeri içinde ve/veya işe bağlı olarak intihar edenlerin sayısı 2020’nin ilk 8 ayında 54 kişi. İSİG üyesi Kansu Yıldırım, “Pandeminin getirmiş olduğu ağır çalışma koşulları nedeniyle bu yıl sıklıkla işçi intiharları artarak gündeme gelecek” diye konuştu.

Yıldırım, işçi intiharlarına “işsizlik, borçluluk, iş yükü/tükenmişlik ve baskı” gibi nedenlerin neden olduğunu belirtti. Yıldırım, “2001 krizinden sonraki 2002 yılında 327, 2003 yılında da 385 kişi intihar etti. Düşme eğilimi 2008’deki ekonomik kriz sonrası yerini yükselmeye bıraktı. 2008’de 289 kişi, 2009’da 318 kişi geçim zorluğundan dolayı intihar etti. Son üç yılı incelediğimizde ise 2017’de 232 kişinin, 2018’de 245 kişinin ve ekonomik krizin etkisinin hissedilmeye başlandığı 2019’da ise 321 kişinin geçim zorluğu yüzünden intihar ettiğini görüyoruz” dedi.

ÇOCUKLARIM AÇ İŞ İSTİYORUM!

Yoksulluk ve çaresizlik yüzünden intihar edenlerin çok sayıda örneği bulunuyor. Adem Yarıcı adlı bir vatandaş, 2020 Şubat’ta Hatay Valiliği önünde “Çocuklarım aç, iş istiyorum, anlamıyor musunuz” diyerek kendini yakmıştı. Türkiye’yi sarsa olayda Yarıcı, hastaneye götürüldüğü sırada kalp krizi geçirmiş ve yaşamını yitirmişti. Aynı aylarda bir başka vatandaş da Meclis önüne gelerek “Açım, çocuklarım aç!” diyerek intihar girişiminde bulunmuştu. 35 yaşındaki bu vatandaş gözaltına alınarak hakkında  “yasadışı eylem” yapmaktan işlem yapılmıştı.

Cumhuriyet’in haberine göre işçi örgütleri, işsizlik ve geçim sıkıntısı nedeniyle artan intihar vakalarının pandeminin etkisiyle daha da yükseleceğinden endişe ediyor. Vatandaşları zorlayan geçim sıkıntısının sebepleri işe şöyle sıralanıyor:

VATANDAŞIN BORCU VE İCRALAR ARTTI

– Son 5 yıl içinde bankalar tarafından takibe alınan ve halen borcu devam eden icralık yurttaş sayısı, 2020 Ağustos itibarıyla 3 milyon 489 bin 933 kişi oldu.

– Vatandaşın borcu sadece 25 Eylül-2 Ekim haftasında 4 milyar lira artarak 810.3 milyar liraya yükseldi. Bu borcun 676 milyar lirası tüketici kredilerinden, 134.3 milyar lirası kredi kartlarından kaynaklandı.

10 MİLYON İŞSİZ

– 2020 Ocak-Ağustos aralığında 301 bin 840 yurttaş tüketici kredisini, 278 bin 53 kişi de kredi kartı borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alındı.

– Açıklanan son verilere göre, TÜİK, ülkede 4.2 milyon işsiz olduğunu açıkladı ancak DİSK-AR’a göre ülke genelindeki işsiz sayısı 9.8 milyon.

– TÜİK ve İŞKUR verilerine göre, 15-34 yaş grubundaki gençlerin tam 2 milyon 506 bini işsiz.

– Finansal istikrarsızlıkla başlayan ve Nisan 2018’den itibaren etkisi belirginleşen ekonomik kriz sürecinde 15-34 yaş grubu genç çalışan sayısı 1 milyon 186 bin kişi azaldı.

İŞ BULMA ÜMİDİ KALMADI

– İstihdamın bir yılda 1 milyon 254 bin kişi azaldığını duyuran DİSK-AR, ümitsiz işsizlerin sayısının da son bir yılda 614 binden 1 milyon 335 bine yükseldiğini duyurdu.

– Başta TÜİK olmak üzere açıklanan resmi verilere olan güvensizlik her geçen gün artsa da yine de karamsar tabloyu gizleyemiyor. Örneğin, İŞKUR verilerine göre, sadece 2020’nin ilk 8 ayında işsizlik ödeneği almak için İŞKUR’a başvuran işsiz sayısı 1 milyon 138 bin 725 kişiye ulaştı. Yani işten çıkarma yasağına rağmen 8 ayda 1.1 milyon kişi işsiz kaldı.

– İşe yerleştirilen kişi sayısı ise 2020 Eylül’de yüzde 50.1 azalarak 91 bin 130’a düştü. Aylık azalış oranı ağustosta yüzde 27.6 idi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI TÜKENMİŞLİK YAŞIYOR

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) üyesi Kansu Yıldırım, 2012’den bu yana işçi başına işgücü verimi yüzde 51.1 artarken, işçilerin birim ücretinin yüzde 14.8 artışla sınırlı kaldığını belirtti. Yıldırım, “Özellikle salgın döneminde işçiler daha çok çalışırken ücretlerine herhangi bir yansıma olmadı. Asgari ücretin ortalama ücret haline gelmesini ve kısa çalışma ödeneğini de bu sömürü tablosuna eklemek gerekiyor” ifadesini kullandı. Salgın sürecinde temel ücretlerinde iyileştirme yapılmayan sağlık emekçilerinin tükenmişliğinin de dikkat çekici olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Ankara Tabip Odası’nın salgında yeniden açılma döneminde yaptığı bir ankete göre ‘yorgunluk ve tükenmişlik yaşıyorum’ yanıtını veren sağlık emekçilerinin oranı yüzde 34.14.”

medyabold
Devamını Oku »

Bir sağlık çalışanı daha Kovid-19’dan öldü

Koronavirüs nedeniyle ölen sağlık çalışanı sayısı artıyor. Son olarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi bölümünde görev yapan bir sağlık çalışanı, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.  

BOLD – Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi bölümünde çalışan Yeter Yılmaz, Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), bir sağlık çalışanının daha koronavirüs nedeniyle vefat ettiğini duyurdu. TTB’den yapılan açıklamada, “Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Bölümü çalışanı Yeter Yılmaz’ı Kovid-19 nedeniyle kaybettik. Ailesine ve tüm sağlık camiasına başsağlığı dileriz” denildi.

9 ayda 20 gazeteci tutuklandı 29 basın mensubu mahkum edildi

medyabold
Devamını Oku »

Borç batağındaki SGK taşınmazlarını satıyor

Bu yılın ilk 9 ayında 73,8 milyar TL rekor kamu zararı açıklayan SGK, taşınmazlarını satışa çıkardı. Gelecek ay ihale ile satışı yapılacak taşınmazlar arasında arsa, tarla ve çalılık, iki katlı hastane ve iki bağ evi de bulunuyor.  

BOLD – Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Resmi Gazete’de yayımlanan ihale ilanı ile Urfa, Bursa, Denizli, Erzurum, İzmir, İstanbul, Konya, Samsun, Sinop, Tokat ve Zonguldak’ta bulunan çok sayıda taşınmazını satışa çıkardığını duyurdu.

TOPLAM BEDELLERİ 272 MİLYON LİRA

Birgün’den Burcu Cansu’nun haberine göre 3 Kasım ile 6 Kasım tarihleri arasında ihale ile satışı yapılacak taşınmazlar arasında arsa, tarla ve çalılık, iki katlı hastane ve iki bağ evi de bulunuyor. Arazilerin ihale ile satışı için toplamda 272 milyon 85 bin TL değer belirledi.

HASTANE İÇİN 4.2 MİLYON LİRA İSTENİYOR

Konya Karatay’da bulunan bahçeli iki katlı hastane için 4 milyon 220 bin TL değer biçildi. Hastane binasının satışı 5 Kasım’da gerçekleşecek. Adana’daki taş ve tuğladan yapılan evin de bulunduğu bağlar için de 11 milyon 559 bin TL değer biçildi. Bağların satış ihalesi 3 Kasım’da yapılacak.

9 ayda 20 gazeteci tutuklandı 29 basın mensubu mahkum edildi

medyabold
Devamını Oku »

AKP hükumeti 18 bin köy okulunu kapattı

AKP hükumetinin 18 yılda eğitim alanında yaptıklarını açıklayan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, AKP döneminde yaklaşık 18 bin köy okulunun kapatıldığının altını çizdi.

BOLD – Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “eğitimde reform” açıklamalarına cevap verdi. Balık, AKP’nin eğitim karnesinin zayıf olduğunun altını çizdi.

DEFALARCA EĞİTİM VE SINAV SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLDİ

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’a AKP’nin 18 yılda eğitim adımlarını tek tek sıralayan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, “18 yılda 7 kez Milli Eğitim Bakanı, defalarca eğitim sistemi ve sınav sistemleri değiştirildi. Ataması yapılmayan öğretmen sayısı 68 binden 700 bine yükseldi. Okullar nitelikli-niteliksiz diye ayrıldı. Öğrenciler özel okullara yönlendirildi. 3.4 milyar harcanan Fatih projesi nedeniyle 50-60 liralık internet faturası 3-4 bin liraya çıktı. Liselere giriş sınavlarının cevap anahtarları taşerona okutuldu. Sınav soruları çalındı” dedi.

MERDİVEN ALTI KAÇAK OKULLAR AÇILDI

AKP hükumetleri döneminde yaklaşık 18 bin köy okulunun kapatıldığını hatırlatan Balık, “4+4+4 sistemi ile 60 aylık çocuklar okula başlatıldı. İlkokullar 4 yıla indirildi. Liyakatin yerini sadakat ve emre itaat aldı. Kanuna aykırı okul açmanın cezası kaldırıldı, merdiven altı kaçak okullar çoğaldı. Sıbyan mektebi adı altında hurafeler öğretilmeye başlandı. Akademisyeni, öğrencisi olmayan üniversiteler açıldı” dedi.

İş bulamayan yaşlılar geçinebilmek için inşaatlarda çalışıyor

 

İş bulamayan yaşlılar geçinebilmek için inşaatlarda çalışıyor

medyabold
Devamını Oku »