14 Mart 2020 Cumartesi

Trump, korona testi yaptırdığını açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs testi olduğunu, sonuçları henüz almadığını açıkladı. Başkan Yardımcısı Mike Pence ise Avrupa’dan ülkeye seyahat yasağının genişletilip İngiltere ve İrlanda’nın da listeye eklendiğini açıkladı.

BOLD – Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını sebebiyle binlerce insan test yaptırdı. ABD Başkanı Donald Trump da bu kervana dahil oldu. Trump sonuçları henüz almadığını söyledi.

AMERİKA’DA ŞİMDİYE KADAR 50 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

‘Koronavirüs Görev Gücü’ ekibinin virüse karşı çok çalıştığını belirtip hastalıkla mücadele için yaklaşık 4 milyar dolar ayırdıklarını kaydetti.

Ülkede virüs sebebiyle şimdiye kadar 50 kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek test yaptırdığını ancak sonuçları henüz almadığını açıkladı.

TÜM ŞİRKETLERİN APPLE’IN KARARINI İZLEMESİNİ İSTEDİ

Apple’ın Çin dışındaki tüm mağazalarını kapatma kararına destek vererek “Tüm şirketler Apple’ın kararını izler ve perakende mağazalarını kapatırsa iyi olur” dedi.

YASAK GENİŞLETİLDİ VE İNGİLTERE İLE İRLANDA DA EKLENDİ

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise Avrupa’dan ülkeye seyahat yasağının genişletildiğini, İngiltere ve İrlanda listeye eklendiğini açıkladı. Kararın pazartesi gecesiden itibaren yürürlükte olacağını bildirdi.

Avrupa’dan dönecek ABD vatandaşlarının ülkedeki çeşitli havaalanlarını kullanabileceğini belirtti.

Etil alkol sınırlaması kaldırıldı, dezenfektanları artık eczaneler üretecek

medyabold
Devamını Oku »

Maske ve dezenfektan sıkıntısı iki aydır yaşanıyormuş

İlaç, maske ve dezenfektan fiyat artışlarında hedef gösterildiklerini belirten eczacılar, Türkiye’de maske, dezenfektan gibi ürünlerde yaklaşık 2 aydır temin sıkıntısı yaşandığına dikkat çekti. Eczacılar, fiyat artışının sorumlusu olmadıklarını ifade etti.

BOLD – İstanbul Eczacılar Odası, korona virüsü vakaları sonrası maske ve dezenfektan malzemelerinin fiyatlarında yaşanan artışa dair yaptığı açıklamada fiyat artışlarından eczacıların sorumlu olmadığını belirtti.

İKİ AYDIR TEMİN SIKINTISI VAR

İstanbul Eczacılar Odası’nın açıklamasında dünyadaki korona virüsü vakaları devam ederken Türkiye’de maske, dezenfektan gibi ürünlerde yaklaşık 2 aydır temin sıkıntısı yaşandığı belirtildi. Türkiye’de korona virüsü vakası görüldüğünün açıklanması sonrası bu sıkıntının had safhaya ulaştığı ifade edilen açıklamada, “Maalesef daha önce piyasada hiç var olmayan, güvenilirliği meçhul olan merdiven altı ürünleri satmaya çalışan satıcılar da bu esnada türemiştir” denildi.

HALK SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATAN ASIL SORUMLULAR TESPİT EDİLMELİ

Fiyat artışlarına sebep olan bu krizi fırsata çevirmeye çalışan ve merdiven altı ürünlerle halk sağlığını tehlikeye atan asıl sorumluların tespit edilmesi, haklarında gereğinin yapılması çağrısında bulunan eczacılar, “Ancak bazı medya organlarında, yaşanan fiyat artışları ile ilgili eczacılarımızın hedef gösterildiğine üzülerek şahit olmaktayız. Tüm halkımız bilmelidir ki yaşanan fiyat artışının sorumlusu asla eczacı değildir. Bu tip asılsız haberler için hukuki yollara başvurulacaktır” denildi.

Hulusi Akar’ın imzasıyla ihraç edilen TSK personelinden tazminat istenmeye başlandı

medyabold
Devamını Oku »

Adalet arayan Harbiyeli annesi Melek Çetinkaya’ya polis tacizi: “Defol buradan yoksa ağzına …”

15 Temmuz sonrası müebbet hapis cezası verilen Harbiye öğrencileri için hukuk mücadelesini sürdüren Melek Çetinkaya, Ankara’da bir polisin saldırısına maruz kaldı.

BOLD – Müebbet hapse mahkum edilen Harbiyeliler için verdiği adalet mücadelesiyle Türkiye’nin yakından tanıdığı Melek Çetinkaya, Ankara’da sivil bir polisin tacizine uğradı. Hava Harp Okulu öğrencisi Taha Furkan Çetinkaya’nın annesi Melek Çetinkaya, KHK’lı Cemal Yıldırım ile eylem yaptığı sırada güneş gözlüklü bir polis yanlarına geldi. Çetinkaya’ya “Defol buradan yoksa ağzına sıçarım” diye hakaret eden polis, “Fetö propagandanı git başka yerde yap” diyerek tacizini sürdürdü. Polisin kendisini zorla oradan uzaklaştırdığını anlatan Çetinkaya, tacizci polisin yaptıklarını Twitter hesabından paylaştı.

medyabold
Devamını Oku »

Belçikalı bilim insanları koronavirüsü alt etmeyi başardı

Belçikalı araştırmacılar, laboratuvar ortamında koronavirüsü etkisiz hale getirebildiklerini açıkladı. Bulunan maddenin aşılara göre daha kısa ömürlü olsa da hemen koruma sağladığı vurgulandı.

BOLD – Belçika Gent Üniversitesi Flaman Biyoteknoloji Enstitüsü (VIB), yeni tip koronavirüse (Kovid – 19) karşı koruma sağlayan bir ilacın araştırmasında önemli aşama kaydedildiğini açıkladı.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın aktardığına göre, enstitü uzmanlarından Prof. Dr. Xavier Saelens, laboratuvar ortamında Kovid – 19 virüsünü etkisiz hale getirdiklerini duyurdu. Bunun ileriye doğru atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi.

ÇIĞIR AÇAR BİR ÇALIŞMA

Enstitüden yapılan açıklamada Xavier Saelens ve Gent Üniversitesi Tıbbi Biyoteknoloji Merkezi araştırma ekibi tarafından, potansiyel Kovid – 19 virüsünün tedavisi konusunda çığır açan bir bilimsel çalışma gerçekleştirildiği duyuruldu.

Xavier Saelens ve ekibi, geçen ay SARS Cov – 2 ve Kovid – 19 virüsü ile savaşabilen eşsiz bir antikor bulduklarını açıklamıştı.

Saelens, HLN gazetesine yaptığı açıklamada, laboratuvar testleri sonucunda, buldukları antikorun koronavirüsü etkisiz hale getirebileceğine ilişkin önemli bir adım atıldığını söyledi.

Saelens’in verdiği bilgiye göre Belçikalı araştırma ekibi, ABD’deki Texas Üniversitesi’nden Jason McLellan ile Alman Leibinz Primat Araştırma Merkezi’nden Markus Hoffman ve Stefan Pöhlmann ile birlikte çalışıyor.

BULAŞMASI ÖNLENEBİLECEK

Belçikalı profesör, laboratuvar testleri sonunda, keşfettikleri antikorun, yeni koronavirüse karşı koruyabildiğini kanıtladıklarını söyledi. Bu önemli adım sayesinde virüsün insan hücrelerine bulaşmasının önlenebileceğini belirtti.

Prof. Dr. Xavier Saelens, aşılardan farklı olarak, antikorun daha kısa ömürlü olmasına rağmen, hemen koruma sağladığını belirtti.

Saelens’e göre, elde ettikleri buluş sayesinde hastanın, kendi antikorlarını üretmesine gerek kalmayacak. Sağlık çalışanları ya da hastalar, virüse karşı hemen korunabilecek.

YAŞLILAR DA KULLANABİLECEK

Bu nedenle elde ettikleri ilacın, mevcut pandemi ile mücadelede önemli bir araç olabileceğini dile getiren Belçikalı profesör, aşının aksine bu ilacın yaşlılar ve savunmasız insanlarda da kullanılabileceğini söyledi.

Saelens’in araştırma ekibinde yer alan Bert Schepens de, kendi uzman ekipleri dışındaki akademik uzmanlarla da çalışmaya devam edeceklerini belirterek, “İyi bir ekip çalışması önemli. Bu yüzden deneyler sonucu virüsü yenebildiğimizi gördüğümde kollektif bir zafer hissettim” dedi.

medyabold
Devamını Oku »

Ölüm orucu eylemine zorla son verilen Grup Yorum üyelerinin saat saat yaşadıkları

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in zorla evden alınması sonrası yaşadıklarını sosyal medya hesabından paylaştı.

BOLD Ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in bulunduğu evin sabaha karşı 2-3 sıralarında basıldığını söyleyen Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı ve adli tıp uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, saat saat yaşananları Twitter hesabından paylaştı.

CEZAEVİNDEN EMİR GELDİĞİNE DAİR BOCALAYARAK YANIT VERDİ

Fincancı, “Refakatçilerinin gözaltına alındığını, anne babaların çocuklarının nereye götürüldüğünü bilmediklerini, hastane hastane dolaşmaya başladıklarını öğrendik. Ortada kolluk ve hastane güvenliği dışında muhatap yoktu. Emniyet müdürü olduğunu söyleyen kişiye insanları buraya hangi yetkiyle getirdiklerini, yazılı bir belge, gözaltı veya tutuklama kararı olup olmadığını sordum. Yoksa bunun zorla alıkoyma suçu olduğunu ifade ettim. Cezaevinden emir geldiğine dair ve biraz da şaşırarak ve bocalayarak yanıt verdi” ifadelerini kullandı.

KURUM VE KİŞİLERİN SORUMLULUĞUNA DİKKAT ÇEKTİ

Açlık grevinin hukuki boyutu ile bu konuda ilgili kurum ve kişilerin sorumluluğunun önemli olduğuna dikkat çeken Fincancı, müdahalede yaşanan gelişmeler sırasında bir öğrencisinin kendisini tanımazdan geldiğini söyledi.

ÖRNEĞİ GÖRÜLMEMİŞ BİR SULH HUKUK MAHKEMESİ KARARI

Müdahaleye yönelik karar için “örneği görülmemiş bir Sağlık Bakanlığı davası ve Sulh Hukuk Mahkemesi kararı” yorumunu yapan Fincancı, “Mahkemenin kararı incelendiğinde; kimin tarafından yapıldığı anlaşılmayan dış gözleme dayalı bir metnin dava dilekçesi olarak sunulduğu, dava dilekçesinin içeriğinde bilimsel bir dayanağı olmayan genel bir gözlemin ve müvekkillerin tavrına dair anlatımın yer aldığı, sonuç kısmında sosyal medya üzerinden kaos ortamı oluşturulmaya çalışıldığı şeklinde bir suçlama ve davalıların yaşam haklarını korumakla yükümlü bakanlık adına tedbiren karar verilmesinin talep edildiği, Hükmün ise TMK’nın 432. maddesi atfı ile kamu güvenli̇ği̇ ve zorunlu yatışı talep edilenin istikbali açısından zorunlu yatışa izin verilmesi gerektiği şeklinde kurulduğu görülmektedir” dedi.

HEM HAK ARAMA ÇABASI HEM ÖZNE OLMA İRADESİ SEBEBİYLE

Prof. Dr. Fincancı konuyla ilgili şunları yazdı:

“Açlık grevleri, zorla müdahale, hekim ve sağlık çalışanlarının sorumluluğu, Türkiye’nin imzalayıp Resmi Gazete’de yayınlayarak iç hukukuna kattığı sözleşmeler üzerine bir dizi yazacağım. Bu bilgileri hem meslektaşlarım hem de toplumun hak arama çabasıyla özne olma iradesine katkı olması amacıyla paylaşmak istiyorum.”

TARİH BOYUNCA KARŞIMIZA ÇIKMIŞ VE ÇIKMAKTADIR

“Açlık grevleri ya da ölüm oruçları insanların seslerini duyurmakta zorlandıklarını, hak arama çabalarının dirençle karşılaştığını düşündükleri koşullarda başvurdukları bir eylem biçimi olarak tarih boyunca dünyanın pek çok yerinde karşımıza çıkmış ve çıkmaktadır. Biz sağlık çalışanları için ise oldukça zorlu bir süreçtir. Yaşatmak üzere eğitim almış bir meslek grubunun ciddi sağlık sorunları, sakatlıklar ve ölümle sonuçlanabilecek bir durumu yansız ve yüksüz izleme zorunluluğu hepimizi çok yıpratır.”

MUSTAFA KOÇAK VE GRUP YORUM ÜYELERİNE MÜDAHALE ZORUNLU KILDI

“Buna rağmen insanın özgür iradesi ve kendisi ile ilgili karar verme hakkına, özerkliğine saygı ilkesi böylesi durumlara ilişkin tutum belgeleri geliştirilmesine ve zaman içinde etik ilkelerin bildirgelere ve toplumsal sözleşmelere evrilmesine ışık tutmuştur. Bu uzun diziyi açlık grevi/ölüm orucunun 250-260’lı günlerinde olan Mustafa Koçak ile Grup Yorum elemanları Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’e yönelik etik ve hukuk dışı müdahale haberleri üzerine yazmak zorunda kaldım.”

SONLANDIRMA SÜRECİNE DAİR KILAVUZLAR BULUNMAKTA

“İnsan Hakları Vakfı ve İnsan Hakları Derneği gönüllüsü bir insan hakları eylemcisi olarak 30 yılı aşkın süredir açlık grevlerini bağımsız gözlemci sıfatıyla izlemek zorunda kalan, bu alanda bilimsel çalışmalara katkı sunmuş hekim kimliğim ile uyarma ödevim var. Açlık grevlerinin izlenmesi ve sonlandırma süreçlerine ilişkin Türk Tabipleri Birliği gönüllüsü hekimlerin emeği ile hazırlanmış yetkin kılavuzlar bulunmaktadır.”

YETKİLİLERE İLETME İÇİN RANDEVU ALMAYA ÇALIŞIYORDUK

“Bir yanda sağlık çalışanları önce zarar verme ilkesi ile izlerken, diğer yanda da hak talepleri insan hakları savunucularınca duyurularak sonlandırma için çözüm aranır. Bizler de insan hakları mücadelesi kapsamında Grup Yorum’un konser yasaklarının kaldırılması, Mustafa Koçak’ın adil yargılanma taleplerini yetkililere iletmeye, görüşme için randevu almaya çalışıyorduk uzun zamandır.”

YETKİLİLERİN ÇÖZÜM ODAKLI OLMADIKLARINI ÖĞRENDİK

“Bu talepleri duyurmaya çalıştığımızı, iyi niyetli bir adım atıldığında açlık grevini sonlandırmalarını da açlık grevcileri ile paylaşmış, olumlu yanıt almıştık. Oysa yetkililerin çözüm odaklı bir yaklaşımı olmadığını 11 Mart sabaha karşı gelen haberle anlamaya başladık. Sabaha karşı 2-3 sıralarında Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in kaldıkları ev basılarak ambulansla alındıklarını, refakatçilerinin gözaltına alındığını, anne babaların çocuklarının nereye götürüldüğünü bilmediklerini, hastane hastane dolaşmaya başladıklarını öğrendik.”

UZAMIŞ AÇLIĞIN ETKİLERİNİ AŞAN DÜZEYDE OLDUKLARINI GÖRDÜK

“İstanbul Tabip Odası gönüllüsü hekimler, öğrencilerimiz ve Çağdaş Hukukçular Derneği ile Halkın Hukuk Bürosu avukatları aracılığıyla saatler sonra Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi bilgisine ulaşıldı. Sabah 11 sıralarında hastaneye ulaşıp hastane güvenliği ve polis grubunu hekim, öğretim üyesi ve İnsan Hakları Başkanı kimliklerimle aşarak odaya girdiğimde Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in uzamış açlığın etkilerini aşan düzeyde çok yorgun ve halsiz olduklarını gözledim.”

BİRİ BEYAZ ÖNLÜKLÜ 2 KİŞİ KENDİLERİNİ TANITMADI

“Su, tuz, şeker ve B vitaminine ancak o saatte yakınlarının getirebilmesi üzerine ulaştıklarını öğrendim. O sırada odaya gelen ve hekim olduklarını düşündüğüm biri beyaz önlüklü 2 kişi işlemlerin yapıldığını, 13’de heyet toplanacağını, düzenli bilgilendireceklerini söyledi. Hekim olduklarını düşünüyorum, dedim çünkü ben hekim olduğumu söyleyip kendimi tanıtmış olsam da, onlar ne yazık ki deontolojiye uymayan bir tutumla kendilerini tanıtmadılar.”

ZORLA ALIKOYMA SUÇU OLDUĞUNU İFADE ETTİM

“Kendisini emniyet müdürü olarak tanıtan sivil giyimli bir kişi, çok sayıda sivil polis ve hastane güvenliği, kaygıyla gelen yakınlarını engellemeye çalışırken, kendilerinin de kalabalık olarak orada bulunup tüm hastalar için risk ve stres kaynağı olduklarını anlattım. Ortada kolluk ve hastane güvenliği dışında muhatap yoktu. Emniyet müdürü olduğunu söyleyen kişiye insanları buraya hangi yetkiyle getirdiklerini, yazılı bir belge, gözaltı veya tutuklama kararı olup olmadığını sordum. Yoksa bunun zorla alıkoyma suçu olduğunu ifade ettim.”

SAAT 13:00 DENİLMİŞ ANCAK SONRA 15:00’E ÇEKİLMİŞTİ

“Cezaevinden emir geldiğine dair ve biraz da şaşırarak ve bocalayarak yanıt verdi. Heyet denilip duruyor, ancak sağlık çalışanları ortada görünmüyordu. Saat 13 denmiş, sonra bu 15’e çekilmişti.Bu arada açlık grevcilerine ilk geldiklerinde psikiyatri konsültasyonu yapılmış, öğrendiğimize göre bilinci açık, yerinde ve uygun iletişim kurabilen iki açlık grevcisinin de karar verme yeterliliği olduğu, özgür iradeleri ile bu eylemi sürdürdükleri rapor edilmişti.”

AVUKATLARDAN 7 KİŞİLİK HEYETİN GELDİĞİNİ ÖĞRENDİK

“Sonra da her ikisine de tedavi ve beslenmeyi kabul etmediklerine dair yazılı formlar kendi el yazılarıyla doldurtulup imzalatılmıştı. Saat 15.30’da 7 kişilik bir heyetin geldiği ve ikisi ile görüştüklerini yanlarındaki avukatlardan öğrendik. Bu uzun ve yorucu tweet dizisini hala okumayı sürdürenlere teşekkür ederim. Bunları kayıt düşmek adına paylaşıyorum.”

ÖĞRENCİM GÖZLERİNİ HEMEN KAÇIRDI

“Heyetin gelip gittiğini de öğrenince İnsan Hakları Derneği olarak çalıştığımız ambulans firmasını arayıp iki ambulans çağırdım. Yakınları eşyalarını topladı. Çıkış hazırlığı yapmaya başladık çünkü her ikisi de çok huzursuzlanmıştı. Onları da böylece yatıştırmaya çalışıyorduk. Ambulanslar geldi. Saat artık 16.30’a gelmişti. Koridorda kolluk sayısı çok artmış, aralarına üniformalılar da katılmış, bir hemşire bankosu koridorun ortasına çekilerek bariyer oluşturulmuştu. Paramedikler ve sedyelerle odaya yöneldiğimde kolluk tarafından durduruldum. Heyet kararı gelmeden çıkamayacaklarını söylediler. Heyet nerede sorusu yanıtsızdı. O sırada koridordan geçen iki sağlık çalışanından biri ile kısa bir göz temasımız oldu, tıp fakültesindeki öğrencilerimizden biriydi. Hemen gözlerini kaçırdı.”

HASTA MAHREMİYETİNİ İHLAL ETTİKLERİNİ SÖYLEDİM

“Heyetleriniz nerede toplanır” diye seslenince dönüp ellerini kaldırarak, ‘Burada çalışmıyorum hocam’ yanıtını verdiğinde içim burkularak beni tanıdığını ama o koşullarda tanımazdan gelmeyi seçtiğini anladım. Saat 17 civarında toplandıkları yeri bulduk, gittiğimizde kendimi tanıtıp başhekimle görüşmek istediğimi söyledim. Toplantıda olduğunu söyleyen hastane güvenliğine haber vermesi gerektiğini ilettim. İçeri gitti. Biz beklerken hastane güvenlik amiri ve kolluk görevlileri de geldi. Üç avukat ile birlikte bekliyorduk. Avukatlara gitmelerini söylediler. Onlar reddetti, beni yalnız bırakmayacaklarını belirttiler. Tam o sırada içeriden biri kolluğu çağırarak evrakı almalarını istedi. Heyet raporu düşüncesiyle, hasta mahremiyetini ihlal ettiklerini, hasta belgelerinin kolluğa verilemeyeceğini söyleyerek müdahale ettim.”

KAOS ORTAMI OLUŞTURMAYA YÖNELİK BİR İDDİA VAR

“Apar topar uzaklaştılar. Bölüme gittiğimizde belgenin örneği görülmemiş bir Sağlık Bakanlığı davası ve Sulh Hukuk Mahkemesi kararı olduğunu öğrendik. Mahkemenin kararı incelendiğinde; kimin tarafından yapıldığı anlaşılmayan dış gözleme dayalı bir metnin dava dilekçesi olarak sunulduğu, dava dilekçesinin içeriğinde bilimsel bir dayanağı olmayan genel bir gözlemin ve müvekkillerin tavrına dair anlatımın yer aldığı, sonuç kısmında sosyal medya üzerinden kaos ortamı oluşturulmaya çalışıldığı şeklinde bir suçlama ve davalıların yaşam haklarını korumakla yükümlü bakanlık adına tedbiren karar verilmesinin talep edildiği, Hükmün ise TMK’nın 432. maddesi atfı ile kamu güvenli̇ği̇ ve zorunlu yatışı talep edilenin istikbali açısından zorunlu yatışa izin verilmesi gerektiği şeklinde kurulduğu görülmektedir.”

AVUKATLAR AYRINTILI İTİRAZ HAZIRLADI AMA REDDEDİLDİ

“TMK 432 içeriği itibarıyla sorunlu ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelere aykırı bir düzenlemedir. Türkiye’nin 2003 yılında Resmi Gazetede yayınlayarak bir iç hukuk metnine dönüştürdüğü Avrupa Biyo tıp Sözleşmesi 5. Madde hiç kimseye isteği dışında zorla tedavi yapılamayacağını açıkça belirtmektedir. Elbette böyle bir hukuk dışı uygulamaya kapı açan Sağlık Bakanlığı ve hastanenin ilgili sağlık çalışanları bu suça ortak olmuş, etik ilkeler ve deontolojiyi hiçe saymıştır. Avukatlar ayrıntılı bir itiraz hazırladılar, ancak hızla itiraz da reddedildi.”

MUSTAFA KOÇAK’A ZORLA MÜDAHALE EDİLMİŞ

“Çözüm odaklı olmayan tutum o gün öğle saatlerinde İzmir Valiliğinin Grup Yorum’a destek amacıyla yapılacak konseri yasaklamasıyla kendisini iyice açığa vurdu. Mustafa Koçak ile ilgili gelen haber ise bugün tutulduğu cezaevinin kampüs hastanesine yatırıldığı ve orada zorla müdahale edildiği şeklindeydi. Avukatlarına ise yasak getirilmiş durumda.”

KENDİ ÖZGÜR İRADELERİYLE SONLANDIRMA YOLU AÇILMALIYDI

“Dünya Tabipler Birliği Malta Bildirgesine aykırı zorla besleme etik ihlal olmasının yanı sıra Avrupa Biyotıp Sözleşmesi uyarınca yasaya da aykırıdır. Bu uygulamalar, mahkeme ve sağlık çalışanlarını açıktan araçsallaştırmak Türkiye tarihinde bir ilktir. Bu sorunun insan onuruna yaraşır tek çözümü talepleri hızla değerlendirmek, insanların kendi özgür iradeleri ile açlık grevlerini sonlandırmalarının yolunu açmak olmalıdır.”

ZORLA ALIKOYMA AÇLIK GREVİNDEKİLERİN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLER

“Zorla alıkoyma, zorla müdahale uygulamaları açlık grevindeki kişilerin sağlık durumunu daha da kötüleştirecek etkiler gösterir. Önceki açlık grevlerinde gizlice gerçekleştirilen bu tür uygulamalardan sakatlanarak çıkmış pek çok açlık grevcisi bulunmaktadır.”

KOVİD-19’SUZ VE İNSANCA YAŞAYACAĞIMIZ GÜNLERİMİZ OLSUN

“Bu diziyi sonuna kadar okuma sabrını gösteren herkese çok teşekkür ederim. Kovid-19’suz ve insanca yaşayacağımız günlerimiz olsun! Son olarak bu diziye İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı eklenmeli, çözümün adresi olarak. Açlık grevleri Sağlık Bakanlığı davacı kılınıp, güvenlik odaklı bir anlayış ile çözülemez. Toplumda daha fazla örselenme yaratır. Bu böyle bilinmelidir.”

İran’da koronavirüsten ölenlerin sayısı 611’e çıktı

medyabold
Devamını Oku »

Apple, Türkiye dahil tüm mağazalarını kapatıyor; Çin hariç…

Apple CEO’su Tim Cook, “Virüs riskini minimize etmenin en etkili yolu kalabalığı azaltmak” dedi ve Çin dışındaki mağazaların kapatılacağını açıkladı.

BOLD – Apple, koronavirüs nedeniyle Türkiye’deki iki mağazası da dahil olmak üzere Çin dışındaki bütün mağazalarını kapatma kararı aldı. Daha önce Çin’deki mağazalarını önlem olarak kapatan Apple, Çin dışındaki mağazalarının şimdilik 27 Mart tarihine kadar kapatılmasına karar verildiğini açıkladı. Şirketin Türkiye’de Zorlu Center ve Akasya AVM’de birer mağazası bulunuyor.

Cuma gecesi Apple sitesinde şirketin CEO’su Tim Cook tarafından yapılan yazılı açıklamada “Virüs riskini minimize etmenin en etkili yolu kalabalığı azaltmak. Müşterilerimize bu kararla sıra dışı bir hizmette bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı. ‘Covid-19 her bir ferdi etkiliyor’ diyen Tim Cook, Apple’ın internet üzerinden müşterilerine hizmet sağlamaya devam edeceğini aktardı.

medyabold
Devamını Oku »

İran’da koronavirüsten ölenlerin sayısı 611’e çıktı

Tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle İran’da hayatını kaybedenlerin sayısı 611’e yükseldi.

BOLD – Çin’in Vuhan kentinden tüm dünyaya yayılan ve binlerce kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını durdurulamıyor. Virüsün en etkili olduğu ülkelerden İran’da hayatını kaybedenlerin sayısının 611’e çıktığı açıklandı.

medyabold
Devamını Oku »

Akademisyen ve işçi de risk altında!

YÖK’ün koronavirüse karşı yalnız öğrenciler için üniversiteleri tatil etmesini değerlendiren eğitimciler kararı eksik buldu. Tüm yükseköğrenim çalışanlarını kapsayan yeni karar talep edildi.

BOLD – Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) koronavirüs tedbirleri çerçevesinde alınan tatil kararının sadece öğrencileri kapsayacağı, idari ve akademik personelin çalışacağı bildirildi.

BÜTÜN UNSURLARIN SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA

Gelişme eğitimcilerce tepkiyle karşılandı. Kararın eksikliği vurgulanarak üniversitelerin bütün unsurlarının sağlığının tehdit altında bulunduğu ifade edildi.

Birgün’den Berfin Şengil’e konuşan Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, “İdari personeli kapsamaması eksik karar. Sağlığı tehdit altında ki sadece öğrenci değil üniversitenin bütünü” diye konuştu.

YARIN VEYA EN GEÇ PAZARTESİ YENİ KARAR ALINMALI

Üniversitelerin güvenliği ve oradaki işlerin devamlılığı açısından bazı önlemlerin alınabileceğini tedbirlerin ayrıntılandırılabileceğini kaydetti. Yarın veya en geç Pazartesi bu yönde yeni bir karar alınması gerektğini belirtti.

AKLI SELİM ÇÖZÜMLER ALMALIYIZ

Öğretim Elemanları Sendikası Genel Başkanı Dr. Vahdet Özkoçak ise kararın gözden geçirilme ihtiyacı bulunduğunu söyleyip “Akademisyenlerimizi ateşe atmak yerine aklı selim çözümler almalıyız” ikazını dillendirdi.

Şehir hastaneleri koronavirüs için risk sebebi

medyabold
Devamını Oku »

AVM’ler 8 saat açık kalacak, çocuk oyun alanları kapatılacak

AVM’lerde de koronavirüs alarmı verildi. 12 saat olan çalışma süresi 12.00 – 20.00 arasına indirildi. Çocuk oyun alanları kapatıldı.

BOLD – Alışveriş Merkezi ve Yatırımcıları Derneği, bugün koronavirüse karşı tedbirleri görüşmek üzere bir toplantı yaptı. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş başkanlığında yapılan toplantıda salgın sürecine ilişkin alınacak yeni önlemler konuşuldu.

Toplantıda AVM’lerde ilk etapta çalışma süresi kısaltıldı. Daha önce 10.00 -22.00 saatleri arasında hizmet veren AVM’lerin saat 12.00 – 20.00 arasında hizmet vermesi karar bağlandı. Toplantıda ayrıca AVM’lerdeki çocuk oyun alanlarının kapatılıp dezenfekte edilmesi karar bağlandı.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş dün yaptığı yazılı açıklamada da, “İnsanların dokunduğu ne kadar yer varsa özel olarak müdahale ediyoruz. Merdivenlerden tuvaletlere kadar her yer didik didik özel dezenfeksiyon ürünleri ile detaylı bir şekilde temizleniyor. AVM çalışanları ile ziyaretçilerini de koronavirüs ve önlemlerle ilgili bilgilendirmeye özen gösteriyoruz” ifadelerine yer vermişti.

medyabold
Devamını Oku »

21 bin umreciye evlerinde karantina

21 bin kişi 15 Mart’ta umreden dönüyor. Koronavirüs hakkında detaylı açıklama yapılan bu kişiler, 14 gün boyunca evden çıkmamaları ve ziyaretçi kabul etmemeleri konusunda bilgilendirildi.

BOLD – Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 15 Mart’ta 21 bin kişinin umreden döneceğini duyurdu. Erbaş, umrecilerin yeni tip koronavirüs hakkında bilgilendirildiğini söyledi.

EVDE KENDİLERİNE KARANTİNA UYGULAYACAKLAR

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 21 bin civarında umrecinin yarın Suudi Arabistan’dan Türkiye döneceğini duyururken, “Umreden dönen vatandaşlarımız tedbir amaçlı 14 gün boyunca evden çıkmamaları, ziyaretçi kabul etmemeleri konusunda bilgilendirilmiştir. Halen TÜRSAB’a dahil şirketlerde dahil olmak üzere yaklaşık 21 bin umrecimiz Suudi Arabistan’da bulunmakta olup 15 Mart itibarıyla tamamı ülkemize dönmüş olacaktır” dedi.

Kamu kurumlarında virüse karşı nasıl önlem alınacağı belirsiz

medyabold
Devamını Oku »

Virüs nedeniyle vatandaş toplu taşımadan kaçıyor

Türkiye’de koronavirüsün görüldüğünün açıklanmasının ardından vatandaş toplu taşımadan kaçıyor. Koronavirüs nedeniyle toplu taşıma kullanımı yüzde 17 oranında düştü.

BOLD – Türkiye’de 5 vakada ortaya çıkan koronavirüs salgını riskinden dolayı İstanbul’da toplu taşıma kullanımındaki düşüş oranları yüzde 17’ye kadar ulaştı.

HALKI YÜZDE 17’Sİ TOLU TAŞIM KULLANMAYI BIRAKTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden alınan bilgiye göre 9 Mart’ta 7 milyon 441 bin 316 olan kullanım oranı 10 Mart’ta 7 milyon 51 bin 925’e, 11 Mart’ta 7 milyon bin 360’a, 12 Mart’ta 6 milyon 731 bin 295’e 13 Mart’ta ise 6 milyon 188 bin 972’ye düştü. Düşüş oranları son verilere göre yüzde 10’dan yüzde 17’ye ulaştı.

Kamu kurumlarında virüse karşı nasıl önlem alınacağı belirsiz

medyabold
Devamını Oku »

THY’den personele “Fazla izin kullanmayın” tehdidi

Koronavirüs salgını sebebiyle uzmanlar evden çıkmama ve iş yerine gitmeme tavsiyesinde ısrar ederken pilot ve kabin personeline bir e-posta gönderen THY, “Fazla izin kullanmayın” dedi.

BOLD – Türk Havayolları (THY) Personel Yönetimi Şefliği’nce önceki gün yüzlerce personele “Ocak, Şubat İstirahat Raporu, Vizite Kullanımı Hakkında Bilgilendirme” başlıklı bir elektronik mesaj gönderildi.

PERSONEL HER GÜN BİNLERCE KİŞİYLE TEMAS HALİNDE

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre koronavirüs salgını sebebiyle uzmanların evden çıkmama ve iş yerine gitmeme tavsiyesi aksine THY, her gün binlerce kişiyle temas halindeki çalışanlarına fazla izin kullanmama ikazında bulundu.

DEVAMSIZLIKLAR MAKUL SÜREYİ AŞARSA İDARİ YAPTIRIM

Mesajda “Emsal görevde çalışanlarımıza göre istirahat rapor sayınıza bağlı devamsızlığınız fazla olduğunda operasyonel ve iş gücü planlamalarında aksaklıklara ve iş yerinde bir takım olumsuzluklara sebep olursunuz. Sık hastalanmaya bağlı bu devamsızlıklar makul süreleri aştığında da idari yaptırım söz konusu olabileceğinden hastalıklara karşı koruyucu önlemler almanızı ve sağlığınıza daha fazla özen göstermenizi rica ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Türkiye-Yunanistan sınırına beton döktüler…

medyabold
Devamını Oku »

Şehir hastaneleri koronavirüs için risk sebebi

Hızla yayılan koronavirüs salgını kamusal sağlık hizmetinin önemini teyit etti. Erişilebilir sağlık hizmeti olan ülkelerde ölümler daha az görülürken sağlık sistemi çökenlerde can kaybı ve vaka sayıları hızla artıyor. Türkiye içinse şehir hastaneleri gibi kalabalık alanlar risk oluşturuyor.

BOLD – Koronavirüs salgınına karşı Türkiye’de alınan tedbirler her geçen gün sıklaştırılıyor. Birgün’den Meral Danyıldız ile Berfin Şengil’in fikirlerine başvurduğu uzmanlar da alınan önlemler yanında kamusal sağlık hizmetinin ehemmiyetine dikkat çekiyor.

KAMUSAL SAĞLIK HİZMETİ GÜÇLÜ ÜLKELER DAHA KOLAY ATLATIYOR

Bu alanda kuvvetli olan ülkelerin bu tür salgınları daha kolay atlattığına diğerlerinin ise daha sıkıntılı dönem geçirdiklerine dikkat çekiyor.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Üyesi Dr. Güray Kılıç, “Çin, iyi örgütlenmiş kamusal sağlık sistemi ile salgını daha başarılı atlatıyor. Kamusal sağlık hizmeti geride kalan ABD ise bocalıyor” dedi.

SAĞLIĞA ERİŞEMEYEN YÜZDE 20’LİK KESİME DİKKAT

Türkiye’de şüpheli herkesin kolaylıkla tanı imkânlarına kavuşmasının önemine dikkat çekerek “Öldürücü salgın henüz Türkiye’de yaygın değil. Hızla risk grubundakilere, bulaşma ihtimali olanlara tanı konulmalı ve bunların kendini karantinaya alması sağlanmalı. Özellikle sağlığa erişemeyen yüzde yirmilik bir kesim var” diye konuştu.

ŞEHİR HASTANELERİ SALGIN RİSKİNİ ARTIRIYOR

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker ise mevcut hastanelerin kapatılıp yerine şehir hastaneleri yapılmasının salgın döneminde risk oluşturduğunu belirtti.

“400-600 civarı yataklı hastaneler olmalı. 2 bin, 2 bin 500 yataklı hastaneler olduğunda salgının yayılması kolaylaşıyor” ifadelerini kullandı.

Koronavirüste doğru bilinen yanlışlar!

medyabold
Devamını Oku »

İran sınırında can pazarı: Şubatta kaybolan 7 göçmenin cansız bedeni bulundu

Van’ın Çaldıran ilçesinin İran sınırında, donarak öldükleri tahmin edilen 7 göçmenin cansız bedenleri Jandarma ve AFAD ekipleri tarafından bulundu.

BOLD – Van Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Çaldıran ilçesi, İran Sınırında jandarma ve Afad ekipleri tarafından yapılan araştırma ve incelemede; 1 kilometrelik alanda Afganistan, Pakistan ve Suriye uyruklu mülteci oldukları değerlendirilen 7 ceset bulunmuştur. Cesetler kesin ölüm tespiti için Van Adli Tıp kurumuna sevk edildi” denildi.

Çaldıran ilçesinin İran sınırında araştırma ve inceleme yapan Jandarma ve AFAD ekipleri, bir kilometrelik alanda yurda kaçak girmeye çalışan Afganistan, Pakistan ve Suriye uyruklu 7 göçmenin cansız bedenini buldu. Donarak öldükleri tahmin edilen göçmenler, kesin ölüm nedenlerinin tespiti için Van Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

Geçen Şubat ayında Çaldıran ilçesinin İran sınırını kaçak yolla geçen 13 göçmenin tipiye yakalandıkları ve donarak hayatlarını kaybettiği ihbarı yapılmıştı. Ancak bölgeye, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşım sağlanamadığı için araştırma yapılamamıştı. Bulunan göçmenlerin ihbarda bildirilen gruptan oldukları tahmin ediliyor.

medyabold
Devamını Oku »

THK’da kayyumdan kararlarının denetlenmemesi için ilginç önlem

Türk Hava Kurumuna atanan kayyum, mahkemenin kendilerine verdiği yetki ile Merkez Denetleme Kurulu üyelerini görevden aldı. Dünya Hava Oyunları’nı iptal eden ve şube ödeneklerini kesen kayyumun icraatları denetlenemeyecek.

BOLD – İzmir’de ağustos ayında meydana gelen ve dört gün süren orman yangınında kullanılmayan söndürme uçakları tartışmalarının ardından Türk Hava Kurumu’na (THK) atanan kayyum heyeti, mahkeme kararıyla Merkez Denetleme Kurulu üyelerini görevden uzaklaştırdı.

KAYYUM İSTEDİ, MAHKEME KARAR VERDİ

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre THK Kayyum heyeti, Ankara 9’uncu Sulh Hukuk Mahkemesine 25 Şubat tarihinde verdiği dilekçeyle üç denetleme kurulu üyesinin görevlerinden el çektirilmesini ve görevlerine son verme işlerinin yapılmasını istedi. Dilekçeyi inceleyen mahkeme heyeti de 9 Mart tarihinde “Merkez Denetleme Kurulu üyeleri hakkında görevlerine son verme işlemlerinin tamamlanması için kayyum heyetine yetki verilmesine” karar verdi. Denetleme kurulunun kayyum atandığı günden bu yana çeşitli engellemelerle karşılaştığı bildirildi.

DÜNYA HAVA OYUNLARI YAPILMAYACAK

Türkiye’nin Uluslararası Hava Sporları Federasyonu (FAI) tarafından düzenlenen Dünya Hava Oyunları’na ev sahipliğini yapması için Türk Hava Kurumu ile FAI arasında 2018 yılında protokol imzalandığı açıklanmıştı. Kuruma atanan kayyum heyetinin 2020 Dünya Hava Oyunları Organizasyonu’nu iptal ettiği de bildirildi.

ŞUBELERİN KİRA VE FATURALARI ÖDENMİYOR

THK kaynakları, ödeneklerinin kesilmesi nedeniyle kayyum heyetinin atandığı günden itibaren şubelerin zor durumda olduğunu bildirdi. Gelirlerini genel merkez hesabına yatıran THK şubelerinin fatura ve kira gibi giderlerinin bile THK Genel Merkezi tarafından karşılanmadığı belirtildi.

MAHKEME İNCELEME YAPMADAN TALEPLERİ KARARA BAĞLIYOR

Görevden el çektirilen THK Merkez Denetleme Kurulu üyelerinin avukatı Mustafa Köroğlu, “Kayyum görevden uzaklaştırma işlemleri için izin istedi ve mahkeme de kayyum heyeti ne isterse doğru düzgün gerekçe belirtmeden onayladı. Mahkeme birçok konuda kayyuma izin ve yetki verdi. Şube genel kurullarının yapılmaması, engellenmesi için de izin verdi. Mahkemenin kayyumların taleplerini gerçekten hukuka uygun bir inceleme yapmadan karara bağlaması hukuka duyduğumuz inancı ve güveni sarsıyor” dedi.

Kamu kurumlarında virüse karşı nasıl önlem alınacağı belirsiz

medyabold
Devamını Oku »

ABD’ye ait Irak’taki Taci üssüne 10 roketle saldırı

Irak’ta ABD ve Koalisyon Güçleri tarafından kullanıldığı bilinen Taci Askeri Üssü’ne saldırı düzenlendi. Reuters’ın güvenlik güçlerine dayandırdığı haberine göre üs, roketlerle vuruldu.

BOLD – Üsteki Iraklı bir askere göre üsse yaklaşık 10 roket düştü ve sirenler çalmaya devam ediyor. Geçen günlerde Irak’ta yapılan bir başka roketli saldırı sonucunda iki ABD ve bir Britanya askeri hayatını kaybetmişti. ABD bu saldırıyı İran destekli Şii milis grup Kataib Hizbullah’ın düzenlediğini ifade etmiş ve  karşılık olarak bir operasyon düzenlemişti. Pentagon, bahsi geçen operasyonda Kataib Hizbullah’a ait 5 silah deposunun vurulduğunu duyurmuştu.

Yaklaşık 2 buçuk ay önce, benzer bir saldırının fitilini ateşlediği gelişmeler ABD ile İran’ı savaşın eşiğine getirmişti.  27 Aralık 2019’da Irak ve IŞİD Karşıtı Koalisyon güçlerinin kaldığı bir askeri üs roketlerle vuruldu. Saldırıda Nawres Hamid isimli bir ABD vatandaşı müteahhit hayatını kaybetti. ABD saldırıdan İran destekli Katain Hizbullah örgütünün sorumlu olduğunu iddia etti.

medyabold
Devamını Oku »

Koronavirüste doğru bilinen yanlışlar!

Hızla yayılan koronavirüs salgını, toplumda bilgi kirliliğine kapı aralıyor. Hastalığa ve korunma yollarına dair kamuoyuna yansıyan birçok malumat esasında yanlış. İşte bunlardan bazıları…

BOLD – Koronavirüs salgını dünya genelinde tahminlerin ötesinde hızlı seyrediyor. Türkiye’de de görüldükten sonra her alanda alınan tedbirler sıklaştırıldı. Ancak kamuoyunda hastalığa dair dolaşan birçok bilgi uzmanlarca doğrulanmıyor.

ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI İLE TEDAVİ MÜMKÜN DEĞİL

Birgün’den Meral Danyıldız ile Berfin Şengil’in görüştüğü Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Vedat Bulut ve Gazi Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Firdevs Aktaş, söz konusu doğru bilinen yanlışları şu şekilde sıraladı:

1) Özel sağlık sigortam var. Virüs bana da bulaşırsa özel hastanede tedavi olabilirim.

YANLIŞ: Koronavirüsün salgın kabul edilmesi sonrası özel sağlık sigortaları tedaviyi kapsamıyor. Tedavi özel hastanelerde değil belirlenen devlet hastanelerinde yapılabiliyor.

ASIL DOĞRULAYICI TEST HIFZISIHHA’DA YAPILIYOR

2) Koronavirüs testini istediğim zaman istediğim yerde yaptırabilirim.

YANLIŞ: İstediğiniz her yerde yaptıramazsınız. Şu an Türkiye’de 15 üniversite hastanesinde tam teşkilatlı PCR testleri var. Asıl doğrulayıcı test, Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nde, yani Hıfzısıhha’da yapılıyor.

3) Evde beslediğim kedimden bana virüs bulaşabilir.

YANLIŞ: Kovid-19 kedilerden bulaşmaz.

HASTALIK KAN TESTİYLE BELİRLENMİYOR

4) Koronavirüs kan örneğinden tespit ediliyor.

YANLIŞ: Boğaz ve burun sürüntüsünden tespit ediliyor.

5) Kaliteli bir maske takmam beni hastalıktan korur.

YANLIŞ: Maske hastalıktan korumaz. Önemli olan el hijyenidir. Havada asılı damlacık sistemidir bu. Gözlerden de bulaşabilir.

SİRKE VE LİMONDAN ÖNCE SU VE SABUN ŞART

6) Koronavirüs testinin sonucu çok geç çıkıyor.

YANLIŞ: PCR testi ile aynı gün içinde sonuç çıkabilmesi mümkün.

7) Sirke ve limonla ellerimi temizliyorum. Beni korur.

YANLIŞ: Öncelikle su sabun, olmadığı yerde dezenfektan ve kolonya kullanılabilir.

8) Benim yaşım genç, korunmama gerek yok.

YANLIŞ: Hayır. Çünkü hastalığın yüzde 10’u gençlerde de ciddi seyrediyor. Yoğun bakıma yatma ihtimali yüzde 3 ila 5 arası. Ölümle sonuçlanmasa da ağır hasta olabilirler. Ayrıca yaşlı ve hasta insanlara bulaştırma riskleri de var.

VİTAMİN İLAÇLARI SADECE ETKİSİNİ AZALTIYOR

9) Yurtdışından döndüm. Ateşim yok. Hasta olamam.

YANLIŞ: Net sonuç için 14 günün beklenmesi gerekir.

10) Vitamin ilacı kullanmak koronavirüsten korur.

YANLIŞ: Yalnızca etkisini azaltır. Koruyucu olsa da tamamen korumaz.

Kamu kurumlarında virüse karşı nasıl önlem alınacağı belirsiz

medyabold
Devamını Oku »

Nadira Kadirova’nın annesi: Kızım intihar etmedi, onu öldürdüler!

AKP’li Şirin Ünal’ın evinde şüpheli bir şekilde ölen Nadira Kadirova’nın annesi, kızının intihar etmediğini, öldürüldüğünü öne sürdü. Anne Ra’no Kadirova, adaletin yerini bulması için bu olayın peşinin bırakılmamasını istedi.

BOLD – AKP’li vekil Şirin Ünal’ın evinde hayatını kaybeden Nadira Kadirova’nın annesi, kızının ölümüyle ilgili takipsizlik kararına tepki gösterdi. Anne Ra’no Kadirova, “intihar etti” diyerek dosyanın kapatıldığını belirterek, “Yardım edin, bu insanı bırakmayın, adalet yerini bulsun” dedi.

“BİR DEĞİL, İKİ EL ATEŞ ETMİŞLER”

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde hayatını kaybeden Nadira Kadirova’nın annesi kızının ölümü ardından ilk kez açıklama yaptı. Yargının takipsizlik kararına tepki gösteren Ra’no Kadirova, “iftira attılar, intihar etti, diyerek dosyayı kapattılar” dedi. Kadirova, “Kızım intihar etmedi, onu öldürdüler. Bir değil, iki el ateş etmişler. Bir günde Özbekistan’a gönderdiler. Eğer kendini vurmuş olsaydı 15-20 gün, Adli Tıp raporu hazır olana kadar bekleyeceklerdi” dedi.

KAMERA KAYITLARI NEREDE?

AKP’li Ünal’n evinde kamera olduğunu öne süren Ra’no Kadirdova, “Kamera kayıtları nerede? Çünkü Adli Tıp çalışanlarının, savcıların, bizim Özbek konsolosların ağzını kapatarak bir günde Özbekistan’a gönderdi. Benim kızım kendini öldürecek biri değildi. Türkiye’ye okumak için gitmişti. Ünal onun okula girmesine yardım edecekti” dedi.

NADİRA’NIN GERİ DÖNMESİ İÇİN BASKI YAPMIŞLAR

Kendileri uzakta olduğu için ellerinden birşey gelmediğini belirten Kadirova, “Kızım 24 Aralık’ta (2018) Özbekistan’a gelmişti ama 16 Ocak’ta Türkiye’ye dönmesini istedi, ‘okumak istiyorsan geleceksin’ dedi. Ünal’ın kızı, annesinin hastalandığını söyledi. Annesi, ‘Nadira gelsin’ diye kavga çıkarmış, bu yüzden kızım geri dönmek zorunda kaldı. Ben kızıma defalarca ‘oradaki işi bırak, hem maaşı az hem iş çok zor’ dedim. Nadira, ‘anneciğim, olsun, zorlansam da çalışacağım, okuyacağım, buraya okumak için geldim’ dedi. Altı ay oldu, altı ay içinde kendisi de kızı da aramadı. Bir başsağlığı dilemediler” dedi.

Trump’tan Kovid-19’a karşı ‘ulusal acil durum’ ilanı

medyabold
Devamını Oku »

Türkiye-Yunanistan sınırına beton döktüler…

Yunanistan hükumeti, Türkiye’den gelen göçmenlerin geçişini engellemek amacıyla Pazarkule’nin hemen karşısındaki Kastanies Sınır Kapısı’na beton bloklar yerleştirdi.

BOLD – Avrupa’ya geçmek için Edirne’ye giden göçmenlerin, Pazarkule-Kastanies sınır kapıları arasındaki tampon bölge ve yakınındaki ağaçlık alanda bekleyişleri devam ediyor. Yunanistan tarafından Kastanies Sınır Kapısı’na kamyonla taşınan 1,5 metre yüksekliğindeki beton bloklar, ekskavatörle sınır kapısının girişine yerleştirildi.

Yunan güvenlik güçleri bu sırada blokların üzerine çıkarak kapıya yaklaşan sığınmacıları gaz bombasıyla hedef aldı. Sığınmacılar göz yaşartıcı gazın etkisiyle tampon bölgeden uzaklaştı. Yunanistan hudut birliklerinin attığı 3 gaz fişeği ise Pazarkule Sınır Kapısı içerisindeki jandarma karakolunun bahçesine düştü. Önceki gece de Pazarkule Sınır Kapısı’nda bekleyen sığınmacılara Yunan güvenlik güçleri müdahale etti.

Atina, Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen sığınmacıları durdurmayacağını açıkladığı 29 Şubat’tan bu yana 45 bin sığınmacının ülkeye girmesinin engellendiği açıkladı.

 

medyabold
Devamını Oku »

Turkey halts flights to 9 European countries over coronavirus

Turkey said on Friday it was halting flights to and from nine European countries including Germany and France until April 17 as it ramped up measures to halt the spread of coronavirus and reported three more cases, bringing the total to five.

Turkey became the last major economy on Wednesday to report an outbreak of the coronavirus after taking what the World Health Organisation (WHO) described as “vigilant, cautious” measures to delay the disease.

Transport Minister Mehmet Cahit Turhan said the suspension of flights to and from nine countries would take effect from 0500 GMT on Saturday.

The countries are Germany, France, Spain, Norway, Denmark, Austria, Sweden, Belgium, and the Netherlands. Turhan said the list could be updated, depending on developments.

Turkey has already suspended flights to and from Italy, China, South Korea, Iran, and Iraq.

Turkish Airlines chief Bilal Eksi said the company would provide passengers with tickets to the nine countries with “the best form of refund and ticket change terms” in light of the measures.

Speaking alongside Turhan, Health Minister Fahrettin Koca said Turkey now had five confirmed cases of coronavirus and that all the patients were “within the same circle, the same family”.

“All five cases are directly linked,” he told reporters, adding that two of the patients were experiencing breathing problems.

On Thursday, Turkey moved to close schools for one week and universities for three weeks from March 16, while also ruling that sports events be held without spectators until the end of April to help contain the spread of the virus.

In a phone interview with Reuters on Friday, Irshad Shaikh, the WHO Health Security Programme Leader in Turkey, said the spread of the virus over the coming days would determine whether additional measures would be needed.

“Thus far, as of today, we still see a manageable scenario, not the worst-case scenario,” he said.

Shaikh said hospitals around Turkey were taking necessary measures to try to prevent medical personnel from becoming infected with the virus, and that the government was coordinating its efforts with the WHO.

Reuters

World Health Organization calls coronavirus outbreak ‘pandemic’ for first time

The post Turkey halts flights to 9 European countries over coronavirus appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2020/03/14/turkey-halts-flights-to-9-european-countries-over-coronavirus/
Devamını Oku »

Coronavirus: Turkey’s tourism sector demands rescue package

Fearing losses of up to $7 billion because of the coronavirus, Turkey’s tourism sector is demanding a rescue package from the government of President Recep Tayyip Erdogan.

Sector representatives submitted an urgent action plan to the government for receiving support.

This came after the government postponed the holiday season to the end of April and the fall-off in global travel in the wake of the coronavirus outbreak.

Turkish Health Minister Ruhsar Pekcan, Trade Minister Ruhsar Pekcan and Culture and Tourism Minister Mehmet Ersoy announced the decision of postponement of the holiday season in a joint press conference following first coronavirus cases in Turkey on March 11.

Minister Ersoy said that fewer tourists could be admitted for a period of at least one month, and reservations and events could be postponed until after April.

The tourism industry which had been expecting 40 billion income and more than 50 million tourists, demand support from the government.

Turkey received 3.266 million tourists and earned $1.9 billion dollars during April last year.

Tourism sector representatives say that their minimum loss will be last year’s income in April, but with the continuing spread of the virus, the amount might exceed $7 billion.

Turkey doesn’t want to lose Russian tourist

Senay Gurlek who runs a hotel in Antalya, one of Turkey’s most popular tourist destinations explained his demand to the Dunya daily saying that the Turkish government should provide financial support for employment assistance for three months as it did last year as part of a government program in a bid to attract more tourists.

Gurlek said the tourism industry expected the ministry to pay salaries and insurances for six months, reduce electricity prices and remove the accommodation tax.

Representatives of the tourism sector also called on the Turkish government to maintain good relations with Russia as Turkey received seven million Russian tourists last year.

Turkey Travel Agencies Union’s (TÜRSAB) board member Hamid Kuk expressed his frustration that Minister Ersoy’s statement of postponing holiday season will have a negative impact on travel agents.

Environmentalists make “last call” against flooding heritage in Hasankeyf

The post Coronavirus: Turkey’s tourism sector demands rescue package appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2020/03/14/coronavirus-turkeys-tourism-sector-demands-rescue-package/
Devamını Oku »

Uçuş yasağı olan Irak’tan gelen uçağı Ankara’ya acil indirdiler

15 gündür uçuşların askıya alındığı Irak’tan İstanbul’a doğru yola çıkan uçak Ankara’ya acil iniş yaptı. Yolcuları karantinaya alınan uçakta Türk işçilerin olduğu açıklandı.

BOLD – Türkiye’nin koronavirüs nedeniyle 29 Şubat’tan itibaren uçuşlarını durdurduğu Irak’tan dün akşam saatlerinde İstanbul’a gelmek üzere havalanan Fly Bağdat Havayolları’na ait uçak, saat 19.56’da Ankara Esenboğa Havalimanı’na zorunlu iniş yaptı.

Burada yapılan kontrolde uçakta, Türkiye’den Bağdat’a çalışmaya giden Türk inşaat işçilerinin olduğu anlaşıldı. Önce Türk işçilerin uçaktan inmelerine izin verilmedi. Polis ekipleri uçağın çevresinde güvenlik önlemi aldı.

Yapılan görüşmelerin ardından işçilerin, koronavirüsü riskine karşı Ankara’da hastanede gözlem altına alınmasına karar verildi. Tedbirlerin alınmasının ardından sağlık ekipleri havalimanına sevk edildi.

Uçakla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmazken Bağdat’tan havalanıp Ankara’ya iniş yapan uçakta bulanan yolculardan Osman Bilgiç, haber portalı T24’de yaşananları şu sözlerle anlattı:

“Irak Havayolları bizi İstanbul’a götürebileceğini söyledi. Biletlerimizi aldık. Bağdat Havaalanı’na gittik ‘Oradan İstanbul’a direkt uçuş var, İstanbul’dan haber gelecek’ dediler. Daha sonra da haberin geldiğini söylediler ve 15 dakika gecikmeli olarak İstanbul’a gitmek için havalandık. Bir süre sonra pilotu aramışlar ve Ankara Esenboğa’ya inmesi gerektiğini söylemişler. Saat 20.00’den beri buradayız. Uçak hareket etmesin diye uçağın kapılarını açtık. 57 Türk vatandaşıyız.”

Canlı hava trafik sitesi Flightradar’ın verilerine göre Boeing 737 tipi uçak, 17.27’de Bağdat’tan kalktı. 19.30’da Sakarya üzerinden Ankara’ya döndü. 19.56’da Ankara Esenboğa’ya iniş yaptı.

medyabold
Devamını Oku »

Kamu kurumlarında virüse karşı nasıl önlem alınacağı belirsiz

Koronavirüs her gün işe gitmek zorunda olanların hayatlarını kabusa çevirdi. Kalabalık iş yerlerinin tuvaletlerinde hijyenik ortam ve malzeme yetersiz. Yemekhane-ortak dinlenme alanları da hijyenden uzak. İş yerlerine ulaşımın sağlandığı toplu taşıma araçları ise tıklım tıklım.

BOLD – İş yerleri tuvaletlerinde hijyenik ortam ve malzeme yetersiz. Yemekhane-dinlenme alanları ortak ve kalabalık. Okullar ve kreşler tatil edildiği için çalışan anne ve babaların çocuklarına kimlerin bakacağı sorun oluşturuyor. Uzmanların önerdiği 1 metrelik mesafe toplu taşıma araçlarında yok.

KURUMLARDA VİRÜSE KARŞI ALINACAK TEDBİRLER BELİRSİZ

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre hükumet koronavirüse karşı bir dizi önlem aldı. Ancak fabrikalar ve kamu kurumları başta olmak üzere çalışanların toplu olarak bulundukları iş yerlerinde nasıl önlem alınacağı belirsiz. Memurlar devlet dairelerinde kalabalık ortamlarda çalışıyor. Yurttaşlara hizmetler de yine kalabalık ortamlarda veriliyor. Kamu kurumlarında gün boyu yoğunluk yaşanıyor. Memurların çalışma düzenleriyle ilgili şimdilik bir değişiklik yapılmadı. Kalabalık kamu kurumlarında virüse karşı nasıl önlem alınacağı belirsiz.

TUVALETLER HİJYENDEN UZAK

Ayrıca tuvaletlerle ilgili eleştiriler de dile getiriliyor. Türk Büro-Sen Genel Başkanı Osman Eksert, “Kamu kurumlarında alınan tedbirlere ilaveten kurumlarda tuvaletlerde maalesef sabun, tuvalet kâğıdı ve antiseptik gibi hijyenik malzemeler bulunmamaktadır. Kamuda kesintisiz hizmetin sağlanabilmesi için tüm kamu çalışanlarına hijyenik bir ortam ve malzeme sağlanmak zorundadır” dedi. Eksert, önlemlerin kamu çalışanları açısından yetersiz olduğunu belirtti.

TOPLU ORTAMLAR VİRÜSE DAVETİYE ÇIKARIYOR

Diğer yandan kamuda ve özel sektörde çalışan işçiler için de yine benzer sorunlar söz konusu. İşçiler de kalabalık ortamlarda üretim yapıyor. Yemekhane-dinlenme alanları da ortak ve kalabalık. Tuvaletlere yönelik hijyen konusunda benzer eleştiriler özel sektöre ait iş yerleri için de dile getiriliyor. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, virüse karşı işçilerin korunmasını isterken, “Tuvaletlerinde sabun ve peçete dahi bulunmayan, yemekhanelerinde böceklerin gezdiği iş yerlerinin yarattığı tehdit bugün tüm ülkeyi, hatta dünyayı tehdit edecektir” dedi.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI TIKLIM TIKLIM

Çalışanlar, işlerine gidip gelebilmek için toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Uzmanlar virüsten korunmak için 1 metre mesafe öneriyor. Ancak özellikle büyükşehirlerde metro, otobüs ve dolmuşlarda sabah-akşam saatlerinde kalabalık nedeniyle 1 metre mesafe kuralına uyabilmek olanaklı değil. Çalışanlar kalabalık nedeniyle toplu taşıma araçlarında tutunacak yer bulmakta bile zorluk çekiyor. Bu şekilde virüsün yayılması nasıl önlenecek? Tüm bu sorular yanıt bekliyor.

Trump’tan Kovid-19’a karşı ‘ulusal acil durum’ ilanı

medyabold
Devamını Oku »

13 Mart 2020 Cuma

Hulusi Akar’ın imzasıyla ihraç edilen TSK personelinden tazminat istenmeye başlandı

TSK’dan ihraç edilen KHK’lılar Hulusi Akar’ın imzasıyla atılanlar ve doğrudan atılanlar diye ikiye ayrıldı. Akar’ın imzasıyla ihraçlardan astronomik tazminat isteniyor.

CEVHERİ GÜVEN

BOLD – Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın verdiği rakamlara göre Şubat 2020 itibariyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilen personel sayısı 28 bin 148 kişi. Bunlardan 24 bin 185’ine KHK’larla işlem yapılırken, 3 bin 963 kişisi ise bakan imzasıyla ihraç edildi.

Bakan imzasıyla ihraç edilenler mesleklerini kaybetmenin dışında yeni bir zorlukla karşı karşıya. İhraç edilen askerlerden rütbeleri ve aldıkları eğitimlere göre devlete tazminat ödemeleri için yazı gönderilmeye başlandı.

Kuvvet Komutanlıklarının Maliye Daire Başkanlıkları tarafından gönderilen yazılarda 7 bin ile 80 bin TL arasında değişen miktarda tazminat ödemesi talep ediliyor.

Pilot, uçak savar ya da tank eğitimi almış kişilerden istenen tazminat 80 bin lirayı bulurken, eğitiminde düşük teknoloji kullanılan eski TSK personellerinden ise 7-10 bin TL civarında tazminat isteniyor.

FAİZİYLE BİRLİKTE

“Öğrenim giderlerinden kaynaklanan hazine alacağı ilk borç bildirimi” başlığıyla eski TSK personeline gönderilen yazıda şöyle deniyor:

“Türk Silahlı Kuvvetlerinden Kanun’un 112. Maddesi gereğince re’sen ilişiğinizin kesilmesi nedeniyle ilgi yönetmelik kapsamında adınıza yapılan öğrenim ve yetiştirme masraflarından kaynaklanan hazine alacağı oluşmuştur. Bu kapsamda, ilişik kesme tarihi itibariyle işlemiş faiz dahil olmak üzere ödemeniz gereken miktar …..’dır.  Anılan tutarı tarafınıza yapılan tebligat tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ödemeniz gerekmektedir.”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın imzasıyla ihraç edilen 3 bin 963 kişiye sözkonusu ödeme emirleri gönderilirken, şu ana dek sadece Kara Kuvvetlerinden bin subay ve astsubaya bildirim yapıldığı belirtiliyor.

KHK’LILAR ARASINDA DA AYRIM

Resmi gazetede KHK’yla listeler halinde ihraç edilen TSK personelinden tazminat istenmediği belirtiliyor. Ancak bakan imzasıyla ihraç edilen yaklaşık 4 bin kişiden ise tazminat isteniyor.

15 Temmuz’dan sonra çıkartılan bir KHK’da bakanlara, kendilerine bağlı kurumlardan imzayla personel çıkartma yetkisi verilmişti. Bu çerçevede bakıldığında Akar’ın yaptığı ihraçlar da bir KHK’ya dayanıyor. Ancak KHK’lılar arasında da ayrım yapıldığı gözleniyor.

BİLDİRİM GEÇ GÖNDERİLDİ AMA FAİZ İŞLETİLDİ

Eski TSK personellerine ödeme bildirimleri ihraç tarihlerinden 1 yıl sonra yapılmasına rağmen, aradan geçen bir yılın faizinin de istendiği öğrenildi.

ÇOĞU İŞSİZ

TSK’dan ihraç edilen personelin iş bulmasının diğer KHK’lılara göre daha zor olduğu belirtiliyor. İhraç edilenlerin çoğunun işsiz olduğu ve binlerce liralık ödemeyi yapamayacakları belirtiliyor.

Ancak gönderilen ödeme emrinde, borç için gerekirse taksitlendirme yapılabileceği, aksi takdirde alacak davası açılacağı belirtiliyor..

Bir çocuğun hayatının mahvedilişi: Türkiye birincisi de tutuklandı

medyabold
Devamını Oku »

AB İçişleri Bakanları göçmen krizi ve koronavirüs gündemiyle toplanıyor

Pazarkule Sınır Kapısı’nda bekleyen sığınmacılar ile Yunan güvenlik birimleri arasında gerginlik yine tırmandı. AB İçişleri Bakanları ise Türk-Yunan sınırındaki sığınmacı krizi ve koronavirüse karşı önlemleri ele almak üzere toplanıyor.

BOLD – Türkiye’nin Yunanistan sınırındaki Pazarkule Sınır Kapısı’nda bekleyen sığınmacılar ile güvenlik güçleri arasında dün akşam gerginlik yine tırmandı. Sınırda ateş yakan sığınmacıların Yunan tarafındaki güvenlik güçlerine molotof kokteyli ve taş attığı bildirildi.

Yunan medyasının aktardığına göre, Yunan güvenlik güçleri de göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile sığınmacılara müdahalede bulundu. Ayrıca Yunan güvenlik güçlerinin dumanı göçmenlere doğru yönlendirmek için büyük vantilatörler kullandığı aktarıldı.

Atina, Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen sığınmacıları durdurmayacağını açıkladığı 29 Şubattan bu yana, 500’den fazlası Perşembe günü olmak üzere, 45 bin sığınmacının yasa dışı olarak ülkeye girmesinin engellendiği açıkladı.

AB İÇİŞLERİ BAKANLARI TOPLANIYOR

Türkiye-Yunanistan sınırında gerginlik sürerken Avrupa Birliği (AB) içişleri bakanları Brüksel’de bugün bir araya geliyor.

Bakanların gündeminde Türk-Yunan sınırındaki sığınmacı krizi ve koronavirüse karşı alınacak önlemler bulunuyor.

ÜLKESİNE DÖNECEK SIĞINMACILARA 2 BİN EURO

Yunanistan’a 1 Ocak 2020’den önce gelen 5 bin sığınmacının her birine ülkelerine gönüllü bir şekilde dönmeyi kabul etmeleri halinde 2 bin euro verileceği belirtildi.

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis ile başkent Atina’da bir araya gelen İç işlerinden sorumlu Avrupa Komiseri Ylva Johansson yardım mekanizmasının 1 ay geçerli olduğunu söyledi.

Johansson, dönüşlerin AB’nin sınır koruma ajansı Frontex ve Uluslararası Göç Örgütü ile iş birliğinde hayata geçirileceğini dile getirdi.

Yardım programının geçtiğimiz günlerde Türkiye’den Yunanistan’a geçmeye çalışan göçmenler için geçerli olmadığı belirtildi.

“Türkiye’den gelen göçmenler Yunanistan’da gizli bir kampta tutuluyor”

medyabold
Devamını Oku »

Fuarlara koronavirüs ayarı: 1 Mayıs sonrasına ertelendi

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’de yapılması planlanan bütün ulusal ve uluslararası fuarların koronavirüse karşı tedbirler kapsamında 1 Mayıs’a kadar ertelendiğini duyurdu.

BOLD Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasıyla ilanı sonrası salgın tedbirleri ardı ardına gelmeye başladı.

BAKANLIK YAZILI AÇIKLAMA İLE DUYURDU

Ticaret Bakanlığı, 16 Mart ila 30 Nisan arası Türkiye’de düzenlenmesi planlanan bütün ulusal ve uluslararası fuarların ertelendiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarınca koronavirüse karşı çeşitli tedbirler alındığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

‘PAYDAŞLARA GEREKLİ BİLGİ VERİLMİŞTİR’

“Bu kapsamda 2020 yılı fuar takviminde yer alan fuarlardan 16 Mart-30 Nisan döneminde düzenlenmesi planlanan tüm ulusal ve uluslararası fuarlar 12 Mart 2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız başkanlığında yapılan toplantıda alınan kararlar ile Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun kararına uygun olarak 1 Mayıs 2020 sonrası döneme ertelenmiştir. Ayrıca konuyla ilgili olarak paydaşlarımıza gerekli bilgi verilmiştir.”

Almanya’daki Diyanet camilerinde cuma namazı iptal edildi

medyabold
Devamını Oku »

Rusya, Türkiye’nin 8 Pantsir hava savunma sistemini vurduğunu yalanladı: 2’si zarar gördü

Rusya Savunma Bakanlığı, Türk silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Bahar Kalkanı Operasyonu sırasında İdlib’de Suriye’ye ait Rus yapımı 8 adet hava savunma sistemi Pantsir’i etkisiz hale getirdiği iddiasını yalanladı.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel ziyareti dönüşü uçakta yaptığı açıklamada, “Şu anda İdlib’de Pantsirler var. Libya’da da var. İdlib’de biz 8 Pantsir’i SİHA’larla yok ettik. Bunlar tabii fiyatları da çok yüklü ve önemli hava savunma sistemleri.” ifadelerini kullanmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı ise, “İdlib’de Suriye’ye ait 8 adet Pantsir’in insansız hava araçlarıyla yok edildiğine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulan veriler gerçeği yansıtmamakta ve abartıdan başka bir şey değil” açıklamasında bulundu.

Rusya’nın Suriye’deki Büyükelçiliği’nin de Twitter hesabından paylaştığı açıklamanın devamında, “İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki Suriye ordu güçleri 4 adet Pantsir ile korunmaktadır. Türk SİHA’larının saldırısında sadece iki Pantsir zarar görmüştür. Zarar gören sistemlerin tamiri de neredeyse tamamlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Moskova, Pantsirlerin ağırlıklı olarak Suriye’nin başkenti Şam ve civarında konuşlu olduğunu öne sürdü.

TSK, SİHA’larla Rus yapımı Pantsir-S1 hava savunma sistemi operasyonel haldeyken vurduğu görüntüler yayımlanmıştı.

Pantsir-S1’in tepesindeki SİHA’yı tespit edememesi dikkati çekerken, bu durumun Türkiye’nin elektronik harp sistemleri kullanarak radarları kör etmesinden kaynaklanmış olabileceği değerlendirilmişti.

ABD, Taci Üssüne saldırıya misilleme olarak Irak’taki İran destekli milis güçleri vurdu

medyabold
Devamını Oku »

Gana’da koronovirüs tespit edilen ilk kişi Türkiye’den gitti

Batı Afrika ülkesi Gana’da ilk koronavirüs vakası görüldü. Sağlık Bakanlığı açıklamasında virüs testi pozitif çıkan hastanın Türkiye’de çalışan ve ülkeye dönen bir vatandaş olduğu belirtildi.

BOLD  Gana’da görülen iki vakadan biri Türkiye diğeri Norveç kaynaklı çıktı. Reuters’ın aktardığına göre Gana Sağlık Bakanlığı ilgili açıklamasında virüs testi pozitif çıkan hastanın Türkiye’de çalışan ve ülkeye dönen bir vatandaş olduğu belirtildi. Diğer vakanın ise Norveç’ten geldiği duyuruldu.

KENYA’DA İLK VAKA KKTC’DE 5’İNCİ VAKA

Doğu Afrika ülkesi Kenya’da da ilk defa koronavirüse yakalanan bir hasta tespit edildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 3 kişide daha hastalık görülmesiyle vaka sayısı 5’e yükseldi. Ülkede ilk vaka geçen hafta görülmüş, ülkede eğitime ara verilmişti.

İÇİŞLERİ BAKANI DUTTON YAZILI AÇIKLAMAYLA DUYURDU

Avustralya İçişleri Bakanı Peter Dutton, kendisine yapılan virüs testinin pozitif çıktığını ilan etti. Dutton, yazılı açıklamasında, “Bu sabah boğaz ağrısı ve ateşle uyandım. Queensland Sağlık Departmanı’na başvurup testlerimi yaptırdım. Aldığım bilgiye göre testlerim pozitif çıktı. Şu anda iyi hissediyorum, gelişmeler konusunda sizi bilgilendireceğim” ifadelerini kullandı.

BAŞKENTE YAKIN EYALETLERDE YENİ ÖNLEMLER ALINDI

Avustralya, virüsü kontrol alma adımlarından biri olarak 500 kişiden fazla insanın toplanacağı etkinlikleri yasakladı. Ülkede şu anda 156 vaka ve 3 ölüm bulunuyor.

Vaka sayısının 1000’i aştığı ABD’de başkent Washington DC’nin komşuları Maryland ve Virginia’da yeni önlemler alınıyor. Virginia’da acil durum ilan edilirken Maryland’de eğitime iki hafta ara verildi.

Salgında dünya genelinde son durum: Çin koronavirüs için ABD’yi suçladı

medyabold
Devamını Oku »

ABD, Taci Üssüne saldırıya misilleme olarak Irak’taki İran destekli milis güçleri vurdu

Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon, perşembe günü Irak’taki İran destekli silahlı milislere yönelik hava operasyonu düzenlendiğini açıkladı.

BOLD – Irak’ın başkenti Bağdat yakınlarındaki Taci askeri üssüne Çarşamba günü düzenlenen, ABD ve İngiliz askerlerinin de bulunduğu 5 kişinin ölümü ve 14 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan roket saldırılarının ardından ABD perşembe günü Irak’taki İran destekli silahlı milislere yönelik hava operasyonu düzenlendi.

Perşembe günü sabah saatlerinde Savunma Bakanı Mark Esper Başkan Trump’ın kendisine “Gerekenin yapılması için yetki verdiğini” söylemişti.

Esper, hava harekatının İran içinde bir noktayı hedef alıp almayacağı sorusuna da “Her seçenek masada” şeklinde yanıt vermişti.

ABD Savunma Bakanlığı, hava saldırısında Irak’taki ABD hedeflerine yönelik son aylarda artan saldırılardan sorumlu tutulan İran destekli Şii Hizbullah Tugayları örgütünün vurulduğunu açıkladı.

Saldırıda, örgüt tarafından ABD ve diğer koalisyon güçlerine yönelik saldırılarda kullanılan silah depolarının hedef alındığı ve örgütün saldırı kapasitesinin büyük ölçüde zayıflatıldığı kaydedildi.

Savunma Bakanı Mike Esper, ABD halkının, ya da müttefiklerinin çıkarlarına yönelik saldırıların tolere edilmeyeceğini söyledi. ABD’nin koalisyon güçlerinin güvenliğini koruma ve saldırıları önleme konusundaki kararlılığını vurgulayan Esper, IŞİD’in kalıcı yenilgisi ve Irak’ta uzun vadeli güvenlik istikrarıyla ülkenin egemenliğine olan bağlı kalınacağını bir kez daha vurguladı.

Irak’ta yaklaşık 5 bin Amerikan askeri bulunuyor. Koalisyon güçlerine bağlı bu birlikler, Iraklı askerleri eğitiyor.

Irak’ta Taci Üssüne saldırı: 2 ABD’li ve 1 İngiliz personel öldü

medyabold
Devamını Oku »

Koronavirüs testi 19 ildeki 25 hastanede yapılabilecek

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs testinin 19 ildeki 25 hastanede yapılabileceğini belirterek koronavirüs şüphesi bulunanların başvuracakları hastanelerin listesini yayınladı.

BOLD – Sağlık Bakanlığı, koronavirüs testinin yapıldığı 25 hastanenin listesini yayınladı. Koronavirüsün Türkiye’de de etkisini göstermeye başlamasından sonra Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde koronavirüs şüphesi taşıyanların başvurabileceği hastanelerin listesini açıkladı. Türkiye’de şu anda 25 hastanede koronavirüs testi yapılabiliyor.

KORONAVİRÜS TESTİ YAPILAN HASTANELER

Bakanlığın yayınladığı liste ile Türkiye genelinde koronavirüs hastalarının başvurabileceği hastaneler şunlar:

– Adana Şehir Hastanesi
– Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– Ankara Şehir Hastanesi
– Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– Bursa Şehir Hastanesi
– Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi
– Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– Eskişehir Şehir Hastanesi
– Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– Isparta Şehir Hastanesi
– Kartal Dr. Lütfe Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– İzmir Dr. Suat Ceren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– Kayseri Şehir Hastanesi
– Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi
– Yozgat Şehir Hastanesi

 

Salgında dünya genelinde son durum: Çin koronavirüs için ABD’yi suçladı

medyabold
Devamını Oku »

Cezaevinde şişli saldırıya uğrayan Hazım Sesli, Gül ve Babacan’a yakın bir iş insanı

Menemen Cezaevi’nde 7 yerinden şişlenen iş insanı Hazım Sesli, yeni parti kuran Gül ve Babacan’a yakınlığıyla biliniyor. Son duruşmada söyledikleri ise oldukça çarpıcıydı.

BOLD – Hazım Sesli, 22 Ekim 2015’ten beri tutuklu. Cemaat soruşturmalarında tutuklamalara 2014 yılından itibaren başlayan Erdoğan Rejimi, 2015’te büyük iş insanlarına yönelmişti. Koza ve Boydak holding hedef alınırken Hazım Sesli’nin sahip olduğu battaniye fabrikaları da hedeflerden biriydi.

Sesli bu kapsamda 2015 yılında tutuklandı ve fabrikalarına ilk etapta kayyum atandı. Ardından OHAL döneminde el kondu. Hazım Sesli, siyaset dünyasına da yakın bir iş insanıydı. Özellikle Abdullah Gül’e yakınlığıyla biliniyor.

KAFA DERİSİNİ YÜZMÜŞTÜ

Hazım Sesli, tutuklu bulunduğu Menemen Cezaevinde oldukça şüpheli bir saldırıya uğradı. Fatih Oktay isimli saldırgan daha önce cezaevinde koğuş arkadaşının kafa derisini yüzmüş bir cinayet mahkumu…

Sesli, tutulduğu hücreden çıkartılıp haftalık aile telefon görüşmesi için gardiyanlar eşliğinde götürüldü ve saldırı telefonla görüşürken gerçekleşti. Fatih Oktay, elinde şiş tabir edilen kesici aletle Hazım Sesli’ye saldırdı. Öncelikle kalbini hedef aldı ancak şişin telefona çarpması nedeniyle başarılı olamadı. Ardından başlayan boğuşmada Hazım sesli vücudunda 7 yerden yaralandı. Revir ve ardından hastanede tedavi edilerek aynı gün hücresine geri getirildi.

15 YIL HAPİS CEZASI ALDI

Sesli, 15 yıl hapis cezası almış durumda. 17 Eylül 2019’da Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmasında, “Bildiğim çok şey vardır, şu anki bakanlara ve geçmişteki bakanlara ilişkin bildiklerim vardır. Şu ana kadar konuşmadım ancak konuşursam yer yerinden oynar” demişti.

Hazım Sesli, 17 Eylül 2019’daki duruşmada şunları söylemişti:

Daha önceki beyanlarımı tekrar ediyorum. Kayyum tedbiri uygulanan şirketlerin TMSF tarafından düzenlenen raporları tek taraflıdır, hukuksuzdur, söz konusu şirketlerimiz hukuksuz bir şekilde yönetilmektedir. Şirketlerimiz gasp edilmiştir. Şirketlerimiz hükümet ve AK Parti tarafından kurulan bir çok dernek, şirket ve vakıfa yardımda bulunmuştur. 4 yıldır cezaevindeyim ve hücredeyim. Yazdığım tüm yazılara rağmen cezaevi tarafından bana neden bu şekilde muamele yapıldığına dair bir bilgi verilmemektedir. Sesi ailesine özel bir muamele yapılmaktadır, haksızlık söz konusudur. İleride kanun nezdinde yapılan bu haksızlığın hesabını soracağız. 12 Eylül ve 28 Şubat sonrası darbe yapanlara karşı nasıl hesap sorulduysa o şekilde hesap soracağız. Bildiğim çok şey vardır, şu anki bakanlara ve geçmişteki bakanlara ilişkin bildiklerim vardır. Şu ana kadar konuşmadım ancak konuşursam yer yerinden oynar. Bunun bilinmesini talep ediyorum.”

SALDIRININ PLANLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜLÜYOR

Hazım Sesli’ye saldıran Fatih Oktay, ilk ifadesinde “Hazım Sesli’nin vatan haini olduğunu bu sebeple öldürmek istediğini, Sesli’nin devlete millete hakaret eden sözleri nedeniyle bu saldırıyı gerçekleştirdiğini” söyledi. Ancak Hazım Sesli, 3.5 yıldır hücrede ve tecrit altında tutuluyor. Fatih Oktay’la konuşma imkanı yok. Sesli’nin, ağır tecridin kaldırılması, diğer tutuklularla sohbet, spor haklarının kullandırtılması için verdiği dilekçelerden ret aldığını da hatırlatmakta fayda var.

Fatih Oktay, saldırının sebebini kişiselleştirse de Hazım Sesli’nin verdiği dilekçeler farklı şey söylüyor. Sesli, daha önce cezaevi yönetimine “can güvenliğinin tehlikede olduğu” yönünde dilekçe vermiş. Benzer dilekçe yetkili makamlara avukatları tarafından da verilmiş. Sesli, cezaevi içinde birkaç kez tehdit edildiğini de dilekçelerine eklemiş.

Saldırıdan sonra avukatları ve yakınlarıyla görüşen Hazım Sesli, olayın planlı olduğunu ve ucunun yukarılara dayandığını düşündüğünü belirtti.

Bu noktada durup saldırgan Fatih Oktay’ın profiline ve saldırı anına odaklanmak gerekiyor.

Türkiye’de daha önce cezaevlerinde içinde devletin de bulunduğu cinayetler işlendi. Bunlardan en bilineni Mustafa Duyar suikastı.

Duyar’ı hücresinde öldüren Nuri Ergin, “Bu devlet bana Mustafa Duyar’ı öldürttü. Beni Veli Küçük’e sorun” demişti.

İş insanı Hazım Sesli ve ailesi

SALDIRGANIN PROFİLİ

Nuri Ergin ile Fatih Oktay’ın profilleri birbirine oldukça uyuyor. Fatih Oktay da bir cinayet tutuklusu. Daha önce çok sayıda yaralama suçu da işlemiş. Kaldığı cezaevinde koğuş arkadaşının kafa derisini yüzerek işlediği cinayet de bunlardan biri.

Fatih Oktay’ın yüksek güvenlikli bir cezaevine “şiş” tabir edilen kesici alet sokabilmesi oldukça dikkat çekici. Cezaevi yönetiminin iddiasına göre aleti kendisi içeride yapmış. Ancak dikkat çekici bir nokta daha var.

Cezaevinde telefon görüşmesi ya da başka bir sebeple kaldıkları hücreden çıkartılan tutuklu ya da mahkumların üst araması yapılıyor. Telefon görüşüne Fatih Oktay’ın üzerinde şiş bulunduğu halde Hazım Sesli ile aynı anda çıkartılması, o an koridorda bulunması gereken gardiyanların Sesli’nin 7 kere şişlenmesi süresince olaya müdahale etmemeleri de dikkat çekici başka bir nokta.

Olaydan sonra Oda TV’nin haberi veriş şekli de ilginçti. “FETÖ imamını cezaevinde şişlediler” başlığıyla verilen haber adeta benzer saldırıları özendirme cümleleri içeriyordu.

Geçtiğimiz günlerde cezaevinde saldırıya uğrayan bir başka isim ise eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdür yardımcısı Ömer Köse’ydi. Köse, Tekirdağ Cezaevi’nde tutulduğu hücrede 6 gardiyanın saldırısına uğramıştı. Köse de tıpkı Sesli gibi saldırıdan önce tehdit edilmiş ve bu durumu “can güvenliğim tehlikede” diyerek cezaevi yönetimine dilekçeyle bildirmişti.

Tutuklu Emniyet Amiri Ömer Köse Tekirdağ Cezaevinde darbedildi

medyabold
Devamını Oku »

Yurt dışından gelen milletvekillerine iki hafta TBMM yasağı

Türkiye Büyük Millet Meclisi, koronavirüs önlemleri kapsamında ziyaretçi yasağı getirdi. Grup toplantıları da dahil olmak üzere iki hafta boyunca ziyaretçi kabul edilmeyecek. Ayrıca yurt dışından gelen vekiller de iki hafta boyunca TBMM’ye gelemeyecek.

BOLD – Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) yerleşkesine, yeni tip koronavirüs önlemleri kapsamında, grup toplantıları da dahil iki hafta ziyaretçi kabul edilmeyecek. Ayrıca yurt dışından gelen vekilleri iki hafta TBMM’ye gelmemesi istenirken, AKP de gelecek haftaki grup toplantısını iptal etme kararı aldı.

İKİ HAFTA MECLİSE GELEMEYECEKLER

Meclis Başkanlığından yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüsü önlemek için ilk etapta dezenfektanların ortak kullanım alanlarına yerleştirildiği ifade edildi. Genel Kurul Salonu başta olmak üzere sık kullanım alanlarında dezenfektasyon yapıldığı ifade edilen açıklamada, TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından milletvekillerinden ziyaretçi kabullerini mümkün olduğunca ertelemeleri ve yurt dışı seyahate gidenlerin de 14 gün boyunca Meclise gelmemelerinin istendiği bildirildi.

GÜNLÜK ZİYARETÇİ 10 BİNİN ÜZERİNE ÇIKABİLİYOR

Bütün bu tedbirlerin alınmasına rağmen, yıllık ortalama 500 bin kişinin ziyaret ettiği TBMM yerleşkesine günlük gelen ziyaretçi sayısının 5 bin civarında olduğu, yoğun günlerde bu sayının 10 binin üzerine çıkabildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Türkiye’nin her bölgesinden Meclise gelen ziyaretçilerin geri dönüşlerinde olası bir riski kendi bulundukları ortamlara taşımalarının, vatandaşlarımız açısından daha büyük bir riski de beraberinde getirebileceği öngörülmektedir” denildi. Açıklamada ziyaretçi kabul etmeme kararının grup toplantılarını da kapsadığı bildirildi.

AKP, GRUP TOPLANTISI YAPMAYACAK

AKP Grup Başkanlığı önümüzdeki hafta yapılması planlanan grup toplantısını iptal edildiğini duyurdu. Parti ayrıca, ikinci bir karara kadar grup toplantılarına ziyaretçi almayacak.

Salgında dünya genelinde son durum: Çin koronavirüs için ABD’yi suçladı

medyabold
Devamını Oku »

Almanya’daki Diyanet camilerinde cuma namazı iptal edildi

Diyanet İşleri Başkanlığı koronavirüs nedeniyle Türkiye’de cuma namazı kılınmasında bir sakınca görmedi. Ancak Almanya’daki Diyanet camilerinde cuma namazı iptal edildi.

BOLD – Almanya’da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Dünya Sağlık Örgütünün kıta salgını (pandemik) olarak sınıflandırdığı koronavirüse karşı önlem aldı. Alman Hükumetinin tavsiyesi ile Cuma namazının kılınmayacağını duyuran DİTİB’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Wuhan eyaletinden başlayarak tüm dünyaya yayılmış ve çok sayıda ölüme neden olan koronavirüsün neden olduğu bir salgınla karşı karşıyayız. Bu salgın, tüm kurum ve kuruluşları, yayılmayı engellemek için sert önlemler almaya zorluyor. Devlet kurumlarından sivil örgütlere ve topluluklara kadar hepimiz, bu salgına karşı üzerimize düşeni yapmalıyız. Federal Hükumetin tavsiyesi uyarınca, 13 Mart’ta Almanya’daki tüm DİTİB camilerinde Cuma namazı iptal edildi.”

medyabold
Devamını Oku »

Çinli Sözcü: “Koronavirüs aşısı Nisan’da denenecek”

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Sözcüsü Yang Yun, koronavirüsü “yapay değil, doğadan geldi” diye tanımladı. Virüsle ilgili aşının hayvanlar üzerinde test edildiğini belirtti.

BOLD – Wuhan’da ortaya çıktıktan kısa süre sonra dünyayı etkisi altına alan koronavirüs Türkiye’ye de ulaştı.

OKULLAR TATİL, ACİL OLMADIKÇA YURT DIŞINA ÇIKIŞ YOK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın virüsün Türkiye’de görüldüğünü ilanı sonrası halk tedbirlerini arttırdı. Okullar tatil edildi, vatandaştan acil olmadıkça yurt dışına çıkmamaları istendi.

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Sözcüsü Yang Yun.

CAN KAYBI 3 BİN 173 TABURCU OLAN SAYISI 62 BİN 919

Virüsün ilk görüldüğü ülke Çin, açıklamalara göre, hastalığı kontrol altına almayı başardı. Sürece dair merak edilenleri Sözcü’den Sibel Gülersöyler’e anlatan Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Sözcüsü Yang Yun, ülkesinde durumun iyiye gittiğini söyledi.

“Dün 16:00 itibariyle güncellenen rakamlara göre, Çin’de mevcut olan kesinleşen vaka sayısı 14 bin 891, şüpheli vaka sayısı 253, taburcu olan kişi sayısı 62 bin 919, ölüm sayısı 3 bin 173” dedi.

BULAŞICI GÜCÜ YÜKSEK KONTROL ALTINA ALINMASI MÜMKÜN

Panik yapmamak gerektiğini ifade ederek, “Bulaşıcı gücü yüksek ama tamamen kontrol altına alınabilecek bir virüs, o yüzden paniğe gerek yok” diye konuştu.

Hijyene ve beslenmeye dikkat çeken Sözcüo Yun, elleri sık yıkamayı ve bağışıklığı güçlendirecek besinler tüketmeyi tavsiye etti.

ŞU AN HAYVANLARDA NİSAN’DA İNSANLARDA DENENECEK

‘Virüsün aşısını buldunuz mu?’ sorusuna “Şu an en ileriye gitmiş aşı hayvanlarda test edilmeye başlandı. Diğer aşılar da onu takip ederek ilerletiliyor. Nisan’da klinik testlere geçilip insanlar üzerinde denenebilir” cevabını verdi.

Kaynak tespitinin gerçekleşmediği bilgisini paylaşan Yun, Çinli ve diğer ülkelerden bilim insanlarının birlikte çalıştığını kaydedip “Virüsün doğadan geldiğine inanıyoruz” dedi.

Görsel: Sözcü

BİYOLOJİK SİLAH DEĞİL DOĞAL YOLLARDAN GELDİ

Virüsün gelişmiş ülkelere yönelik biyolojik silah olduğu iddiaları hakkında ise şöyle konuştu:

“Virüsün sadece Çin’de değil tüm dünyada görülmesi onun yapay olmadığının ispatı. Dünyadaki diğer ülkeler de mücadele ediyor onlar da etkilendi. Silah veya savaş olduğuna inanmıyoruz.”

ÇİNLİ DİPLOMATTAN ‘HÜKUMETİNİZE GÜVENİN’ ÇIKIŞI

Türklere tavsiyede bulunan Çinli diplomat, rivayetlere ve kaynağı belirsiz haberlere itibar edilmemesi gerektiğini belirtti.

“Mutlaka resmi ve güvenilir kaynaktan verilen bilgilere inanın, resmi kurumlardan yapılan önerileri dinleyin. Hiçbir hükumet halkının sağlığını riske atmaz, mutlaka hükumetinize güvenin” önerilerini dillendirdi.

Görsel: Sözcü

Gıda ithalatında koronavirüs şüphesi

medyabold
Devamını Oku »