21 Mart 2020 Cumartesi

KKTC’ye 72 milyon lira koronavirüs desteği

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne 72 milyon lira kaynak gönderildi.

BOLD – Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, koronavirüsle mücadelede, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) acil ihtiyaçları için ilk etapta 72 milyon liralık finansal kaynak gönderildiğini açıkladı.

İLK ETAPTA 72 MİLYON TL GÖNDERİLDİ

Oktay, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’nin, Kovid-19 ile mücadelesinde KKTC’ye ve Ada’daki soydaşlara gereken her türlü desteği verdiğini vurguladı.  Türkiye’nin KKTC’nin yanında olmaya devam edeceğinin altını çizen Fuat Oktay, “Bu çerçevede, koronavirüsle mücadele kapsamında KKTC’ye acil ihtiyaçları için ilk etapta 72 milyon liralık finansal kaynak gönderilmiştir. Bununla birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz günlerde açıkladığı ekonomik tedbir paketine benzer bir paketten KKTC’nin de yararlandırılması adına detaylı çalışmalarımız devam etmektedir. Her zaman olduğu gibi bu mücadele döneminde de KKTC’deki soydaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Koronavirüsten ölenlerin ceset torbasıyla defnedilmesi kararlaştırıldı

medyabold
Devamını Oku »

Dünyada koronavirüsten ölenlerin sayısı 111 bini aştı

Bütün dünyayı kuşatan koronavirüs salgınında şimdiye kadar küresel ölçekte 111 bin 554 kişi hayatını kaybetti. Başta İtalya, İspanya, Almanya ve İngiltere Avrupa’daki vaka sayısının artmasına yol açıyor.

BOLD – Çin Wuhan’da ortaya çıkan koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle hayatını kaybeden sayısı dünya genelinde 111 bin 554’e, enfekte sayısı 277 bin 312’e yükseldi. Tedavi edilen sayısı 91 bin 994’e ulaştı. Son 24 saatte bin 368 kişi yaşamını yitirirken; 30 bin 911 yeni vaka tespit edildi.

VAKA SAYISI 47 BİN 21’E ULAŞTI, CAN KAYBI 627’YE ÇIKTI

Kovid-19, Çin harici dünya genelinde yayılmayı sürdürüyor. İtalya’da ki hızlı dağılım Avrupa’da vaka sayısının artmasına yol açtı.

İtalya’da virüse bağlı ölen sayısı 4 bin 32’ye erişti. Vaka sayısı 47 bin 21’e çıktı. Ülkede son 24 saatte, 627 can kaybı yaşandı; 5 bin 986 yeni vaka görüldü. Hayatını kaybeden sayısı Çin’i geçti.

21 Mart itibarıyla, dünya geneli koronavirüs vakalarının takip edildiği ‘worldometers’ sitesine göre toplam vaka sayısı 277 bin 312 oldu. Ölü sayısı ise 11 bin’i aştı.

KOLOMBİYA 25 MART’TAN İTİBAREN TAM KARANTİNAYA GEÇİYOR

Nüfusu 49 milyonu aşan Güney Amerika ülkesi Kolombiya, salgın karşısında 25 Mart ila 13 Nisan arası tam karantinaya girecek.

Birçok bölgesinde sokağa çıkma yasağı ilan edilen ve başkent Bogota’da uygulanan 4 günlük tam karantina provası süren ülkede enfekte olanların sayısı 158’e ulaşırken, alınan tedbirlerin kapsamı genişletiliyor.

İRAN’DA ÖLÜ SAYISI BİN 433 KİŞİ DİYE DUYURULDU

İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, dün düzenlediği basın toplantısında son 24 saatlik bilançoyu açıkladı. Virüs sebebiyle ölenlerin sayısının bin 433’e ulaştığını, teşhis konulan kişi sayısının ise 19 bin 644’e çıktığını ilan etti.

EN ÇOK WASHİNGTON VE KALİFORNİYA EYALETLERİNDE GÖRÜLÜYOR

ABD’de de yayılma sürüyor. 19 bin 624 vaka bulunan ülkede, ölenlerin sayısı 260’ya erişti. En fazla vaka görülen New York’ta 46 kişi öldü. Hastalık en fazla Washington ve Kaliforniya’da kendini hissettirdi. Washington’da 83 can kaybı, bin 524 vaka bulunurken; Kaliforniya’da 24 ölüm bin 246 vaka bildirildi.

ALMANYA’DA 19 BİN 848 VAKA BİLDİRİLDİ

İtalya’da hızlı yayılım sonrası Orta Avrupa’da vaka sayısı yükseldi. Almanya’da hasta sayısı 19 bin 848’e çıktı, 68 ölüm gerçekleşti.

Fransa’da 12 bin 632 kişide virüs tespit edildiği ve 450 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

İSPANYA, ÇİN, İTALYA VE İRAN’I TAKİP EDİYOR

Vaka sayısı sıralamasında Çin, İtalya ve İran’ın ardından 21 bin 571 ile İspanya geliyor. Ülkede bin 93 kişi yaşamını yitirdi.

İngiltere’deyse koronavirüs sebebiyle hayatını kaybeden kişi sayısının 178’e, vaka sayısının 3 bin 983’e çıktığı öğrenildi.

Arap Emirlikleri’nde virüsten ilk ölüm haberi geldi

medyabold
Devamını Oku »

“Böyle yapınca her şey nasıl güzel olacak?”

İtalya’nın Sicilya adasında Delia Belediye Başkanı Gianfilippo Bancheri halkın ‘evde kalın’ uyarılarını kulak ardı etmesini bir videoyla eleştirdi.

BOLD – Korona virüsünden en fazla etkilenen ülkelerden olan İtalya’da Sicilya’ya bağlı Delia Belediye Başkanı Gianfilippo Bancheri adeta isyan etti. Başkan Bancheri , halkın ‘evde kalın’ çağrılarına karşın mangal yapmasına, koşuya çıkmasına, araçlarına benzin almak için istasyonlarına gitmesine tepki gösterdi.

“Evde ailenizle kalın dediğimiz insanlar ev partileri yapıyor, ‘her şey güzel olacak’ afişi hazırlamak için 20 kişi bir araya geliyor, eve kuaför çağırıyor” diyerek yanlışları sıraladı.

Bancheri , “Her şey güzel olacak” diyorsunuz ancak böyle davranarak, insanların sağlını tehlikeye atarak nasıl güzel olacak” diyerek halkı evlerinden çıkmamaları konusunda uyardı.

İşte Delia Belediye Başkanı Gianfilippo Bancheri’nin hazırladığı video:

medyabold
Devamını Oku »

Haşmet Babaoğlu ‘pislik’e battı

Sabah yazarı Haşmet Babaoğlu, sağlık çalışanlarına alkışlı destek verenlere Twitter hesabından ‘pislikler’ dedi. Tayyip Erdoğan da alkışlı desteğe katılınca Babaoğlu Twitter hesabını kapatıp kaçtı.

BOLD – Havuz medyasından Sabah’ta yazan Haşmet Babaoğlu, virüsle mücadele eden sağlık çalışanlarına her akşam 21.00’de balkonlardan pencerelerden alkışlayarak destek veren insanlara ‘pislikler’ diyerek hakaret etti. Babaoğlu Twitter hesabından şöyle yazdı:

“Ben bu saat bilmem kaçta alkış vs. işlerini yutmam, katılmam da… Bu kampanyaların nasıl kötüye kullanıldığını defalarca gördüm… Gerekmedikçe dışarı çıkmayın, sağlık sistemini meşgul etmeyin, sağlıkçılara asıl destek budur. Bir takım pisliklerin bu alkış kampanyasını nasıl sevinçle karşıladığını da buradan görüyor, izliyorum.”

TENCERE TAVA

Babaoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya hitaben de “Şimdi ‘alkışlıyoruz’ diyenler bir hafta sonra aynı saatte tencere tava çalarak başka şeyler istendiğinde pişman olurlar ama hadi neyse” dedi.

Babaoğlu’nun bu mesajından kısa bir süre sonra AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da eşi Emine Erdoğan ile birlikte balkona çıkıp sağlık çalışanlarına destek için yapılan alkışlı eyleme katıldı. Erdoğan, o anın görüntülerini kendi sosyal medya hesabından yayınladı.

Haşmet Babaoğlu ise önce söz konusu mesajlarını sildi, ardından hesabını tamamen kapatıp gözden kayıplara karıştı.

medyabold
Devamını Oku »

Arap Emirlikleri’nde virüsten ilk ölüm haberi geldi

Birleşik Arap Emirlikleri’nde virüs nedeniyle iki kişi öldü. Ölen kişilerin yurt dışı bağlantılı olduğu açıklandı.

BOLD – 140 kişinin enfekte olduğu Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) korona virüsü nedeniyle ilk ölümler kaydedildi. Sağlık bakanlığı, virüs nedeniyle ölen iki kişinin yurt dışı bağlantısı olduğunu duyurdu.

BAE Sağlık Bakanlığı, Avrupa’dan gelen 78 yaşında bir kişinin öldüğünü açıkladı. Asya bağlantılı 58 yaşındaki BAE vatandaşının ise kalp ve böbrek yetmezliği rahatsızlarının olduğu aktarıldı.

medyabold
Devamını Oku »

Örnek ülke Singapur’da ilk korona can kayıpları: 2 ölü

Yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelenin örnek ülkeleri arasında gösterilen Singapur, ilk can kayıplarını verdi. Hastalık sebebiyle iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

BOLD – Dünyayı kasıp kavuran koronavirs (Kovid-19) salgını, hastalıkla mücadelede örnek gösterilen Güneydoğu Asyal ülkesi Singapur’da iki cana mal oldu.

BİRİ SİNGAPUR DİĞERİ ENDONEZYA VATANDAŞI

Sağlık Bakanı Gan Kim Yong, yaşamını yitirenlerden birinin 75 yaşında Singapurlu bir kadın, diğerinin ise 64 yaşındaki bir Endonezya vatandaşı olduğunu ifade etti.

Singapur genelinde şimdiye kadar 385 Kovid-19 vakası görüldü.

PAPUA YENİ GİNE’DE DE HASTALIK TESPİT EDİLDİ

Öte yandan Güneybatı Pasifik ülkesi Papua Yeni Gine’de ilk Kovid-19 vakasının tespit edildiği açıklandı.

Başbakan James Marape, İspanya’dan Singapur aktarmalı şekilde ülkeye dönen 40 yaşlarındaki maden işçisinde hastalık ortaya çıktığını ilan etti.

ÜLKEYE GİRİŞLERE BİR HAFTA İZİN VERİLMEYECEK

İkinci testin pozitif çıkması sonrası bu kişinin tecrit edildiğini bildiren Marape, “Emin olmak için iki test yaptık. İlki negatif çıktı ancak kesin değildi. İkinci test pozitif çıktı” bilgisini paylaştı.

Sağlık ekiplerinin ve hastanelerin hazırlıklarını tamamlayabilmesi için Pazar’dan itibaren yabancı uyrukluların ülkeye girişlerine bir hafta izin verilmeyeceğini belirtti.

62 YAŞINDAKİ İNGİLİZ VATANDAŞINDA GÖRÜLDÜ

Batı Afrika’daki ada ülkesi Kabo Verde ile Nijer’de de ilk koronavirüs vakaları tespit edildi.

Kabo Verde Sağlık Bakanlığı, ülkeye 9 Mart’ta giren 62 yaşındaki İngiliz vatandaşında 16 Mart’ta öksürük, nefes darlığı ve yüksek ateş görüldüğünü, yapılan test pozitif çıkınca tedaviye alındığını, hastanın durumunun stabil olduğunu açıkladı.

Ülke, tüm uluslararası uçuşları 9 Nisan’a kadar durdurdu.

TOGO, GANA, FİLDİŞİ VE BURKİNA FASO’YU DOLAŞMIŞ

Nijer Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Togo, Gana, Fildişi Sahili ve Burkina Faso üzerinden ülkeye giren 36 yaşındaki Nijerya vatandaşında koronavirüs tespit edildiği belirtildi.

Hükumet, salgının ülkede yayılmasını önlemek amacıyla başkent Niamey’deki uluslararası bütün toplantıları ertelerken, üniversiteler dahil tüm okullar tatil edildi. Uluslararası yolcu seferleri askıya alındı, kara sınırları kapatıldı.

MÜSLÜMAN ALİMLER BİRLİĞİ VE PİSKOPOSLAR HEYETİ AÇIKLAMA YAPTI

Müslüman Alimler Birliği, cuma namazı dahil camilerde cemaatle namaz kılınmasına ara verileceğini açıklarken, Piskoposlar Heyeti de kiliselerde bir süreliğine toplu ayin yapılmayacağını duyurdu.

Ürdün’de asker yolları tuttu: Sokağa çıkma yasağı ilan edildi

medyabold
Devamını Oku »

Ruhani yardım için Amerikan vatandaşlarına seslendi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Amerikan vatandaşlarından yardım istedi. Yaptırımların ‘salgının yayılmasına yol açtığını’ söyledi. ABD halkına İran’a yönelik yaptırımların son bulması için hükumete baskı yapmaları çağrısında bulundu.

BOLD – Hasan Ruhani, ABD yönetiminin uyguladığı yaptırımların ülkesinin koronavirüsle mücadelesine engel olduğunu açıkladı. Vatandaşlarının hayatını kaybetmesine yol açtığını belirtti. Amerikan halkına, “ABD tarihine daha fazla kara sayfa eklenmesine izin vermeyin” diyen Ruhani, Amerikan vatandaşlarına hitaben açık mektup yazdı. Ülkesine yönelik yaptırımların son bulması için Washington yönetimine baskı yapılmasını istedi.

Amerikalılardan Kongre’deki temsilcilerini yaptırım ve baskıların hiçbir zaman başarılı olamayacağı konusunda bilgilendirmesini isteyen Ruhani mektubunda, “Şimdi ABD halkının hükumete yüksek sesle hesap sorma zamanıdır. ABD tarihine daha fazla kara sayfa eklenmesine izin vermeyin” ifadelerine yer verdi.

HER YERİ SARAN TEHLİKE

Covid-19’a karşı sağlanacak bir başarıya tüm dünyanın ortak olacağını ve her yeri saran bu tehlike karşısında Tahran, Paris, Londra ve Washington arasında bir mesafe bulunmadığını belirten Ruhani, şöyle devam etti:

“İran küresel bir sorun olan korona virüsüyle boğuşurken ABD’nin acımasız ekonomik terörizmine maruz kalıyor. ABD, yürüttüğü politikalardan geri adım atmıyor ve böylece salgının da yayılmasına yol açıyor. ABD yaptırımları İran’ın korona virüsüyle mücadelesine engel olarak, vatandaşlarımızın hayatını kaybetmesine neden oluyor.”

DÜŞMANCA POLİTİKALAR

ABD yaptırımlarının İran’daki birçok sıradan vatandaşın iş ve gelirinin yanı sıra sağlığını da kaybetmesine neden olduğunu savunan Ruhani, “Bu salgının İran’daki sağlık sistemi ve kriz yönetimindeki mali kaynakların zayıflamasına yol açmasını isteyen dar görüşlü ve düşmanca politikalar, diğer ülkelerin de bu salgınla mücadelesine direkt etki edecektir” dedi.

İran Cumhurbaşkanı, ABD yaptırımlarının ülkesinin ekonomisine yüz milyarlarca dolar zarara sebep olduğuna işaret ederek, ABD halkına şöyle seslendi: “Uluslararası yasalar ve insan haklarına riayet edilmesi ABD ve diğer halkların yararınadır. Şunu bilmelisiniz: Gelecek nesiller sizi, yöneticilerinizin politikalarından sorumlu tutacaktır. Dünyadaki halklar şu an ABD hakkında iyi şeyler düşünmüyor.”

medyabold
Devamını Oku »

Ölümler artınca yeni tedbirler açıklandı

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgınında 670 vaka ve 9 ölüme ulaşıldığını açıkladıktan sonra konaklama tesisleri, restoranlar, yurtlar ve huzurevlerinde ki tedbirleri artırdığını ilan etti.

BOLD – Türkiye’de katlanarak artan koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı resmi kurumlar her gün ek tedbirler açıklıyor.

KONOKLAMA TESİSLERİ, RESTORANLAR, YURTLAR VE HUZUREVLERİ LİSTEDE

Sağlık Bakanlığı da 670 hasta ve 9 ölüm sonrası konaklama tesisleri, restoranlar, yurtlar ve huzurevlerinde uygulanan tedbirleri artırdığını açıkladı.

ENFEKSİYON BULAŞMA RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN

Bakanlık, Koronavirüs Bilim Kurulu tavsiyeleri doğrultusunda enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için yen korunma önlemlerini duyurdu. İşte o tedbirler:

– Otellerde kalanların isim, adres, iletişim, pasaport bilgileri, son 14 günde bulundukları ülkeler ve konaklaması sonrası ülke dahilindeki seyahat planları tam ve düzenli tutulacak.

– Konaklama tesislerinde, odalar ve diğer kapalı alanlardaki camlar günlük temizlik esnasında açık olacak ve temizlik sonrası en az 1 saat havalandırılacak.

HER ODA TEMİZLİĞİNDE AYRI ELDİVEN KULLANILACAK

– Oda temizliği yapacaklar ellerini yıkayıp eldiven giyecek, temizliği bu şekilde yapacak. Sonraki oda temizliği öncesi önce yeni eldiven giyecek. Genel temizlik için su ve deterjan yeterli olacak.

– Kapı kolları, bataryalar, tırabzanlar, sık dokunulan düğmeler, telefon ahizesi, televizyon ve klima kumandası, ortak kullanım alanlarındaki tuvalet ve lavabo temizliğine özen gösterilecek.

TABAK VE BARDAKLAR TEMİZ ORTAMDA SAKLANACAK

– Bardak ve tabak gibi ortak kullanılan eşyalar her kullanım sonrası su ve deterjanla yıkanacak ve kullanıma kadar temiz ortamda saklanacak.

– Misafirin kullandığı nevresim, çarşaf, havlu ürünlerinin katlanması sırasında çırpma ve silkeleme işlemi yapılmayacak, toz ve partikül oluşumuna izin verilmeyecek.

SAUNA, MASAJ SALONLARI, SPOR SALONLARI, ÇOCUK KULÜPLERİ RİSKLİ

– Havuzların klor düzeyinin mevzuatta belirlenen seviyede olmasına dikkat edilecek. Sauna, masaj salonları, spor salonları ve çocuk kulüpleri mümkün olduğu kadar kullanılmayacak. Kullanımı halinde rezervasyonla sınırlı kayıt tutulacak. Mekanik temizliği ve havalandırmaları düzenli aralıklarla yapılacak. Oyun parklarında temizlenmesi zor oyuncak bulundurulmayacak.

– Konuklar arasında Kovid-19 ile uyumlu şikayetleri olanlar varsa diğer misafirlerden ivedilikle ayrılıp maske takılması ve sağlık birimine başvurması sağlanacak.

ÇALIŞANLARIN ÖZELLİKLE EL TEMİZLİĞİNE DİKKATİ SAĞLANACAK

– Koronavirüs tanısı kesinleşen hastanın odası 24 saat havalandırılacak, boş kalması sağlanacak. Otel çalışanlarına hijyen kurallarına ilişkin eğitim verilecek.

– Restoran çalışanları, el temizliğine dikkat edecek. Eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanacak, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılacak.

– Çarşaf ve havlu gibi eşyalar 60 ila 90 derecede normal deterjanla makinede yıkanacak.

– Hasta kişi ile aynı odayı paylaşanların cerrahi (tıbbi) maske takması sağlanacak. Odalarında izole olmaları sağlanacak.

PERSONEL YAŞLILARIN KONTROLÜNE TİTİZ DAVRANACAK

– Huzurevi ve yaşlı bakım merkezlerindekiler arasında Kovid-19 ile uyumlu şikayetler olursa buralarda kalanların yüksek risk grubunda olması ve hayati risklerinin yüksekliği sebebiyle semptom ve bulguları (ateş, kan basıncı, nabız sayısı, solunum sayısı, şuur durumu ve oksijen satürasyonu) huzurevi sağlık personelince yakından takip edilecek.

– Huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerinin kendi nakil araçlarının temizliği Kovid-19 rehberinde belirtilen ambulans temizliği usul ve esaslarına göre yapılacak.

– Kişi ile aynı odayı paylaşanların cerrahi maske takması sağlanacak. Eğer olası olguya refakat etmezlerse odalarında izole olmaları sağlanacak.

Dünya Sağlık Örgütünden korona çağrısı: Sigara ve alkolü bırakın!

medyabold
Devamını Oku »

CHP en kötüye hazırlık için 10 bin kişilik sağlık ekibi oluşturdu

CHP, üyeleri arasından belirlediği özel sektör ve kamuda çalışmayan 10 bin sağlık mensubunun listesini çıkardı. Bu kişiler, en kötü senaryo olarak görülen sağlık çalışanlarının yetersiz kalması olasılığında bulundukları yerlerde gönüllülük esasına göre çalışacaklar.

BOLD – Koronavirüs salgını dolayısıyla ülke genelinde olağanüstü tedbirler alınırken, CHP kayıtlı parti üyelerinin tümünü tarayıp kamuda ve özel sektörde çalışmayan sağlık mensuplarının listesini çıkardı. Yaklaşık 10 bin sağlık mensubunun salgınla mücadele için ihtiyaç duyulması halinde devreye girmesi için hazırlık yapılıyor.

CHP’DEN KÖTÜ SENARYOYA KARŞI HAZIRLIK

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre CHP olası bir kötü senaryoya yönelik partili sağlık mensuplarının devreye girmesiyle ilgili çalışma yaptı. CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, partiye kayıtlı yaklaşık 1.5 milyon üye üzerinden yaptığı taramada özel sektör ve kamuda çalışmayan sağlık mensuplarının listesini çıkardı. İkamet ettikleri illere ve uzmanlık alanlarına göre listelenen ve sayıları yaklaşık 10 bin olan sağlık mensubunun koronavirüs salgınında mevcut sağlık çalışanlarının yetersiz kalması olasılığında gönüllülük esasına göre çalışması planlandı.

İKAMET ETTİKLERİ YERLERDE GÖREV YAPACAKLAR

10 bin kişilik listede hekim, eczacı, diş hekimi, hemşire, sağlık teknisyeni, laborant gibi sağlık mensupları olduğunu belirten Bingöl, “Bunların önemli kısmı, şu anda aktif çalışmıyorlar, emekli olan parti üyelerimiz. Onların tespitlerini yaptık, meslek gruplarına göre sınıflandırdık. Sonra ikamet adreslerini iletişim bilgilerini hepsini düzenledik dosya halinde ilerleyen günlerde halihazırda çalışan sağlık çalışanlarının dışında bu şekilde deneyimli emekli olmuş sağlık personellerine ihtiyaç söz konusu olduğunda arkadaşlarımız gönüllülük esasına göre ikamet ettikleri yerlerde katkı koyabilecekler” dedi.

Koronavirüste rakamlar katlanıyor: Ölü sayısı 9’a çıktı

medyabold
Devamını Oku »

Ürdün’de asker yolları tuttu: Sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Ürdün’de koronavirüsle mücadele kapsamında sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasağın ne kadar süreceği açıklanmadı.  Binlerce asker otoyollara konuşlandırıldı.

BOLD – Koronavirüs önlemleri kapsamında Ürdün’de cumartesiden (bugün) itibaren sokağa çıkma yasağı başladı. Yasakla ilgili bilgiyi Hükumet Sözcüsü Emced el-Adayile açıkladı.

10 milyon kişiyi etkileyecek yasakla beraber tüm iş yerleri kapandı. Acil durum ve temel hizmetler dışında vatandaşların sokağa çıkması yasaklandı. Bu yasağın ne kadar süreceği belirtilmedi.

Ürdün’de binlerce asker şehir içindeki ve ülke genelindeki otoyolları konuşlandırıldı. Ürdün’de Suriye, Irak, Mısır ve İsrail ile olan kara ve deniz sınırları kapatıldı ve salı gününden bu yana tüm uçuşlar askıya alındı.

medyabold
Devamını Oku »

İngiltere’de korona tedbirleri kapsamında çalışanların maaşının yüzde 80’ini devlet ödeyecek

İngiltere’de Başbakan Boris Johnson ve Maliye Bakanı Rishi Sunak, virüse karşı alınacak ekonomik önlemleri açıkladı. Çalışanların maaşının yüzde 80’ini devletin karşılayacak.

BOLD – İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomik etkilerine karşı alınan önlemleri açıkladı. Ülke tarihinde ilk kez iş yerlerine gidemeyen çalışanların maaşının yüzde 80’inin ayda 2 bin 500 pound kadarının devlet tarafından karşılanacağını duyurdu.

İnsanların işlerini kaybetmekten endişe duyduğunu bildiklerini anlatan Sunak, salgına karşı uygulanacak ekonomik müdahalenin çalışanların işlerini ve gelirlerini de koruyacağını aktardı.

Maliye Bakanı’nın açıkladığı önlemler şu şekilde:

  • İşe gitmeyen çalışanların maaşlarını tavanı maaşın yüzde 80’i ve 2 bin 500 pound olmak üzere hükumet ödeyecek.
  • Haziran ayının sonuna şirketlerin önümüzdeki çeyrek KDV ödemeleri ertelenecek. Bu ekonomiye 30 milyar pound verilmesi anlamına geliyor.
  • Bireylerin gelir vergisi ödemeleri ertelenecek.
  • Şirketlere işleri sekteye uğradığı için verilecek kredilere 12 ay boyunca faiz uygulanmayacak.
  • Sosyal güvenlik ödemeleri önümüzdeki 12 ay boyunca bin pound artacak.
medyabold
Devamını Oku »

Dünya Sağlık Örgütünden korona çağrısı: Sigara ve alkolü bırakın!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüse karşı koyabilmek için alkol ve sigarayı bırakma çağrısında bulundu.

BOLD – DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bugünkü basın brifinginde koronavirüs ile mücadelede etkin yöntemleri açıkladı. “Bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olacak sağlıklı ve yararlı gıda tüketin, alkol tüketimini sınırlayın, şeker içeren içeceklerden kaçının, sigara içmeyin. Virüsü kaparsanız sigara içmek, hastalığın ağır şekilde gelişme riskini artırabilir” dedi.

Ayrıca günde en az 30 dakikanın fiziksel aktiviteye ayrılması gerektiğini kaydeden Ghebreyesus, “Evinizden çalışıyorsanız uzun süre aynı pozisyonda oturmamaya özen gösterin. Kalkın ve her yarım saatte bir 3 dakikalık mola yapın” diye konuştu.

medyabold
Devamını Oku »

“Rusya, Çin ve İran koronavirüs hakkında dezenformasyon yayıyor”

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Rusya, Çin ve İran’ı koronavirüs hakkında dezenformasyon yaymakla suçladı. AB de kısa süre önce Rusya’nın yanlış bilgilendirme kampanyası yaptığına ilişkin rapor açıklamıştı.

BOLD – ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya, Çin ve İran’ı koronavirüs salgını hakkında çarptırılmış bilgi yaymakla suçladı. Basın toplantısında konuşan Pompeo, yanlış bilginin ABD’nin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı mücadeledeki eylemlerini karalamaya yönelik olduğunu belirtti. Bu ülkelere yalan bilgileri yaymalarına son vermeleri gerektiğini ‘doğrudan söylediklerini’ aktardı. Pompeo, “Bu bilgilerin Çin, Rusya ve İran gibi ülkelerden nasıl geldiğini net bir şekilde gördük” dedi.

Daha önce, Avrupa Birliği’nin (AB) Avrupa Dış İlişkiler Servisi (EEAS), Rusya’nın AB vatandaşlarını yeni tip koronavirüs hakkında yanlış bilgilendirmek için sosyal medyada büyük ölçekli bir kampanya başlattığına dair rapor hazırlamıştı. Rapor, Financial Times tarafından yayınlanmıştı.

Raporu değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, AB’yi koronavirüsten etkilenen ülkelere yardıma odaklanmayı çağırmıştı. Zaharova, Avrupa’nın asılsız Rusya karşıtı açıklamalarla kendi sorunlarını gizleme çabalarını ‘ahlaksızlık’ olarak nitelendirmişti.

medyabold
Devamını Oku »

Sosyal yardım alan 2 milyon haneye Mart sonunda 1000’er lira

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal yardım alan 2 milyon haneye 1000 lira destek verecek. Bakan Selçuk, ödemelerin Mart sonunda başlayacağını duyurdu.

BOLD – Koronavirüsle mücadele kapsamında ihtiyaç sahibi ailelere destek verileceği belirtildi. Yardımın detaylarını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk açıkladı.

Selçuk, “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında; hali hazırda bakanlığımızın düzenli sosyal yardımlarından faydalanan ihtiyaç sahibi 2 milyon hanenin tamamı 1000 TL nakdi destekten yararlanacak” dedi. Destekten yararlanmak için vatandaşların herhangi bir yere başvuru yapmasına gerek olmadığını belirten Selçuk, ödemelerin Mart ayının sonunda başlayacağı bilgisini paylaştı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı sonrasında söz konusu sosyal yardımın da aralarında olduğu 19 maddelik destek paketini açıklamıştı.

medyabold
Devamını Oku »

Bulgaristan’ın maskeleri Türkiye’den gidiyor

Bulgaristan Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov, koronavirüsün yayılmasını önleme malzemeleri konusunda ülkesine Türkiye’nin yardım ettiğini, Avrupa’dan şu ana kadar tek bir maske gelmediğini açıkladı.

BOLD – Krasimir Karakaçanov, Epicenter enformasyon ve analiz sitesine açıklama yaptı. “Maske konusunda bize Çin ve Türkiye yardım ediyor, yani devletin ve kurumlarının küresel ölçekteki rolü konusunda dünyaya biraz farklı bakan ülkeler” dedi.

Bulgar bakan, “Avrupa’da, ülke vatandaşlarıyla ilgilenebilecek tek yapının, direktifler dağıtan ve ulus devleti yok etmekte kullandığı eşcinsel evlilikler ve diğer icat edilmiş fikirlerle meşgul olan pahalı bir Avrupa bürokrasisi değil, ulus devletin kendisi olduğu ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

İKİLİ ARASINDAKİ ANLAŞMA

Bulgaristan geçen hafta Türkiye’den 50 bin maske, 100 bin koruyucu giysi ve 100 bin koruyucu gözlük almıştı. Bu yardım, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında varılan anlaşma kapsamında yapılmıştı.

Türkiye, 15 bin maske ve 85 bin koruyucu kostüm daha göndermeye hazır olduğunu açıklamıştı. Bulgaristan ayrıca Vietnam, Hindistan ve Çin’den de yardım alıyor.

medyabold
Devamını Oku »

Uyuşturucu olmadığı anlaşılınca işkencenin de üzerini örttüler

İstanbul Sultangazi Şehit Bülent Özkan Karakolu’nda ‘aracında uyuşturucu bulundurma’ iddiasıyla tutulurken işkence gören iki vatandaşın soruşturmasına savcılıktan takipsizlik kararı çıktı.

BOLD – Arabalarında uyuşturucu bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan ve Sultangazi Şehit Bülent Özkan Karakolu’nda sabaha kadar işkenceye uğrayan Naci Çelik ve Mehmet Emin Tunğ’un soruşturmasında takipsizlik kararı verildi.

POLİSLER HAKKINDA TAKİPSİZLİK KARARI VERİLMİŞTİ

Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığının verdiği kararda, araçta ki maddenin uyuşturucu değil parasetamol ve kafein içerdiği belirtildi. Şüphelilerin Emniyette uğradıkları işkenceye ilişkin de polisler hakkında takipsizlik kararı verilmişti.

SİVİL POLİS ARACI TARAFINDAN DURDURULDULAR

Naci Çelik, 26 Ağustos 2019’da otomobiliyle eve giderken yolda gördüğü akrabası Mehmet Emin Tunğ’u dur işareti yapması üzerine arabasına aldı. Kısa süre sonra hareket halindeki araç, bir sivil polis aracı tarafından durduruldu.

Naci Çelik ve Mehmet Emin Tunğ gözaltına alındı. Mehmet Emin Tunğ’a ait olduğu belirtilen poşette uyuşturucu madde ele geçirildiği öne sürüldü.

BAŞSAVCILIĞA GİDEREK İŞKENCECİ POLİSLERDEN ŞİKAYETÇİ OLDU

İddiaya göre Çelik ve Tunğ, götürüldükleri Sultangazi Şehit Bülent Özkan Karakolunda ayrı odalara konularak sabaha kadar coplarla işkenceye maruz kaldı. Çıkarıldığı Gaziosmanpaşa 1. Sulh Ceza Hâkimliğince serbest bırakılan Çelik, Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek kendisine karakolda işkence yapan polislerden şikâyetçi oldu. Başsavcılık, karakoldaki işkenceye takipsizlik kararı verdi.

ARAÇTAKİ MADDE UYUŞTURUCU ÇIKMADI

İki ismin gözaltına alınmasına ilişkin yürütülen soruşturmada ise Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı Terör, Kaçakçılık, Narkotik, Ekonomik ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nda takipsizlik kararı verildi.

Araçta bulunan maddelerin Adli Tıp Kurumu Kimya İhtisas Dairesi’nin inceleyerek rapor hazırladığının aktarıldığı kararda, araçta bulunan maddenin uyuşturucu içermediği, parasetemol ve kafein içerdiği belirtildi.

YETERLİ DELİLİN BULUNMADIĞI BELİRTİLDİ

Kararda, şüphelilerin üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair yeterli delilin bulunmadığı anlaşıldığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığından itiraf gibi faaliyet raporu: “Salgına hazırlıklı değiliz”

medyabold
Devamını Oku »

Koronavirüs teşhisi konulan profesörün son durumu

İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Dahiliye Profesörü Cemil Taşcıoğlu’nun son durumu hakkında bilgi paylaşan oğlu Onur Taşçıoğlu, “Bağışıklık sistemi virüsle büyük mücadelede” dedi.

BOLD – İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Dahiliye Profesörü Cemil Taşcıoğlu’nun koronavirüs testinin pozitif çıktığını oğlu Onur Taşçıoğlu duyurmuştu. Koronavirüs teşhisi konulan profesörün son durumunu Canan Kaftancıoğlu sordu. Kaftancıoğlu, Onur Taşçıoğlu’na sosyal medyadan mesaj göndererek, “Babanla ilgili son durum bilgisi alabilir miyiz? Bütün hastaları gibi biz öğrencileri de dört gözle iyi haberlerini bekliyoruz” dedi.

Onur Taşçıoğlu verdiği cevapta şunları söyledi: “Babam hala entube durumunda. Bağışıklık sistemi virüsle büyük mücadelede. Tüm uygulanabilecek ilaçlar veriliyor. Babam için oluşturulan sağlık kurulu hocaları, tüm tedavi opsiyonlarını neredeyse her gün bir araya gelip, tartışıp gerekeni yapıyorlar. Babam ve tüm kahramanlar için…” yanıtını verdi ve ‘alkış’ ifadesini paylaştı.

medyabold
Devamını Oku »

İnfaz erteleme beklenen tekliften hızlı yargılama çıktı

Koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyada hapishaneler boşaltılırken, AKP’nin Meclis Başkanlığına sunduğu yeni teklif, cezaevlerinin daha da dolmasını sağlayacak hızlı yargılama içeriyor. Muhalefet, infaz erteleme yerine hızlı yargılamanın getirilmesine tepki gösterdi.

BOLD – Uzun süredir çıkarılacağı ifade edilen ve salgın nedeniyle hızlanması gündeme gelen infaz erteleme ya da kısmi af, hızlı yargılama olarak TBMM’ye sunuldu. Düzenlemeyi yetersiz bulan muhalefet, tüm dünyadaki gibi salgından dolayı cezaevlerinin boşaltılmasına yönelik bir teklif getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

4 MİLYON DOSYA HIZLI BİR ŞEKİLDE SONUÇLANDIRILACAK

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre koronavirüs salgınının ardından vatandaşlar cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler için af niteliğinde düzenlemeler beklerken AKP, hızlı yargılama için kanun teklifi hazırladı. İkinci Yargı Paketi niteliğindeki teklifle yaklaşık 4 milyon dosyanın daha hızlı ve az masrafla sonuçlandırılmasının hedeflendiği ifade edildi.

E-DURUŞMA DÖNEMİ BAŞLATILIYOR

Teklifin yasalaşması durumunda hukuk davalarında “e-duruşma” dönemi başlatılacak. Taraflar, tanıklar, bilirkişiler ve uzmanlar, duruşmalara bulundukları yerden SEGBİS aracılığıyla katılabilecek. Ticaret mahkemeleri ile fikri ve sınai haklar mahkemelerinin il merkezlerinde kurulacak. Tüketici hakem heyetlerinin görevi kapsamında olmayan tüketici uyuşmazlıklarında dava açılmadan önce ara buluculuk zorunlu hale getirilecek. Dava şartı olan arabuluculuğa başvuru ücretsiz olacak.

TAHLİYELERİN ÖNÜ AÇILMALIYDI

AKP’nin Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda değişiklik öngören teklifinin zamansız olduğunu dile getiren TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi CHP Milletvekili Murat Emir, “Bütün dünya olarak ve ülkece salgınla mücadele ediyorken Adalet Bakanlığından beklenen çok daha acil ve önemli düzenlemeler vardı. Başta cezaevlerindeki yoğunluğu azaltmak ve tahliyelerin önünün açılmasıydı. Tüm dünya bunu yapıyor” dedi.

TUTUKLULARIN TAHLİYELERİ KOLAYLAŞTIRILMALIYDI

İktidarın yanlış öncelikler belirlediğini söyleyen Emir, “AKP’nin seçimlerden önce kısmi af sözü de vardı. Şu durumda ise beklentiler karşılanmadı. Teklif metnine bakınca yargılamanın hızlanmasına yönelik usul değişiklikleri bulunuyor oysa cezaevlerinde yüzde 60 oranında tutuklu var. Tutuklama bir tedbir olmaktan öte cezalandırılmaya dönüştü. Bu koşullarda tutukluların tahliyesinin kolaylaştırılmasına dönük tedbirlere öncelik verilmeliydi” dedi.

İNFAZ DÜZENLEMESİ İÇİN ACELE EDİLMELİ

HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, koronavirüsün cezaevlerinin de büyük bir sorun olduğunu belirterek, ülkelerin tüm olanaklarıyla mücadele ettiği koronavirüse karşı cezaevlerinin nüfusunun azaltılması gerektiğini ifade etti. İnfaz düzenlemesi için acele edilmesi gerektiğini söyleyen Dede, “Cezaevlerinde kalanların bağışıklık sistemi çöküyor. Kaygı uyandıran hususlar ortaya çıkmadan infaz düzenlemesi hayata geçirilmelidir” diye konuştu.

Koronavirüste rakamlar katlanıyor: Ölü sayısı 9’a çıktı

medyabold
Devamını Oku »

Jailed opposition leader’s wife calls for inmates’ release over COVID-19 worries

A jailed opposition party leader’s wife has called for the immediate release for inmates in Turkey in light of the coronavirus outbreak.

The call by the wife of Selahattin Demirtas, the former co-leader of the pro-Kurdish Peoples’ Democratic Party (HDP) who is currently behind bars, comes as the ruling AK Party works on a draft bill that will reportedly free nearly 100,000 inmates.

Basak Demirtas called on the Turkish authorities on Friday to suspend the imprisonments and to immediately release the prisoners, including her husband, due to the COVID-19 outbreak.

“This [the release] is required by universal law, as well as humanity. What is on all of us is to raise our voice [against the imprisonments amid the epidemic] before facing death in prisons,” Demirtas said in video footage released on her Twitter account.

Like many, she was not allowed to visit her husband for the first time during the 176 weeks he has been in jail because of precautionary measures taken in the prisons against the pandemic.

Including the ban on prison visits, Turkey’s ruling Justice and Development Party (AKP) government has started taking stricter measures since last week against the spread of the virus, such as suspension of education at schools and universities, cancellation of all congregational or collective worship.

Ankara also postponed all matches of soccer, basketball, volleyball, and handball, which were among the last to continue playing matches. 

The former HDP leader’s wife also added that the precautionary ban on the visits in the prisons is insufficient, referring to the unhealthy conditions there.

While crowded indoor gatherings are being canceled worldwide as they create the perfect conditions for the virus to spread, families of Turkish prisoners are demanding the release of their loved ones over worries of deadly novel coronavirus contagion.

Earlier this week, the Edirne High-Security Prison, where Selahattin Demirtas is kept, was alleged to have been quarantined. However, the Edirne Prosecutors’ Office later denied the claims.

On Friday, Turkey’s Justice Minister Abdulhamit Gul further stated that there had been no reports of any inmates contracting the coronavirus in the Turkish prisons.

Ever since a failed coup in July 2016, Turkey’s prisons have been overcrowded, with the number of inmates reaching 286,000 while the capacity is only 218,950, according to the ministry of justice.

The number increased following the putsch with the arrest of tens of thousands over terrorism charges, including journalists, academics, judiciary&security personnel, public officers, businesspeople.

The Justice Minister signaled on Friday that a law had been prepared to release around 100,000 prisoners.

On Wednesday, following the declaration of a 21-point economic package in a bid to curb the impact of the coronavirus pandemic on Turkey’s economy, Turkish President Recep Tayyip Erdogan ordered the justice minister to complete the preparation for the legislation, according to a report by daily Milliyet.

The law, which is expected to be brought to the parliament next week, will reportedly free nearly 100,000 prisoners, excluding those who were sentenced over sexual assault, narcotics, terrorism and recurring offenses.

Omer Faruk Gergerlioglu, an HDP MP and prominent rights advocate, reacted to the alleged scope of the draft law on Twitter.

“[The inmates who are] women with child, patients, elders, and the handicapped should be the first [to be freed]. You cannot say ‘there is no release for terrorists’ after deeming thought crime as terror and sending people to prisons. Do justice and treat equally!” the MP tweeted.

Turkey’s death toll from the coronavirus has reached 9 and a total of 670 people have been confirmed infected across the country as of late Friday.

The pro-Kurdish leader Demirtas, one of Turkey’s best-known politicians, has been in prison since November 4, 2016, on a number of offenses that include terror-related ones, facing 142 years in prison if found guilty in the main case.

The AKP accuses the HDP of having connections to the outlawed Kurdistan Workers Party (PKK), a separatist Kurdish group that has waged a decades-long armed struggle against the Turkish state.

Turkish lawyers demand urgent action for inmates over COVID-19 outbreak

The post Jailed opposition leader’s wife calls for inmates’ release over COVID-19 worries appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2020/03/21/jailed-opposition-leaders-wife-calls-for-inmates-release-over-covid-19-worries/
Devamını Oku »

20 Mart 2020 Cuma

Türkiye, salgına hazırlıksız yakalanmış

Koronavirüs vakaları Türkiye’de hızla artarken Sağlık Bakanlığına bağlı kurumların salgın hastalıklar konusunda yeteri kadar hazır olmadığı ortaya çıktı. Bakanlık, faaliyet raporunda personel sayısının ve eğitimlerinin yetersiz olduğunu itiraf etti.

BOLD – Salgınla mücadelede gözlerin çevrildiği Sağlık Bakanlığı, faaliyet raporunda personel sayısı ile sağlık araştırmalarının yetersiz olduğuna vurgu yaptı. Sağlık personelinin coğrafi dağılımında dengesizlikler bulunduğunu belirten bakanlık, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede erken uyarı ve cevap sistemi kapasitesinin geliştirilmesi gerektiğini” kaydetti.

BAKANLIK HAZIR OLMADIĞINI İTİRAF ETMİŞ

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre koronavirüs salgınıyla mücadelede gözlerin çevrildiği Sağlık Bakanlığı’nın 2019 Yılı Faaliyet Raporu’da itiraf niteliğinde açıklamalar yer aldı. Raporda, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede erken uyarı ve cevap sistemi kapasitesinin geliştirilmesi gerektiği belirtildi. Raporda ayrıca sağlık personel sayısının sağlık hizmet talebi ve kurumsal ihtiyacı karşılayamadığı, sağlık araştırmalarının sınırlı olduğu ve sağlık personelinin coğrafi dağılımının dengesiz olduğu belirtildi.

GÖREV TANIMLARI AÇIK VE NET DEĞİL

Personel arasındaki yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayanlardan yeteri kadar faydalanılmadığının da aktarıldığı raporda, personele ait çalışma ve sosyal alanların yetersiz olduğu dile getirildi. Raporda yabancı dil bilgisi iyi düzeyde olan personelin yeterince bulunmadığı belirtilerek, mesleki görev tanımlarının açık ve net olmadığı ifade edildi.

1 YILDA 500 BİN ŞİKÂYET GELDİ

Bir süre önce koronavirüs danışma hattına dönüştürüldüğü açıklanan 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’ne (SABİM) geçen yıl aylık ortalama 159 bin 644 başvuru geldi. SABİM’e yapılan 1 milyon 915 bin 730 başvurudan 915 bin 842’si bilgi almak için yapılırken 490 bin 186’sı ise şikâyet amaçlı yapıldı. Başvuruların 369 bin 711’inin Merkezi Hekim Randevu Sistemi için (MHRS), 92 bin 899’sının talep, 21 bin 843’ünün acil yardım talebi olarak yapıldığı bildirildi.

Türkiye’ye dönmek isteyenlere Saray’dan çağrı

medyabold
Devamını Oku »

Sağlıkçılara Erdoğan ve eşinden de alkış geldi

Koronavirüsle mücadelede büyük fedakarlık gösteren sağlıkçılar için alkış kampanyasına AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan da katıldı. Kampanyaya destek veren bir diğer isim de Melih Gökçek’ti. Gökçek, sağlıkçılardan daha çok Erdoğan’ı alkışladı… BOLD

medyabold
Devamını Oku »

Türkiye’ye dönmek isteyenlere Saray’dan çağrı

Fuat Oktay, yurt dışında geçici süre bulunan vatandaşların yerel saatle 17.00’ye kadar diplomatik temsilciliklere başvurmalarını istedi. Listede 8 ülke var…

BOLD – Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında Türkiye’ye yönelik uçuşları durdurulan ülkelerde geçici olarak bulunan ve ülkeye dönmek isteyen öğrencilerin isterlerse Türkiye’ye getirilebileceklerini bildirdi.

Oktay, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle, ?ülkemize yönelik uçuşları durdurulan İngiltere, İrlanda, İsviçre, Polonya, İtalya, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde geçici olarak bulunan ve ülkemize dönmek isteyen öğrencilerimizin 21 Mart Cumartesi yerel saatle 17.00’a kadar bulundukları ülkelerdeki diplomatik temsilciliklerimize başvurmaları halinde, planlanan süre içinde dönüşleri gerçekleştirilecektir. Vatandaşlarımızın yurda dönüşlerini Dışişleri, İçişleri, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı bakanlıklarımızla koordinasyon halinde THY ile sağlayacak ve Bilim Kurulu’nun tedbirleri kapsamında 14 gün karantina altında tutacağız” ifadelerini kullandı.

medyabold
Devamını Oku »

Tüm hastaneler koronavirüs için tahsis edildi

Sağlık Bakanlığı, genelgeyle tüm özel ve vakıf hastanelerini pandemi hastanesi ilan etti. Artık bu hastanelere müracaat edenlerin koronavirüs tanısı kesinleşinceye kadar kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunlu kılındı.

BOLD – Sağlık Bakanlığı yayımladığı genelgeyle tüm özel ve vakıf hastaneleri pandemi hastanesi ilan edildi. Sağlık Bakanlığı hastaneleri, devlet ve vakıf üniversitesi hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca koronavirüs şüphesi bulunanlar kabul edilip tedavi edilecek.

HASTANELERİN YÜKÜ AZALTILACAK

Sağlık Bakanlığı, sağlık kuruluşlarındaki yoğunluğun en aza indirilmesi ve sağlık personeli üzerindeki yükün azaltılması amacıyla bir genelge yayımladı. Genelgeyle bünyesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerden en az ikisinin bulunduğu özel ve vakıf hastaneleri de ‘pandemi hastanesi’ olarak nitelendirildi ve hastane yönetimlerinin alması gereken önlemler anlatıldı.

VAKA SAYISININ ARTMASI İLE İLGİLİ PLANLAMA DA YAPILACAK

Pandemi hastanelerinde, pandemi hastalarına ayrılmış bir klinik ve bir yoğun bakım ünitesi belirlenmesi istenen genelgede, “Vaka sayısının artması durumunda diğer yoğun bakım ünitesi ve servislerin hangi sıra ile ayrılacağı belirlenmelidir. Tedavisi başlamış ve devam etmesi gereken hastaların bulunduğu; onkoloji-hematoloji ve radyasyon onkolojisi klinikleri, organ nakil klinikleri ve kemik iliği nakil merkezlerindeki yataklar mümkün olduğu kadar normal olarak kullanılmaya devam edilecektir” denildi.

Korona tehdidi cezaevlerinde: Bir bardak çamaşır suyu verip koğuşu temizlettiler

medyabold
Devamını Oku »

Kolonya üreticilerinden salgın öncesi fiyattan üretim kararı

Kolonya üreticileri ve zincir marketler, koronavirüsle mücadele kapsamında vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için salgın öncesi fiyattan üretim yapıp satma kararı aldı.

BOLD – Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kolonya üreticilerinin yeni tip koronavirüs salgını öncesi dönemde uyguladıkları fabrika ve ulusal zincir perakende satış fiyatlarını artırmayacaklarını taahhüt ettiğini bildirdi.

KOLONYA ÜRETİMİ İÇİN YETERLİ HAMMADDE VAR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamada, salgın ile mücadele sürecinde vatandaşların ihtiyaç ve taleplerinin karşılanabilmesi için özel sektörle iş birliği ve koordinasyon içinde çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi. Açıklamada, kolonya ve dezenfektan üretiminin ham maddesi etil alkolün üreticilere arz edilebilmesi için 13 Mart tarihinde EPDK’nın kararıyla benzine etil alkol karıştırılması zorunluluğunun askıya alınmasıyla kolonya ve dezenfektan üretiminde arz güvenliğinin önemli ölçüde sağlandığı ifade edildi.

FİRMALAR FİYAT ARTIRMAMAYI TAAHHÜT ETTİ

Kolonya üreticilerinden Deva Holding (Boğaziçi Kolonyaları), Eczacıbaşı (Selin Kolonyaları), Eyüp Sabri Tuncer, Evyap (Duru Kolonyaları), Eser, Marmara Kolonyaları-Senso Kozmetik, Pereja, Rebul firmalarının salgın öncesi dönemde uyguladıkları fabrika ve ulusal zincir perakende satış fiyatlarını artırmayacaklarını taahhüt ettiklerine işaret edilen açıklamada, diğer kolonya ve dezenfektan üreticilerinden de aynı duyarlılık ve dayanışmanın beklendiği kaydedildi.

 

DSÖ duyurdu: Koronaya karşı 20 aşı geliştirildi

medyabold
Devamını Oku »

“İnfaz düzenlemesiyle alakalı son aşamaya geldik”

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, koronavirüs sonrası gündeme gelen infaz değişikliğiyle ilgili konuştu. “İnfaz düzenlemesiyle alakalı son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Önümüzdeki hafta Meclise sunacağız” dedi.

BOLD – AKP Grup Başkanvekili Muş, infaz değişikliğiyle ilgili düzenlemenin son aşamaya geldiğini kaydetti. Muş, şu açıklamaları yaptı:

“(İnfaz düzenlemesi) Mecliste önümüzdeki hafta diğer siyasi parti gruplarıyla görüşmeler yapacağız. Onlarla görüştükten sonra teklifimizi nihai hale getirip Meclis Başkanlığına sunacağız. İnfaz düzenlemesiyle alakalı son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Mecliste önümüzdeki hafta diğer siyasi parti gruplarıyla görüşmeler yapacağız. Onlarla görüştükten sonra teklifimizi nihai hale getirip Meclis Başkanlığına sunacağız.”

 

medyabold
Devamını Oku »

Kan grubu A olanlarda koronavirüs görülme olasılığı daha yüksek

Çin’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları üzerinde yapılan bir araştırma, A grubu kana sahip olanlarda virüsün görülme riskinin arttığını ortaya koydu.

BOLD – Çinli uzmanların, 2 bin vaka üzerinde yürüttüğü çalışmaya, “Medrxiv.org” sitesinde yayımlanan makalede yer verildi.

Çin’in Kovid-19 salgınının merkez üssü konumundaki Vuhan kenti ile Şıncın’da 2 bin yeni tip koronavirüs vakası üzerinde yapılan ve bu grubun sağlıklı kişilerle karşılaştırıldığı çalışma, kan grubu A olanlarda daha yüksek yeni tip koronavirüs görülme oranı ve daha ağır semptomlar geliştirmeye eğilim tespit edildi.

KAN GRUBU SIFIR OLANLAR DAHA DİRENÇLİ

Öte yandan kan grubu sıfır olanların yeni tip koronavirüse karşı önemli ölçüde daha dirençli olduğu gözlendi.

Vuhan’da Kovid-19 nedeniyle ölen 209 hastadan 85’inin kan grubu A iken, sıfır kan grubuna sahip ölen hasta sayısı 52 oldu. Bunun sıfır kan grubunda, “yüzde 63 daha az ölüm” anlamına geldiği ifade edildi.

Vuhan Üniversitesi Congnan Hastanesi Kanıta Dayalı ve Dönüşümsel Tıp Merkezinde görevli Vang Şinghuan, “A grubu kana sahip kişiler, enfeksiyon riskini azaltmak için özellikle daha güçlü kişisel korunmaya ihtiyaç duyuyor.” değerlendirmesini yaptı.

Fransa’daki ünlü Pasteur Enstitütüsü, koronavirüsü 2004’te icat ettiği iddiasını yalanladı

medyabold
Devamını Oku »

Sunucu Burak Akkul yoğun bakımda, eşi karantinada

Çok Gezenti programı sunucusu Burak Akkul, koronavirüs sebebiyle tedavi gördüğü hastanede durumu kötüleşince yoğun bakım ünitesine kaldırıldı. Eşi Seda Akkul da karantinaya alındı.

BOLD – Koronavirüs (Kovid-19) testi pozitif çıkan Çok Gezenti programı sunucusu Burak Akkul, durumu ağırlaşınca yoğun bakıma kaldırıldı. Eşinin durumunu öğrendiği için sinir krizi geçiren Seda Akkul ise kusma ve baş ağrısı şikâyetlerinden dolayı karantinaya alındı.

TEDAVİSİ SÜRERKEN DÜN AKŞAM YOĞUN BAKIMA ALINDI

Seda Akkul’un ağabeyi Hüseyin Arslan sosyal medyadan son durumu şu ifadelerle duyurdu:

“Merhaba. Ben Burak Akkul’un kayınbiraderiyim. Seda Akkul’un abisi. Burak bildiğiniz üzere hastanede tedavisi süren Corona teyit edilmiş olarak yatıyorken dün akşam üzeri yoğun bakım ünitesine alındı.

HABERLER VE DUYGUSAL KİŞİLİĞİ MÜCADELESİNDE YORDU

Okuduğu haberler ve duygusal kişiliği, mücadelesinde yorucu bir hal aldı. Bu nedenle ilaç verilmek suretiyle uyku halinde tedavisine devam ediliyor. Bugün akşam saatlerinde hastaneye giderek doktoruyla görüştüm ve ellerinden gelen en iyi şekilde Burak’la ilgilendikleri bilgisini aldım.

AİLESİ OLARAK KORKUYOR PANİKLİYORUZ

Bununla beraber hepinizden bir ricam, bir itirazım var. Bu gibi ‘Burak Akkul vefat etti, Burak öldü’ gibi kesin ifadeler tamamen vicdandan yoksun, acımasız bir şekilde bizleri, ailesini ve sevenlerini dehşete düşürüyor. Hatta Burak öldü mü? diye sorduğunuzda bile, biz hemen, tekrar hastaneye nasıl ulaşır bu bilgiyi nasıl teyit ederiz diye, korkuyor panikliyoruz.

BÜNYESİ ZAYIFLAMIŞ EŞİNİN YANINDA KARANTİNAYA ALINDI

Seda, Corona etkisinden kurtulmak üzereydi, çok güçlüydü, ayaktaydı, her zaman öyledir dağ gibi kardeşim. Dün tüm gece uyuyamamış ağlamış, inanın çok az ağlar. Bünyesi zayıflamış, zaten bir lokma yiyemiyor günlerdir, bugün ne ateş, ne baş ağrısı, sürekli sinir krizi halinde ağladığı ve kustuğu için eşinin yanında karantinaya alındı.”

Diyanet ‘umreciler’ için tedbirde geç kaldı

medyabold
Devamını Oku »

Diyanet ‘umreciler’ için tedbirde geç kaldı

Umreden Türkiye’ye dönen vatandaşların koronavirüs riskine rağmen bütün ülkeye yayıldığını ifade eden CHP Milletvekili Servet Ünsal, “Diyanet önlem almakta geç kaldı. Süreç yanlış yönetildi” dedi.

BOLD – Koronavirüs salgının yayılma tehdidi sebebiyle, Mekke’de Kabe çevresinin dahi neredeyse boş kaldığı bir dönemde umre seyahatinden Türkiye’ye dönen binlerce vatandaşın tüm ülkeye dağıldığını belirten CHP Milletvekili Servet Ünal, Diyanet İşleri Başkanlığını (DİB) eleştirdi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI SÜRECİ YANLIŞ YÖNETTİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda Torba Kanun Teklifi görüşmelerinde konuşan Ünal, Diyanet’in önlem almakta geç kaldığını kaydederek sürecin yanlış yönetildiğini ifade etti.

Umreden dönenlerin öğrenci yurtlarına yerleştirilmesine de değinerek şunları dile getirdi:

CUMA İBADETİ İÇİN NET ÖNLEMLER ÖNCELİKLE ALINMALIYDI

“Gece vakti çocuklar, öğrenciler darmadağın edildi, battaniyesini alan otobüs duraklarına gitti. Yurt dışından gelen herkese en net, istisnasız on dört gün kuralı uygulansın. Kalabalık yaratmak risk taşıdığından, cuma ibadeti alanları için daha net önlemler öncelikle alınmalıydı. Diyanet bu konuda da gecikti. Bu salgında her günün hatta her saatin büyük önemi var.”

SAĞLIK BAKANI DİYANET’E SÖZ GEÇİREMEDİ

İyi Parti Milletvekili Ayhan Altıntaş da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın başta toplu ibadetten vazgeçilmesi. gereken tedbirler konusunda Diyanet’i ikna edemediğini kaydetti.

“Hastanelerde temizlik ürünleri, tuvalet kağıdı, kağıt havlu yok. Sağlık personeline verilecek maske, eldiven gibi en temel ihtiyaçlar piyasada bulunmuyor. Hastalar gelse solunum destek cihazımız yetersiz. Sayın Bakan bu konularda hiç şeffaf değil, açıklamaları panik önlemeye yönelik. Diyanet’e söz geçiremedi, çaresiz günü kurtarmaya çalışıyor” diyerek tepki gösterdi.

ENSTİTÜYÜ KAPATTINIZ, YERLİ AŞI ÜRETİMİNİ BİTİRDİNİZ

Virüs salgını karşısında Türkiye’nin aşı bulunmasını beklediğini söyleyen CHP Milletvekili Çetin Arık ise “Türkiye olarak bu aşıyı üretebilir miyiz? Maalesef hayır. Çünkü yerli ve milli aşımızı üreten, viral enfeksiyonların tanı ve tedavisinde büyük başarılara imza atan, cumhuriyetle yaşıt Doktor Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nü kapattınız, yerli aşı üretimini bitirdiniz. Şimdi avuç dolusu para ile alınan grip aşısı, yakın geçmişte yurtta üretilmekteydi” şeklinde konuştu.

TÜBİTAK’A AYRILAN BÜTÇENİN TAM BEŞ KATI

Birçok icracı bakanlığın bütçesini geride bırakan Diyanet’e aktarılan ödeneğin büyüklüğüne de dikkati çeken Arık, “Diyanet’e ayrılan bütçe, TÜBİTAK’a ayrılan bütçenin tam beş katı” dedi.

Salgın yayılırken Sağlık Bakanlığı personel ihracına devam ediyor

medyabold
Devamını Oku »

Netflix ve YouTube’dan yayın kalitesine virüs ayarı

Netflix ve YouTube koronavirüs salgını sebebiyle yayın kalitesini düşürme kararı aldılar.

BOLD– Dünyanın en büyük çevrimiçi yayın platformu Netflix ve en büyük video paylaşım sitesi Youtube Avrupa’daki yayın kalitelerini düşürdüler. Her iki şirketin gerekçesi artan internet trafiği.

HERKES EVDE OLUNCA KULLANIM ARTTI

Netflix’in ardından YouTube da koronavirüs nedeniyle insanların evden çalışmaya başlaması nedeniyle internet kullanımındaki büyük artış yüzünden Avrupa Birliği ülkelerinde yayın kalitesini düşüreceğini açıkladı.

Netflix ve YouTube’ın kaliteyi düşürme kararlarında, Avrupa Birliği’nin bu yöndeki çağrısı etkili oldu. AB’nin sorumlu yöneticisi Thierry Breton, internette oluşan aşırı yükün azalması için çevrimiçi ve video paylaşım platformlarından gerekli adımları atmalarını istemişti. Bu çağrı, videoların internet trafiğindeki yeri ve online yayın platformlarının insanlar evlerinde olacağı için daha çok kullanıldığı göz önüne alınarak yapıldı. Avrupa Birliği, internette önceliğin online sağlık ve eğitim uygulamalarına verilmesini istiyor.

YouTube’un kalite düşürme uygulaması şimdilik 30 gün sürecek ve Brexit’e rağmen İngiltere’yi de kapsayacak.

medyabold
Devamını Oku »

Manisa Cezaevinde sular topraklı akıyor

İnfaz değişikliğinin yeniden gündeme geldiği bugünlerde cezaevlerindeki sorunlar bitmiyor. Manisa’da tutuklular bir haftadır topraklı su kullanıyor.

BOLD ÖZEL- Adalet Bakanlığı, koronavirüsü nedeniyle cezaevlerinde karantina koğuşu oluşturmak, telefon görüşlerini artırmak dışında herhangi bir önlem almıyor. Var olan sorunları da çözmüyor.

Bir tutuklu yakınının verdiği bilgiye göre Manisa Cezaevinde bir haftadır sular topraklı akıyor. Su deposunda problem olduğu için tutuklulara topraklı su verildiği belirtiliyor.

 

Cezaevlerine koronavirüs affı: 100 bin tahliyeyi getirecek infaz indirimi gündemde

medyabold
Devamını Oku »

Şüphelilerin yönlendirildiği aile hekimliklerinde malzeme yetersiz

Sağlık Bakanlığı, kurduğu koronavirüs destek hattı ile belirti gösterenleri aile hekimlerine gitmelerini istiyor. Aile hekimleri de kendilerine dağıtılan malzemelerin yetersiz olduğuna dikkat çekiyor. Aile hekimliklerine maske yazdırmak için gelenler de büyük yoğunluk oluşturuyor.

BOLD – Türkiye’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4’e, vaka sayısı da 359’a yükselirken, hastanelerde hâlâ malzemeler eksik. Hastalık belirtisi gösterenlerin yönlendirildiği aile hekimliklerinde ise malzeme yetersiz.

MASKE VE ELDİVEN YOK

BirGün’den Burcu Cansu’ya konuşan TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Filiz Ünal, birinci basamak sağlık kuruluşlarında ciddi bir malzeme eksikliği sorunu olduğunu belirtti. Ünal, “İtalya’da 600 aile hekiminin 100’ü salgına yakalandı ve iki hekim hayatını kaybetti. Türkiye’de de malzeme eksikliği böyle devam ederse İtalya’daki tablodan daha vahim bir tablo ile karşılaşmamız kaçınılmaz. Çalıştığım aile hekimliğine sadece 10 günlük maske dağıtıldı, eldiven ve önlük hiç yok. Şüpheli hastalar için kullanabileceğimiz test kitleri ise bizlere verilmedi” dedi.

HASTANIN YÖNLENDİRİLMESİNDE SORUNLAR YAŞANIYOR

Birinci basamak sağlık kuruluşlarında gebe, yaşlı ve kronik hasta takibinin yapıldığını belirten Ünal, “Gebe ve bebekli kadınlara sabah erkenden gelmeleri için randevu veriyoruz. Yaşlı ve kronik hastaların ise yoğunluk oluşturmayacak şekilde gelmesini sağlamaya çalışıyoruz fakat çok mümkün olmuyor. Öksüren ya da yüksek ateşi olan bir hasta geldiğinde ayrı bir odada muayenesini sağlıyoruz ama sonrasında o hastanın takibi ve yönlendirmesi konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

ÇALIŞMA SAATLERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ

Aile Sağlığı Merkezleri ile ilgili yeni düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizen Ünal, “Çalışma biçimi yeniden düzenlenmeli. 08.00-12.00 saatleri arasında aşılama, gebe-bebek takibi gibi koruyucu sağlık hizmetleri, 13.00-15.00 saatleri arasında rutin hasta muayene ve kontrol hizmetleri verilmeli, 15.00-17.00 saatleri günlük raporların tutulması, eğitim çalışmaları ve temizlik faaliyetleri için ayrılmalı. Sağlık çalışanlarının gereksinim duyduğu kişisel koruyucu donanımlar hızla karşılanmalı” dedi.

AİLE HEKİMLİKLERİNDE MASKE KUYRUKLARI OLUŞTU

En büyük yoğunluklarının maske yazdırmaya gelen kronik hastalar olduğunu belirten Ünal, “Maskelerin reçetesiz alınmayacağı açıklandı ve kronik hastalar maske yazdırmak için aile sağlığı merkezlerine akın etmeye başladı. İnsanlar kaygılanmakta haklı ancak maske için reçete yazdırmak için geldiklerinde virüs kapabilirler. Raporu olan hastalara maske direkt eczaneden verilmelidir. Böylece hastaların kurum kurum gezmesi engellenmiş olur” dedi.

Mustafa Koçak’ın anne ve babası: Ayaklarının altı patladı yürüyemiyor

medyabold
Devamını Oku »

Koronavirüs günlüğü: Ölenlerin sayısı 10 bini aştı, İtalya can kaybında Çin’i geçti

Dünya genelinde görülen vaka sayısı 245 bini aştı. Şu ana kadar hastalananların 88 bini iyileşti. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 10 bini geçti. İtalya, can kayıplarında Çin’i geride bıraktı.

BOLD – Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yol açtığı hastalığa yakalananların sayısı 245 bini aştı. Hastalık nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 10 bin 28 olarak belirlendi. Ölü sayısı, son iki günde 2 binden fazla arttı.

Çin’de ortaya çıkan ve 178 ülkeye yayılan virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının en yüksek olduğu ülke ise İtalya oldu.

ÇİN’DE YENİ VAKASIZ İKİNCİ GÜN

Koronavirüsün ilk kez ortaya çıktığı Çin’de iki gündür yeni vakaya rastlanmadı. Çin Ulusal Sağlık Dairesinden yapılan açıklamada, ülke içinde ikinci günde de hiçbir yeni vakaya rastlanmazken, Çin’e yurt dışından gelen 39 vatandaşta virüs tespit edildiği bildirildi.

Çin’e yurt dışından gelenler 14 gün karantinada kalmak zorunda. Çin’de şimdiye dek toplam 80 bin 967 koronavirüs vakası kayıtlara geçirildi. Ölü sayısı ise 3 bin 248 olarak açıklandı.

Ülkede koronavirüs bağlantılı ölüm oranları da ciddi şekilde düştü. Dün 3 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle, salgının başladığı Aralık ayı sonundan bu yana ölenlerin toplam sayısı 3248’e çıktı. Ancak Çin hükumetinin verdiği sayıların gerçeği yansıtmadığı iddiaları da mevcut.

Çin ve uluslararası gözlemciler, Çin’de vaka sayısındaki düşüşün ciddi yasaklar ve karantinalarla gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

İTALYA’DAKİ CAN KAYBI ÇİN’İ GEÇTİ

İtalya’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı hastalığın çıkış yeri olan Çin’i geçti. Hükumet karantina koşullarını sıkılaştırmaya hazırlanırken hastaneler yoğunlukla baş etmekte zorlanıyor.

İtalya’da son 24 saatte 427 ölüm kayda geçirildi; böylece salgının ülkede görülmeye başlandığı 21 Şubat’tan bu yana ülke genelinde ölü sayısı 3 bin 405’e çıktı. Çin’de Ocak ayının başından bu yana koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısıysa 3 bin 245.

İtalya’da doğrulanan vaka sayısıysa Çin’e göre çok daha düşük. Ülkede 41 bin 35 kişinin koronavirüs taşıdığı tespit edildi. Bu rakam Çin’deyse 80 bin 907.

İTALYA’DA DOKTORLAR TEHLİKE ALTINDA

Ulusal Pratisyenler Federasyonu Genel Sekreteri Paola Pedrini, salgının İtalyan doktorları da ciddi bir şekilde tehdit ettiğini belirterek, sadece Bergamo bölgesinde 600 doktordan 110’nun hasta olduğunu söyledi.

Paola Pedrini, “Durum şubat ayından bu yana hiç iyiye gitmiyor. Maske ve eldivenler geldi ama yeterli değil.” diyerek içinde bulundukları durumu özetledi.

İSRAİL, FİLİSTİN’E GİRİŞ-ÇIKIŞLARI KAPATIYOR

İsrail’in, yeni tip koronavirüsle mücadele için gelecek pazardan itibaren tüm Filistin topraklarını giriş-çıkışlara kapatma konusunda kararlı olduğu belirtildi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “İsrail, gelecek pazardan itibaren tüm Filistin topraklarını kapatma kararı almaya yöneliyor” ifadeleri yer aldı.

İsrail Sağlık Bakanlığı son olarak ülkede 104 kişide daha Kovid-19 tespit edildiğini toplam vakanın 677’ye ulaştığını duyurmuştu.

ABD’DE 40 MİLYON İNSANA ‘EVDE KALMA’ EMRİ

ABD’nin California eyaletinde yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle eyalet genelinde ‘evde kalma emri’nin çıkarıldığı belirtildi.

California Valisi Gavin Newsom, Perşembe akşamı eyaletin 40 milyon sakinini kapsayacak şekilde ‘evde kalma emri’ verdi.

Valinin emri çerçevesinde, insanlardan evlerinde kalmaları istenirken, tıbbi ve gıda gibi asli ihtiyaçların temini için ise evlerden çıkılabileceği kaydedildi.

HOLLANDA SAĞLIK BAKANI İSTİFA ETTİ

Hollanda’da çarşamba akşamı yeni tip koronavirüs oturumunda bayılan Sağlık, Refah ve Spor Bakanı Bruno Bruins istifa etti.

Bayılma sonrası Twitter hesabından paylaşımda bulunan Bruins, “Yoğun geçen haftaların yorgunluğuyla bayıldım, şimdi kendimi daha iyi hissediyorum” ifadesini kullanmıştı.

Bruins’in aşırı yorgunluktan dolayı istifa ettiği belirtildi.

FRANSA’DA VİRÜS ÜLKENİN TAMAMINA YAYILDI

Fransa’da koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 372’ye, vaka sayısı 10 bin 995’e çıktı.

Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Jerome Salomon, düzenlediği basın toplantısında, virüs tespit edilen kişi sayısının 1861 artarak 10 bin 995’e yükseldiğini belirtti. Virüsü taşıyanların arasında yoğun bakımda tedavi gören kişilerin sayısının 1122’ye çıktığını aktaran Salomon, salgının ülkenin tamamına yayıldığını söyledi.

VİRÜSÜ BULAŞTIRARAK ÖLÜME SEBEP OLMANIN CEZASI 15 YIL

Romanya’da hükumet, koronavirüs salgını kapsamında alınan önlemlere uymayan ve bu nedenle bir başkasına virüs bulaştırıp ölümüne yol açanların 15 yıl hapis cezasına çarptırılacağını duyurdu.

Yeni düzenlemeye göre virüs taşıdığını bildiği halde, yetkililerin yönlendirmelerine uymayan ve virüsü yayarak üçüncü kişilerin ölümüne neden olan hastalar hakkında yasal işlem başlatılacak.

Romanya’da şu ana kadar 277 koronavirüs vakası açıklanırken henüz virüsten dolayı hayatını kaybeden olmadı.

DSÖ: AFRİKA’DA 34 ÜLKEYE SIÇRADI

Birleşmiş Milletler (BM), koronavirüsün Afrika’da hızla yayıldığını ve 1,3 milyar nüfuslu kıtayı tehdit ettiğini bildirdi.

BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü’nün Afrika Direkötürü Matshidiso Moeti, 10 gün önce kıta genelinde sadece 5 ülkede Kovid-19 vakasına rastlandığını ancak şu anda bu rakamın 34 ülkeye çıktığını söyledi.

Moeti’nin basın toplantısının ardından Dünya Sağlık Örgütü, Afrika genelinde Kovid-19 nedeniyle 17 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

AB, STRATEJİK TIBBİ MADDE STOKLAYACAK

Avrupa Komisyonu, yeni tip koronavirüs nedeniyle koruyucu maske ve solunum cihazı gibi stratejik tıbbi malzeme stoklamaya hazırlanıyor.

Yapılan yazılı açıklamada, üye ülkelerin tıbbi malzeme stokunu acil durumlarda kullanabilecekleri ifade edildi.

Söz konusu stoklarda, solunum cihazı, yoğun bakım ekipmanları ve maske gibi kişisel koruyucu ekipmanların yer alacağı bildirildi. Bunun yanı sıra çeşitli laboratuvar malzemelerinin de depolanacağı duyuruldu.

Karar 20 Mart’ta yürürlüğe girecek. Stoka ev sahipliği yapan ülkeler ekipmanları tedarik etmekle yükümlü olacak.

AB Komisyonu’nun ilk aşamada 50 milyon euro bütçe ile stok finansmanının yüzde 90’ını gerçekleştireceği belirtildi.

TRUMP, İLAÇ SÜREÇLERİNİN HIZLANDIRILMASINI İSTEDİ

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüse karşı aşı geliştirilene kadar ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) virüse karşı tedavi geliştirme sürecini hızlandırmalarını istedi. Başkan Trump FDA’den geçerliliğini artık yitirmiş kuralları ve bürokratik engelleri kaldırmaları talimatını verdiğini belirtti.

Trump Başkan Yardımcısı Mike Pence’in liderliğinde oluşturulan Koronavirüs Görev Gücü’nün günlük basın brifingi sırasında açıklama yaptı. Koronavirüse karşı aşı geliştirilmesi çalışmaları devam ederken daha önce başka hastalıklar için kullanılmış olan ilaçların korona tedavisinde kullanılabileceğini söyledi.

BM’den uyarı: Salgın yayılırsa milyonlarca insan ölecek!

medyabold
Devamını Oku »

Korona günlerinde adaletsizlik: Tutuklu gazetecileri bırakın

Haberin Var Mı İnisiyatifi, koronavirüs tehdidine karşı başlattığı sosyal medya kampanyası ile tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

BOLD – Onlarca gazetecinin haberleri nedeniyle tutuklu bulunduğu Türkiye’de, tutuklu meslektaşları için yakın zaman önce Haberin Var Mı İnisiyatifi oluşturan gazeteciler koronavirüs (Kovıd-19) salgını nedeniyle oluşan tehdide dikkat çekerek, #TutukluGazetecilereÖzgürlük etiketiyle sosyal medya kampanyası başlattı.

İnisiyatif, kampanya ile tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Tutukluluğun bir halk sağlığı sorunu olduğu ifade edilen kampanya ile “Cezaevinde salgın başlarsa sorumluluğu kim üstlenecek?” diye soruldu.
#TutukluGazetecilereÖzgürlük etiketiyle paylaşılan metnin tamamı şöyle:

“Korona Günlerinde Gazetecilere Özgürlük!

Koronavirüs Türkiye’ye geç geldi, en azından öyle sanıyoruz.

Vaka sayısı şimdilik sağlık sistemini zorlamayacak düzeyde, en azından öyle düşünüyoruz.
Can kaybımızın sınırlı olduğu söyleniyor, en azından öyle umuyoruz.

Lakin şundan eminiz: İçinde yüzden fazla gazetecinin, pek çok siyasetçinin, öğrencinin de bulunduğu hapishanelerin doluluk oranı kapasitenin çok üzerinde. Bazı hapishanelerde nefes almak bile güç.
Soruyoruz!

İngiltere’de bir mahkumda koronavirüs tespit edilmişken Türkiye hapishanelerinde de bu virüs görülürse ne olacak? Tutukluluk bir halk sağlığı sorunudur. Cezaevinde salgın başlarsa sorumluluğu kim üstlenecek?
İtalya ve İran koronavirüs nedeniyle binlerce siyasi tutuklu ve hükümlüyü tahliye etti. TCK’ye göre de tutuklama bir tedbirdir ve tutuksuz yargılama esastır. Dünyada koronavirüs tehdidi nedeniyle sınırlar kapatılmışken, gazetecilerin kaçacağına dair iddiaların gerçekliği yoktur!

Sırf yaptıkları haberlerden, attıkları tweetlerden veya söyledikleri sözlerden dolayı dört duvar arasında tutulan tüm gazeteciler ve hayatları tehlikede olan tüm tutuklular tahliye edilsin!
Hemen şimdi.”

medyabold
Devamını Oku »

Resmi işsiz sayısı 4.5 milyon sınırına dayandı

Türkiye İstatistik Kurumu, 2019 yılı işsizlik oranını yüzde 13,7 olarak açıkladı. TÜİK verilerine göre işsiz sayısı bir önceki yıla göre 932 bin kişi artarak 4 milyon 469 bin kişi oldu. Tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 16 ile rekor kırdı.

BOLD – Türkiye’de 2019 yılı işsizlik 2,7 puan artarak yüzde 13,7 oldu. Resmi işsiz sayısı bir önceki yıla göre 932 bin kişi artarak 4 milyon 469 bin kişiye çıktı.

TARIM DIŞI İŞSİZLİK YÜZDE 16

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılında bir önceki yıla göre 932 bin kişi artarak 4 milyon 469 bin kişi oldu. İşsizlik oranı da 2,7 puanlık artış ile yüzde 13,7 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 3,1 puanlık artış ile yüzde 16,0 oldu. İşsizlik oranı 2,7 puanlık artış ile yüzde 13,7 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 3,1 puanlık artış ile yüzde 16,0 oldu.

İŞ GÜCÜNE KATILIM ORANI YÜZDE 53

İstihdam edilenlerin sayısı 2019 yılında bir önceki yıla göre 658 bin kişi azalarak 28 milyon 80 bin kişi, istihdam oranı ise 1,7 puanlık azalış ile yüzde 45,7 oldu. İş gücüne katılma oranı yüzde 53,0 olarak gerçekleşti. İş gücü 2019 yılında bir önceki yıla göre 275 bin kişi artarak 32 milyon 549 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0,2 puanlık azalış ile yüzde 53,0 olarak gerçekleşti.

GENÇLERDE İSTİHDAM ORANI YÜZDE 33,1

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yıla göre 5,1 puan artarak yüzde 25,4, istihdam oranı ise 1,9 puan azalarak yüzde 33,1 oldu. Aynı dönemde iş gücüne katılma oranı 0,4 puanlık artışla yüzde 44,4 seviyesinde gerçekleşti. Ne eğitimde ne de istihdamda olanların oranı ise bir önceki yıla göre 1,5 puanlık artışla yüzde 26,0 seviyesinde gerçekleşti.

Mustafa Koçak’ın anne ve babası: Ayaklarının altı patladı yürüyemiyor

medyabold
Devamını Oku »

Yurt genelinde bank operasyonu: Kırklareli’nde koronavirüs nedeniyle banklar kaldırıldı

Kırklareli’nde belediye ekipleri, tüm uyarılara rağmen şehrin çeşitli noktalarındaki banklara vatandaşların oturması üzerine koronavirüs tedbirleri kapsamında bankları kaldırdı.

BOLD – Kırklareli’nde belediye ekipleri, kent genelinde taksiler, taksi durakları, minibüsler, ibadethaneler, okullar ve otogar gibi halkın en çok kullandığı toplu yaşam alanlarını dezenfekte ederek, vatandaşlara, uyarıların yer aldığı broşürleri dağıttı.

Tüm uyarılara rağmen vatandaşlarını banklarda oturduğu bilgisine ulaşan ekipler, harekete geçti. Ekipler, beton zemine montajlı bankları söktükten sonra kamyonetle belediye şantiye alanına götürdü.

Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların sağlığını korumak için tedbirler almaya devam ettiklerini söyledi. Kalabalık alanlardan herkesin uzak durması gerektiğini anlatan Kesimoğlu, salgının yayılmasını önlemek için vatandaşların evlerinden zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamasını istedi. Kesimoğlu, kent genelindeki parklar ve çeşitli alanlarda bulunan bankların kaldırıldığını ifade etti.

Daha önce de Denizli’de yaşlılar koronavirüs uyarılarına uymayınca, belediye meydandaki bankları sökmüştü.

İstanbul Adliyesinde ‘korona’ karantinası

medyabold
Devamını Oku »

Salgın yayılırken Sağlık Bakanlığı personel ihracına devam ediyor

Türkiye’yi hızla kuşatan koronavirüs salgını devam ederken dahi Sağlık Bakanlığının personel ihracına devam ettiği açıklandı. SES Genel Sekreteri Pınar İçel, “Bakanlık hekimleri göreve başlatmalı” dedi.

BOLD – İktidarın yürüttüğü koronavirüsle mücadele sürecine dahil edilmediklerini belirten Türk Tabipleri Birliği (TBB) ve Sağlık ile Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili kamu kurumlarını eleştirdi.

BİR YANDA VİRÜS SALGINI DİĞER TARAFTA İHRAÇ VAR

SES Genel Sekreteri Pınar İçel, bu süreçte bile Sağlık Bakanlığının ihraçlara devam ettiğine dikkat çekti.

“Bu kadar ciddi bir salgın ile uğraşırken Bakanlığın derdinin elindeki iş gücünü ihraç etmek olması anlaşılır gibi değil. Binlerce ihraç var, güvenlik soruşturması sebebiyle işe başlatılmayan ve ataması yapılmayanlar var. Bakanlık bu hekimleri göreve başlatmalı ki iş gücüne duyulan ihtiyaç tamamlansın” diye konuştu.

YOL HARİTASI TOPLANTISINA ÇAĞRILMAMAYA TEPKİ

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman ise AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Çankaya Köşkü’nde gerçekleşen koronavirüsle mücadeleye dair yol haritası toplantısına çağrılmamalarına tepki gösterdi.

MUHALEFET EDİYORSUNUZ ELEŞTİRİSİ ALMIŞLAR

Adıyaman, “Sağlık emekçilerini temsil eden meslek odası olarak bu krizi birlikte aşabileceğimizi düşünüyoruz. ‘Gelin bu krizi birlikte çözelim’ diyoruz fakat sürece dahil edilmiyoruz” dedi.

TTB’nin sürecin başından itibaren eksikleri ve uyarıları sıraladığını ancak ‘muhalefet ediyorsunuz’ eleştirisi aldıklarını kaydetti.

Yalman’ın ölümü sonrası orduevinde korona alarmı

medyabold
Devamını Oku »

TFF, Süper Lig’in başlangıcı için üç tarih belirledi

Liglerin tatil olmasının ardından TFF yeni başlangıç tarihi için üç seçenek oluşturdu. 17 Nisan, 24 Nisan ve son olarak da 8 Mayıs tarihleri öne çıktı. Koronavirüs salgınının durumuna göre tarihler güncellenecek.

BOLD – Türkiye Futbol Federasasyonu (TFF), Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Kulüpler Birliği’nin kararı doğrultusunda Süper Lig’i süresiz olarak durdurma kararı aldı. EURO 2020’nin de ileri bir tarihe ertelenmesinden ardından fikstür açısından rahat bir dönemi değerlendirmeye alacak olan TFF Yönetimi, öncelikli olarak UEFA’nın tavsiye kararı doğrultusunda ligleri 27 Haziran 2020 tarihine kadar tamamlama kararı aldı. Koronavirüs salgınının kapsamı ve şiddeti ölçüsünde Süper Lig’in başlama tarihi için alternatif planlar yapan TFF Yönetimi, aşama aşama olacak şekilde üç plan belirledi.

HAFTA HAFTA SÜREÇ İNCELENECEK

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Nihat Özdemir, “Süper Lig’i 27 Haziran’a kadar tamamlamayı istiyoruz ancak önümüzde planlamalarımız var. Farklı fikstür planlamaları yaptık ve kulüplerimize de bu takvim hakkında bilgi vereceğiz. Ülkemizdeki koronavirüs gelişmeleri ve devletimizin iradesi ile beraber hafta hafta gelişmeleri değerlendireceğiz ve planlamamızı bu doğrultuda sürekli revize edeceğiz” dedi

İLK TAKVİM OLARAK 17 NİSAN BELİRLENDİ

Öncelikli olarak Süper Lig için belirlenen ilk takvim 17 Nisan. Milli Takım ile birleşen aranın ardından yaklaşık 4 hafta sonra bir değerlendirme daha yapacak olan TFF Yönetimi, 17 Nisan’da Süper Lig maçlarını başlatırsa ligin bitiş tarihini de 4 hafta ileriye atacak ve sezonu 14 Haziran Pazar günü sonlandıracak.

İKİNCİ PLAN OLARAK 24 NİSAN TESPİT EDİLDİ

17 Nisan’da lig başlayamazsa TFF, ikinci planını devreye sokacak ve bu kez sezonu 24 Nisan’da sonlandırmak için çalışmalara başlayacak. Bu paralelde kulüpler ile sürekli iletişim halinde olacak olan TFF Yönetimi, haftalık bilgilendirme sistemi ile kulüpleri bilgilendirerek antrenman programlarının belirlenmesine yardımcı olacak. Ligler şayet 24 Nisan’da başlarsa, Süper Lig maçları haftada tek maç üzerinden oynanmaya devam edecek.

SON TARİH OLARAK 8 MAYIS SEÇİLDİ

TFF’nin bir diğer planı da ligleri 8 Mayıs’ta başlatmak. 17 ve 24 Nisan tarihleri olmazsa sezonu 8 Mayıs’ta başlatmak üzere program yapan TFF Yönetimi, bu program dahilinde devam ederse sezona 28 Haziran pazar günü nokta koyacak. Şayet tavsiye kararı doğrultusunda sezonun daha da erken bitirilmesi gerekirse, TFF Yönetimi kalan 8 haftanın 2’sinde hafta içi maçları koyacak ve süreyi 2 hafta daha öne çekecek.

medyabold
Devamını Oku »

Koronavirüsten öldükten sonra ailesinden özür dileyip faturayı 2 polise kestiler

Çin, Kovid-19 salgını tehlikesine ilk kez dikkati çeken ve bu konuda sosyal medyada yaptığı paylaşım nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan Çinli doktor Li Wenliang’ın ailesinden özür diledi.

BOLD – Çin Komünist Partisi Disiplin Kurulu, Wuhan polisinin doktor Li hakkında tutuklama tehdidi içeren uyarıyı geri çektiğini duyurdu. Li’nin ailesinden konuyla ilgili resmen özür dilendiği ve soruşturmayı yürüten 2 polis memuruna disiplin cezaları verildiği ifade edildi.

Polisin Aralık 2019’da ihtarda bulunduğu 8 doktor arasında yer alan Li Wenliang, 6 Şubat’ta koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmişti. Doktorun ölümü sosyal medyada tepkilere yol açmıştı. Çin Yüksek Mahkemesi de olay üzerine polisi eleştirmişti.

medyabold
Devamını Oku »

Yalman’ın ölümü sonrası orduevinde korona alarmı

Org. Aytaç Yalman’ın koronavirüsü nedeniyle ölmesinin kesinleşmesinin ardından Fenerbahçe Orduevi’nde alarm ilan edildi. Gazeteci Saygı Öztürk, Yalman’la biraraya gelenlerin hastanelere başvurduğunu yazdı.

BOLD – Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın ölümüyle ilgili ayrıntılar belli olmaya başladı. 11 Mart’ta hastalanıp beş gün sonra ölen Aytaç Yalman’ın eşi ve kardeşi de karantinaya alınırken spor yaptığı Fenerbahçe Orduevi alarma geçti.

Yalman’la ilgili yeni bilgileri yazan Sözcü Yazarı Saygı Öztürk, Yalman’ın ölümü üzerine Fenerbahçe Orduevi’nin alarma geçtiğini şu ifadelerle anlattı:

ORDUEVLERİNDE ÖNLEMLER ÜST DÜZEYE ÇIKARILDI

“Fenerbahçe Orduevi Yerleşkesi’nde “Korumalı lojmanlarda” kalan Aytaç Yalman, jimnastikçi kimliğiyle de biliniyordu. Spor salonunu düzenli kullanan, Yalman, bahçede de yürüyüş yapıyordu. Aytaç Yalman’ın corona virüsü nedeniyle vefat ettiğinin öğrenilmesinden sonra, özellikle spor salonunu kullananlar, Aytaç Yalman ve eşiyle son dönemde bir araya gelenler arasından da gelişmeler nedeniyle önlem olarak hastaneye başvuranlar oldu. Orduevlerinde de önlemler en üst düzeye çıkarıldı.”

Bakan’dan Aytaç Yalman açıklaması: Koronavirüsten ölen üçüncü kişi

medyabold
Devamını Oku »

Virüs paketinde patronları koruyan hükumet, işçileri unuttu

AKP hükumeti koronavirüsün etkilerini azaltmak için açıkladığı ekonomik pakette patronlar korunurken işçilerin talepleri yer almadı. İşçiler, kriz süresince işten çıkarmaların yasaklanmasını istiyor.

BOLD – Hükumetin, koronavirüsün etkilerini azaltmak için önceki gün “Ekonomik İstikrar Kalkanı” adıyla paket açıkladı. Pakette işverenlere yönelik biz dizi önlem yer alırken, işçilerin hiçbir talebi karşılanmadı.

KRİZDE İŞÇİ ÇIKARMA YASAKLANSIN

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre işçi ve memur konfederasyonları bu açıklama öncesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndaki toplantılarda şu taleplerde bulunmuşlardı:

– Bütün işçi konfederasyonları salgın süresince işten çıkarmaların yasaklanmasını istemişti. Ancak pakette böyle bir düzenleme yok.

– İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarının iyileştirilmesi de talep edildi ama bu da pakette yer almadı. Oysa, son dönemde daha çok işverenler için kullanılan fondaki varlık büyüklüğü 130 milyar lira.

FATURA VE KREDİ BORÇLARI ERTELENSİN

– İşçi örgütleri, işsiz kalanların ve gelir kaybına uğrayanların elektrik, su, doğalgaz, iletişim gibi temel ihtiyaçlarına ilişkin faturaları ile kredi borçlarının ertelenmesi talepleri vardı. Paketle işverenlerin kredi borçları faizsiz olarak ertelenirken, çalışanlarla ilgili böyle bir düzenleme yapılmadı.

– Sendikalar yıllardır çalışanlar üzerindeki vergi yükünün azaltılmasını istiyordu. Son pakette işverenlere prim ve vergi ertelemesi gelirken çalışanların maaşlarından vergi kesilmeye aynı şekilde devam edilecek.

– Memurların evden çalışma sistemine geçilmesini isteği pakette yer bulamadı.

SENDİKALARDAN PAKETE TEPKİ: SERMAYE KORUNDU

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, süresi uzatılan “telafi çalışma”yla salgın günlerinin faturasının emekçilere ödetilmek istendiğini belirtirken, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, önlemlerin sadece ve sadece “sermayeye kalkan paketi” olduğunu belirtti.

 

Eski bir Silivri sakininden kapalı alanda yaşama önerileri

medyabold
Devamını Oku »