25 Ocak 2020 Cumartesi

’20 yılda iktidar deprem için ne yaptı’ eleştirisine cevap verdi: Bingöl ve Van’ı yeniden inşa ettik

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Elazığ depremi sonrası sosyal medyada ‘AKP hükumeti  20 yılda ne yaptı’ eleştirilerine tepki gösterdi. “20 yıldır bu hükûmet ne yapmış yazanlar…Depremi durdurma şansımız var mı?” dedi.

BOLD – Afrika ülkelerine yapacağı ziyaret öncesi Elazığ depremiyle ilgili açıklama yapan Erdoğan, şunları söyledi:

“Elazığ’da 31 kişi yaşamını yitirdi. Devletimiz tüm kurumlarıyla vatandaşların yanına koşmuştur. Biz de Elazığ ve Malatya’ya intikal ederek çalışmaları izledik. Gerek Kızılay gerek AFAD imkânlarını seferber etmiş durumda. Kış günü evleri yıkılan vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için elimizden geleni yapıyoruz. Dünyadaki dost ve kardeş ülkelerden de mesaj aldık.

YIKILMASI GEREKENLERİ YIKMAK DURUMUNDAYIZ

İlk etapta hasar tespit çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üstlenecek. Elazığ’da daha çok köylerde sıkıntı var. Hasar tespiti yapıp süratle burada inşat çalışmalarını yapacağız. Yıkılması gereken varsa onları da yıkmak durumdayız. Artçı sarsıntılar devam ediyor. Malatya’da 5.1 büyüklüğünde artçı sarsıntıyı yaşadık. Tüm milletvekillerimiz orada.

SOSYAL MEDYADA AHLAKSIZ MESAJLAR VAR

Her şeyden önce bu birlik ve beraberliğe destek veren vatandaşımız varken bunu siyasi istismar vesilesi yapan, karalama kampanyasını sürdürüyorlar. Sosyal medyada insanı tahrik eden ahlaksız mesajlar var. Örneğin 20 yıldır bu hükûmet ne yapmış yazanlar… Depremi durdurma şansımız var mı? Bingöl ve Van’ı yeniden inşa ettik.Depremden sonra ne yaptığımıza gelince bizim iktidarımızda önemli depremler oldu. Örneğin Bingöl depremi.. Bingöl ve Van’ı yeniden inşa ettik.

KIZILAY GAYET BAŞARILI

Artık kurumlarımız bu tür olaylar karşısında çok ciddi yeteneklere sahip. Zaten Kızılay’ın durumu ortada, gayet başarılı. Kurtarma olayında da AFAD’ın çok ciddi başarılarının olduğunu görüyoruz. Bunlar bizi bir yerde memnun ediyoruz. Kurumlarımızın buradan aldığı netice, kurtarılan 45 vatandaşımız var, artık umutların kesildiği yerden çıkarılanlar var. Bu bizi mutlu ediyor. Her ne kadar 31 vatandaşımız hayatını kaybettiyse de öbür tarafta 1607 yaralı çıkarıldı buralardan. Bunların 1503’ü taburcu edildi, 104’ünün tedavisi devam ediyor.

‘Binamız çürüktü, belediye ‘kendi imkanlarınızla güçlendirin’ dedi’

Ela

medyabold
Devamını Oku »

Elazığ depremi sonrası, 360 kişilik ekip hasar tespit yapacak!

Deprem bölgesinde incelemeler yaparken çekilen videosunu paylaşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm çalışmaları için 360 kişilik bir ekip kurduklarını söyledi.

BOLD- Geçen Cuma meydana gelen ve şuana kadar 30’dan fazla vatandaşın hayatını kaybettiği, 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konuyla ilgili sosyal medya hesabından bazı açıklamalarda bulundu. Yaraların en kısa sürede sarılacağını belirten Kurum “Elazığ’da depremden zarar gören bölgelerdeki hasar tespitlerini hiç vakit kaybetmeden bitireceğiz. Enkaz bölgelerinde kentsel dönüşümü alan bazlı gerçekleştirecek, vatandaşlarımızın yaralarını en kısa sürede saracağız” dedi.

360 KİŞİLİK EKİP HASAR TESPİTİ YAPIYOR

eMesajını, deprem bölgesinde incele yaptığı sırada, çekilen bir video ile paylaşan Bakan Kurum, sokakta ısınmaya çalışan kurtarma ekipleriyle de sohbet etti. Videoda Kurum ayrıca, planlanan kentsel dönüşüm için 360 kişilik bir hasar tespit ekibinin, hasarlı yapılarda çalışma yaptığını anlattı.

Yıkılan binaya daha önce oturulamaz raporu verilmiş

medyabold
Devamını Oku »

‘Binamız çürüktü, belediye ‘kendi imkanlarınızla güçlendirin’ dedi’

Elazığ’da depremde 8 kişiye mezar olan binanın dayanıksız olduğundan belediyenin haberdar olduğu ortaya çıktı. Hakan Tahşi isimli vatandaş, “‘Bize ‘Kendi imkânlarınızla güçlendirme yapın’ dediler. Depreme dayanaksız olduğunu belediye biliyordu” dedi.

BOLD –  Elazığ’da şehir merkezinde 4 bina çöktü. Kovancılar’da 2010 yılında, 51 kişinin öldüğü depreme rağmen eski yapıların yenilenmemesi önceki gün yaşanan depremde yeni ölümlere sebep oldu. Bunlardan biri Sürsürü Mahallesi Halaylı Sokak’ta bulunan Dilek Sitesi’ndeki 9 numaralı binaydı. 28 daireden oluşan binadan 8 kişinin cansız bedeni çıkarıldı, enkaz altındaki 9 kişiyi kurtarma çalışmaları da dün akşama kadar sürdü.

‘BİR SERT VURUŞ… VE BİNA ÇÖKTÜ’

Yıkılan binanın 4. katında evi olan Hakan Tahşi, görevlileri yönlendirerek kurtarma çalışmalarına yardım etmeye çalışıyordu. Tahşi, deprem anını Cumhuriyet’e şöyle anlattı:

“Ailem dışardaydı. Ben sokaktaydım ve eve gidiyordum. Sarsıntı oldu. Önce baya sallandı. İki saniye yavaşladı. Sert bir vuruş oldu. Ses geldi. Baktım bina çöktü, toz duman oldu ortalık. 15 dakika tozun dağılmasını bekledik. Binadaki yaralıları kurtarmaya başladık. Önce ambulans geldi. Olay yeni olduğu için insanların sesleri vardı. Bir çocuğun sesi geliyordu; onu çıkardık ancak ailesini kurtaramadık. Öldüler. 5 kişiyi canlı, 3 kişiyi de ölü çıkardık. Şu anda 9 kişi var enkaz altıda. Sevim Teyze içeride. 80 yaşlarında Türkan Teyze… En sağda da Tansel abla ve oğlu Ömer var. Onların karşısında da 14 yaşındaki bir kız çocuğu…”

‘BİNAMIZ ÇÜRÜKTÜ’

Binanın geçmişini sorduğumuzda ise Hakan Tahşi, şu yanıtı verdi: “Binamız 1987’de yapıldı; 1992’de teslim edildi. Zaten binamız çürüktü. En ufak sarsıntılardan etkileniyorduk. 2010’daki depremden sonra belediyeye 4 sene önce gittik. Bize ‘Kendi imkânlarınızla güçlendirme yapın’ dediler. Bir ara kentsel dönüşüm dedikodusu çıktı. Müteahhitler geldi. Ancak onlar 8 kat imar izni istedi. Ancak belediye buna izin vermeyince müteahhitler projeye yanaşmadı. Depreme dayanaksız olduğunu belediye biliyordu. Kolona elimizi vurduğumuz zaman, beton elimize geliyordu.”

YAPILAR 2 BİN YIL ÖNCESİNDEN KALMA

Mimarlar Odası Elazığ Şube Başkanı Kazım Sanaç ise, “Depremi bu kadarı ile atlatmış olduğumuz için şükrediyoruz” dedi. Sanaç, bunun nedenini de “Daha büyük yıkımlar olabilirdi. Çünkü kent merkezi 2 bin yıl öncesi yapılan eski yapı stokları” sözleriyle anlattı. CHP’li Veli Ağbaba da Malatya’daki bazı köylerde yıkımlar bulunduğunu, çok sayıda hayvanın telef olduğunu anlattı.

 


8 KİŞİ BU BİNADA ÖLDÜ

Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde Sürsürü Mahallesi’nde bulunan Dilek Apartmanı’nın çökmeden önceki fotoğrafları ortaya çıktı.

Dilek Apartmanı’nın enkazında arama yapan ekipler 8 kişinin cansız bedenine ulaştı, 20 kişiyi ise sağ kurtardı. Ekipler, enkaz altında oldukları belirlenen 9 kişiye ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. 4 katlı 2 bloktan oluşan Dilek Apartmanı’nın çökmeden önceki fotoğraflarında oldukça yıpranmış bir yapı olduğu görülüyor.

Yüsra bebek 24 saat sonra enkazdan çıkarıldı

medyabold
Devamını Oku »

‘Elazığ’da iki gündür bir tane yetkili gelmedi, battaniye ve çadır ihtiyacımız var’

Elazığ Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Cafer Yeşil, 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından iki gündür hiçbir yetkilinin gelmediğini söyledi. Yeşil, “Şimdi bizim özellikle battaniye ihtiyacımız var. Göndereceklerini söylediler ama ikinci gün oldu hâlâ gelmedi” dedi.

BOLD – Sözcü gazetesine konuşan Yeşil, “Bu akşam cemevindeyiz. İnsanların çoğunluğu cemevinde barınmaktalar, Elazığ Cem Kültür Vakfı’nda. Ben öncelikle bütün ölen insanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum, yakınlarına sabırlar diliyorum, hastalarımıza şu an yaralılara onlara da çok acil şifalar diliyorum” dedi.

Elazığ’da deprem konusunda yetersiz kalındığını, çoğu yerde ulaşımın çok geç sağlandığını kaydeden Yeşil, şunları söyledi: “Örneğin bugün, ikinci gün oldu. Elazığ’da bu bölgelere daha bir tane yetkili bize gelmedi, durumumuzu sormadılar. Ki bizler gidip soruyoruz, araştırıyoruz. Oysa bize, Alevi Vakıfları Federasyonuna gelen yardımları ilk olarak biz AFAD’a ve belediyeye yönlendirdik. Çünkü acil olan ihtiyaçların bir an önce orada karşılanması lazım.  Şimdi bizim özellikle battaniye ihtiyacımız var. Afet Müdürü Osman beyi aradım. Bize göndereceklerini söylediler ama ikinci gün oldu hâlâ gelmedi.

ÇADIRA İHTİYACIMIZ VAR

Bizim burada ciddi çadıra ihtiyacımız var. Çünkü insanlar korkuyor, içeriye giremiyor, içeride yatamıyor onun için hep sokaklarda.  Havalar çok soğuk, onun için mutlaka yetkililerden yukarı mahallelere de biraz özen göstermelerini özellikle rica ediyoruz.”

Haber sonrası Elazığ Valiliği merkez Yıldızbağları mahallesinde bulunan Elazığ Cem Kültür Vakfında kalan vatandaşlar için battaniye ihtiyaçlarını karşılayacağını açıkladı.

Annesi de kurtarıldı: “Işığı görüyorum. Bak elimi sallıyorum”

medyabold
Devamını Oku »

Annesi de kurtarıldı: “Işığı görüyorum. Bak elimi sallıyorum”

Elazığ’da 6.6’lık depremden tam 24 saat sonra kurtarılan Yüsra bebeğin annesi Ayşe Yıldız da yıkılan binanın enkazından çıkarıldı. Yıldız 27 saat süren yaşam mücadelesinin ardından hastaneye kaldırıldı.

BOLD – Elazığ’daki depremde Mustafa Paşa Mahallesi’nde yıkılan binada “yaşama açılan jandarma tüneli” olarak adlandırılan galeri tekniğiyle enkaz altında bir kadınla iletişim sağlandı.

Depremden 23 saat sonra enkazda kadın sesini duyan Jandarma Arama Kurtarma ekipleri, bir saatlik çabanın ardından 2.5 yaşındaki Yüsra Yıldız’ı kurtardı.

Enkaz altında minik bebeğin annesi Ayşe Yıldız da yaşam savaşı veriyordu.

Jandarma personelinin, “Buradayız, geliyoruz. Kurtaracağız. Işığı ve beni görüyor musun” demesi üzerine Ayşe Yıldız, şunları söyleyebildi:

“Çabuk. Daha dayanamıyorum. Allah rızası için kurtarın. Işığı görüyorum. Bak elimi sallıyorum. Lütfen çabuk olun.”

Enkaz altındaki anne Ayşe Yıldız da 27. saatin sonunda sağ olarak çıkarıldı. Yaralı kadın, hastaneye kaldırıldı. Eşinin ise hayatını kaybettiği bildirildi.

medyabold
Devamını Oku »

İmamoğlu çifti deprem bölgesine gidiyor

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek İmamoğlu ile deprem bölgesine geçmiş olsun ziyaretine gidiyor. İmamoğlu çifti önce Malatya sonra Elazığ ve çevresini ziyaret edecek.

BOLD – Elazığ Sivrice’de meydana gelen 6,8 büyüklüğünde depremin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı arama kurtarma ekipleri gece bölgeye hareket ederek yardım çalışmalarına başladı.

Başkan İmamoğlu ve eşinin de bugün ‘geçmiş olsun’ dileklerini yerinde iletmek amacıyla İBB arama kurtarma yardım ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğü Malatya’ya gideceği öğrenildi.

Çalışmaları yerinde izleyecek İBB Başkanı, Malatya’nın ardından depremin merkez üssü  Elazığ’a geçerek güzergah boyunca afetten etkilenen yerleşim bölgelerini gezecek.

Kurtarma görevlisi enkaz altındaki depremzedeyi telefonda sakinleştirdi

medyabold
Devamını Oku »

Deprem paketinden çıkan not: Canınız yanarsa canımız yanar

Elazığ Sivrice’deki 6,6’lık deprem sonrası Türkiye’nin her yerinden Elazığ ve çevre illere yardım yağdı. Ordu’dan gönderilen bir yardım paketinden çıkan not ise görenleri duygulandırdı.

BOLD – Elazığ’da meydana gelen ve şimdiye kadar 22 vatandaşın hayatını kaybetmesine yol açan 6.6’lık deprem sonrası Türkiye genelinde dayanışma seferberliği başladı.

Yurdun her yerinden afet bölgesine yardım yağıyor. Ordu Büyükşehir Belediye aracılığıyla Elazığ’a gönderilen bir yardım kutusundan çıkan not ise okuyanları duygulandırdı.

KEŞKE ORADA OLUP ELLERİMİZLE YARDIM EDEBİLSEK

Notta şu ifadeler yer aldı, “Elazığ’daki depreme çok üzüldük. Bizleri sarsıntısı bile çok korkuttu siz ise yıkımı yaşamışsınız. Canınız yanarsa canımız yanar. Keşke orada olup size kendi ellerimizle yardım edebilsek. O zaman belki içimiz daha rahat ederdi.

BİZİ YANINIZDA HİSSEDİN, ALLAH SİZİ ÇOK KORUSUN

Ama havalar soğuk diye hem battaniye koyduk hem de kardeşliğimizle içiniz ısınsın diye size bunu yazmak istedim. Umarım kaybolmaz ve okursunuz. Bizi yanınızda hissedin. Allah sizi çok korusun. Ordu’dan sizler için dua ediyoruz.”

Yunanistan: “Arama kurtarma ekiplerimiz yardıma hazır”

medyabold
Devamını Oku »

Milli Eğitim Bakanlığı çocukların sağlığını hiçe sayıyor

Milli Eğitim Bakanlığının kantinlerde zararlı yiyecek satışlarına ilişkin önlem almadığı ortaya çıktı. Kantinlerden aldıkları yiyecekler yüzünden ölen çocuklara ilişkin tartışma devam ederken, MEB’in kantinlere ilişkin şikâyetlerde işi ağırdan aldığı ortaya çıktı.

BOLD Ankara ve Diyarbakır’da kantinden aldıkları yiyeceklerin soluk borularına takılması yüzünden yaşamını yitiren çocuklara karşın Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) hâlâ okul kantinlerine karşı sorumluluk sürecini uzatıyor. Ele geçirilen yazışmalar, MEB’in ihmallerini de gözler önüne serdi.

KANTİNLERDE ZARARLI YİYECEKLER TESPİT EDİLDİ

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, kendilerine dönem başında iletilen şikâyet üzerine harekete geçti. İlk olarak Sakarya’daki bir okul kantininde mevzuata uygun şekilde üretilmeyen gıdanın satışının yapıldığı tespit edildi. Gıdanın Türkiye genelinde satıldığının belirlenmesi üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdaya ilişkin resmi kontrollerin yapıldığı, ürünlerden numune alındığını ve MEB’den de gerekli tedbirlerin alınmasını Kasım 2019’da resmi yazı ile istedi.

ZARARLI GIDA İLE İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILMADI

Tarım ve Orman Bakanlığının uyarısına karşın MEB ilk adımını bir ay sonra atabildi. MEB’in uyarısının taşra teşkilatlarına ulaşması için de en az bir aylık süre gerekti. Çocuk sağlığına zararlı olduğu tespit edilen gıdanın kantinlerde bulunup bulunmadığının tespiti ve tedbir alınması için gönderilen yazının önce il milli eğitim müdürlüklerine, ilçe milli eğitim müdürlüklerine ve oradan da okul yönetimlerine ulaşana kadar yaklaşık bir aylık süre MEB içinde bürokratik yazışmalarla geçirildi. Tarım ve Orman Bakanlığının tedbir çağrısının okullara ulaşana kadar geçen yaklaşık üç aylık süreçte, zararlı gıdanın kaç kantinde ve kaç adet satıldığına, bu gıdanın okullara nasıl girdiğine ilişkin soruşturma başlatılmaması da dikkat çekti.

Erdoğan’ın önce ödül verdiği sonra da malına el koyup hapsettiği iş insanı yaşama veda etti

medyabold
Devamını Oku »

Kurtarma görevlisi enkaz altındaki depremzedeyi telefonda sakinleştirdi

Elazığ merkezli deprem sonrası bir kurtarma görevlisi, enkaz altındaki vatandaş ve yanındaki komşusunu telefonla konuşarak sakinleştirmeye çalıştı.

BOLD Doğu Anadolu’nun neredeyse tamamında hissedilen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrası kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Arama seferberliğinin ilan edildiği bölgede bir kurtarma görevlisi enkaz altında kalan vatandaşla telefon görüşmesi yaptı. Görevli depremzedeyi sakinleştirmek için çaba sarf etti.

Enkaz altındaki Azize isimli vatandaşın “Yanımızda komşunun annesi de var” sözleri üzerine kurtarma görevlisi Kürtçe konuşarak diğer kadını da sakinleştirmeye çalıştı.

‘SEN BİR ANNESİN, SEN DAHA GÜÇLÜ OLACAKSIN’

Azize isimli depremzedeye sakin kalması noktasında telkinde bulunan görevli, “Sen bir annesin. Sen daha güçlü olacaksın. Ağlamıyorsun, sakin oluyorsun, hepsine destek oluyorsun” ifadelerini kullandı.

Dişli ailesi önce sevindirdi sonra üzdü

medyabold
Devamını Oku »

Erdoğan’ın önce ödül verdiği sonra da malına el koyup hapsettiği iş insanı yaşama veda etti

Cezaevinde birçok hak ihlaline uğrayan ve çok geç tahliye edilen böbrek kanseri hastası iş insanı Medeni Arifoğlu hayatını kaybetti. Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Ona özel bir zulüm vardı” dedi.

BOLD – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önce ödül verdiği, son malına el koyup hapsettiği Bingöllü iş insanı Medeni Arifoğlu bu sabah Bingöl’de öldü. Arifoğlu, Temmuz 2016’da başlayan OHAL döneminin ilk tutukluları arasındaydı. Arifoğlu’nun ölümünü HDP Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu sosyal medya hesabından duyurdu.

Cezaevinden hastaneye yatırılması ve tahliyesine kadar Arifoğlu’nun durumuyla 2,5 yıldır yakından ilgilenen Gergerlioğlu, “Bingöllü bir iş adamıydı. OHAL sonrası tutuklandı. Malı, mülküne el kondu. Karaciğer nakilli olmasına rağmen ısrarla cezaevinde tutuldu. Her sağlık ihmaline, ihlaline uğradı. Apandisiti patladı, yoğun bakımda ölümden döndü, bitmedi. Kanser oldu, perişan haldeydi. İnfaz erteleme vermediler, acılar içinde kıvranıyordu. Defalarca soru önergesi verdim. TBMM’de andım. Sonunda tahliye edildi ama çok geçti, erimiş, bitmişti!” dedi.

ONA ÖZEL BİR ZULÜM VARDI!

Malatya Cezaevi müdürünü çok aradığını ifade eden Gergerlioğlu, “Belki en çok gündem ettiğim ve en çok kahrolduğum hasta tutukludur. Medeni Arifoğlu o hasta haliyle Adana’ya gitti, boş yere orada tedavi olamadı. Mahkum koğuşlarında refakatçi olmadan kaldı. Ortalıkta heder oldu. Malatya’ya tekrar döndü. Burada bakanlık ve cezaevi müdürlerini çok sıkıştırdım. Ona özel bir zulüm vardı” ifadelerini kullandı.

Gergerlioğlu, Arifoğlu’nun ilk ve hastanede çekilmiş son halinin fotoğrafını paylaşarak OHAL döneminde yapılan zulümlere bir kez daha dikkat çekti ve bu zulümlerin hukuk önünde mutlaka hesabının sorulacağını söyledi.

KARACİĞER NAKLİ YAPILMIŞTI, CEZAEVİNDE KANSER OLDU

15 Temmuz’dan sonra Cemaat soruşturmaları kapsamında tutuklanan Medeni Arifoğlu, karaciğer nakli yapılmış bir hasta olmasına rağmen tutuklu yargılandı ve örgüt üyesi olduğu iddiasıyla 7,5 yıl hapis cezası verilmişti.

Malatya Cezaevinde apandisiti patlayan Arifoğlu, hastaneye geç sevk edildiği için 1,5 ay ölümle pençeleşti. Daha sonra kendisine Ekim 2018’de böbrek kanseri teşhisi konuldu. Buna rağmen uzun süre tahliye edilmedi. Böbrek kanseri ameliyat için Malatya’dan Adana’ya sevk edildiğinde ise hastanede mahkum koğuşu olmadığı için Adana F tipi Cezaevine konuldu. Gergerlioğlu’nun TBMM’de sürekli gündeme getirdiği Arifoğlu, 12 mart 2019’da serbest bırakıldı ve bugün de sabaha karşı hayatını kaybetti.

CENAZESİ BUGÜN

Bir dönem Bingöl Girişimci İşadamları Derneği Başkanlığı da yapan Medeni Arifoğlu’nu 3 Mayıs 2011’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Bingöl’ün ekonomisine yaptığı katkılardan dolayı ödüllendirmişti.  Medeni Arifoğlu’nun cenazesi bugün Bingöl Merkez Hacılar Camii’nden kaldırılacak.

medyabold
Devamını Oku »

Yunanistan: “Arama kurtarma ekiplerimiz yardıma hazır”

Elazığ Sivrice merkezli depremin ardından Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, geçmiş olsun mesajı yayınladı. Yunan arama kurtarma ekiplerinin yardıma hazır olduğunu belirtti.

BOLD – Yunan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Elazığ Sivrice’de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrası taziye mesajı yayınladı.

SOSYAL MEDYA HESABINDAN DUYURDU

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi, “Türkiye’yi vuran yıkıcı depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkına en içten duygularımı iletirim. Arama kurtarma ekiplerimiz yardıma hazır.”

Abdullah Gül’den AKP’ye deprem mesajı

medyabold
Devamını Oku »

Soylu, Koca ve Kurum canlı yayında depreme yakalandı

Deprem bölgesinde ki İçişleri Bakanı Soylu, Sağlık Bakanı Koca ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum ortak açıklama yaptı. Üç bakan canlı yayına hazırlanırken 4.2 büyüklüğünde artçı sarsıntı oldu.

BOLD – Elazığ Sivrice merkezli 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bölgeye intikal etti. Gece boyu afet bölgesinde çalışmaları izleyen üç bakan ortak açıklama yaptı.

KANDİLLİ’YE GÖRE BÜYÜKLÜĞÜ 4.2

Soylu, Koca, Kurum açıklama yapmak üzere geldikleri valilik binasında canlı yayına hazırlanırken depreme yakalandı. Kandilli Rasathanesinden yapılan açıklamaya göre, 11.40’da meydana gelen bu zelzelenin büyüklüğü 4.2 olarak ölçüldü.

MALATYA’DA 4, ELAZIĞ’DA 18 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İçişleri Bakanı Soylu’nun açıklamalarından satır başları:

– Deprem olur olmaz daha önce belirlediğimiz afet müdahale planı çerçevesindeki adımlarımızı attık.

– Malatya Doğanyol’da 4, Elazığ’da 18 vatandaşımız hayatını kaybetti.

ARTÇI DEPREM SAYISI 398, BUNLARDAN 13’ÜNÜN BÜYÜKLÜĞÜ 4 ÜZERİ

– Elimizdeki temel veriler çerçevesinde hastanelerde hayati fonksiyonlarıyla ilgili bir tedirginlik yaşayacağımız hastamız yok.

– 398 artçı deprem oldu, bunların 13’ünün büyüklüğü 4’ün üzerinde.

CEZAEVİNDE HASAR OLUŞTU, BOŞALTILMASI MÜMKÜN

– Deprem olduğu andan itibaren toplam 39 kişi göçük altından çıkarıldı. 22 kişinin daha enkaz altında olduğu sanılıyor.

– Adıyaman Cezaevinde hasar oluştu. Cezaevinin boşaltılması hususu değerlendirilecek.

TAKİBİ SÜREN 128 HASTA VAR 34’Ü YOĞUN BAKIMDA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da şu hususları paylaştı:

– Şu ana kadar 22 vatandaşımızı kaybettik. Kaygı ve panik sebepleri dahil hastanelerimize başvuran sayısı 1031. 382’si yaralıydı. Takibi devam eden 128 hasta var. 34’ü yoğun bakımda.

ALT YAPI SORUNU BULUNMUYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise kamuoyuna şu bilgiyi verdi, “İçme suyu ve kanalizasyonla ilgili bölgemizde alt yapı sorunu bulunmamaktadır.”

Miraç önce sevindirdi sonra üzdü

medyabold
Devamını Oku »

Azil yargılamasında ‘diktatör olarak tanımlandı, dış ilişkileri kendi çıkarları için kullanmakla suçlandı

ABD Başkanı Trump, azledilmesiyle ilgili yargılamada ‘diktatör’ olarak tanımlandı. Trump’ın dış ilişkileri kendi çıkarlarına göre organize ettiği vurgulandı. Ancak azil yöneticileri, Cumhuriyetçi senatörleri etkileyemedi.

BOLD – ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden azli istemiyle başlatılan soruşturmanın yargı sürecinde ilk hafta geride kaldı. Yargılamada savcı olarak görev yapan azil yöneticileri, üç günlük sunumum kapanışında Trump’ı ‘diktatör’ olarak tanımladı.

HASSAS İTTİFAKLARI BOZDU

Azil yöneticileri, Trump’ın gücünü kötüye kullanması sonucunda ABD’nin hassas ittifaklarının bozulmaya başladığını ve başkanın dış ilişkileri kendi çıkarlarına göre organize ettiğini söyledi.

Baş azil yöneticisi olan Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi Adam Schiff, ABD liderinin 2016 kampanya sloganına göndermede bulunarak, “Trump ABD’yi her şeyden öne koymuyor, kendini koyuyor. Bunun sonuçları şu ana kadar ülkemiz için çok kötü oldu ve bu odadakiler buna dur demezse kötü olmaya da devam edecek” dedi.

Schiff, açıklamalar için ayrılan sürenin sonunda yargı için ek kanıt ve tanık sunulmasını engelleyen Cumhuriyetçi senatörlere çağrıda bulunarak, “Size yalvarıyorum. ABD’ye adil bir dava verin. O bunu hak ediyor” diye konuştu.

YETERİNCE KONUŞTUNUZ!

Senato’daki en yetkili üçüncü Cumhuriyetçi John Barrasso bu çağrıya, “Yeterince konuştunuz” diyerek karşılık verdi.

ABD basınında yer alan “Senatörlere ‘Trump’ın görevden alınması için oy kullanırsanız kafanızı kazığa geçiririz’ denildi” iddialarına değinen Schiff, “Umarım bu gerçek değildir” dedi. Senatörler ifadeleri duruşma sırasında yalanladı.

BU DURUM DEVAM EDEMEZ

Bir başka azil yöneticisi olan Jerrold Nadler de, “Trump bir diktatör. Bu durum devam edemez” dedi.

Yöneticiler ortak olarak Trump’ın “Ukrayna’ya uyguladığı baskıdan sonra Kongre soruşturmasını engellemesinin daha önce eşi benzeri görülmemiş bir durum olduğunu” vurguladı.

Trump’ın görevden alınması için yargı sürecinin sonunda en az 67 senatörün Başkanın suçlu olduğu yönünde oy kullanması gerekiyor. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’da bu olasılık çok düşük bir ihtimal olarak görülüyor.

medyabold
Devamını Oku »

Miraç önce sevindirdi sonra üzdü

Depremin vurduğu Elazığ’dan enkaz altından sağ kurtarılan üç kişilik Dişli ailesi önce sevindirdi sonra hüzne boğdu. Anne ve babası ile göçükten çıkarılan 12 yaşındaki Miraç yaşama tutunamadı.

BOLD Sivrice merkezli deprem sonrası enkaz altında kalanlardan 3 kişilik Dişli ailesi kurtarıldı. Saat 8.10’da Baba Meriç, 1 saat sonra da 6 aylık hamile anne Pınar ve 12 yaşındaki çocukları Miraç Dişli sağ olarak enkazdan çıkarıldı. Ancak hastaneye kaldırılan 12 yaşındaki Miraç tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

SABAH 07:30’DA ENKAZ ALTINDAN BEŞ KADIN KURTARILDI

Merkeze bağlı Mustafapaşa Mahallesi’nde ise saat 07.30’dan bu yana 5 kadın enkaz altından sağ çıkarıldı. Ekipler saat 07.30’da ilk Gülsüm İnce’ye ulaşıp göçükten kurtardı.

Elazığ’da enkaz altından sağ kurtarılan Gülsüm İnce.

Saat 09.50 civarında ise aynı apartmandan Hatun Yamış’ı kurtaran ekipler saat 10.40 sularında ise adı öğrenilemeyen bir kadını gün ışığı ile buluşturdu.

Saat 11.00 civarı ise iki kadın enkaz altından çıkarıldı. Depremden 14 saat sonra ise göçükteki 4 kişilik Çelik ailesinin çocuklarından biri kurtarıldı. Yeri tespit edilen aile fertleri için çalışmalar devam ediyor.

İKİ MAHALLEDE İKİ AİLE İLE İLETİŞİM KURULDU

Deprem sebebiyle Elazığ ve Malatya’da bir çok bina yıkıldı. Malatya’da enkaz altında kalan kimsenin olmadığı bilgisi verilirken depremin merkez üssü Elazığ’da 38 kişi çöken binaların altında kaldı. Sabah saatlerinde Elazığ’ın iki mahallesinde iki aile ile iletişime geçildi.

GÖÇÜK ALTINDAN TELEFONLA ARADI

Mustafapaşa mahallesindeki 4 katlı Kalay apartmanın enkazında kalan Cengiz Çelik kurtarma çalışmalarını sürdüren AFAD ekipleri ile telefonla iletişime geçerek oğulları Muhammet Faruk Çelik, Zeki Ahmet Çelik ve eşi Azize Çelik ile göçükte kaldıklarını ve sağlık durumlarının iyi olduğunu haber verdi. Çelik’in telefonla yaptığı tarif üzerine aileye ulaşan ekipler çocuklardan birini enkazdan çıkardı.

ENKAZDAN KURTARILDIKTAN SONRA HAREKET ETTİ

Kalay apartmanının enkazından sabah saatlerinden bu yana 5 kadın sağ kurtarıldı. İlk Gülsüm İnce’ye ulaşıldı. Saat 07.30 sularında enkazdan sağ çıkarıldı. Saat 09.35 civarında ise Hatun Yamış’a ulaşıldı. Enkazdan sedye üzerinde çıkarılıp ambulansa bindirilen Yamış’ın hareket ettiği görüldü.

SEDYE ÜZERİNDE EL SALLADI

Saat 10.40 civarında ise adı öğrenilemeyen bir kadın daha enkazdan kurtarıldı. Ambulansa bindirilen kadının sedye üzerinde el salladığı görüldü. Saat 11.00 sularında ise iki kadın daha enkazdan peş peşe sağ kurtarıldı.

MAVİ GÖL APARTMANI TAMAMEN YIKILDI

Elazığ Maden’e bağlı Gezin’de yıkılan Mavi Göl apartmanının enkazda ise 3 kişilik Dişli ailesi ile sesli iletişim kuruldu. Çalışmalarını hassas cihazlarla sürdüren ekipler, dinlemenin ardından bir kişinin daha sesini duydu.

Mavi Göl apartmanı zelzele öncesi durumu.

 

Mavi Göl apartmanı deprem sonrası bu hale geldi.

Faaliyetlerini bu noktada yoğunlaştıran ekipler, birinci katta moloz yığını haline dönüşen enkazda kuyu açarak , Meriç Dişli’ye ulaştı. Depremden 11 saat 15 dakika sonra 08.10’da yaralı kurtarılan depremzede, ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye sevk edildi.

Mavi Göl apartmanı enkazından çıkarılan Dişli ailesi. 12 yaşındaki Miraç kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 6 aylık hamile annesi ve babasının tedavisi sürüyor.

Baba Meriç Dişli’nin çıkarılmasından 1 saat sonra ise ekipler 6 aylık hamile anne Pınar ve 12 yaşındaki çocukları Miraç Dişli’ye ulaşmayı başardı. Enkazdan sağ olarak çıkarılan anne ve oğlu hastaneye kaldırıldı. Ancak 12 yaşındaki Miraç tüm müdahalelere rağmen hastanede yaşamını yitirdi.

DİLEK APARTMANI ENKAZINDA HASSAS DİNLEME YAPILDI

Elazığ merkezdeki Sürsürü Mahallesi Halaylı sokakta bulunan ve depremden 5 saat sonra 12 yaşındaki erkek çocuğun kurtarıldığı Dilek Apartmanı enkazında hassas dinleme cihazı ve dedektör köpekler ile yapılan çalışmalarda sabah saat 06.00 sıralarında biri kadın 2 kişiye ulaşıldı.

Bölgede tamamen sessizliğin sağlanmasının ardından hassas cihazlarla yapılan son dinlemede, depremzedelerin bulundukları mevki belirleyen ekipler, açtıkları kanaldan kurtarma çalışmalarına yön verdi.

KALAY APARTMANI GÖÇÜĞÜNDEN 3 KİŞİ SAĞ KURTARILDI

Gece saat 01.00 sıralarında ise Mustafapaşa Mahallesi Kalay Apartmanı enkazında yapılan arama kurtarma faaliyetlerinde biri kadın 3 kişi sağ çıkarıldı. Bu gelişme enkazdan canlı çıkabileceği umutlarını artırdı.

İHA ve keşif uçağı hasar tespiti için havalandı

medyabold
Devamını Oku »

Abdullah Gül’den AKP’ye deprem mesajı

Elazığ depreminde yaşamını yitirenler ve yaralananlar için bir mesaj paylaşan Abdullah Gül, ‘çevre ve imar’ konularına dikkat çekti, üstü kapalı olarak AKP’yi eleştirdi.

BOLD – 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Elazığ depremi dolayısıyla kişisel Twitter hesabından bir paylaşım yaptı.

Gül, yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Elazığ merkezli depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Umarım bu acı ‘çevre ve imar’ konularında uyarıcı olur.”

medyabold
Devamını Oku »

“Duran” kardeşlerin durdurulamayan yükselişi

SETA Başkanı Burhanettin Duran’ın kardeşlerinin devlet kademelerinde yükselişi durdurulamıyor. Rıdvan Duran BİK Genel Müdürlüğü’ne atanırken, Ömer Faruk Duran RTÜK İstanbul Bölge Temsilcisi olarak atandı.

BOLD – SETA Başkanı Burhanettin Duran’ın BİK Genel Müdürlüğü’ne atanan kardeşi Rıdvan Duran’ın ardından diğer kardeşi Ömer Faruk Duran’ın da yaklaşık iki ay önce RTÜK İstanbul Bölge Temsilcisi yapıldığı ortaya çıktı.

ÖNCE MÜŞAVİR, SONRA BÖLGE TEMSİLCİSİ YAPILMIŞ

Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre AKP’ye yakınlığı ile bilinen SETA Vakfı’nın Başkanı Burhanettin Duran’ın kardeşi Ömer Faruk Duran’ın Radyo ve Televizyon Üst Kurulu İstanbul Bölge Temsilcisi olarak atandığı ortaya çıktı. Ebubekir Şahin’in RTÜK Başkanlığı’na seçilmesinin ardından “Başkan Müşaviri” olarak RTÜK’te göreve başlayan Ömer Faruk Duran’ın yaklaşık iki ay önce İstanbul’a atamasının yapıldığı öğrenildi. Psikolog olduğu bilinen Ömer Faruk Duran’ın atamasının kesinleşmesiyle 15 yıldan bu yana RTÜK uzmanı olan Berna Taştekin görevinden alındı.

ATANMADAN ÖNCE 12 BİN LİRA MAAŞ ALIYORDU

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, geçen haziran ayında yaptığı açıklamada “RTÜK’te AKP’li vekillerin yakınlarının istisnai kadrolardan işe alındığını” ifade etmişti. Öztunç, her birinin maaşının 10 bin 500 lira olduğunu açıklamıştı. Öztunç’un ‘AKP’lilerin yakını’ olduğu için göreve başlatıldığını iddia ettiği isimler arasında Ömer Faruk Duran’ın da adı geçiyordu. Öztunç, “Ömer Faruk Duran, SETA Başkanı Burhanettin Duran’ın kardeşi. Başkanlık müşaviri oldu. Psikolog ve RTÜK’ten 10 bin ile 12 bin lira arasında maaş alıyor” demişti.

Artçı depremler sürüyor: Enkaz altında 38 kişi var!

medyabold
Devamını Oku »

Magnitude 6.8 earthquake rocks Turkey: 22 dead, over a 1,000 injured

A powerful quake shook eastern Turkey on Friday, killing at least 21 people, injuring more than 1030 and collapsing dozens of structures.

The magnitude 6.8 earthquake struck at 8:55 pm local time, and its epicenter was near the Sivrice district of the eastern Elazig province, about 550 km (340 miles) east of the capital Ankara. More than 250 aftershocks followed the tremor.

Some 30 people are still trapped under the rubble in collapsed buildings, according to a joint statement by Interior and Health Ministers.

The seismic waves of the quake crossed borders, reportedly shaking parts of Iran, Iraq, Syria, Lebanon, and Israel.

Footage emerged on Saturday showing rescue workers retrieving three people in Elazig 12 hours after the shock.

Turkey’s Disaster and Emergency Management Authority (AFAD) cautioned residents not to return to damaged structures due to the risk of more aftershocks.

Relief groups are working to send food, beds, blankets, heaters, and tents to the area as Interior Minister Suleyman Soylu called the shock a “Level 3” incident citing Turkey’s crisis response regulations, suggesting that it required a national response but that it did not need international help.

“I wish God’s mercy to our brothers who lost their lives in the earthquake, and urgent healing for those who were injured,” President Recep Tayyip Erdogan said on Twitter.

Professor Haluk Ozener, head of the Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute, called the tremor “a very powerful one,” urging caution in the event of aftershocks.

Turkey experienced many powerful quakes in the past as the country straddles multiple fault lines. A 7.4 earthquake hit Turkey’s northwest in 1999, killing more than 17,000 people and displacing nearly half a million people.

Turkey’s Istanbul getting closer to big quake, says expert

The post Magnitude 6.8 earthquake rocks Turkey: 22 dead, over a 1,000 injured appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2020/01/25/magnitude-6-8-earthquake-rocks-turkey-21-dead-over-a-1000-injured/
Devamını Oku »

Homeless as flooding of 12,000-year old town starts

Numerous families from the 12, 000-year old town of Hasankeyf in southeastern Turkey will soon be left homeless as their houses are flooded by the Ilısu dam, the Evrensel news portal reported.

Hasankeyf, one of the world’s oldest continuously inhabited places, will soon be underwater as the controversial project nears completion.

Fifteen families denied housing in the new settlement three kilometers away will soon be left with no electricity, Evrensel reported.

Locals said, if the power goes off, they could not survive and would be forced to move away.

The “new Hasankeyf” was, according to the Guardian newspaper, only built to house 700 families, but there are many more.

According to the Turkish Statistical Institute, in 2012, the town had a population of 3,129 and the district more than 6,000 people.

Sociologist Ali Ergul from the Initiative to Keep Hasankeyf Alive told the T24 news portal last year that a total of 199 settlements and the town center of the centuries-old Hasankeyf could be partially or totally submerged by the dam, affecting some 80,000 people.

Most of the Hasankeyf’s residents have moved to the new town where authorities built new houses and shops a few kilometers up the hill.

However, there are still families residing in Hasankeyf who are still waiting on the authorities to provide them with housing in the newly-built town, according to Evrensel.

Many local and international groups have raised objections against the displacement of locals and the loss of archaeological sites, the Atlantic magazine has reported.

However, the Turkish government has pressed ahead with the project as a part of the Southeast Anatolia Project in an attempt to build dams in the region to produce hydro-electric power.

Keep Hasankeyf Alive -an initiative to raise awareness on the risk of destruction Hasankeyf has been facing- issued a statement pointing to the rising of water level and said “Almost two weeks ago the raising dam reservoir reached the 12,000 years old town Hasankeyf which is one of the most magnificent cultural and natural heritage sites at our planet. The planned “apocalypse” by the Turkish government is becoming a reality slowly!”.

Musa, one of the locals who remained in Hasankeyf, was quoted by Evrensel as saying, “Only people with no right of housing in the new town are staying here. Where could these people go, and how could they pay rent after this age?”

The ruling AKP’s former Culture Minister Ertugrul Gunay said, “Hasankeyf’s nature will be damaged, this project was wrong from the beginning,” the Cumhuriyet daily newspaper reported.

Gunay said he had attempted to revise the project in a way to preserve Hasankeyf’s cultural heritage; however, he was told that it is already too late for such revision.

Warning: 12,000-year old town in Turkey will be flooded by dam in October 

The post Homeless as flooding of 12,000-year old town starts appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2020/01/25/homeless-as-flooding-of-12000-year-old-town-starts/
Devamını Oku »

Galatasaray’da Arda Turan krizi büyüyor

Fatih Terim’in Arda Turan’ı takımda görme arzusu yönetimden döndü. Başkan Mustafa Cengiz ve ekibi, Terim’in isteğini “Üyeler bu işe karşı. Zorda kalırız” diyerek kabul etmedi. Karşılıklı sözler ise krizi büyüttü.

BOLD – Galatasaray’da Başkan Mustafa Cengiz’in Arda Turan için “Söylemekten bıktım, gündemimizde yok” diyerek transferin gerçekleşmeyeceğini açıkladı. Bu ifadeler üstü kapalı Teknik Direktör Fatih Terim’i hedef alıyordu. Tecrübeli çalıştırıcı da 19.05’te twitter’dan “Verilmiş bir sözüm, vazgeçmediğim bir hayalim var” diyerek yönetimin üstü kapalı olarak verdiği ‘istifa et’ mesajına savaşmaya devam edeceğinin cevabını verdi. Bu ise ‘Eğer benim ile çalışmak istemiyorsanız kovabilirsiniz’ göndermesiydi. Ancak şu ortamda iki tarafta bu adımları atacak durumda değildi. Krizin bu duruma gelmesi 21 Ocak’ta yönetimle Fatih Terim arasındaki görüşmeden sonra derinleşti.

FATİH TERİM ARDA TURAN’I TAKIMDA GÖRMEK İSTER

Fatih Terim, Arda’yı istediğini bu toplantıda tekrar dile getirir. Fikrini, “Galatasaray vefasını göstermeliyiz. Zor durumdaki bir evladımızı kazanmak, takım ruhuna büyük katkı verecektir. Affedici olmalıyız” diye aktarır. Ancak Başkan’ın kararı olumsuzdur. Cengiz, “Hocam, camia yaşanmışlıklardan dolayı bu işe farklı bir anlam yükledi. Üyelerin büyük bölümü Arda’nın geri dönüşüne karşı. Mart ayında mali genel kurul var. Bu transfer, bizi zora sokar. Haziran ayında bu konuyu tekrar konuşalım” der ve Terim’i isteğini kabul etmez.

Fatih Terim, Arda Turan için yönetimle fikir ayrılığı yaşadıklarını açıkladı

KORKTUĞU BAŞINA GELDİ

Arda Turan konusunun camiaya doğru şekilde anlatılmadığını vurgulayan Fatih Hoca, buna rağmen “Son sözünüz buysa saygı duyuyorum. Ancak yaptığımız açıklamalara dikkat edelim. Ne Arda’yı kıracak ne de değerlerimize zarar verecek bir süreç yaşamayalım” ifadelerini kullanır. Toplantıdan sonra görüşmeler sosyal medyaya yansır. Konuşmaların detaylarını ertesi gün gazetelere haber olur. Terim, Rize maçı sonrası da ‘bilgi sızması’ konusuna özellikle vurgu yapar. Bu durum yönetimle Fatih terim arasındaki ‘güven duygusunu’ da zedeler. Olaylar ise ‘söylemekten bıktım’ ile “Verilmiş bir sözüm, vazgeçmediğim bir hayalim var” arasına sıkışır.

ELEMAN KRİZİ, KÖSTEBEK ÇATLAĞI

Galatasaray’da yaşanan son olaylar, akıllara 2013’ü getirdi. Ünal Aysal, başkanlığı döneminde, milli takım için TFF ile görüşen Fatih Terim’e “Galatasaray’ın elemanı” demiş, bu olay kayıtlara ‘Eleman Krizi’ olarak girmişti. Bu sözler sonrası Terim’le yollar ayrılmıştı. Tecrübeli hocanın, konuşulanların dışarı sızdığı ifadesi ise bu kez ‘Köstebek Krizi’ni yaşattı.

FATİH TERİM’İN AÇIKLAMALARI SANSÜRE UĞRADI

Her maç sonrası Fatih Terim’in sözlerine yer verilen Galatasaray’ın resmi internet sitesinde Rize maçına dair konuşması konmadı. Rize maçının ardından konuşan futbolcuların açıklamaları siteye yüklendi. Ancak Terim’in hiçbir ifadesi sitede yer almadı.

Mustafa Cengiz’den Arda Turan cevabı: Gündemimizde yok söylemekten bıktım

medyabold
Devamını Oku »

İHA ve keşif uçağı hasar tespiti için havalandı

Milli Savunma Bakanlığı, Elazığ Sivrice merkezli depremin hasar tespiti faaliyetlerine destek vermek için bir ANKA (İnsansız Hava Aracı) ve bir İKU (İnsanlı Keşif Uçağı) görevlendirdi.

BOLD – Elazığ Sivrice’deki depremin ardından tüm Türkiye teyakkuza geçti. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, depremzedeler için bölgeye ihtiyaç duyulan malzemeler gönderilmeye başlandı.

Depremde çöken bir bina havadan böyle görüntülendi.

Milli Savunma Bakanlığı deprem bölgesine ihtiyaç duyulan malzemelerin ulaştırılması için dokuz nakliye uçağı görevlendirdi. Hasar tespit faaliyetlerine destek vermek için de bir ANKA (insansız hava aracı ve bir İKU (insanlı keşif uçağı) gönderdi.

Sarsıntının yaşandığı bölgelerde hasar tespit çalışmaları sürüyor.

AFAD Başkanlığı afet bölgesine, 144 TIR ile 6 bin 65 aile çadırı, 400 genel maksatlı çadır, 11 bin 532 yatak ve 18 bin 720 battaniye sevk edildiğini duyurdu.

Vatandaşlar gece boyunca soğuk havaya rağmen dışarıda bekledi.

Türk Kızılay da 202 personel, 29 araç, 7 ikram aracı ve 4 mobil mutfak ile 2 sahra mutfak kiti, 15 bin 747 battaniye, 5 bin 656 yatak, bin 563 ısıtıcı, 2 bin 500 çadır, 193 bin 420 kg un ve 3 bin 200 adet gıda kolisi gönderdi.

Artçı depremler sürüyor: Enkaz altında 30 kişi var!

medyabold
Devamını Oku »

Korona virüsü Avrupa’da: Fransa’da iki hasta tespit edildi!

Çin’de ortaya çıkan korona virüsü, Avrupa’ya da sıçradı. Fransa’nın Paris ve Bordeaux şehirlerinde korona virüsü hastası 2 kişi tespit edildi. Başka hastaların da olabileceği açıklandı.

BOLD – Çin’de 41 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan korona virüsü, Avrupa’da görüldü. Fransa’nın başkenti Paris’te ve ülkenin güneybatısında bulunan Bordeaux şehrinde 2 hastanın taşıyıcı olduğu açıklandı.

Hastaların hastanede karantina altına alındığını belirten Fransa Sağlık Bakanı Agnes Buzyn, önümüzdeki günlerde yeni hastaların tespit edilmesinin de muhtemel olduğunu dile getirdi. Buzyn, virüsün yayılmasını engellemek için her şeyin yapılacağını ifade etti.

Fransa’daki 2 hasta hakkında bilgi veren Bakan Buzyn, Bordeaux’daki taşıyıcının 48 yaşında bir erkek olduğu, Çin’in Wuhan kentinden önceki gün döndüğünü aktardı. Ateş ve öksürme şikayeti üzerine acil servisi arayıp ambulansla hastaneye getirildiğini belirtti.

Paris’teki hastanın ise hastanede testlerden geçirildikten sonra karantina altına alındığı kaydedildi. 2 hastanın da gittiği yerler ve görüştüğü insanların listesi çıkarıldı. Yetkililer, ilgili kişilerle iletişime geçip gün içerisinde titizlikle ve düzenli olarak ateşlerinin ölçülmesi için çağrılacaklarını bildirdi.

 

medyabold
Devamını Oku »

İ. Melih Gökçek, 3 milyon lirayı Misket Kedi’ye yatırdı

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isteği ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığından istifa etmek zorunda kalan Melih Gökçek’in Misket Kedi isimli bir çizgi film için belediye kasasından 3 milyon lira harcadığı ortaya çıktı.

BOLD – Ankara Büyükşehir Belediyesinde Melih Gökçek döneminde yapılan israfla ilgili her geçe gün yeni belgeler çıkıyor. Gökçek’in Misket Kedi isimli bir çizgi film yapımı için belediye kasasından 3 milyon lira harcadığı belirlendi.

EN ÇOK TARTIŞILAN İSİM GÖKÇEK

AKP’nin 31 Mart Yerel seçimlerinde muhalefete kaptırdığı belediyelerde yaşanan israflarla ilgili detaylı bilgiler her geçen gün ortaya çıkıyor. AKP’li belediye başkanların harcamaları tek tek Sayıştay tarafından kaydediliyor. Bu belediyelerden biri de Ankara Büyükşehir Belediyesi. En çok tartışılan dönem ise AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isteği doğrultusunda istifa eden Melih Gökçek dönemi.

TEK FİRMAYA 3 MİLYON LİRA VERİLMİŞ

Sayıştay Başkanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesinin 2018 yılına ilişkin raporunu yayınladı. Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre, Melih Gökçek ve Mustafa Tuna döneminin incelendiği raporda, Ankara’yı tarihi, sosyal ve kültürel yönden tanıtmak ve TV kanallarında yayınlanmak üzere “Misket Kedi” adıyla yaptırılan çizgi filme 3 milyon lira harcandığı belirlendi. Filmin dublaj, çekim, seslendirme gibi tüm işleri de tek bir firmaya verildi. Çizgi film ana konsepti ve karakterlerin oluşturulması için 2 milyon 834 bin TL, müzik, karakterler ve miksaj için de 280 bin TL ödendi.

Artçı depremler sürüyor: Enkaz altında 30 kişi var!

medyabold
Devamını Oku »

Deprem esnasında kalp krizi geçirip hayatını kaybetti

Elazığ Sivrice merkezli 6.6 büyüklüğündeki deprem Adıyaman’da da hissedildi. 42 yaşındaki Mehmet Çetin sarsıntı sırasında kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

BOLD – Adıyaman Gerger’de oturan Mehmet Çetin, Elazığ Sivrice merkezli 6.6’lık deprem sırasında paniğe kapılıp, fenalaştı. Kahta Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Çetin’in kalp krizi geçirdiği tespit edildi.

Buradaki müdahalenin ardından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi´ne sevk edilen 42 yaşındaki Çetin, doktorların tüm çabasına rağmen kurtarılamadı.

Elazığ merkezli 6.6 şiddetinde deprem: 21 ölü 1030 yaralı

medyabold
Devamını Oku »

Madrid’te Anadolu Efes fırtınası; 15 yıl sonra gelen zafer

Eurolig’de Anadolu Efes rüzgarı esiyor. Basketbol Eurolig 21. hafta maçları tamamlandı. Temsilcimiz lider Anadolu Efes, takipçisi Real Madrid’i deplasmanda 80-75 yenerek zirvede üç maçlık bir avantaj yakaladı.

BOLD – Eurolig’de lider Anadolu Efes,  Real Marid’i kendi seyircisi önünde Shane Larkin’in muhteşem oyunu ile 80-75 devirmeyi başardı. Lacivert-Beyazlı takım bu galibiyetle bir çok ilke de imza attı. Efes Madrid’i 15 yıl sonra sahasında devirmeyi başarırken, koç Ergin Ataman’da Real Madrid’i deplasmanda ilk kez mağlup etme sevincini yaşadı. Ergin Ataman ve oyuncuları bu sezon İspanya’da oynadığı 4 maçı kazanarak önemli bir tabloya imza attı.

 

REAL EVİNDE İLK KEZ MAĞLUP

Haftanın en önemli maçı Madrid’te oynandı. Ev sahibi Real Madrid’in Anadolu Efes’i yakalamak adına gözler bu dev maçtaydı. İlk dakikadan itibaren başa baş giden maçta Lacivert-Beyazlı temsilcimiz, rakibin silahlarını durdurmayı başardı. Evinde bu sezon hiç mağlup olmayan dev bütçeli Madrid’i kendi taraftarı önünde geçmeyi bildi. Real Mardrid futbol takımının ünlü futbolcusu Marcelo’nun da tribünde destek verdiği İspanyol ekibi, Larkin’in oyunu karşısında tutunamadı.

SHANE LARKİN’İ DURDURAMADILAR

Anadolu Efes’te maça imzasını atan isim yine Shane Larkin oldu. Larkin 32 sayı 5 ribaund ve 4 asist ile adeta maça damgasını vurdu. Oyunun başından sonuna kadar çekişmeli giden mücadeleyi bitiren isimde Shane Larkin’di. Madrid’in öne geçeceği bölümlerde başarılı oyun kurucu attığı kritik sayılar ile İspanyol ekibinin direncini kırdı. Maç sonrası yıldız oyuncu, kendi bireysel başarısından çok, takım olarak Real Madrid’i mağlup ettiklerini vurgulayarak “Maç öncesi 15 yıldır rakibimizi yenemediğimizi konuşmuştuk. Oyuna konsantre olduk ve hep birlikte başardık” ifadelerini kullandı. Ayrıca bu önemli zafere Tibor Pleiss ise 13 sayı ile katkı sağladı. Lider Anadolu Efes, 22. haftada Sırbistan’da Kızılyıldız ile 31 Ocak’ta karşı karşıya gelecek.

Fenerbahçe Beko play off yolunda bir engeli daha aştı

medyabold
Devamını Oku »

Artçı depremler sürüyor: Enkaz altında 30 kişi var!

Elazığ Sivrice merkezli depremin etkisi gün ışıyınca ortaya çıktı. 6,6 büyüklüğündeki sarsıntı sebebiyle 21 kişi öldü, 1030 kişi yaralandı. Enkaz altında 30 kişi olduğu tahmin ediliyor.

BOLD – Doğu Anadolu’da birçok ilde hissedilen Sivrice merkezli sarsıntının etkisi hava aydınlanınca ortaya çıktı. Elazığ’da 17, Malatya’da 4 kişi hayatını kaybetti, 1030 kişi yaralandı. Yine Elazığ’da 5, Malatya’da 25 bina yıkıldı.

Enkaz altında olduğu değerlendirilen 30 kişiyi kurtarma çalışmaları sürerken artçı depremler devam ediyor.

KURTARILANLAR ARASINDA HAMİLELER DE VAR

Geceden bu yana (10:00) enkazdan 2’si çocuk 8 kişinin çıkarıldığı belirtildi. Kurtarılanlardan birinin hamile olduğu ifade edildi. Sağlık durumlarına ilişkin bilgi paylaşılmadı.

Sabah saatlerinde merkez Mustafa Paşa Mahallesi’nde yıkılan 5 katlı apartmanın enkazından birer saat arayla iki kadın çıkarıldı. Yaralılar ambulansla Fırat Üniversitesi hastanesine kaldırıldı.

Maden ilçesine bağlı Gezin köyünde çöken binanın enkazından, sarsıntıdan 12 saat sonra bir kişi daha canlı çıkarıldı. Yaralı, 112 Acil Servis ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Enkazdan çıkarılan kişinin hamile bir kadın olduğu öğrenildi.

Malatya Doğanyol’da meydana gelen sarsıntıda kardeşini kaybeden Basri Kara gözyaşlarını tutamadı.

BABA İLE OĞLU ENKAZ ALTINDA

Depremin şiddetinin en yoğun olduğu Elazığ’ın Gezin ilçesinde bir baba ve bir çocuğun halen enkaz altında olduğu belirtildi.

İLETİŞİM VE ULAŞIM YOLLARI AÇIK TUTULMALI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, “Deprem bölgesinde iletişim ve ulaşım ile ilgili tüm birimlerimiz teyakkuz halindedir. Hava, kara ve demir yollarımızda ulaşımı engelleyecek bir durum söz konusu değildir. Yardımların ivedilikle ulaştırılması için iletişim ve ulaşım yollarının açık tutulmasına azami özen gösterilmektedir” açıklamasında bulundu.

BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI VERDİ

Depremde hayatını kaybedenler için rahmet dileyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın “Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bütün imkanlar seferber edildi ve çalışmalar aralıksız sürüyor. Vatandaşlarımızın ihtiyaçları karşılanıyor. Birlik ve beraberlik içinde yaralar en kısa zamanda sarılacaktır” dedi.

DEVLETİN ACİL MÜDAHALESİ LAZIM

Dört kişinin öldüğü Doğanyol’daki hasarın boyutlarını sosyal medya hesabından paylaşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Doğalyol merkezinde büyük hasar var. Anne ve küçük çocuğunun hayatını kaybettiği Çolak Mahallesi’ndeyiz. İnsanlar evlerine giremiyor, çadır ihtiyaçları var. Hayvanlar enkaz altında. Devletin acil müdahalesi lazım” çağrısı yaptı.

SOYLU VE KOCA KAMERALAR KARŞISINDA

Sabah saat 05.20 civarı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kameraların karşısına geçti. Bakan Koca, “Elazığ’da 30’a yakın göçük altında vatandaşımız olduğunu biliyoruz, depremde ölü sayısı artabilir” derken; Soylu, “Tüm imkânlarımızla seferber olmuş durumdayız” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Elazığ Sivrice merkezli zelzelenin dün (24 Ocak 2020) saat 20.55’te, büyüklüğünün 6,8 olduğunu ve yerin 10 kilometre altında meydana geldiğini duyurdu. Kandilli, ilerleyen saatlerde sarsıntının büyüklüğünü 6,6 diye revize etti.

SARSINTI SURİYE’DEN İSRAİL’E, LÜBNAN’DAN ERMENİSTAN’A HİSSEDİLDİ

Türkiye’de birçok şehrin yanı sıra Suriye, İran, Ermenistan, Lübnan ve İsrail’de de hissedildi. 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrası büyüklükleri 2.7 ile 5.4 arasında değişen 184 artçı deprem kaydedildiği bildirildi.

HAVA SICAKLIĞI İLE İLGİLİ METEOROLOJİ’DEN AÇIKLAMA VAR

Meteoroloji’den gece saatleri için hava durumu uyarısı geldi. Bölgede gece hava sıcaklığı eksilere düşerken AFAD tarafından 8 bin 565 aile çadırı, 400 genel maksatlı çadır, 17 bin 218 yatak ve 31 bin 227 battaniye temin edildi. Ayrıca 1097 arama kurtarma personeli ve 219 araç enkaz meydana gelen bölgelere sevk edildi.

medyabold
Devamını Oku »

Depremde canlarını işte böyle kurtardılar…

Elazığ merkezli çok sayıda şehri vuran 6.6’lık deprem anına ait son dakika görüntüleri gelmeye devam ediyor. Depremzedeler kendilerini can havliyle işte böyle dışarı attılar… BOLD

medyabold
Devamını Oku »

Konkordato ilan eden Temsa için Sabancı Holding hakkında ‘hileli iflas’ suçlaması

Avukat Leman Türkmenoğlu, konkordato ilan eden Temsa’ya ilişkin Sabancı Holding yetkilileri hakkında ‘hileli iflas’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

BOLD – Sabancı Holdingin başı, konkordato kararı alınan Temsa nedeniyle dertte… Avukat Leman Türkmenoğlu, Temsa’nın satıştan iki ay önce borca batık hale getirildiğini öne sürdü. Servetin yurt dışına çıkarıldığını iddia etti.

Evrensel’in haberine göre suç duyurusunda bulunan Türkmenoğlu, şunları dile getirdi:

“GECE GÜNDÜZ BU KONUYU ÇALIŞIYORUZ”

“Temsa, satış işleminden 3 gün önce ulaşım adına 37 milyon TL nakit kredi, iki gün önce de 5 milyon euro teminat mektubu kullandı. Şu anda holdingin en üst düzeyinde olan 44 kişi var yetkili olarak, hepsi hakkında hileli iflas gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundum ve savcı ifadeye çağırdı Özetle yapılan işlemle; bankalardan kredi kullanarak ve ticari sözleşmeleri devrederek Temsa’yı borca batık hale getirdiler ve serveti yurt dışına çıkardılar. Gece gündüz bu konu üzerine yoğunlaşmış şekilde yazıyoruz, çalışıyoruz. Şu anda benim tek amacım var, bu operasyonda yasal ve hükumet nezdindeki hamlelerim ile Temsa’da yapılan usulsüz işlemleri iptal ettirmek. Temsa’yı yerli ve mili olarak yola devam ettirmek ve derhal üretime başlatmak.”

“BANKALARI ŞİMDİLİK AÇIKLAMIYORUM”

Avukat Leman Türkmenoğlu, hacze neden olan 12 banka olduğunu iddia etti ve bunların isimlerini şimdilik açıklamayacağını belirtti.

Türkmenoğlu şöyle devam etti: “Sabancı Holding grup şirketlerinden Temsa, True Value Capital Partners’a devredilmeden evvel iki ay içerisinde muhtelif bankalardan; 40 milyon avro ihracat kredisi, 5 milyon euro teminat mektubu, 37 milyon TL nakit kredi almış. Satıştan üç gün önce 30 milyon avro teminat mektubu, 5 milyon avro teminat mektubu alınırken ise satıştan iki gün önce de 1.8 milyon euro teminat mektubu, kredi ve teminat mektupları verilmiştir. Burada dikkat çeken en kritik konu, satış işleminden üç gün önce Temsa’nın ulaşım adına 37 milyon TL nakit kredi iki gün önce de 5 milyon euro teminat mektubu kullanılmış olmasıdır.”

BU İŞTE BİR GARİPLİK VAR…

Satış sürecindeki bir şirketin satıştan önceki 2 ay içerisinde bu kadar yüksek miktarlarda borçlandırılması şirket satın alma süreçlerine aykırı olduğunu vurgulayan Türkmenoğlu, “Due Diligence yapıldıktan sonra şirket borçlandırılamaz. Bu durumda sormak lazım Sabancı Holding Grup Şirketi Temsa Ulaşım üzerinden bankalardan çekilen bu kredilere ne oldu, bu teminat mektupları nereye verildi” dedi.

Hukuki ve cezai yargı süreci şu anda devam ettiğini dile getiren Türkmenoğlu, Temsa çalışanlarına, tedarikçilerine, üreticilerine tam desteğinin bu süreçte devam edeceğini dile getirdi.

medyabold
Devamını Oku »

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Brexit anlaşmasına imzayı attı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Harika bir an” ifadesini kullanarak ülkesinin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma sürecini düzenleyen Brexit anlaşmasını imzaladı.

BOLD – Başbakanlık Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, Johnson’ın anlaşmayı imzaladığı kaydedildi. Johnson’ın, “Brexit anlaşmasının imzalanması, harika bir an. Bu, 2016 referandumunun sonuçlarını nihayet hayata geçirecek ve yıllar süren tartışmaları ve bölünmeleri bitirecek” sözlerine yer verildi.

İmzanın, İngiliz Dışişleri Bakanlığı ile metni Brüksel’den getiren AB yetkililerin huzurunda atıldığı kaydedildi. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen de anlaşmayı dün imzalamıştı.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için AP tarafından onaylanması gerekiyor. AP’nin 29 Ocak’ta Brüksel’de düzenlenecek Genel Kurul’da anlaşmayı oylaması bekleniyor. Bunun ardından AB Konseyinin tüm Birlik adına yazılı bir karar kabul etmesi gerekiyor.

İngiltere’nin AB’den 31 Ocak’ta ayrılması bekleniyor.

medyabold
Devamını Oku »

24 Ocak 2020 Cuma

Çin’de virüsten ölenlerin sayısı 26’ya yükseldi, vaka sayısı 830

Çin’de ortaya çıkan yeni koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 26’ya yükseldi. En az 830 kişinin virüse yakalandığı tespit edildi.

Çinli yetkililer virüsün ortaya çıktığı Hubei bölgesel idaresine bağlı Wuhan kenti dahil toplam on şehirde giriş-çıkışları sınırlandırdı.

BOLD – Çin’de yeni koronavirüs salgını nedeniyle çoğu virüsün ilk ortaya çıktığı Hubei eyaletinde olmak üzere hayatını kaybedenlerin sayısı 26’ya yükseldi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Tibet ve Çinghay eyaleti dışında ülkedeki bütün özerk bölge, özel idari bölge ve eyalete yayılan koronavirüsten etkilenenlerin sayısının, 177’sinin durumu ağır olmak üzere 830’a yükseldiğini duyurdu.

Diğer yandan salgından etkilenen kişilerle temasa geçen kişilerden müşahede altına alınanların sayısı 8 bin 420’ye çıktı. Virüs taşıma durumları “şüpheli” olan kişilerin sayısı ise 1072 olarak açıklandı.

ÇİN’DE VİRÜSE KARŞI ÖNLEMLER

Çin’de özellikle yeni yıl kutlamaları nedeniyle virüsün yayılmasından endişe ediliyordu.

Yetkililer büyük katılımlı organizasyonları iptal etti, yeni filmlerin vizyona girmesi askıya alındı ve Yasak Kent kapatıldı.

2019-nCoV adı verilen koronavirüsün yayılmasını önlemek için Çin’de 25 Ocak’ta başlayacak yeni yılı kutlamalarına sınırlamalar getirildi.

Başkent Pekin ve Şangay gibi büyük kentlerde planlanan halk gösterileri iptal edildi. Yetkililer büyük kalabalıkların toplanmasını ve virüsün yayılmasını engellemeye çalışıyor.

Hong Kong’da düzenlenmesi planlanan uluslararası bir karnaval da iptal edilmiş durumda.

10 KENT KARANTİNAYA ALINDI

Hubei eyaleti yerel idaresine bağlı toplam on kent karantinaya alındı. Virüsün ortaya çıktığı düşünülen Wuhan’ı da kapsayan bu karantina bölgesinde yaklaşık 20 milyon kişi yaşıyor.

Bu kentlerde kafe, sinema, konser ve sergi salonları gibi yerler de geçici olarak kapatılmış durumda.

Ancak Wuhan ve diğer karantina altındaki kentlerdeki marketlerde büyük kuyruklar oluştuğu, gıda stoklarının da azalmaya başladığı aktarılıyor.

Wuhan kentinde sokağa çıkan herkesin yüz maskesi takması zorunlu hale getirildi.

WHO: ACİL DURUM HENÜZ SÖZ KONUSU DEĞİL

Çin’de ortaya çıkan virüs salgınını değerlendirmek üzere dün Cenevre’de acil toplanan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Acil Durum Komitesi, salgının Çin için acil durum teşkil ettiğini ifade etse de, Çin dışındaki vakaların sınırlı sayıda olması nedeniyle henüz uluslararası bir acil durum ilan edilmesine gerek olmadığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü, ilerde uluslarası acil durum noktasına gelinebileceğini belirterek ülkelerin koordinasyon içerisinde çalışması gerektiğini söyledi.

2 ÜLKEDE DE VAKALAR TESPİT EDİLDİ

Perşembe günü virüsün tespit edildiği ülkeler listesine Singapur ve Vietnam da eklendi.

2019-nCov virüsünü taşıyan kişilerin karantina altına alındığı diğer ülkeler ise ABD, Japonya, Tayvan, Güney Kore, Tayland.

İngiltere ve Kanada ise koronavirüs olduğundan şüphelenilen vakaları inceleme altına aldığını açıkladı.

Tayvan, Wuhan’dan gelen kişilerin ülkeye girişini yasakladı. ABD ise vatandaşlarına Çin’e ve özellikle de Wuhan’a yönelik seyahat uyarılarında bulundu.

Şu ana kadar Güney Kore, Tayvan, Singapur ve Vietnam 1’er vaka, Tayland’da 4, ABD ve Japonya’da ise 22şer vaka tespit edildi.

Avrupa Birliği (AB) kurumlarından Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgınının AB ülkelerine ulaşabilme riskini “düşükten” “orta” seviyeye yükseltti.

İLAÇ GELİŞTİRME ÇABALARI

Yeni tip koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde 12 Aralık’ta tespit edilmişti.

Corona virüsüne karşı üç ayrı uzman ekibi ilaç geliştirilmesi için çalışıyor. Çok sayıda hükümet, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), AB Komisyonu, araştırma kuruluşları, aşı üreticileri ve özel girişimcilerin yer aldığı Salgına Hazırlık İnovasyonları Koalisyonu (CEPI) haziran ayına kadar klinik testlerine hazır bir ilaç geliştirmenin amaçlandığını duyurdu.

Yeni virüsün ölümcül Sars virüsünün de dahil olduğu virüs familyasına ait olduğu belirtiliyor. Sars virüsü nedeniyle Çin’de 2002 ve 2003 yıllarında yaklaşık 350, Hongkong’da ise 300 kişi hayatını kaybetmişti.

Washington Post: Trump’ın İran’a yaptırımları ülkedeki Afganları Türkiye’ye göç ettiriyor

medyabold
Devamını Oku »

Kafede telefonla konuşurken hükumeti eleştiren gazeteci gözaltına alındı

Kafede telefonla konuşurken hükûmetin Libya ve Suriye politikası ile Kanal İstanbul projesini eleştiren gazeteci yan masadakilerin ihbarı sonucu gözaltına alındı. “Devlet büyüklerine hakaret” suçlamasıyla ifadesi alınan gözaltına gazeteci, daha sonra serbest bırakıldı.

BOLD – Uzun yıllar gazetecilik yapan Y.K., Muğla’da bir kafede telefonla konuşurken, hükûmetin Libya ve Suriye politikası ile Kanal İstanbul projesini eleştirdi. Y.K.’nın telefon konuşmalarına kulak misafiri olan iki kişi, tartıştıkları Y.K’yı polise ihbar etti. Yapılan şikayet sonucu Y.K, “devlet büyüklerine hakaret” suçlamasıyla gözaltına alındı.

YAN MASADAKİLER İHBAR ETTİ

İddiaya göre olay, Muğla merkez Cumhuriyet Caddesi’nde bir kafede meydana geldi. Uzun yıllar gazetecilik yapan Y.K, kafede otururken, bir başka gazeteci arkadaşıyla, telefonda hükûmetin Libya ve Suriye politikasını, Kanal İstanbul projesini ve İzmir’de Alevi evlerinin işaretlenmesiyle ilgili konuşmaya başladı. Hükûmetin çalışmalarını eleştiren Y.K.’ya, bu sırada yan masada oturan iki kişi tepki gösterdi. Y.K. ile kendisine hükûmeti eleştirmemesini söyleyen iki kişi arasında tartışma başladı.

HAKKINDA DEVLET BÜYÜKLERİNE HAKARETTEN İŞLEM YAPILDI

Tartışmadan bir süre sonra kafeye gelen bir polis ekibi, Y.K’yı gözaltına aldı. Emniyete götürülen Y.K. hakkında “devlet büyüklerine hakaret”ten işlem yapıldı. Y.K. da tartıştığı kişiler hakkında kendisine hakaret ettikleri gerekçesiyle şikayetçi oldu. İfadesi alınan Y.K, savcının talimatıyla serbest bırakıldı.

Melek Çetinkaya, polis sorgusundaki o soruya böyle yanıt verdi: 3 lira verdim!

medyabold
Devamını Oku »

Erdoğan’dan Merkel’e anlamlı hediye: Sırçalı ayna ve miğfer

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel, Türk Alman Üniversitesi’nin yeni kampüsünün açılışına katıldı. Tören sonrası Erdoğan Merkel’e, özel üretilen sırçalı saray aynası ile miğfer hediye etti.

BOLD Türk Alman Üniversitesi’nin İstanbul’daki açılış törenine katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan kendisini şaşırtan iki armağan aldı.

Erdoğan Alman Şansölyesi’ne Paşabahçe tarafından özel üretilen sırçalı saray aynası ile miğfer takdim etti.

Üniversitenin yeni binalarının açılış töreninde önce Almanya Başbakanı Merkel söz aldı. “Burada 5 bin öğrencinin eğitim görmesi planlanıyor. Türkiye ve Almanya arasındaki işbirliğinin örneği. Üniversite ilişkimizi gelecekte daha da güçlendirecek ve mezun olan öğrenciler bilimde, ekonomide ve bürokraside sorumluluk taşıyan öğrenciler olacak” dedi.

Alman Başbakanı sonrası kürsüye çıkan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şunları söyledi, “İnşallah bizler de diğer devlet üniversitesi olduğu gibi Türk-Alman Üniversitesi’ne de her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Üniversite inşasını üstlenen TOKİ’ye de ayrıca şükranlarımı sunuyorum.”

ŞANSÖLYE MERKEL TAKDİM SIRASINDA ŞAŞKINLIĞINI GİZLEMEDİ

Törenin ardından Erdoğan, Merkel’e Paşabahçe’nin özel ürettiği sırçalı saray aynası ve zafer miğfer hediye etti. Alman Şansölyesi hediyeler karşısında şaşkınlığını gizlemedi.

 

Topkap Sarayı’nda sergilenen Murassa Ayna’dan esinlenip tasarlanan ayna, 24 ayar altın yaldız ve renkli cam baloncuklar kullanılarak dekorlanmış. Sadece 1999 adet üretilen ve Paşabahçe stoklarında kalmayan hediyenin fiyatı 2 bin 395 lira.

El imalatı camdan üretilen, 24 ayar altın, yaldız ve eskitme boyalarla dekorlanan zafer miğfer ise 1950 liraya satılıyor.

Eski çağlardan itibaren aynalar gücün, zenginliğin ve soyluluğun simgesi olageldi. Kralların saraylarına devasa aynalar yaptırmaları da bunun bir yansımasıdır.

SANA ALACAK SENDEN DAHA GÜZEL BİR HEDİYE BULAMADIM MESAJI

Tarihçi Tolunay Sandıkçığlu’nun çalışmasına göre; ayna Osmanlı’da da bir erkeğin bir kadına verebileceği en güzel hediye olarak görülüyordu. Anlamı ise ‘Sana alacak senden daha güzel bir hediye bulamadım’ demekti.

Kamyonetine el konulan ayvacı İmamoğlu’na isyan etti: “Hani her şey çok güzel olacaktı…”

medyabold
Devamını Oku »

Amnesty urges Merkel to press for Kavala’s release ahead of Erdogan meeting

Amnesty International has called on Germany’s Chancellor Angela Merkel to raise the issue of releasing jailed rights activists, including Osman Kavala when she meets Turkey’s President Tayyip Erdogan on Friday, German Rheinische Post reported.

“Putting an end to the crackdown on human rights activists in Turkey should be the focus of the two leaders’ meeting,” Turkey researcher of Amnesty International Andrew Garner told the German news agency DPA.

The visit marks Merkel’s first trip to Turkey in 2020. It is expected to be a meeting where the two leaders address several issues from the refugee crisis to Turkey’s drilling operations in the eastern Mediterranean.

Kavala stands trial on charges of attempting to overthrow the constitutional order and has been in prison for over two years.

Erdogan’s government accuses Kavala of plotting and financing Gezi protests in 2013 to topple his government.

The Gezi protests were triggered by Erdogan’s governing AK Party’s attempt to raze Istanbul’s central Gezi Park to build a shopping mall, rapidly spread to other cities over what critics described as the president’s increasingly authoritarian rule in 2013.

Erdogan slammed the Gezi protests as a foreign-backed plot to bring down the government and launched a crackdown against the alleged plotters of the demonstrations. In 2018 Erdogan pointed to George Soros, a Hungarian-American investor, as being the force behind Kavala, accusing him of masterminding the Gezi protests against his rule.

Kavala was arrested in 2017 and has been in Silivri prison ever since.

The European Court of Human Rights (ECHR) announced its ruling on the individual application of Kavala in December 2019, stating that there is a “lack of reasonable suspicion that the applicant had committed an offense.”

The Strasbourg-based court stressed that Turkey must now “take every measure to put an end to the applicant’s detention and to secure his immediate release.”

Despite the ECHR ruling, the Turkish court refused Kavala’s demand to be released on December 24, 2019.

Court releases Gezi defendant Aksakoglu, Kavala remains in prison

The post Amnesty urges Merkel to press for Kavala’s release ahead of Erdogan meeting appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2020/01/24/amnesty-urges-merkel-to-press-for-kavalas-release-ahead-of-erdogan-meeting/
Devamını Oku »