13 Haziran 2020 Cumartesi

İktisatçı Mahfi Eğilmez: Geniş işsizlik oranı yüzde 23,1

Türkiye için gerçek işsiz sayısının geniş işsizlik olarak tanımlanan başlık altında toplananların sayısı olduğunu belirten iktisatçı Mahfi Eğilmez, iş aramayanlar ve mevsimlik işçiler dahil edildiğinde geniş işsizlik oranının yüzde 23,1 olduğunu yazdı.

BOLD – Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı istihdam ve işsizlik verilerini değerlendirdi. İstihdamın düşmesine karşın işsiz sayısının da düştüğüne dikkat çeken Mahfi Eğilmez, işsizlik oranına iş aramayanlar ve mevsimlik işçiler eklendiğinde geniş işsizlik oranının yüzde 23,1 olduğunu dile getirdi.

GERÇEK İŞSİZ SAYISI GENİŞ İŞSİZLİK ORANIDIR

Eğilmez’in web sitesinde yayınladığı “Geniş İşsizlik Oranı” başlıklı yazısında Türkiye için gerçek işsiz sayısının geniş işsizlik olarak tanımlanan başlık altında toplananların sayısı olduğunu belirterek, “Tabloya göre bunu hesaplamak için resmi işsiz sayısına çalışmaya hazır olduğu halde iş aramayanlar ile mevsimlik çalışanların eklenmesi gerekir. Bu şekilde bulunan işsizler toplamına geniş işsizler diyoruz. Aynı miktarı işgücüne de ekleyerek geniş işgücünü bulabiliriz. Geniş işsiz sayısını geniş işgücüne böler 100 ile çarparsak geniş işsizlik oranının yüzde 23,1 olduğunu görüyoruz. Bu oran açıklanan resmi işsizlik oranından (yüzde 13,2) 10 puan daha yukarıdadır. Eğer hesabı böyle yapmazsak o zaman istihdamın azaldığı yerde işsizlik de azalıyor gibi yapay sonuçlara ulaşırız ki bu kendi kendimizi kandırmaktan başka bir şey değildir” dedi.

Koronavirüs vaka sayısı 3 gündür artıyor: Ölü sayısı 4.792

medyabold
Devamını Oku »

Emniyet, bekçilere silah kullanma eğitimi verecek

Emniyet Genel Müdürlüğü, yetkileri arttırılan bekçileri eğitime alacak. Kurs kapsamında bekçilere “silah kullanma, durdurma, kimlik sorma, kontrol, yakalama ve muhafaza altına alma yetkisi, zor kullanma yetkisi, suça el koyma” gibi uygulamalar yer alıyor.

BOLD – Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), yeni atanan 8 bin 242 çarşı ve mahalle bekçisinin 1 Temmuz’dan tarihinden itibaren 3 aylık eğitime alınacağını duyurdu. Bekçiler ayrıca atandıkları illerde de 2 aylık uygulamalı eğitime tabi tutulacak.

EĞİTİMLER 3 GÜN SÜRECEK

Emniyet Genel Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada, Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi TBMM Genel Genel Kurulu’nda kabul edilerek kanunlaştığını hatırlattı. Açıklamada, “Söz konusu kanunla çarşı ve mahalle bekçilerimizin görev, yetki ve sorumlulukları ile ilgili olarak yapılan yeni düzenlemeler doğrultusunda sahada görev yapan tüm çarşı ve mahalle bekçilerimize yönelik olarak, insan hakları, davranış ilkeleri ve etkili iletişim, durdurma, kimlik sorma, kontrol, yakalama ve muhafaza altına alma yetkisi, zor kullanma yetkisi, silah kullanma yetkisi, suça el koyma yetkisi, disiplin mevzuatı konularında, görevlerini ifa ettikleri illerinde, branşlarında uzman amirler tarafından 15-17 Haziran 2020 tarihleri arasında 3 tam gün sürecek eğitim verilecektir” denildi.

YENİ BEKÇİLERE 5 AY EĞİTİM

Açıklamada, “Ayrıca teşkilatımıza yeni atanan 8 bin 242 çarşı ve mahalle bekçisi de 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren Polis Akademisi Başkanlığı tarafından 3 aylık eğitime alınacaktır. Bu 3 aylık eğitim akabinde ise atandıkları illerinde de 2 aylık uygulamalı eğitime tabii tutulacaklardır” denildi.

Koronavirüs vaka sayısı 3 gündür artıyor: Ölü sayısı 4.792

medyabold
Devamını Oku »

Çevre Bakanlığı bu kez gözünü Haliç’e dikti

İstanbul Boğazı’ndazimar yetkisini belediyeden alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şimdi de gözünü Haliç’e dikti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İBB yatırım yapmazsa Haliç için seferber olacaklarını söyledi.

BOLD – Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Haliç’te oluşan görüntünün içlerini sızlattığını belirterek, bölgede yapılan araştırmaların sonuçlarına göre hareket edeceklerini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise renk değişiminin kirlilikten kaynaklanmadığını açıkladı.

HALİÇ’TEKİ GÖRÜNTÜ İÇİMİZİ SIZLATIYOR

Kurum, Rize’deki incelemeleri sırasında bir gazetecinin “Haliç’te denizde renk değişimi oldu, bu konuda bir çalışmanız olacak mı?” sorusu üzerine, çevre yatırımlarının süreklilik arz ettiğini söyledi. Haliç’teki görüntülerin içlerini sızlattığını belirten Kurum, “Riva Deresi’nde olduğu gibi araştırıyoruz. Çıkan sonuçlara göre hareket edeceğiz. Büyükşehir Belediyemizin, sorumluluğundaki alanda yapması gereken yatırımları yapması çok önem arz ediyor. Bu noktada kendisinin Bakanlığımızdan bir isteği, yardım talebi var ise de biz Bakanlık olarak tertemiz bıraktığımız Haliç’i gelecek nesillere yine tertemiz bir şekilde götürmek, teslim etmek istiyoruz” dedi.

HALİÇ’İ KİMSENİN İNSAFINA BIRAKMAYIZ

“Belediyemizin gücünün yetmediği yerde de her türlü yardımı yaparak Haliç’i temiz tutmak durumundayız” ifadesini kullanan Kurum, “Belediyemiz bu noktada bir yatırım yapmama sürecine girerse de biz aynı Riva’da söylediğimiz gibi Haliç’imizi de kimsenin insafına bırakmaz, gerekli yatırımları yapmak için hep birlikte seferber oluruz. Yapılacak tespitleri bekleyip görelim. Neticeler sonucunda gerekli adımları atarız” dedi.

İBB: RENK DEĞİŞİMİNİN NEDENİ ALG PATLAMASI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaptığı açıklama ile Haliç’teki kızıl rengin sebebinin fotosentez yapan mikroskobik canlılar olduğunu duyurdu. Değişimin alg patlaması olduğunu ve kirlilikten kaynaklanmadığını açıklayan İBB, “Haliç’teki kızıl rengin sebebi bir fitoplankton patlamasıdır, kirlilik değildir. Fitopianktonlar fotosentez yapan mikroskobik canlılardır ve büyük çoğunluğu alglerden (yosunlardan) oluşur. 2-3 hafta içinde Haliç yine eski haline dönecektir” ifadelerine yer verdi.

“7 aylık hamile kızım bir haftadır hapiste tek başına!”

medyabold
Devamını Oku »

ABD’de korkutan koronavirüs bulgusu

Koronavirüsün insan hücrelerini daha kolay enfekte edecek şekilde mutasyona uğradığını saptayan Florida’daki Scripps Araştırma Enstitüsü, bunun neticesinde ABD ve Latin Amerika’da çok yüksek sayıda vaka görülmüş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

BOLD – ABD’li araştırmacılar koronavirüsün insan hücrelerini daha kolay enfekte edecek şekilde mutasyona uğradığına inandıklarını söyledi. Uzmanlar mutasyon sonrası bulaşıcılığın artmış olabileceğini düşünüyor.

ÇOK YÜKSEK SAYIDAKİ VAKALARIN NEDENİ MUTASYON MU?

NTV’nin haberine göre Florida’daki Scripps Araştırma Enstitüsü” araştırmacıları koronavirüsün mutasyona uğradığını ancak bunun küresel salgının gidişatını değiştirecek düzeyde olup olmadığının yapılacak çalışmalar sonrasında belli olacağını açıkladı. Uzmanlar, mutasyona uğrayan virüsün insan hücreleri arasında bulaşıcılığının artması nedeniyle, ABD ve Latin Amerika’da çok yüksek sayıda vaka görülmüş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

DSÖ: ELDE HENÜZ VERİ YOK

Dünya Sağlık Örgütü daha önce, koronavirüste şimdiye kadar görülen mutasyonların normal olduğunu, bulaşıcılığı artırdığına ya da daha ölümcül bir hale getirdiğine yönelik ellerinde henüz bir veri olmadığını söylemişti.

Koronavirüs vaka sayısı 3 gündür artıyor: Ölü sayısı 4.792

medyabold
Devamını Oku »

Kültür ve Turizm Bakanlığının evine el koyduğu 87 yaşındaki Sıttıka teyze kalp krizi geçirdi

90’ına merdiven dayanan Sıttıka Atay’ın, 13 yıl önce Feza Eğitim ve Kültür Vakfına bağışladığı evine el konuldu. Beş gün önce kendisine tebligat gönderilen Atay, üzüntünden kalp krizi geçirdi.

SEVİNÇ ÖZARSLAN

BOLD ÖZEL – Kültür ve Turizm Bakanlığı, Manisa Gördes’te yaşayan 1933 doğumlu Sıttıka Atay’ın evine el koydu. 9 Haziran 2020’de gelen tebligata göre Atay’dan, Feza Eğitim ve Kültür Vakfına bağışladığı ancak kullanım hakkı ölene kadar kendisine ait olan evini 15 gün içinde boşaltması istendi. Eğer boşaltmazsa kaymakamlık tarafından tahliye edileceği belirtildi. Ayrıca yaşlı kadına 2016’dan bu yana biriken 23 bin TL kira bedelini de ödemesi şart koşuldu.

KALP KRİZİ GEÇİRDİ

Tebligat geldikten sonra çok üzülen ve kalp krizi geçiren Sıttıka Atay, iki gün önce ilçedeki hastaneye kaldırıldı. Tedavisi şimdi evde devam eden Atay’ın sağlık durumu iyi değil. “Evimi elimden alacaklar mı, sokağa mı atacaklar” endişesiyle yaşayan Atay, 15 Haziran Pazartesi günü tekrar doktora götürülecek.

Resmiyette 87 yaşında olan Sıttıka Atay’ın, eskiden nüfus cüzdanları geç çıkartıldığı için 90 yaşını geçmiş olduğu tahmin ediliyor.

VAKIF KHK İLE KAPATILDI

Manisa’nın yerlilerinden Sıttıka Atay, evini, 2007’de Manisa merkezdeki Feza Eğitim ve Kültür Vakfı’na bağışladı. Fakat vakıf, 2 Ağustos 2016’da KHK ile kapatıldı, tüm mallarına AKP hükumeti tarafından el konuldu.

2007’de hazırlanan tapu senedinde evin sahibi vakıf görünüyor ancak tapuda belirtilen ‘irtifak hakkı- kullanım hakkı” ölene kadar Sıttıka Atay’a ait. Ömrünü hayır hasenat işleriyle geçiren Atay, eşinden miras kalan bahçeli, tek katlı evinde 4 yıldır oturmaya devam ediyordu. Herhangi bir sorun yoktu.

23 BİN TL KİRA İSTENDİ

Ta ki Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğünden 10 Şubat 2020’de gelen “Çok İvedi” başlıklı tebligata kadar… Tebligatta Atay’a, evin mülkiyet hakkının vakfa geçtiği, evi işgal ettiği söyleniyor ve yaşlı kadının haberi dahi olmayan, Ağustos 2016’dan bu yana biriken 23 bin TL’lik kirayı hemen ödemesi isteniyordu.

13 SENE ÖNCE VAKFA BAĞIŞLAMIŞTI

Bold Medya’ya konuşan Sıttıka Atay’ın oğlu, tarihçi-yazar İbrahim Atay, “Babam vefat edince anneme miras olarak şu an oturduğu ev kaldı. 13 sene önce annem evi Feza Eğitim ve Kültür Vakfı’na bağışladı. İrtifak hakkı, vefat ettikten sonra vakfa geçmek şartıyla. İrtifak hakkı, evin ancak annem öldükten sonra vakfın malı olması anlamına geliyor. 15 Temmuz’dan sonra Hizmet Hareketine ait bütün vakıflara el konulunca bizim de başımıza bu geldi.” dedi.

“ANNEM ÇOK YAŞLI, BASAMAKLARI ÇIKAMIYOR”

ABD’de yaşayan Sıttıka Atay’ın oğlu, tarihçi-yazar İbrahim Atay: Annemin yediği standart yemek iftarda sütlü tarhana. Sanırım 40 kilonun altına düştü. Üzülmeyeyim diye benimle görüntülü bile konuşmak istemiyor.

Olan biteni annesine hissettirmemeye çalıştıklarını belirten İbrahim Atay, “Çözüm üretmeye çalışıyoruz. İşin açıkçası dört ay önce ilk tebligat gelince bu kadar da insafsızlık yapamazlar diye düşündük. Ne yapabileceğimizi de bilemedik. Sonra iki tebligat daha geldi. Süreç hızlandı. Avukatımız dava açacağız dedi ama panik vaziyetteyiz.” ifadelerini kullandı.

Ne kadar hissettirmeseler de annesinin meseleyi anladığını dile getiren Atay şöyle devam etti:

“Annem çok yaşlı. Merdiven basamaklarını çıkamıyor. Küçük küçük adımlarla yürüyebilen, tek başına yaşayan, minicik bir kadıncağız. Korkutmamaya çalışıyoruz ama çok kaygılı. Meseleye üzülünce geçen kalp krizi geçirdi. Abim ilçedeki doktora götürdü. Küçük ilçede bir şey olmadığı için pazartesi günü Akhisar’a tekrar götürecek. Ne yapacağımızı şaşırdık. Bakıcı tutmak istedim, kabul etmedi. Moral desteği vermekten başka elimizden bir şey gelmiyor.”

“15 GÜN İÇİNDE TAHLİYE EDİN”

Sıttıka Atay’a 10 Mart 2020’de İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğünden ikinci tebligat geldi. Buna göre Atay’a “Gördes İlçesi Uzuncam Mahallesi 83 Ada 3 Parsel Nolu taşınmaz üzerindeki her türlü haklardan terkin etmesi, bir ay önce bildirilen 4 yıllık toplam kira bedelinin Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğünün hesabına yatırılması, aksi takdirde hukuki işlem başlatılacağı’ söylendi. 9 Haziran 2020’de gelen üçüncü tebligatta ise evin 15 gün içinde boşaltılması istendi. “Eğer kendi rızanızla tahliye etmemeniz halinde, Kaymakamlığımızca tahliye edilecektir” uyarısı yapıldı.

EŞİ, GÖRDES BELEDİYESİ ESKİ BAŞKANI

İki oğlu bulunan Sıttıka Atay’ın eşi Refik Atay, bir dönem Manisa Gördes Belediyesi Başkanlığı yaptı. Refik Atay, 2013 yılında hayatını kaybetti.

Sıttıka Atay’ın Uzunçam Mahallesi’ndeki, bahçesiyle birlikte 413 metrekare olan evi.

Evin sahibi tapuda 15 Temmuz’dan sonra KHK ile kapatılan Feza Eğitim ve Kültür Vakfı görünüyor. Ancak kullanım hakkı ölene kadar Sıttıka Atay’a ait olduğu da belirtiliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü tarafından Sıttıka Atay’a gönderilen 10 Şubat 2020 tarihli ilk tebligat.

Sıttıka Atay’a gönderilen 10 Mart 2020 tarihli ikinci tebligat.

5 gün önce gönderilen üçüncü tebligatta Sıttıka Atay’ın 15 gün içinde evi boşaltması söyleniyor. Eğer boşaltmazsa Kaymakanlık tarafından tahliye edileceğini belirtiliyor.

medyabold
Devamını Oku »

TTB: Salgın sırlarla yönetiliyor!

Türk Tabipleri Birliği, koronavirüs sürecine ilişkin açıklama yaptı. Türkiye geneli vaka sayısının 21 bin 400 olduğu, ölüm kayıtlarına dair uluslararası önerilerin hâlâ uygulanmadığı vurgulandı.

BOLD – İlk koronavirüs vakası tespitinin 3’üncü ayında, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, ‘Türkiye’de ilk hasta duyurusundan bugüne salgında neredeyiz?’ başlıklı bir basın açıklaması yaptı. Süreçte 4 bin 763 can kaybı yaşandığı belirtilerek “Yüzlerce insanımız yoğun bakımda. Her gün testi pozitif çıkan bine yakın hasta oluyor” denildi. Aktif vaka sayısının 21 bin 400 olduğu, ölüm kayıtlarına dair uluslararası önerilerin hâlâ uygulanmadığı ifade edilip “Salgın sırlarla yönetiliyor” eleştirisi getirildi.

KARANTİNA NÜFUSUYLA AKTİF HASTA SAYISI GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR

İçişleri Bakanlığının 31 Mayıs’tan itibaren 24 il, 2 belde, 20 köy, 34 mahalle ve 2 mezrada karantina önlemleri uygulandığına dikkat çekilerek şu tespit dillendirildi: “Karantina tedbiri uygulanan yerleşim yerindeki toplam nüfus 51 bin 669 diye açıklandı. Karantinadaki nüfusla aktif hastaların sayısı, Kovid-19’un etkisini sürdürdüğünü açık olarak ortaya koyuyor.”

BİLİM KURULU ÖNERİLERİNİN NE OLDUĞUNU BİLMİYORUZ

Türkiye’nin koronaya bağlı ölümlerde dünyada 17’nci sırada olduğu hatırlatılan açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: “Sağlık Bakanlığı ısrarla olguların ve ölümlerin çeşitli değişkenlere göre dağılımını açıklamaktan kaçınıyor. Vakalar hafifledi açıklamalarını hayretle izliyoruz. Mevcut akademik çalışmalar aksini söylüyor. Salgını kontrol altına alabildik mi? Kanıt yok. Türkiye olarak hızla normalleşiyoruz. Serbestleşen hemen her kısıtlamada bilimsel dayanak arıyor ancak bulamıyoruz. Kararların onların önerileri doğrultusunda alındığı söylense de bu konudaki Bilim Kurulu önerilerini bilmiyoruz.”

Korona vaka sayısı 3 gündür dünya genelinde rekor kırıyor!

medyabold
Devamını Oku »

Donald Trump: Seçimi kaybetmem ülke için üzüntü verici olur

ABD Başkanı Trump, 2020 ABD başkanlık seçimleriyle ilgili Demokrat Başkan adayı Joe Biden’ın sözlerine cevap verdi. “Seçimleri kazanamazsam, hayatıma devam eder ve başka işler yaparım ama bu ülkemiz için üzüntü verici olur” dedi.

BOLD – 2020 ABD Başkanlık seçimlerinin Demokrat Başkan adayı Joe Biden, “Trump, seçimlerde yenilgiyi kabul etmezse, askerler onu Beyaz Saray’dan çıkaracaktır” demişti.

Trump, Fox News’te yayımlanan ‘Outnumbered Overtime’ programında, Harris Faulkner’ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

ABD’nin koronavirüs salgınının ardından normalleşme sürecine girdiği bir dönemde, siyahi Amerikalı George Floyd’un polis şiddetiyle öldürülmesine ilişkin protestoların başladığını hatırlatan Trump, “Tam normalleşmeye girdiğimiz dönemde, gereksiz yere yağma olayları yaşadık. Valiler ve belediye başkanları güçlü adımlar atsaydı, olayların bu noktaya gelmeyeceğini düşünüyorum” dedi. Trump, Floyd protestolarını yakından izlediğini belirterek, “Protestocuların farklı nedenleri olduğunu düşünüyorum, hatta bazıları neden orada olduklarını bile bilmiyordu. Birçoğu sadece kalabalığı takip ederek sokağa çıktı” ifadelerini kullandı.

YANLIŞ YAPTIKLARINI GÖRMEK İSTEMİYORUM

Polislere verilen fonların kesilmesi çağrılarına da karşı çıkan Trump, “Gerçekten şefkatli ama güçlü güvenlik ve polis gücü görmek istiyorum. Yanlış yaptıklarını görmek istemiyorum” diye konuştu. Trump, polisin, şüphelilerin boyunlarına baskı uygulayarak gözaltına almalarının yasaklanması tartışmalarına ilişkin ise şunları kaydetti: “Boyuna baskı uygulayarak gözaltına almanın, çok masum olduğunu düşünüyorum. Çok mükemmel bir şey. Bir kişiye karşı, bir kişi müdahalede bulunuyorsa bu mantıklı, ama 2 polis tek bir zanlıyı bu şekilde gözaltına alıyorsa hikaye değişiyor. Dikkatli davranmak zorundasınız. Genel olarak konuşursak, buna son verilmeli. Ama zor bir kişiyle uğraşıyorsanız, buna ihtiyaç olabilir.”

SİYAHLAR İÇİN TÜM BAŞKANLARDAN DAHA ÇOK ŞEY YAPTIM

Trump, siyahların şartlarının düzeltilmesi için birçok adım attığını savunarak, “Ben siyahlar için, gelmiş geçmiş tüm başkanlardan daha çok şey yaptım. Abraham Lincoln’a gelince, o iyi şeyler yaptı ama yaptıkları her zaman tartışmaya açıktı” ifadelerini kullandı. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley’in, Washington DC’deki protestolar sırasında Trump’ın arkasında kamuflajla yürürken fotoğraf karesine girmesinin ‘yanlış’ olduğuna dair açıklamasını da değerlendiren Trump, “Bu açıklamanın önemli olduğunu düşünmüyorum. Ordu ile iyi bir ilişkim var. Ordumuzu yeniden yapılandırdım. Kimsenin yapmadığını yapıp, 2.5 trilyon dolar harcadım” diye konuştu.

HAYATIMA DEVAM EDERİM

Demokrat Başkan adayı Joe Biden’ın dün yaptığı, “Trump, oy çalmaya çalışacak” ve “Trump, seçimlerde yenilgiyi kabul etmezse, askerler onu Beyaz Saray’dan çıkaracaktır” açıklamalarıyla ilgili Trump, “Herkes, Biden’ın evinin bodrum katında kendi steril ortamını kurduğunu ve oradan çıkmadığını biliyor. Seçimleri kazanamazsam, hayatıma devam eder ve başka işler yaparım ama bu ülkemiz için üzüntü verici olur” cevabı verdi.

FED: Ekonomik hasar kalıcı olabilir

medyabold
Devamını Oku »

CHP Bekçi Kanunu’nu Anayasa Mahkemesine götürüyor

CHP, bekçilere zor ve silah kullanma yetkisi veren kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine dava açacak. CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, yasanın Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi.

BOLD – Bekçilere silah kullanma yetkisi veren yasa teklifi Meclis’te kabul edilerek yasalaştı. CHP, bekçilere verilen yetkilerin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, 18 maddelik kanunun 5, 6 ve 7. maddelerindeki yedi düzenlemeye itiraz ediyor.

Milliyet’in haberine göre CHP’nin AYM başvurularını hazırlayan İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, teklifteki bazı düzenlemelerin tartışmaya gerek olmayacak kadar açık şekilde Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti. Kaboğlu, “Bekçilere tanınan geniş ve keyfiliğe açık yetkiler, devletin ahlak polisliği yapması ve bireylerin hayat tarzına müdahale etmesi riskini içermektedir. Teklifteki birçok düzenleme; hukuki belirlilik ve güvenlik ilkelerine aykırıdır ve keyfi durumlar yaratmaya elverişlidir. Bu kapsamda Anayasa Mahkemesi’ne başvurumuzu yapacağız” dedi.

CHP Genel Merkezinde bir personelde koronavirüs çıktı: Temas edenler izne gönderildi

medyabold
Devamını Oku »

Korona vaka sayısı 3 gündür dünya genelinde rekor kırıyor!

Küresel ölçekte, 27 Mayıs’tan bu yana 100 binin altına düşmeyen koronavirüs vaka sayıları, son 3 günde bugüne kadar kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı. Sadece 12 Haziran sayısı, 140 bin 917.

BOLD – Dünya geneli koronavirüs (Kovid-19) istatistiklerini anlık takip eden worldometers‘a göre günlük vaka sayısı 27 Mayıs’tan itibaren 100 binin altına düşmedi. Son üç gündeyse şimdiye kadar gerçekleşen en yüksek günlük vaka sayısı kayıtlara geçti: 10 Haziran: 135 bin 638 11 Haziran: 137 bin 887 12 Haziran: 140 bin 917. Buna göre vaka sayıları tam 7 defa, kaydedilen en yüksek değere ulaştı. 27 Mayıs sonrasına ait diğer rekor sayılar şöyle: 28 Mayıs: 116 bin 833 29 Mayıs: 126 bin 125 4 Haziran: 130 bin 504 5 Haziran: 130 bin 623.

ÇİN’DE İKİNCİ DALGA ENDİŞESİ SÖZ KONUSU

Öte yandan koronavirüs salgınının başladığı Çin’de, 197 milyonu aşkın öğrencinin, tedbir alınarak ders başı yaptığı bildirildi. Xinhua ajansının Çin Eğitim Bakanlığı’na dayandırdığı habere göre ülke genelindeki öğrencilerin yüzde 71’i okullarına döndü. Ayrıca ülkede 11 yeni vakanın tespiti yetkilileri harekete geçirdi. Vakalardan 6’sının yurt içi kaynaklı olması ikinci dalga endişelerini artırdı. Başkent Pekin’de, hastalardan birinin gittiği 2 alışveriş merkezi kapatıldı. Spor organizasyonları yine ertelendi.

YENİ ZELANDA’DA 22 GÜNDÜR YENİ VAKA YOK

Pandemide en başarılı ülkelerden sayılan Yeni Zelanda’da, yeni vaka görülmediği 22’nci gün geride kaldı. Geçen günlerde son hastanın taburcu edilmesiyle hastanelerde hiç vaka kalmadığı açıklanan ülkede, bin 504 vaka ve 22 can kaybı kayıtlara geçti.

MEKSİKA’DA CAN KAYBI 16 BİNİ GEÇTİ

Meksika’da ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre son 24 saatte Kovid-19 kaynaklı can kaybı 504 artarak 16 bin 448’e yükseldi. Vaka sayısı da 5 bin 222 artışla 139 bin 196’ya ulaştı.

Prof. Dr. İvet Bahar: “Yıl sonuna kadar bir aşı veya ilaç bulunur”

medyabold
Devamını Oku »

Önlemler yetersiz: Sahtekârlar vatandaşa hâlâ at ve eşek eti yediriyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, tespit ettiği sağlığa zararlı, hileli 136 ürünü açıkladı. Ürünlerde ilaç etken maddesi, gıda boyası, jelatin, at-eşek eti tespit edildi. Hileli gıdaların önemli kısmının yapılan ihbarlarla ortaya çıkması ise dikkat çekti.

BOLD – Gıdada taklit ve tağşiş kesilen cezalara rağmen bitmiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, aralarında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar ve baharatların yer aldığı 69 firmaya ait 136 parti ürünü açıkladı.

8 YILDA 3 BİN 492 ÜRÜN TESPİT EDİLDİ

Bakanlığın internet sitesinde yer alan duyuruda, söz konusu uygunsuzlukların tespit edilmesinde, bakanlıkça yürütülen denetimlerin yanında, tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikayet, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı başvuruları neticesinde gerçekleştirilen denetimlerin de büyük payı olduğuna işaret edildi. Açıklamada, “Taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 69 firmaya ait 136 parti ürün Bakanlığımız internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1551 firmaya ait 3 bin 492 parti ürün tüketicilerin bilgisine arz edilmiştir” denildi.

GIDALARA İLAÇ ETKEN MADDESİ KATILMIŞ

Duyuruda, alkollü ve alkolsüz içecekler, arıcılık ürünleri, baharat, bitki, çay ve kahve ürünleri, bitkisel yağ, çikolata ve kakao ürünleri, et ve et ürünleri, takviye edici gıdalar ile süt ve süt ürünlerinde taklit-tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen ürünlerin listesi yer aldı. Listede, firma adı, marka, ürün adı, uygunsuzluk nedeni ve parti numaraları sıralandı. Buna göre, 1 parti arıcılık ürünü, 4 parti alkolsüz içecek, 28 parti alkollü içecek, 4 parti baharat, 2 parti çay ürünü ifşa edildi. Listede, 34 parti bitkisel yağ, 5 parti çikolata, 18 parti et ve et ürünü, 33 parti süt ve süt ürünü ile 7 parti takviye edici gıda yer aldı.

KIRMIZI ET ÜRÜNLERİNDE AT VE EŞEK ETİ BULUNDU

Kamuoyuyla paylaşılan alkolsüz içeceklerde ilaç etken maddesi tespit edilirken, balda fruktoz ve glukoz saptandı. Listede yer alan kırmızı toz ve pul biber ile siyah çayda gıda boyası olduğu anlaşılırken, çikolatalar, enerji içeceği, takviye edici gıdalar ve kahvede de ilaç etken maddesi bulundu. Bitkisel yağlara da tohum yağları katıldığı anlaşılırken, denetimler sonucu, kırmızı et ve et ürünlerinde sakatat, kanatlı eti ve eşek eti tespit edildi. Süt ve süt ürünlerinde ise bitkisel yağ, jelatin, nişasta ve harici yağ olduğu belirlendi.

Salgın, sanayi üretimini yoğun bakıma soktu

medyabold
Devamını Oku »

Prof. Dr. İvet Bahar: “Yıl sonuna kadar bir aşı veya ilaç bulunur”

ABD Bilim Akademisi’nin ilk Türk üyesi Prof. Dr. İvet Bahar, koronavirüse karşı yıl sonuna kadar çok etkili olmasa da bir aşı veya ilaç bulunacağını inandığını ifade etti.

BOLD – Prof. Dr. İvet Bahar, ABD’nin önemli laboratuvarlarından birinin başkanı. ABD Bilim Akademisi’ne seçilen ilk Türk bilim kadını Prof. Dr. Bahar ve ekibi koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili 3 ayrı çalışma yürüttüklerini söyledi. Yıl sonuna kadar en az bir aşı veya ilaç ortaya çıkacağını ifade eden Bahar’ın Cumhuriyet’ten Özlem Yüzakı’na verdiği röportajda ilgili kısım şöyle:

ÇOCUKLARDA SİSTEMİK ŞİDDETLİ REAKSİYONLAR GÖZLEMLENİYOR

Kovid-19 ile ilgili neler yapıyorsunuz?

Çok yönlü çalışıyoruz. Biri virüsün hücre zarından girişini engelleyecek ilaç geliştirmek. İkincisi, bugüne kadar kullanılan bütün ilaçların SARS-CoV-2 virüsüne karşı etkisine ilişkin yoğun analizler yapıyoruz. Üçüncüsü virüsteki genetik farklılaşmalar (mutasyonlar) ve etkilerine yönelik. Son zamanlarda gerek New York gerekse bazı doğu eyaletlerinde Kovid-19’a çocukların da yakalandığı, sistemik (toksik şok) şiddetli reaksiyonlar gözlemleniyor. Bazı mutasyonların semptomları tetikleyebileceği, bağışıklığı aşırı uyarma/tepkilere sebep olabileceği sonucuna vardık. İlk neticeleri yayımlanmak üzere gönderdik.

ÇOK BASİT KURALLAR YETERLİ HİJYEN SOSYAL MESAFE VE MASKE

Yeni bir ilacın veya aşının bulunması ne kadar zaman alacak?

Sanırım yıl sonuna kadar, çok etkin olmasa da en az bir aşı veya ilaç bulunacak ve zamanla daha da geliştirilecek. Ancak daha önemlisi süreçte kendimizi korumamız. Çok basit kurallar yeterli: Hijyen, sosyal mesafe, ve maske takmak bunların başında. Uzakdoğu ülkelerinin başarısı (ilaç/aşı bulunmadığı halde vaka ve ölüm sayılarını düşük tutabilmeleri) önlemlerin dikkatli uygulanmasından kaynaklanıyor.

İngiltere’yi geçen Brezilya korona ölümlerinde ABD’den sonra ikinci

medyabold
Devamını Oku »

7.5 yıllık askerdi şimdi müzik enstrümanları yapıyor: “Sanatı seviyorum, alnımın teriyle çalışıyorum”

Jandarma Astsubay Sedat Gülkaya, ankesörlü telefondan bir kez arandığı için TSK’dan ihraç edildi, cezaevine atıldı. Tahliye edildikten sonra da boyacılık yapmaya ve müzik enstrümanları üreterek geçimini sağlamaya başladı.

BOLD – 7.5 yıl Türk Ordusu’na hizmet verdikten sonra hukuksuz şekilde ihraç edilen Sedat Gülkaya “Bizler hukuksuz bir şekilde mağdur edildik. Hiç bir suç unsuru yok dosyamızda. Suçsuzuz. Bunun rahatlığı ile başımızı yastığa başımızı koyuyoruz” dedi.

İki yıldır marangozluk yapan Gülkaya KHK TV’den Ahmet Erkan’a konuştu. Ağaçlarla uğraşmanın kendisini tedavi ettiğini ve yaşadıklarını bir nebze olsun unutturduğunu anlattı. Gülkaya “Ağaçları seviyorum, sanatı seviyorum. Biz alnımızın teriyle bu işleri yaptık yapmaya devam ediyoruz” dedi.

Bir insana terörist demenin bu kadar kolay olmaması gerektiğini gözleri dolarak anlatan ihraç jandarma astsubay Sedat Gülkaya şunları dile getirdi:

medyabold
Devamını Oku »

Koronavirüs turizmi vurdu: İstanbul’a gelen turist sayısı yüzde 99.9 azaldı

Koronavirüs salgını İstanbul turizmine büyük darbe vurdu. İstanbul’a gelen turist sayısı Nisan ayında yüzde 99,9, Mayıs ayında ise yüzde 99,7 oranında azaldı. Konaklama tesislerinin doluluk oranları ise yüzde 7.7’de kaldı.

BOLD -İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi, turizm sektöründe, bir yılda yaşanan değişimleri Turizm Bülteni Haziran 2020 sayısında ele aldı. Salgın tedbirleri nedeniyle sınırların yurt dışı seyahatlere kapatılmasından en çok turizm sektörü etkilendi. İstatistikler, salgının turizmi durma noktasına getirdiğini ortaya koydu.

OTELLERDE GECELEME SÜRESİ YÜZDE 87 AZALDI

Nisan 2020’de, İstanbul’da konaklama tesislerine geliş sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 88,9, bir önceki aya göre ise yüzde 74,1 azalarak 146 bin olarak gerçekleşti. Nisan 2019’da, İstanbul’da konaklayan yabancı turist oranı yüzde 65 iken, Nisan 2020’de bu oran yüzde 48’e düştü. Toplam geceleme süresine bakıldığında ise Nisan ayında geceleme süresi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 87,4 azalarak, 377 bin 544 olarak gerçekleşti.

TESİSLERİN DOLULUK ORANI YÜZDE 7,7’YE DÜŞTÜ

Otel doluluk oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 61,2 azalarak, yüzde 7,7 düzeyinde gerçekleşti. Mart 2020’de ise yüzde 24,3 oranında doluluk gözlenmişti. Nisan ayında, ortalama kalış süresi, bakanlık belgeli konaklama tesislerinde 2,9; belediye belgeli konaklama tesislerinde ise 2,1 gün olarak belirlendi. Ortalama günlük oda fiyatı kur etkisi sonucunda bir önceki yıl Nisan ayına göre yüzde 44,6 azalarak 50,7 euro olarak gerçekleşti. Toplam oda üzerinden hesaplanan oda başı gelir ise yüzde 89,8 azalarak 7,92 euro oldu.

TURİST SAYISI BİR YILDA YÜZDE 99,9 GERİLEDİ

Kovid-19 tedbirleri nedeniyle, Nisan ayında İstanbul’a gelen turist sayısı, bir önceki aya göre yüzde 99,7 azalarak 960 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın Nisan ayına göre ise İstanbul’a gelen turist sayısı yüzde 99,9 düştü. Türkiye’ye gelen turist sayısı ise bir önceki aya göre yüzde 96,6 azalarak 24 bin olarak gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 99,3 azaldı. İstanbul’a havayolu ile gelen yabancı ziyaretçi sayısı, önceki aya göre 370 bin, bir önceki yılın aynı ayına göre 1,3 milyon kişi azaldı. Denizyolu ile gelen yolcu sayısında ise bir önceki aya göre bin 300, bir önceki yıla göre 3 bin kişi düşüş kaydedildi.

MAYIS DA NİSAN GİBİ SÖNÜK GEÇTİ

İstanbul’a havayolu ile gelen-giden yolcu sayısı Mayıs 2020 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 99,7; bir önceki aya göre ise yüzde 22,6 azalarak 25 bin olarak gerçekleşti. Bu yolcuların 5 binini iç hatlar, 20 binini dış hatlar yolcuları oluşturdu. Kargo, bagaj ve postalardan oluşan yük trafiği, Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30,4 azalırken, bir önceki aya göre yüzde 7,4 arttı. Dış hatlarda, 92 bin 293 ton, iç hatlarda 388 ton yük trafiği gerçekleşti. Yük trafiğinde bir önceki aya göre iç hatlarda yüzde 164, dış hatlarda yüzde 7 artış; bir önceki yılın aynı ayına göre iç hatlarda yüzde 98, dış hatlarda ise yüzde 20 azalış gerçekleşti.

Salgın, sanayi üretimini yoğun bakıma soktu

medyabold
Devamını Oku »

İngiltere’yi geçen Brezilya korona ölümlerinde ABD’den sonra ikinci

Koronavirüs salgını sebebiyle yaşanan can kaybında Brezilya, İngiltere’yi geride bırakarak Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra küresel ölçekte en çok kişinin hayatını kaybettiği ülke konumuna geldi.

BOLD – Brezilya Sağlık Bakanlığı verilerine göre koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle son 24 saatte 909 kişi yaşamını bitirdi. Böylece ülke geneli virüsten ölenlerin sayısı 41 bin 828’e, vaka sayısı da 25 bin 982 artarak 828 bin 810’a ulaştı.

VAKA VE ÖLÜM SAYISINDA ÖNÜNDE SADECE ABD VAR

Kovid-19’la ilgili verileri derleyen ‘worldometers‘ sitesindeki güncel bilgilere göre virüs sebebiyle 41 bin 481 kişinin hayatını kaybettiği İngiltere’yi geride bırakan Brezilya, dünyada Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) sonra en çok vakanın ve en çok ölümün görüldüğü ülke oldu.

Yaklaşık 46 milyon nüfusuyla ülkenin ticari merkezi Sao Paulo eyaleti, 167 bin 900 vaka ve 10 bin 368 virüs kaynaklı ölümle ülkenin salgından en çok etkilenen bölgesi. Nüfusu 211 milyonu aşan Brezilya ‘Latin Amerika’da salgının merkez üssü’ diye nitelendiriliyor.

FED: Ekonomik hasar kalıcı olabilir

medyabold
Devamını Oku »

Twitter’a kızdı Ali Babacan’a çattı: Bu arkadaş yabancı şirketlere biat edebilir

Twitter’ın AKP’li troll hesapları kapatmasını “Trollerle ülke yönetilemez” diyerek destek veren Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’a Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tepki gösterdi. Varank, Babacan’a “Meraklısı gidip yabancı şirketlere biat edebilir” dedi.

BOLD – Sosyal medya platformu Twitter, devlet gücüyle manipülasyon yaptıkları gerekçesiyle AKP’li 7 bin 340 hesabın kapatıldığını duyurmuştu. Twitter’ın AKP’li hesapları kapatmasının ardından DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Twitter bugün Türkiye’de 7.340 hesabı kapattı. Utanç verici bir haber. #TürkiyeTrollerleYönetilemez demeye devam edeceğiz” paylaşımı yaptı. 

VARANK’TAN BABACAN’A: BU ARKADAŞ İSTİYOR Kİ…

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Babacan’ın paylaşımına sosyal medya hesabından tepki gösterdi.  Varank, asıl utanç verici olan durumun Twitter’ın yanında yer almak olduğunu savundu. AKP’li eski bakan Babacan hakkında ‘Bu arkadaş’ diye hitap eden Varank, “Bu arkadaş istiyor ki; Türkiye, ABD’li şirketlerin, Batıdaki üniversitelerin sipariş raporlarıyla yönetilsin. Meraklısı gidip yabancı şirketlere biat edebilir” ifadelerini kullandı.

Ali Babacan ‘istikrarsızlık’ uyarısı yaptı ‘erken seçim’ dedi

medyabold
Devamını Oku »

CHP Genel Merkezinde bir personelde koronavirüs çıktı: Temas edenler izne gönderildi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal’ın sekreterinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Genel Merkezde temas eden personeller belirlenerek izne gönderildi. Sarıbal’ın bu süreçte CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüştüğü kaydedildi.

BOLD – Koronavirüsün ilk olarak ilgili personelin eşinde belirlendiği ve bu kişinin de ziyaretçi yasağına karşın hafta başında genel merkeze geldiği, yemekhaneyi kullandığı ve bina içerisinde diğer çalışanlarla görüştüğü tespit edildi.

Cumhuriyet’in haberine göre, ilk testi negatif çıktığı için görevine normal bir şekilde devam eden sekreterle bu süre içerisinde temas eden bütün personel kamera kayıtları izlenerek tek tek tespit edildi. 14 gün izne çıkarılan personelin, kendi izin hakları kullandırılarak zorunlu izine çıkarıldığı iddia edildi.

KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Söz konusu sekreter ile temas eden bir çay ocağı çalışanına da şüphe üzerine koronavirüs testi yaptırıldığı ifade edildi. İlk testi negatif çıkan Sarıbal’ın ise hafta başında tekrar test yaptıracağı öğrenildi. Sarıbal’ın süreç içerisinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüştüğü ifade edilirken, bu gelişme üzerine Kılıçdaroğlu’nun test yaptırıp yaptırmadığı ise bilinmiyor.1 Haziran’dan bu yana Sarıbal, 3 Haziran ve 10 Haziran olmak üzere iki kere basın toplantısı düzenlemişti.

Eski güreşçi Hamza Yerlikaya’ya üçüncü maaşı Vakıfbank verecek

medyabold
Devamını Oku »

FED: Ekonomik hasar kalıcı olabilir

Yeni tip koronavirüs salgınının ABD ve dünya genelinde ekonomik zorluklara neden olduğuna dikkat çeken FED, durgunluğun ekonomik hasarının kalıcı olabileceği uyarısında bulundu.

BOLD – ABD Merkez Bankasınca (FED), ekonomik görünüme yönelik olağanüstü bir belirsizlik bulunduğu, ekonomik durgunluğun hasarının oldukça kalıcı olabileceği uyarısı yapıldı. Talepteki düşüş sonrasında birçok işletmenin iflas edebileceğinin altı çizildi.

İŞSİZLİK REKOR SEVİYELERE YÜKSELDİ

ABD Kongresi için FED tarafından yılda 2 kez hazırlanan yarıyıllık Para Politikası Raporu’nun haziran sayısı yayımlandı. FED Başkanı Jerome Powell’ın haftaya Kongrede sunacağı raporda, yeni tip koronavirüs salgınının ABD ve dünya genelinde ekonomik zorluklara neden olduğu belirtildi. Salgını kontrol altına almaya yönelik önlemlerin ekonomik faaliyette sert düşüşe neden olduğuna işaret edilen raporda, iş kayıplarının arttığı ve salgından önce son 50 yılın en düşük seviyesinde olan işsizlik oranının rekor seviyelere yükseldiği hatırlatıldı.

HANE HALKINA KREDİ AKIŞI SAĞLANDI

Ekonomik faaliyeti desteklemek için FED’in politika faizini hızla sıfıra indirdiği anımsatılan raporda, piyasaların istikrarının sağlanması ve hane halklarıyla işletmelere kredi akışının desteklenmesi için olağanüstü önlemler alındığı kaydedildi. Yabancı hükumetler ve merkez bankalarının da piyasaya likidite sağlamak için güçlü ve hızlı müdahalelerde bulunduğu vurgulanan raporda, son dönemde salgına karşı alınan önlemler hafifletildikçe ekonomik faaliyetin bazı yabancı ekonomilerde canlanmaya başladığı bildirildi.

BİRÇOK İŞLETME İFLAS EDEBİLİR

Raporda, salgının birçok küçük işletme için ciddi riskler doğurduğu kaydedilerek, “Küçük işletmelerin yaygın başarısızlıkları, yerel toplulukların ekonomik görünümünü olumsuz etkileyecek, ekonomik toparlanma ve gelecekteki iş gücü verimliliği artışını yavaşlatacaktır” denildi. Salgının ilerleyişinin belirsizliğini koruduğuna ve yeniden yayılmasının önemli bir risk oluşturduğuna işaret edilen raporda, “Durgunluğun ekonomik hasarı, oldukça kalıcı olabilir. Talepteki düşüş nihayetinde birçok işletmenin iflasına neden olabilir” ifadelerine yer verildi. Raporda, ekonomik görünüme yönelik risklerin normalden daha fazla olduğu belirtilerek, “İlerideki yol, olağanüstü bir şekilde belirsiz” denildi.

“7 aylık hamile kızım bir haftadır hapiste tek başına!”

medyabold
Devamını Oku »

LGS adaylarının sınav bilgileri erişime açıldı

Milli Eğitim Bakanlığı, Liselere Geçiş Sistemi kapsamında 20 Haziran’da yapılacak merkezi sınavın giriş bilgilerini internet sitesinde yayınladı. Bilgilere ayrıca e-okul üzerinden de erişilebilecek.

BOLD – Yüz binlerce öğrencinin heyecanla beklediği bilgiler nihayet erişime açıldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) çerçevesindeki merkezi imtihana girecek adayların, sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgilerini yayınladı. Öğrenciler söz konusu bilgilere http://www.meb.gov.tr/ internet adresi ve e-okul üzerinden ulaşabilecek.

“7 aylık hamile kızım bir haftadır hapiste tek başına!”

medyabold
Devamını Oku »

Salgın, sanayi üretimini yoğun bakıma soktu

Ekonomik olarak zor bir süreçten geçen Türkiye ekonomisi, salgın nedeniyle büyük bir darbe aldı. Sanayi üretimi çakılırken, işsizlik arttı, cari açık da rekor seviyelere çıktı.

BOLD – AKP iktidarının ekonomideki yanlış uygulamalarının ardından gelen salgın, ekonomiyi kâbusa sürükledi. TL değer kaybederken, işsizlik arttı, üretim ise tarihi düşüş yaşadı. Uzmanlar, bu süreçten çıkışın kolay olmayacağının altını çiziyor.

SANAYİ ÜRETİMİNDE REKOR DÜŞÜŞ

Türkiye İstatistik Kurumunu (TÜİK) “Sanayi Üretim Endeksi, Nisan 2020” raporuna göre, nisan ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla genel sanayi üretimi yüzde 31.4 azaldı. Sanayinin alt sektörlerine bakıldığında düşüş, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 14.5, imalat sanayisinde yüzde 33.3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımında yüzde 14.9 azaldı.

ULAŞIMDA YÜZDE 78’LİK DÜŞÜŞ YAŞANDI

Nisan ayında genel sanayi üretiminde endeks değeri 76.4 puana geriledi. Bu endeks en son Ocak 2013’te 76 puana kadar düşmüştü. Yine Nisan 2020 verilerine, imalat sanayisinin itici gücü olan alt sektörlere bakıldığında en dikkat çekici düşüşler yüzde 77.6 ile motorlu kara taşıtı, yüzde 60.3 ile giyim, yüzde 32.5 ile plastik, yüzde 25 ile ana metalde görüldü. Yine nisanda, yıllık bazda “dayanıksız tüketim malı” üretimi yüzde 31.5, “dayanıklı tüketim malı” üretimi yüzde 49.3, “ara malı” üretimi yüzde 27.9 ve “sermaye malı” üretimi yüzde 42.9 düştü.

BİR AYDA 5.1 CARİ AÇIK MEYDANA GELDİ

Merkez Bankasının Nisan 2020 ödemeler dengesi verilerine göre, 209 yılı nisan ayında 469 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabında, bu yılın aynı ayında 5.1 milyar dolar açık gerçekleşti. İlk 4 aylık cari açık da 12.8 milyar dolara ulaştı. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 885 milyon dolardı. Bunun sonucunda nisan ayı itibarıyla son 12 aylık cari işlemler açığı 3.3 milyar dolara çıktı. Mart 2020’de bu 1.3 milyar dolar fazla şeklindeydi.

NET AÇIK 2007 SEVİYELERİNDE

Ödemeler dengesi kapsamında yer alan hizmet dengesinde, uzun yıllar sonra ilk kez 240 milyon dolarlık net açık  verildi. Verilere göre, bu tür en son açık 2007 yılı aralık ayında gerçekleşmişti. Bu bozulmanın ana nedeni turizm gelirlerinin durması. Nisan ayında seyahat gelirleri ve giderleri resmi olarak “0” oldu. Ayrıca resmi rezervlerdeki gerileme de ilk 4 ayda 25.1 milyar dolar oldu.

GIDA DIŞI SATIŞLAR DÜŞTÜ

TÜİK’in “Ciro Endeksleri, Nisan 2020” raporuna göre toplam ciro endeksi yıllık yüzde 20.9 azaldı. Bu kapsamda yıllık sanayi endeksi yüzde 24.9, inşaat endeksi yüzde 19.6, ticaret endeksi yüzde 17.4, hizmet endeksi yüzde 23.9 azaldı. Yine “Perakende Satış Endeksleri, Nisan 2020”ye göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.3 azaldı. Gıda dışı satışlar yüzde 36.7, otomotiv yakıtı satışları yüzde 20.1 azalırken gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 12.5 arttı.

DÜZELME YILLAR ALACAK

Verileri sosyal medya hesabından değerlendiren Prof. Dr. Veysel Ulusoy, “Nisan ayı sanayi verileri arz şokunun yanında uzun dönemli bir talep daralmasının göstergesi. Yüzde 30’lara varan işsizlik ile aynı oranda ekonomik küçülme şu an Türkiye’nin acı gerçeği. Perakende sektörü de işsizlik gibi küçüldü. Potansiyel büyümeyi ve istihdamı yerine koymak yıllar alacak. Yeni bir sanayi, yeni bir tarım politikası gerekiyor” dedi.

“7 aylık hamile kızım bir haftadır hapiste tek başına!”

medyabold
Devamını Oku »

Hamza Yerlikaya’dan sonra RTÜK Başkanı Şahin’e de 3’üncü maaş kıyağı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin’in Halkbank yönetimine girdiği öğrenildi. Şahin böylece RTÜK ve Basın İlan Kurumu harici 3’üncü bir maaş kaynağına sahip oldu.

BOLD – Kamuoyu, eski milli güreşçi ve AKP milletvekili Hamza Yerlikaya’nın Saray’daki, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndaki görevleri yanında Vakıfbank yönetimine girmesini tartışırken, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin’in de Halkbank yönetim kuruluna atandığı ortaya çıktı.

TARTIŞMALAR SONRASI TÜRKSAT ÜYELİĞİNDEN İSTİFA ETMİŞTİ

Şahin’in daha önce TÜRKSAT yönetim kurulu üyeliği belirlenmiş ve Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Ali Öztunç, “RTÜK başkanı olarak maaş alıyor, Basın İlan Kurumunda genel kurul temsilcisi olarak 5 bin 300 lira maaş alıyor, TÜRKSAT yönetim kurulu üyesi olarak da 15-20 bin lira arası maaş alıyor. RTÜK başkanının aylık maaşı 50-60 bin lirayı buluyor” demişti. Şahin de  tartışmalar üzerine TÜRKSAT yönetim kurulu üyeliğinden istifa etmişti.

Eski güreşçi Hamza Yerlikaya’ya üçüncü maaşı Vakıfbank verecek

medyabold
Devamını Oku »

12 Haziran 2020 Cuma

Arıcılar bitki örtüsüne zarar veren sürülerden şikayetçi

Göçerlerin getirdiği koyun sürülerinin arıların bal yaptığı bitkilere zarar verdiğine dikkat çeken Tunceli’de arıcılıkla uğraşan köylüler, valilik ve il tarım müdürlüğünün kiracı olarak gönderdiği göçerlerin sayısının iki katına çıkarılmasına isyan etti.

BOLD – Tunceli Pülümür’de arıcılıkla uğraşan Ardıçlı köyü sakinleri, göçerler tarafından getirilen koyun sürülerinin bitki örtüsüne zarar verdiğini belirterek kendi arazilerinin de yaklaşık 16 bin koyunun işgali altında olduğunu söyledi.

NEDEN BİZİM MENFAATİMİZ DÜŞÜNÜLMEMEKTE?

Cumhuriyet’ten Kayhan Ayhan’ın haberine göre köydeki 650 arı kovanının, çayır ve tarlalarının tahrip edildiğine dikkat çeken köylüler, “Valilik ve il tarım müdürlüğü kiracı olarak gönderdiği göçerlerin menfaatini düşünürken bölgedeki köylülerin zarar ve ziyanını neden düşünmemektedir?” dedi.

KÖYLÜNÜN ÖZEL MÜLKİYETİNE DE ZARAR VERİYORLAR

Ardıçlı Köyü Kültür ve Kalkınma Derneği Başkanı Abdullah Bilgili, valilik tarafından ihale komisyonunca kiraya verilen Hel Dağları yaylalarına sürülerin 1 Temmuz’dan önce çıkamadığı ve bundan dolayı sürülerin mayıs başından temmuz ayına kadar köyün özel mülkiyetlerine ve meralarını kullanmak zorunda kaldığını söyledi. Bilgili, yayla kapasitesinin 7 bin 500 koyunken bugün 15 bine çıkarıldığına dikkat çekti.

“7 aylık hamile kızım bir haftadır hapiste tek başına!”

medyabold
Devamını Oku »

Hükumet işçiye kıdem tazminatını mezarda verecek

Hükumet işçinin emekli olunca alacağı kıdem tazminatı ile ilgili fon kurmak için çalışma başlattı. Yapılan çalışmaya göre işçiye 75 yaşına kadar kıdem tazminatı verilmeyecek. İşçiler, 60 yaşında biriktirdikleri kıdem tazminatının ancak yüzde 25’ini alabilecek.

BOLD – AKP hükumeti, “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)” adıyla fona dönüştürmek istediği mevcut kıdem tazminatı sisteminde iki model üzerinde çalışıyor. Fon modeline göre işçiler, 60 yaşında biriktirdikleri kıdem tazminatının yüzde 25’ini alabilecek. Kalan paralarını ise 75 yaşında alabilecekler.

YÜZDE 2.5’İNİ İŞÇİ ÖDEYECEK

Bunları inceleyen sendika uzmanları, Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’a konuştu. Uzmanlar, modellerle ilgili şu bilgileri verdi: “Birinci modelde kıdem tazminatı, yıllık giydirilmiş brüt ücretin yüzde 8.33’üne (yüzde 5.33 (19 gün) + yüzde 3 (11 gün) karşılık gelecek. Yüzde 5.33 mevcut sistemle sürecek ve işverenlerin sorumluluğunda olacak. İşveren geri kalan yüzde 3’lük payı aylık bazda TES’e aktaracak. İsteğe bağlı ikinci modelde ise işveren brüt ücretin yüzde 4’ünü fona ödeyecek. İşçi de aldığı para “asgari ücret” ise brüt maaşın yüzde 0.5’i, “iki asgari ücrete kadar” ise yüzde 1.5’i, “iki asgari ücret ve üzeri” ise yüzde 2.5’ini ödeyecek. Devlet, asgari ücretin yüzde 1’ine kadar destek verecek. Damga vergisi, gelir vergisi indirimi, stopaj indirimi yapacak.”

İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI ERİYECEK

“Hak kazanma koşullarını sağlayan 60 yaşında işçiye, tamamlayıcı emeklilik hesabında biriken paranın yüzde 25’i ödenecek. Kalan tutar emekli maaşına ilave edilecek. Ayrıca 60 yaşından önce ilk kez konut edinme, evlilik, ağır hastalık, işten çıkış (1 kez) durumlarında tamamlayıcı emeklilik hesabında biriken paranın yüzde 10-20’si ödenebilecek. Eğer bu modeller uygulanırsa öncelikle işçi 75 yaşına kadar toplu para alamayacak. İşverenler de toplu para yükünden kurtuldukları için gönlünce emekçileri işten çıkarabilecek. İş güvencesi azalacak. İşçinin kıdem tazminatı eriyecek. Yine toplu iş sözleşmeleri ile “ilave kıdem hakkı” alınmasının da önü kapanacak.”

“7 aylık hamile kızım bir haftadır hapiste tek başına!”

medyabold
Devamını Oku »

Türkiye, Suriye’den yeniden hububat ithalatına başladı

Koronavirüs nedeniyle ara verilen Suriye’nin Tel Abyad bölgesindeki hububatların Şanlıurfa’ya taşınması işleri yeniden başladı. Suriye-Türkiye arasında hububat taşıyan TIR’lar, aralıksız çalışmalarını sürdürüyor.

BOLD – Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı düzenlediği, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısında yer alan Suriye’nin Tel Abyad kentinden alınan hububat, kamyonlarla Akçakale Gümrük Kapısından çıkış yaparak Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) ait depolara boşaltılıyor.

SALGIN NEDENİYLE ARA VERİLMİŞTİ

Yaklaşık 2 aydır Suriye’nin Telabayad ilçesinden Türkiye tarafına arpa getirdiklerini dile getiren kamyon sürücüsü Salih Gündoğu, “Biz iki aydır Tel Abyad’dan arpa çekiyoruz. Suriye’den alıp Şanlıurfa’da yükümüzü boşaltıyoruz. Koronavirüs nedeniyle kısa bir süre ara vermiştik ama şimdi nakliyeye tekrar başladık. Sağ olsun devletimiz giriş ve çıkışlarda önlem alıyor. Önlem alındığı için virüs yönünden sıkıntı yok” dedi.

“7 aylık hamile kızım bir haftadır hapiste tek başına!”

medyabold
Devamını Oku »

İstanbul Büyükşehir, taksi işine giriyor

İstanbul’daki mevcut taksilerin yeterli olmadığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediye olarak taksi işine gireceklerini söyledi. İmamoğlu, taksilerin 3’er yıllık olarak kiralanacağını kaydetti.

BOLD – İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yeni taksilerin İstanbul’da hizmet vermeye başlayacaklarını söyledi. Deniz taksilerin de sayısının artacağını belirten İmamoğlu, sahibinin belediye olduğu taksilerin 3’er yıllık sürelerle kiralanacağını kaydetti.

TAKSİCİLERİN SAHİBİ İBB OLACAK

F0X TV’de yayımlanan “Çalar Saat” programında gazeteci İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayan İmamoğlu, İstanbul’daki taksi sayısının 17 bin 395 olduğunu belirterek, “Yaklaşık 30 yıldır ilave taksi verilmiyor. Yetmiyor. Bazen taksi duraklarında insan taksi bulamıyor. Biz, 3 yıllık bir taksi kiralama modeli getiriyoruz. Taksinin sahibi, İBB olacak. Burada, taksici esnafını da koruyan, disipline eden, korsan çalışmaları yok eden bir modeli hazırlıyoruz aslında” dedi.

DENİZ TAKSİ SAYISI DA ARTACAK

Deniz taksi hakkında da konuşan İmamoğlu, “İstanbul’da deniz ulaşımındaki payı büyütmemiz lazım; yüzde 3’lere kadar geriledi. Pandemi sürecinde deniz ulaşımı ferah da bir ulaşım modeli. 8 ayda, 50 deniz taksi ile denize ineceğiz. 50 ile başlıyoruz ama çok büyüyeceğini de görüyorum. Pahalı olan deniz taksiyi ucuzlaştıracağız. Kolay yanaştıracağı ekstra iskeleler ilave ettireceğiz” dedi.

“7 aylık hamile kızım bir haftadır hapiste tek başına!”

 

medyabold
Devamını Oku »

“7 aylık hamile kızım bir haftadır hapiste tek başına!”

İki ay sonra doğum yapacak olan Ümmiye Kara, salgın nedeniyle Sincan Cezaevinde tek başına kalmak zorunda bırakıldı. Kara, kapalı görüş hakkı olduğu halde bir haftadır ailesiyle de görüştürülmedi.

SEVİNÇ ÖZARSLAN

BOLD ÖZEL – Geçen hafta cuma günü (5 Haziran 2020) 3 hamile kadın tutuklanıp hapse gönderildi. Cezaevinde kanaması başlayan 3 aylık hamile Hatice Aydın dün tahliye edildi. 7 aylık hamile Ümmiye Kara Sincan’da, 5 aylık Sehat Sarı ise Aksaray Cezaevinde hala tutuklu bulunuyor.

Her iki hamile de cuma sabahı gözaltına alınıp öğleden sonra Aksaray 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından eşleriyle birlikte tutuklandılar. 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanuna göre hamile kadınların gözaltına alınması ve tutuklanması yasaya aykırıyken karı-koca tutuklanan çiftin diğer çocukları da bir anda annesiz-babasız bırakıldı.

8 KİŞİLİK KOĞUŞTA TEK BAŞINA

Korona salgını nedeniyle bir haftadır kızının cezaevinde tek başına kaldığını söyleyen babası Mehmet Ali Yıldırım “Kızım geçen hafa cumadan beri 8 kişilik koğuşta tek kalıyor. Salgın nedeniyle yeni bir bölüm açmışlar. Gelenleri Sincan’da L-3 Cezaevinde tutuyorlar. İki torunuma biz bakıyoruz ama anne baba gibi olmaz.” dedi.

KAPALI GÖRÜŞ HAKKI OLDUĞU HALDE GÖRÜŞTÜRÜLMEDİ

Kapalı görüş hakkı olduğu halde kızıyla görüşemediklerini belirten Yıldırım “Bize 15 gün sonra görüş olabileceğini söylemişlerdi. Oysa çarşamba günü kızımın, perşembe günü de damadımın görüş günüymüş. Haber verilmediği için gidemedik. Bir daha ne zaman görüşebileceğimiz belli değil. İzinlerin kaldırıldığını söylediler. Tutuklandıktan sonra bir kez ziyaret hakkı doğar ailesine, pandemi nedeniyle o yok, e görüş varmış, haberimiz yok. Sadece salı günü telefonda görüştük, iyiyim dedi ama ne yapıyor, ne ediyor, tek başına merak ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“DAHA ÖNCE DÜŞÜK YAPTI”

Kızının daha önce bir kez düşük yaptığını vurgulayan Mehmet Ali Yıldırım “Kızım gözaltına alınmadan bir gün önce ultrasona girmişti. Herhangi bir sıkıntısı yoktu ama bir kez düşük yapmıştı. Mahkemede söyledik bu durumu. Adli kontrol şartıyla bırakılmasını talep ettik ama vermediler. 14 gün sonunda test yapılacak, bir sıkıntı çıkmazsa kadın cezaevine gönderilecek. Şimdi dosyasının Ankara gelmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

Birlikte tutuklanan Ümmiye-Oktay Kara çiftinin Sema Nur (4) ve Mert Salih (6) adında iki çocukları daha bulunuyor.

HEMŞİRELİK MEZUNU

Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümü mezunu olan Ümmiye Kara (34), 2015’ten bu yana çalışmıyordu. Eşi Oktay Kara (34) ise özel eğitim kurumlarında fen ve teknoloji bilimleri öğretmenliği yapmıştı.

“İKİ HAMİLEYİ SERBEST BIRAKIN, ZULME ORTAK OLMAYIN”

Sehat Sarı ve Ümmiye Kara’nın gözaltına alındığını duyuran HDP Milletvekili ve insanlar hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Önceden de böyleydi ama son yasayla netleşti. Hamile tutuklanamaz! Bazı savcı ve hakimlerin ya bilmemezlikten ya işgüzarlıktan tutuklamalarına şahidim. 2 hamileyi serbest bırakın, zulme ortak olmayın.” dedi. Gergerlioğlu dün Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e kanunsuz yapılan bu tutuklamaların neden tutuklandığını cevaplaması için soru önergesi verdi. 

Sema Nur Kara (4) ve Mert Salih Kara’ya (6) dede ve babaannesi bakıyor.

Ümmiye-Oktay Kara

Sehat ve Samet Sarı çiftinin ise Mustafa Vedat adında 1 yaşında oğulları var.

Hamile tutuklu sayısı üçe çıktı: Hatice Aydın 11 haftalık hamile

Gözaltına alınan hamile kadın: Nefes almakta zorlanıyorum

Hamileler gizli talimatla mı tutuklanıyor?

medyabold
Devamını Oku »

“7 aylık hamile kızım bir haftadır hapiste tek başına!”

İki ay sonra doğum yapacak olan Ümmiye Kara, salgın nedeniyle Sincan Cezaevinde tek başına kalmak zorunda bırakıldı. Kara, kapalı görüş hakkı olduğu halde bir haftadır ailesiyle de görüştürülmedi.

SEVİNÇ ÖZARSLAN

BOLD ÖZEL – Geçen hafta cuma günü (5 Haziran 2020) 3 hamile kadın tutuklanıp hapse gönderildi. Cezaevinde kanaması başlayan 3 aylık hamile Hatice Aydın dün tahliye edildi. 7 aylık hamile Ümmiye Kara Sincan’da, 5 aylık Sehat Sarı ise Aksaray Cezaevinde hala tutuklu bulunuyor.

Her iki hamile de cuma sabahı gözaltına alınıp öğleden sonra Aksaray 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından eşleriyle birlikte tutuklandılar. 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanuna göre hamile kadınların gözaltına alınması ve tutuklanması yasaya aykırıyken karı-koca tutuklanan çiftin diğer çocukları da bir anda annesiz-babasız bırakıldı.

İki çocuk sahibi Ümmiye-Oktay Kara çifti birlikte tutuklandılar.

8 KİŞİLİK KOĞUŞTA TEK BAŞINA

Korona salgını nedeniyle bir haftadır kızının cezaevinde tek başına kaldığını söyleyen babası “Kızım geçen hafa cumadan beri 8 kişilik koğuşta tek kalıyor. Salgın nedeniyle yeni bir bölüm açmışlar. Gelenleri Sincan’da L-3 Cezaevinde tutuyorlar. İki torunuma biz bakıyoruz ama anne baba gibi olmaz.” dedi.

KAPALI GÖRÜŞ HAKKI OLDUĞU HALDE GÖRÜŞTÜRÜLMEDİ

Kapalı görüş hakkı olduğu halde kızıyla görüşemediklerini belirten baba “Bize 15 gün sonra görüş olabileceğini söylemişlerdi. Oysa çarşamba günü kızımın, perşembe günü de damadımın görüş günüymüş. Haber verilmediği için gidemedik. Bir daha ne zaman görüşebileceğimiz belli değil. İzinlerin kaldırıldığını söylediler. Tutuklandıktan sonra bir kez ziyaret hakkı doğar ailesine, pandemi nedeniyle o yok, e görüş varmış, haberimiz yok. Sadece salı günü telefonda görüştük, iyiyim dedi ama ne yapıyor, ne ediyor, tek başına merak ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“DAHA ÖNCE DÜŞÜK YAPTI”

Kızının daha önce bir kez düşük yaptığını vurgulayan baba “Kızım gözaltına alınmadan bir gün önce ultrasona girmişti. Herhangi bir sıkıntısı yoktu ama bir kez düşük yapmıştı. Mahkemede söyledik bu durumu. Adli kontrol şartıyla bırakılmasını talep ettik ama vermediler. 14 gün sonunda test yapılacak, bir sıkıntı çıkmazsa kadın cezaevine gönderilecek. Şimdi dosyasının Ankara gelmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

HEMŞİRELİK MEZUNU

Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümü mezunu olan Ümmiye Kara, 2015’ten bu yana çalışmıyordu. Eşi Oktay Kara ise özel eğitim kurumlarında ben bilimleri ve teknoloji öğretmenliği yapmıştı.

Ümmiye-Oktay Kara çiftinin Sema Nur (4) ve Ömer Salih (6) adında iki çocukları daha bulunuyor.

Sehat ve Samet Sarı çiftinin ise Mustafa Vedat adında 1 yaşında oğulları var.

Hamile tutuklu sayısı üçe çıktı: Hatice Aydın 11 haftalık hamile

Gözaltına alınan hamile kadın: Nefes almakta zorlanıyorum

medyabold
Devamını Oku »

Ahmet Ağaoğlu’ndan yayıncı kuruluş tepkisi: “Liderin maçı birinci kanalda olur”

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu,3-1’lik Göztepe galibiyeti sonrası yayıncı kuruluşa tepki gösterdi. Şampiyonluk iddiası bulunmayan Fenerbahçe maçının yerine liderin birinci kanalda olması gerektiğini söyledi.

BOLD – Lider Trabzonspor’un başkanı Ahmet Ağaoğlu yayıncı kuruluş beIN Sports’a tepki gösterdi. Uzun bir aradan sonra oynadıkları için mutlu olduklarını belirten Ağaoğlu, “Maçlar tehir edildiği günden bu yana, ligin oynanacak biteceği inancını yaşadım. Farkındaysanız da, bu konuyla ilgili yourm ve spekülasyon yapmayan, otoritelerin vereceği kararı bekleyen birkaç kulüpten biriydi Trabzonspor. Şükürler olsun ki yeniden başladık. İsmi yeni normal olarak adlandırılsa da, normale yakın bir dönem” dedi.

LİDERİN MAÇI VARSA, 1. KANALDAN VERİLİR

Yayıncı kuruluşun maçı 2. kanalından vermesine tepki gösteren başkan, “Yayıncı kuruluş maçımızı 2. kanaldan yayınlamış. Liderin maçını 2. kanalda, 7. sıradakinin maçını 1. kanaldan yayınlamak nasıl bir anlayıştır? Lider maç oynuyorsa, liderin maçı 1. kanaldan verilir. Doğrusu budur, yayıncı kuruluş bununla alakalı bir açıklama yapar da inşallah biz de rahatlarız” ifadelerini kullandı.

KORA KOR MÜCADELENİN OLDUĞU BİR MAÇ

Kıran kırana bir maç olduğunu kaydeden Ahmet Ağaoğlu, “Avrupa’da 2 maçımızı seyircisiz oynadık, zevki yok ama gereğini yerine getirmek zorundayız. Bazı maçları seyrediyorum Avrupa’da, onlara göre biz kora kor mücadelenin olduğu bir maç yaşadık. 37. dakikadan sonra 10 kişi oynadık. 90 gün üzerine ilk defa topla buluşuyorsunuz, 90 gün oynamadıktan sonra o ilk maçın psikolojik baskısı başka” diye konuştu.

FENERBAHÇE ZİRVENİN UZAĞINDA, BİZİM TÜM HEDEFİMİZ 2+1 KUPA

Bu sezon 2 kupayı birden almak istediklerini vurgulayan Trabzonspor Başkanı, “Salı günü oynayacağımız kupa maçı var, Fenerbahçe zirvenin uzağında kaldı, ligde beklentisi yok gibi görünüyor. Yine kimsenin emeğine saygısızlık istemem, son düdük çalmadan belli olmaz ama kupaya Fenerbahçe daha çok güven veriyor. İlk maçtaki 2-1’lik sonucu ben avantaj olarak görmüyorum. Bugünkü mücadeleye yakın bir mücadele olacağını tahmin ediyorum. Bizim hedefimiz 2 kupa, hatta 2+1 kupa, Süper Kupa ile. Bunu yapacak güce sahibiz, inşallah sezon sonu geldiğinde de bu hayalimizi gerçekleştirmiş oluruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

Emre Belözoğlu: “Benim için futbol 7 hafta sonra bitecek”

medyabold
Devamını Oku »

Emre Belözoğlu: “Benim için futbol 7 hafta sonra bitecek”

Fenerbahçe kaptanı Emre Belözoğlu, sezon sonunda futbol kariyerine nokta koyacağını açıkladı. elinden gelse 50-60 yaşına kadar oynamak istediğini belirtti.

BOLD – Fenerbahçe’nin Kayserispor’u 2-1 yendiği maçın ardından Emre Belözoğlu açıklamalarda bulundu. Fenerbahçe’nin maçı kazanacak karakteri ortaya koyduğunu ifade eden tecrübeli oyuncu, , “Ligde uzun bir süredir bir şansızlığımız var, lige iyi başladık ve taraftarımızın bizden beklediği şampiyonluk için mücadele etmeye başladık ancak bazı şansızlıklar yaşadık. Elimizden geldiğince tüm takım arkadaşlarımız bir irade ortaya koydu. 10 kişi olmamıza rağmen kazanmayı hak ettiğimizi düşünüyorum. Bu şekilde futbol oynamanın oldukça zor. Bütün takımlar için çok zorlu geçecek, bu yeni bir sezon başlangıcı olarak düşünülüyor ancak öyle değil, başka bir psikoloji altında bu maçlara çıkıyoruz” ifadelerini kullandı.

FENERBAHÇE TARAFTARININ MUTLU UYANMASI..

Fenerbahçe’deki yeni yapılanma hakkında da konuşan Belözoğlu, “Şu anda sayın başkanımız önderliğinde yeni bir yapılanma hazırlanıyor. Hem 8 hafta en iyi şekilde bitirilecek hem de gelecek sezonun planları yapılıyor. Büyük ihtimalle futbol benim için 7 hafta sonra bitecek. Bana hangi görev verilirse verilsin ben her zaman Fenerbahçe için elimden geleni yapmaya devam edeceğim. Fenerbahçe taraftarının sabah uyandığında mutlu bir şekilde uyanması en az benim ailemin mutluluğu kadar önemli” dedi.

Sezon sonunda futbola veda edeceğini ifade eden Belözoğlu, “Sezon sonunda futbolu bırakacağım. Sahaya çıktığım ilk gün ne hissediyorsam şu anda da aynı şeyleri hissediyorum. Benim için zor bir karar olacak, bir rekor kırdım belki ama futbolu bırakmak hiç kolay değil. Elimden gelse 50-60 yaşına kadar oynamak isterim ama hayatın gerçekleri var” dedi.

medyabold
Devamını Oku »

Turkish soccer season restarts after almost three-month suspension

Turkey’s top-flight soccer league will resume with two matches played without fans on Friday after an almost three-month suspension due to the coronavirus outbreak.

Turkey suspended its soccer, basketball, and volleyball leagues on March 17 due to the pandemic. The Turkish Football Federation said last month that its Super Lig will end on July 26 after clubs complete their remaining eight matches.

League leaders Trabzonspor visit Izmir-based Goztepe and Fenerbahce host Kayserispor in Istanbul with both matches kicking off at 1800 GMT.

Three Super Lig matches will be played on both Saturday and Sunday, with one match on Monday capping off the first week of the resumed competition.

The virus has so far killed 4,763 people in Turkey, with nearly 175,000 confirmed cases. The government has rolled back almost all containment measures since June 1 amid a significant fall in deaths, despite concerns over the second wave of infections.

Reuters

Turkey plans to resume Super League in June – media

The post Turkish soccer season restarts after almost three-month suspension appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2020/06/12/turkish-soccer-season-restarts-after-almost-three-month-suspension/
Devamını Oku »

Turkish industry slammed by coronavirus in April

Turkey’s industrial output slumped a more than expected 31.4% and its current account deficit widened to more than $5 billion in April, as the major emerging market economy felt the full impact of measures to stem the spread of the coronavirus.

Turkey identified its first COVID-19 case on March 11 and soon after took steps to slow the spread, with many factories halting operations. The disruption is expected to lead to the economy’s second severe contraction in as many years.

Month-on-month, industrial production was down 30.4% in April on a calendar and seasonally adjusted basis, the Turkish Statistical Institute data showed.

The year-on-year 31.4% drop exceeded a Reuters poll forecast of 17% and compared with a 2% fall in March.

Separately, data from Turkey’s central bank showed the current account deficit widened in April to $5.062 billion, exceeding a poll forecast of $4.5 billion. In March, the deficit was $4.844 billion.

Measures against the coronavirus have hit exports and tourism revenues, reviving long-standing concerns about the current account deficit. Large deficits leave economies reliant on speculative inflows of funds.

The government had forecast 5% economic growth in 2020 before the coronavirus outbreak. Officials say it could still log positive growth, but most economists see a contraction this year due to a near economic stand-still in the second quarter.

Reuters

Government debt held by Turkey’s central bank exceeds 10% of its assets

The post Turkish industry slammed by coronavirus in April appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2020/06/12/turkish-industry-slammed-by-coronavirus-in-april/
Devamını Oku »