7 Aralık 2019 Cumartesi

4X4’lük kayıp nesil!

Eğitimde 4+4+4 modeliyle okullaşma oranını yüzde 100’e çıkarmayı planlayan AKP’nin hesapları tutmadı. Lisede okuması gereken neredeyse 1.4 milyondan fazla genç kayıp…

BOLD – AKP’nin uygulamaya soktuğu 4+4+4 eğitim sistemi çöktü. Birgün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre Lise çağındaki 15-19 yaş aralığında olan gençlerin sayısı, TÜİK’in verilerine göre 6 milyon 95 bin… Bu gençlerden 3 milyon 155 bini (yüzde 51,76) eğitimine devam ediyor. Okuduğu halde çalışanların sayısı 705 bin, okul yerine işe gidenlerin sayısı da 860 bin. Okula ve çalışmaya gitmeyenlerin sayısı ise tam 1 milyon 375 bin. Bunların ne yaptığı bilinmiyor.

ÇOCUK YAŞTA EVLİLİĞİN ETKİSİ

TÜİK rakamlarına göre 15-19 yaş arasındaki gençlerin 3 milyon 144 binini erkekler oluşturuyor. Kızların sayısı ise 2 milyon 952 bin. Eğitimde kızlar, istihdamda ise erkeklerin sayısı fazla. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerde de kızların sayısı daha fazla. Erkeklerin yüzde 18.8’inin, kızların ise yüzde 26,5’inin ne yaptığı bilinmiyor. Çocuk yaştaki evlilikler değerlendirildiğinde kızlarda bu oranın yüksek olmasının nedeni ortaya çıkıyor.

Ne yaptığı bilinmeyenlerin yanında çalışmak zorunda kalan gençlerin de sayısı oldukça fazla. Sadece istihdamda olanlar ve hem eğitimde hem istihdamda olanların toplamına baktığımızda bu sayı 1 milyon 565 bini buluyor. Yani diğer bir deyişle okulda olması gereken 1 milyon 565 bin genç çalışmak zorunda kalıyor.

BU ÇOCUKLARI NEDEN BULAMIYORLAR?

Bu gençlerin nerede olduğunun bilinmediğini aktaran Eğitim Uzmanı Ali Taştan, “Ülkemizde zorunlu eğitim 4+4+4 ile 12 yıla çıkarıldı. 6 yaşında okula başlayan çocuklar en erken 18 yaşında zorunlu eğitimi tamamlayabiliyor. Eğitim çağında olmasına rağmen neredeyse 5 gençten biri liseye gitmiyor. 15-19 yaş aralığında bulunan 1 milyon 375 bin öğrencinin yaklaşık 1,1 milyonunun orta öğretim kurumlarında olması gerekiyor” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı’na sorulduğunda, “Eğitim öğretim çağına gelmiş tüm bireyler eğitim öğretim kurumlarında kayıt altındadır” şeklinde cevap alındığını aktaran Taştan şunları aktardı: “Liselerdeki okullaşma oranı neden yüzde 83,5? MEB bu çocukları neden bulamıyor? 12 yıllık eğitimin zorunlu olması nedeniyle okullaşma oranlarının yüzde yüze yakın olması gerekiyordu. Ancak 4+4+4 süreci ile ilk ve ortaokullarda okullaşma oranlarının ciddi oranda düştüğü görülüyor.”

Türkiye ile Sudan arasında yerli üreticiyi bitirecek anlaşma!

medyabold
Devamını Oku »

Türkiye ile Sudan arasında yerli üreticiyi bitirecek anlaşma!

126 ülkeden 133 değişik meyve ve sebze ile canlı hayvan ve et ithal eden Türkiye, Sudan ile akıl almaz bir anlaşma imzaladı. Dondurmadan sarımsağa, makarnadan yumurtaya kadar onlarca ürün bundan sonra Sudan’dan alınacak.

BOLD – Türkiye’de tarım bitme noktasına gelirken AKP, Sudan ile ticaret anlaşması imzaladı. Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre İki ülke arasında imzalanan ticaret anlaşması ile Sudan’dan 50 bin büyükbaş, 2 bin küçükbaş hayvan, 30 bin ton buğday, 15 bin ton kavun-karpuz, 14 bin ton marul ve lahana, 8 bin ton et, 2 bin ton tereyağı, bin ton sarımsak, 2 milyon adet yumurta, 500 ton bal, 5’er bin ton patates, domates, buğday, arpa, yulaf, mısır, 2 bin ton da üzüm ithal edilecek.

ÜRETİCİNİN ALEYHİNE

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, ‘’Bu ürünlerin tamamı Türkiye’de üretiliyor. Bu anlaşma iç piyasa ve üreticilerimizin aleyhinedir, Türkiye giderek ithalata bağımlı hale geliyor” dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ise iş birliğini “Sudan’ın tarım ve hayvancılık kapasitesini geliştirmeye yönelik” diye tanımladı.

Davutoğlu’ndan Erdoğan’a hodri meydan: Akrabalar da dâhil tüm mal varlıklarımız soruşturulsun!

medyabold
Devamını Oku »

Turkey releases anti-government preacher after 22 months in prison

The chairman of a religious foundation in Turkey who is also a fierce government critic Alparslan Kuytul has been released pending trial by a local court after spending nearly two years behind bars.

The Adana 4th High Criminal Court on Thursday ruled to release Kuytul, the leader of the Furkan Foundation and imposed a ban on his leaving the country.

Openly operating in Turkey since 1994, the Furkan Foundation is an establishment of a religious community.

Kuytul, who was being kept in a prison in Turkey’s northwest, attended Thursday’s hearing via an online video conference system called SEGBIS.

The decision of the court was announced on the preacher’s official Twitter account on Thursday and he was released from the Bolu F-Type Prison later in the day.

Along with Kuytul, the 44 other defendants of the case were also released from prison pending trial.

The religious leader faces five to 21 years in prison on charges that include establishing and managing a terrorist organization, counterfeiting private documents and laundering of assets acquired from an offense.

Turkish police on January 30 last year detained dozens of Furkan Foundation’s directors and members, including Kuytul who is known for his opposition to the ruling Justice and Development Party (AKP), which he once referred to as the Development with Oppression Party.

After his detention, the preacher was charged by the Turkish prosecutors with inciting hatred and insulting the president. The authorities also shut down his religious foundation.

Kuytul was released by a court pending trial back in January only to be arrested again soon afterward over an objection from a prosecutor.

“From now on, hopefully, we’ll be together, if they do not arrest me again,” Kuytul on Thursday said in a tweet.

His followers also said in a statement issued after his release that they “beg Allah for the freedom of victims who were unlawfully imprisoned.”

Court rules for continuation of anti-government preacher’s detention

The post Turkey releases anti-government preacher after 22 months in prison appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2019/12/06/turkey-releases-anti-government-preacher-after-22-months-in-prison/
Devamını Oku »

Fatih Terim: Bir gün olsun kafayı kaldıramadık

Süper Lig’in 14. haftasında Alanyaspor’u 1-0 yenen Galatasaray’da teknik direktör Fatih Terim maç sonu değerlendirmeler yaptı. Asıl olanın üç puan olduğunu söyledi.

BOLD – Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, 1-0 kazandıkları Alanyaspor maçından sonra açıklamalarda bulundu. Yayıncı kuruluş mikrofonlarına konuşan tecrübeli çalıştırıcı, Alanyaspor’un kaçırdığı gollere takılmamak gerektiğini ve önemli olan 3 puanı almanın olduğunu söyledi.

ASIL OLAN 3 PUANDI

Fatih Terim kaybedilecek puanın kendilerine pahalıya mal olacağını belirterek “1-0’dan o kadar çok 1-1 olduk ki, son dakikalarda o kadar çok gol yedik ki, buradaki bir kırılma puanının bize pahalıya patlayacağı açıktı. O yüzden oyuncularımızın bazı hatalarını artık hoş görüyoruz. Bence güzel bir maç oldu. Alanyaspor da iyi oynuyor. 1 dakikada 3 pozisyon verdik. Onun dışında biz de hem iyi kapandık, hem iyi çıktık. Sonuç olarak kaçırdı, kurtardı, bunlara çok uğradık. Asıl olan 3 puandı onu da aldığımız için mutluyum. Her geçen gün üzerine koyacağız.” dedi.

TAM TAKIM OLDUĞUMUZ ZAMAN…

Tecrübeli çalıştırıcı sakatlıklardan çok sıkıntı çektiklerini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı: “Biz bir gün kafayı kaldıramadık ki. Şimdi Falcao’yu fiziğe getir, Seri düştü onun yerine Taylan orayı halleder mi. Hep bir eksilme oldu bizde. Baştan başlayan ve süreç olarak devam eden bir şey. Tam takım olduğumuz zaman da çok daha iyi işler yapacağız. Adem bu tip sakatlıkları tolere edecek bir oyuncu. Hem yüreğiyle hem karakteriyle. Onun da sakatlanmasını istemem yani. En olmayan yer.

medyabold
Devamını Oku »

İş dünyasından önemli bir isim Davutoğlu’nun ekibine katıldı

AKP’den istifa ettikten sonra yeni parti çalışmalarını tamamlayan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ekibine iş dünyasından ilk katılım Avrasya Sanayi ve İşadamları Derneği (ASİAD) Genel Başkanı Ömer Faruk Başaran’dan geldi.

BOLD-ASİAD Genel Başkanı, aynı zamanda Başaranlar Yatırım Holding sahibi Ömer Faruk Başaran, Davutoğlu’nun yeni kurduğu partisine katıldı. Geçen hafta sonu Ahmet Davutoğlu, kurucular kurulu üyeleriyle Bolu Büyük Abant Oteli’nde kamp yaptı. ASİAD Genel Başkanı Ömer Faruk Başaran, hafta sonu kampa katıldı ve Ahmet Davutoğlu’nun partiye katılma teklifini kabul etti.

Toplantıda teşkilat yapılanması tamamlanan partinin, tüm illerde oluşturulan isim havuzlarından çalışmak isteyenlerle görüşmeler ve atamalar yapıldı. Bir hafta içinde partinin kurulacağı, Ankara’da genel merkez ve İstanbul’da il başkanlığı binalarının tutulduğu belirtildi.

ÖMER FARUK BAŞARAN KİMDİR?

Ömer Faruk Başaran ilk, orta ve lise tahsilini Gebze’de tamamladı. Yükseköğrenimini Londra’da USIU EUROPA – CAMPUS’da “İş İdaresi” dalında bitirdi. 1987 senesinde atıldığı iş hayatına, halen inşaat başta olmak üzere ticaret ve sanayi konularında yurtiçi ve yurtdışında faaliyet gösteren Başaran Grup Yönetim başkanlığı Başkanı olarak devam ediyor.

Ömer Faruk Başaran, 1990’lı senelerde Atılım firmasını kurdu. Daha sonrasında Nur-iş Otomobil Organizasyon A.Ş. firmasını kurmuş ve kampanyalı otomobil organizasyonları gerçekleştirdi. 1997 senesinde Türk iş dünyasının önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Gebze Şubesi’ni kurarak, Kurucu Başkanlığını yaptı.

2003 yılında Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği’ni (ASİAD) kurdu. Başaran hala ASİAD’ın Genel Başkanlığını yürütüyor.

“Devlet bankasına milyonluk borç takan Next Level’in siyasi ortağı kimdi?”

medyabold
Devamını Oku »

“Medyayı özlüyorum” diyen Aydın Doğan: Tabii içim çekiyor

Doğan Medya Grubu’nu perde arkasında iktidarın baskısıyla Demirören Holding’e satan Aydın Doğan, “Medyayı özlememek mümkün değil; tabii özlüyorum, tabii içim çekiyor, tabii takip ediyorum” dedi.

BOLD-Doğan Holding’in 60. kuruluş yıldönümü nedeniyle Aydın Doğan ve eşi Sema Işıl Doğan’ın ev sahipliğinde Doğan grubuna ait Hilton Bosphorus İstanbul’da kutlama düzenlendi. Geceye AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan katıldı. Erdoğan, Doğan ailesiyle birlikte kameralara poz verdi.

Sunumunu Jülide Ateş İskeçeli’nin yaptığı gecede Cüneyt Özdemir’in Aydın Doğan’ın hayat hikâyesi paralelinde hazırladığı Doğan Holding belgeselinden 15 dakikalık bölümün gösterimi yapıldı.

Kutlama organizasyonunda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, medya patronluğu döneminde çok ağır ifadelerle eleştirdiği Aydın Doğan için övgülerle dolu bir konuşma yapması dikkat çekti.

“Sayın Aydın Doğan’a, yaptığı hizmetler için ülkem ve milletim adına teşekkür ederim” Erdoğan, “Bir başarı hikâyesidir. Başarılı bir işadamı olduğu kadar iyi bir kültür ve sanat adamıdır. Kendisinin 15 Temmuz darbe girişiminin karşı ilkeli duruşunun da altını özellikle vurgulamak isterim.” İfadelerini kullandı.

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan da T24’ün sorusu üzerine  “Medyayı özlememek mümkün değil; tabii özlüyorum, tabii içim çekiyor, tabii takip ediyorum” diye konuştu.

İçinde Türkiye’nin en büyük gazete ve TV kanallarını barındıran Doğan medya grubu, iktidarın baskısı ile Demirören grubuna satılmıştı.

ERDOĞAN GELDİĞİNDE ALKOL SERVİSİNE ARA VERİLDİ

Doğan Holding’in 60. kuruluş yıldönümünün saat 19.00’da başlayan ve Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın katılmadığı bölümünde alkol ikramı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı bölümde ise alkollü içki ikramı yapılmadı. Erdoğan’ın beraberindekilerle ayrılmasının ardından yemekte de alkollü içki servisi başladı.

Nedim Şener’in gazetecilere yönelik saldırılarla ilgili alaycı ifadeleri ters tepti

 

medyabold
Devamını Oku »

Turkey arrests 70-year-old mother of disabled children over terror charges

An ill 70-year old mother of two disabled children and her husband were arrested on terror-related charges,  the pro-Kurdish Mezopotamya Agency reported on Friday.

According to a report by the Mezopotamya Agency (MA) on Friday, Turkish police detained Elif Kisa, a former district organization head of Turkey’s pro-Kurdish opposition Peoples’ Democratic Party (HDP) along with her husband Ali Kisa on December 3.

Ali Kisa is the current co-chair position at the HDP’s Elbistan district organization in the southern Kahramanmaras province — a position that was formerly held by his wife Elif.

A local court reportedly had the couple arrested on terror-related offenses, ignoring the fact that their two disabled children will be left at home alone, unable to take care of themselves.

MA reported that Ali Kisa was released by the court soon after their family lawyer filed two separate objections to the court’s decision to arrest the pro-Kurdish officials.

However, the same court reportedly ruled to reject the objection filed for Elif Kisa and she was sent to Elbistan E-type Closed Prison for “membership in a terrorist organization.”

The couple initially had been detained on January 4, 2017. While Elif Kisa was released soon afterward, her husband was arrested on the charge of “aiding and abetting a terrorist organization.”

Ali Kisa was acquitted in the case after spending seven months in Elbistan E-type Closed Prison pending trial.

The couple was then detained for a second time on November 13, 2019, and they were released soon afterward.

According to MA’s report, Ali Kisa was subjected to psychological torture while he was in custody for refusing to sign a statement including a confession that “he was a terrorist organization member and he helped the organization willingly.”

HDP lawmaker Mahmut Togrul on Thursday said in the parliament that one of the couple’s children is mentally disabled while the other one has hearing and speech impairment.

“The two children are not able to take care of one another and maintain their lives at home by themselves. The family expressed this fact under custody but they were arrested anyway,” the MP underlined.

Ahmet Kisa, the child with hearing and speech impairment, on Friday asked prison authorities in a tweet to allow her mother to take her medicine.

“My mother takes medicine regularly. She has so many diseases. They [prison authorities] did not let her take her medicine. … Just give her the medicine back and let her go,” Ahmet tweeted.

Elif Kisa reportedly suffers from a number of ailments that include depression, chronic headache, weak bloodstream, and urinary tract infection (UTI).

Turkey’s ruling Justice and Development Party (AKP) government blames the pro-Kurdish HDP for having connections to the outlawed Kurdistan Workers’ Party (PKK).

Ankara designates PKK, an armed militant group that has been fighting a separatist insurgency for the Kurdish self-rule in Turkey since 1984, as a terrorist organization.

Dutch envoy moved to tears over Turkey’s purge victims, pro-Kurdish MP reveals

The post Turkey arrests 70-year-old mother of disabled children over terror charges appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2019/12/07/turkey-arrests-70-year-old-mother-of-disabled-children-over-terror-charges/
Devamını Oku »

Turkey’s parliament ratifies controversial maritime pact with Libya 

Turkey’s parliament on Thursday ratified a controversial agreement with Libya that defines the two countries’ maritime borders in the eastern Mediterranean.

The bilateral memorandum, signed on November 27 between Turkey’s ruling Justice and Development Party (AKP) government and Libya’s Tripoli-based Government of National Accord (GNA), will go into effect after its publication in the Official Gazette.

The agreement, that defines the two countries exclusive economic zone (EEZ) in the Eastern Mediterranean, will later be submitted to the United Nations (UN).

“As long as the legitimate government in Libya stands firm on its feet, this new step will achieve its goal,” Erdogan said on Thursday, referring to the deal.

Greece and Cyprus, backed by the Western world, Israel and Egypt, see the pact as Turkey’s another bid to be dominant in the conflict off ethnically-split Cyprus island, further complicated matters in the eastern Mediterranean.

Athens said on Thursday that the Turkey-Libya deal had no legal basis as it violated the basic principles of international maritime. The deal had not even taken into account the Greek island of Crete.

The Greek islands and Cyprus’ western side should not be given a continental shelf or EEZ, but only territorial waters, an unnamed Turkish diplomat told Turkey’s state-run news agency Anadolu (AA) earlier in the week.

“This agreement also amounts to a political message that Turkey cannot be sidelined in the eastern Mediterranean and nothing can be really achieved in the region without Turkey’s participation,” Cagatay Erciyes, a senior foreign ministry official in charge of maritime and aviation boundary affairs, told a parliamentary committee on Thursday.

The memorandum on boundaries in the Mediterranean complicates a dispute over offshore oil and gas exploration in the Mediterranean between Turkey, the Republic of Cyprus, Greece and the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC).

In reaction to the unilateral drilling by Cyprus without an agreement on sharing any proceeds, Turkish drilling vessels have been exploring oil and gas reserves off the island since May under agreements with the TRNC which is recognized only by Turkey.

In cooperation with Israel and Egypt, the Greek Cypriot state has reportedly detected big reserves in recent years.

Angelos Syrigos, an MP from Greece’s New Democracy Party, claimed on Wednesday that Turkey’s drilling vessels had also discovered a big hydrocarbon reserve in Cyprus’ EEZ.

The newly detected deposit was the reason Turkey had been insisting on drilling off Cyprus. He said this is also why it had recently conducted the maritime boundaries agreement with Libya’s internationally recognized government, led by Prime Minister Fayez al-Sarraj.

Last week, Turkish President Recep Tayyip Erdogan also signed a defense agreement with al-Sarraj in Istanbul in a bid to strengthen his forces in Tripoli, which are under attack from eastern-based strongman Khalifa Haftar.

Libya has also been in conflict with Greece over offshore exploration licenses once issued by Athens for waters south of Crete, located between Turkey and Libya.

Stelios Petsas, the spokesman of the Greek government, told reporters on Tuesday that they had warned Libya’s ambassador to Athens to provide clarifications or else he would be expelled.

The European Union (EU) has prepared sanctions against Turkey over its drilling off Cyprus, with Cyprus wanting the International Court of Justice to resolve the dispute with Turkey.

Cyprus was divided in the aftermath of a Turkish invasion in 1974 in response to a coup by supporters of a union with Greece.

Greek minister lashes out at Turkey on eastern Mediterranean stand-off

The post Turkey’s parliament ratifies controversial maritime pact with Libya  appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2019/12/06/turkeys-parliament-ratifies-controversial-maritime-pact-with-libya/
Devamını Oku »

Turkey’s ministers challenged over Kurdish activist murder investigation

Turkey’s justice and interior ministers have been challenged over new evidence related to the shooting of a prominent Kurdish lawyer and activist, the Gazete Duvar news portal reported on Thursday.

Pro-Kurdish Peoples’ Democratic Party (HDP) MP Meral Danis Bestas questioned the two ministers in parliamentary questions as to what had happened to a policeman who was led away from the crime scene where Elci was shot dead.

Elci, the then-chairman of the Diyarbakır Bar Association, was shot dead while making a public statement in the Sur district of Turkey’s southeastern Diyarbakir province on November 28, 2015.

Bestas, the HDP’s lawmaker for the southeastern Siirt province, on Thursday directed 16 questions in two separate motions to Turkey’s Justice Minister Abdulhamit Gul and Interior Minister Suleyman Soylu.

The questions were on the newly-discovered evidence related to Elci’s killing – a crime which has still not been solved after four years.

Elci family and human rights defenders argue that there has been no effective investigation into the shooting as the person responsible for the fatal shot is still unknown and the case has no suspects.

Bestas on Thursday highlighted the fact that the investigation had not progressed at all in the past four years. Additionally, she pointed out that there were concrete signs indicating that the evidence in the case had not been examined effectively.

She also stated, based on a report recently added to the case file, that video footage showing that immediately after Elci was shot, a police officer identified as Fuat Tan was led by his two colleagues away from the street where the incident happened.

According to the report, the footage also shows Tan making suspicious moves such as going back and forth in another street that is reportedly not far from the crime scene.

“Why has Fuat Tan not been summoned to court as a suspect to give a statement regarding his actions in the video footage?” Bestas on Thursday questioned.

The MP also wanted to know whether Tan still holds the same position as a police officer and whether an administrative investigation was launched against him.

Bestas also stressed the witness claim that Turkey’s Council of Forensic Medicine (ATK) head Yalcin Buyuk tampered with crucial evidence that could have solved the murder.

This, she said, “increases worries that Elci’s case will remain unsolved”.

Witness Mehtap Altug, an ATK staff member, alleges that Buyuk had a DNA sample belonging to a male individual removed as evidence from the National Judiciary Informatics System, the official database of Turkey’s judiciary.

“Did you reobtain the evidence that Mehtap Altug claims to have been removed from the official database in the statement she gave in 2016? Did you examine the allegedly removed evidence?” the pro-Kurdish MP further questioned.

“Why do you, as a reflex, protect perpetrators in unidentified murder cases [in Turkey] especially when the perpetrator is a member of the police force?” Bestas asked.

She added: “Isn’t it the government’s responsibility to [protect] the citizens’ right to life? Why do you normalize unidentified murder cases where the perpetrators remain hidden?”

“Why don’t you choose to try and solve this murder in order to prevent possible others?”

A two-year-long peace process between Turkey’s AK Party (AKP) government and the outlawed Kurdistan Workers’ Party (PKK) militants ended in 2015, around the time when Elci was killed.

The collapse of the process triggered armed conflicts between Turkish forces and the Kurdish militants in the country’s southeast.

The well-known Kurdish lawyer was slain during a press statement where he was urging the Turkish government and the PKK, which has fought for Kurdish self-rule in Turkey’s southeast since 1984, to keep clashes away from civilian areas in the region.

Turkey’s forensics chief tampers with murder evidence: Report

The post Turkey’s ministers challenged over Kurdish activist murder investigation appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2019/12/06/turkey-ministers-challenged-over-kurdish-activist-murder-investigation/
Devamını Oku »

Muslera kaleye duvar ördü, Galatasaray üç puanı zor kazandı

Galatasaray evinde Alanyaspor’u 1-0 zor yendi. Belhanda’nın penaltı atışı ile öne geçen Aslan, Alanyaspor ataklarını engelleyemedi. Fernando Muslera tek başına kalesine duvar ördü ve rakibe gol şansı vermedi.

BOLD – Süper Lig’in 14. haftasında Galatasaray evinde Alanyaspor’u konuk etti. Sarı-Kırmızılı takım hızlı başladığı maçı zor tamamladı. Belhanda’nın penaltı golüyle rakibini 1-0 mağlup eden Galatasaray’da maçın adamı kaleci Fernando Muslera oldu. Çok net pozisyonları çıkarmayı başaran Uruguaylı file bekçisi üç puanın da kazanılmasında önemli rol oynadı. Falcao uzun bir aradan sonra forma şansı buldu. Galatasaray bu galibiyetle puanını 23’e çıkardı. Alanyaspor ise 22 puanda kaldı. Konuk ekip 21 şut girişiminden sonuç alamadı.

ASLAN İKİ HAFTADIR GALİBİYETE HASRET

Başakşehir’e mağlup olan ardından Trabzon deplasmanında da iki puan bırakan Galatasaray zirve yarışında ciddi hasar aldı. Teknik direktör Fatih Terim, Karadeniz’deki mücadele ve 90’da gelen golle takımın mücadelesinden memnun olduğunu kaydetmişti. Bu memnuniyetin bir değer kazanması için Alanyaspor karşısında alınacak üç puan önemliydi. Falcao’nun kadroda olması bile tribünlere bir heyecan getirdi. Bu sahaya da yansıdı.

GALATASARAY GOLLE BAŞLADI AMA…

Galatasaray taraftarının da büyük desteği ile maça oldukça hızlı başladı. Özellikle Ömer Bayram’ın futbol olarak ortaya koyduğu agresif oyun pozisyon olarak sahaya yansıdı. Sarı-Kırmızılı takım 5. dakikada serbest vuruştan golü buldu. Ceza sahasına yapılan ortada Adem Büyük savunmanın arısından kafayı vurarak golü attı. Ancak iki dakikalık VAR incelemesi sonrasında pozisyonun ofsayt olduğu açıklandı. Stattaki o coşku büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Ancak bu Galatasaray’ın hızını kesmedi.

ELLE OYNAMA VE PENALTI

Karşılaşmanın 19. dakikasında Galatasaray penaltı kazandı. Seri’nin ara pasıyla ceza sahasına giren Mariano topu içeri çevirdi. N’Sakala müdahale etmek isterken top elle buluşunca hakem Halil Umut Meler direk penaltı noktasını gösterdi. Atışı kullanmak için topu Belhanda aldı. VAR incelemesinin ardından Belhanda atışı kullanarak 20’de Sarı-Kırmızıl takımı 1-0 öne geçirdi. Golden sonra Galatasaray oyun olarak üstünlüğü kurdu. 40’da belhanda 41’de Lemina ile ikinci gole çok yaklaşan Aslan’a Alanyaspor kalecisi Marafona izin veremdi. İlk yarının son bölümünde konuk ekip de etkili geldi. Ancak Muslera geçit vermedi. İlk yarı 1-0 Galatasaray’ın üstünlüğü ile tamamlandı.

ALANYA RİSK ALMAYA BAŞLADI

Maçın ikinci yarısında Galatasaray oyunu biraz daha kontrol etmeye çalıştı. İlk yarıda Alanyaspor’un kaleyi yoklayan şutları vardı. Ancak Akdeniz ekibi fırsatları sonuç olarak alamadı. Konuk ekip 60’dan sonra tüm riskleri aldı. 64’te Bakasetas’ın ceza sahasının sağ çaprazından uzak köşeye vuruşunu kaleci Muslera uzanarak çıkardı. Dönen topu önünde bulan Fernandes müsait pozisyonda kötü bir vuruş yaparak takımın golden etti.

MUSLERA DUVAR ÖRDÜ

Alanyaspor 70’te üst üste gol fırsatlarını kullanamadı. Welinton’un ortasında ceza sahasında iyi yükselen Caulker köşeye doğru vurdu. Uruguaylı kaleci müthiş uzandı ve gole izin vermedi. Ardından Salih Uçan’ın kullandığı korner vuruşunda Welinton’un arka direkte boş durumda topu kaleye gönderdi. Mariano yatarak topa müdahel ederek golü önledi. Yine aylnı köşeden kullanılan Korner’de Caulker’ın kafa vuruşunu yine Muslera çıkarmayı başardı.

TERİM FALCAO’YU SAHAYA SÜRDÜ

Alanyaspor’un baskısını da düşürmek için Fatih Terim Radamel Falcao’yu oyunu aldı. Ancak konuk ekip etkili olmaya devam etti. Muslera ise gole geçit vermedi. 81’de N’Sakala’nın sol kanattan yaptığı orta kafalardan sekerek Bammou’nun önün de kaldı. Muslera ile karşı karşıya vuruşunu yapan Bammou’ya Uruguaylı kaleci gol izni vermedi. Kalan bölümde Alanya’nın beraberlik arayışı sonuç vermedi. Sarı-Kırmızılı takım evinde çok zorlandığı mücadeleyi 1-0 kazandı.

medyabold
Devamını Oku »

Deniz Baykal’ın yönetimindeki Halk TV satıldı mı?

Türk siyasetindeki yeni gelişmeler doğrultusunda medyada yeni değişimler yaşanmaya başladı. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın yaptığı Halk TV’nin satıldığı iddia edildi.

BOLD-Halk TV’nin eski Genel Müdürü Şaban Sevinç’in Youtube üzerinden yayın yapan kanalı Bizim TV, Halk TV’nin satıldığını ileri sürdü. Bizim TV’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Bir süredir satılacağı konuşulan Halk TV’nin, eski CHP lideri Deniz Baykal tarafından CHP’li işadamı Doruk Bulut’a satıldığı öğrenildi.” denildi.

İngiltere’de yaşayan Türk iş adamı Cafer Mahiroğlu’nun, Doruk Bulut’a Halk TV’yi alması için finansal destek verdiği belirtilen paylaşımda satışın “2 milyon dolar artı 3,5 milyon TL borçlarıyla” birlikte gerçekleştiği vurgulandı.

Daha önce CHP’den Silivri Belediye Meclisi üyeliği yapan Doruk Bulut’un ticaretle uğraştığı belirtilirken, Cafer Mahiroğlu’nun desteğiyle kanalın satış işleminin gerçekleştiği iddia edildi.

Kanalı satın aldığı söylenen iş insanlarının “Muharrem İnce’ye yakın isimler” olduğu da öne sürüldü.

Kanal yöneticileri ve satın aldığı öne sürülen isimler iddialar hakkında konuşmaması ise dikkat çekti.

Bahçeli’nin başdanışmanı Metin Özkan: “FETÖ’cülerin evlerine çarpı konsun”

medyabold
Devamını Oku »

Erdoğan eski yol arkadaşlarını böyle suçladı: Bunlar Halkbank’ı dolandırıyor

Halkbank’ın hesaplarına tedbir koyduğu Şehir Üniversitesi hakkında açıklama yapan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunlar Halkbank’ı da dolandırmaya çalışıyor” diyerek eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’yle birlikte, Ali Babacan, Mehmet Şimşek ve Feridun Bilgin’i hedef aldı.

BOLD-İstanbul’da AKP İl başkanları Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, uzun süredir tartışma konusu olan Halkbank’ın hesaplarına tedbir kararı koyduğu Şehir Üniversitesi’yle ilgili açıklamalarda bulundu. “Malum zat” diye eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu hedef alan Erdoğan, “Bugün başka yarın başka olmamalıyız. Bunu yapanları gördük, görüyoruz. Kendi nefsinin peşine düşen sadece kendi ajandasına kariyerine odaklanan kişilerden dava adamı olmaz. Gurur abidesi olanlardan dava adamı olmaz” dedi.

“MALUM ZAT…”

“Bu arada istemezdim ama son dönemlerde bilmiyorum telefonlarınıza da girdi mi malum İstanbul’da bir Şehir Üniversitesi meselesi ortaya çıkardılar” sözleriyle AKP’den istifa eden eski yol arkadaşlarını hedef alan Erdoğan, “Bu Şehir Üniversitesi meselesinin özellikle bir siyasi ayağında bizim olduğumuzu, bir siyasi ayağında da malum zatın olduğu söyleniyor.”

Şehir Üniversitesi’nin tahsisinin başbakanlığı döneminde yapıldığını anlatan Erdoğan, “Tahsisini yapan ben olduğuma göre malum zat başbakan olunca bu tahsisi Şehir Üniversitesi’ne mülkiyet devrine dönüştürmüştür. Türkiye’de hiçbir üniversiteye tapu devri yoktur, olmamıştır. Bunlar dürüstlüğü kimseye bırakmıyor değil mi? Öksüz yetimin hakkının kalkıp kurdukları üniversiteye tapu devri yapmak suretiyle özelleştirme yüksek kurulunun başkanı sıfatıyla bunu sağlıyor.” eleştirisinde bulundu.

“HANİ BUNLAR DÜRÜSTÜ?”

“Peki bu nasıl doğruluk? Yanında kim var peki? Bir başka isim, Sayın Babacan” sözleriyle eleştirilerine devam eden Erdoğan, “Bu işin altında onun da imzası var. Mehmet Şimşek, Feridun Bilgin var. Hani bunlar dürüsttü ya? Dürüstlüğü bunlar kimseye bırakmıyordu? Kimin ne olduğunu, yaptıklarıyla öğrenin diye anlatıyorum. Bunlar Halkbank’ı da dolandırmaya çalışıyorlar. Bunlar kredi talebinde bulunuyorlar. Halkbank bunlara ciddi bir kredi veriyor fakat ödeme planlarında bunlar Halkbank’a ödemelerini yapmıyorlar.” dedi.

“HALKBANK’A BORÇLARI 417 MİLYON”

Halkbank’tan alınan kredilerin geri ödenmediğini ifade eden Erdoğan, “Şu anda Halkbank’a borçları 417 milyon noktasında. Şimdi yapılandıralım diyorlar. Yapılandıralım derken bunu neyi nasıl yapılandıracaksın? Neymiş yaptıkları kampanya şu: spor kulüplerininki yapılandırılıyor da Şehir Üniversitesi’nin neden yapılandırılmıyor? Sen teminat bile vermedin. Senin neyine el koyacak? Yoksa Maltepe’de tekele ait olan yer yani zamanında benim tahsis ettiğim yeri bankaya teminat olarak göstermek suretiyle bunu mu banka teminat olarak görecek?” şeklinde ifade etti.

“BAŞKA ALEVERE DALEVERE DAHA YAPIYORLAR”

Bunu da geç, bir başka alavere dalavere daha yapıyorlar” sözleriyle devam eden Erdoğan, “Alacağımız öğrencilerin yapacakları ödemeye ipotek koyun. Yahu sen daha mevcut kotanı doldurmamışsın. Tabii bizi halef selef olduğumuz cumhurbaşkanı aradı. Siz bu işi arzu ederseniz halledersiniz. Kendisine dedim ki temenni ederdim ki siz benim yerimde olun. Biz geçmişte bankaların nasıl iflas ettiğini biliyoruz, hamdolsun bizim dönemimizde bankaların hiçbirisi kasaları boşaltmadı. Biz de kasayı boşaltamayız” şeklinde konuştu.

Onlar beklemeyecek: Saray çalışanlarına ‘kırmızı ışık’ üstünlüğü!

medyabold
Devamını Oku »

Sivasspor zirveyi elinde sağlam tutuyor

Lider Sivasspor, deplasmanda Yeni Malatyaspor’u 3-1 yenerek zirvedeki yerini korudu. Rıza Çalımbay’ın talebeleri galibiyet serisini 6 maça çıkartarak 30 puanını yükseltti.

BOLD – Süper Lig’in 14. hafta maçında Yeni Malatyaspor ile Sivasspor karşı karşıya geldi. Konuk ekip Sivasspor, 26. dakikada Hakan Arslan, 30. dakikada Mert Hakan Yandaş ve 54. dakikada Emre Kılınç’ın attığı gollerle karşılaşmayı 3-1 kazandı. Ev sahibi Yeni Malatyaspor’un tek sayısı 37. dakikada Guilherme’den geldi. Bu galibiyetle puanını 30’a yükselten Sivasspor zirvedeki yerinin tesadüfi olmadığını bir kez daha gösterdi.

Yeni Malatyaspor ise 20 puanla 7. sırada kaldı. Sivasspor gelecek hafta sahasında Fenerbahçe’yi konuk edecek. Yeni Malatyaspor ise Beşiktaş deplasmanına gidecek.

SİVASSPOR HAKAN’LA ÖNE GEÇTİ

Lider Sivasspor oyunun dengede gittiği bölümde hızlı bir şekilde hücumü çıktı. Dakikalar 26’yı gösterdiğinde Fernando’nun sağ kanattan yaptığı ortaya geriden hızlı bir şekilde gelen Hakan Arslan uçarak ön direkte topa kafayı vurarak skoru 1-0’a getirdi.

Konuk ekip, Sivasspor’un golden sonraki dağınıklığını da fırsata çevirdi. 30. dakikada Kone’nin ara pasıyla ceza sahası içinde topla buluşan Mert Hakan Yandaş çaprazdan girerek topu kaleci Farnolle’nin sağından ağlara gönderdi. Bu golle skor 2-0’a gelirken lider rahat bir nefes aldı.

CEVAP GUİLHERME’DEN GELDİ

Malatyaspor golden sonra daha fazla risk aldı. 37. dakikada gol geldi. Sol kanattan gelişen Malatyaspor atağında Bifouma’nın çabası golü hazırladı. Pasını ceza sahası içerisindeki Sakıb Aytaç’a çıkardı. Bu oyuncunun bekletmeden yaptığı ortayı geriden gelen Guilherme arka direkte golü atmayı başararak skoru 2-1 yaptı. Bu gol ilk yarının da skorunu belirledi.

EMRE KILIÇ SKORU İLAN ETTİ

Karşılaşmanın 54. dakikasında Sivasspor, Malatya’nın umutlanmasına izin veremdi. Kone’nin ceza sahası içinde yaptığı sert vuruşta, Farnolle’nin müdahale ettiği top direğe çarparak oyun alanına döndü. Pozisyonu iyi takip eden Emre Kılınç önce topu kontrol etti sonrada düzgün bir vuruşla skoru yeniden 3-1’e getirdi. Kalan dakikalarda başka gol olmayınca mücadele Sivasspor’un 3-1 üstünlüğü ile sona erdi.

medyabold
Devamını Oku »

Beşiktaş başkanı Çebi: Avrupa’ya kupalarına katılamayabiliriz

Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, kulübün içinde bulunduğu mali durum ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çebi, Siyah-Beyazlı takımın Avrupa’ya gidemeyebileceğini ifade etti.

BOLD – Beşiktaş’ın yeni Başkanı Ahmet Nur Çebi, yeni finans düzeni bulmaya çalıştıklarını bunun olmaması halinde Siyah-Beyazlı takımın Avrupa Kupalarına gidemeyebileceğini açıkladı. Çebi, Hayatta Beşiktaş Radyosu’na yaptığı açıklamada, gelirlerin tamamının temlikli olduğunu ve yöneticiler olarak kendilerinin bir şeyler yapmaya çalıştığını kaydetti.

AVRUPA’YA GİDEMEYEBİLİRİZ

Ahmat Nur Çebi çekilecek zorluklara herkesin hazır olması gerektiğine dikkat çekerek “Yeni finans düzeni bulmaya çalışıyoruz. Bulamazsak ailece mücadelemize içimize kapanarak beraber çıkacağız. Çekilecek zorluklara herkesin hazır olması lazım. UEFA’ya gidememekse gidememek, acı gelebilir. ‘Bu olacak’ diye demiyorum ama olabilir diye herkesin hazır olması lazım. Kulüpte 2-3 aylık ödemeleri yaptık. Buna devam edeceğiz. Bir gün enerji bitebilir. Herkes buna hazır olsun. ‘Bitecek’ demiyorum. Kötü günlere karşı hepimizin hazırlıklı olması lazım.” ifadelerini kullandı.

TFF TRANSFERE MÜSAADE ETMİYOR

Çebi, devre arasında santrfor ve orta saha olmak üzere iki transfer düşündüklerini ama şu aşamada Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Lisans Kurulunun sınırlaması nedeniyle bunun mümkün olmadığını dile getirdi. Transfer ihtiyaçları olduğunu anlatan Çebi, “Transferde TFF’nin şu anda bize müsaade etmediğini açıklayan ilk ben olayım. TFF Lisans Kurulu, bu bütçeyle transfer yapamayacağımızı bize söyledi. Kurul, transfer için elimizdekileri çıkarmamız gerektiğini ve bu şekilde oyuncu alabileceğimizi vurguladı. Lisans kurulunun sınırlamasıyla karşı karşıyayız. Bu kurulda banka da var.” değerlendirmesinde bulundu.

ESKİ YÖNETİM SEZON BAŞI LİMİTİ AŞTI

Eski yönetimin sezon başında 16 milyon euroyu transfere harcayarak kulübe tanınan limiti aştığını kaydeden Çebi, “Kurul yapılacak transferi lisansa bağlamayacağını söyledi. Takımdaki her oyuncu bizim oyuncumuz, transfer yaparsak birilerinin gitmesi gerekiyor mu gerekiyor. Lisans kuruluyla biraz itişip kakışacağız gibi gözüküyor. Bu konu bir hafta, 10 günde netleşir. Yolu açabilirsek, ki açmamız gerekiyor, o zaman iki transfer yapmayı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

ABOUBAKAR VE TALİSCA’NIN TRANSFERİ ZOR

Geride kalan yıllarda takımda forma giyen Vincent Aboubakar ve Anderson Talisca gibi oyuncuların maliyetlerinden dolayı tekrar transferlerinin zor olduğunu anlatan Çebi, “Ben de çok isterim ama o defterler kapandı. Vereceğimiz paraya onlar gelmez. Talisca’da hata yapıldı. Kulübüne satın alma opsiyonu koyuyorsunuz ama futbolcuyla aynı şekilde sözleşme yapmıyorsunuz. Üç sene önce dananın kuyruğu koptu. Dil bilmeyen, hukuktan anlamayan, esnaflığı bilmeyen, futbol bilgisi olmayan bir arkadaşı neden transfer komitesi başkanı yaptılar anlamadım. O günden sonra bütçelerimiz 90 milyonların üstüne çıktı.” diye konuştu.

medyabold
Devamını Oku »

Asgari ücret sıralamasında Türkiye, AB’de 22’inci

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un Türkiye’nin asgari ücrette AB ülkeleri arasında 10. sıraya yükseldiği açıklamasına CHP’den yanıt geldi. CHP’li Toprak, Türkiye’nin 28 ülke arasında 22. sırada yer aldığını söyledi.

BOLD – Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un Türkiye’nin asgari ücrette AB ülkeleri arasında 10. sıraya yükseldiği açıklamasına CHP’den cevap gecikmedi. CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, Türkiye’nin 28 ülke arasında 22. sırada yer aldığını söyledi.

ASGARİ ÜCRETTE 22. SIRADA

CHP Genel Başkanı Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, 28 Avrupa ülkesi arasında Türkiye’nin 2 bin 20 TL olan asgari ücretle 22. sırada yer aldığını belirtti. Cumhuriyet’te yer alan habere göre AB üyesi 28 ülke arasında, yaklaşık 13 bin TL karşılığı 2 bin Avro asgari ücretle ilk sırada Lüksemburg yer alıyor.

ASGARİ ÜCRETLİ VERGİDEN MUAF TUTULMALI

Toprak, “Komisyonda devletin temsili ağırlığı azaltılmalı, çalışan kesimlerin örgütlerinin temsiline olanak sağlanması gerekiyor. Asgari ücret üzerinden alınan gelir vergisi, SGK primi kesintileri düşürülmeli ya da asgari ücretli gelir vergisinden muaf tutularak SGK primi için işverene en az yüzde 25 devlet desteği ve sübvansiyonun sağlanması gerekiyor” dedi.

BAKAN’A GÖRE TÜRKİYE ASGARİ ÜCRETTE ÇOK İYİ DURUMDA

Bakan Selçuk, asgari ücretle ilgili yaptığı açıklamada, “Geçen yıl yüzde 26 oranında ciddi artış sağlamıştık. Asgari ücret 2002’den beri nominal olarak 10 kat arttı. Ülkemiz asgari ücretinin birçok Avrupa Birliği ülkesini bile geride bıraktığını görmekteyiz. Asgari ücretin satın alma gücüne yansımasına baktığımızda AB üye ve aday ülkeleri içerisinde 2002 başında 15’inci sırada, 2017 ve 2018 yıllarında 12. sıradayken bu yıl ülkemiz 10. sıraya yükselmiş durumda” demişti.

 

Özgürlük tırı ABD yollarında: Türkiye’deki mağdurların sesi olacak

medyabold
Devamını Oku »

Onlar beklemeyecek: Saray çalışanlarına ‘kırmızı ışık’ üstünlüğü!

Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bazı cumhurbaşkanlığı bürokratlarının araçlarına trafikte geçiş üstünlüğü ve çakar kullanma hakkı verildi. Artık onlar da AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi kırmızı da beklemeyecek.

BOLD – İçişleri Bakanlığı’nın daha önce “milletvekili araçlarına dönük çakar lamba uygulamasının teklifte yok” dediği yasa TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasayla Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bazı cumhurbaşkanlığı bürokratları ve vekillerin araçlarına trafikte geçiş üstünlüğü ve çakar kullanma hakkı verildi.

ESKİ MİLLETVEKİLLERİ DE YARARLANACAK

Genel Kurul’da, teklifte yer alan maddeye, önergeyle, “geçiş üstünlüğünün sıralandığı protokol listesi” eklendi. Yeni listede milletvekilleri ile birlikte Meclis Genel Sekreteri’ne de yer verilerek 601 yeni araç, geçiş üstünlüğü olan araçlar listesine eklenmiş oldu. Bu fıkranın uygulanması halinde ise kamuoyunun “çakar lamba” diye bildiği “trafikte geçiş üstünlüğünden” eski milletvekilleri de yararlanabilecek.

ERDOĞAN’IN EKİBİNİN SAĞLIK GİDERLERİNİ HALK ÖDEYECEK

Yasayla Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bazı cumhurbaşkanlığı bürokratları ve vekillerin araçlarına trafikte geçiş üstünlüğü ve çakar kullanma hakkı verildi. Yasalaşan teklifte Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların tüm sağlık giderlerinin devlet tarafından karşılanmasına ilişkin madde de bulunuyor.

YALANLANAN TEKLİF YASALAŞTI

Genel Kurul’da önceki gün kabul edilen torba yasanın İçişleri Komisyonu’ndaki görüşmelerinde, AKP milletvekili Kemal Çelik, “trafikte geçiş üstünlüğünden milletvekilleri ile eski milletvekillerinin de yararlanabileceğini” açıklamıştı. Bunun üzerine “milletvekillerine çakar uygulamasının” geldiği yönündeki haberler üzerine İçişleri Bakanlığı bir açıklama yapmış, açıklamada, teklif metninde “böyle bir düzenlemenin yer almadığı” belirtilmişti.

 

Özgürlük tırı ABD yollarında: Türkiye’deki mağdurların sesi olacak

medyabold
Devamını Oku »

TDK açıkladı; Retweet Türkçe karşılığı: Sektirme

İnternet ortamında özellikle de sosyal medyada sıkça kullanılan kelimelerin karşılığı Türk Dil Kurumu (TDK), belirlendi. Twitter’da sıkça kullanılan ‘Retweet’ in Türkçe karşılığının ‘Sektirme’ olduğu açıklandı.

BOLD-TDK, İstanbul Gelişim Üniversitesi ve İstanbul Okan Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Çalıştay da dijital itibar, dijital medya, endüstri 4.0, toplum 5.0 ve siber güvenlik konularındaki yabancı terimlerin Türkçe karşılıkları konusunda alanlarında uzman akademisyen, dil bilimci ve iletişimciler bir araya gelerek günümüzde sıkça kullanılan yeni terimler hakkında açıklamada bulundu.

Kurumun yeni terimler konusunda faaliyetlerine değinen Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, TDK’nın kuruluşundan bu yana çok sayıda terim sözlüğü hazırlayarak bunları genel ağda halkın hizmetine sunduğunu belirtti. Gülsevin, Türkçe’nin milli unsurlarını kaybetmeden yaygınlaştırılması, bilim dili, yazı dili ve edebi dil olarak gelişimi üzerine de bilgiler verdi.

Toplam 100’den fazla terimin tartışılması gerektiği konusunda uzlaşılan Çalıştay da, 40’a yakın çözüm önerisinde bulunuldu. Türkçe karşılıkları önerilen kelimelerden bazıları şöyle:

Retweet (RT) = Sektirme

Binge Watch = Dizibitiren, Aralıksız İzlemek, Duraksız İzlemek

Stalker = Sanal Casusluk

Influencer = Deneyimleyici

Caps = Yazılı Resim, Resim Yorum

Cyber Bot = Siber Can

Teaser = Meraklandırıcı Video

Caption = Resim Altı

Diss Atmak = Cevap Yollamak

BM’den Hizmet Hareketi mensuplarının iadesini engelleyecek emsal karar

medyabold
Devamını Oku »

Londra’dayken TBMM’de oy kullanan AKP’li Alpay!

İngiltere’ye giden AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan için Meclis’te oy verildi. Durumun muhalefet tarafından anlaşılması üzerine AKP’liler Londra’daki Özalan için “kuliste” yanıtı vermeleri ise dikkat çekti.

BOLD – Londra’da cami açılışında olduğu saatlerde Meclis’te AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan adına oy kullanıldı. AKP’li vekiller, Alpay Özalan’ın Meclis’te olduğunu savundu. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ise AKP’lilerin yalan söylediğini ortaya çıkarttı.

AKP’LİLER OY SAHTEKARLIĞINI SAVUNDU

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İngiltere’ye giden AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan için Meclis’te oy verildi. Genel Kurul’da olmayan vekil için kimin oy pusulası gönderdiği anlaşılamadı. özcü’den Veli Toprak’ın haberine göre, Genel Kurul’da oy sahtekarlığı vetolu termik santral yasanın görüşmesinde gerçekleşti. Özalan’ın adı okununca bazı vekiller “Dışarıda, kuliste” dedi.

GEZİDEN FOTOĞRAF PAYLAŞTI

Adına pusula verildiği saatlerde Alpay Özalan’ın Londra’da cami açılışına katıldığı öğrenildi. Özalan, açılışta Yusuf İslam ile geziye katılan gazetecilerle selfie yapıp sosyal medya hesabından paylaştı.

 

Özgürlük tırı ABD yollarında: Türkiye’deki mağdurların sesi olacak

medyabold
Devamını Oku »

Başak Demirtaş “Selahattin ile görüştüm, öfkeli ve çok üzgündü”

Selahattin Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret eden Başak Demirtaş, anne ve babasının geçirdiği trafik kazasından dolayı Demirtaş’ın öfkeli ve üzgün olduğunu söyledi.

BOLD-Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu olan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın annesi Sadiye Demirtaş, babası Tahir Demirtaş ve kardeşi Sadiye Demirtaş Buluttekin’in içinde bulunduğu araç TEM’in Çorlu gişeler mevkiinde trafik kazası yaptı. Kazada yaralanan Demirtaş’ın ailesi, hastaneye kaldırılmıştı. Yapılan ilk müdahalede kazaya karışan kişilerin hayati tehlikesi olacak bir durumu olmadığı açıklanmıştı.

Kazanın ardından eşini cezaevinde ziyaret eden Başak Demirtaş, eşi ile yaptığı görüşmeyi sosyal medya hesabından duyurdu. Yaşanan kaza nedeniyle Demirtaş’ın öfkeli olduğunu aktaran Başar Demirtaş, binlerce ailenin kilometrelerce uzaklıktaki cezaevlerinde olan yakınlarını ziyaret edecek imkânı olmadığına dikkati çekerek, “Bu yol eziyetinin son bulması için siyasetçilerin ve tüm kamuoyunun duyarlı olmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı.

“Selahattin ile dün görüştük. Bütün olanlardan dolayı çok öfkeli ve üzgündü. Her şeye rağmen dışarıya umut ve moral yüklü selamlarını gönderdi” diyen Başak Demirtaş, “Binlerce ailenin kilometrelerce uzaklıktaki cezaevlerinde olan yakınlarını ziyaret edecek imkânı yok. Yıllardır çocuklarını göremeyen yaşlı anne babalar var. Bu yol eziyetinin son bulması için siyasetçilerin ve tüm kamuoyunun duyarlı olmasını bekliyoruz.” dedi.

AKP’nin sosyal adaleti yok: Sondan ikinci olduk!

medyabold
Devamını Oku »

Özgürlük tırı ABD yollarında: Türkiye’deki mağdurların sesi olacak

ABD’de faaliyet yürüten Advocates of Silenced Turkey, Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekmek için yeni bir adım attı. Yaşanan hukuksuzlukları duyurmak amacıyla hazırlanan ‘Özgürlük Tır’ı bir ay süreyle Amerika’nın 10’a yakın eyaletini dolaşacak.

BOLD-Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri ve uygulanan tenkil sürecini ABD kamuoyunda gündeme getirmek amacıyla daha önce gerçekleştirdiği eylemlerle tanınan Advocates of Silenced Turkey, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü nedeniyle ‘Özgürlük Tır’ adı altında farkındalık çalışması gerçekleştirdi. Faaliyet kapsamında hazırlanan eylem için, 16 metre uzunluğunda bir tır yaşanan mağduriyetler anlatan görsellerle giydirildi.

Afişlerde Erdoğan Türkiye’sinde 30.000’den fazla kişinin siyasi tutuklu olduğuna, tututluluk sürelerinin tek başına bir cezalandırma yöntemine dönüştüğüne ve dahası onlarca işkence vakası yaşandığına vurgu yapıldı. Kadın ve çocukların bile hapsedildiği ülkede sadece mesleğini yaptığı için özgürlüğünden mahrum edilen gazetecilere de ayrıca değinildi.

New York’tan yola çıkan 16 metre uzunluğundaki tır, tüm gün boyunca Birleşmiş Milletler Merkezi, Times Meydanı ve World Trade Center gibi şehrin en işlek noktalarında dolaşan tır batıdaki eyaletlere doğru yolculuğuna devam edecek.

10 Aralık Salı günü ise İnsan Hakları Günü kapsamında New York City basta olmak üzere Chicago, Kansas City, Oklahoma, Tulsa, Atlanta, Boston ve Philadelphia’da  anma programları gerçekleştirilecek. Eylem Amerika ile de sınırlı kalmayacak. Ayrıca Kanada’nın Ottawa ve Kitchener şehirlerinde de Türkiye’de yaşanan mağduriyetlere yönelik etkinlikler düzenlenecek.

BM’den Hizmet Hareketi mensuplarının iadesini engelleyecek emsal karar

medyabold
Devamını Oku »

Bu operasyon Davutoğlu’na mı? Dışişleri Bakanlığı çalışanı 29 kişiye gözaltı kararı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sabah saatlerinde gerçekleştirilen Dışişleri Bakanlığı çalışanlarına yönelik operasyonda 29 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği öğrenildi.

BOLD-AKP iktidarı döneminde uzun süre Dışişleri Bakanlığı sıfatıyla görev yapan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yeni partisini açıklayacağı 12 Aralık’taki toplantı öncesi, Dışişleri Bakanlığı çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen operasyon manidar bulundu. Daha öncede Dışişleri Bakanlığı çalışanlarına yönelik gözaltılar gerçekleştirilmiş ve Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde işkenceler gündeme gelmişti.

Mayıs ayında gerçekleştirilen operasyonun devamı kapsamında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, Dışişleri Bakanlığın da cemaat ile ilişkili olduğu iddia edilen bürokratlar için “Avrupa” yapılanması tanımlaması yapması dikkat çekti. Soruşturma kapsamındaki şüpheli 29 kişiden 10’un gözaltına alındığı öğrenildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin ByLock yazışma içerikleri analiz çalışmaları sonucunda Dışişleri Bakanlığında aktif olarak çalışan bir görevlinin söz konusu programı kullandığı tespit edildiği ifade edildi.

Soruşturmayı derinleştiren ekiplerin yaptıkları inceleme sonucunda Dışişleri Bakanlığı “mahrem imamı” olduğu iddia edilen E.Ş. isimli şahsın “Pazarlamacılar” adı altında bir ByLock grubunun varlığı belirlendiği aktarıldı.

Emniyetin elde ettiği bilgiler doğrultusunda Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile paylaşılmasının ardından Bakanlıktan gelen bilgilerle söz konusu gruptaki diğer ‘FETÖ’ üyelerinin kimlikleri de tek tek tespit edildi vurgusu yapıldı.

Kimliği tespit edilen şüpheliler arasında Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Riyad, Berlin ve Paris büyükelçiliklerinde görev yapanlarla önceki dönemlerde Avrupa’daki büyükelçiliklerde çalışan, daha sonra görevine Ankara’da devam eden kişilerin de olduğu belirlendi.

İŞKENCECİ EKİP İŞ BAŞINDA!

27 Mayıs günü Dışişleri Bakanlığı çalışanı 105 bürokrat hakkında gözaltı kararı verilmişti.  Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin yürüttüğü operasyonda gözaltına alınan şüphelilere işkence yapıldığı gündeme gelmişti.

Ankara Barosu tarafından görevlendirilen avukatlar işkence iddiaları üzerine Mali Suçlarla Mücadele Şubesine bir grup avukatla giderek söz konusu iddialar üzerine rapor hazırlamıştı.  Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi, Cezaevi Kurulu ve İnsan Hakları Merkezi, tarafından hazırlanan raporda gözaltına alınan kişilerden görüştükleri 5 kişinin işkenceye maruz kaldığını tespit etmişti.

Süleyman Soylu’nun büyük operasyonu deşifre oldu: Ankara Emniyetinde işkence timi kuruldu

medyabold
Devamını Oku »

Bu görüntüden sonra istifa emek zorunda kalmıştı: Daha güçlü bir konumda karşımıza çıkacak

Sosyal medya yayınlanan fotoğrafta bir şoföre tuvalet önünde oturma ve kendisini gördükçe ayağa kalkma cezası verdiği belirtilen Güngören Belediye Başkan Yardımcısı Veysel İpekçi için,  Gazeteci Deniz Zeyrek “Çok yakında başka bir güçlü konumda karşımıza çıkacak” dedi.

BOLD-Belediye çalışanına uyguladığı mobbing  nedeniyle kamuoyunun tepkisini toplayan AKP’li Güngören Belediyesi Başkan Yardımcısı Veysel İpekçi, parti içinden de gelen baskılar üzerine istifa etmek zorunda kaldı. “Yeni Türkiye’nin en temel sorunu” başlığıyla bir yazı kaleme alan Deniz Zeyrek, AKP’li İpekçi’nin nasıl yükseleceğini anlattı.

Sözlerine inanmayanlar için ise İpekçi’nin biyografisini işaret eden Zeyrek, “İki maddesi çok dikkatinizi çekecek ve ‘o gücün kaynağı anlaşıldı’ diyeceksiniz” diye yazdı.

“Veysel İpekçi o gücü nereden buluyor?” diye soran Zeyrek, “Bazı konuları ne kadar ustalıkla anlatırsanız anlatın, somut bir örnek kadar etkili olamazsınız. Güngören Belediyesi’nde yaşanan olay, sayfalarca anlatabileceğiniz bir durumun özetidir aslında. Veysel İpekçi isimli Başkan Yardımcısı, emrinde çalışan bir şoföre, kendisini görünce ayağa kalkmadı diye ‘saygılı olmayı’ öğretmek istemiş ve ‘tuvalet kapısında oturma’ cezası vermiş.” dedi.

“Olayda ne ararsanız var” diye sorgulayan Zeyrek, “Nepotizm, güç sarhoşluğu, hazımsızlık, kural tanımazlık, yetkiyi suiistimal ve her şeyden önemlisi insaniyet yoksunluğu… Ne ilk ne de son olacak bu olayı, benzer birçok olay gibi kısa sürede unutacağız ve olayın kahramanı Veysel İpekçi çok yakında başka bir güçlü konumda karşımıza çıkacak. İnanmıyorsanız muhteşem biyografisine bakın. İki maddesi çok dikkatinizi çekecek ve ‘o gücün kaynağı anlaşıldı’ diyeceksiniz.” uyarısında bulundu.

Güngören Belediye Başkanı Yardımcısı Veysel İpekçi’nin kendisini göreve getiren Güngören Belediye Başkanı Bünyamin Demir ile geçmişte ortak olduğu, birlikte 2011’de Esenler’de 100 bin lira sermayeli BD Mimarlık adlı şirket kuran ikilinin yollarının 2017’de ayrıldığı ve 2019 yılında Güngören Belediyesi’nde yeniden kesiştiği öğrenilmişti.

VEYSEL İPEKÇİ KİMDİR?

1982 ‘de Trabzon’da doğdu. Orta ve lise öğrenimini Güngören Anadolu İmam Hatip Lisesinde yaptı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama Bölümünü bitirdikten sonra AÜ Kamu Yönetimi Bölümünde lisans, Marmara Üniversitesi İktisat Ana Bilim Dalında yüksek lisans öğrenimini tamamladı. Güngören Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezun Mensup Kültür ve Eğitim Derneği Başkanlığı yaptı. Sivil toplum kuruluşlarında çeşitli görevler yaptı. 2019 yerel seçimlerinde Güngören Belediyesi’ni kazanan AK Parti’nin ilçe belediye başkan yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Soylu artan şiddet olaylarının faturasını dizilere kesti

medyabold
Devamını Oku »

HDP’li 3 belediyeye daha kayyım atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Van’ın Başkale, Özalp ve Batman’ın İkiköprü belediyelerine kayyım atandı. 31 Mart yerel seçimlerin ardından kayyım atanan HDP’li belediye sayısı 26’ya yükseldi.

BOLD-Van’ın Başkale Belediyesi Başkanı HDP’li Erkan Acar’ın gözaltına alınmasının ardından yerine Başkale Kaymakamı Asım Solak, Özalp Belediye Başkanı Yakup Almaç’ı yerine Kaymakam Abdulkadir Çelik, Batman’da Beşiri ilçesine bağlı İkiköprü Belde Belediyesine de Kaymakamı Sinan Aşcı kayyım olarak atandı. Yapılan atamalar Van Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamayla duyuruldu.

31 Mart seçimlerinden bu yana kayyım atanan HDP’li belediyelerin isimleri şöyle:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi

Diyarbakır – Kayapınar Belediyesi

Diyarbakır – Kocaköy Belediyesi

Diyarbakır – Bismil Belediyesi

Diyarbakır – Kulp Belediyesi

Diyarbakır – Yenişehir Belediyesi

Diyarbakır – Hazro Belediyesi

Mardin Büyükşehir Belediyesi

Mardin – Nusaybin Belediyesi

Mardin – Kızıltepe Belediyesi

Mardin – Mazıdağı Belediyesi

Mardin – Savur Belediyesi

Mardin – Derik Belediyesi

Van Büyükşehir Belediyesi

Van – Erciş Belediyesi

Van – İpekyolu Belediyesi

Van – Saray Belediyesi

Van- Özalp Belediyesi

Van- Başkale Belediyesi

Hakkari Belediyesi

Hakkari – Yüksekova Belediyesi

Şırnak – Cizre Belediyesi

Şırnak – İdil Belediyesi

Batman- İkiköprü Belediyesi

Erzurum – Karayazı Belediyesi

Dersim – Mazgirt – Akpazar Belediyesi

Demirtaş: Korkunun sürmesinin nedeni faşizmin yeteneği ve başarısı değil, muhalefetin acizliği ve korkaklığıdır

medyabold
Devamını Oku »

6 Aralık 2019 Cuma

Turkey ranks 40th of 41 countries in social justice index

Turkey has been ranked 40th on a list of 41 EU and Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) countries in a social justice index prepared by Germany’s Bertelsmann Stiftung foundation for the year 2019.

The Social Justice Index (SJI) is published annually by Bertelsmann Stiftung and examines social justice in 41 countries in the EU and OECD countries. The study analyzes 46 criteria grouped into six categories: poverty prevention, labor market, education, health, non-discrimination and intergenerational justice.

According to the index the poverty risk in Turkey has been reduced from 17.5 percent to 14.9 percent since the 2009 SJI but remains high in comparison to other countries.

Turkey has been experiencing economic problems in recent years. The country’s unemployment rate rose to 14.0 percent in the July-September period from 13.9 percent a month earlier, with youth unemployment hitting a record high of 27.4 percent as a recession continued to hit workers.

A currency crisis last year depressed economic activity and weakened the jobs market. The currency crisis, when the Turkish lira lost nearly 30 percent of its value against the dollar, sent unemployment to a near-decade high of 14.7 percent in the first quarter.

Meanwhile, Iceland, Norway, Denmark, Finland and Sweden are the five best performing countries on the SJI, while Chile, Bulgaria, Romania, Turkey and Mexico are the bottom five.turkishminute.com

The post Turkey ranks 40th of 41 countries in social justice index appeared first on Stockholm Center for Freedom.

from SCF
Devamını Oku »

Number of inmates in Turkish prisons virtually doubled in last 5 years: report

The number of people in prison per 100,000 of the Turkish population increased from 188 in December 2013 to 323 in December 2018, the Turkish Statistical Institute (TurkStat) reported on Thursday, according to the Demirören news agency.

The prison population across Turkey was 264,842 on Dec. 31, 2018, an increase of 14 percent over the previous year.

“Meanwhile, 401 of every 100,000 people over the age of 12 were in prison at the end of 2018,” TurkStat said.

Turkey ranks second after the United States among 36 countries in terms of incarceration rate per 100,000 of the national population, according to the latest OECD data.

The figure was recorded as 655 in the United States, 234 in Israel, 231 in Chile and 214 in New Zealand, whereas the lowest figures were in Iceland with 37, Japan with 41, Finland with 51, Sweden with 59 and the Netherlands with 61.

Seventy-nine percent of inmates are convicted by courts, while the remaining is under pre-trial detention. Some 96 percent of inmates are men.

The number of jailed juveniles – the 12-17 age group — was 2,095 at the end of last year, an annual increase of about 2 percent.

Seventeen percent of the people behind bars are convicted of theft, followed by assailants and drug dealers at 12 percent and 7 percent, respectively. turkishminute.com

The post Number of inmates in Turkish prisons virtually doubled in last 5 years: report appeared first on Stockholm Center for Freedom.

from SCF
Devamını Oku »

Soylu artan şiddet olaylarının faturasını dizilere kesti

Geçen günlerde bir diziyi isim vererek hedef alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, günlük hayatta şahit olunan pek çok cinayet hadisesinin aynısının yıllardır televizyon filmlerinde, dizilerde izlendiğini kaydetti.

BOLD – İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan son dönemdeki cinayetlerle ilgili açıklama geldi. Bakan Soylu, “Günlük hayatta şahit olduğumuz pek çok cinayet hadisesinin aynısını yıllardan beri televizyon filmlerinde, dizilerde izliyorduk” dedi.

ARTAN ŞİDDET OLAYLARINI DİZİLERE YÜKLEDİ

Antalya’da düzenlenen 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Hizmet İçi Eğitimi programında konuşan Soylu, son zamanlarda artan şiddet olaylarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Topluma verilen yanlış mesajların suçlu profilini de değiştirdiğini vurgulayan Soylu, “Günlük hayatta şahit olduğumuz pek çok cinayet hadisesinin aynısını yıllardan beri televizyon filmlerinde, dizilerde izliyorduk. Birilerinin bir şekilde etkilediğini, yönlendirdiğini, onlardan akıl aldığını, bir fikri alt yapı oluşturduğunu kimse inkar etmez” dedi.

TEHDİT SAYISI ARTTI, YENİ TEHDİT TÜRLERİ ORTAYA ÇIKTI

Soylu, giderek kalabalıklaşan dünyada hem tehdit sayısının arttığını hem de yeni tehdit türlerinin ortaya çıktığını belirterek, “Eskiden evlere düdüklü tencere patlaması haberlerini görürdük, şimdi ise telefon bataryalarının patladığına şahit olduk. Kazalar devam ediyor nevi türü değişiyor” dedi.

Demirtaş: Korkunun sürmesinin nedeni faşizmin yeteneği ve başarısı değil, muhalefetin acizliği ve korkaklığıdır

medyabold
Devamını Oku »

11 ayda 1606 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti

Türkiye’de her yıl bir ilçe nüfusu kadar işçi, iş kazalarında hayatını kaybediyor. 2019’un 11 ayında kayıtlara geçen bu rakam 1606 oldu.

BOLD – İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Kasım ayı ile yılın ilk 11 ayında yaşanan iş cinayetlerine dair hazırladığı raporunu açıkladı. Rapordaki verilere göre, Kasım ayında yaşanan iş kazalarında en az 126 işçi hayatını kaybetti. Bu yılın ilk 11 ayında hayatını kaybeden işçi sayısı ise en az 1606.

EN ÇOK ÖLÜM TEMMUZ AYINDA

Hazırlanan raporda işçi ölümlerinin aylara göre dağılımını dair veriler de paylaşıldı. Buna göre; Ocak ayında 159 işçi, Şubat ayında 127 işçi, Mart ayında 114 işçi, Nisan ayında 153 işçi, Mayıs ayında 164 işçi, Haziran ayında 131 işçi, Temmuz ayında 178 işçi, Ağustos ayında 149 işçi, Eylül ayında 147 işçi, Ekim ayında 158 işçi ve Kasım ayında 126 işçi olmak üzere Türkiye’de 2019 yılının ilk 11 ayında en az 1606 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İNTİHAR VAKALARI DA ARTTI

Raporda ayrıca son zamanlarda artan intihar vakaları ile ilgili veriler de yer aldı. Son 6 yılda 351 işçinin ağır çalışma koşullarından veya işsizlik nedeniyle intihar ettiği hatırlatılan raporda, yıllara göre veriler de yer aldı. Buna göre, 2013 yılında en az 15, 2014 yılında en az 25, 2015 yılında en az 59, 2016 yılında en az 90, 2017 yılında en az 89, 2018 yılında ise en az 73 işçi iş yeri içinde veya dışında işe bağlı olarak intihar ederek yaşamını yitirdi.

“2020’nin haline bak! Devlet görsün şimdi bizi…”

medyabold
Devamını Oku »

Türkiye, OECD endekslerinde çakıldı

Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) hazırladığı birçok endekste son sıralarda yer aldı. Alman Bertelsmann Vakfı’nın AB ve OECD ülkeleri arasında hazırladığı Sosyal Adalet Endeksi’nde Türkiye 41 ülke arasında 40’ıncı oldu.

BOLD – Alman Bertelsmann Vakfı’nın Avrupa Birliği (AB) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında yaptığı araştırmaya göre hazırlanan Sosyal Adalet Endeksi’nde Türkiye 41 ülke arasında 40’ıncı oldu.

BÜTÜN BAŞLIKLARDA DİBE ÇAKILDI

Vakfın hazırladığı Sosyal Adalet Endeksi’nde ülkeler çeşitli başlıklara göre sıralandı. Türkiye yoksulluğun önlenmesi başlığında 31’inci, adil eğitim fırsatları başlığında sonuncu, istihdam piyasasına erişim başlığında 37’inci, sosyal hayata dâhil olma ve ayrımcılığa uğramama başlığında 39’uncu, nesiller arası adalet başlığında 18’inci ve sağlık başlığında 36’ncı sırada yer aldı.

Sosyal Adalet Endeksi’nde ilk sırada daha önceki yıllarda olduğu gibi İzlanda yer aldı. Küçük ada ülkesini Norveç, Danimarka, Finlandiya, İsveç gibi diğer İskandinav ülkeleri izliyor. Almanya ise endekste Hollanda, Slovenya, Çekya ve Yeni Zelanda’nın ardından 10’uncu sırada yer aldı.

ABD sosyal adalet endeksinde 36’ıncı sırayı alırken listenin son sırasında Meksika bulunuyor.

VERGİ GELİRLERİNDE YİNE SON SIRALARDA

OECD tarafından yayımlanan başka bir rapora göre, vergi gelirlerinin, Gayri Safi Yurt İçi Milli Hasılaya (GSYİMH) oranında 34 üye ülke içinde Türkiye sondan 4. sırada yer aldı.

OECD’nin açıkladığı rapora göre, Türkiye’de vergi gelirlerin, GSYİMH içindeki payı yüzde 24,4 oranında.

Bu sıralamada yüzde 16,1 ile Meksika son sırada gelirken, onu yüzde 21,1 ile Şili ve yüzde 22,3 ile İrlanda takip ediyor. Türkiye’nin bir altında yer alan ABD’de bu oran yüzde 24,3.

Vergi gelirlerinin, GSYİMH içindeki payında OECD ülkelerinde ortalama oran yüzde 34,3.

Vergi gelirlerinin en fazla olduğu ülkeler içinde ise çalışanların iktidarın emeklilik reformunu protesto için genel greve gittiği Fransa ilk sırada geliyor.

Fransa’da vergi gelirlerinin, GSYİMH içindeki payı yüzde 46,1. Bu ülkeyi yüzde 44,9 ile Danimarka, yüzde 44,8 ile Belçika izliyor. Finlandiya ise yüzde 42,7 oranıyla 4. sırada.

Halkbank davası için baskı yapan Türk siyasetçilerin isimlerini tek tek açıklandı

medyabold
Devamını Oku »

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi: Trump’a azli için resmi suçlama getirilecek

ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Donald Trump’ın azli için resmi olarak suçlamaların getirileceğini açıkladı. Beyaz Saray’dan ise “Senato’da yapılacak adil yargılamayı sabırsızlıkla bekliyoruz” açıklaması geldi.

BOLD – ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Donald Trump’ın azil sürecinde kritik bir adım atarak, azil için gerekçelerin yer aldığı, mecliste oylamaya sunulacak maddelerin resmen hazırlanmasını talep etti.

Demokrat Partili meclis başkanı Pelosi, Adalet Komisyonu’nda anayasa hukukçularının ifade vermelerinin ardından sabah saatlerinde program dışı bir basın toplantısı düzenledi.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nda kamuoyuna açık yapılan oturumların sona ermesinin ardından, ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonunda azil soruşturması kapsamında yapılan ilk oturumda konuşan 4 hukuk uzmanından 3’ü “başkan azledilmeli” derken, cumhuriyetçilerin çağırdığı uzman “deliller yetersiz” demişti.

“HALK KRALDIR”

Pelosi, ABD’nin kurucularının bir başkanın kral olarak davranmasını önlemek amacıyla “Halk kraldır” anlayışıyla, anayasayı tehlikeli liderlere karşı korumak adına “azledilme” maddesini anayasaya koyduklarını söyleyerek sözlerine başladı.

Nancy Pelosi, “Başkan’ın hukukun üzerinde olmasına izin verirsek, bunu cumhuriyetimiz pahasına yapmış oluruz.

“TRUMP, GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANDI”

Temsilciler Meclisi Başkanı bugüne kadar azil soruşturmasında yapılan oturumlarda diplomatların, rütbeli subayların ve üst düzey yetkililerin verdikleri ifadelere atıfta bulundu, “Başkan siyasi çıkar elde etmek için görevini kötüye kullanmıştır” dedi. Trump’ın anayasayı ihlal ettiğini savunan Nancy Pelosi, Adalet Komisyonu Başkanı’na Trump’ın azil gerekçelerinin hazırlanması talimatını verdi.

Nancy Pelosi, “Veriler tartışmasız. Başkan kendi siyasi çıkarı için ulusal güvenliğimiz pahasına görevini kötüye kullanmıştır” dedi. Pelosi “Üzülerek ancak tevazu ve itimatla ülkemizin kurucularına duyduğumuz bağlılık ve yüreğimizde Amerika sevgisiyle, Adalet Komisyonu Başkanı’ndan azil gerekçelerini hazırlamasını istiyorum” ifadelerini kullandı.

Bundan sonraki süreçte Adalet Komisyonu, Başkan Trump hakkında hangi resmi suçlamaların getirileceğini belirleyecek. “Görevi kötüye kullanma”, “Rüşvet” ve “Kongre’nin görevinin engellenmesi ve adaletin engellenmesi” olası suçlamalar arasında.

BEYAZ SARAY: SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ

Beyaz Saray’dan Pelosi’nin açıklamasına ilk tepki Sözcü Stephanie Grisham’dan geldi.

Grisham “Demokratlar utanmalı. Başkan ülkemize liderlik etmekten başka bir şey yapmadı. Büyüyen ekonomi, istihdam ve daha güçlü ordu başarılarından birkaçı. Senato’da yapılacak adil yargılamayı sabırsızlıkla bekliyoruz” diye yazdı.

“CUMHURİYETÇİLER BİRLİK İÇİNDE, KAZANACAĞIZ”

Nancy Pelosi’nin basın toplantısının ardından tepkisini Twitter’dan dile getiren Başkan Trump ise, Cumhuriyetçiler’in hiç olmadığı kadar birlik içinde olduğunu kaydederek “Kazanacağız” dedi.

“Hiçbir icraatta bulunmayan Radikal Sol Demokratlar hiçbir gerekçe yokken beni azledeceklerini açıkladı. Gülünç Mueller olayından umudu kestiler, şimdi Ukrayna Devlet Başkanı ile yaptığım iki (kusursuz) telefon görüşmesine bel bağladılar” diye yazdı.

Başkan Trump “Bu azledilme maddesinin gelecekte başka başkanları hedef almak amacıyla kullanılacağı anlamına geliyor. Ülkemizin kurucularının kafasında böyle bir şey yoktu. Cumhuriyetçiler’in hiç olmadığı kadar birlik olmaları iyi bir şey. Kazanacağız!” dedi.

SÜREÇ GELECEK HAFTA HIZLANIYOR

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’nunda Pazartesi gününden itibaren azil soruşturmasında Başkan Trump aleyhinde delillerin sunulması için oturumların başlaması bekleniyor. Perşembe gününden itibaren de Trump hakkındaki azil suçlamalarını Temsilciler Meclisi’ne getirmek üzere oylama yapılabileceği belirtiliyor.

Adalet Komisyonu’ndaki oylamanın ardından azil konusu Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda oylanacak ve kabul edilirse Senato’ya gidecek.

Azil iddianamesinin Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nden geçeceği ancak ABD Kongresi’nin üst kanadını oluşturan ve Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’da takılacağı tahmin ediliyor.

BEYAZ SARAY, SENATÖRLERLE GÖRÜŞTÜ

ABD basınına yansıyan haberlere göre Cumhuriyetçi Senatörler Çarşamba günü strateji belirlemek üzere Beyaz Saray avukatı Pat Cipollone ile bir araya geldi. Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Fox News’a verdiği mülakatta “Sürecin bizim önümüze gelmesi halinde, sonucun parti çizgisinde çıkmasını bekliyorum” dedi ve bu partizan girişimlerin 2020 başkanlık seçiminde Demokratlar’a zarar verebileceğini savundu.

TRUMP’A YÖNELİK AZİL SORUŞTURMASI

ABD Temsilciler Meclisi’nde başlatılan soruşturmada Trump’ın ABD’de gelecek yıl yapılacak seçimlerde avantaj sağlamak için Ukrayna hükumetine baskı yapıp yapmadığı sorusuna yanıt aranmıştı.

Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensiy’den 2020 yılı seçimlerindeki potansiyel rakibi Joe Biden’a zarar vermek için Ukrayna’da bir doğal gaz şirketinde çalışmış olan oğlu hakkında yolsuzluk soruşturması açılmasını istediği iddia edilmişti. Trump’ın soruşturmanın açılması için Ukrayna’ya yapılması planlanan 400 milyon dolarlık askeri yardımı baskı aracı olarak kullandığı ileri sürülmüştü.

Adalet Komisyonunun ilk oturumunda 4 hukukçudan 3’ü “Trump azledilmeli” dedi

medyabold
Devamını Oku »

Türkiye-Libya deniz anlaşmaları onaylandı: Yunanistan, Libya Büyükelçisini sınır dışı etti

Türkiye ve Libya arasında yapılan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin anlaşma Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Libya Başkanlık Konseyi tarafından onaylandı.

Anlaşmaya imzalandığı 27 Kasım’dan beri sert tepki gösteren Yunanistan ise Libya’nın Atina Büyükelçisi’ni sınır dışı etme kararı aldı.

BOLD – Türkiye ve Libya’nın uluslararası alanda tanınan hükumetinin, Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasıyla güvenlik ve askeri işbirliğinin genişletilmesine yönelik anlaşmalar imzalamasına tepki gösteren Yunanistan Libya Büyükelçisini sınır dışı etme kararı aldı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Libya Büyükelçisi Muhammed Yunus Menfi’ye Yunanistan’dan ayrılması için 72 saat süre verildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye ve Libya arasında imzalanan deniz yetki alanı anlaşmasının uluslararası hukukun ihlal edilmesi olduğunu söyledi. Dendias, Büyükelçi’nin sınır dışı edilmesinin Yunanistan’ın Libya’yla diplomatik ilişkileri kesmesi anlamına gelmediğini belirtti.

Anlaşmanın duyurulmasının hemen ardından Libya’nın Atina Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığına çağırarak, anlaşmanın içeriğine dair bilgi talep eden Yunanistan, talebin yerine getirilmemesi halinde büyükelçiyi sınır dışı edeceği uyarısında bulunmuştu. Söz konusu talebin 5 Aralık tarihine kadar yerine getirilmesi istenmişti.

LİBYA BAŞKANLIK KONSEYİ ONAYLADI

Uluslararası tanınırlığa sahip Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti (UMH) Başkanlık Konseyi, Türkiye ile Libya arasında imzalanan “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” ile “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası’nı” onayladı.

UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac tarafından imzalanan metinde “Başkanlık Konseyinin, 27 Kasım’da imzalanan iki mutabakat muhtırasının onaylanması yönünde karar aldığı ve kararın alındığı tarihten itibaren geçerli olmasının şart koşulduğu ifade edildi.

Metinde ayrıca ilgili makamlardan kararın Resmi Gazete’de yayımlanması talep edildi.

TBMM, ANLAŞMAYI ONAYLADI

Libya ile imzalanan Mutabakat Muhtırası Kanun Teklifi ilk olarak TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Ardından TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamada kanun teklifi kabul edildi.

DIŞİŞLERİ, ANLAŞMANIN HARİTASINI PAYLAŞTI

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı Doğu Akdeniz’de iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen haritanın detaylarını paylaştı.

Haritaya göre Yunanistan’ın Girit Adası’nın güneydoğusunda Türkiye ile Libya arasında 18.6 mil (29.9 km) uzunluğunda bir deniz sınırı öngörülüyor. Libya ile Türkiye arasındaki bu 18.6 millik (29.9 km) bir sınır çizgisiyle kıta sahanlığı (KS) ve münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırları belirlendi.

Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırlarını gösteren haritanın detaylarını kamuoyuna sundu.

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında 2011’deki anlaşmada belirlenen hat A ve B noktaları ile gösterilen haritada, Türkiye ve Mısır arasındaki “ana karalar arası ortay hat” C, D ve E noktalarıyla işaretlendi.
Türkiye ile Libya’nın geçen hafta imzaladığı “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” ile belirlenen noktalar ise E ve F şeklinde gösterildi.

ANLAŞMA BM’YE GÖNDERİLECEK

Türkiye ile uluslararası alanda tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti (UMH) arasında yapılan anlaşmanın Birleşmiş Milletler’e (BM) gönderilmesi bekleniyor.

ANKARA, İLK ANLAŞMAYI KKTC’YLE YAPMIŞTI

Libya mutabakatı, Türkiye’nin KKTC ile 2011’de yaptığı Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması’ndan sonra bölgede yaptığı ikinci deniz yetki sınırlandırma anlaşması. Ancak Türkiye, Akdeniz’de henüz MEB ilan etmedi. MEB sınırları balıkçılık sektörünü içerdiği için ilgili kurumlar arasında çalışmaların devam ettiği belirtiliyor.

İSRAİL’DEN ANLAŞMAYA TEPKİ

Anlaşmaya İsrail yönetiminden de tepki geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin Akdeniz’de attığı son adımların İsrail tarafından “endişeyle takip edildiği” belirtildi.

İsrail’in Yunanistan ile iş birliğine büyük önem verdiği ve Tel Aviv’in Atina yönetiminin yanında olduğu kaydedilen açıklamada, “Türkiye uluslararası deniz kanunlarını görmezden gelerek bölgede barış ve istikrarı tehlikeye atıyor. İsrail, Yunanistan’ın deniz yetki alanına tam destek verdiğini yinelemektedir ve bu hakları ihlal edecek her türlü girişimin karşısındadır.” ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE – LİBYA ANLAŞMASI

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti ile Türkiye arasında 27 Kasım tarihinde deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin bir mutabakat muhtırası imzalamıştı.

Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ile güvenlik ve askeri işbirliğinin genişletilmesine yönelik anlaşmalar AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez el Sarraj’la Dolmabahçe Ofisi’nde yaptığı görüşmede imzalandığı açıklanmıştı.

Libya’nın komşusu Mısır ile Güney Kıbrıs söz konusu anlaşmayı “yasalara aykırı” olarak nitelerken, Yunanistan da Girit adasını yok saydığı gerekçesiyle muhtıranın coğrafi açıdan mantığa uygun olmadığını savunuyor. Avrupa Birliği ve NATO da konuyla ilgili Yunanistan’a destek veriyor.

YUNANİSTAN’IN ANLAŞMAYA TEPKİSİ

Anlaşma sonrası Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin de Yunan Dışişleri bakanlığına çağrılmış ve kendisinden konuyla ilgili izahat talep edilmişti.

Konuyu NATO’ya da taşıyacağını açıklayan Yunanistan’ın Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Londra’da yapılan NATO Zirvesi sırasında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile anlaşma ile ilgili bir görüşme gerçekleştirmişti.

AB, ANLAŞMA METNİNİ İSTEDİ

Anlaşmaya tepki gösteren Avrupa Birliği’nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de mutabakata ilişkin bilgilerin kamuya açıklanmadığını belirterek, “Mutabakatın içeriği netleştirilmeli. Metnin gecikmeden AB’ye iletilmesini bekliyoruz” demişti.

Erdoğan ve Miçotakis Londra’da “deniz yetki alanları” konusunu görüştü

medyabold
Devamını Oku »