28 Mart 2020 Cumartesi

Loris Karius, alacakları için Beşiktaş’ı FIFA’ya şikayet etti

Fikret Orman yönetimi döneminden de alacakları bulunun Loris Karius, FIFA’ya şikayette bulunarak Beşiktaş’a ihtarname gönderdi. Siyah-Beyazlı kulüp ise ‘kimsenin alacağı  Beşiktaş’ta kalmaz cevabını’ verdi.

BOLD – Beşiktaş’ın Alman file bekçisi Loris Karius alacakları için FIFA’ya başvurdu. Sezon sonu itibariyle Siyah-Beyazlı takımla sözleşmesi bitecek olan Karius alacakları için harekete geçti ve FIFA’ya başvuruda bulundu. Beşiktaş yönetimi ise koronavirüs nedeniyle liglere verilen arada sürecin sona ermesinin ardından oluşacak ekonomik sıkıntıların önüne geçmek için gayret gösteriyor. Siyah-Beyazlı yönetim, yaşanan olumsuzluklara rağmen yeni sezon için çalışmalarını da ihmal etmiyor.
Tüm bunlara karşın kaleci Loris Karius’tan gelen haber kulüpte rahatsızlık yarattı. Alman file bekçisinin alacaklarının ödenmemesi nedeniyle kulübü FIFA’ya şikayet ettiği ortaya çıkarken bu sıkıntılı günlerde FIFA’dan gelen ihtarname yönetimde büyük tepkiye neden oldu.

 

SEZON SONU OLMAYACAK

Beşiktaş’a 2 sezonluğuna kiralık gelen Karius’un sezon sonu takımda kalmayacağını Sergen Yalçın duyurmuştu. Beşiktaş’ın başında çıktığı 4. maç olan 23. haftadaki Trabzonspor mücadelesinin ardından Alman kaleci için “Yola devam etmeyeceğimizi söyleyebilirim” sözleriyle resmen ilan etmişti. Karius’un bu açıklamalardan sonra mı yoksa daha önce mi FIFA’ya başvurduğu belirsizliğini korusa da oyuncunun hem Fikret Orman döneminden hem de Ahmet Nur Çebi döneminden alacaklarının bulunduğu öğrenildi.

KİMSENİN ALACAĞI KALMAZ

Ahmet Nur Çebi yönetiminin önceki dönemden kalan parasının yarısını ödediği sonraki dönemde de alacaklarının birikmesi üzerine 27 yaşındaki futbolcunun kulübü şikayet etmeye karar verdiği öğrenildi. İhtarnameye tepki gösterip siyah-beyazlı kulüpte kimsenin alacağı kalmadığı söyleyen yöneticiler konuyla ilgili “Biz yönetime gelirken kulüp çalışanları kendi tahsil ettikleri paraları alıp giderken oyunculara paralarını ödememişler. Bu sıkıntıları çekiyoruz. FIFA’ya gerekli açıklamaları yazdık. Kimse merak etmesin, tüm futbolcuların alacaklarını kuruşu kuruşuna ödeyeceğiz” dedi.

medyabold
Devamını Oku »

Kız yurdundan canlı yayına tepki: Karantina sonrası gözaltı olacak

Yurt dışından geldikten sonra karantinaya alındıkları Bolu’daki kız yurdunda, daha önce orada kalan öğrencilerin şahsi eşyalarını canlı yayınla sosyal medyadan gösteren kişiler tepki çekti. Yayın yapan iki kişinin karantina süresi bitince gözaltına alınacağı duyuruldu.

BOLD – Koronavirüs salgınına karşı yurt dışından gelen yaklaşık 500 kişi, geçen günlerde 14 günlük karantina için Bolu Hayreddin Tokadi Kız Yurdu’na yerleştirildi.

KIZ ÖĞRENCİLERİN EŞYALARINI GÖSTERDİLER

Yurtta kalan Furkan A. isimli kişi, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından canlı yayın yaparak okulların tatil edilmesiyle evlerine giden kız öğrencilerin eşyalarını karıştırdı. Şahsi eşyaları takipçilerine gösteren Furkan A. tepkiler üzerine yayını kapattı.

DEVLETE KARŞI KÜFÜRLÜ İFADELERDE BULUNDU

Tepkiler sonrası, aynı yerde kalan başka bir grup da sosyal medya hesaplarından canlı yayın yapıp mekanın kız yurdu olduğunu bilmediklerini iddia etti. Bu sırada yurtta kalan Mehmet Nuri B. isimli kişi devlete küfürlü ifadelerde bulundu.

BOLU BAŞSAVCILIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI

Olay akabinde Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Başsavcılık açıklamasında “Yurt dışından getirilip Bolu’da yurtta karantina altına alınan öğrencilerin söz konusu paylaşımları nedeniyle soruşturma başlatılmış olup, karantina sonrası gözaltına alınmaları talimatı verilmiştir” denildi.

Ankara Büyükşehir vatandaşa fatura kesmeyecek

medyabold
Devamını Oku »

Bakanlığın kararına karşı özel hastanelerin ücret aldığı ortaya çıktı

Pandemi hastanesi ilan edilen özel hastanelerin koronavirüs için başvuranlardan ücret aldıkları ortaya çıktı. Bakanlık ücret alınmayacak derken, özel hastaneler ise maliyetlerin ödenmesini talep ediyor. Arada kalanlar ise yine hastalar oluyor.

BOLD – Pandemi hastaneleri ilan edilen özel hastanelerin, Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs testlerinden ücret alınmayacağı kararına uymadığı ortaya çıktı. Özel hastanelerin covid-19 şüphesi ile başvuranlardan testlerin yanı sıra diğer işlemler için de ücret aldığı öne sürüldü.

MALİYETLERİ ÖDESİNLER, İSTEDİKLERİ KADAR KULLANSINLAR

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan “Elimizde malzeme kalmadı, bizim yangınımız çok büyük” diyen Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat, “Özel hastaneler adına bir teklifim var: Hastanelerimizdeki personel ve hastane maliyetlerimizi ödesinler, hastanelerimizi istedikleri kadar kullansınlar. Hiçbir şey istemiyoruz” dedi.

ODA PARALARI ALINIYOR

Test sonucu hastaneye yatırılanlardan test parasının alınmadığını belirten Bahat, oda parası ile ilgili ise, “Oda parasını nasıl almayacak? Devlet günlük 42 lira veriyor. Bu süreçte hem işi yapıyor hem de krizi fırsata çeviriyor algısı yaratıyor olmak bizi incitiyor. Hastalarımızın yüzde 80’i şu anda yok. Ben hastanın iki öğün yemeğini 42 liraya mal edemezken bu nasıl olacak?” dedi. Bahat, maliyetlerin arttığını ve doktor ve diğer çalışanların ücretlerini ödeyemez hale geleceklerini öne sürdü.

HİÇBİR İŞLEMDEN PARA ALMAMALARI GEREKİR

TTB Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, koronavirüse ilişkin yapılan hiçbir işlemden özel hastanelerin para almaması gerektiğini belirterek, “Daha işin başındayken şimdiden özel hastaneler başkanının para pul konuşması etik değil. Onları anlıyoruz belki devlet bir miktar malzeme desteği sunabilir ve bunları bedava verebilir. Bize göre sağlık hizmeti kamusal olmalı. Daha işin başında, birinci ayda doktor arkadaşların işlerine son verilmesi ya da yarı fiyatına çalıştırmaya zorlanması kabul edilemez” dedi.

Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir hakkında suç duyurusu

medyabold
Devamını Oku »

Çocuklarda ‘süper taşıyıcı’ riski: Her biri 5-10 kişiye bulaştırabilir!

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, koronavirüste çocukların ‘süper taşıyıcı’ olabileceği ikazı yaptı: “Normalde 1 kişi 2,6 kişiye bulaştırıyor. Çocuklarda 5-10 kişiye çıkma olasılığı var.”

BOLD – Koronavirüsle mücadele faaliyetleri kapsamında dünya genelinde yaşlılar üzerinden kampanya yürütülüyor. Ancak uzmanlar, gençler ve çocuklar konusunda da uyarıda bulunuyor.

YAYMA İHTİMALLERİ ÇOK DAHA FAZLA

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, bilhassa çocukların ‘süper taşıyıcı’ olma ihtimallerine dikkat çekerek “Normalde 1 kişi 2,6 kişiye bulaştırırken çocuklarda 5 ila 10 kişiye yayma olasılığı var” dedi.

YAŞLILARIN YANINDAKİLER MASKE TAKMALI

65 yaş ve üstü kişilerin yanında kalanların dikkatli olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Çelik, “Bu kişiler mutlaka maske takmalı” diye konuştu.

Küçük yaştaki çocuklara dair de şu ikazları dillendirdi: “Süper taşıyıcılık kişinin kendi hasta olmadan başkalarına daha fazla bulaştırabilmesidir. Çocuklar hem boğazda taşıyabilir hem de dışkı ile atabilir.”

VİRÜS GENÇLERDE BELİRTİ VERMEYEBİLİYOR

Gençlerin de uyararak “Herhangi bir belirti vermeden taşıdıkları için bunu diğer kişilere bulaştırma riskleri var. Hasta olabilirler veya ciddi hastalık geçirebilirler ancak iyileşme olasılıkları çok fazla. Sosyal izolasyona en çok onların önem vermesi gerekiyor” diye konuştu.

KOVİD-19 TEST TALEBİ ÇOK YOĞUN

Testte talep yoğunluğuna değinen Çelik, “Talebi karşılamada geri kaldığımızı söylememiz lazım. Çok aşırı test isteği var. Hekimin düşündüğü hastaların testlerini yapmamız lazım” dedi.

Adanalılara koronavirüs müjdesi

medyabold
Devamını Oku »

Juventus’ta kaptan Chiellini herkesi aradı, maaşta indirim teklif etti

Juventus kaptanı Giorgio Chiellini, koronavirüsü salgını nedeniyle kendisini tesislere kapattı. Karantinadaki odasından takım arkadaşları ile görüşen tecrübeli isim maaşlarda indirime gidilmesi için çalışıyor.

BOLD – Koronavirüsü salgını nedeniyle tüm dünyada ligler süresiz askıya alınırken milli yıldızımız Merih Demiral’ın formasını giydiği Juventus’da kaptan Giorgio Chiellini kendisini tesislerde karantinaya aldı. Tecrübeli savunmacı mücadelesini saha dışında da sürdürmeye devam ederken takım arkadaşlarını da maaşlarda indirim için ikna etmeye çalışıyor.

GELİRLER DÜŞTÜ KAPTAN DEVREDE

Tuttosport’ta yer alan habere göre; Kulüp tesislerindeki odasında kendisini karantinaya alan Juventus’un kaptanı, takım arkadaşlarıyla görüntülü konuşmalar yaparak maaşlarında indirime gitmeleri için onları ikna etmeye çalışıyor. Liglerin durması nedeniyle gelirlerinden mahrum kalan kulüplere ekonomik olarak yardımcı olmak isteyen futbolcuların bu davranışı örnek teşkil ederken Chiellini ilk görüşmeyi Başkan Andre Agnelli ile yaptı. Takım kaptanları Gigi Buffon, Leonardo Bonucci ve Cristiano Ronaldo ile görüşen Chiellini, takım arkadaşlarından tam destek alırken, diğer futbolcularla da görüşmelerini devam ettiriyor.

OYUNCULARDAN DESTEK, BİZ DE SİSTEMİN BİR PARÇASIYIZ

Yapılan görüşmeler sonucunda bütün futbolcular maaşlarda indirim kararına destek verirken “Biz de bu sistemin parçasıyız ve üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedikleri belirtildi. İtalyan ekibinde en fazla maaş yıllık 31 milyon euro kazanan Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo ödeniyor. Siyah-Beyazlı kulübün en büyük gideri de futbolculara ödenen maaşlar. Liglerin ertelenmesi ile birlikte, tribün, reklam ve ürün satış gelirleri ciddi bir şekilde düştü.

Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir hakkında suç duyurusu

 

medyabold
Devamını Oku »

Turkey replaces transport minister – Official Gazette

Turkish Transport Minister Mehmet Cahit Turhan has been removed from his post by President Tayyip Erdogan, according to a decree published on the Official Gazette early on Saturday.

Adil Karaismailoglu has been appointed as the new minister, the decree said. It did not provide a reason for the change or any further details. A spokesman for the ministry confirmed the move but did not provide details.

Turhan, a former head of Turkey’s Railroads Directorate and chief adviser to the president, was appointed minister by Erdogan on in July 2018.

Karaismailoglu was appointed deputy transport minister last year.

Reuters

Turkey: Intercity trains halted, domestic flights limited over virus outbreak

The post Turkey replaces transport minister – Official Gazette appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2020/03/28/turkey-replaces-transport-minister-official-gazette/
Devamını Oku »

Adanalılara koronavirüs müjdesi

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, “Virüsün 26 derecede, nemli ortamda yaşamadığı, kırılacağı, aktivitesinin azalacağı beklentisi var. Adana’da çabuk kırılabilir” dedi.

BOLD – Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle 27 binden fazla insan hayatını kaybetti. Türkiye’de ise son rakamlara göre 5 bin 698 kişide virüs tespit edildi.

SICAK İLLERDE YAŞAYANLARA UMUT DOĞDU

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, sıcak illerde yaşayan vatandaşları umutlandıracak bir açıklama yaptı.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ VİRÜSÜ TANIMIYOR VE HASTALIK HIZLA YAYILIYOR

Taşova, virüsün 26 derecede ve nemli ortamda yaşamadığı, kırılacağı veya aktivitesinin azalacağı beklentisi bulunduğunu belirtti.

Yeni tip koronavirüsün sigara içen, kronik rahatsızlığı bulunan ve yaşlı kişilere daha çok zarar verdiğini hatırlatarak bağışıklık sisteminin virüsü tanımadığını bu sebeple hastalığın hızla yayıldığını dile getirdi.

ŞEKER VE HİPERTANSİYON HASTALARI YÜKSEK RİSKLİ

Prof. Dr. Taşova’nın Kovid-19 ile ilgili açıklamaları şu şekilde:

– Hipertansiyon bu tarz bir hastalıkta risk faktörü sayılmıyordu ama artık sayılmaya başlandı.

– Şeker hastalığı da biraz daha risk faktörüydü fakat bu hastalıkla riski üst seviyelere çıktı.

ELDİVEN YERİNE EL HİJYENİ SON DERECE ÖNEMLİ

– Korunmada 2 yol ön plana çıktı. Birincisi sosyal mesafeyi koruma, diğeri sık el yıkama.

– Risk faktörü kişilerin maske takmasını önerebiliriz.

– İnsanlar eldivenle dolaşıyor bunu son derece yanlış buluyorum. Bunla kendini korumuyor her yere dokunup el hijyenini ihmal ediyor. Eldiven yerine el hijyeni son derece önemli.

BİLİM KURULU TAVSİYE KARAR VERİR UYGULAYICI DEVLETTİR

– 26 derecede ve nemli ortamda virüsün yaşamadığı, kırılacağı veya aktivitesinin azalacağı gibi bir beklentide var. Hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Belki Adana’da virüs daha çabuk kırılabilir.

– Bilim kurulu bilimsel verilere dayalı tavsiye niteliğinde kararlar verir. Uygulayıcılar devlettir.

BAZI YERLERDE SOKAĞA ÇIKMA KARARI OLMALI

– Sokağa çıkma yasağı gibi kararlar devletin kararlarıdır. Bizim gibi iç içe yaşayan toplumlar için bazı yerlerde sokağa çıkmanın kısıtlanmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.

– İtalya bizim yapımıza çok benziyor. Yaşlılarımızla yaşıyoruz. Yaşlı ve diğer kişilerin süreci ciddiye alması gerekiyor.

GENÇLER DE ÇOK ÖZEN GÖSTERMELİ ÇOCUKLARA DA DİKKAT ETMELİ

– Zatürre gençlerimiz var. Zatürreye bağlı fibrozis dediğimiz akciğerde kalıcı hasar olup olmadığına da bakmamız gerekiyor. İleride bunun etkilerini göreceğiz.

– Gençlerde özellikle altta yatan hastalığı varsa veya 30 yaşında sigara içiciyse ya da 50 yaşında diyabet, hiper tansiyon gibi rahatsızlıkları var ise bunlar riskli grup.

Prof. Dr. Yeşim Taşova, çocuklarda da bazı virüs vakaları olduğuna dikkat çekerek her yaş grubu için de çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

Koronavirüs ile mücadele için bir aylık maaşını bağışladı

medyabold
Devamını Oku »

Ankara Büyükşehir vatandaşa fatura kesmeyecek

Koronavirüsle mücadele kapsamında işlerini kaybedenlere nakit ve gıda desteği sağlamaya hazırlanan Ankara Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Nisan ayında sayaç okuma ve fatura gönderme işlemlerini durdurdu.

BOLD – Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), sayaç okuma ve fatura dağıtım işlemlerinin durdurulduğunu açıkladı. Açıklamada, öğrenci evleri ve iş yerlerinde nisan ayında geçici olarak faturalandırma yapılmayacağı belirtilerek, konutlarda da şubat ayı faturalarının yüzde 80 oranında geçici olarak yansıtılacağını duyuruldu.

DAHA SONRA MAHSUPLAŞILACAK

ABB koronavirüs salgınına karşı alınan yeni tedbirleri duyurdu. ABB’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Tüm konut aboneleri için nisan ayında şubat ayı faturalarının yüzde 80’i oranında geçici faturalandırma yapılacaktır. Nisan ayında öğrenci evleri için geçici olarak faturalandırma yapılmayacaktır. İş yeri/ticarethane aboneliklerinde nisan ayı geçici olarak faturalandırma işlemi yapılmayacaktır. Yaşanan olağanüstü dönem sona erdiğinde, tüm abonelerde normal faturalandırma yapılacak ve bu dönemde yapılan geçici faturalandırılmış miktarlar toplam miktardan mahsuplaştırılacaktır” denildi.

“YENİ ÇÖZÜMLER ÜRETMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Alınan kararla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “İş hayatında çok zor günler geçiren kardeşlerim, sevgili öğrenciler ve Ankara’da yaşayan hemşehrilerim; Hayatınızı kolaylaştırmak ve bu zor günleri atlatmanız için imkanlarımız ölçüsünde her gün yeni çözümler üretmeye çalışıyoruz” dedi.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında cezaevlerindeki görüş yasağı 2 hafta daha uzatıldı

medyabold
Devamını Oku »

Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir hakkında suç duyurusu

Koronavirüs salgını sonrası ligleri ertelemeden maçların bir süre seyircisiz oynanmasına izin veren TFF Başkanı Nihat Özdemir hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

BOLD – Kayserili Avukat Seyit Halil Yüzgeç, korona salgını sonrası ligleri ertelemeyerek bir süre seyircisiz oynatan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir hakkında birden çok insanı taksirle yaralamaya sebebiyet verme yüzünden suç duyurusunda bulundu.

medyabold
Devamını Oku »

KKTC’de ilk koronavirüs ölümü

KKTC’de 67 yaşındaki bir Alman vatandaşı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Bu, adadaki ilk korona ölümü olarak kayıtlara geçti.

BOLD – Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde koronavirüsü nedeniyle ilk ölüm gerçekleşti. Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde tedavi gören 67 yaşındaki Alman vatandaşı Bruno Gaffiend Jabusch yaşamını yitirdi. Jabusch’un ölümü KKTC’deki ilk koronavirüs can kaybı olarak kayıtlara geçti. Alman turistin kronik obstruktif akciğer hastalığı ve hipertansiyon rahatsızlığı bulunduğu bildirildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLMİŞTİ

KKTC’de dün 15 yerleşim yerinde 7 gün boyunca tam sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Başbakan Ersin Tatar sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullanmıştı: “Bakanlar Kurulumuz, COVID19’a karşı mücadele kapsamında bugün saat 14.00’ten başlamak üzere aşağıda belirtilen yerleşim yerlerinde 7 gün boyunca kısmi sokağa çıkma yasağı kararını, tam sokağa çıkma yasağı seviyesine yükseltmiştir. Sokağa çıkma yasağı uygulanacak yerleşim yerleri, Ziyamet, Balalan, Esenköy, Yeşilköy, Gelincik, Boltaşlı, Derince, Taşlıca, Avtepe, Adaçay, Yenierenköy, Sipahi, Kuruova, Kaleburnu, Dipkarpaz’dır.”

medyabold
Devamını Oku »

Koronavirüs ile mücadele için bir aylık maaşını bağışladı

Afyonkarahisar Milletvekili ve Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, bir aylık milletvekili maaşını koronavirüsle mücadelede kullanılmak üzere bağışlayacağını açıkladı.

BOLD – Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Gültekin Uysal, “İster TBMM uhdesinde ister TC Devleti’nin oluşturacağı bir fonda Koronavirüs Salgını-Pandemi’si ile mücadele amacıyla öncülük yaparak 1 Milletvekili maaşımı bağışlamak istiyorum” ifadelerini kullandı.

DP lideri Uysal’ın Twitter’dan yaptığı paylaşımlar şöyle:

  • Türkiye, büyük travmalar, yıkımlar sonrası ortaya çıkan kuşatıcı ve kapsayıcı iklimi hem karşı karşıya olduğumuz krizi yönetmek hem de birikmiş problemleri çözebilmek için bir ‘Yaratıcı Yıkım’ dinamiğine dönüştürmeli!
  • Böyle bir süreçte, Siyasetin aldığı kararların toplumsal karşılığının yüksek olması için özellikle siyasi liderler ve yüksek devlet yöneticilerinin kendi yapmadığı hiçbir tedbir ve fedakârlığı vatandaşlarımızdan istememeleri gerekir.
  • Bu anlayış içerisinde ister TBMM uhdesinde ister Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin oluşturacağı bir fonda Korona Virüs Salgını-Pandemisi ile mücadele amacıyla öncülük yaparak 1 Milletvekili maaşımı bağışlamak istiyorum.”
medyabold
Devamını Oku »

Kredi kartı faizleri ve asgari ödeme tutarına korona ayarı

Merkez Bankası aylık kredi kartı faizlerini indirdi. Yüzde 1,40 olan aylık kredi kartı faizi yüzde 1,25 oldu. BDDK da kredi kartı asgari borç ödeme tutarında en alt limiti, borcun yüzde 30’undan yüzde 20’sine düşürdü.

BOLD – Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,25 oldu. Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı ise yüzde 1,00 olarak belirlendi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) da kredi kartlarında asgari tutarı dönem borcunun yüzde 20-40 arasında olacak şekilde belirleyebilecek ve kredi kartı limitine ilişkin sınırlamaları değiştirebilecek.

Daha önceden kredi kartı asgari borç yatırma tutarının en alt limiti borcun yüzde 30’uydu. Şimdi en alt limit yüzde 20’ye çekildi. Banka isterse limiti üst seviye olan yüzde 40’tan belirleyebilir.

Yönetmelikte başlığı, “Kredi kartı limiti ve asgari tutar” olarak değiştirilen 22. maddesine de şu fıkra eklendi:

“Kurul, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının görüşünü alarak, kredi kartlarında asgari tutarı dönem borcunun yüzde yirmisi ile yüzde kırkı arasında olacak şekilde belirlemeye ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşünü alarak kredi kartı limitine ilişkin bu maddede yer alan sınırlamaları değiştirmeye yetkilidir.”

medyabold
Devamını Oku »

MHP’li Enginyurt’tan ‘VIP Cuma’ tepkisi: Şaklabanlık!

MHP’nin dikkat çeken vekillerinden Cemal Enginyurt, Beştepe Camii’nde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın seçtiği kişilerle ‘VIP Cuma’ namazı kılınmasına  tepki gösterdi.

BOLD – Koronavirüs tedbirleri çerçevesinde camilerde cuma namazı kılınmasına ara verilirken, dün Beştepe Millet Camii’nde, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği kişilerle cuma namazı kılındı.

SOSYAL MEDYA HESABINDAN TEPKİ GÖSTERDİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Beştepe’deki görüntüleri ‘şaklabanlık’ diye tanımlayıp sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Enginyurt’un paylaşımı şu şekilde:

MİLLETE SAFLARI SIKLAŞTIRALIM DEYİP KENDİNİZ ARAYA 5 METRE KOKUYORSUNUZ

“Millete ‘safları sıklaştıralım’ diye telkin de bulunuyorsunuz? Kendiniz araya 5 metre mesafe koyuyorsunuz. Hayırdır Hacı! Cuma millete farz olmaktan çıktı da bir tek size mi farz? Moral böyle verilmez. Bu olsa olsa şaklabanlık olur. Aklımızla dalga geçmeyin. Size tavsiyem evden çıkmayın.”

Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan görevden alındı!

medyabold
Devamını Oku »

Kadir Has rektörü ve ailesine koronavirüs teşhisi konuldu

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, kendine, eşine ve oğluna korona tanısı koyulduğunu duyurdu. Rektör iyileşip taburcu edilirken eşinin tedavisi sürüyor.

BOLD – Türkiye geneli hızla yayılan koronavirüse (Kovid-19) dair yeni haberler geliyor. Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, kendine ve ailesine pozitif teşhisi koyulduğunu ilan etti.

KENDİSİ TABURCU EDİLDİ EŞİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Üniversite sistemi üzerinden öğrencileri ve çalışma arkadaşlarıyla paylaştığı video ile durumu açıklayan Rektör Feyiz, iyileşip taburcu edildiğini, eşinin tedavisinin ise devam ettiğini belirtti.

Feyiz, 22 yaşındaki oğlunun ise başka bir evde karantinaya alındığı bilgisini verdi.

OĞLUMDA HASTALIĞIN EMARESİ BİLE YOK

Rektör, öğrenciler ve çalışma arkadaşlarıyla paylaştığı videoda şunları söyledi:

“Sevgili gençler, hastalığı anlamadan geçiriyorsunuz, oğlumda hastalığın emaresi bile yok. Bu sizi çok büyük bir hastalığı yayma potansiyeli adayına dönüştürüyor. Sizlerden ricam, lütfen lütfen yuvanızda kalın.”

CHP’den korkutan virüs raporu: 11 milyon kişi işsiz kalacak

medyabold
Devamını Oku »

1 dolarlık korona testi geliştirildi

Britanyalı bir şirket, 1 dolar maliyetli ve 10 dakikada sonuç veren koronavirüs antikor testinin prototipini, denenip onaylanması için laboratuvarlara gönderdi.

BOLD – Dünyanın koronavirüse (Kovid-19) karşı savaşı devam ederken Britanyalı bir şirket, hastalığa karşı bir test geliştirdi.

Maliyeti sadece 1 dolar olan ve 10 dakikada sonuç veren koronavirüs antikor testinin prototipi denenip onay almak üzere laboratuvarlara gönderildi.

HAZİRAN’DA PİYASAYA SÜRÜLMESİ PLANLANIYOR

Reuters’ın aktardığına göre ilk hamilelik testini de geliştiren sağlık teknolojisi şirketi Mologic, denemeler başarılı olursa testi Haziran’da piyasaya sürmeyi planlıyor.

Şu an kullanılan antijen testlerinin aksine antikor testleri, kişinin hasta olup olmadığını değil, Kovid-19’u daha önce geçirip geçirmediğini tespit ediyor.

DENEMELERE BU HAFTA İTİBARIYLA BAŞLANDI

Şirket, denemelere bu hafa Liverpool Tropik Eczacılık Okulu ve Sr. George’s hastanesinde başlandığını duyurdu. Ayrıca şirket, global partnerlerinin de testi inceleyeceğini bildirdi.

Koronavirüs içme sularını tehdit ediyor

medyabold
Devamını Oku »

Koronavirüs tedbirleri kapsamında cezaevlerindeki görüş yasağı 2 hafta daha uzatıldı

Koronavirüs salgını kapsamında Türkiye cezaevlerindeki siyasi tutuklular için tahliye kararı beklenirken Adalet Bakanlığı, cezaevlerindeki tüm görüşler, cezaevleri arası nakiller ve aile görüşme odalarının kullanımını iki hafta daha erteledi.

BOLD – Adalet Bakanlığı, koronavirüsle mücadele kapsamında daha önce cezaevlerinde alınan tedbirlerin süresini Bilim Kurulunun önerisiyle 2 hafta uzattı.

Cezaevlerindeki tüm görüşler, nakiller ve oda görüşmeleri 2 hafta daha ertelendi.

medyabold
Devamını Oku »

Turkuvaz Medya halkı bilinçlendirmek yerine para kazanmayı seçti

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs konusunda vatandaşı bilinçlendirmek için yayınlar hazırladı. RTÜK de tüm televizyon kanallarının yayınlaması talimatını verdi. Ancak Albayrak’ın yönettiği Turkuvaz Medya, reklam yayınlamayı seçti.

BOLD – Türkiye koronayla mücadele ederken yayıncılık tarihinde bir ilk yaşandı. Sağlık Bakanlığının koronavirüs konusunda farkındalık yaratılması için hazırladığı zorunlu yayınını RTÜK, tüm yayıncıların saat 21.00’de yayımlamasına karar verdi. 43 yayıncı 1 dakika 50 saniyelik görüntüyü yayımladı. Karara uymayan tek yayıncı AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak’ın başında bulunduğu Turkuvaz Medya Grubu oldu. Turkuvaz Medya Grubu hiçbir televizyonunda zorunlu yayını yayımlamadı.

Cumhuriyet’ten Sena Yaşar’ın haberine göre RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, yayıncı grubun kendisini her türlü kamu otoritesinden üstte gördüğünü belirtti. Taşcı, diğer tüm yayıncıların, sağlığı öncelediklerini söyleyerek şunları dile getirdi:

“Böylesine yaşamsal bir konuda Turkuvaz Medya Grubu safını reytingden, reklam gelirinden yana kullanmıştır. 43 yayıncı aynı anda zorunlu yayını ekranlarına getirirken, ATV, A Haber, A Spor, koronavirüsle mücadele filmini yayımlamadı. Bu tavır, mücadelede neyi tercih ettiklerinin de açıkça ilanıdır. Bunun bahanesi olamaz. Sırtlarını dayadıkları Saray, siyasi aktörler, abiler ve kardeşler, en başta bu yayıncı grubu uyarmalıdır. Bu tutumlar, diğer yayıncıların iyi niyetine, ülkenin karşı karşıya olduğu tehlikeye karşı topyekûn mücadele ruhuna da zarar veriyor.”

medyabold
Devamını Oku »

Turkey: Intercity trains halted, domestic flights limited over virus outbreak

Turkey halted all intercity trains and limited domestic flights on Saturday as part of measures to contain a fast-growing coronavirus outbreak, as the number of cases jumped by a third in a day to 5,698, with 92 dead.

President Tayyip Erdogan called on Friday for a “voluntary quarantine” in which Turks stay at home except for shopping or basic needs. Announcing new measures to contain the virus, he said all international flights were stopped, and that intercity travel would be subject to a governor’s approval.

Turkish Airlines CEO Bilal Eksi said domestic flights would only operate from Ankara and Istanbul to certain big cities as of midnight Saturday. He said passengers would need to receive permission from the governor’s office after 1400 GMT.

“As of Saturday 23:59, our domestic flights will be carried out from Istanbul Airport and Ankara Esenboga Airport. Our domestic flights’ list will be prepared and announced during the day,” Eksi wrote on Twitter.

Turkey’s state railways authority also said all intercity trains had been halted as of Saturday until further notice.

In a notice detailing the travel restrictions, the Interior Ministry said all citizens must remain in the cities they reside and would only be allowed to leave with a doctor’s note, in the event of the death of a close family member or if they have no accommodation.

It said citizens would need to apply to the Travel Permission Council, tied to the local governor’s office, to travel. All bus terminals will be equipped with medical personnel to carry out regular checks on workers and passengers, it added.

Separately, the Health Ministry announced on Friday that all resignations were suspended for there months. It said all health personnel in the public or private sector were barred from resigning in that period to meet the needs of hospitals, clinics, and other health centers.

The rate of infections in Turkey has outstripped many other countries in the last two weeks, with 2,069 more cases over the previous 24 hours, the country’s health minister said on Friday.

Coronavirus grave yard troubles Istanbul locals

The post Turkey: Intercity trains halted, domestic flights limited over virus outbreak appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2020/03/28/turkey-intercity-trains-halted-domestic-flights-limited-over-virus-outbreak/
Devamını Oku »

Sahildeki korona yasağını “Biliyoruz” deyip hiçe saydılar

Koronavirüs salgınının önlenmesi amacıyla alınan yasakları vatandaş yine hiçe saydı. Tayyip Erdoğan’ın dün duyurduğu karara İstanbul’da uymayan bazı vatandaşlar sahilde spor yaptı.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün gece açıklama yaparak hafta sonu sahilde oturmak, yürümek, koşmak ve balık tutmak gibi etkinliklerin yasaklandığını açıkladı. Ancak bazı vatandaşların yasağa uymayarak sahillere giderek spor ve yürüyüş yaptıkları görüldü.

Vatandaşların bazıları yasaktan haberdar olmadığını söylerken, bazı vatandaşlar da yasağı bildiğini ancak yürüyüşte sakınca görmediğini söyledi.

HABERİM VAR

Sahildeki spor aletlerinde spor yapan bir kişi “Yasaktan haberim var, spor yapıp gideceğim” derken, arkadaşıyla birlikte koşan genç “Yasağı sadece mangalcılar için diye biliyorduk. Şimdi güvenlik görevlileri uyardı, gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

Anadolu Yakası’nda da Caddebostan ve Üsküdar sahilindeki sakinlik dikkat çekti. Yalnızca Üsküdar’da sahilde birkaç kişi görüntülendi.

medyabold
Devamını Oku »

Koronavirüs içme sularını tehdit ediyor

Koronavirüsün içme suyu sağlanan baraj ve göllere bulaşmasından endişe ediliyor. Uzmanlar, koronavirüsün suya bulaşıp bulaşmadığının belirlenmesi konusunda belediyelere önemli görevler düştüğüne dikkat çekti.

BOLD – Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, Hollanda’nın arıtma tesisine giren suda koronavirüs görülmesinin dünya genelinde paniğe neden olmasına ilişkin, “Virüslerin, bakterilerin, patojenlerin atık suda ve kanalizasyonda bulunması çok normal. Önemli olan virüsün derelere ve göllere bulaşmaması” dedi.

VATANDAŞLAR ENDİŞE DUYUYOR

Cumhuriyet’ten Sena Yaşar’a konuşan Bozoğlu, Türkiye’de de “arıtma tesislerinden koronavirüs bulaşır mı” endişesinin vatandaşlar arasında yoğun olduğuna dikkat çekti. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Bozoğlu, Hollanda’daki testlerde atık su girişinde koronavirüs tespit edildiğini fakat atık su çıkışında virüse rastlanmadığını belirtti.

BELEDİYELERE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR

Arıtma tesisine giden atıkların içinde halihazırda virüs ve bakteri bulunduğunu söyleyen Bozoğlu, “Atık suların içinde koronavirüsün olması oldukça normal bir şeydir. Bu, bizlere koronavirüsün vücuttan dışkı yoluyla atılabildiğini gösteriyor. Buradaki asıl mevzu, suyun arıtma tesisinden çıktıktan sonra herhangi bir virüse rastlanıp rastlanmamasıdır. Bu konuda belediyelere önemli görevler düşüyor” dedi.

Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan görevden alındı!

medyabold
Devamını Oku »

Sağlık çalışanlarına istifa yasağı

Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık çalışanlarına istifa yasağı getirildi. Kamu ve özel sağlık çalışanları 3 ay boyunca görevden ayrılma istekleri kabul edilmeyecek.

BOLD – Kamu ve özel sağlık çalışanlarının 3 ay boyunca görevden ayrılma istekleri karşılanmayacak. Ayrıca Sağlık Bakanlığına 32 bin yeni sağlık personeli alınacak.

GÖREVDEN AYRILMAYA İZİN VERİLMEYECEK

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından “54718026 sayılı Kovid-19 Salgını Süresince Sağlık Kuruluşlarında Sağlık Personel Ayrılışları konulu Genelge” yayınlandı. Genelgede, “3 ay boyunca, kamu ve özel sektöre ait tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli bulunan/çalışmakta olan hiçbir sağlık personelinin ikinci bir duyuruya kadar görevlerinden/işlerinden ayrılmasına izin verilmemesi kararlaştırılmıştır” ifadeleri yer aldı.

32 BİN SAĞLIKÇI ALINACAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hafta başında, üniversitelerden istifa eden sağlık personelinin Sağlık Bakanlığı’na alınmayacağını söylemişti. Koca, 32 bin sağlık personeli alımı yapılacağını belirtmişti.

Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan görevden alındı!

medyabold
Devamını Oku »

CHP’den korkutan virüs raporu: 11 milyon kişi işsiz kalacak

CHP, koronavirüsün olası etkileri ile ilgili hazırladığı senaryolardan oluşan raporu parti liderlerine gönderdi. Raporda vaka sayısının 100 bini geçmesi durumunda enflasyonun yüzde 60, işsiz sayısının da 11 milyon artacağı uyarısı yapıldı.

BOLD – CHP, koronavirüs vakasının artmasıyla ekonomide meydana gelebilecek durumlarla ilgili hazırladığı parti liderlerine gönderdi. Karantina ve sokağa çıkma yasağı önerilen raporda işsiz sayısının 11 milyon aratabileceği uyarıları yer alıyor.

VAKA SAYISININ 100 BİNİ GEÇMESİ FELAKETLERE YOL AÇABİLİR

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi parti liderlerine gönderdiği raporda koronavirüsün Türkiye’de ekonomi üzerindeki etkilerine ilişkin risk analizleri yapıldı. Raporda salgının Türkiye üzerindeki etkileri senaryo üzerinden karşılaştırıldı. Vaka sayısının 10 bine dayandığı “olası senaryo”, vaka sayısının 10 bin ile 100 bin arasında olduğu “kötümser senaryo” ile vaka sayısının 100 bin ile 1 milyon arasında olduğu “felaket senaryosu” olarak belirlendi. Senaryolar üzerinden döviz kuru, büyüme, enflasyon ve işsizlik gibi parametrelerle ilgili olasılıklar tespit edildi.

DOLAR 8 TL’YE ÇIKAR

Raporda yer alan vaka sayısının 1000 ile 10 bin arasında olduğu olası senaryoya göre Haziran ayı sonu itibarıyla dolar kurunun 8 TL’ye kadar çıkabileceği; tarım sektörünün 1 puan; sanayi sektörünün 5 puan; inşaat sektörünün 2.5 puan; hizmetler sektörünün 7 puan; genel olarak büyümenin 5 puan küçülebileceği belirtiliyor. Olası senaryoda; 1.5 milyon ya da 2.7 milyon kişinin işsiz kalabileceği; enflasyonun da 5 puan ya da 7 puan artabileceği tahmini yapıldı.

ULUSLAR ARASI İLİŞKİLER KESİLEBİLİR

Vaka sayısının 10 bin ile 100 bin arasında olduğu kötümser senaryoya göre Haziran ayı sonu itibarıyla dolar kuruyla ilgili sabit kur rejimine geçileceği tahmini yapılıyor. Kötümser senaryoda; tarım sektörünün 7 puan, sanayi sektörünün 15 puan, inşaat sektörünün 3,5 puan, hizmetler sektörünün 15 puan; genel olarak büyümenin ise 15 puan küçülebileceği belirtiliyor. Kötümser senaryoda 3,9 milyon ya da 6 milyon kişinin işsiz kalabileceği; enflasyonun da 20 ya da 30 puan artabileceği tahmininde bulunuluyor. Türkiye’de birden fazla bölgede bölgesel karantinanın uygulanması gerektiği öngörülen kötümser senaryoda uluslararası ilişkilerin kesilebileceği kaydediliyor.

11 MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR, SAVAŞ ÇIKABİLİR

Vaka sayısının 100 bin ile 1 milyon arasında olduğu felaket senaryosunda dolar kuruyla ilgili sıkı sermaye kontrollerinin yaşanabileceği belirtiliyor. Felaket senaryosunda tarım sektörü 10 puan, sanayi sektörü 40 puan, inşaat sektörü 25 puan, hizmet sektörü 30 puan, genel büyümenin ise 30 puan küçüleceği tahmin ediliyor. İşsiz sayısının 7 milyon ile 11 milyon arasında artabileceği; enflasyonun da 60 puan artacağı tahmini yer alıyor. Ulusal düzeyde karantina ve sokağa çıkma yasağının uygulanması gerektiği belirtilen felaket senaryosunda uluslararası ilişkilerin kesilmesiyle birlikte ülkeler arasında savaş çıkma riskinin artacağı belirtiliyor.

Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan görevden alındı!

medyabold
Devamını Oku »

27 Mart 2020 Cuma

Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan görevden alındı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı kararname ile gece yarısında görevine son verildi.

BOLD-Koronavirüs salgını krizinin yaşandığı dönemde AKP’nin İstanbul’da yapmakta ısrar ettiği ‘Kanal İstanbul’ projesinin ilk ihalesinin geçtiğimiz günlerde gerçekleşmesi toplumdan tepki toplamıştı. İhale skandalının ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın gece yarısı görevden alınması dikkat çekti.

Resmi Gazete’de yayımlanan “atama kararı”na göre Turhan’ın yerine eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Adil Karaismailoğlu atandı.

Ankara Büyükşehir’den işsiz kalanlara nakit desteği

medyabold
Devamını Oku »

Galatasaray’da başkan yardımcısı Yusuf Günay’da da koronavirüs çıktı

Galatasaray’da İkinci Başkan Abdurrahim Albayrak ve Teknik Direktör Fatih Terim’in ardından 55 yaşındaki Başkan Yardımcısı Yusuf Günay’da da koronavirüsüne rastlandı.

BOLD – Galatasaray Başkan Yardımcısı Yusuf Günay, Twitter hesabından yaptığı açıklama ile koronavirüsü testinin pozitif çıktığını duyurdu. 55 yaşındaki Günay “COVID-19 testim maalesef pozitif çıktı, genel durumum iyi, tedavime devam ediliyor. İyi dileklerini ileten tüm dostlarıma şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı. Sarı-Kırmızılı ekipte daha önce Başkan Mustafa Cengiz’in test sonuçları negatif çıkarken, Teknik Direktör Fatih Terim ve İkinci Başkan Abdurrahim Albayrak’ta ise koronavirüsü testi pozitif çıktı.

GALATASARAY’DAN AÇIKLAMA GELDİ

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, dün yaptığı açıklamada koronavirüsü testinin negatif çıktığını açıklamış ancak Başkan Yardımcısı Yusuf Günay ile ilgili herhangi bir bilgi vermemişti. Sarı kırmızılı kulüpten 3 gün önce yapılan açıklamada, Günay’ın test sonuçlarının çıkana kadar yatarak tedavi olmasına karar verildiği belirtilmişti.

55 yaşındaki Yusuf Günay’ın koronavirüsü test sonuçlarının pozitif çıkmasının ardından Galatasaray’dan şu açıklama yapıldı; “Tedbir amaçlı olarak hastanede tedavi altına alınan Başkan Yardımcımız Sayın Yusuf Günay’ın COVID-19 testi pozitif çıkmıştır.  Tedavisine devam edilen Başkan Yardımcımız Yusuf Günay’a ve ailesine geçmiş olsun diyor, kendisinden bir an önce güzel haberler almayı ümit ediyoruz Tedbir amaçlı olarak hastanede tedavi altına alınan Başkan Yardımcımız Sayın Yusuf Günay’ın COVID-19 testi pozitif çıkmıştır.”

medyabold
Devamını Oku »

Salgının yeni üssü Amerika’dan haberler ve doktor anlatımları

New York Times Gazetesi, Amerika’yı salgının merkez üssü ilan etti. New Yorklu bir doktor hastanelerde yaşadıklarını anlattı: “Cesetleri saklamak için kamyon getirdik”

BOLD – New York Times (NYT) Gazetesi, Amerikan Birleşik Devletleri’nde (ABD) koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısının toplamda 81 bin 321’e çıktığını belirterek, bu sayıyla Çin’i geçerek Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi ilan edilen salgının merkez üssü haline geldiğini bildirdi. NYT’nin bilim insanlarına dayandırdığı haberinde, ABD’nin Kovid-19’dan en çok etkilenen ülke olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

BİR DİZİ HATA VE KAÇIRILAN FIRSATLAR

Dünya Sağlık Örgütü’nün, “Çin ve Avrupa’dan sonra salgının yeni merkezi olabilir” dediği ABD’de vaka sayısı bir günde yaklaşık 17 bin artarak 85 bin 991’e çıkarak Çin’i geçti. New York’ta ise 39 bin 140 tesit edilmiş vaka bulunurken, 457 kişi hayatını kaybetti.

Haberde, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) dünyadaki en iyi hastalık tespiti yapan kurumlardan biri olmasına rağmen bir dizi hata ve kaçırılan fırsatların, salgının yayılmasına neden olduğu kaydedildi. Salgının Çin’e yayıldığında bile ciddiye alınmadığı belirtilen haberde, vakalarla temas halinde olan sağlık personellerinin ciddi anlamda maske ve koruyucu ekipman sıkıntısı çektiği kaydedildi.

WHO Sözcüsü Margaret Harris, geçen günlerde ABD’nin salgının yeni merkezi olabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

NEW YORKLU DOKTORUN ANLATIMLARI

Doktor Colleen Smith New York’ta hizmet kapasitesinin sınırlarını zorlayan bir acil servisin içinden görüntülerle hastanenin 72 saatini paylaştı.

“Bu gördüğünüz ayakların hepsi Covid-19 hastası” diyerek acilde yan yana yatan onlarca hastanın yatağını gösteriyor. “Sinir bozucu olan şey ise geç kalmış olmamız, bunun olacağını biliyorduk” diyor.

Smith, hastanedeki durumu şu sözlerle özetliyor: “Her geçen gün durum daha da kötüye gidiyor bugün cesetleri saklamak için bir donduruculu kamyonet getirmek zorunda kaldık”.

SOLUNUM CİHAZLARI YETERSİZ

Solunum cihazı bulmaya çalıştıklarını anlatan doktor Smith’in çalıştığı Elmhurst Hastanesi’ne başka hastaneden birkaç saat içinde cihazlar geldi. Ancak sadece beş cihaz gelebilmişti. Bu bir haftadaki üçüncü acil ekipman tedariki oldu. Sağlık çalışanlarının telkinlerine rağmen ABD’li yetkililer ekipman eksikliği yaşandığını reddediyor.

“Şimdi beş tane daha solunum cihazımız var ancak insanlar ölmezse yarın ya da öbür gün yeniden solunum cihazına ihtiyacımız olacak” diyen Smith: “Yetkililer her şeyin iyi olacağını söyleyip duruyor ama bizim açımızdan bakınca olmayacak. İhtiyacım olan desteği alamıyorum. hastalarımla ilgilenmek için ihtiyacım olan malzeme desteğini bile alamıyorum. Ve burası Amerika, güya birinci dünya ülkesiyiz.”

Burası normal günlerde de acil servisi yoğun olan bir hastane. Günde 200 kadar hasta geliyor. Şimdi bu sayı 400’ün üzerinde.

TRAFİK KAZASINDAN GELEN HASTALAR COVİDLİ ÇIKIYOR

Smith, hastalığın sanılandan daha yaygın olduğunu şu örneklerle anlatıyor: “Başta öksürük ve ateş olan hastaları izole ediyorduk. Onların yanında ekstra dikkatli oluyorduk. Ancak şimdi ateşi olmayıp da sadece karın ağrısı şikayetiyle gelen hastaların röntgenlerinde de Covid-19 bulgularına rastlamaya başladık. Mesela araba kazasında yaralanan biri geliyor ve röntgen çektiğimizde akciğerleri ‘corona‘sı varmış gibi görünüyor. Şimdi anlıyoruz ki birçok hastamız aslında Covid-19’du ama biz fark etmedik. 10 asistan ve birçok hemşire hasta oldu. Çoğu doktor semptom gösterse bile test yaptıramıyor. Defalarca virüse maruz kalıyoruz, koruyucu ekipmanımız eksik. Sabah taktığım n95 maskesiyle bütün hastalara bakıyorum. Bugün taktığım maskeyi cuma da takmıştım. Maskelerin bitmesinden endişe ediyoruz.“

Hastane yeni şartlara uyum sağlamaya çalışıyor. Hafif semptomları olan hastalar için dışarıda test çadırı kurulmuş.

“Her geçen gün daha ağır hastalar geliyor” diyen Dr. Smith genç hastaların çoğunun sigara içemeyen sağlıklı bireyler olduğunu söylüyor. “Bu kadar ağır hasta olacağını beklemediğimiz 30-50 yaş arası sıradan insanlar” diyerek şaşkınlığını anlatıyor.

Görüntüler Smith’in uyarılarıyla bitiyor: “Bu bir ay, iki ay, üç ay böle devam ederse ne yaparız bilmiyorum. İhtiyacımız olan malzememiz yok. Bunları söylediğim için başım derde girerse de umurumda değil. İnsanların bilmesini istiyorum. Durum kötü, insanlar ölüyor. Acil servisinde hastalarla ilgilenmek için ihtiyacımız olan malzeme yok.”

Türkiye’nin Libya’ya silah gönderdiğine ilişkin görüntüler BBC’de: Türkiye’nin hayalet gemileri

medyabold
Devamını Oku »

Alman sinema ve eğlence sektörü devletten 400 milyon dolarlık fon istiyor

Alman sinema, TV ve eğlence üretim firmaları, 400 milyon dolarlık koronavirüs kurtarma fonu çağrısında bulundu. Durma noktasına gelen yaşam dolayısıyla en az 500 milyon euro gelir kaybı beklendiği dile getirildi.

BOLD – Firmalardan yapılan açıklamada Alman hükumetinin kültürel organizasyonlar ve ağlar, sinema, dağıtımcılar ve yapımcılara destek fonu ayırması takdir edilirken sektörün teknik alanlarının göz ardı edilmesi eleştirildi.

500 MİLYON EUROLUK KAYIP YAŞANABİLİR

Eğlence sektöründeki teknik birimleri temsil eden VTTF isimli birlik tarafından yapılan açıklamada sektörün halihazırda 15 bin kişiyi istihdam eden ve yıllık 1 milyar euro büyüklüğe sahip olduğu ancak koronavirüs sebebiyle durma noktasına gelen yaşam dolayısıyla en az yüzde 50 yani 500 milyon euro gelir kaybı beklendiği dile getirildi.

VTTF’te göre hızlı ve bürokratik olmayan bir önlem alınmazsa boş kalan stüdyolar, ödenemeyen kiralar ve maaşlar yüzünden 10 bine yakın insan işsiz kalabilir. Grup, Alman Ulusal Kalkınma Bankası kredileriyle sınırsız finansman erişimi sağlanmasının da uzun vadede borç yükü getirerek sektöre daha fazla zarar vereceğini öne sürdü. VTTF’ye göre yapılması gereken, devlet kredi garantilerinin teknoloji şirketlerinin banka kredilerini ve diğer kredi limitlerini güvence altına almak için kullanılması ve böylece kredi gereksiniminin azaltılması.

medyabold
Devamını Oku »

Divan Otel kapılarını sağlık çalışanlarına açtı

Koç Holding, koronavirüsle mücadele çalışmaları kapsamında yoğun mesai harcayan sağlık çalışanlarına yönelik adım attı. Divan İstanbul ve Divan İstanbul City otelleri sağlık personeli hizmetine sunuldu.

BOLD – Koronavirüsle mücadele kapsamında resmi kurumlar yanında özel işletmeler de adım atıyor. Koç Holding de Taksim Divan İstanbul Oteli ile Gayrettepe Divan İstanbul City Oteli’nin sağlık çalışanlarına tahsis ettiğini duyurdu.

ÜLKEMİZE VE TOPLUMUMUZA DUYDUĞUMUZ BİLİNÇLE

Divan’ın twitter hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Divan Grubu olarak bu olağanüstü zor günlerin neferi olan sağlık çalışanlarımızın yanındayız ve onlara minnettarız. Ülkemize ve toplumumuza karşı duyduğumuz sorumluluğun bilinciyle Divan İstanbul ve Divan İstanbul City otellerimizi sağlık çalışanlarının hizmetine sunuyoruz.”

Marketler koronaya karşı ne kadar güvenli?

medyabold
Devamını Oku »

ÖSYM’den sınav takvimine ‘korona’ düzenlemesi

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, koronavirüs salgını sebebiyle bütün sınav tarihlerinin gözden geçirildiğini ve yeniden düzenlendiğini söyledi.

BOLD – Koronavirüs tedbirleri kapsamında yurt geneli sınavlarda düzenlemeye gidildi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, adaylardan hazırlıklarını devam ettirmesini istedi.

ÖNCEKİ YILLARLA AYNI ÇERÇEVEDE OLACAK

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili de, “Milli Eğitim Bakanlığının önereceği müfredat ve kazanımlara göre önceki yıllarla aynı çerçevede olacak” dedi.

Güncellenen sınav takvimi şu şekilde:

  • YKS 25 ila 26 Temmuz,
  • Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Lisans Alan Bilgisi Testi 12 ila 13 Eylül,
  • KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri oturumları 6 Eylül,
  • KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 20 Eylül,
  • KPSS, önlisans düzeyi 25 Ekim; ortaöğretim düzeyi de 22 Kasım,
  • KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) 27 Aralık,
  • Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 9 Ağustos,
  • Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) 16 Ağustos ve 26 Aralık,
  • YDS 27 Eylül; e-YDS’ler 20 ila 21 Haziran, 27 ila 28 Haziran, 4 Temmuz, 22 Ağustos, 29 Ağustos, 17 Ekim, 14 Kasım, 19 Aralık,
  • Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) 13 Aralık,
  • İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı (İSG) 7 Kasım.

“Komadaki bir insandan farksızım”

medyabold
Devamını Oku »

Marketler koronaya karşı ne kadar güvenli?

Dünya geneli yarım milyon insanı etkileyen koronavirüs salgınına karşı bilhassa kabalık yerlerden uzak durmak gerekiyor. Süpermarketler de ‘yayılma için ideal ortam’ olduğundan kaçınılması elzem ortamların başında geliyor.

BOLD – Koronavirüs, hastalığı taşıyan bir kişinin öksürerek havaya zerrecikler saçmasıyla yayılıyor. Zerrelerin solunması veya indiği yüzeylere dokunulması enfeksiyona yol açabiliyor.

VİRÜSÜN YAYILMASI İÇİN İDEAL BİR ORTAM

BBC Bilim Muhabiri Victoria Gill’in haberine göre Londra Hijyen ve Tropikal Hastalıklar Fakültesi’nden Prof. Sally Bloomfield, süpermarketlerin virüs yayılımı için ‘ideal ortam’ olduğunu belirtiyor.

RAFLARA, KREDİ KARTLARINA, ATM TUŞLARINA, FİŞLERE HEP DOKUNULUYOR

“Birçok insan raflardaki ürünlere, kasada alışveriş malzemelerinizi koyduğunuz banda, kredi kartlarına, park biletlerine, ATM tuşlarına, fişlere dokunuyor. Burada diğer insanlara çok yakın bir mesafede (ideali en az iki metre) olduğumuzdan söz etmiyorum bile” diyor.

ELLERİ SU VE SABUNLA 20 SANİYE YIKAMA ŞART

Uzmanlara göre riski azaltmanın bazı yolları var:

– Alışveriş öncesi ve sonrası elleri 20 saniye sabunla yıkama veya  dezenfekte etme,

TEMASSIZ ÖDEME TERCİH EDİLMELİ

– Dokunulan her yerde virüs varmış gibi düşünüp alışveriş arabaları ve sepetlerine, paketlere ve ürünlere temas sonrası elleri yüze sürmeme,

– Temassız ödemeyi tercih etme,

YEMEKLER 70 DERECEDE PİŞİRİLMELİ

Öte yandan virüsün yemekle bulaştığına ve yemeklerin iyi pişirilmesinin virüsü öldüreceğine dair bir bulgu yok. Bu yüzden yemek pişirme kurallarına dikkat edilmesi tavsiye ediliyor.

İngiltere Gıda Standartları Kurumu internet sitesinde yiyeceklerin 70 dereceye kadar pişirilmesi ve en az 2 dakika bu sıcaklıkta tutulması öneriliyor.

72 SAAT BEKLETİN VEYA SULANDIRILMIŞ ÇAMAŞIR SUSUYLA YIKAYIN

Prof. Bloomfield’a göre ‘sıfır risk’ diye bir şey yok ve en büyük kaygı, diğer insanların elinin değdiği paketlere dokunmak.

Kutulardaki veya paketlerdeki ürünler için de şu tavsiyede bulunuyor:

‘Bu ürünleri ya 72 saat sonra tüketin ya da plastik ve cam kapları sulandırılmış çamaşır suyuyla temizleyin. Dokunulmuş olabilecek paketsiz gıdaları iyice yıkayın ve kurumaya bırakın.”

SİPARİŞ GETİRENLERE NOT BIRAKIN

Alışverişi eve getirtmek süpermarkete gitmeye kıyasla daha az riskli. Burada tek risk gıdanın ya da paketin üzerinde virüs olması veya teslimatı yapan kişiden virüs kapma ihtimali.

Gıda güvenliği uzmanı Dr. Lisa Ackerley bunun için teslimatı yapacak kişiye, zile basma sonrası geri çekilmesi istenecek bir not bırakılması fikrini veriyor.

Riske açık ya da yaşlı kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması için oluşturulan gönüllü grupları için de aynı risk söz konusu.

PLASTİK POŞETLER SADECE BİR DEFA KULLANILMALI

Warwick Tıp Fakültesi’nden Dr. James Gill, “Sulandırılmış çamaşır suyuyla yüzeyler silinirse virüs bir dakika içinde etkisizleşir” diyor.

Kimi uzmanlar, salgın sırasında plastik poşetlerin sadece bir defa kullanılmasını öneriyor.

Diğer taraftan birçok lokanta, işleyişini paket servise göre yeniden düzenledi.

Güvenilir zincir ve lokantaların yiyecekleri profesyonel ve hijyenik koşullarda hazırlama ihtimalinin yüksek olması sebebiyle paket serviste riskin çok az olacağı düşünülüyor.

BOŞ KAPLARI HEMEN ATIN VE ELLERİ YIKAYIN

Prof. Bloomfield paketlerden kaynaklanabilecek riskin asgariye indirilmesi için şunları söylüyor:

“Yiyecekleri temiz bir kaba boşaltın. Boş kapları hemen atın ve ellerinizi yıkayın. Yemeği kaptan tabağa çatal ve bıçak kullanarak aktarın, yemeğe elinizi sürmeyin.

Soğuk ya da çiğ yiyecekler sipariş etmeyin. Örneğin pizza sipariş ettiyseniz ve iyice güvende olmak istiyorsanız, pizzayı birkaç dakika mikrodalgada ısıtabilirsiniz.”

“Sağlık Bakanı Koca’nın verdiği sayılar buzdağının görünen kısmı”

medyabold
Devamını Oku »

Virüs Demirören Medya’ya bulaştı

Demirören Medya’da 2 çalışanda koronavirüs tespit edilmesi sonucu bazı bölümler kapatıldı. İki görevli hastaneye kaldırılırken, vakaların ardından personele yemeğin, dışarıdan sandviç şeklinde getirildiği öğrenildi.

BOLD – Bağcılar’daki Demirören Yayın Holding binasında 2 kişide koronavirüs çıktı. Koronavirüs tespit edilen kişilerin çalıştıkları bölümler kapatıldı.

İKİ KARDEŞTE KORONAVİRÜS TESPİT EDİLDİ

Türkiye’de hızla artan koronavirüs medya çalışanlarını da etkilemeye başladı. Demirören Medya Center’ın stüdyo bölümünde çalışan bir güvenlik görevlisiyle, Kanal D’nin “Stüdyo Cafe” olarak adlandırılan kafeteryasında görev yapan kardeşi, koronavirüs testinin pozitif çıktığı ifade edildi. İki görevli hastaneye kaldırılırken kafeterya ise kapatıldı.

YEMEKLER DIŞARIDAN SÖYLENMEYE BAŞLADI

Vakaların ardından personele yemeğin, dışarıdan sandviç şeklinde getirildiği öğrenildi. Medyaradar’da yer alan habere göre, Demirören Medya Grubu çalışanlarının yaşanan bu gelişmelerden rahatsız olduğu ve yönetimi yeterli tedbirleri almamakla suçladıkları belirtiliyor.

Türkiye’nin Libya’ya silah gönderdiğine ilişkin görüntüler BBC’de: Türkiye’nin hayalet gemileri

medyabold
Devamını Oku »

Bod Dylan’dan 8 yıl sonra yeni şarkı: Murder Most Foul

Müziği efsane ismi, Nobel Edebiyat Ödüllü Bob Dylan 2012’den bu yana ilk kez yeni bir şarkı yayınladı.

BOLD– J.F.Kennedy’ye adanan 17 dakikalık şarkıda şöyle diyor Dylan: “Kasım 63’te Dallas’ta karanlık bir gündü. Yaşamak ve ölmek için iyi bir gündü. ”

8 YIL SONRA İLK ŞARKI

Müziğin efsane ismi Bob Dylan’dan hiç yayınlanmamış bir şarkı dinlemek kolayca rastlanabilecek bir şey değildir. Bu gün o şanslı günlerden biri işte. Efsanevi şarkıcı, 26 Mart’ta JFK’nin dünyadaki son anlarını, korkunç suikastını ve 60’ların başlarındaki karmaşık dünyayı güçlü bir şekilde anlatan “Murder Most Foul” u müzikseverlerle paylaştı.

Dylan yeni parçasıyla birlikte, koronavirüs salgını sebebiyle bir de mesaj paylaştı. “Yıllar boyunca tüm desteği ve sadakati için minnettarlığımla hayranlarıma ve takipçilerime selamlar ve Tanrı sizinle olsun. ”

Dylan, en son 2017’de 30 klasik eserinden oluşan üçlü albümü Triplicate’yi yayınlamıştı. Sanatçının en son yeni eserlerden oluşan albümü ise 2012 tarihli Tempest’ti.

Dylan’ın kulaklarınızın pasını silecek 17 dakikalık müthiş müzik şölenini aşağıdan dinleyebilirsiniz.

medyabold
Devamını Oku »

8 ülkede 50 Türk vatandaşı koronadan hayatını kaybetti

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, 8 ülkede 50 Türk vatandaşının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

BOLD – Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, 8 ülkede 50 Türk vatandaşının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2 gün önce tüm dünyayı saran koronavirüs nedeniyle yurt dışında 32 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Almanya’da 2 Türk daha koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti

medyabold
Devamını Oku »

Afganistan 10 bin mahkumu serbest bırakıyor

Afganistan, 10 bin mahkumu koronavirüs salgını nedeniyle serbest bırakacak. Karardan ciddi sağlık problemleri taşıyanlar, kadınlar, çocuklar, 55 yaşın üzerindeki mahkumlar yararlanacak.

BOLD  – Afganistanlı yetkililer tarafından dün yapılan açıklamada 55 yaş üzerindeki 10 bin mahkumun koronavirüsün yayılmasını önlemek için serbest bırakılacağı belirtildi.

Afganistan Devlet Başkanlığı’ndan bir yetkili, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Devlet başkanımız, koronavirüs nedeniyle birkaç bin mahkumun serbest bırakılmasına yönelik kararı onadı. Mahkumlar yakında bırakılacak” şeklinde konuştu.

Mahkumların serbest bırakılma kararı, Taliban ve IŞİD mensuplarını kapsamayacak. Süreç, 10 gün içerisinde tamamlanacak.

Devlet makamlarının açıklamasına göre aynı zamanda ciddi sağlık problemi taşıyan, kadın, çocuk ve 55 yaş üstü mahkumlar bu karardan yararlanacak.

Dünya Müslüman Alimler Birliği: Mahkumları serbest bırakın

medyabold
Devamını Oku »

“Komadaki bir insandan farksızım”

33 aydır Muğla E Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Muhammed Taze’nin kızlarının, babalarıyla konuşur gibi birbirleriyle yaptığı telefon görüşmesi yürekleri sızlattı. Babanın mektubu ise acıyı ikiye katladı.

SEVİNÇ ÖZARSLAN

BOLD ÖZEL – Babalarının hasretine dayanamayan Hatice ve Demet kardeşler, oyun oynamak yerine onunla telefonda konuştuklarını hayal ediyor.

Muhammed Taze ise son mektubunda “Duygusal anlamda komadaki birinden farksızım” diyor.

Hatice Kübra (5) ve Demet Sare (2,5) arasında geçen diyalog şöyle:

Hatice: Baba ne yapıyorsun, iyi misin
Demet: İyi…
Hatice: Tamam, gelecek misin?
Demet: Tamam gelicem inşallah
Hatice: Bay bay, amin, mektuplarını sevdik.

BODRUM’DA GÖREV YAPIYORDU

Bodrum’da Merter Kolejinde halkla ilişkiler bölümünde çalışan Muhammed Taze, Cemaat soruşturmaları kapsamında 18 Temmuz 2017’de tutuklandı. 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Taze’nin dosyası Yargıtay tarafından onaylandı.

MUHAMMED TAZE’NİN EŞİNE GÖNDERDİĞİ SON MEKTUP:

Canan-Muhammed Taze ve kızları, Muğla Cezaevinde bir görüş gününde.

Tutsak gazetecilerin çocuklarından infaz yasasına tepki: Babalarımızı bize geri verin!

medyabold
Devamını Oku »

“Sağlık Bakanı Koca’nın verdiği sayılar buzdağının görünen kısmı”

Türk Tabipler Birliği, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın günlük açıkladığı koronavirüs salgınına ilişkin sayıların ‘buzdağının görünen kısmı’ olduğunu belirtti. Vakaların bakanlığın resmi web adresinden cinsiyet, yaş ve şehirlerine göre açıklanmasını istedi.

BOLD – Türkiye’de Perşembe gecesi itibarıyla koronavirüse (Kovid-19) bağlı can kaybının 75’e, vaka sayısının da 3 bin 629’a ulaştığı açıklandı. Dünya geneli ise vaka sayısı yarım milyonu, ölümler 23 bini aştı.

TWEETLERLE DEĞİL RESMİ SİTEDEN TAM SAYILARI ÖĞRENELİM

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki değişime ilişkin verileri sosyal medya hesabından günlük ilan ediyor. Ancak uzmanların bu aşamada itirazları var.

Türkiye Tabipler Birliği (TTB) vakaların Sağlık Bakanlığı resmi web adresinden cinsiyet, yaş ve şehirlerine göre duyurulmasını talep etti.

TTB, “Testi pozitif hastaların yanı sıra, test sonucundan bağımsız klinik ve radyolojik Kovid-19 ile uyumlu olguların sayısı da verilmelidir” dedi.

HASTALIKLA UYUMLU KİŞİ SAYISI POZİTİF SONUÇLARDAN FAZLA

Bulguları hastalıkla uyumlu ve tedavi gören kişi sayısının testi pozitiflerden kat be kat fazla olduğunu iddiasını da dillendirdi.

TTB’nin ilgili açıklamasında, “Salgının bilançosunu sadece Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın günlük tweetlerinden takip edebiliyoruz. Bakanlığın veya bir başka resmi kurumun web sitesinden ayrıntılı bilgi edinmemiz hala olanaklı değil” ifadelerine yer verildi.

UYGULANAN TEST SAYISI SON DERECE YETERSİZ

Açıklamada ayrıca şu noktalara dikkat çekildi:

– Dün açıklanan rakamlar itibarıyla şimdiye kadar uygulanan test sayısı son derece yetersizdir ve nüfusu bizimle karşılaştırılabilecek büyüklükte bir çok ülkenin neredeyse onda biri kadardır.

– Sağlık Bakanı’nın tweetlerinde açıklanan rakamlar buzdağının görünen kısmıdır. TTB ve sahadaki hekimlerimiz hastanelerde durumun böyle olduğunu çok yakından bilmekte ve takip etmektedir. Klinik özelikleri ve/veya görüntüleme bulguları Kovid-19 ile uyumlu hastaların çoğunda ya test sonucu henüz çıkmamıştır ya da ilk testler negatif sonuçlanmıştır.

Duyarlılığı PCR testlerine göre daha yüksek radyolojik görüntüleme tanıya yardımcı olacaktır.

DUYARLILIĞI DAHA YÜKSEK RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME KULLANILMALI

– Tanıda kullanılan PCR testlerinin duyarlılığının düşük olduğu, radyolojik görüntülemenin testlere göre çok daha duyarlı olduğu dünya deneyimlerinden çok iyi bilinmektedir. Kişilerin test sonucundan bağımsız, aksi kanıtlanıncaya kadar hasta kabul edilmesi 2 sebeple önemlidir:

TEDBİR SEVİYESİNİN AYARLANMASINA YARDIM EDECEK

1) Sayın Bakan’ın açıkladığı pozitif test sonuçları yanı sıra hastalara ait rakamların kamuoyuna duyurulması toplumun salgının yaygınlık ve ciddiyetini anlamasına yardımcı olacak bireylerin ve kamu idaresinin alacağı önlemlerin seviyesinin ayarlanmasına yardım edecektir.

2) Testi pozitif çıkanlar gibi bu hastaların da kendilerinin ve yakın temasta oldukları sosyal çevrelerinin izolasyonu için gerekli önlemlerin bir an önce devreye alınmasını sağlayacaktır.

KHK’lı sağlık çalışanları dönmek istiyor

medyabold
Devamını Oku »

Türkiye de almıştı: Çin’in İspanya ve Çekya’ya gönderdiği hızlı test kitleri yüzde 80 hatalı

Çin’in koronavirüsle mücadele kapsamında İspanya ve Çekya’ya gönderdiği test kitlerinin iyi çalışmadığı ortaya çıktı. Türkiye de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) için Çin’den hızlı test kiti almıştı.

BOLD Çin’in koronavirüsle mücadele kapsamında İspanya ve Çekya’ya gönderdiği hızlı test kitlerinin iyi çalışmadığı ortaya çıktı. İspanya ve Çekya’daki laboratuvarlarda Çin’den gelen kitlerin test edildiği ve hata oranının yüzde 80 olduğu belirtildi.

İspanya’da laboratuvar çalışmalarını sürdüren uzmanlar ve mikrobiyologlar Çin’den alınan ve hızlı sonuç veren kitlerin hatalı sonuçlar verdiğini belirtti.

YÜZDE 30 HASSASİYETE SAHİP

İspanya basını testlerin sadece yüzde 30 oranında hassasiyete sahip olduğunu aktardı.

İspanya’da koronavirüs vakalarını inceleyen bir yetkili El Pais gazetesine yaptığı açıklamada “Kitler, testleri pozitif çıkan vakaları beklendiği ölçüde saptayamıyor.” dedi.

“TESTLERİ KULLANMANIN BİR ANLAMI KALMADI”

Gazeteye konuşan bir mikrobiyolog ise söz konusu kitleri kullanmanın bir anlamı kalmadığını dile getirdi.

Çekya’da da benzer yönde bir açıklama gelmişti. Ülkede kriz toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan mikrobiyolog Pavla Svrcinova, kitlerin hata oranının yüzde 80 olduğunu söyledi. Ancak Çekya Başbakanı Yardımcısı Jan Hamacek, Çek basınına yaptığı açıklamada, kitlerin hatalı sonuç vermesini uzmanların yanlış metodolojiyi seçmesine bağladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Çin hükümetinin koronavirüs ile mücadelede yardım amaçlı olarak Avrupa Birliği’ne 2 milyon cerrahi maske, 200 bin N95 maske ve 50 bin test kiti göndereceğini duyurmuştu.

Çin’den alınan 2 milyon hızlı tanı kitinin ilk partisi Türkiye’ye ulaştı

medyabold
Devamını Oku »

First tender for Istanbul canal project held amid pandemic

Turkey held its first tender on Thursday to prepare to build a huge canal on the edge of Istanbul, a Transport Ministry spokesman said, signaling progress on the project despite widespread criticism over its cost and environmental impact.

The tender is for the planning phase of reconstructing two historic bridges located in the area where the 45-km (28 miles) Kanal Istanbul, championed by President Tayyip Erdogan, is expected to run.

The canal will connect the Black Sea north of Istanbul with the Marmara Sea to the south and is estimated to cost 75 billion lira ($11.6 billion). The government says it will ease shipping traffic on the Bosphorus Strait and prevent accidents there.

But the canal, like many other infrastructure mega-projects built under Erdogan’s 17-year rule, has been criticized by opponents who say it will wreak environmental havoc and pollute freshwater resources.

Five companies bid on Thursday for the planning of the reconstruction of the historic Odabasi and Dursunkoy bridge, state-owned Anadolu news agency said. The valid bids ranged from 408,000 lira ($63,500) to 550,000 lira.

The project, which was effectively on hold after a currency crisis in 2018 drove the economy into recession, came back on the agenda in December, leading to heated exchanges between Erdogan and Istanbul mayor Ekrem Imamoglu, a member of the main opposition party.

Imamoglu said spending resources on the canal while Turkey combats the coronavirus outbreak was “mind-boggling”, adding that 50,000 families had applied to the Istanbul municipality for support due to the economic impact of the pandemic.

“Why don’t we spend our resources for our people instead of spending our resources on Kanal Istanbul, which to us is a weird project?” he said.

Responding to Imamoglu’s comments, the Transport Ministry said in a statement the tender was previously scheduled and did not hinder the government’s efforts to contain the outbreak.

The ministry said Imamoglu’s “political opportunism” was more damaging to the battle against coronavirus, adding that calling for a halt in production and investments at such a time was wrong.

Reuters

Scores of Istanbulites sign petitions opposing Erdogan’s mega canal project

The post First tender for Istanbul canal project held amid pandemic appeared first on IPA NEWS.



from IPA NEWS https://ipa.news/2020/03/27/first-tender-for-istanbul-canal-project-held-amid-pandemic/
Devamını Oku »

Emin Çölaşan’a cezaevinden gönderilen mektup: Bir ankesör hepimizi öldürebilir

Gazeteci Emin Çölaşan “Bir Cezaevi Feryadı” başlıklı yazısında, cezaevinden mektup gönderen bir tutuklunun koronavirüsle ilgili anlatımlarını yayınladı.

BOLD – Sözcü Gazetesi yazarı Emin Çölaşan’ın yayınladığı mektupta, bütün cezaevinin aynı ankesörlü telefonlarla aileleriyle görüştükleri, bir ankesörlü telefonun bütün cezaevine hastalık yayabileceği belirtildi.

Çölaşan’ın yazısı şöyle:

Bir Cezaevi Feryadı

Sevgili okurlarım, herhangi bir cezaevinden herhangi bir hükümlü
tarafından avukatı aracılığı ile gönderilen mektubu biraz kısaltarak
sizlere iletiyorum. Lütfen dikkatle okuyunuz. Bu salgın şu anda yaklaşık
300 bin kişinin yatmakta olduğu cezaevlerine sıçrar ve yayılırsa işimiz
çok daha zorlaşacaktır. Hükümlünün ismini vermiyorum:

“Emin Bey merhaba, geçen hafta (19 Mart günü) yayınladığınız cezaevi
mektubu ile hem insani ve vicdani sorumluluğunuzu, hem de mesleki olarak
da görevinizi ifa ettiniz. Kimsenin yapmadığını yaptınız, elinizi taşın altına
koydunuz! Hem toplumda, hem de basında farkındalık oluşturdunuz. Şimdi
infaz yasası gündeme geldi. Kanayan yaraya ilk siz merhem oldunuz. Keşke
her yazar sizin gibi cezaevindeki sorunlara biraz olsun değinebilse…

Adalet Bakanlığı, sizin yazınızın ardından birçok kez açıklama yaptı. Özetle;
‘Cezaevlerinde tedbir alındı, temizlik malzemesi dağıtıldı’ denildi. Evet,
temizlik malzemesi dağıtıldı ama şu ana kadar sadece bir kere yarım şişe
çamaşır suyu verildi, bir kere de koğuşa gelip etrafa iki fısfıs yapıp gittiler…
Sonuç; yaptık mı yaptık, tedbir aldık mı aldık!

Peki bunlar ne kadar gerçekçi önlemler?

-Açık ve kapalı görüşler iptal oldu, onun yerine ekstra telefon hakkı tanındı.
Allah razı olsun. Peki ben çıktım kullandım telefonu, sonra yandaki koğuş
aynı telefonu kullandı, sonra bir yandaki… Hepimiz aynı ortak telefonu
kullanıyoruz. Hatta bütün cezaevi aynı telefonları kullanıyor. Peki arada bu
telefonları dezenfekte eden var mı? Tabii ki yok. Demek ki tek bir kişide virüs
olsa, bütün mahkumlara bulaştırmak bu kadar kolay. Burada cezaevi
yönetimlerinin suçu veya tedbirsizliği yok. Bakanlıkça temin edilip
gönderilmeyen dezenfektanları nereden bulup uygulasınlar.

-Savunma hazırlamak ve dijital evrakları incelemek için bilgisayar
kullanıyoruz. Klavye, mouse, bilgisayar masası, sandalye… Acaba şu ana
kadar bir kez olsun dezenfekte edildi mi?
-Bilgisayar odasına gidip gelirken koridorda duvara asılmış koronavirüse
karşı alınması gereken 14 başlık adı altında ilanları okuyoruz. Mahkumlar ve
personel bilinçleniyor, çok harika… Lakin maddelerden bir tanesi çok
manidar. Diyor ki; elbiselerinizi 60 ile 90 derece sıcaklık aralığındaki sıcak
suyla yıkayınız. Özür dilerim ama 16, bazıları 24 kişilik koğuşlara
1.5 saat sıcak su verilmekte ve adam başı 5 dakika sıcak su düşmekte. Kişisel
temizliğimizi dahi yeteri kadar yapamazken; 60 derecede sıcak su bulup
elbiselerini yıkayabilen varsa beri gelsin!
-Bir banyo, bir WC, bir lavabonun olduğu 25 metrekarelik ortak alanda 16
kişinin yaşam mücadelesi verdiği yerde sık sık yaşanan su kesintilerinden
bahsetmek istemiyorum. Bu konuda artık çok tecrübeliyiz, koğuşun her yeri
yedek su şişeleriyle dolu!
-Avukat görüşü, revire gitmek, telefon görüşü, bilgisayar için, baş memurla
görüş için her ne olursa olsun koğuştan çıktın girdin, üstün başın her yerin
detaylı olarak infaz koruma memurları tarafından aranır. Tabii ki de işin
doğası gereği arama yapılacak, burası cezaevi. Benim burada anlatmak
istediğim, üzerinde durduğum husus, cezaevinden dışarı çıkan, virüse
istemeden maruz kalan ve cezaevine taşıma olasılığı çok yüksek olan
gardiyanların mahkûmlarla devamlı fiziki temas halinde olduğudur… Acaba
şu ana kadar herhangi bir gardiyana korona testi yapıldı mı? Veya cezaevine
giriş çıkışlarda termal kamera ile kontrol var mı?

Bu husus çok önemli! Sadece biz tutuklu/hükümlüler için değil, gardiyanların
da hayatı büyük risk altında… Her fiziki temas bir izdir ve bu iz bütün
cezaevini geziyor. Her üst aramasından sonra gardiyanların ellerini
dezenfekte etmesi gerekirken biz şu ana kadar böyle bir şeye şahit olmadık.
Televizyondan, gazetelerden izliyoruz. Halkımız iki gün evine kapanıp
duramadı! Can tatlı yani… Her an virüs kapma riski yüzünden artan kaygılar
kapalı ortamlarda panik ataklara sebep oldu. Peki herkesin canı can da
bizimkisi ne? Biz bu dört duvar arasında ne yapalım? Tek bir infaz koruma
memurunun getireceği hastalık mikrobuyla bütün cezaevi hastalanacak.
Elimiz kolumuz bağlı olarak kaçınılmaz sonun geleceği günü bekliyoruz.
Tedirginlik, korku… Psikolojimiz altüst oldu…

İnfaz yasasını çıkarmak için; cezaevine hastalığın yayılması mı bekleniyor? Bu
hastalığı, virüsü kaptıktan sonra cezaevlerini boşaltmanın ne anlamı kalacak?
Uzmanlar tedbir almakta kaybedecek zaman yok diye bas bas bağırıyor.
Bazıları ise ‘dur bir bakalım, sonra boşuna infaz yasası çıkarmış olmayalım,
belki bir şey olmaz’ şeklinde akıl ve mantığın algılamakta zorlandığı yorumlar
yapmakta. İran gibi diktatörlüğün zirve yaptığı bir ülkede dahi cezaevleri
daha virüs görüldüğü anda kapatıldı. Peki ya bizde durum ne?

★★★

Olağanüstü koşullardan geçtiğimiz bugünlerde hayati öneme sahip olan
‘infaz yasası’ talebimizi koronavirüs fırsatçılığı olarak değerlendiren kişiler var.
Üzülerek görüyoruz ki aralarında gazeteciler de var. Bu ne çirkin bir bakış
açısıdır… Nefret ve öfkeden dolayı kişilerin bu denli militanlaşması, gözünün
kör olması, kalbinin katılaşması, vicdanının kuruması ve insanlığını unutması
karşısında ürperiyoruz.

Bu virüs ‘siyasi suçlu, gel böyle’, ‘adli suçlu, sen geri dur’ deyip insan
seçmiyor. Zengin, fakir, sağcı-solcu, ateist-dinci ayrımı da yapmıyor!
Cezaevinde bulunan mahkumlar hastalanıp, cezaevleri toplu mezar haline
geldiği zaman mı farkımıza varılacak?

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata
uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar
için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Bildiğimiz kadarıyla bu tutukluların şu anda tutuksuz yargılanmaları önünde
hiçbir yasal engel yok. Adli kontrol şartıyla bugün cezaevinden gönderilebilir.
Ne infaz yasası, ne başka bir şey. Yeter ki siyasetten bağımsız olarak yargı
organlarımız, ölçülemeyecek derecede hayati tehlikeye sebebiyet veren bu
durum karşısında vicdani kanaatlerini ortaya koyarak karar versinler. Bütün
tutuklular adli kontrol şartıyla tutuksuz olarak yargılanmaya devam edebilir.
Adaletin yerine gelmesi noktasında hiçbir aksaklık yaşanmaz.

★★★

Bunun yanında, terör yasasında yapılacak değişiklik yıllardır beklenen bir
konu… Şiddete bulaşmamış, sadece düşüncesinden dolayı insanlar yıllarca
cezaevinde yatmıyor mu? Ayrıca infaz yasasında yapılacak düzenlemeler
sayesinde yaşlılar ve kronik hastalar teknoloji sayesinde elektronik kelepçe
koluna, bacağına takılarak cezasını evinde tamamlasın. Kendisi için belirlenen
konumdan milim dahi kımıldayamaz. Teknolojiyi kullanarak hem cezaevlerini
boşaltırsın hem de hükümlülerin cezalarını tamamlatırsın. Denetimli
serbestlik konusu ise düzenleme bekleyen ayrı bir konu…

-Yeter ki niyet olsun… Samimiyet olsun…
-Koronavirüse karşı hiç olmadığı kadar milli birlik ve dayanışma örneği
sergileniyor. Siyaset üstü bir yaklaşımla tüm partiler alınan tedbirleri ve önlemleri destekliyor.
Çünkü bu mesele siyasi bir çıkardan öte hayati bir meseledir.
-Az öncede bahsettiğim üzere alınan tedbirler cezaevlerinde yetersiz
kalmakta. Her an hastalık mahkumlarda ve gardiyanlarda başlayabilir. Allah
korusun, cezaevlerinde yaşanacak bir salgın sonucu binlerce insanın vefat
etmesinin sorumluluğunu hangi siyasetçi üstelenecek?
-İnfaz düzenlemesinde; pazarda karpuz seçer gibi halen suç ayrımı yapılması
konunun ciddiyetinin farkına varılmadığını, yine göstermelik olarakkamuoyunun oyalandığını veya siyaset gütmekten öteye gidilmediğini düşündürmekte.

Geçen hafta 19 Mart günü yayınladığınız yazıdan sonra mahkumların basın
yayın kuruluşlarına faks/mektup göndermesinin yasaklandığı söyleniyor.
Resmi olarak sesimiz kesildi, fiziki olarak da koronavirüs sebebiyle yakında
soluğumuz kesilmeden siz bizim sesimiz, nefesimiz, soluğumuz olun.
Saygılarımla.

NOT: Bakan Bey’den yeni bir açıklama geldi ‘Cezaevlerinde hiçbir vakamız
yoktur’ diye… Acaba biz uykuda iken birisi gelip koronavirüs testi mi yaptı
bize? Çünkü 14 günde bir olan revir hakkımız dahi iptal edildi. Doktor yüzü
görmüyoruz. Acaba Bakan Bey hangi veriye dayanarak bu açıklamayı yaptı?
Test olmazsa elbette ki vaka olmaz.

Derdi günü kurtarmak olanların yanında bizim derdimiz hayatımızı kurtarmak”

medyabold
Devamını Oku »