31 Temmuz 2021 Cumartesi

Erdoğan eleştirdiği THK’nın onursal başkanı çıktı

Orman yangınları sonrasında gündeme gelen Türk Hava Kurumu’nu “filosunu yenileyememekle” suçlayan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, THK’nın onursal genel başkanı çıktı. THK’nın sitesinde “Onursal Genel Başkanımız” bölümünde Erdoğan’ın fotoğrafı yer alıyor.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “filosunu ve teknolojisini yenileyememiş” diye eleştirdiği Türk Hava Kurumu’nun (THK) onursal genel başkanı olduğu ortaya çıktı.

THK’NIN ONURSAL BAŞKANI ÇIKTI

Türkiye’nin birçok farklı noktasında çıkan yangınlarla ilgili THK uçaklarının kullanılmamasıyla ilgili eleştiriler konusunda bugün yangın bölgesinde açıklama yapan Erdoğan, “Uçak konusundaki sıkıntıların ana sebebi uzun yıllardır bu görevi yürüten THK’nın filosunu ve teknolojisini yenileyememiş olmasıdır” ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın “filosunu ve teknolojisini yenileyememiş” dediği THK’da onursal başkan olduğu ortaya çıktı. THK’nın sitesinde “Onursal Genel Başkanımız” bölümünde Erdoğan’ın fotoğrafı yer alıyor.

https://www.thk.org.tr/onursal_genel_baskan

 

15 Temmuz mağduru Harbiyeli öğrenciler, AİHM önünde eylem yaptı

Erdoğan eleştirdiği THK’nın onursal başkanı çıktı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

Yeni aşı çalışmalarına başlandı: Sinovac, Delta varyantında etkili değil mi?

Sinovac şirketinin geliştirdiği CoronaVac aşısının oluşturduğu antikorların altı ay sonra önemli ölçüde düştüğünün açıklanmasının ardından şirketten yeni bir açıklama geldi. Sinovac, koronavirüsün yeni varyantı Delta için yeni aşı üretme çalışmalarına başladığını duyurdu. Bu açıklama “Sinovac, Delta varyantında etkili değil mi?” sorularını akıllara getirdi. 

BOLD – Türkiye’de de kullanılan ve etkinliği konusunda soru işaretleri bulunan Sinovac aşısı ile ilgili yeni açıklama geldi. Sinovac’ın baş ticaret yetkilisi Yang Guang, şirketin delta varyantına karşı yeni bir aşı geliştirme çalışmalarına başladığını açıkladı.

AŞILARIN DELTA VARYANTINA KARŞI ETKİNLİĞİ TARTIŞILIYOR

Son günlerde tüm dünyada ve Çin’de Kovid-19 vaka sayısının artmasının ardından aşıların Delta varyantına karşı etkili olup olmadığı tartışması başladı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), aşı kullanmış olan birinin delta varyantına yakalanabileceğini ancak aşının enfekte olma riskinin az azaltacağını, ağır belirtiler ve ölüm gibi en kötü sonuçları etkin şekilde önleyebileceğini söyledi. Dünyanın birçok yerine aşı ulaştıran Çinli şirketler de konuyla ilgili açıklama yaparak aşıların koruma derecesi hakkında bilgi verdi.

SİNOVAC DELTA İÇİN YENİ AŞI ÜRETECEK

Çin Uluslararası Radyosu’nun haberine göre Türkiye’de de yoğun olan kullanılan CoronaVac aşısını üreten Sinovac’ın baş ticaret yetkilisi Yang Guang, laboratuvarlarda yapılan aşının Delta virüsünün serum nötralizasyon antikor araştırmasında olumlu sonuçlar alındığını söyledi. Yang, buna karşın şirketin delta varyantına karşı yeni bir aşı geliştirme çalışmalarına başladığını söyledi. Sinopharm’a bağlı CNBG şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Yang Xiaoming de  “Laboratuvarda yapılan deneylerde, aşı kullandıktan sonra bağışıklık gücüne sahip insanlardaki serum örnekleri ile birçok virüs varyantının nötralizasyon deney sonucunda nötralizasyon gerçekleşti. Yani Sinopharm’ın aşıları hala etkin koruma sağlayabiliyor” dedi.

ANTİKORLAR 6 AYDA ÖNEMLİ ORANDA DÜŞÜYOR

Çin’de yapılan bir laboratuvar çalışması, CoronaVac aşısının oluşturduğu antikorların, çoğu kişide ikinci dozdan altı ay sonra önemli ölçüde düştüğünü gösterdi. 18-59 yaş arası sağlıklı yetişkinlerden alınan kan örneklerinin incelendiği araştırmaya göre iki ya da dört hafta arayla iki doz aşı uygulanan katılımcılardan sadece sırasıyla yüzde 16,9’u ve yüzde 35,2’si, ikinci dozdan 6 ay geçtikten sonra hastalığı önleyecek düzeyde antikora sahip olduğu görüldü.

 

15 Temmuz mağduru Harbiyeli öğrenciler, AİHM önünde eylem yaptı

Yeni aşı çalışmalarına başlandı: Sinovac, Delta varyantında etkili değil mi? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

15 Temmuz mağduru askeri öğrenciler, AİHM önünde eylem yaptı

15 Temmuz sonrası ordudan atılan askeri öğrenciler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde eylem yaptı. Haksız bir yargılamaya maruz kaldıklarına dikkat çeken askeri öğrenciler, tutuklu olan devre arkadaşlarına özgürlük istedi.

BOLD – Avrupa’nın farklı şehirlerinden gelen eski askeri öğrenciler, Türkiye’de askeri okulların kapatılışının 5. yıl dönümü sebebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde “tutuklu Harbiyeliler” için eylem yaptı.

HAKSIZ YARGILAMAYA MARUZ KALDILAR

Askeri öğrencilerin haksız bir yargılamaya maruz kaldığını belirten eylemciler, devre arkadaşlarına ait yüzükleri AİHM’in kapısına bıraktı. Öğrenciler, harbiyelileri hatırlatmak için 100’den fazla askeri öğrencinin fotoğrafını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin demir parmaklıklarına astı.

355 ASKERİ ÖĞRENCİYE MÜEBBET HAPİS CEZASI VERİLDİ

15 Temmuz’un ardından, müebbet hapis cezası alan askeri okul öğrencileri 2016’dan bu yana cezaevinde. 355 askeri öğrenciye “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” suçundan TCK 309/1 maddesi uyarınca müebbet hapis cezası verildi.

BM DERHAL TAHLİYELERİNİ İSTEDİ

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Keyfi Tutukluluk Çalışma Grubu, geçen şubat ayında 15 Temmuz sonrası tutuklanan ve müebbet hapis cezası alan askeri öğrencilerin derhal tahliye edilmesi, zararlarının tanzimi ve sorumlular hakkında işlem yapılması yönünde karar verdi. Birleşmiş Milletler’in bu kararı uygulanmadı.

 

Ormanlar yanarken AKP talan yasası çıkarmış

15 Temmuz mağduru askeri öğrenciler, AİHM önünde eylem yaptı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

Fethullah Gülen, yangınlarla ilgili geçmiş olsun ve taziye mesajı yayımladı

Türkiye’nin farklı şehirlerinde meydana gelen, dört kişinin hayatını kaybettiği, pek çok kişinin ev ve, iş yerlerinin yok olduğu, ormanlık alanların zarar gördüğü felaketle ilgili Fethullah Gülen, geçmiş olsun ve taziye mesajı yayımladı. Gülen mesajında “Rabbim ülkemizi ve bütün insanlığı her türlü felaketten muhafaza buyursun” dedi.

BOLD – Fethullah Gülen, Türkiye’deki yangınlar münasebetiyle taziye mesajı yayımladı. Gülen mesajında, “Bu elim hadisede hayatını kaybedenlere rahmet; malı, mülkü zarar görenlere hızlıca zararlarını telafi imkânı nasip etmesini temenni eder, bu yangınlara müdahale eden kurtarma ekiplerine güç ve metanet vermesini dilerim. Rabbim ülkemizi ve bütün insanlığı her türlü felaketten muhafaza buyursun” ifadelerini kullandı.

“DERİN BİR ÜZÜNTÜYLE ÖĞRENMİŞ BULUNUYORUM”

Fethullah Gülen’in Türkiye’deki yangınlar münasebetiyle yayınladığı taziye mesajı şöyle;

“Türkiye’nin farklı şehirlerinde meydana gelen yangınlar nedeniyle dört kişinin hayatını kaybettiğini, pek çok insanın evlerinden, iş yerlerinden olduğunu ve geniş bir ormanlık alanın zarar gördüğünü derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum.

Başta hayatını kaybedenlerin yakınları olmak üzere tüm halkımıza bu vesileyle başsağlığı dilerim.

Bu yangınlarda oluşan can ve mal kaybının yanı sıra vatanımızın ciğerleri hükmündeki ormanların kaybı da benim için ayrı bir ızdırap  kaynağıdır. Umarım bu hazin tablo, Cenab-ı Hakk’ın bir lütfu olan tabiat zenginliklerini koruma konusunda hepimizi daha hassas davranmaya sevk eder.

Cenab-ı Erhamürrâhimîn’den, bu elim hadisede hayatını kaybedenlere rahmet; malı, mülkü zarar görenlere hızlıca zararlarını telafi imkânı nasip etmesini temenni eder, bu yangınlara müdahale eden kurtarma ekiplerine güç ve metanet vermesini dilerim. Rabbim ülkemizi ve bütün insanlığı her türlü felaketten muhafaza buyursun.”

 

Ormanlar yanarken AKP talan yasası çıkarmış

Fethullah Gülen, yangınlarla ilgili geçmiş olsun ve taziye mesajı yayımladı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

Ormanlar yanarken AKP talan yasası çıkarmış

Türkiye’de sahil şeridinde çok sayıda orman yangını çıktığı günlerde AKP’nin ‘talan yasası’ çıkardığı ortaya çıktı. Yeni yasa ile ormanlık arazide yapılaşma yetkisi belediyelerden alınarak Cumhurbaşkanlığı’na devredildi. Yapılaşmaya da Cumhurbaşkanlığı izniyle Turizm Bakanlığı karar verecek.

BOLD – Kanun, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 28 Temmuz 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

7334 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’u değerlendiren gazeteci Murat Yetkin, ormanlık alanlarda ve kıyılarda belediyelerin yetkilerinin tırpanlandığını belirtti.

KIYILAR VE ORMANLAR TURİZM YATIRIMCILARINA AÇILACAK

Yetkin yazısında, “Türkiye’nin canını yakan orman yangınları henüz söndürülmemişken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren bir kanun, kıyılar başta olma üzere orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufunu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine bırakıyor. Hangi alanların kapsama gireceği ise doğruda Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Böylece daha Türkiye’nin canını yakan orman yangınları henüz söndürülmemişken orman arazilerinin Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri adı altında turizm yatırımcılarına açılması, kıyıların halkın ücretsiz kullanımını zorlaştırıyor, belediyelerin yetki ve gelirleriyse tırpanlıyor” değerlendirmesinde bulundu.

AÇILACAK ALANLARA CUMHURBAŞKANI KARAR VERECEK

28 Temmuz Çarşamba gününde Resmi gazetede yayımlanan karara da değinen Yetkin,  “Kanunun 1’inci maddesi “d” fıkrasına göre, “Kültür ve Turizm gelişme Bölgeleri dışında kalsa bile” orman arazileri “kamu yararı” kapsamına alınarak turizm yatırımcılarına açılabilecek. “Yeri, mevkii ve sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla tespit ve ilan” edilecek bu alanlardaki bütün devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabilecek. Bu durumda sadece Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufundaki kıyı, göl, dağ gibi doğal alanlar değil, örneğin konumu otel ya da turizm tesisi kurmaya uygun olan Millî Eğitim Bakanlığından Millî Savunma Bakanlığına, İçişleri Bakanlığından Adalet Bakanlığına dek okul, konukevi, ya da müze gibi binaların Cumhurbaşkanlığı üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tasarrufuna devri mümkün olabilecek.” bilgisi verdi.

Devletin kupon arazileri 48,9 milyon liraya satıldı

Ormanlar yanarken AKP talan yasası çıkarmış yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

Bahçeli göçmen konusunda AKP ile çelişti

Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, son günlerde Türkiye’ye yönelen göçmen akınıyla ilgili AKP ile çelişen açıklamalar yaptı. Bahçeli, “Bayram münasebetiyle kendi ülkelerine gidebilenlerin, bu gidişlerinde sorun yaşamayanların geri dönüşlerine de lüzum yoktur” dedi.

BOLD – MHP’nin gazetesi Türkgün’e röportaj veren Bahçeli, Suriyeli ve Afgan sığınmacılara ilişkin açıklamalarda bulundu. Bahçeli’nin açıklamalarının AKP’li bakan ve vekillerin sözleriyle çelişmesi dikkat çekti.

ÜLKELERİNE GÖNDERİLMESİNDEN YANAYIZ

Bahçeli, “Biz ilkesel olarak ülkemizde geçici statüde bulunan yabancı ülke vatandaşlarının, güvenli ve huzurlu şekilde tekrar kendi ülkelerine gönderilmesinden yanayız” dedi. Sığınmacıların geldiği ülkelerin düzene kavuşmasını isteyen Bahçeli, “Ancak öncelikle göçe kaynaklık teşkil eden sıcak ortamın soğuması, sertliklerin yumuşaması, gergin atmosferin zayıflaması lazımdır. Bu vasat ortaya çıkmadan, bize sığınanları nasıl ateşe atarız? Nasıl ölüme terk ederiz?” dedi.

PLAJLARDA KEYİF SÜRENLER

Özellikle Suriyeli sığınmacıların bayram dönemlerinde ülkelerine gidip tekrar dönebildiğini söyleyen Devlet Bahçeli, “Şu da var ki, bayram münasebetiyle kendi ülkelerine gidebilenlerin, bu gidişlerinde sorun yaşamayanların geri dönüşlerine de lüzum yoktur. Vatandaşlarımızın sorun ve şikâyetlerinden birisi de budur. Gettolaşmaya, şiddet ve asayişsizlik olaylarının yayılmasına, huzursuzluğun genişlemesine müsaade edilmemelidir. Bir yanda ülkesi için canını ortaya koyanlar varken, diğer yanda sığındığı ülkenin plajlarında keyif sürenler doğal olarak maşeri vicdanda sorgulanmaktadır. Bu çelişki tepki toplamaktadır” diye konuştu.

DEMOGRAFİK İSTİKBALİMİZİ DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ

Bahçeli’ “Ülke olarak demografik istikbalimizi düşünmek zorundayız. Nüfus istiklalimizi korumak mecburiyetindeyiz. Önümüzdeki 50 yıl, 100 yıl için demografik bir projeksiyon hazırlanmalıdır. Gelecekte nüfusun bileşenleri nasıl olacak? Anadolu coğrafyasındaki demografik dağılımın içeriği nasıl şekillenecek? Suriyeliler bize emanettir. Buna diyeceğim bir şey yoktur. Ama ilanihaye burada kalmaları mümkün değildir” açıklaması yaptı.

 

Bahçeli göçmen konusunda AKP ile çelişti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

Suriyeli gencin cevabı herkesi susturdu: Onlar saraylarda en güzel yemeklerini yerler, siz de birbirinizi

Kayseri’de Afgan ve Suriyeliler üzerinden yaşanan göçmen tartışmalarıyla ilgili sokak röportajında kavgaya tutuşan vatandaşlara Suriyeli genç ders gibi sözler sarf etti. Suriyeli olduğu belirtilen kişi,  “Onlar saraylarda en güzel yemeklerini yerler siz de birbirinizi yersiniz” dedi.

BOLD – İlave TV adlı YouTube kanalı Kayseri sokaklarında vatandaşlarla röportaj yaptı. Kayserili vatandaşlılar AKP hükumetine ilginç tepkiler verdi.

Sokak röportajında farklı görüşleri savunan vatandaşların tartışması sırasında konuşan Suriyeli bir kişinin, “Onlar Saraylarda en güzel yemeklerini yerler siz de birbirinizi yersiniz. Ben Suriyeli. Çok iyi Türkiye” ifadesini kullanması dikkat çekti.

İlave TV’nin Youtube hesabından yayınlanan sokak röportajındaki bazı tepkiler şöyle:

  • Köpek gibi pişmanım. Bundan sonra trilyon verseler AKP’ye oy vermem.
  • AKP’ye oy virdim. Virmez olaydım ellerim kırılsın.
  • Merkez Bankası’nı soydu soğana çevirdi ya.
  • Diyor ki oradan Ankara’dan açıklama yapıyor. Suriyeliler olmasa ekonomi batarmış. Utanmaz adam. Sen ahlaksız adam.
  • Bolu Belediye Başkanına teşekkür ediyorum. Haseki gibi yalaka değil.
  • Alyansımı bozdurup faturamı ödüyorsam onlarda benim ülkemde jöleyi sürüp şuraya geçip bana sapıklık yapamaz arkadaş.
  • 2023’te Z kuşağı AKP’nin fişini çekecek çekecek. AKP bitti.

 

Suriyeli gencin cevabı herkesi susturdu: Onlar saraylarda en güzel yemeklerini yerler, siz de birbirinizi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

Manavgat’taki yangın 4’ncü gününe girdi: 2 işçi hayatını kaybetti

Türkiye genelinde çıkan 98 yangından 88’i kontrol altına alınırken 10 yangını söndürme çalışmaları sürüyor. 28 Temmuz’da başlayan ve halen devam eden Antalya’nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarını söndürmeye çalışan iki işçinin cansız bedenlerine ulaşıldı. 

BOLD – Son üç gündür çıkan Türkiye genelinde çıkan 98 orman yangınından 88’i kontrol altına alındı. Antalya’nın Manavgat, Akseki ve Gazipaşa ilçelerinde, Adana’nın Pos ilçesinde, Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, Muğla’nın Marmaris ve Köyceğiz ilçelerinde, Mersin’in ise Aydıncık ilçesinde bir Silifke ilçesinde ise iki yangını söndürme çalışmaları ise devam ediyor.

MANAVGAT ÜÇ GÜNDÜR YANIYOR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaptığı paylaşımla 28-31 Temmuz tarihleri arasında çıkan 98 orman yangınının 88’ini kontrol altına aldıklarını söyledi. 10 yangını kontrol altına alma çalışmalarının devam ettiğini belirten Pakdemirli’nin açıkladığı tabloya göre Adana’nın Pos, Osmaniye’nin Kadirli, Muğla’nın Marmaris ve Köyceğiz, Antalya’nın Manavgat, Akseki ve Gazipaşa, Mersin’in ise Aydıncık ilçesinde bir; Silifke ilçesinde ise iki yangın halen sürüyor. Pakdemirli, Adana’nın Kozan ilçesindeki yangının; Hatay’ın Kırıkhan ilçesi ile Muğla’nın Fethiye ilçesindeki yangının kontrol altına alındığını duyurdu.

YANGINLARDA ÖLENLERİN SAYISI 5’E YÜKSELDİ

Manavgat’ta 4 gün önce başlayan orman yangını birçok mahallede etkisini sürdürüyor. Yangının etkili olduğu yerlerden Gebece Mahallesi ve Ahmetler Mahallesi’ndeki evler boşaltıldı. Gebece Mahallesi Güğlendibi Beloluk mevkiinde yangına müdahalede bulunan arazöz alevler arasında kalırken, arazözde görevli 4 kişilik yangın ekibinden 2 kişiye ulaşılamadı. Alevler arasından yaralı olarak çıkan araç sürücüsü Niyazi Iskarça ve yangın işçisi Ali Hüseyin Karakaya ambulansla Manavgat Devlet Hastanesine kaldırıldı. Bölgede yapılan arama çalışmalarında Erdal Tokla ve Yaşar Cinbaş’ın yanan arazöz içerisinde cansız bedenlerine ulaşıldı. Yangınlarda ölenlerin sayısı ise 5’e yükseldi.

YANAN YERLER AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, orman yangınlarından etkilenen bölgeleri “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan ettiklerini duyurdu. Yangından etkilenen ve afet bölgesi ilan edilen yerler arasında Antalya’nın Manavgat, Akseki, Alanya, Gündoğmuş ve Gazipaşa ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler; Mersin’in Aydıncık ve Silifke ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler; Osmaniye’nin merkez ve Kadirli ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler; Muğla’nın Marmaris, Bodrum, Milas, Köyceğiz ve Seydikemer ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler; Adana’nın Aladağ, İmamoğlu, Karaisalı ve Kozan ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler yer alıyor.

 

Konya’daki ırkçı saldırı göz göre göre geldi: Neden tedbir alınmadı?

Manavgat’taki yangın 4’ncü gününe girdi: 2 işçi hayatını kaybetti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

Demirtaş’tan yangın yorumu: Hükumet beceriksizliğine hiçbir mazeret uyduramaz

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Akdeniz ve Ege illerindeki yangın felaketi sonrası yaptığı açıklamada doğal afetlerdeki AKP’nin sorumluluğuna dikkat çekti. Demirtaş, “Doğal felaketlerin sonuçlarının bu kadar ağır olmasının nedeni, Türkiye’deki siyasi felakettir” dedi.

BOLD – Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan sonrasında Türkiye’nin dört bir yanına yayılan orman yangınlarıyla ilgili açıklama yapan HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükumetin hazırlıksız ve beceriksiz olduğunu öne sürdü.

YANAN ORMANLAR TOPLUMUN GELECEĞİNİ KARARTIYOR

Demirtaş’ın Twitter hesabından yapılan açıklama şöyle: “Yangın felaketi nedeniyle mağdur olan herkese büyük geçmiş olsun. Doğudan batıya kadar yanan bütün ormanlar, toplumun ve tüm canlıların geleceğini karartıyor. Felaketlerde yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Durum gösteriyor ki, iklim krizini Türkiye’nin ana gündemlerinden biri yapma zamanı geldi de geçiyor. Hükumetin hazırlıksız ve beceriksiz durumuna hiçbir mazeret uydurulamaz. Zaten doğal felaketlerin sonuçlarının bu kadar ağır olmasının nedeni, Türkiye’deki siyasi felakettir.”

 

Antalya T Tipi Cezaevinde mahpuslara psikolojik işkence

Demirtaş’tan yangın yorumu: Hükumet beceriksizliğine hiçbir mazeret uyduramaz yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

Konya’daki ırkçı saldırı göz göre göre geldi: Neden tedbir alınmadı?

Konya’da daha önce ırkçı saldırıya uğrayan ve dün katledilen Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin ön otopsi incelemesi tamamlandı. Kürt aileden 7 kişinin 19 kurşun sıkılarak öldürüldüğü belirlendi. Öldürülen ailenin 12 Mayıs’ta ırkçı saldırıya uğramasına rağmen korunmaması ise dikkatleri Konya Emniyet Müdürü Engin Dinç’e çevirdi. Hrant Dink cinayeti ve Ankara Gar katliamı gibi kritik olaylarda adı geçen Dinç, yargılandığı davalarda bir el tarafından hep korundu.

BOLD – Öldürüldükten sonra evleri yakılan Karslı Dedeoğluları ailesi ikindi namazının ardından Karatay Saraçoğlu mezarlığında toprağa verilecek. Katliamın ardından yapılan operasyonda ise 10 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Dün akşam saat 18.50 sıralarında merkez Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi Özşahin Sokak’ta meydana gele olayda kimliği belirsiz kişi ya da kişiler aralarında kadınların da bulunduğu aynı aileden 7 kişiyi öldürdü. Silahlı saldırı sonrası Yaşar Dedeoğlu, Barış Dedeoğlu, Serpil Dedeoğlu, Serap Dedeoğlu, İpek Dedeoğlu, Metin Dedeoğlu ve Sibel Dedeoğlu’nun cesetleri bulundu. Saldırının ardından evin de ateşe verildiği belirtildi. İtfaiye ekipleri yangını kısa sürede söndürdü.

12 Mayıs’ta Kürt kökenli oldukları gerekçesiyle aileye yapılan saldırıyla ilgili 7 kişinin tutuklandığı, ancak daha sonra tahliye edildiği kaydedildi. AKP hükumetinden ise olayın ırkçı saldırı olmadığı yönünde açıklamalar geldi. Türkiye’yi karıştırma planının bir parçası olduğu iddia edilen saldırıya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bunun Türk-Kürt meselesiyle ilgili herhangi bir tarafı sözkonusu değildir” açıklaması yaptı.

BAŞSAVCILIK: OLAYI GERÇEKLEŞTİREN YAKALANAMADI

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ise katliam ile ilgili açıklamasında, “Aynı aileden 7 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak aralarında olayı gerçekleştiren ve halen yakalama çalışmaları devam eden şüpheli dışında 10 kişi gözaltına alınmış olup adli işlemler devam etmektedir. Olayın iki komşu aile arasında 11 yıldır devam eden anlaşmazlık ve husumetten kaynaklandığı tespit edilmiştir. Eylemin ırkçı nefret saikiyle işlendiğine dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır” ifadelerini kullandı.

19 KURŞUN SIKILMIŞ

Evrensel’den Meltem Akyol’un haberine göre ise katledilen ailenin akrabası Erol Şan 7 kişiye toplamda 19 kurşun sıkıldığını söyledi. Erol Şan yaşananları şöyle aktardı: “Dün akşam 6-7 sıralarında yaşandı. Kaç kişi olduklarını şu an bilemiyoruz. Kamera kayıtları alındı, kaç kişi olduklarını tahmin edemiyoruz. Toplamda 19 kurşun sıkılmış, kafalarına sıkılmış, durum çok acı. İnsanlar kavga dövüş eder ama gidip içerde bir aileyi yok etmek gerçekten çok vahimdir acıdır. Çok büyük bir acı çekiyoruz.”

HEPSİNİN BAŞINA ATEŞ EDİLMİŞ

Katliamın korkunç detayları anlatmaya deva eden Şan, “Barış ve Yaşar abi ile avukatın yanındaydık saat 5 buçuk civarında avukatın yanından ayrılıp eve gidiyorlar. Bunlar eve girdikten sonra katliam gerçekleşti. Benim tahminim takip edildiler. Kamerada tespit edilmiş, içeriye giriyor, Yaşar abi ile tokalaşıyor. Daha sonra geliyor arabanın içerisinde bir bidon benzin sol eline alıyor. Silahı da gömleğinin altına koyarak Yaşar abiye 5 kurşun saydırıyor. İlk kurşun Yaşar abiye. Sonra diğer çocuklara sıkmış. Hepsinin mutlaka başına sıkmış” dedi.

Konya Emniyet Müdürü Engin Dinç.

EMNİYET MÜDÜRÜ ENGİN DİNÇ AYRINTISI

Konya’da 7 kişilik bir ailenin daha önce defalarca saldırıya uğramasına rağmen silahlı saldırıda katledilmesi, polisin ihmalini ve yetersiz önlemleri gündeme getirdi. Olaya ilişkin “polisin görevini yapmaması nedeniyle katliama yol verdiği” iddiası en çok tartışılan konulardan biri oldu. Karslı Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledilmesi gözleri Konya Emniyet Müdürü Engin Dinç’e çevirdi.

Hrant Dink cinayeti nedeniyle yargılanan Dinç, 103 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara Garı önünde IŞİD’in düzenlediği saldırıda da ihmali nedeniyle gündeme gelmişti.

DİNK DAVASINDA ZAMANAŞIMINDAN KURTULDU

Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, kendisine ait twitter hesabından Enginç Dinç’e dikkat çekerek, “Şu an Konya İl Emniyet Müdürü olan Engin Dinç, Hrant Dink öldürüldüğünde Trabzon İstihbarat Şube Müdürü’ydü. Dink davasında ‘ihmali davranışla öldürme’ suçundan beraat, ‘kamu görevini ihmal’ suçundan hakkındaki dava dosyasının zaman aşımı nedeniyle düşürülmesi kararı verilmişti” ifadelerini kullandı.

IŞİD İSTİHBARATINI BEKLETTİ

10 Ekim 2015 Ankara Tren Garı Katliamı’na ilişkin patlama sabahı gönderilen istihbaratın altında Hrant Dink suikastine ilişkin istihbaratı saklamakla suçlanan Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in imzası bulunuyordu. Gar katliamına ilişkin müfettiş raporlarında 8 Ekim 2015 tarihinde elde edilen ve bombacının isminin dahi yer aldığı istihbarat yazısının, patlamanın yaşandığı 10 Ekim sabahı Terörle Mücadele Şube Müdürlükleri’ne gönderildiği ortaya çıkmıştı. Ancak istihbaratın bombalı saldırıdan 3 saat 44 dakika sonra ilgili müdürlüklere ulaştığı iddia edilmişti.

AİHM hükumete sordu: Türkiye’de dini sohbete katılmak suç mu?

Konya’daki ırkçı saldırı göz göre göre geldi: Neden tedbir alınmadı? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

Devletin kupon arazileri 48,9 milyon liraya satıldı

AKP hükumeti, kamuya ait arazilerin satışına son sürat devam ediyor. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş ve Sümer Holding’in en değerli (kupon) arazileri tek kalemde satıldı. Resmi Gazetede yayınlanan satışlardan 48 milyon 971 bin 130 lira gelir elde edildi.

BOLD – Türkiye’nin orman yangınlarına müdahale edecek uçağının olmadığı ortaya çıkarken, satılan kupon arazilerin gelirlerinin nereye harcanacağı konusu merak ediliyor.

Son günlerde orman yangınlarına müdahale edecek uçakların maliyeti tartışma konusu oldu. Türk Hava Kurumu’nun kayyım heyeti başkanı Cenap Aşçı, hangarda bekletilen uçaklarının 4 milyon dolarlık yatırımla yangın söndürmelere katılabileceğini itiraf etti. Muhalefet partileri ise Türkiye’nin kaynak sıkıntısı olmadığını AKP Hükumetinin ihalelerle yandaş işadamlarının zengin etmek için THK uçaklarını kullanmadığını savundu.

ŞEKER FABRİKALARINDAN 28,5 MİLYON TL

Resmi Gazetede bugün yayınlanan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın satış kararlarıyla THK uçaklarını uçurmaya yetecek kadar para çıktı. Tokat, Erzurum, Ağrı, Kars, Kahramanmaraş’ın aralarında bulunduğu Şeker Fabrikalarının 25 arazisi şahıslara satıldı.  Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’ye ait değerli arazilerinden 28 milyon 514 bin 630 TL gelir elde edildi.

SÜMER HOLDİNG’İN İSTANBUL’DAKİ KUPON ARAZİLERİ

Aynı kararla, Sümer Holding AŞ’ye ait İstanbul’daki kupon araziler ile Mersin ve Malatya’daki arsaları elden çıkarıldı. Maliye’ye ait farklı şehirlerdeki arazilerle birlikte devletin kasasına 20 milyon 4456 bin lira girdi.

TMSF 350 milyon dolar değer biçilen Sürat Kargo’yu ‘adrese teslim’ sattı

Devletin kupon arazileri 48,9 milyon liraya satıldı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

AİHM hükumete sordu: Türkiye’de dini sohbete katılmak suç mu?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ByLock’un tek başına tutuklamaya yeterli delil olmadığı kararının ardından dini sohbetlere katıldığı için 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Sabri Paçaman’ın başvurusunda AKP hükumetinden savunma istedi. AİHM, sohbet toplantılarına katılmanın kanunlara göre suç olup olmadığını sordu.

BOLD ÖZEL –  Gülen Hareketi mensuplarına açılan hukuksuz davalardan biriyle ilgili daha AİHM’e başvuru yapıldı. AİHM, ByLock, KHK ile kapatılan işyerinde çalışma, Bank Asya’ya para yatırma, sohbet toplantılarına katılıp himmet verme, sendika ve dernek üyeliği suçlamaları nedeniyle 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Sabri Paçaman’ın başvurusunda hükumetten savunma istedi.

7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Paçaman’ın, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurular reddedildi. Paçaman da bunun üzerine AİHM’e gitti. AİHM, ByLock’la ilgili pilot dava olarak gündemine aldığı davaların ardından Paçaman’ın başvurusunda sohbetlere katılma, sendikaya üye olma gibi suçlamalarla ilgili AKP hükumetinden savunma istedi.

DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLDİ Mİ?

AKP hükumetine ByLock’la ilgili daha önceki pilot davalarda yönelttiği soruları yineleyen AİHM, başvuranın dini sohbetlere katılması nedeniyle terör örgütü üyeliğinden mahkum edilmesini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin din ve vicdan özgürlüğü hakkı kapsamında değerlendiriyor. AİHM, bu kapsamda hükumete, “AİHS’nin 9 § 1 maddesi anlamında başvuranın vicdan ve din özgürlüğüne bir müdahale olmuş mudur? Özellikle, başvuranın “sohbetlere” (sohbet toplantılarına) katılması, bu hüküm anlamında din özgürlüğü müdür Türk Ceza Kanununa göre suç mudur? Öyle ise, bu müdahale kanunla öngörülmüş ve bu hükmün ikinci fıkrası açısından gerekli miydi?” sorularını yöneltti.

AİHM Paçaman’ın başvurusunda bir dernek ve sendika üyeliği nedeniyle terör örgütü üyeliğinden mahkûm edilmesinin, örgütlenme özgürlüğü hakkına müdahale teşkil edip etmediğini de sordu. AİHM, “Örgütlenme özgürlüğüne müdahale için haklı sebepler var mıydı?” dedi.

KANUNSUZ SUÇ VE CEZA OLMAZ İLKESİ

Hükumete iletilen sorularda ‘kanunsuz suç ve ceza olmaz’ anlamına gelen ‘nullum crimen sine lege’ ilkesinin ihlal edildiği iddiasına da yer verdi.  AİHM, Gülen Hakereti mensuplarının başvurularında AİHS’nin 7. maddesi uyarınca ceza kanunlarının geriye dönük olarak uygulanması yasağının ihlal edilip edilmediğini de sordu.

Antalya T Tipi Cezaevinde mahpuslara psikolojik işkence

AİHM hükumete sordu: Türkiye’de dini sohbete katılmak suç mu? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

ABD el koyacaktı 220 ton altın Türkiye’ye getirildi

AKP hükumeti, Merkez Bankası’nın yurt dışındaki 220 ton altınını Türkiye’ye getirdi. Halkbank davası sebebiyle ABD’nin altınlara el koymasından korkan AKP hükumeti, 2017 ve 2018 yıllarında getirdiği altınların bir kısmını harcadı.

BOLD – Ekonomi yazarı Turhan Bozkurt, YouTube kanalında Merkez Bankası’nın 220 ton altın operasyonunu anlattı.

Amerika’da, İngiltere’de ve İsviçre’de muhafaza edilen 220 ton külçe altın Türkiye’ye getirilmesindeki detayları paylaşan Bozkurt, “Altınlar niçin sessiz sedasız Türkiye’ye nakledildi? Halkbank Davası ile altınlar arasında nasıl bir irtibat var? Türkiye’nin altın ticaretinde esrarengiz işler… Söz konusu altınların akıbeti ne oldu? Merkez Bankası’nın altın rezervlerinin ne kadar hormonlu? Amerikan Merkez Bankası (Fed) Türkiye’yi niçin dolar havuzunun dışında tuttu?” sorularına cevap verdi.

ABD el koyacaktı 220 ton altın Türkiye’ye getirildi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

Antalya T Tipi Cezaevinde mahpuslara psikolojik işkence

Antalya T Tipi Cezaevinde, robokop kıyafetli ekiplerin ve müdürün copla koğuşlara daldığı, ağır hakaretler ettiği, mahpusları kışkırtmak ve saldırganlaştırmak için üzerlerine gittiği öğrenildi. Psikolojik işkence ve baskının cezaevi müdürünün değişmesiyle arttığını ifade eden mahpuslar, seslerinin milletvekili ve insan hakları savunucularına duyurulmasını istedi.

BOLD ÖZEL – Antalya T Tipi Cezaevinde dün görüşe giden aileler, evlatlarının ve eşlerinin yanından perişan halde çıktı. Her sabah psikolojik baskı ve sözlü tacize maruz kaldıklarını söyleyen ve görüşe tedirgin bir şekilde gelen mahpuslar ailelerinden yardım istedi.

YASTIKLARA VE SECCADELERE EL KONULUYOR

Antalya’nın Elmalı ilçesinde bulunan T Tipi Cezaevindeki tutuklular ağır insan hakları ihlallerine maruz kalıyor. Cezaevinde daha önceki aramalarda koğuşlar normal bir şekilde aranırken bir-iki ay önce gelen yeni müdürden sonra robokop kıyafetli özel timler ani baskınlar yapıyor, yastık, seccade gibi kişisel tüm eşyalara fazla olduğu gerekçe gösterilerek el konuluyor.

AĞIR HAKARET VE SÖZLÜ TACİZ

Diğer eşyalarının ise yerlere atıldığını, sonra onların toplamalarının beklendiğini söyleyen mahpuslar, bu sırada ağır hakaretlere ve sözlü tacize maruz kaldıklarını ifade etti. “Bizi sözlü taciz ediyorlar. Onlara karşı vurma, çarpma gibi bir şiddetle karşılık vermemizi bekliyor. Biz sustukça üzerimize daha çok geliyorlar” diyen mahpuslar seslerinin milletvekili ve insan hakları savunucularına duyurulmasını istedi.

Yaşamını yitiren eski vali Hüseyin Avni Coş sırlarıyla gitti

Antalya T Tipi Cezaevinde mahpuslara psikolojik işkence yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

30 Temmuz 2021 Cuma

Türkiye’yi yakacaklar… Sedat Peker’den provokasyon uyarısı

Gazeteci Fatih Akalan, organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in uyarı niteliği taşıyan tweet’leri ile Manavgat’ta başlayan yangınların arasındaki bağlantıyı anlattı. 

BOLD – Gazeteci Fatih Akalan, Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan yangınlarla organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in attığı tweet’leri değerlendirdi.

 

Akalan, Peker’in uyarı niteliği taşıyan tweet’leri ile Manavgat’ta başlayan yangınların arasındaki bağlantıyı anlattı. İşte detaylar…

 

Türkiye’yi yakacaklar… Sedat Peker’den provokasyon uyarısı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

Yaşamını yitiren eski vali Hüseyin Avni Coş sırlarıyla gitti

MİT Tırları olayında Adana Valisi, 15 Temmuz’da ise Sakarya Valisi olarak görev yapan Hüseyin Avni Coş, İstanbul İstinye’deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. 

BOLD – 15 Temmuz’da Sakarya Valiliği görevinde bulunan ve verdiği silahlı pozuyla hafızalara kazınan Hüseyin Avni Coş, evinde geçirdiği kalp krizi sonucu kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

80 DARBESİ DÖNEMİNİN BELEDİYE BAŞKANI

Hüseyin Avni Coş, 1959 yılında Isparta’da doğdu. 1976 yılında Eğirdir Lisesinden mezun olduktan sonra aynı yıl Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesinde eğitime başladı, 1977 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin İktisat ve Maliye Bölümüne geçiş yaptı ve 1981 yılında iyi derece ile mezun oldu. 1982 yılında Antalya Maiyet Memuru olarak Mülki İdare Amirliğine başladı. Kaymakamlık stajı esnasında Burdur’un Bucak ilçesinde Kaymakam Vekilliği ve Belediye Başkanlığı yaptı.

OHAL BÖLGE VALİ YARDIMCISI OLARAK GÖREV YAPTI

1984 yılında Ordu’nun Akkuş ilçesi kaymakamlığına, 1987 yılında Sivas’ın İmranlı ilçesi kaymakamlığına atandı. 1988 yılında İçişleri Bakanlığınca düzenlenen yabancı dil kursunu bitirdikten sonra bir yıl süreyle Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderildi. 1989 yılında Siirt’in Şirvan ilçesinin kaymakamlığına atandı. 1991 yılında Diyarbakır’a Olağanüstü Hal Bölge Vali Yardımcılığına atandı. 1995 yılında İçişleri Bakanlığı APK Kurulu ve Sivil Savunma Genel Müdürlüklerinde Daire Başkanı olarak görev yaptı.

15 TEMMUZ’UN SAKARYA VALİSİ

1995 yılında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliğine atandı. 1996 yılında Mülkiye Başmüfettişi oldu. Güvenlik ve yönetim konularında çeşitli kurs ve seminerlere katıldı. 30 Ocak 2003 Tarih ve 2003/5221 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Bingöl Valiliğine atandı. 1 Aralık 2003’te Aksaray Valiliğine, 30 Aralık 2005’te Kırklareli Valiliğine, 11 Haziran 2009’da Aydın Valiliğine atandı, 17 Ağustos 2011’de Adana Valiliğine ve 23 Mayıs 2014’te Sakarya valiliğine, 21 Haziran 2017’de Merkez Valiliğine atandı.

DURDURULAN MİT TIRLARINDA OLAY YERİNDEYDİ

Adana’da 19 Ocak 2014’te silah ve mühimmat taşıdığı ihbarı üzerine 7 TIR Tarsus- Adana- Gaziantep (TAG) Otoyolu’nun Ceyhan İlçesi Sirkeli Gişesi önünde durduruldu. Aranan 3 TIR’daki malzemelerin savcılıkça tespiti yapılırken, savcılık, valilik ve MİT arasında yoğun görüşme trafiğine neden oldu. Vali Hüseyin Avni Coş da bölgeye gidenler arasında yer aldı. lardaki yükün MİT’e ait olduğuna ilişkin belgeler ulaşınca, yetkili savcı aramayı durdurdu. Şöförler ve diğer görevliler için de gözaltı işlemi yapılmadı.

“ARAÇLARI BIRAKMAN İÇİN ÖLÜMÜNE HER ŞEYİ YAPACAĞIM”

MİT TIR’larını durduran Savcı Aziz Takçı, 08 Mart 2015’te Cumhuriyet’e verdiği röportajda tırlarda arama yaparken Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve Emniyet Müdürünün yaklaşık 300-400 kişilik özel harekât ve çevik kuvvet polis ekibi ile olay yerine geldiğini belirterek, “Konuyu çözmek için Adana Valisi ile görüştük. Bana bu araçların MİT’e ait olduğunu, bu araçların bırakılması için ölümüne her şeyi yapacağını, Sayın Başbakan’ın (Recep Tayyip Erdoğan) arayıp “Bu konuda yasa çıkaracağız, savcı bunları bıraksın” mealinde sözler söylediğini, aynı şekilde İçişleri Bakanı’nın da kendisini aradığını söyledi” dedi.

 

Sedat Peker: HDP’yi hedef gösterip iç savaş çıkarmak istiyorlar

Yaşamını yitiren eski vali Hüseyin Avni Coş sırlarıyla gitti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

Akdeniz ülkelerinde kaç tane yangın söndürme uçağı var?

Türkiye’nin kaç yangın söndürme uçağı olduğu ve bunların akıbetine ilişkin birbiriyle tutarsız açıklamalar ve çelişkili bilgiler mevcut. THK 3 uçağımız var derken Erdoğan “Kullanılacak uçak yok” açıklaması yaptı. Türkiye’nin 6’da bir büyüklüğüne sahip Yunanistan’da ise 20 tane uçak bulunuyor.

BOLD ANALİZ – Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2019 yılında Türkiye’nin elinde orman yangınlarıyla mücadele edecek bir uçak filosunun bulunmadığını açıklamış, Türk Hava Kurumu’nun elindeki CL-215 model 6 uçak olduğunu ve bunların üçünün faal olmadığını açıklamıştı.

Türkiye’de yangın söndürme uçağı ile ilgili haberlerin ardından yazılı bir açıklama yayımlayan Türk Hava Kurumu, “Şu anda Manavgat dahil ülkemizin çeşitli bölgelerinde 3 adet Beriev BE-200. 10 bin litre kapasiteli amfibik yangın söndürme uçağı, 15 adet Mİ-8 2.500 litre kapasiteli genel maksat helikopteri, 2 adet de 7,500 litre kapasiteli genel maksat ve yangın söndürme helikopteri CH-47 Chinook olmak üzere toplam 20 aracımız Manavgat’taki orman yangınları dahil, ülkemizin her bölgesinde devam eden yangınlara ara vermeden müdahale etmektedir.” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, “Türk Hava Kurumunun uçakları varmış da.. Neye göre söylüyorsun bunu? Neyi biliyorsun da söylüyorsun? Türk Hava Kurumunun şu anda elinde buralarda rahatlıkla kullanabilecek uçak falan yok.” açıklamasını yaptı.

Peki, Türkiye gibi Akdeniz’e kıyısı olan ve sıcak havaların da etkisiyle sık sık orman yangınlarıyla karşı karşıya kalan diğer ülkelerde durum nasıl?

BÖLGENİN EN GENİŞ YANGIN SÖNDÜRME FİLOSU YUNANİSTAN’A AİT

Türkiye’nin 6’da biri büyüklüğe sahip Yunanistan, yüzölçümüne göre bölgenin en geniş yangın söndürme uçak filolarından birine sahip.

Yunanistan’ın Kanadalı Bombardier (eski adıyla Canadair) şirketinden satın alınmış 13 CL-215 Scooper ile 9 CL-415 Superscooper’dan oluşan 22 uçaklık bir yangın söndürme filosu bulunuyordu.

Bombardier (Canadair) CL-215 yangın söndürme uçağı

İki adet CL-415 Superscooper kaza yaptığı için ancak şu an 13 CL-215 Scooper ile 9 CL-415 Superscooper’dan oluşan 20 uçaklık filo kullanılabiliyor.

Yunanistan’ın elinde ayrıca 18 adet Polonya yapımı Pezetel tipi yangın söndürme uçağı da bulunuyor. 1983’ten bu yana kullanılan bu küçük uçaklar özellikle yeni model Canadair CL-415’lerin gelmesinin ardından günümüzde devriye/kontrol görevlerine verilmiş durumda. Yakıt tanklarına yapılan modifikasyonlar ile 2,5 saatlik uçuş süreleri 4,5 saate çıkarılmış.

FRANSA’NIN ELİNDE 29 YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI VAR

Fransa Sivil Savunma bünyesinde yer alan yangın söndürme uçaklarının sayısı 29. Bunların içinde 12 adet Canadair CL415, 10 adet Grumman S-2 Tracker, 4 adet Dash-8 Q400 ve 3 adet Beechcraft King Air 200 var.

Filonun en eski uçakları olan ve 2019 yılı ağustos ayında yangın söndürme çalışmaları sırasında düşerek bir pilotun ölümüne neden olan Tracker’lar yerini 2020’de Dash model uçaklara bıraktı.

O dönem Fransa 6 adet daha Dash alacağını duyurdu. Yeni nesil yangın söndürme uçağı olarak tanıtılan Dash, 10 ton su taşıma kapasitesine sahip.

Beechcraft model uçaklar ise daha çok devriye görevleri için kullanılıyor.

Bunların yanı sıra Fransa’nın anakarasında ve Korsika adasındaki 22 üssünde faaliyet gösteren 40 adet EC145 helikopterden oluşan bir filosu bulunuyor. Filonun arama kurtarma ve acil tıbbi müdahale görevleri yanında gerektiğinde havadan yangınlara müdahale görevi de var.

İSPANYA’NIN FİLOSUNDA 17 UÇAK VAR

Akdeniz ikliminin de etkisiyle sık sık orman yangınlarıyla mücadele eden İspanya’nın elinde 17 uçaktan oluşan bir Bombardier (Canadair) filosu bulunuyor (14 CL-215 ve 3 CL-415).

Bombardier (Canadair) CL-415 yangın söndürme uçağı

İspanya’da yangın söndürme uçakları hava kuvvetlerinin bünyesinde görev yapıyor.

Bunun yanı sıra Babcock adlı uluslararası bir firma İspanya’ya yangınlarda önemli destek sunuyor. İtalya’ya da aynı şekilde hizmet veren firmanın İspanya’da çeşitli türlerde 57 adet yangınla mücadele hava aracı bulunuyor.

İTALYA’NIN ELİNDE 19 UÇAK VAR

İtalya’nın yangın söndürme filosunda 16 CL-415 ile 3 CL-215’ten oluşan 19 uçaklık bir Bombardier ağırlığı dikkat çekiyor.

Babcock şirketinin yangınla mücadele için İtalya’da 100’ün üzerinde farklı türde hava aracı mevcut. Bunun içinde küçük, orta ve büyük boyutlarda helikopterler ve uçaklar var.

BOMBARDİER (CANADAİR) YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARI

CL-215 Scooper model uçaklar daha eski ve aldığı su kapasitesi daha düşük olanlar. CL-415 model uçaklar ise deniz veya göle indiklerinde 6 tondan fazla suyu (6 bin 137 litre) 12 saniye içerisinde doldurup yeniden havalanabiliyor. Su alabilmek için 1.5 km’lik bir su pistine ihtiyaçları olan bu uçaklar, su doldurma işlemini 130 kilometre hızla giderken yapabiliyor. Suyu aldıktan sonra istenirse içerisine yangın söndürme ve soğutmada kullanılan kimyasalları da katabiliyor. CL-415’ler 3 saat havada kalabiliyor.

1990’da üretimi durdurulan CL-215’ler ise daha az su taşıma kapasitesine sahip (4 bin 900 litre) ancak manevra kabiliyeti daha yüksek. Daha kısa su pistlerine ihtiyaç duyuyorlar.

Daha yüksek su alma kapasitesine sahip ve yeni olan Bombardier (Canadair) CL-415 uçakların yaklaşık maliyeti 35 milyon dolar değerinde.

Yani Erdoğan’ın Katar’dan 400 milyon dolara aldığı ultra lüks Boeing 747-800 tipi uçak alınmamış olsaydı yeni olan ve daha yüksek su taşıma kapasitesine sahip Bombardier CL-415 yangın söndürme uçaklarından 11 adet alınabilirdi.

Erdoğan’ın uçak filosu ABD Başkanında bile yok

Akdeniz ülkelerinde kaç tane yangın söndürme uçağı var? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

Sedat Peker: HDP’yi hedef gösterip iç savaş çıkarmak istiyorlar

Son günlerde Türkiye’nin dört bir yanında çıkan ve kamuoyunda tepkilere yol açan orman yangınlarını yorumlayan organize suç örgütü lideri Sedat Peker, AKP’nin HDP’yi hedef gösterip iç savaş çıkarmak istediğini öne sürdü.

BOLD – Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, orman yangınlarıyla ilgili “iç savaş” uyarısı yaptı. Yangınların ardından HDP’nin hedef gösterildiğini vurgulayan Peker, “İç savaş çıkartma gayesinde olanlar ve bu amacı taşıyanlara bilip ya da bilmeden hizmet edenler şunu sakın unutmayın; belki bugün olmasa da bir gün bunun bedelini mutlaka ödeyeceksiniz.” dedi.

FAİLLER BULUNMADAN YANGIN HDP’LİLERE YIKILDI

Peker’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar şöyle:
1-Kıymetli dostlarım, terör ile mücadele kanunları kapsamında 1 litre benzin alabilmek için dahi karakol iznine başvurulurken ayrıca da her sokak başında polis ve jandarma kontrolleri yapılırken, henüz ortada yakalanan hiçbir fail olmadığı halde bu yangınları HDP’liler …

2-…çıkarıyor demek acaba hangi akıla hizmet? Ülkenin en az 20 ayrı yerinde orman yangınları var. Bir orman yangını çıkarmak için en az birkaç bidon benzin gerektiği gerçeği ortadayken kendimize şu soruyu sormamız gerekmez mi: Bu benzinleri polis kontrol noktalarından HDP’liler…

3-…nasıl geçirmiş olabilirler? Yangınlar daha yeni başlamışken, hiçbir fail henüz yakalanmamışken, yangınları HDP’liler çıkarıyor demek halkımızı HDP binalarına saldırtma amacından başka ne işe yarayabilir?

VATANSEVERLER SAKIN SOKAĞA ÇIKMAYIN

4-Tekrar tekrar söylüyorum, iç savaş çıkartma gayesinde olanlar ve bu amacı taşıyanlara bilip ya da bilmeden hizmet edenler şunu sakın unutmayın, belki bugün olmasa da bir gün bunun bedelini mutlaka ödeyeceksiniz.

5-Ülkemizi gerçekten seven gerçek milliyetçiler, gerçek vatanseverler; her ne olursa olsun lütfen sokağa çıkmayın. Vatansever görünümlü provokatörlerin oyununa asla gelmeyin Benim samimiyetime ve tecrübeme lütfen inanın. Sağlığıma kavuşmama az kaldı,…

6-…inşallah önümüzdeki günlerde daha sık beraber olacağız. doncu sülüman, fındık kadar beyninle tarihten yalan yanlış örnekler verdiğini okuyorum. Sakın seninle işim bitti zannetme.

7-Seni ve seni destekleyenlerin gerçek yüzünü tüm dünyaya göstermeden bu dünyadan ayrılmak gibi bir niyetim yok.

 

 

Yangınlarda oklar hükumete döndü: Gündem mi değiştirilmek isteniyor?

Sedat Peker: HDP’yi hedef gösterip iç savaş çıkarmak istiyorlar yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

Erdoğan’ın uçak filosu ABD Başkanında bile yok

Türkiye’nin sadece 3 yangın söndürme uçağı olduğunu ortaya çıkması AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçak filosunu tartışmaya açtı. 19 yıllık AKP iktidarının Cumhurbaşkanlığı ve bakanlar için aldığı VIP uçak ve helikopter filosu milyar doları buluyor. ABD başkanları bile böyle bir filoya sahip değil. Ayrıca sadece Katar’dan alınan uçaktan vazgeçilseydi 11 yangın söndürme uçağı alınabiliyordu.

BOLD ANALİZ – İçerisinde döşeme ve özel hiçbir donanım gerektirmediği için oldukça ucuz olan yangın söndürme uçak ve helikopterleri satın alıp Türk Hava Kurumu’nun filosuna katmayan, hatta mevcutları da bakımsızlıktan çürüten AKP hükumetinin, cumhurbaşkanı ve bakanlar için aldığı dünyanın en gelişmiş ve süper lüks donanımlı uçakları dudak uçuklatıyor.

Rahatlıkla söylenebilir ki ABD başkanları bile böyle bir uçak filosuna sahip değil. Ayrıca Erdoğan’ın Katar’dan 400 milyon dolara aldığı Boeing 747 ile şu an Akdeniz çevresindeki birçok ülkenin kullandığı yüksek kapasiteli 11 yangın söndürme uçağı alınabiliyor.

ABD BAŞKANLARININ VIP UÇAK FİLOSU

ABD hükumetinin VIP uçak filosunda askeri uçaklar hariç 4 uçak bulunuyor.

ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden ‘Air Force One’a binerken

ABD’de başkanlarının kullandığı uçağa ‘Air Force One’ adı veriliyor. Amerikan başkanlarının 2 adet Boeing 747-200B modelinden modifiye edilerek özel olarak dizayn edilmiş ve Boeing VC-25 olarak adlandırılan büyük gövdeli ve ultra uzun menzilli uçağı bulunuyor.

Air Force One

Ayrıca başkan yardımcılarının, dışişleri bakanının ve diğer hükumet üyelerinin kullandığı Boeing 757 modelinden modifiye edilerek özel olarak dizayn edilmiş ve Boeing C-32A olarak adlandırılan 2 adet büyük gövdeli uçağı bulunuyor. Bu 2 motorlu uçak ultra uzun menzilli olarak kabul edilmiyor ve dünyadaki bazı noktalara uçarken bir havaalanına inerek yakıt ikmali yapmak zorunda kalıyor.

John Kerry, binlerce kilometre uzaktaki Ortadoğu ziyaretine ofise dönüştürdüğü askeri kargo uçağı ile gitmişti

ABD eski Dışişleri Bakanı John Kerry, 2014 yılı Eylül ayında Irak, Ürdün ve Türkiye’ye gerçekleştirdiği bir ziyaret sırasında askeri kargo uçağı kullanmak zorunda kalmış. Fotoğrafları basına yansımıştı.

TÜRKİYE’NİN MİLYAR DOLARLIK VIP UÇAK FİLOSU

ABD başkanlarının büyük gövdeli ve ultra uzun menzilli, yani kalktığında dünyanın herhangi bir noktasına uçabilecek 2 tane uçağı bulunuyor. Ancak AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aynı kategoride değerlendirilebilecek 3 uçağı bulunuyor.

Erdoğan’ın bu kategoride 2018 yılına kadar 2 uçağı bulunurken, Katar’dan 3 yıl önce aynı kategoride ultra lüks döşenmiş 400 milyon dolarlık bir uçak daha aldı.

AKP hükumeti o dönemde uçağın Katar tarafından hibe edildiğini iddia ederken, CHP milletvekilleri 400 milyon dolar değerindeki uçağın satın alındığını ortaya çıkarmıştı.

Ayrıca Erdoğan’ın iş jeti kategorisinde küçük gövdeli ve ultra uzun menzilli 3 adet Gulfstream G-550 uçağı bulunuyor. Yani Erdoğan’ın filosunda toplamda 6 adet ultra uzun menzilli uçak bulunuyor .

İŞTE ERDOĞAN’IN VIP UÇAK FİLOSU

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve bakanların kullanımında kaç uçağın bulunduğu açıklanmıyor. Hiçbir resmi makam konuyu üzerine almak istemiyor. Açık kaynaklara göre ise VIP Filo havuzunda 13 uçak var.

VIP Filosundaki uçaklar, Türk Hava Yolları VIP Filo Başkanlığı tarafından yönetiliyor. Uçakların bakımından, görevlendirilecek pilotların ve kabin ekibinin koordinasyonuna kadar her şeyiyle VIP Filo Başkanlığı ilgileniyor.

ATATÜRK HAVALİMANI’NDA KONUŞLU

Bu filo ağırlıklı olarak, 2019 yılında eşi görülmemiş şekilde en üst standartlardaki iki pisti kırılarak üzerine hastane inşa edilen Atatürk Havalimanı’nda konuşlu. Atatürk Havalimanı neredeyse bu havuzdaki uçaklar için kapatılmış durumda. Halen bu havuzdaki uçaklar dışında kargo uçakları ve özel jetler bu meydanı kullanabiliyor.

BÜYÜK GÖVDELİ, ULTRA UZUN MENZİLLİ 3 UÇAK BULUNUYOR

Katar’dan alınan Boeing 747-800 model uçak

VIP Filosu’ndaki en büyük uçaklardan birisi Katar’ın hediye ettiği söylenen ancak satın alındığı ortaya çıkan Boeing 747-8.

Katar’dan alınan uçağın iç dizaynı

Katar Emiri’nin özel dizayn ettirdiği 4 motorlu uçak dünyanın en geniş gövdeli uçaklarından biri. Uçuş menzili 14 bin 320 kilometre. Türkiye almadan önce Katar hükumetinin uçağı 400 milyon dolara satışa çıkardığı ortaya çıkmıştı.

Şunu hatırlatmakta da fayda var bu uçak alınmadan önce AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın VIP uçak filosunda aynı işlevi görebilecek, geniş gövdeli ve ultra uzun menzilli 2 uçak daha bulunuyordu.

Tunus’tan alınan Airbus A-340 model uçak

Bunlardan birisi Tunus’un devrik lideri Zeynel Abidin Bin Ali’nin lüks tüketim firması Louis Vuitton’a iç dizaynını yaptırdığı Airbus A 340-541 model uçağı. Bu uçak da 4 motorlu ve dünyanın en uzun menzilli uçağı olarak kabul ediliyor. Bu uçağın uçuş menzili 16 bin 670 kilometre.

Tunustan alınan Airbus A340-541 model uçağın iç dizaynı devrik lider Zeynel Abidin Bin Ali tarafından lüks tüketim firması Louis Vuitton’a yaptırılmış

Diğeri ise Airbus A330-200 Prestige model uçak. 2011 yılında fabrikadan sıfır olarak alındıktan sonda ABD’de Gore Design şirketinde modifikasyon işlemleri yapılan uçak 2014’te teslim alındı. 90 yolcu kapasiteli olarak tasarlanan uçakta cep telefonuyla konuşulabilecek sistemler kuruldu. İçinde televizyonlu çalışma odası ile birlikte bir de yatak odası bulunan uçağın orta bölümü de toplantı salonu olarak planlandı.

Airbus’tan sıfır olarak alınan A-330

Bu uçak da büyük gövdeli ve ultra uzun menzilli bir uçak. 13 bin 450 kilometre uçuş menzili ile Türkiye’den kalktığında neredeyse dünyadaki bütün noktalara yakıt ikmali yapmadan uçabiliyor.

VIP FİLODAKİ ULTRA UZUN MENZİLLİ İŞ JETLERİ

Gulfstream G-550 ultra uzun menzilli iş jeti

Cumhurbaşkanlığı’nın VIP Filosun’da eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde alınan bir adet Gulfstream G-550 uçak bulunuyordu. Ancak Erdoğan döneminde bu filoya 2 adet daha Gulfstream G-550 uçak katıldı.

Bu uçaklar da dünyanın en çok tercih edilen iş jetleri arasında yer alıyor. 12 bin 500 kilometrelik uçuş menzili ile Gulfstream G-550 iş jeti, İstanbul’dan kalktığında rahatlıkla ABD’nin batı yakasındaki Los Angeles’e uçabiliyor.

BÜYÜK GÖVDELİ DİĞER UÇAKLAR

Filoda 2 adet Airbus A-319 ile bir adet Airbus A-318 bulunuyor.

2000 model olan ve İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi tarafından bir dönem kullanılan Airbus A-319 model uçak 2005’te İtalya Hava Kuvvetleri’nden alındı. Uçağın kabini daha sonra özel olarak donatıldı.

Filoda 2009 model başka bir Airbus A-319 model uçak daha bulunuyor. Uçak 28 yolcu kapasiteli tasarlandı. Uçakta 1 adette suit mevcut. Ek yakıt tankları sayesinde 7 bin 600 km havada kalabiliyor.

Daha önce Ürdün Devleti’ne ait olan Airbus A-318 model uçak, 2018 yılında alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı taşıyan uçak, yeni İstanbul Havalimanı’na inen ilk uçak oldu.

DİĞER İŞ JETLERİ

Küçük boyutlu iş jetleri arasında Özal döneminde alınan bir adet Gulfstream G-450 yer alıyor.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) bünyesinde kalibrasyon uçağı olarak kullanıldıktan sonra kabinleri modifiye edilen, 8 koltuklu 2 adet Cesna Ciatiton V de VIP filonun küçük iş jeti kategorisindeki uçakları arasında bulunuyor.

VIP Filo’daki diğer iş jeti kategorisindeki uçak ise Bombardier Challenger 850 model uçak.

Filoda, 3 adet de Amerikan Sikorsky yapımı S-92 helikopter bulunuyor.

Devletin sahibi olduğu özel uçaklar elbette VIP Filo’dakilerle sınırlı değil. Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Başkanlığı’nın elinde de özel uçaklar bulunuyor.

Trabzon Havalimanındaki 3 bakana ait 3 ayrı özel uçak

ABD eski Dışişleri Bakanı John Kerry, binlerce kilometre uzaktaki Ortadoğu ziyaretine özel uçak bulamadığı için askeri kargo uçağı ile giderken geçtiğimiz haftalarda Ankara’dan bir saat mesafedeki Rize’deki sel felaketi bölgesine 3 ayrı bakanın 3 özel uçakla gitmesi tepki çekmişti.

UÇAKLARIN DEĞERİ NE KADAR?

Uçakların satış fiyatları müşteri ve satıcı arasında gizli olduğu için bilinmiyor. Ancak bazı satışlar sırasında bu fiyatlar basına sızabiliyor.

Ultra uzun menzilli ve büyük gövdeli uçakların fiyatı yüz milyonlarca dolar değerinde. Örneğin Katar’dan alınan özel dizayn edilmiş Boeing 747-800’ün değerinin 400 milyon dolar olduğu ortaya çıkmıştı.

Yine Tunus’tan alınan Airbus A-340’ın ve fabrikadan sıfır olarak satın alınan Airbus A-330’un değerinin birkaç yüz milyon dolar olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Türkiye’nin VIP uçak filosunda 3 adet bulunan Gulfstream G-550 iş jetinin herbirinin değerinin de 40 milyon doların üstünde olduğu biliniyor.

Ayrıca Airbus A-319 ve Airbus A-318 model özel dizayn edilmiş uçakların herbirinin değerinin de yüz milyon dolara yakın olduğu söylenebilir.

BİR YANGIN SÖNDÜRMA UÇAĞININ FİYATI NE KADAR?

Türk Hava Kurumu’na ait 3 adet uçurulabilir yangın söndürme uçağı olduğu ortaya çıkmıştı.

Canadair (Bombardier) Superscooper Cl-415 yangın söndürme uçağı

Akdeniz etrafındaki İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi ülkeler genelde Bombardier (eskiden Canadair) tarafından üretilen CL-215 ya da CL-415 model yangın söndürme uçaklarını kullanıyorlar. CL-215 model uçaklar daha eski ve aldığı su kapasitesi daha düşük olanlar.

Daha yüksek su alma kapasitesine sahip ve yeni olan Bombardier (Canadair) CL-415 uçakların yaklaşık maliyeti 35 milyon dolar değerinde. Bu uçaklar deniz veya göle indiklerinde 6 tondan fazla suyu 12 saniye içerisinde doldurup yeniden havalanabiliyor.

Yani filoda aynı işlevi görebilecek ve daha önce alınan 2 uçak varken sadece Katar’dan alınan 400 milyon dolarlık Boeing 787-200 model uçak alınmamış olsaydı Türkiye 11 tane büyük ve yeni yangın söndürme uçağı almış olabilirdi.

Yangınlarda oklar hükumete döndü: Gündem mi değiştirilmek isteniyor?

Erdoğan’ın uçak filosu ABD Başkanında bile yok yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

Diyanet’in afet hutbesi doğayı katleden Cengiz Holding’i akıllara getirdi

Diyanet, bu haftaki cuma hutbesinde “Bir mümin, sorumluluğunu ihmal edip göz göre göre afetlere kapı aralayamaz” uyarısında bulunuldu. Diyanet’in hutbesi Cengiz Holding başta olmak üzere Saray’a yakın firmaların, Karadeniz’de yaptıkları doğa katliamını hatırlattı.

BOLD – Diyanet İşleri Başkanlığı, bu hafta afetleri ele aldı. “Afetlere karşı sorumluluğumuzun idrakinde olalım” başlıklı hutbede müminin sorumluluğunu ihmal edip göz göre göre afetlere kapı aralayamayacağına dikkat çekildi.

KAİNAT CENAB-I HAKK’IN EMANETİ

İnsanların bir çevrenin içinde ve bir çevreye muhtaç halde yaratıldığına vurgu yapılan hutbede, “Çevremiz bizler için hayat demektir; hayatın rengi, ahengi, dirliği ve birliği demektir. Kâinat, Cenâb-ı Hakk’ın eseri ve insana emanetidir. Bu sebepledir ki yeryüzünün şerefli halifesi olarak bizler, bütün insanları, canlı cansız bütün mahlûkatı korumakla, onlara karşı şefkatli ve merhametli olmakla yükümlüyüz” denildi.

BİR MÜMİN YERYÜZÜNDE DENGELERİ BOZACAK ADIMLAR ATAMAZ

Son günlerde yaşanan afetlerin herkesi derinden üzdüğüne dikkat çekilen hutbede, şunlar kaydedildi: “Bir yandan sellerin açtığı yaraları sarmaya çalışıyoruz. Diğer yandan ciğerlerimizi dağlayan orman yangınlarıyla mücadele ediyoruz. Böylesi zor günlerde şunu bir kez daha hatırlamalıyız ki sel, heyelan, yangın, deprem, kuraklık ve salgın hastalık gibi afetler karşısında can ve mal kaybımızı en aza indirmek ancak gerekli tedbirleri almakla mümkündür. Zira tabiat olayları, sünnetullah yani ilahi düzen ve kanunlar gereği, sebep-sonuç ilişkisi içerisinde meydana gelmektedir. Dolayısıyla bir mümin, sorumluluğunu ihmal edip göz göre göre afetlere kapı aralayamaz. Yeryüzünde dengeleri bozacak adımlar atamaz.”

YAPTIKLARININ CEZASINI ÇEKECEKLER

Sel, heyelan ve deprem riski bulunan bölgelerde tabiatın dengelerine, bölgenin gerçeklerine uygun, doğru ve sağlam adımlar atılması gerektiği belirtilen hutbede, “Yangınlara sebebiyet verecek ihmalden ve sorumsuz davranışlardan uzak duralım. Ormanlarımızı bilerek yakan, vatanımıza göz diken, milletimizin canına kast edenlere gelince dünyada ve ahirette Allah’ın, meleklerin, insanların ve diri diri yanan bütün canlıların laneti onların üzerinedir. Onlar her iki âlemde de yaptıklarının cezasını çekeceklerdir” denildi.

Saray’ın 13 uçağı var Türkiye’nin yangın söndürme uçağı yok

Diyanet’in afet hutbesi doğayı katleden Cengiz Holding’i akıllara getirdi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

Yangınlarda oklar hükumete döndü: Gündem mi değiştirilmek isteniyor?

Türkiye genelinde 71 noktada çıkan orman yangını “Yangınları nasıl çıktı?” sorusunu gündeme getirdi. Sosyal medyada, başta Afgan göçmenler olmak üzere birçok konuda sıkışan AKP iktidarının gündemi değiştirmek için yangınları çıkartmış olabileceği iddiası dile getirildi. “Yıllardır benzer şeyler oluyor. Gündem manipüle ediliyor. Bunlardan her şey beklenir” mesajları paylaşıldı. 

BOLD – Antalya Manavgat’ta başlayan ve kısa sürede 21 ilden gelen 71 yangın haberi Türkiye gündemine yerleşti.

5 kişinin öldüğü, binlerce hayvanın telef olduğu ve onbinlerce hektar ormanlık ve tarım arazilerinin yandığı yangınların faili olarak PKK suçlanıyor. Sosyal medyada ise yangınların gündem değiştirilmek için çıkarıldığına inanıyor.

ÇOK GÜZEL GÜNDEM DEĞİŞTİRİLİYOR

Sosyal medyada, yangınların gündem değiştirilmek için yapıldığını öne süren Ahmet Murat Topçu isimli hesap, “Çok güzel gündem değiştiriyorlar. Kimse bana bu yangınları şu bu çıkarıyor falan demesin. Seçim kazanmak için Ankara Garı’nda bombalar patlatanları onlarca insanına kıyanları gördü bu ülke” yorumu yaptı.

GÜNDEM DEĞİŞMESİ GEREKİYORDU SANIRIM

Bir başka sosyal medya kullanıcısı ise, “Türkiye’de gündem değişmesi gerekiyordu sanırım bu kadar yerde aynı anda yangın çıktığına göre!” ifadesini kullandı. Başka biri ise, “Peker, Afganlılar, Suriyeliler, ekonomi veeee derken yangın! Sıradaki gündem ne? Birileri güzel gündem değiştirdi gündem mültecilerdi yangın oldu biz yangını konuşurken 7-8 milyon da Afgan gelir ülkeye yada getirilir” dedi.

BUNLARDAN HER ŞEY BEKLENİR YAZIKLAR OLSUN

S. Bulut isimli kullanıcı ise, “Yangın, mültecilerle ilgili gündem değiştirmek için de yapılmış olabilir diye düşünüyorum çünkü bunlardan her şey beklenir yazıklar olsun olan cennet vatanımıza oluyor” dedi.

GÜNDEM MANİPÜLE EDİLİYOR, CEPLER DOLUYOR

AKP yine halka IBAN verdi: Milletimiz cömerttir

Yangınlarda oklar hükumete döndü: Gündem mi değiştirilmek isteniyor? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

Saray’ın 13 uçağı var Türkiye’nin yangın söndürme uçağı yok

Antalya Manavgat’taki orman yangını sonrası başlayan AKP iktidarına yönelik tepkilerin dozu artıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “Envanterimizde yangın söndürme uçağımız yok” sözleri Erdoğan’ın VIP filosunu akıllara getirdi. Cumhurbaşkanlığı Saray’ındaki filoda özel odaları olan 13 uçak bulunuyor.

BOLD ANALİZ – 20 yıldır Türkiye’yi yöneten AKP iktidarının Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Envanterimizde yangın söndürme uçağımız ve helikopterimiz yok, bu ezelden beri böyle. Envantere de uçak alımı ile ilgili sayın Cumhurbaşkanının talimatı ile çalışmalara başladık” sözleri israf-ihtiyaç dengesizliğini gözler önüne serdi. Erdoğan için 13 uçak 3 helikopter bulunurken 84 milyon vatandaş için 1 yangın söndürme uçağının bulunmaması tepki çekti.

BAKAN’IN ÖZEL JETİ

Bakan Pakdemirli’nin kendisine tahsis edilen özel jetle yolculuk yaptığı vatandaşlar tarafından paylaşıldı. Bakan’a özel jet verilirken, devletin elinde yangınlar için uçak ve helikopter olmamasına tepki gösterildi.

SARAY’IN 1 UÇAĞI 400 MİLYON DOLAR

Türkiye Cumhuriyeti devletinin envanterinde 1 tane yangın söndürme uçağı yokken, Cumhurbaşkanlığı Saray’ının envanterinde 13 uçak 3 helikopter bulunuyor. Bu uçakların en büyüğü ise 400 milyon dolar değer biçilen Katar Emiri’nin hediye ettiği Boeing 747.

DÜNYANIN EN BÜYÜK UÇAKLARI ERDOĞAN’DA

Türk Hava Yolları VIP Filo Başkanlığı tarafından yönetilen Saray filosundaki uçaklar Ankara ve İstanbul’daki havalimanlarında hazır tutuluyor. Katar’dan gelen 400 milyon dolar değerindeki Boeing 747-8 dünyanın en geniş gövdeli uçaklarından biri. Ardından Airbus A330-200 Pestige model uçağı filodaki en büyük uçak sıfır alındı. Filoda Ürdün devletinden alınan bir Airbus 318, İtalya’dan bir dönem Başbakan Berlusconi’nin kullandığı Airbus 319 bulunuyor.

ÖZEL JETLERİ DE BAKANLAR KULLANIYOR

Saray envanterine kayıtlı küçük boyutlu jetler de bulunuyor. 16 koltuklu Gulfstream G550 ve merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde alınan 14’er koltuklu tescilli Gulfstream G450 ve 550 yer alıyor. Ayrıca 8 koltuklu iki Cesna Ciatiton V de bakanlar tarafından kullanılıyor.

SARAY FİLOSUNDAKİ UÇAKLAR VE HELİKOPTERLER

TC-TRK Boeing 747-8 intercontinental, TC ANA Airbus A319-115 cj, TC-TUR A330-200,  TC-IST A319-133, TC-ANK A318-112, TC-KOP Gulfstream G550, TC-TRY Bombardier Challenger 850, TC-ATA Gulfstream G550, TC-CBK Gulfstream G550TC-GAP Gulfstream G450, TC-LAB Cessna Ciatiton v, TC-OBA Sikorsky S92, TC-HUD Sikorsky S92,  TC-HEY Sikorsky S92.

Bakan Çavuşoğlu’na yangın tepkisi: Koskoca Türkiye’nin 3 tane uçağı mı var?

Saray’ın 13 uçağı var Türkiye’nin yangın söndürme uçağı yok yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »

Türkiye yanıyor: Erdoğan Saray’da THK Başkanı düğünde

Türkiye’de 28-30 Temmuz arasında 71 noktada ormanlardaki yangın yerleşim yerlerine kadar ulaşırken, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 2 gündür programı olmamasına rağmen bölgeye gitmedi. Türk Hava Kurumu’nun Kayyım Başkanı Cenap Aşcı da düğüne katıldığını açıkladı.

BOLD – Türkiye cayır cayır yanarken AKP hükumetinin orman yangınlarını söndürmekte yetersiz kalışı kamuoyunun tepkisini çekti.

Akdeniz ve Ege’de sahil yörelerinde çıkan yangın yerleşim yerlerine kadar ulaştı. Manavgat’taki yangında 34 mahalle zarar görürken, Marmaris’te dün başlayan orman yangınında ise 1 kişi hayatını kaybetti. 1 fabrika, 27 ev, 1 araç, 16 çatı, 1 depo yandı. Mersin’de de 5 mahallede evler boşaltıldı.

Muğla’nın Milas ilçesinde çıkan yangında 80 hektarlık ormanlık alan kül oldu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangına 3 kiralık uçakla müdahale edildiğini belirtti. Pakdemirli, “Envanterimizde yangın söndürme uçağı yok. İhaleye çıkıyoruz” dedi.

Sosyal medyada ise hükumete yeterli uçak bulunmaması nedeniyle yangınların büyüdüğü zamanında müdahale edilmediği eleştirisi yapıldı.

Çok sayıda ormanda yangının çıkmasının ardından AKP hükumetinden bakanlar bölgeye giderken, Erdoğan’ın sessizliği dikkat çekti.

ERDOĞAN SARAY’DA

Cumhurbaşkanlığının günlük programlarının açıklandığı sitede, Erdoğan’ın yangının çıktığı 28 ve 29 Temmuz’da hiçbir programının yer almaması dikkat çekti. Erdoğan’ın bugün ise İstanbul’da Gine Bissau Cumhurbaşkanı Cissoko Embalo ile görüşmesi var. Erdoğan, yangın, sel gibi doğal afetlerde kamuoyu önüne çıkmıyor. Erdoğan, Karadeniz’de sel felaketine uğrayan memleketi Rize’ye de Erzurum’da yaptığı mitingin ardından tam bir hafta sonra ziyaret etmişti. Erdoğan’ın iki gündür Saray’da programı olmamasına rağmen bölgeye gitmemesi tepki çekti. Erdoğan, yangı sırasında da ne bölgeye gitti ne de bir açıklama yaptı.

THK BAŞKANI: DÜĞÜNDEYİM

Yangınla ilgili hedefteki diğer bir kurum ise Türk Hava Kurumu oldu. CNN Türk’te canlı yayına katılan THK Kayyım heyeti başkanı Cenap Aşçı, yangınlar sırasında düğüne gittiğini söyledi. Aşçı, “Bu akşam özel bir durumum vardı. Çocukluğumdan beri büyüttüğümüz bir kızımızın düğünü vardı, oraya gitmek zorunda kaldım” dedi. Aşçı’nın sözleri tepki çekti.

Türkiye yanıyor: Erdoğan Saray’da THK Başkanı düğünde yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold
Devamını Oku »