14 Aralık 2021 Salı

Erdoğan’ın yasa tasarılarını ‘onaylattığı’ İzzet Özgeç’ten ‘ekonomik OHAL’e ilişkin tavsiyeler

“Ağır Ekonomik Bunalım sonucu Olağanüstü Hal ilanına hazırlıklı olmalıyız” diyen ünlü ceza hukukçusu ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yasa tasarılarını ‘onaylattığı’ Prof. Dr. İzzet Özgenç, ekonomik OHAL ilanına ilişkin paylaşımlarını bir adım daha ileri götürdü. Ve OHAL durumunda uygulanabilecek tedbirleri masaya yatırdı.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasa ve kanun değişikliklerinde danıştığı isimlerden biri olan ünlü Ceza Hukukçusu Prof. Dr. İzzet Özgenç, ‘ekonomik Olağanüstü Hal’ ilanı konusundaki sosyal medya paylaşımlarını bugün de sürdürdü.

Dün yaptığı paylaşımda, “Ağır ekonomik bunalım sebebiyle OHAL ilânına toplum olarak hazırlıklı olmamız gerekir” diyen İzzet Özgenç, bugünkü paylaşımlarında OHAL durumunda uygulanabilecek tedbirleri tek tek değerlendirdi.

İzzet Özgenç, AKP hükumetlerinin 2005 yılından bu yana, terörle mücadele, ceza kanunları, terörün finanse edilmesinin önlenmesi ve ceza yasalarının yazılması çalışmalarının başında bulundu.

Erdoğan’ın Meclis’e bir kanun, bir yasa tasarısı getirilmeden önce mutlaka bakanlarına “Bunu İzzet Hoca gördü mü?” dediği biliniyor.

“TOPLUM OLARAK HAZIRLIKLI OLMAMIZ GEREKİR”

Özgenç, dün Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Türk Lirası’ndaki değer kaybının ‘ağır ekonomik bunalım’ sonucunu ortaya çıkardığını ve bu nedenle hükumetin Anayasa’nın 119. maddesi gereğince Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edebileceğini ifade etmişti.

Özgenç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Türk Lirasının yabancı paralar karşısındaki süregelen değer kaybı, “AĞIR EKONOMİK BUNALIM” sonucunun ortaya çıkacağı süreci başlatmıştır. Bu nedenle kaçınılmaz görünen ağır ekonomik bunalım sebebiyle OLAĞANÜSTÜ HÂL ilânına (Any., m. 119), toplum olarak hazırlıklı olmamız gerekir.”

“YÜKÜMLÜLÜKLER VE ALINACAK TEDBİRLER”

25 Ekim 1983 tarihli ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’na atıfta bulunan Özgenç. ağır ekonomik bunalım hallerindeki yükümlülükleri ve alınacak tedbirleri şöyle sıraladı:

“Ağır ekonomik bunalım sebebiyle olağanüstü hal ilanı durumunda, ekonominin düzenlenmesi ve iyileştirilmesi amacı ile mal, sermaye ve hizmet piyasalarını yönlendirici; vergi, para, kredi, kira, ücret ve fiyat politikalarını belirleyici ve çalışmaya ilişkin her türlü tedbir ve yükümlülüklerin tespiti, tanzimi ve takibi konularında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılabilir.”

YURT DIŞINA DÖVİZ ÇIKIŞI SINIRLANDIRILABİLİR”

“Mal veya hizmet ithaline bağlı olmaksızın yurt dışına döviz çıkışı sınırlandırılabilir.” diyen Özgenç, bugün itibarıyla hukuken böyle bir sınırlamanın mevcut olmadığını söyledi.

“Mal veya hizmet ithaline bağlı olmaksızın yurt dışına çıkarılmış olan ve yabancı finans kurumları nezdinde tutulan dövizlerin yurda getirilmesine yönelik girişimlerde bulunulabilir.” tedbirinin başarılı olma ihtimalinin tartışılır olduğunu kaydeden Özgenç, ancak bu tedbire de başvurulmasının gerekli olduğunu düşündüğünü söyledi.

Özgenç’in sıraladığı diğer tedbirler ise şöyle:

  • Belirli lüks ürünlerin ithaline yönelik sınırlamalar getirilebilir.
  • Temin edilmesi veya kullanılması vergi yükümlülüğü bakımından cazip olan mal ve hizmetlere sınırlama getirilebilir.
  • Yatırımcılarının yüksek faizlerle temin ettikleri kredilerle finanse edilen önemli altyapı tesislerinin kullanımı dolayısıyla verilen ödeme garantileri gözden geçirilerek, revize edilebilir.
OLAĞANÜSTÜ HAL İLANINA GEREK OLMAKSIZIN KESİNLİKLE UYGULANMASI GEREKENLER

İzzet Özgenç, olağanüstü hal ilanına gerek olmaksızın bazı tedbirlerin ise kesin olarak uygulanması gerektiğini söyledi. Özgenç’in bu noktada sıraladığı tedbirler ise AKP iktidarına uyarı şeklindeydi.

Ünlü hukukçu bu tedbirleri ise şöyle sıraladı:

  • Ülkenin önemli yatırım şirketlerine ilişkin hisselerin ve mülkiyeti kamuya ait olan “kupon” gayrimenkullerin mülkiyetinin Türkiye Varlık Fonu üzerinden yabancılara haraç mezat satışının ve özellikle rehnedilmesinin, ipotek altına alınmasının,
  • Özellikle kamudaki israfın,

önüne geçecek kapsamlı tedbirlerin alınması gerekir.

  • Ekonomi alanındaki ilgili kamu otoritelerinin karar alma süreçlerine bilimsel izahı olmayan, salt siyasi mülahazalarla müdahale edilmemesi gerekir.”

Ünlü hukukçudan ‘ağır ekonomik bunalım’ uyarısı: OHAL’e hazırlıklı olmamız gerekir

Erdoğan’ın yasa tasarılarını ‘onaylattığı’ İzzet Özgeç’ten ‘ekonomik OHAL’e ilişkin tavsiyeler yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder