12 Aralık 2021 Pazar

Mizah dergilerinin ağlattığı ülkedir Türkiye

Birkaç ay önce dünya evine giren genç çiftin, Erdoğan rejiminin baskılarından kurtulmak için çıktıkları yolda hayatlarını kaybetmesini kapağına taşıyan Leman Türkiye’yi ağlattı. Ana akım medyanın dilsizleştiği bu baskı döneminde, hak ihlallerini kapağına taşıyan mizah dergisi, taraflı tarafsız herkesin saygısını kazanıyor.

BOLD – Türkiye’de maruz kaldıkları hak ihlallerinin bunalttığı KHK’lı savcı İbrahim Gündüz (36) ve eşi, KHK’lı katip Nurdan Gündüz, geçtiğimiz hafta Yunanistan’ın Kos Adası’na geçmeye çalışırken hayatlarını kaybetti.

Birkaç ay önce evlenen Gündüz çiftinin bulunduğu, göçmenleri taşıyan tekne alabora olmuş, teknede bulunan diğer 3 kişi ise Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarılarak Kos Adası’na çıkarılmıştı.

Gülen Hareketi soruşturmaları kapsamında Eylül 2016’da tutuklanan İbrahim Gündüz, 15 ay Osmaniye T Tipi Cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi. Bylock kullandığı iddiasıyla yargılanan Gündüz’e 6 yıl 10 ay hapis cezası verildi. Dosyası Yargıtay’da bulunuyordu. KHK’lı katip Nurdan Gündüz’ün ise hakkında takipsizlik kararı vardı.

İbrahim ve Nuran Gündüz çiftinin İstanbul Üsküdar’da Kız Kulesi’ne bakarken çektirdikleri fotoğraf sosyal medyada viral oldu. Ünlü mizah dergisi Leman, kapağında bankta oturan çifti ‘iki gül’le resmetti.

15 Temmuz sonrası Erdoğan rejiminin baskıları sonucu artan hak ihlalleri ölümleri de beraberinde getirdi. Cezaevlerinde işkence ve tecavüz haberleri birer rutin haline geldi. Cezaevi yönetimlerinin hasta mahkumlara yaklaşımı, cezaevine sağlıklı giren tutukluların tabutta çıkmasıyla sonuçlanıyor.

Ölümler karşısında toplumsal farkındalık yaratmaya çalışan Leman dergisi uzun süredir okurlarını güldürmüyor. Ana akım medya organlarının yer vermediği insan hakları ihlalleri sonucu yaşanan trajik ölümleri bir süredir Leman dergisi Türkiye’ye duyurmaya çalışıyor.

RABİA NAZ’I KİM ÖLDÜRDÜ

Giresun’da 11 yaşında şüpheli şekilde hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan’ın babası çetin bir hukuk savaşına girişti. Kızının öldürüldüğünü savunan Şaban Vatan, delillerin karartılmasında da AKP’li Nurettin Canikliğil’in parmağı olduğunu iddia ediyor.

İddiaları araştırmak yerine yargı, acılı babanın ruh ve sinir hastalıkları hastanesine kapatılmasına karar verdi. Kamuoyunu derinden yaralayan bu olayı da Leman dergisi kapağına taşıdı. “Rabia Naz’ı kim öldürdü!” başlıklı kapakta, “Kızların karanlıkta kalan ölümünü aydınlatmaya çalışan Rabia Naz’ın annesi ve babasının sonuna kadar yanındayız. 1 yıllık karanlığı aydınlatmak boynumuzun borcudur” ifadeleri kullanıldı.

İNFAZ GİBİ KARARA SESSİZ KALMADI

Türkiye’yi derinden sarsan kanser hastası Ayşe Özdoğan’ın hasta haliyle cezaevine gönderilmesi, sosyal medyada viral olsa da basında çok az yer aldı. 4. evre kanser Ayşe Özdoğan’ın hapiste yaşadığı hak ihlallerini karikatür dergisi Leman gündeme getirdi. Özdoğan’ın oğluyla çizilmiş karikatürünü yayınlayan Leman, hukuksuzluğa dikkat çekti.

CEZAEVİNDEKİ BEBEK SESLERİ

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, cezaevlerinde bulunan 18 yaş altındaki çocukların ve annesiyle birlikle kalan bebeklerin sayısını öğrenmek için 4 Temmuz 2020 tarihinde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Gül ise 12 ila 15 yaşlarında 146, 15 ila 18 yaşlarında 2 bin 764 tutuklu ve hükümlü bulunduğunu belirtti fakat 0-6 yaş arası çocuk sayısını yanıtsız bıraktı. Bu sayısının 800’ler de olduğu dair iddialar var. Cezaevinde bu bebeklerin sağlıklı gelişimine yardımcı olacak herhangi bir mevzuat da bulunmuyor. Basında çok yer almayan bu hak ihlalini de bir mizah dergisi olan Leman gündeme taşıdı.

ATAMANAYAN ÖĞRETMEN

Atanamayan gençler sorunu gündemden düşmezken, Türkiye yakın zamanda AKP’lilerin TÜGVA üzerinden devlette nasıl kadrolaştığını öğrendi.

Muğla, Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde 2014 yılında Sosyal Bilimler öğretmenliğinden mezun olan Merve Çavdar bir sabah iş aramak için çıktığı evine bir daha dönmedi.  Çavdar’ın, Güzelçamlı Mahallesi sahilinde yanına aldığı antidepresan ilaçların hepsini içerek intihar ettiği ortaya çıktı. Çavdar’ın arkadaşları, “İş bulamaması onu bunalıma soktu” demişti.

İşi mizah üretmek olan Leman, çaresizlikten intiharı seçen genç öğretmen Merve Çavdar kapağıyla da okuyucularını hüzünlendirdi.

Erdoğan’ın fotoğrafını yere atmıştı… Tutuklandı

Mizah dergilerinin ağlattığı ülkedir Türkiye yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder