15 Aralık 2021 Çarşamba

WSJ’den Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri yorumu: Erdoğan’ın isteği para

ABD’li Wall Street Journal gazetesi, Katar ziyareti sırasında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşmeyen görüşmeyle ilgili “Erdoğan’ın istediği para.” ifadesini kullandı.

BOLD – Geçtiğimiz günlerde Katar’a bir ziyaret gerçekleştiren AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile bir görüşme planladığı ancak programları uymadığı için iki ismin biraraya gelemediği ifade edilmişti. Konuyu değerlendiren Wall Street Journal gazetesi çarpıcı bir yorumda bulundu. Gazeteye göre Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinde “Erdoğan’ın istediği para”.

AKP hükumeti, 2013 yılından beri ilişkilerin bozuk olduğu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile problemleri bir kenara bırakmış ve Erdoğan, BAE’nin fiili lideri El-Nahyan Saray’da ağırlamıştı.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, geçen hafta yakın zamanlarda Katar’a giden Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman’ın az kalsın görüşeceğini fakat programlarının uyuşmadığını yazdı.

Katar yönetiminin Suudi Arabistan ile Türkiye arasında arabuluculuk yaptığını aktaran gazete, “Katar’ın Suudi Arabistan ve Türkiye’yi bir araya getirme çabalarını yakından bilen kişiler, daha önce görüşmesi hayal bile edilemeyen Selman ve Erdoğan’ın görüşmesi için uğraştığını söyledi. Bu durum da bölgeyi yıllarca bölen gerilimde bir çözüme ulaşılabileceğinin sinyali oldu” yorumunu yaptı.

“AMAÇ İLİŞKİLERİN TAMİRİ DEĞİL”

Geçen hafta Doha’da Katarlı yetkililerin iki adamı bir araya getirme planlarının başarısız olduğunu aktaran Wall Street Journal, “Konuyla ilgisi olan kişiler, yetkililerin gelecek haftalarda uygun bir zaman ve yer için bakındıklarını da söyledi” ifadesine yer verdi.

Wall Street Journal, özellikle ABD Başkanı olarak seçilen Joe Biden’dan sonra bölgede bir belirsizlik olduğuna dikkat çekerken, Afganistan’dan çekildikten sonra ABD’nin Orta Doğu’daki rolünü de azaltmaya başladığını hatırlattı.

Gazete, bölgede diyalog umudunun “ilişkilerin tamir edilmesi” olmadığını fakat kritik bir gelişme yaşanması durumunda iletişim kanallarını iyileştirmek olduğunu öne sürdü.

ERDOĞAN, EKONOMİK DALGIÇ HALATI ARIYOR

Wall Street Journal’ın haberinde, “Erdoğan ve Selman’ın görüşmesi Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerine zarar veren sorunları arkada bırakmak için bir şans. Bunlar arasında 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı da var. Konuyla ilgili bilgisi olan Suudi ve Katarlı yetkililer, Selman’ın Erdoğan’ın bir daha Kaşıkçı cinayetiyle ilgili konuyu gündeme getirmemesinin sözünü istediğini söyledi” denildi.

Gazete, Erdoğan’ın bu konuda ne yanıt verdiğini aktarmazken, “Sayın Erdoğan’ın istediği jeopolitikten ziyade para olabilir. Döviz krizinin pençesindeki Türkiye’de Erdoğan ekonomik dalgıç halatı arıyor” yorumunu yaptı.

TÜRKİYE – SUUDİ ARABİSTAN İLİŞKİLERİ

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler 2013 yılından itibaren bozulmaya başladı. Türkiye Mısır’da Müslüman Kardeşler Hareketi ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi desteklerken; Müslüman Kardeşler Hareketi’ne karşı olan Suudi Arabistan Mursi’yi deviren darbe yönetimini destekledi.

Yine daha sonraki dönemde Türkiye’nin İran’a yaklaşması Suudi Arabistan’ı rahatsız etti.

2017 yılı Haziran ayında Suudi Arabistan’da Veliaht Prensliğe Muhammed Bin Selman’ın gelmesi ile birlikte ilişkiler daha da kötüleşti. Türkiye, Suudi Arabistan yönetimi ve kraliyet ailesindeki iç mücadelelerde her zaman Muhammed Bin Selman karşıtı bir tutum izledi. Selman karşıtı gruplara açıktan olmasa da destek verdi.

KATAR KRİZİ VE DOHA’YA GÖNDERİLEN ASKERİ BİRLİK

Türkiye ve Suudi Arabistan, 2017’deki Katar krizinde de karşı karşıya geldi.

2017 yılında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, ‘terör örgütlerini desteklediği’ gerekçesiyle Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Katar’a ekonomik ve siyasi ambargo uygulanırken, Doha yönetimi suçlamaları reddetmişti. Kuveyt ve ABD, Körfez bölgesindeki krizin sona ermesi için arabuluculuk yapıyordu. Türkiye ise krizde Katar ile saf tutmuş ve 4 ülkenin uyguladığı ambargoda Doha’ya en büyük desteği sağlamıştı.

Hatta Türkiye, Doha yönetimine destek için Katar’a askeri birlik gönderecek ve bu ülkede bir askeri üs kuracaktı. İki ülke zaman zaman çölde askeri tatbikat de gerçekleştirdiler.

Türkiye’nin krizde Katar’dan yana tavır alması bu 4 ülkenin sert tepkisini çekti. Ambargo, bu yıl 5 Ocak’ta Suudi Arabistan’da düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi zirvesine imzalanan mutabakatla ancak sona erdi.

KAŞIKÇI CİNAYETİ DÖNÜM NOKTASI OLDU

En büyük kopuş ise Suudi asıllı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda 2 Ekim 2018’de öldürülmesi sonrası yaşandı. AKP hükumeti, Kaşıkçı cinayetini Veliaht Prens karşıtı bir kampanyaya dönüştürdü ve uluslararası alanda Veliaht Prens’i sıkıştırmaya çalıştı. Ancak o dönemki Trump yönetiminin Veliaht Prens ve Suudi Arabistan’la ilişkileri bozmak istememesi nedeniyle AKP hükumetinin bu politikası başarısız oldu.

Katar, Rum Kesimi’nin doğalgazını çıkaracak

WSJ’den Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri yorumu: Erdoğan’ın isteği para yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder