7 Mayıs 2019 Salı

Atilla Yeşilada: YSK kararından sonra yabancı fonlar Türkiye’den sıvışmaya başladı

Ekonomist Atilla Yeşilada, YSK’nın İstanbul seçimlerini iptal etme kararının ardından yabancı fonların Türkiye’den kaçmaya başladığını belirtti. Yeşilada, konunun yabancı basına çok daha sert bir şekilde yansıdığını vurguladı.

YSK kararı sonrası dolar/TL’nin hızla yüzde 3 civarı değer kaybettiğini hatırlatan, bu sabah da hızlı değer kaybının sürdüğünü belirten Yeşilada’nın paraanaliz.com’daki yazısı şöyle:

Uluslararası Bloomberg sitesinde (Bloomberg.com) bu sabah yayınlanan haberin başlığı “İstanbul Seçim Kararı Görünümü Bozdu, Yatırımcılar TL’den Kaçıyor” ibaresi aslında piyasanın, özellikle de yabancı yatırımcıların bakışını yeterince özetliyor. Başlıkta kaçmak için kullanılan “flee” kelimesi İngilizce’de çok daha sert bir ifade: Tüymek, sıvışmak, arkasına bakmadan hızla çekip gitmek gibi anlamlar taşıyor.

Haberde belli başlı yatırım şirketlerinin stratejistlerinden veya trader’larından görüş alınmış. En azından bu haberde bir tek olumlu görüş bildireni yok.

Genel olarak üç kaygı öne sürülmüş:

1) YSK’nın seçim kararı Türkiye’nin demokratik işleyişi ve kurumsal güvenirliği açısından güven telkin etmedi.

2) Piyasa uzun bir seçimsiz dönem için umutlanmıştı. Hükümetin artık ekonomik tedbirlere yöneleceğini düşünüyordu. Şimdi ise temmuza kadar yine seçim ortamı var.

3) Politik belirsizlik Türk ekonomisi ve politikasının zaten mevcut risklerine yeni belirsizlikler ekliyor.

Bu yorumlar hemen bütün piyasa analistlerinin görüşlerinde ortak. Buradan kalkarak hepsi de TL varlıklarını azaltmaktan bahsediyor. TL’yi satmakla devam ediyor.

New York’taki Emso Asset Management’te baş portföy yöneticisi Jens Nystedt, “Benim algım şu ki, yabancılar, buna kısa vadeli para fonları dahil, politik belirsizlik riskinin geri dönmesi sonucu pozisyonlarını azaltıyor” dedi.

Yine New York’taki Seaport Global Holdings’te stratejist Michael Roche, “Erdoğan’ın İstanbul dahil büyük şehirleri kaybetmesi, halkın onun ekonomik politikalarından hoşnutsuz olduğunu göstermişti. Şimdi Erdoğan’ın seçimin yeniden yapılmasını zorlaması ise onun yönetim biçimi hakkında endişeleri daha da artırdı. Piyasa Türkiye’de iç ve dış politik istikrarsızlığın artmasını bekliyor ve bu da sermaye çıkışını getiriyor” ifadelerini kullandı.

Standard Chartered’dan Gofshteyn:

“Biz tam da böyle bir durumdan dolayı TL’de “şhort” pozisyon (açığa satma) fikrindeydik. Bu konumumuzu sürdürüyor ve TL’nin diğer gelişen ülke paralarına göre kötü performans göstereceğini düşünüyoruz.”

New York’taki Alliance Bernstein’dan fon yöneticisi Shamaila Khan da umutsuz konuşuyor:

YSK kararı zaten mevcut (ekonomiye yoğunlaşmayı engellleyen) politik sorunlara fazladan yenilerini ekledi.”

Bloomberght’nin haberine bakılırsa benzer endişeler Türk fon yöneticilerinde de mevcut.

Görüş bildiren HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, TL’deki değer kaybının devam edebileceğini ifade ederek, “Seçim belirsizliğinin nasıl sonuçlanacağı yabancı yatırımcının da uzun zamandır gündemindeydi. Kur karara ilk tepki olarak 6,15’e kadar yükseldi.

26 Nisan’la biten son 8 haftada 10 milyar dolar carry trade’den çıkış olduğunu hesaplıyoruz. Yani yabancı yatırımcı son gelişmelerle 10 milyar dolar dövize dönüp Türkiye dışına çıkmış. Seçim sonuçları TL açısından negatif algılanacak gibi görünüyor, zaten ilk hareket de onu gösteriyor” değerlendirmesini yaptı.

Aksoy “Önümüzde TL’de temkinli olunması gereken bir dönem var” dedi.

Benzer şekilde görüş bildiren başkaları da var.

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge, piyasada uzun zamandır zaten böyle bir sonucun çıkabileceği fiyatlamasının yapıldığını, önemli boyutta fiyatlamanın yapıldığını söyledi. Tözge, “Endekste büyük ihtimalle 90 bin 500 seviyesine doğru çekilme olabilir. Kurda psikolojik 6 seviyesinin geçilmesiyle kırılganlık arttı, 6.25 seviyesinin üzerine hareket olursa borsada bir miktar daha negatifliğe neden olabilir” diye konuştu.

Tözge, kurda yüksek volatiliteli bir döneme hazırlıklı olmak gerektiğini dile getirdi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder