29 Mart 2019 Cuma

“Fener ol” kampanyası ile 1 milyar lira toplanabilecek

Fenerbahçe’nin yeni kampanyası ‘Fener ol’ projesi 4 Nisan’da start alıyor. UEFA 1 milyar lira toplamaya izin verdi.

Fenerbahçe Kulübü, FFP nedeniyle gelir elde etme amaçlı başlatılacak olan ‘Fener Ol’ kampanyasını tanıttı. Başkan Ali Koç, kampanya ile Fenerbahçe’nin bir ilk gerçekleştireceğinin altını çizerek 4 Nisan’da startı verecekleri açıkladı.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, 31 Mayıs’a kadar Finansal Fair Play (FFP) nedeniyle gelir elde etmek için kampanyaya başlayacaklarını belirterek, “31 Mayıs’a kadar 60-65 milyon euro gelir yaratamadığımız takdirde FFP konusunda Avrupa’ya gitme sıkıntısıyla karşı karşıyayız. Bu ne demek? Avrupa Kupası’na, Şampiyonlar Ligi’ne katılamamak söz konusu.” dedi.

Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından düzenlenen basın yemeğinde konuşan Koç, Fenerbahçe’nin spor ekonomisi tarihinde bir ilke imza atacağı “Fener ol” projesinin detaylarını paylaştı.

TÜRK FUTBOLU BÜYÜK SIKINTIDA

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Türk futbolunun geleceğinde maddi anlamda büyük bir sıkıntı olduğunu aktararak, “Ben ve ekibim Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanlığı’na aday olurken zaten bütün seçim süreci boyunca içinde olduğumuz mali sıkıntıları hep gündeme getirdim.

Bu mali sıkıntıları aşmak için kimsenin elinde sihirli değnek olmadığını, bu sıkıntıların 1 gecede oluşmadığını ve 1 gecede çıkılamayacağını, kısa, orta ve uzun vadede planlar gerektiğini ve Fenerbahçe özelinde bir seferberlik ruhu içinde herkesin çorbada tuzu olacak şekilde bir anlayışla çıkılabileceğini, büyük fedakarlıklar yapılmasını gerektiğini, elimizi taşın altına koymamız gerektiğini ifade ettim.” diye konuştu.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, 60-65 milyon Euroluk bir açık bulunduğunu açıkladı.

31 MAYIS’A KADAR 60-65 MİLYON EURO GEREKLİ

Bşakan Koç, FFP’nin sadece Türkiye’ye değil, Avrupa’daki birçok ülkeye uygulandığına vurgu yaparak “Bunun asıl amacı finansal sıkıntıda olan kulüpleri, finansal yapılarını doğru istikamete çevirebilmek. Bununla beraber ikinci bir konu da var. Çok zengin kulüpleri, çok büyük paralar ödeyerek haksız rekabet yapmamasını sağlamak.

Fenerbahçe Spor Kulübü, FFP konusuyla ilgili 3 yıllık bir anlaşma yaptı. Yaptığı bu anlaşmaya göre, denk bütçe denen bir durum söz konusu… 3 senenin sonunda, bu 31 Mayıs itibarıyla olacak, Fenerbahçe Spor Kulübü’ne müsaade edilen rakam eksi 30 milyon.

Yani 3 senenin sonunda Fenerbahçe Spor Kulübü’nün gelir-gider dengesine bakıldığında eksi 30 milyon veya altında kaldığı zaman bu anlaşmaya uyulmuş olacak. Şu an eksi 95 milyon rakamındayız. Yani 31 Mayıs’a kadar 60-65 milyon euro gelir yaratamadığımız takdirde FFP konusunda Avrupa’ya gitme sıkıntısıyla karşı karşıyayız.

Bu ne demek? Avrupa Kupası’na, Şampiyonlar Ligi’ne katılamamak söz konusu. Dolayısıyla bizim hedeflediğimiz, başarı için önemli bulduğumuz 4 ayaklı planın en önemli ayaklarından birinin etkileniyor olması demek.” ifadelerini kullandı

KAMPANYA 31 MAYIS’TA BİTMEYECEK

“Fener ol” kampanyasının 31 Mayıs’ta sona ermeyeceğinin altına çizen Ali Koç konuşmasına şöyle devam etti: “FFP’nin 2 ayağı daha var. Biri; oyuncularınıza yani futbol organizasyonuna ödediğiniz ücretlerin ya 85 milyon euro’yu geçmeyecek ya da gelirinizin yüzde 60’ını geçmeyecek.

Bu rakam geçen sene 92 milyon euro iken bu sene 79 milyon euro’ya düştü. İşin o tarafını da tatmin ediyoruz. Sattığın kadar alabilirsin bu süreçte. Yani oyuncu sattığın kadar oradan yarattığın gelir kadar oyuncu satın alabiliyorsun.

Bizim hem sezon başı hem de devre arası yaptığımız transferlerin toplam maliyeti yaklaşık 24 milyon euro’ya geliyor ama yazın 25 milyon euro’luk transfer satışı gerçekleştirmiştik. Bu kritere uyduk.” şeklinde konuştu.

100’E YAKIN GÖNÜLLÜ PROFESYONEL ÇALIŞIYOR

Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Karaçam da yaklaşık 600 milyon euro gibi bir borç yükünün altına girdiklerini belirterek, yabancı oyunculara yapılmış sözleşmeler nedeniyle de 100 milyon ilave bir yükümlülük içine girdiklerini anlattı.

Karaçam, “Kampanya’da 100’e yakın gönüllü ve profesyonel çalışıyor. 25 milyonluk taraftarımız var. 16 milyon aktif taraftarımız var. 5 milyonun aktif olarak katılabileceğini düşünüyorum. Bugüne kadar hiç denenmediği için kesin bir görüş söylemek mümkün değil ama milyonların üzerine çıkacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Karaçam, “Fenerbahçe.org” sitesinde belirtilecek yöntemlerle ödemelerin alınacağını belirterek, en düşük 20 liralık ödeme alınmasını planladıklarını ancak 1 liralık katılımın mümkün olmasını da düşündüklerini anlattı.

Fenerbahçe yöneticisi Erol Bilecik 1 milyar liralık izin aldıklarını açıkladı. Kampanya, bağış, sponsorluk ve reklam şeklinde olacak. 

1 MİLYAR LİRA VE 1 YILLIK İZİN ALINDI

Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Erol Bilecik ise kampanya için 1 milyar TL ve 1 yıl süre için izin alındığını belirterek, “Her katılımcının karşılığını bulabileceği bir anımız da olacak.” bilgisini verdi.

Hem gerçek kişilerin hem de kurumların kampanyaya bağış, sponsorluk ve reklam şeklinde katılabileceğini aktaran Bilecik, kampanyayla ilgili tüm detayların 4 Nisan’da açıklanacağını anlattı.

BORÇ YÜKÜ ARTIYOR

Fenerbahçe yönetimi bir önceki dönemden 3 milyar TL’yi aşan bir borç yükü devraldı. Bu borç yükünün büyük bölümünü finansal borçlar (bankalar ve factoring şirketleri) oluşturuyor.

Bu finansal borçların yaklaşık yüzde 80’i yabancı para cinsinden (Dolar-Euro) borçlar. Bu borçlar sonucu kulüp yaklaşık 300 milyon dolar civarında açık döviz pozisyonu taşıyor. Bu açık pozisyon ile birlikte kur artışlarındaki 1 TL artışın maliyeti mali tablolaya 300 milyon TL ilave yük olarak yansıyor.

GELİRLER KULLANILMIŞ

Stadyumun 10 yıllığına 90 milyon dolara satılan isim hakkı ilk senesinden peşin olarak harcanmış. Yayın geliri, Passolig geliri gibi birçok gelir kalemi temlik altına alındı. Önceki dönem ve yıllık giderlerin yanı sıra 100 milyon euro da uzun vadeli sporcu sözleşmeleri ile taahhüt edilmiş durumda.

ALİ KOÇ’TAN 140 MİLYON DOLAR KAYNAK

Ali Koç yönetimi kulübe 140 milyon dolar yeni kaynak temin etti. Yeni yönetim Futbol AŞ’deki sermaye artışına, FBSK Derneği’nin katkısı olarak 50 milyon dolar, borçların yeniden yapılandırılması için 50 milyon dolar, yeni reklam ve sponsorluk anlaşmalarıyla 25 milyon dolar ve diğer faaliyetlerden de 15 milyon dolar olmak üzere toplam 140 milyon dolar yeni kaynak sağladı.

Fenerbahçe taraftarı 9 aylık süreçte 200 binin üzerinde forma satın aldı. Fenerbahçe tarihinin bir sezonda en fazla forma satılan ikinci sezonu. Fenerbahçe taraftarı ayrıca 2018-2019 sezonunda satın aldığı kombinelerle nerdeyse stadın tamamını kapattı.

Fenerbahçe Spor Kulübü’nün hayata geçireceği kitlesel kaynak oluşturma projesi dünyada da bir ilk olma özelliğini taşıyor.

FENER OL’ PROJESİNİN AMACI

Projenin amacı Fenerbahçe’nin geleceğini yeniden inşa etmek. Bu proje mali açıdan bağımsız bir Fenerbahçe yaratmanın ilk adımı. İlk hedef, UEFA’nın Finansal Fair Play kriterleri konusunda kulübe nefes aldırmak.

Diğer adımlar ise Şampiyonlar Ligi’nde mücadele etmek, Fenerbahçe’nin kendi öz kaynağından yetiştireceği ve keşfedeceği oyuncuları parlatıp değer yaratarak Fenerbahçe’nin geleceğini inşa etmek.

Başkan Ali Koç bir uyarıda bulunarak kimsenin telefonla aranmayacağı ve nakit para toplanmayacağı, dolandırıcılara karşı da dikkatli olunmasını istedi.

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder