18 Mayıs 2019 Cumartesi

Ayşe Teyze’yi üzecek haber… Seçimde açılan muslukların faturası geldi…

Yerel seçimler öncesi ve yılan hikayesine dönen İstanbul seçimlerinde kamu bankalarına sattırılan ucuz dövizin faturası vatandaşa kesildi. Hazine kamu bankalarının “zararını” kapatmaya başladı. İşte rakamlar ve detaylar..

FATURAYI AYŞE TEYZELER VE MEHMET AMCALAR ÖDEYECEK

Seçim döneminde kamu bankaları para musluklarını sonuna kadar açtı. Ancak bu paranın yerine konulması gerekiyor. Bankaların “görev zararlarının” karşılanması dönemi geldi. Peki bu nasıl olacak ?

Bu konuda en çarpıcı tespit ekonomist Uğur Gürses’den geldi. Gürses “Kamu bankalarının seçim görevi zararlarıyla eritilen sermayeleri, Hazine’den ilave olarak koyulan sermaye aktarımları ile kapatılıyor” dedi.

BANKALAR NEDEN UCUZA DÖVİZ SATTI ?

Gürses, bankaların zararlarının karşılanması için Hazine’nin devreye gireceğini söyledi. DW Türkçe’ye analiz yapan ünlü ekonomist Gürses, bankaların ucuza sattığı dövizlerle ilgili çarpıcı bir tespit yaptı:

“Nitekim, 2019’da yılın ilk üç ayında kur riski taşıyarak açılan yeni ilave döviz pozisyon miktarı bankalara göre şöyle: Ziraat Bankası 1 milyar 643 milyon dolar, Halk Bank 731 milyon dolar, Vakıfbank 826 milyon dolar. Bu sayılar, kur riski alarak ilk üç ayda kendi ceplerinden sattıkları net döviz miktarı demek.”

SİYASİ BASKIYA DİKKAT!

Uğur Gürses bankaların bile bile böyle bir zararı göze alamayacağını belirterek siyasi çevrelerden gelen baskıya dikkat çekti:

“Kamu bankalarının siyasi bir direktifle bunu yaptıkları çok açık. Peki neden bu yola girildi? İki nedeni var; TL’nin fiyatının yani faizinin TL’yi korumak için doğru yerde olup olmadığına bakmadan, döviz satarak kurları ‘istenen yere’ getirebileceğini zanneden deneyimsiz politikacı ve teknokratların ‘özgüveni’ olması ki pahalı bir eğitim faturası çıkardı bu. İkincisi ki asıl girişimin nedeni bu; döviz piyasasında kurlar sanki normal akışında piyasada oluşuyormuş gibi görülsün diye kamu bankalarına döviz sattırıldı; sanki alıcının ve aracıların haberi olmayacakmış gibi. Ne kamu bankalarının cepten, Merkez Bankası dövizlerinin arka kapıdan yine kamu bankaları aracılığıyla satılması işe yaradı, ne de swap yasakları. Sırf seçime giderken ‘kur istikrarlı seyrediyor’ görüntüsü vermek, oy kaybından kaçınmak için satıldı. Sorulduğunda da açıklama yapılmadı; bu da rezerv kaygılarını yükseltti. Kamu bankalarının bu tür ‘seçim görevi zararlarıyla’ eritilen sermayeleri, sonunda Hazine tarafından ilave olarak koyulan sermaye ya da sermaye benzeri tahvil aktarımları ile kapatılıyor. Yani vergi mükellefleri tarafından.”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder