8 Haziran 2019 Cumartesi

Documentarist 12. İstanbul Belgesel Günleri 15 Haziran’da başlıyor

Documentarist İstanbul Belgesel Günleri’nin 12.’si, 15-20 Haziran 2019 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Gösterimler Aynalı Geçit, Vault34/Yeşilçam Sineması ve Kadıköy Sineması’nda yapılırken, yan etkinlikler ise Yapı Kredi Kültür Sanat’ta izleyici karşısına çıkacak.

“Konuk Ülke Sudan” bölümünde “Talking About Trees” gösterilecek.

KONUK ÜLKE SUDAN
15-20 Haziran’da 12. kez düzenlenecek olan Documentarist, yine dünya gündemiyle yakından ilgili bir seçkiyle izleyici karşısına çıkıyor. İçinde bulunduğumuz günlerde sürekli kanlı isyan haberkleriyle gündeme gelen Sudan’a Documentarist’te özel bir bölüm ayrılmış.

“Konuk Ülke Sudan” bölümünde bu sene 69. Berlin Film Festivali’nde ödül alan “Ağaçlardan Bahsetmek” (Talking About Trees) ve bu belgeselde sözü edilen Sudan Film Grubu’nun 1970 ve 80’lerde çektiği filmlerden titizlikle bir araya getirilmiş bir seçki restore edilmiş kopyalarıyla sunulacak.

ONUR KONUĞU MCALLISTER
Her yıl Türkiye’de pek tanınmayan bir belgeselciyi ağırlama geleneğini bu yılda sürdüren Documentarist’in 2019 için seçtiği isim ise İngiliz belgeselci Sean McAllister. Sinemayı kendi kendine öğrenmiş olan McAllister kamerasını içinden geldiği çok alt tabaka bireylerine yöneltiyor.

Yönetmenin son filmi “Kuzeyli Bir Can” (A Northern Soul) dahil, çeşitli festivallerde ödüller almış eserleri, Documentarist haftası boyunca İstanbul seyircisiyle buluşacak. McAllister ayrıca Karakterle İçli Dışlı Belgesel Yapma Sanatı başlıklı bir sinema dersi verecek.

TÜRKİYE PANORAMADA YENİ İSİMLER

Documentarist 2019’un Türkiye Panorama bölümü için 30’u aşkın film seçildi. Bu isimlerin yarısı adını ilk kez duyuracak olan belgeselciler. Her sene verilen Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü de bu yeni yönetmenlerden birine gidecek. JvdK Yeni Yetenek Ödülü Jürisi’nde bu sene Pınar Selek, Emine Yıldırım, Hüseyin Karabey, Liliana Dulce Marinho de Sousa ve Taylan Mintaş yer alıyor.

Çocuklar için bir stop-motion atölyesinin de gerçekleştirileceği Documentarist’le ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder