5 Haziran 2019 Çarşamba

İstanbul Müzik Festivali’nde öne çıkan konserler

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Müzik Festivali 11 Haziran’da başlıyor. 30 Haziran’a kadar devam edecek festival, müziğin aydınlanma yolculuğundaki rolünü ve evrendeki ikiliklerden doğan hikayeleri “Var Olmanın Aydınlığı, Var Olmanın Karanlığı” temasını işliyor.

İstanbul Müzik Festivali bu yıl Barok müziğin devleri Bach, Vivaldi, Handel’den 20. yüzyılın en çarpıcı bestecilerinden Şostakoviç’e, klezmerle yoğrulmuş caz müziğinden Osmanlı klasik müzik geleneğinin zenginliklerine 20 günde 150 eserle 15 farklı mekânda 22 konsere ev sahipliği yapıyor. Festival https://muzik.iksv.org/tr adresinden takip edilebiliyor.
Öne çıkan konserleri derledik. Hala bilet bulabilenler kaçırmasın diyoruz.

12 Haziran: Barok dönem bestecilerinden Bach, Vivaldi ve Handel’in müzikleri, şef Florian Helgath yönetimindeki Berlin Erken Dönem Müziği Akademisi topluluğu ve Berlin RIAS Oda Korosu’nun yorumlarıyla Aya İrini Müzesi’nde olacak. 70 yıllık Berlin RIAS Oda Korosu, dünyanın en prestijli müzik merkezlerinde konserler veren bir topluluk. Şef Florian Helgath yönetimindeki ‘Vokal Barok Hazineleri’ konseri 12 Haziran Çarşamba akşamı saat 20.00’da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek.

13 Haziran: “Piyanonun 4 Silahşörü” konseri solist olarak dünyanın önde gelen orkestraları ve şefleriyle konserler veren üç büyük piyanist, George-Emmanuel Lazaridis, Janis Vakarelis ve Cyprien Katsaris’i Türk piyanist Zeynep Üçbaşaran’la buluşturacak. Konser 13 Haziran Perşembe akşamı saat 20.00’da Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek.

14 Haziran: Zeynep Gedizlioğlu’nunun iki piyano için yazdığı eserin dünya prömiyeri, dünya sahnelerinde özellikle de çağdaş müzik alanında beğeniyle takip edilen piyano ikilisi Ufuk ve Bahar Dördüncü tarafından 14 Haziran Cuma akşamı Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek.

15 Haziran: Çinli piyanist Yuja Wang da İstanbullu müzikseverlerle bir kere daha festival kapsamında buluşacak. Wang, müzik direktörü ve şefi Gustavo Gimeno yönetiminde İstanbul Müzik Festivali’ne ilk kez konuk olan Lüksemburg Filarmoni Orkestrası’yla birlikte 15 Haziran Cumartesi akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda olacak.

17 Haziran: İstanbul Müzik Festivali’nin klasik müziğin yıldızlarını buluşturduğu serisi Yıldızlarla Oda Müziği’nin ilk konserinde dünyada Beethoven Yılı olarak kutlanacak 2020’ye gönderme yapan bir programla, Beethoven yorumcuları Isabelle Faust, Jean-Guihen Queyras ve Alexander Melnikov bir araya gelecek. Faust, Queyras ve Melnikov’un bir araya geldiği Yıldızlar Oda Müziği-I konseri 16 Haziran Pazar günü saat 20.00’da İş Sanat Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek

19 Haziran: Seyr ü Sefa konseri: Osmanlı klasik müzik geleneğinin zenginliği ve inceliğinin coşkulu Balkan ve Girit ritimleriyle birleştiği eşsiz bir yolculuk bekliyor. Bu konserde makamsal müzik dünyasının farklı geleneklerinden beslenen eserlerin usta müzisyenlerin ellerinde nasıl yeni ve orijinal yapılara dönüştürülebileceğine şahit olacaksınız ve bu geniş müzik dünyasının gizemleri arasında mesafelerin ve zamanın ötesinde bir seyr ü sefaya çıkacaksınız. Kanun sanatçısı Göksel Baktagir, Udi Yurdal Tokcan, Ross Daly ve Kelly Thoma ile aynı sahnede buluşuyor.

22 Haziran: Milli gururlarımızdan olan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, şefi Sascha Goetzel ile birlikte yine harika bir konsere imza atacak. Konserin keman solisti Baleriy Sokolov, viyolonsel solisti Narek Hakhnazaryan ve piyanoda ise oldukça dikkat çekici bir isim olan Yulianna Avdeeva var. Efdal Altun ve Çağ Erçağ da yaylılarıyla sahnede olacak.

27 Haziran: Oda Müziğinin Yıldızları: Cuarteto Casals konseri… Neve Şalom Sinagogu’nda gerçekleşecek bu konserde, Beethoven, Sollima ve Shostakovich’e ait yaylı çalgı dörtlüsü eserleri seslendirilecek. Kemanda Vera Martinez Mehner ve Abel Tomas, viyolada Jonathan Brown, viyolonselde ise Arnau Tomas sahnede bu konserin Türkiye prömiyerini gerçekleştiriyor.

28 Haziran: Berlin Filarmoni ve Berlin Deutsches Senfoni Orkestrası’nın da daimî ortağı olan, üç Grammy Ödülü sahibi Berlin Radyo Korosu, repertuvarının genişliği, sıcak ve zengin nüanslarla bezeli sesi, mutlak doğruluğu ve tam 94 yıldır yeni şeyler denemekten hiç vazgeçmeyişi nedeniyle pek çok uluslararası orkestranın ve şefin tercihi.Türkiye’de ilk kez festivalde yaşayacağınız bu benzersiz deneyimi kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

30 Haziran: Şanghay Filarmoni Orkestrası & Fazıl Say konseri: Uzakdoğunun sembol ekiplerinden Şangay Filarmoni ve Türkiye’nin yeteneği Fazıl Say, Dvorak’dan Xiaogang’a müthiş bir programla karşımızda. Gerçekten nefes kesecek bir 2 saat yaşamak isteyenler kaçırmasın.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder