6 Haziran 2019 Perşembe

Freedom House 2019 Raporu: Türkiye’de gazeteciler sahte suçlamalara maruz kaldı

Freedom House (Özgürlük Evi), dünya genelinde basın özgürlüğünü değerlendiren yıllık raporunu yayınladı. Türkiye basınının ‘kısmen özgür’ olduğu belirtilen raporda, “Yüzlerce gazeteci terörü destekleme gibi sahte suçlamalara maruz kaldı” denildi.

BOLD- Freedom House, dünya genelinde basın özgürlüğünü değerlendiren 2019 yılı raporunu yayınladı. Merkezi Amerika’da bulunan düşünce kuruluşu, son 10 yılda basın özgürlüğünün gerilediğine dikkat çekti.

Freedom House, sadece otoriter değil etkili bazı demokratik ülkelerde de bazı popülist devlet adamlarının, iktidarlarını sağlamlaştırmak için bağımsız gazeteciliği bastıracak yeni yöntemler bulduğunu vurguladı. Kuruluş, gazetecilerin susturulması ve yandaş kuruluşların desteklenmesi için ekonomik, yasal ve yasa dışı birçok yönteme başvurulduğunu ifade etti.

RAPORA GÖRE TÜRK BASINI “KISMEN ÖZGÜR”

Freedom House, 2019 raporunda da Türkiye’yi “kısmen özgür’’ ülkeler arasında değerlendirdi. Freedom House, Türkiye gibi basın özgürlüğünün aniden ve şiddetli biçimde gerilediği bazı ülkelerde internetin önemine dikkat çekti.

Freedom House’a göre basın üzerinde baskıların arttığı Türkiye gibi ülkelerde kamuoyu geleneksel medya kuruluşlarına güvenmiyor, internet sitelerine, yeni platformlara ilgi giderek artıyor. Raporda, Türkiye gibi baskıların yoğun olduğu ülkelerde gazetecilerin kurduğu alternatif platformların giderek daha fazla ilgi gördüğü belirtildi.

TÜRKİYE’DE GAZETECİLER “TERÖRİZMİ DESTEKLEME” GİBİ SAHTE SUÇLAMALARA MARUZ KALIYOR

Raporda, Türkiye ile ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: “2016’daki darbe girişiminden bu yana Türkiye’de 150 basın kuruluşu kapatıldı, yüzlerce gazeteci terörü destekleme gibi sahte suçlamalara maruz kaldı. Bunun sonucu olarak da basın çalışanları internete kaydı.’’

Freedom House, bazı gazetecilerin evlerinden yaptığı çalışmalara atıfta bulundu. Bazı gazetecilerin ise Türkiye’yi darbe girişimi sonrası terk etmek zorunda kaldığını hatırlattı.

YALAN HABER, SİYASİ KUTUPLAŞMA MEDYAYA GÜVENİ AZALTIYOR

Birçok hükümetin hızla gelişen internet haberciliği sektöründen açıkça rahatsız olduğunu vurgulayan Freedom House, sosyal medyadaki büyük teknoloji platformlarının sansür eğilimlerine karşı önemli bir tampon bölge oluşturduğunu belirtti. Türkiye’de Youtube üzerinden yayın yapan medya platformlarına işaret etti.

Freedom House, yalan haber ve dezenformasyonun, siyasi kutuplaşmayı beslediğini ve medyaya güveni azalttığını belirtti. Türkiye ve Rusya’da halkın sadece dörtte birinin basına güvendiğini yazdı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder