10 Temmuz 2020 Cuma

Düşürülen krediler konutlara yüzde 30 zam olarak geri döndü 

Tüketimi canlandırmak isteyen hükumetin hayata geçirdiği düşük faizli konut kredisi, konutlara zam olarak yansıdı. Düşük faizli kredilerden sonra konut fiyatları yüzde 30 arttı. Düşük faizli kredilere rağmen konut almak avantajlı olmaktan çıktı.

BOLD – İç tüketimin canlandırılması için kamu bankaları aracılığıyla vatandaşın düşük faizli krediye boğulması, zamları da beraberinde getirdi. Fiyatlar artınca krediler de avantajlı olmaktan çıktı. Konut fiyatlarındaki zam yüzde 30’u buldu.

VATANDAŞ EN ÇOK KONUT KREDİSİNE RAĞBET EDİYOR

Cumhuriyet’ten Gamze Bal’ın haberine göre pandemi dolayısıyla duran ekonominin ve azalan tüketimin canlandırılması için kamu bankalarınca dört yeni düşük faizli kredi destek paketi devreye sokulmuştu. Konutta aylık faiz yüzde 0.64’e, taşıtta yüzde 0.49’a, tatil kredisinde ise yüzde 0.67’ye çekilmişti. Kamu bankaları verilerine göre vatandaşlar en çok konut kredisine ilgi gösteriyor.

KREDİLER AVANTAJLI OLMAKTAN ÇIKTI

Daha faiz oranları duyurulmadan konut fiyatlarında yüzde 10 zam yapıldığına dikkat çeken İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, “Haziran sonuna doğru bu zam oranları yüzde 30’u buldu” dedi. Bu zammın arz-talep dengesinden değil, tamamen suni bir fiyat artışı olduğunun altını çizen Aşa, “Krediler vatandaş için avantajlı olmaktan çıktı. Fiyatlar yükseldiği için çok sayıda kişi vazgeçti. 1-27 Haziran aralığında toplam kredili konut satışı 93 bin 704’te kaldı. Suni fiyat artışları olmasaydı bu satışlar 150 bine çıkardı” dedi.

İLANLARDA FİYAT FARKI VARSA ŞİKAYET EDİN

Fiyat artışı yapanlarla ilgili şikayette bulunulmasını öneren Aşa, “27 Mayıs’tan önceki ilanla, 27 Mayıs sonrası ilanda fiyat farkı varsa mutlaka bu iki ilanın çıktısını alıp Ticaret Bakanlığı’na, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ve üç kamu bankasının genel müdürlüklerine göndersinler. Bu firmalar için kredi çıkmayacaktır” dedi.

Hizmet Hareketine ait yurt binasına Saray el koydu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder