8 Temmuz 2020 Çarşamba

Türk-İş Başkanı Atalay: İşçinin can güvenliği patronun insafında

İş kazaları nedeniyle her gün 4 işçinin hayatını kaybettiğini belirten Türk-İş Başkanı Atalay, kaza yaşanan iş yerlerinin yüzde 90’ında sendika olmadığı ve işçilerin kayıtdışı olduğunu kaydetti.

BOLD – Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 6 işçinin hayatını kaybetmesine tepki gösteren Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, her yıl 1500’den fazla işçinin iş kazası nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

İŞÇİLERİN BİRÇOĞU KAYITDIŞI

Her gün ortalama 4 işçinin iş kazasında yaşamını yitirdiğinin altını çizen Atalay, “Kaza yaşanan iş yerlerinin yüzde 90’ında maalesef sendika yok, birçoğu ise kayıtdışı. Sendikal örgütlülük sağlanır ve kayıtdışı da engellenirse iş kazalarının önüne büyük ölçüde geçilir” dedi.

DENETİM YOK, ÖNLEMLER YETERSİZ

Denetimsizlik, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yetersizliği nedeniyle her gün yüzlerce iş kazası yaşandığını aktaran Atalay, “Kaza yaşanan işyerlerinin yüzde 90’ında maalesef sendika yok, birçoğu ise kayıtdışı. Sendikal örgütlülük sağlanır ve kayıtdışı da engellenirse iş kazalarının önüne büyük ölçüde geçilir. Her seferinde, bu son olsun diyoruz ama olmuyor” dedi.

KAZALARDAN DERS ÇIKARTILMIYOR

Türkiye’de yakın dönemde Soma, Ermenek ve Siirt’te maden facialarını yaşadığını hatırlatan Atalay, “Traktör römorklarında tarlalara taşınan tarım işçileri kazalara kurban gitti. Canımızı yakan, yuvaları yıkan, çocukları yetim bırakan bu kazalardan maalesef kimse yeterli dersi çıkartmadı. İş sağlığı ve güvenliği konusunda belki mevzuatta eksiklik yok ama denetleme yok. İşçilerin can güvenliği patronun insafına bırakılmamalı” dedi.

Babasına çocuğun sen gelmeden ölüyor mu diyeceğim?

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder