9 Temmuz 2020 Perşembe

Nesli tükenme tehlikesindeki yaban keçileri ihaleyle avlanacak

Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan ve Tunceli’de kutsiyet atfedilen yaban keçilerini avlatmak için ihale açıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü’nün 17 dağ keçisi için açtığı ihale tepki çekti.

BOLD – Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü, Tunceli’de kutsiyet atfedilen ve “Hızır’ın davarı” olarak kabul edilen dağ keçilerini avlatmak için ihale açtı. Tunceli’nin Aliboğazı ve Salördek bölgesinde 5, Darıkent ve Gökçek bölgesinde 5, Büyükyurt ve Çıralı bölgesinde 5 ve Derindere ile Kocatepe bölgesinde 2 olmak üzere toplamda 17 dağ keçisinin katledilmesinin planlandığı ihale, 13 Temmuz günü yapılacak.

DAHA ÖNCE TEPKİ NEDENİYLE YASAKLANMIŞTI

Daha önce kentte avcılığın yasaklanması için imza kampanyası düzenlemiş, 2019 yılında da dağ keçilerinin gerek yasal gerekse yasadışı avlanmasına artan tepkiler üzerine dönemin Valisi Tuncay Sonel imzasıyla ildeki tüm avcılık faaliyetlerini yasaklayan bir karar alınmıştı. Cumhuriyet’ten Kayhan Ayhan’a konuşan Munzur Koruma Kurulu Sözcüsü Hasan Şen, “Dersim’de birçok hayvanın özgürce yaşadığını biliyoruz. Doğanın katledilmesi yüzünden çok az yaşam alanı kalan vaşaklar, ayılar, sansarlar, kurtlar, porsuklar ve su samurları da buranın sakinlerindendir. Hayvanların katledilmediği ve endemik bitkilerin yok edilmediği bir doğada yaşamak istiyoruz” dedi.

KESİN KORUMA ALTINA ALINMASI GEREKEN BİR TÜR

Kaçak avcılığa karşı yaban avını denetleme görevini yürüten İl Çevre Orman İşletme Müdürlüğü’nün ve kanunlara göre yaban hayatını koruma konusunda sorumluluk, denetleme yetkisi bulunan muhtarlıklar, belediyeler ve karakolların duruma yeterince müdahale etmediklerini belirten Şen, “Bern Sözleşmesi’ne göre ilimiz coğrafyasında bulunan çengel boynuzlu dağ keçileri ve Bezuvarlar nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve kesin olarak koruma altına alınması gereken hayvan türleri olarak belirlenmiştir. Ancak İl Valilik Av Komisyonu’nda, korunması gereken tür olarak bilinmesine rağmen, altına imza atılmış bulunan uluslararası sözleşmeye aykırı davranılarak yasal çerçevede bu türün avlanması için kota belirlemiştir. Böylece Bern Sözleşmesi de çiğnenmektedir” dedi.

GENAR: AKP’nin oyları CHP’yle eşitleniyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder