Türkiye Yayıncılar Birliği’nin, TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. işbirliğiyle 5-13 Ocak 2019 tarihleri arasında düzenlediği Çukurova 12. Kitap Fuarı, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı. Açılış günü gerçekleşen basın toplantısında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, yayıncılığa dair 2018 verilerini paylaştı. İlk defa yayımlanan kitap başlığı sayısını gösteren “yeni başlık” sayılarında artış görülmesine rağmen üretimde kayda değer bir artış olmadığını kaydetti.
Kocatürk yaptığı açış konuşmasında; kitap üretiminde, geçtiğimiz yıllara kıyasla yaşanan artışın düştüğünü dile getirdi. YAYFED (Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu) verilerine göre 2015’ten 2016’ya %5,23’lük bir artış gösteren toplam bandrol sayısının, 2016’dan 2017’ye gelindiğinde sadece %0,89 arttığına, %1’e dahi ulaşamadığına dikkat çeken Kocatürk; 2018 yılının ilk 11 ayında üretilen kitap sayısına bakıldığında üretimin yerinde saydığını belirtti. Kocatürk, 2017 yılında üretilen 60.335 yeni başlık adedinin ise 2018 yılında 67.135’e yükselerek genel toplamda %11,27’lik bir artış gösterdiğini de sözlerine ekledi.
KAĞITTA YERLİ ÜRETİM ŞART
Kâğıt, boya ve tutkal gibi ithal girdilerde yaşanan yükselişin, yayıncıların maliyetlerini %80 arttırdığını kaydeden Kocatürk; yaşanan döviz dalgalanmaları nedeniyle ithalata dayalı kitap kâğıdındaki fiyat artışlarının, uzun vadede yerli kâğıt üretimine geçmeyi elzem hale getirdiğini belirtti. Kâğıt ithalatının 2017 yılında 3 milyar dolara yaklaştığını aktaran Kocatürk; kağıtta yerli üretim için seferberlik yapılması, yerli üreticilerin desteklenmesi ve sektörün ithalata bağımlı olmaktan kurtarılması gerektiğini dile getirdi.
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin, elektronik yayın alanındaki KDV oranlarının yükseltilmesi üzerine geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yaptığı çağrıyı yeniden gündeme getiren Kocatürk; basılı kitapta ve e-kitapta KDV’nin kaldırılması gerektiğini yineledi. Yayıncılıkta, üretimde %8 ila 18 arasında, satışta ise %8 olan KDV oranlarının %1’e indirilmesi gerektiğini belirten Kocatürk; ağır vergi yüklerinin kaldırılmasıyla, yayıncılık sektörünün ve kültür endüstrisinin gelişmesi adına yeni eserlerin kültür dünyamıza girişinin önünün açılacağını vurguladı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder