4 Ocak 2019 Cuma

The Economist: Türkiye hâlâ resesyonun eşiğinde

“The Economist” dergisi son aylarda Türk Lirası’ndaki (TL) değerlendirmeye rağmen Türkiye’nin hâlâ ekonomik durgunluğun eşiğinde olduğunu yazdı. 

TL’nin 2018 yılında yaz ayları boyunca “ölüm sarmalına” girdiğini belirten dergi, aralık ayında liranın ağustos ayından beri en yüksek seviyesini gördüğünü ifade etti.

EKONOMİ 2019’UN 3’ÜNCÜ ÇEYREĞİNDE YÜZDE 1,1 KÜÇÜLDÜ  

Değerlendirme yazısında, Türkiye’deki yatırımcı güveninin Amerikan vatandaşı pastör Andrew Brunson’ı bırakılmasından sonra yükselişe geçtiği ve Cemal Kaşıkçı cinayetinin arından ABD ile diyaloğun arttığı kaydedildi. 

Enflasyonun ekim ayında yüzde 25’e yükseldiğini vurgulayan dergi, art arda gelen faiz artışları ile enflasyonun 5 puan düştüğünü belirtti. 

2018 yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye’de ekonomik büyüme, yıllık bazda yüzde 1,6’ya geriledi. Bir önceki 3 aylık dönemde büyüme yüzde 5,3 düzeyinde idi.

3 aylık dönem baz alındığında ise ekonomi yüzde 1,1 küçüldü.

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre Türkiye’nin milli geliri 2018 sonunda 715 milyar dolara gerileyecek.

TÜRKİYE’NİN 2019 İÇİN BÜYÜME TAHMİNLERİ OLDUKÇA DÜŞÜK 

3’er aylık dönemler halinde art arda 2 kez küçülen ekonomiler ekonomik durgunluğa (resesyon) girmiş kabul ediliyor. Dergi bu şartlar altında Türkiye’nin ekonomik durgunluğa çok yakın olduğunu belirtti.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, kasım ayında yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin 2019 yılında yüzde 2 küçüleceği tahmininde bulunmuştu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ise Türkiye ekonomisinin 2019’da sadece binde 4 büyümesini beklediğini kaydetmişti.

2018 yılında liranın dolar karşısında yüzde 40 eridiğine dikkat çeken The Economist, bu durumun döviz borcu bulunan Türk şirketleri üzerinde bir baskı oluşturduğunu belirtti.

2018’de resmi rakamlara göre en az 846 firmanın iflas erteleme başvurusunda bulunduğunu kaydeden The Economist, ancak bu sayının bağımsız kaynaklarca binlerle ifade edildiğini kaydetti.

IMF, Türkiye’de milli gelirin 2019 sonunda 631 milyar dolara gerileyeceğini tahmin ediyor.

HÜKÜMETİN EKONOMİDE MANEVRA ALANI “KISITLI”

The Economist, Türkiye’deki en büyük holdinglerin de milyarlarca dolarlık borçlarını yeniden yapılandırdığını ve Türk bankalarının yeni kredi bulmakta zorlandığını yazdı.

Değerlendirmede, yüksek faiz oranlarını “bütün kötülüklerin anası” olarak tanımlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimler öncesi para musluklarını açabileceği ve bankalara kredi vermeleri için baskılarını arttırabileceği kaydedildi.

Dergi, ancak Erdoğan’ın bu konuda manevra alanının kısıtlı olduğunu vurguladı.

“FAİZ İNDİRİMİ TL’DEN KAÇIŞI HIZLANDIRIR”

Piyasaların hükümetin adımlarını bir önceki yıla göre daha sıkı takip ettiğini belirten The Economist, mali disiplinden büyük bir şaşma ve erken bir faiz indiriminin TL’den kaçışı yeniden tetikleyebileceğini vurguladı.

Merkez Bankası yine sınıfta kaldı: Enflasyon hedefi yüzde 5, sonuç yüzde 20,3

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder