5 Ocak 2019 Cumartesi

Partik Bartholomeos imza attı: Ukrayna Ortodoks Kilisesi artık bağımsız

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne bağımsızlık kazandıracak kararnameyi imzaladı. Ukrayna Kilisesi’ne otosefal statüsü verilmesi, “Ortodoks Kilisesi’nde son bin yılda yaşanan en büyük ayrılık.” olarak tanımlanıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi Metropoliti Epifaniy, İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi’nde düzenlenen ayine katıldı.

“TOMOS” KARARNAMESİ İMZALANDI

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne “otosefali” (Ortodokslukta kendilerine ait bir baş tarafından yönetilen Ortodoks kiliselerine verilen ad) kazandıran  “Tomos” adı verilen kararnameyi imzaladı. 

Fener Rum Patrikhanesi, 11 Ekim 2018’de Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin Moskova’daki Rus Ortodoks Kilisesi’nden ayrılma yolundaki talebinin kabulüne karar vermişti.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Azize Sofya Katedrali’nde 15 Aralık 2018’de Kiev Patrikhanesi’ne bağlı Ortodoks Kilisesi, Ukrayna Bağımsız Ortodoks Kilisesi ve Moskova Patrikhanesi’ne bağlı Ortodoks Kilisesi’nden temsilcilerinin katıldığı toplantıyla Ukrayna’da yeni birleşik bağımsız Ortodoks Kilisesi kurulmuştu.

İstanbul’daki törende konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, “Tüm dünyada milyonlarca Ukraynalıya kurulacak kilisede dua etme çağrıma karşılık verdikleri için teşekkür etmek istiyorum. Tanrı nihayet bize Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ni gönderdi.” dedi.

RUS VE POLONYA ORTODOKS KİLİSELERİ KARARI TANIMIYOR

Ukrayna Ortodoks Kilisesi, bu kararla birlikte 15. bağımsız Ortodoks kilisesi statüsüne sahip oldu. Ancak bu duruma başta Rus Ortodoks Kilisesi olmak üzere diğer bazı Ortodoks kiliseleri karşı çıkıyor.

Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, pazartesi günü Bartholomeos’a gönderdiği mektupta, Bartholomeos’un Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin bağımsızlığını tanıyacak kararnameyi Metropolit Epifaniy’e vermemesini istedi. 

Kirill, bağımsızlık kararnamesinin Epifaniy’e verilmesi durumunda Bartholomeos’un Ortodoks kiliselerinin birliğini sağlamaya hizmet etme olanağını ‘sonsuza dek kaybedeceğini’ belirtti. Kirill mektubunda, “Bu duruma son vermek için geç değil.” diye yazdı.

POLONYA ORTODOKS KİLİSESE KARŞI

Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin bağımsızlık kazanıyor olmasına karşı çıkan bir başka kilise ise Polonya Ortodoks Kilisesi.

Kilisenin lideri Sawa, Bartholomeos’a bir protesto mektubu göndererek, Ukrayna Ortodoks Kilisesi ile kilisenin metropoliti Epifaniy’yi tanımadığını ilan etti. Sawa bu duruma bir çözüm bulmak için 14 bağımsız Ortodoks kilisesinin liderini bir toplantıya çağırdı.

ORTODOKS KİLİSESİNDE SON BİN YILDA YAŞANAN EN BÜYÜK AYRILIK 

Patrik Bartholomeos ise Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin bağımsızlık kazanıyor olmasını başarı olarak nitelendiriyor. 

Bartholomeos, Pazar sabahı da kararnameyi patrikhaneye ait Aya Yorgi Kilisesi’nde yapılacak bir ayinle Epifaniy’e teslim edecek.

İstanbul Patrikhanesi’nden onay aldıktan sonra 15 Aralık tarihinde kurulan Ukrayna Ortodoks Kilisesi, Cumartesi ve Pazar günü düzenlenen iki törenle bağımsızlığını kazanacak.

Ukrayna Kilisesi’ne otosefal statüsü verilmesi, Ortodoks Kilisesi’nde son bin yılda yaşanan en büyük ayrılık olarak tanımlanıyor.

Almanya’da cami vergisi tartışması

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder