4 Ocak 2019 Cuma

Kızağa çekilen Orgeneral Temel’in, Rusya ile kriz çıkartacak emri neydi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sürpriz kararıyla görevinden alınan 2’inci Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel’in, Rusya ile yaşanması muhtemel bir krize neden olacak emirde ısrarcı olması nedeniyle kızak bir göreve çekildiği iddia edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Fırat’ın doğusuna yapmayı planladığı operasyonun, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Orgeneral Temel arasında yaşanan emir yetkisi nedeniyle ertelendiği ifade ediliyor.

ALTAYLI “YENİ DÖNEM MÜTTEFİKİMİZ İLE SORUN DOĞURACAK EMİR”

Habertürk Yazarı Fatih Altaylı bugünkü yazısında Orgeneral İsmail Metin Temel’in, Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı’na çekilmesiyle ilgili dikkat çeken bir kulise yer verdi. Altaylı yazısında Altaylı, “Sorunlu bir komşumuzla sorunlarımızı daha da arttıracak ve yeni dönem müttefikimizle sorunlar doğuracak bir emri ve bu emirdeki ısrarı nedeniyle görevden alındı 2. Ordu Komutanı” dedi.

Orgeneral Temel’in ısrarcı olduğu emiri ile ilgili net bilgiye sahip olduğunu ifade eden Altaylı, “Orgeneral Temel’in görevden alınmasının madalya ile falan ilgisi yok. Çok daha önemli bir gerekçe ile Savunma Bakanlığı tarafından görevden alındı. Bu gerekçeyi detaylı olarak yazmam çok doğru olmaz.” dedi.

ORGERAL TEMEL VE TUĞGENERAL BARUT’UN GÖRDÜĞÜ TEHLİKE NEYDİ?

Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek’te benzer iddialarda bulunmuş ve Orgeneral İsmail Metin Temel ile Tuğgeneral Mustafa Barut’un, “Fırat’ın doğusuna harekât” konusunda siyasi irade ile ayrı görüşe sahip olduklarını yazmıştı. 4’üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Barut’ta, Orgeneral Temel gibi kızak bir görev olan 3’üncü Ordu Komutanlığı Denetleme ve değerlendirme Komutanlığı görevine getirilmişti. Suriye’ye yönelik operasyonlarda saha tecrübesi olan Orgeneral Temel ve Tuğgeneral Barut’un, Fırat’ın doğusunda gördüğü tehlike neydi bilinmiyor.

FIRAT’IN DOĞUSUNA YAPILACAK OPERASYONU KİM YÖNETECEK?

ABD’nin askerlerini Suriye’den çekeceğini açıklaması ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Fırat’ın doğusuna sınır ötesi harekât düzenleyeceğini açıklamasının ardından bölgedeki belirsizlik devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Suriye’deki PYD/YPG güçlerine karşı yürütülecek operasyona ilişkin Rusya ile temasları devam ediyor.

Fırat’ın doğusuna yapılacak muhtemel askeri operasyonda yetkili olacak olan 2’inci Ordu Komutanlığı’na Orgeneral Temel’den sonra henüz bir atama yapılmadı. Komuta kademesinde krize neden olan Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonu yönetecek komutanın kim olacağı merak konusu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Orgeneral İsmail Metin Temel

ORGERAL İSMAİL METİN TEMEL KİMDİR?

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı olarak görev yapan İsmail Metin Temel, 2’inci Ordu Komutanı Orgeneral Âdem Huduti’nin tutuklanmasının ardından 2’inci Ordu Komutanlığı’na vekâleten ataması yapıldı. Korgeneral rütbesinden Orgeneralliğe terfi ettirilen Temel Paşa, 2’inci Ordu Komutanlığı’na asaleten ataması yapıldı.

Suriye’nin kuzeyine yönelik Fırat Kalkanı Harekâtı ve Zeytin Dalı Harekâtı operasyonlarını yöneten Orgeneral Temel, 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde “Apolet sökme” tartışmasıyla siyasetin gündemine oturmuştu. TESK tarafından organize edilen iftar yemeğine katılan Metin Temel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında Muharrem İnce’ye yönelik eleştirilerini alkışlaması eleştirilere neden olmuştu.

Muharrem İnce “O generalin apoletlerini sökeceğim” diyerek duruma tepki göstermiş, Erdoğan ise, Metin Temel’in Afrin’e yönelik operasyonun düzenlenmesinde öne çıkan isimlerden biri olduğunun altını çizerek “Apolet sökmek’ ne demek? Sen bu ülkeye cumhurbaşkanı olmaya mı talipsin, kral olmaya mı heveslisin?” sözleriyle İnce’yi eleştirmişti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder