5 Ocak 2019 Cumartesi

Sabahattin Ali’nin eserleri telifsiz basılabilecek

Öldürülmesinin üzerindeki sır perdesi henüz kaldırılamamış olsa da Telif Yasası gereği ünlü yazarın eserleri artık isteyen her yayın evi tarafından basılabilecek. Sabahattin Ali’nin öldürülüşünün üzerinden 70 yıl geçti.

KIZI FİLİZ ALİ ÜZGÜN

Telif yasaları gereği eserlerin koruma süresi, eser sahibinin ölümünden itibaren 70 yıl. Bu süre boyunca eserler izinsiz kullanılamıyor. Ancak 70 yıllık süre dolduğunda eserin koruma süresi sona eriyor.

Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali, “”Yani bence 1948 ile 65 arasındaki dönem kitaplarının yayınlanmamış olması telif haklarının 2019’da sonlandırılmasını haklı kılmıyor. Haksız kılıyor bana sorarsanız. Kitaplarının hayatta olan kızından en azından izin almadan yayınlanması duygusal olarak beni üzüyor. Yoksa evet kanun karşısında şu anda söyleyecek sözüm yok” şeklinde bir açıklamada bulunarak konuyla ilgili rahatsızlığını dile getirdi.

İÇİMİZDEKİ ŞEYTAN VE DİĞERLERİ

Bu gelişmenin ardından Everest, Epsilon ve Doğan Kitap gibi birçok yayın evinin Sabahattin Ali’nin “İçimizdeki Şeytan, Kürk Mantolu Madonna, Kuyucaklı Yusuf” gibi çok okunan eserlerini basmaya hazırlandığı belirtildi.

MEZARI OLMAYAN YAZAR

Tekrar tekrar hapse girmekten, sıkı takip altında olmaktan bunalan Sabahattin Ali Mart 1948’de yasa dışı yollardan yurt dışına çıkmak için Edirne’ye gitti ancak kendisinden bir daha haber alınamadı.

16 Mart 1948’de çobanlar kırsal alanda bir ceset buldu ancak cesedin kime ait olduğu bir türlü teşhis edilemiyordu. Bir süre sonra İstanbul polisinin çökerttiği yurt dışına adam kaçıran bir şebekeden Ali Ertekin isimli bir şahıs Sabahattin Ali’yi öldürdüğünü itiraf etti. Ertekin, idamla yargılansa da sadece 4 yıl ceza aldı. Sorgusunda Ali’yi “milli duygularla” öldürmüştü. Ertekin kısa süre serbest kaldı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder