4 Ocak 2019 Cuma

Almanya’da işsizlik, tarihinin en düşük seviyesinde

Almanya’da işsizlik yüzde 5,2’ye gerileyerek, Batı ve Doğu Almanya’nın birleşmesinden bu yana aylık en düşük seviyeye geriledi. Aralık ayında ise işsiz sayısı 23 bin kişi arttı.

Almanya’da işsizlik rakamları açıklandı. Federal İstihdam Dairesi (BA) tarafından açıklanan rakamlara göre Almanya’da işsizlerin sayısı 2018’in son ayında düşük miktarda artarak 2 milyon 210 bine çıktı.

BİR YILDA İŞSİZ SAYISI 175 BİN AZALDI

Resmi veriler aralık ayında iş arayanların sayısının bir önceki ay olan kasıma kıyasla 23 bin kişi arttığını ortaya koydu. Yüzde 0,1’lik artışla aralık ayında işsizlik oranı yüzde 4,9 olarak kayıtlara geçti. 2017’nin aynı ayına kıyasla aralık itibariyle işsiz sayısı 175 bin azalmış oldu.

DW Türkçe’nin haberine göre, yıllık veriler baz alındığında Almanya’da işsizlerin sayısı, 2,34 milyona düştü. Bu rakam, Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinden bu yana işsizliğin en düşük seviyeye ulaştığı anlamına geliyor.

Resmi verilere göre 2018’de Almanya’da 2,34 milyon kişi işsizdi. Bir önceki yıla göre işsiz sayısı 193 bin azaldı. Yıllık işsizlik oranı yarım puan azalarak, yüzde 5,2’ye düştü.

EURO BÖLGESİNE RESESYON UYARISI

Ekonomide son 4 yılın en düşük büyüme oranının gerçekleştiği “Euro Bölgesi” için resesyon uyarısı yapıldı. Bu arada, son 8 ayın en düşük seviyesine gerileyen enflasyon ise yüzde 1,6 olarak açıklandı.

İngiltere merkezli finansal araştırma kuruluşu IHS Markit’in elde ettiği verilere göre, imalat ve hizmet sektörleri için en önemli ekonomik faaliyet göstergesi olan satın alma yöneticileri endeksi, Euro Bölgesi’nde aralık ayında yüzde 52,7’den yüzde 51,1’e geriledi. Ocak ayında da aynı oranda bir gerileme yaşanması durumunda 19 Avrupa Birliği (AB) üyesinin yer aldığı Euro Bölgesi’nin resesyona girebileceği uyarısı yapıldı.

EKONOMİDE FATURA SARI YELEKLİLER’E KESİLDİ

DW Türkçe’nin haberine göre, araştırmada, ekonomik faaliyetlerdeki azalma Fransa’da, “sarı yeleklilerin” başlattığı protesto gösterilerine bağlandı. Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Marie, gösterilerin ekonomik büyümeyi yılın son çeyreğinde yüzde 0,1 puan seviyesinde olumsuz etkilemesini beklediklerini söylemişti.

Euro Bölgesi ekonomisinde büyüme 2018’in üçüncü çeyreğinde yüzde 0,2 ile son dört yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti.

EURO BÖLGESİNDE ENFLASYON GERİLİYOR

Diğer yandan Euro Bölgesi’nde enflasyonun Aralık ayında yüzde 1,9’dan yüzde 1,6’ya gerilediği açıklandı. Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat’tan yapılan açıklamaya göre tüketici fiyatlarındaki yıllık artışı yansıtan bu oran son sekiz ayın en düşüğü. Enflasyonda beklentilerden daha fazla gerçekleşen düşüşün nedeninin petrol fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olduğu belirtildi.

Enflasyondaki düşüş Avrupa Merkez Bankası’nın yakın zamanda faiz artışına gidebileceği beklentisini artırdı.

Almanya 1,2 milyon göçmen alacak: İşte mesleklerin tam listesi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder