5 Ocak 2019 Cumartesi

Anayasa Mahkemesi “içtüzük” değişikliğinde iki maddeyi iptal etti

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) içtüzük değişikliklerinin iptaline yönelik müracaatını görüştü. Yüksek Mahkeme CHP’nin iptalini talep ettiği 9 maddeden ikisini Anayasaya aykırı bularak iptal etti.

Buna göre kanunların ve tezkerelerin oylanması sırasında, yoklama talebi için artık 20 milletvekili sayısı aranmayacak. Kanun teklifi sahibi milletvekilleri, teklifin verilmesinden 45 gün sonra genel kurulda görüşülmesini talep edebilecek.

TORBA KANUN İSTİSNAYDI, TEAMÜLE DÖNÜŞTÜ

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) son dönemde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) etkisiz hale getirme, muhalefetin sesini kısma ve istediği yasaları denetim görevi yeterince yerine getirilemeden meclisten geçirebilmek için bir takım yollara başvuruyor.

İhtiyaç duyduğu birbiri ile alakası olmayan alanlardaki tüm düzenlemeleri istisnai bir yol olan Torba Kanun yöntemi ile meclise getiriyor.

TEMEL KANUN TAKTİĞİ İLE MUHALEFET SUSTURULUYOR

Yasaların genel kurulda yapılacak olan görüşmelerinde ise ‘temel kanun’ yöntemini kullanıyor.

Böylece kanun teklifinin geneli ve maddeleri üzerinde muhalefetin önerge verme ve konuşma haklarını kısıtlıyor. Meclis çoğunluğu ve parmak sayısı ile istediği düzenlemeyi kavgalara varan tartışmalar arasında meclisten geçiriyor.

MHP’NİN DESTEĞİ İLE İÇTÜZÜK DEĞİŞTİRİLDİ

AKP, pratikte uyguladığı bu yöntemlerin yasal zeminini de hazırlamak için yaptığı içtüzük değişikliklerini Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) de desteğini alarak yasalaştırmıştı.

CHP, yapılan değişikliğin muhalefetin sesini kesen, denetim olanağını ortadan kaldıran, muhalefetin gündeme ilişkin konuları dile getirmesini engelleyen, yasama faaliyetlerini işlevsiz hale getiren bir düzenleme olduğunu belirterek AYM’ye gitti.

TBMM İçtüzüğü’nde yapılan değişiklikten ikisi iptal edildi.

9 MADDEDEN İKİSİNİ İPTAL ETTİ

CHP’li 120 milletvekilinin imzası ile 9 madde üzerinden yapılan başvurunun 2 maddesine ilişkin talep AYM tarafından kabul edildi.

İçtüzüğün, yoklama ve kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu gündemine alınması usulünü belirleyen bazı hükümleri iptal edildi. AYM’nin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

45 GÜN SONRA GENEL KURULA GELEBİLECEK

Karara göre, kanun tekliflerinin esas komisyonlara havale edilmesinin ardından geçen 45 günün sonunda teklif sahipleri, teklifin Genel Kurul gündemine alınmasını isteyebilecek.

Talepler her hafta salı günü bir tane olmak üzere işleme alınacak.

YOKLAMA İÇİN 20 VEKİL ŞARTI KALKTI

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı verdiği ikinci hüküm ise içtüzükteki yoklama usulüne ilişkin oldu.

TBMM Genel Kurulu birleşiminde tezkerelerin ve kanunların oylanması esnasında, işaret ile oylamaya geçilirken en az 20 milletvekilinin ayağa kalkması veya önerge vermesi, yoklama istemenin şartı olarak sunuluyordu.

İptal edilen bu maddeyle Meclis’te yoklama yapılması için herhangi bir milletvekili sayısına ihtiyaç duyulmayacak.

Binali Yıldırım, ‘Meclis Başkanı’ sıfatı ile seçim kampanyası yürütecek

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder