5 Ocak 2019 Cumartesi

YPG, Rusya arabuluculuğunda Esad yönetimi ile anlaşmaya çalışıyor

ABD’nin çekileceğini açıklamasının ardından Suriye’nin kuzeyini denetimi altında tutan YPG, Rusya arabuluculuğunda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile anlaşmanın yollarını arıyor.

RUSYA, YPG İLE ESAD ARASINDA ARABULUCULUK YAPIYOR 

Reuters Haber Ajansı’na konuşan YPG’den Badran Jia Kurd, Moskova’da Rusya’ya Esad ile anlaşmak için bir yol haritası sunduklarını ve bu teklife Rusya’nın cevabını beklediklerini belirtti.

Rusya’nın YPG’nin arabuluculuk teklifini kabul ettiği ifade ediliyor.

Daha önce Suriye’den kısa süre içinde çekileceklerini belirten ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Amerikan askerlerinin yavaş ve “belirli bir süre içinde” çekileceğini ifade etmişti.

YPG, Amerikan askerlerinin çekilmesinin ardından oluşan boşluğu Türkiye sınırına rejime bağlı askerleri konuşlandırarak doldurmayı planlıyor.

YPG’den Badran Jia Kurd, Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Zararı ne olursa olsun, Amerikalılar itiraz etse bile, son karar Şam ile bir anlaşmaya varmak. Rusya, Şam ile yeni ufuklar açmak için gayret sarf ediyor. Bizim görüşümüz, bizim onlardan (Rusya) edindiğimiz izlenim bu.” dedi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YETKİLİSİ: SURİYE’DEN ÇEKİLMEK İÇİN KESİN TAKVİM YOK 

Bu arada üst düzey bir Amerikan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Suriye’den askerleri çekmek için kesin bir takvimlerinin bulunmadığını ancak Suriye’de süresiz olarak kalmayı da düşünmediklerini belirtti.

İsminin açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkili, “(Geri çekilme) Şu şekilde yapılacak ki biz, müttefiklerimiz ve partnerlerimiz İŞİD üzerindeki baskıyı bu süre içinde devam ettireceğiz. Teröristler için bir boşluk oluşturmayacağız.” diye konuştu.

Yetkili ancak Suriye’de askeri olarak süresiz kalma niyetlerinin de olmadığını sözlerine ekledi.

ABD’Lİ ÜST DÜZEY HEYET ANKARA’YA GELİYOR 

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Salı günü Ankara’da Türk yetkililerle biraraya gelecek. Bolton’a ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ve Amerika’nın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de eşlik edecek.

Brett McGurk’un istifasının ardından James Jeffrey’nin ABD’nin İŞİD ile mücadele özel temsilciliği görevini de üstlendiği belirtildi.

WSJ: Türkiye, IŞİD ile mücadele için ABD’den kapsamlı yardım istiyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder