Mardin’de 450 bin dönüm mısır ekili arazide hasat gerçekleştirilemedi. Hasat dönemine denk gelen sağanak yağışlar sebebiyle mısır ekili 900 bin dönüm arazinin 450 bin dönümü hasat edilemedi.
Tarlada kalan mısır çürümeye yüz tutarken, nem oranı artan ve kalitesi düşen mısır da tüccarların almak istememesi üzerine düşük fiyatlara satılmak zorunda kaldı.
ÇİFTÇİLER ODASI’NDAN TARIM BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI
Kızıltepe Çiftçiler Odası Başkanı Mikail Erbeyi, MA’ya verdiği mülakatta çiftçinin zor durumda olduğunu belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bir an önce harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.
Biçerdöverler ile diğer araçların tarım arazilerine giremediğini belirten Erbeyi, “Araçlar giremeyince hasadı da gerçekleştiremiyoruz. Çünkü tarlalar şu anda çamur içinde. Yağış nedeniyle biçerdöverler girse bile bu defa ürünün ıslak olması nedeniyle hasat yapılamıyor.” dedi.
Erbeyi, “Mısır satışı, arazinin nem oranına göre yapılıyor. Mısır borsasında ilk ürünün satışını bir liranın üzerinde gerçekleştirdik. Ancak şu an nem oranının tarlalarda artması fiyatları düşürdü. Şimdi de mısır için 70 kuruşun altında alıcı bulamıyoruz.” ifadelerini kullandı.
GÜBRE, MAZOT VE İLAÇ BORCUNU ÖDEYEMİYOR
Çiftçinin borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğunu söyleyen Erbeyi, “Çiftçi elektrik borcu, gübre, mazot, ilaç parası, işçi parasını ödemek zorunda. Maalesef ürünü toplayamadığı için bunu ödeyemiyor. Zor durumda kalıyor.” diye konuştu.
Elektrik dağıtım şirketinin çiftçilerin elektrik borçlarının ödemesini ötelemesi gerektiğini de kaydeden Erbeyi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın devreye girerek bölgedeki çiftçinin Ziraat Bankası’ndan almış olduğu tarım kredisi borçlarının da ötelenmesi gerektiğini söyledi.
“MISIR İHRACATINA İZİN VERİLMEMESİ ÇİFTÇİYİ ZOR DURUMA SOKTU”
Tarlada kalan ürünün yanı sıra mısır ihracatına da izin verilmemesinin çiftçiyi zor duruma soktuğunu kaydeden Erbeyi, “Zaten çiftçimiz bir defa darbeyi yedi. Bir de ihracatın yasaklanmasından dolayı bir darbe daha yedi. Devletin bu politikadan vazgeçmesi gerekiyor. Böyle devam ederse çiftçi bir daha ekemez.” dedi.
medyaboldÇiftçi zarar etmemek için tarlayı nadasa bıraktı, tahıl ve bakliyat üretimi düştü
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder