9 Şubat 2019 Cumartesi

Bir annenin çığlığı: 24 yıldır oğluma bir mezar istiyorum

Kayıplarının akıbetini sormak için her hafta cumartesi günü bir araya gelen “Cumartesi Anneleri”, 724’üncü haftada, 24 yıl önce gözaltında kaybedilen Mehmet Şirin Maltu için toplandı. Toplantıda anne Sabriye Maltu’nun mesajı yürekleri dağladı: 24 yıldır bir mezar istiyorum. Oğlumu aramaktan vazgeçmeyeceğim

BOLD – Gözaltında kaybedilenlerin yakınları ve anneleri, bugün 724’ncü kez bir araya geldi. Cumartesi Anneleri’nin buluşmasına, HDP milletvekilleri Oya Ersoy, Hüda Kaya, Musa Piroğlu, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Beyoğlu Belediye Başkanı adayı Alper Taş, sanatçı Nur Sürer, kayıp yakınları ve çok sayıda hak savunucusu katıldı.

25 HAFTADIR BİTMEYEN ABLUKA

Maside Ocak tarafından okunan basın açıklamasında, İHD önündeki polis ablukasına ve Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmış olmasına dikkat çekildi.

Açıklama, “25 haftadır basın açıklamalarımızı polis ablukası ve müdahalesi nedeniyle İHD önünde oldukça dar olan bu sokakta toplumdan tamamen izole edilmiş bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz.” denildi.

KAMUOYUNA ULAŞMA HAKKIMIZ ENGELLENİYOR

Her cumartesi sabah erken saatlerde İHD ve çevresindeki sokakların, ağır silahlı polisler tarafından kapatıldığı hatırlatılarak, şöyle denildi:

“Bu ürkütücü tablo insanların açıklamamıza katılmasını engellemeyi ve bizim Anayasa’nın güvencesinde olan kamuoyuna ulaşma hakkımızı engellemeyi hedeflemektedir. 724. haftamızda bir kez daha hatırlatıyoruz; bu hukuksuz talimatı verenler ve bu hukuksuz talimatı uygulayanlar suç işliyorlar.”

OĞLUMU ARAMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİM

Hastalığından dolayı toplantıya katılamayan Mehmet Şirin Maltu’nun annesi Sabriye Maltu da bir mesaj göndererek, oğlunu aramaktan vazgeçmeyeceğini söyledi.

Maltu şöyle konuştu:

“Ben Sabriye Maltu. 31 Ocak 1995’te gözaltında kaybedilen Mehmet Şirin Maltu’nun annesiyim. Sağlık sorunlarımdan dolayı bugün aranızda olamadım. Mehmet Şirin 4 çocuğumun en küçüğüydü. Eşimi geçirdiği kazada kaybettikten 3 ay sonra kucağıma almıştım oğlumu. Babasız büyüttüğüm oğlumu askerler alıp götürdüğünde 17 yaşındaydı. Evimize baskın yaptıklarında geceydi.

ASKERLER SABAHA KADAR OĞLUMU DÖVDÜLER

Askerler gecenin soğuğunda sabaha kadar benim ve komşularımın gözü önünde oğlumu dövdüler. Sonra Mehmet Şirin’i alıp götürdüler. Öğlene doğru askerler oğlumu getirdiklerinde bırakacaklar sandım ama yine oğlumu gözlerimizin önünde dövüp alıp götürdüler. Arkalarından Bekirhan Karakolu’na gittiğimde Mehmet Şirin’i gözaltına alan başçavuş, oğlumun orada olmadığını söyledi.

24 YILDIR BİR MEZAR İSTİYORUM

Gittiğim her yerde bana aynı cevap verildi. 24 yıldır oğlumdan bir haber alabilme umuduyla yaşıyorum. Ben anneyim; başında dua okuyacağım bir mezarı hak etmiyor muyum? 24 yıldır bir mezar istiyorum. Mehmet Şirin’i alıp götürenlerin cezalandırılmalarını istiyorum. Yaşlıyım ve hastayım. Son nefesime kadar oğlumu aramaktan vazgeçmeyeceğim. Oğlum için, kayıplarımız için bir araya gelen herkesi kucaklıyorum.”

MEHMET ŞİRİN MALTU NASIL KAYBOLMUŞTU?

On yedi yaşındaki Mehmet Şirin Maltu Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı on beş hanelik Zediya Mezrası’nda yaşıyordu. 31 ocak 1995 gecesi aralarında asker, özel tim ve köy korucularının da bulunduğu güvenlik güçleri, panzerler eşliğinde Maltu Ailesi’nin evine baskın yaptı.

Kimlik kontrolü yapan askerler Mehmet Şirin Maltu’yu dışarı çıkardılar. Sabah 04.00’e kadar köydeki bütün evlerden, açık alanda işkence gören Mehmet Şirin Maltu’nun çığlıkları duyuldu. Ardından Şirin’i alıp götürdüler.

ELLERİ AYAKLARI BAĞLI, KAFASINA ÇUVAL GEÇİRİLMİŞTİ

Ertesi gün saat 12.00 civarı dört araç eşliğinde Şirin’i elleri ve ayakları bağlı, kafasına çuval geçirilmiş halde köye geri getirdiler. Açık alanda askerler tarafından saatlerce darp edildi. Ailesi ve köylüler; askerlerin ondan kendilerine yer göstermelerini istediğini ama onun sürekli “Bilmiyorum!” dediğini duydu.

Askerler işkence sonucu ayakta duramaz hale gelen Mehmet Şirin Maltu’yu taşıyarak araca bindirip götürdüler.

KARAKOLDA OLMADIĞINI SÖYLEDİLER

Aile baskına katılan Bekirhan ve Kozluk Jandarma Karakolu’na başvurdu ancak onlara çocuklarının gözaltında olmadığı söylendi.

Aynı tarihlerde Batman Komando Taburu’nda gözaltında tutulan bir kişi serbest bırakılınca Maltu Ailesi’ne, Mehmet Şirin’i taburda gördüğünü ve altı gün boyunca beraber gözaltında tutulduklarını anlattı.

AİLE BİR DAHA HABER ALAMADI

Savcılığa başvuran aileye soruşturma başlatmak için aile dışından iki şahit göstermesi istendi ama olaya tanık olanlar ağır baskı ortamında şahitlik yapamadı.

Başvuruları sonuçsuz kalan aile Mehmet Şirin Maltu’dan bir daha haber alamadı.

İlk siyah Transporter kurbanı Sunay Elmas’ın kaçırılışının 3’üncü yılı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder