HDP Mardin eski Milletvekili Gülser Yıldırım’a verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulmasının ardından yeniden başlayan yargılamanın 4’üncü duruşması Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
YILDIRIM, RİNG ARACI İLE YOLCULUĞU KABUL ETMEDİ
Mahkemeye getirilmesi talebi önceki celse kabul edilen Yıldırım, “Ring aracı ile yapılacak yolculuğu” kabul etmediği için duruşmaya katılmadı.
Duruşmaya Yıldırım’ın avukatları, yakınları, HDP milletvekilleri Ebru Günay, Dersim Dağ ve Ayşe Acar Başaran ile HDP Mardin il ve ilçe örgütü temsilcileri katıldı.
Dosyaya eklenen evrakların okunmasının ardından konuşan Yıldırım’ın avukatlarından Erdal Kuzu, Yıldırım’ın üzerine atılı suçlamanın milletvekili olduğu dönem yapmış olduğu konuşmalar nedeniyle kürsü dokunulmazlığı kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Yargılamanın durdurulması gerektiğini belirten Kuzu, Yıldırım’ın tahliyesini talep etti.
TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ
Savcılık, taleplerin reddi yönünde karar verilmesini istedi. Savcılığın talebi yönünde karar kılan mahkeme, Yıldırım’ın sağlık sorunları nedeniyle duruşmada hazır bulunamayacağı yönündeki dilekçesi için ise, “dayanaksız” yorumunu yaparak bunun “yargılamayı uzatma maksatlı” olduğunu ileri sürdü.
Yıldırım’ın mazeret dilekçesini kabul etmeyen mahkeme heyeti ara kararın, Yıldırım’ın esasa ilişkin önceki savunmalarına dayanılarak kurulması yönünde karar aldı.
YILDIRIM’IN AVUKATI: SUÇLAMALAR SOYUT
Yıldırım’ın avukatlarından Azad Yıldırım ise müvekkilinin üzerine atılı suçlamaların soyut olduğunun ortaya çıktığını söyledi.
Yargıtay kararını hatırlatan Yıldırım, tutukluluğunun hukuksuz olarak devam ettirildiğine dikkat çekerek, “Eğer siz alt sınırdan uzaklaşıyorsanız gerekçesini belirtmek zorundasınız” dedi.
Yıldırım, mahkemenin esasa ilişkin savunmaya geçilmesini istemesi üzerine, müvekkilinin esasa ilişkin savunması alınmadan esasa ilişkin savunma yapmayacaklarını dile getirdi.
‘TÜRKİYE’NİN AİHM KARARLARINA UYMASINI BEKLİYORUZ’
Avukat Gülistan Duran da müvekkilinin politik gerekçelerle tutuklu bulunduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Müvekkil 2 yılı aşkın bir süredir tutukludur. Ve bu orantılı ve ölçülü değildir. Uzun tutukluluk süresi nedeniyle AİHM tarafından defalarca Türkiye mahkum edilmiştir. Bu nedenle AİHM kararlarına uyulmasını bekliyoruz.”
‘YARGILAMA HUKUKA AYKIRI’
Ardından yeniden söz alan avukat Erdal Kuzu, tek isteklerinin adil bir yargılama olduğunu vurgulayarak “Mahkemenin, ara karar taleplerimizin CMK 227 kapsamında reddetmesinin hukuka aykırı olduğunun, yargılamanın şekli yapıldığı izlenimi verdiğini düşünüyoruz” dedi.
Kuzu, Yıldırım’ın tutukluluk halinin devamı yönünde önceki celse, “Güncel İnfaz Kanunu” gerekçe gösterildiğini hatırlatarak, ilgili kanunun infaz hekimliğini ilgilendirdiğini ve mahkemenin böyle bir yetkisinin olmadığına dikkat çekti.
7 YIL 6 AY HAPİS CEZASI VERİLDİ
Kararı açıklayan mahkeme heyeti, Yıldırım hakkında eski kararın aynısını, yani 7 yıl 6 ay hapis cezası verdiklerini belirtti. Mahkeme, Yıldırım’ın tutukluluk halinin de devamına karar verdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder