8 Şubat 2019 Cuma

Forensic Architecture Tahir Elçi’nin muhtemel katilini açıkladı

Londra’daki Adli Mimarlık kuruluşu suikast anını üç boyutlu hale getirdi. Açık atış hattına sahip kişi “Polis memuru C” olarak belirlendi.

Diyarbakır Barosu’nun Tahir Elçi cinayetinde aydınlatılması amacıyla Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture’e hazırlattığı raporda, Elçi cinayetinde 3 polis şüpheli olarak belirlendi. Raporda, PKK mensuplarının Elçi’yi öldürmüş olmalarının imkânsız olduğunu kaydetti.

DİJİTAL ÜÇ BOYUTLU MODEL YAPILDI

Forensic Architecture tarafından hazırlanan ve sağladığı görsel, işitsel ve belgesel delilleri analiz ederek ve olaylar silsilesinin aslına sadık bir üç boyutlu dijital modelini oluşturarak olaya dair mekânsal bir araştırma ışığında oluşturulan raporda, Elçi cinayetinde 3 polis şüpheli olarak belirlenerek bu polisler A, C ve D olarak kodlandı.

Forensic Architecture araştırmasında, olay yerinde çekilen görüntülerin eş zamanlı hale getirildiği, 4 kameranın da kadrajının dışında gerçekleştiğinden diğer deliller ve tanıklarla çapraz referanslandırarak yeninden canlandırıldığı olayın, dijital üçboyutlu modelinin oluşturulduğu kaydedildi.

RENKLENDİRME YAPILDI

Araştırmada, olaydaki aktörlere isim ve renklerle kodlar verildiği kaydedilen raporda, Tahir Elçi’nin kırmızı renkte ve TE koduyla belirlendiğini, basın mensuplarının gri renkle gösterildiğini, 2 PKK mensubunun sarı renkle gösterildiğini, polis memurlarının mavi renkle A, B, C, D ve E olarak kodlandığı aktarıldı.

Araştırmaya konu olan 9 saniye on karelik zaman aralığı içinde toplamda 40 ayrı atış sayıldığının dile getirildiği raporda, bu atışların çizelgeye işlendiği, her bir atışa bir numara ve araştırmanın zaman aralığının esas alındığı bir zaman kodun verildiği, ayrıca atışın çıktığı silahı ve hedefini ya da yönünün tespit edildiği dile getirildi.

‘PKK MENSUPLARININ ÖLDÜRMESİ İMKANSIZ’

Raporda yapılan analizlerin sonucunda varılan sonuç bölümünde olayın PKK mensuplarınca yapılıp yapılmadığına ilişkin şu tespitler anlatıldı: “İki PKK mensubundan birinin Elçi’nin ölümünden sorumlu olup olmadığını tespit etmek için ilk olarak olay yerinde polis memurlarının yaptığını görsel olarak tespit ettiğimiz atışları eledik. Böylece analizin bu etabını kimin yaptığı ‘belirsiz’ olan atışlara odakladık, çünkü bunları PKK mensuplarından birinin yapmış olması imkân dahilindeydi. Belirsiz atışlardan herhangi birinin K1 veya K2’ye atfedilmesinin mümkün olup olmadığını ve bu atışların Elçi’yi öldürmüş olup olamayacağını inceledik. Yukarıdaki analiz sayesinde iki PKK mensubunun araştırmamıza konu olan zaman aralığında Tahir Elçi’yi öldürmüş olmalarının büyük ölçüde imkânsız olduğunu tespit ediyoruz.”

POLİS MEMURU C ENGELSİZ ATEŞ HATTINA SAHİP

Polis memurlarının eylemlerinin analizinde şu ifadeler kaydedildi: “Üç boyutlu modelimizi kullanarak olay esnasında silahını ateşlediği görülen polis memurları A, C ve D’nin Elçi’ye yönelik doğrudan bir ateş hattına sahip olup olmadığını test ettik. Polis memuru B’nin Elçi’ye doğru bir ateş hattı yoktur. Her 5 polis memuru için, memurun omuzlarından Elçi’nin vurulduğu anda ayakta duruyor olabileceği alanın en uç köşelerine doğru birer üçboyutlu şekil çizdik. Bu şekiller sayesinde her polis memurunun sahip olduğu ateş hattının, olay yerindeki nesne ve insanlarca ne derecede engellendiğini gözlemledik. Bu testin sonuçlarını aşağıdaki cetvele kaydettik. Yaptığımız analize göre, polis memurları A, C ve D’nin silahlarını ateşlediklerinin görüldüğü anlarda Tahir Elçi yönünde (farklı engel seviyelerine sahip) doğrudan ateş hatları bulunmaktadır ve dolayısıyla her birinin Elçi’yi vurmuş olması ihtimal dahilindedir. 24, 26, 28 ve 29 numaralı atışlarıyla polis memuru C, Tahir Elçi’ye doğru engelsiz bir ateş hattına açıkça sahip olan tek memurdur.”

Tahir Elçi cinayetinin muhtemel failleri netleşti savcılığa veriliyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder