25 Mayıs 2019 Cumartesi

Babanın gölgesindeki yazarlar | Rüya Karlıova

Edebiyatçıların babaları ile olan ilişkileri eserlerinin arka planında yazı dünyalarını şekillendiren önemli bir unsur olarak görülür. Son dönemde biyografi ve psikolojik eleştirinin kesiştiği noktada, yazarları anne babaları ile ilişkileri üzerinden değerlendiren bu tür okumaların arttığını söylemek mümkün.

Üç İrlandalı edebiyatçı Oscar Wilde, James Joyce ve W. B. Yeats’in babalarıyla ilişkilerini ve bu ilişkinin edebiyatlarına etkisini inceleyen yeni bir kitabın yazarı yine İrlanda’dan önemli bir kalem: Colm Tóibín. Mad, Bad, Dangerous to Know (Deli, Kötü, Bilinmesi Tehlikeli) adlı kitap aynı zamanda üç yazarın biyografilerine önemli katkılar sağlıyor.

Oscar Wilde’ın doktorluğun yanı sıra istatistikçi ve amatör bir arkeolog olan babası William, Yeats’in fakir bir sanatçı ama aynı zamanda muhteşem bir mektup yazarı olan babası John ve şarkıcı, içki içmeyi seven, hikâye anlatıcısı bir baba olan John Stanislus Joyce kitabın odağında. Kitapta üç yazarın eserlerinde babaların izlerinin peşine düşülmüş. Arka planda ise edebi bir şehir olarak Dublin’i ve modern İrlanda kültürel kimliğinin doğumunu gözlemek mümkün.

On dokuzuncu yüzyılın kültürel hayatına da kapı aralayan eserde üç İrlandalı edebiyatçının yaşamlarının kesişme noktaları da inceleniyor. Kitapta Wilde, Yeats ve Joyce’dan bağlam oluşturan pek çok alıntı bulunuyor. Tóibín’in kitaptaki en önemli amacının İngiliz kültürel hâkimiyetine direnci gözler önüne sermek olduğu söylenebilir.

Colm Tóibín’in Emory Üniversitesi’nde verdiği derslerin bir araya geldiği kitap Scribner tarafından yayımlandı.



RÜYA KARLIOVA
Yazının Kaynağı: RÜYA KARLIOVA – kronos news https://kronos23.news/tr/babanin-golgesindeki-yazarlar/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder