4 Mayıs 2019 Cumartesi

HDP: Özür dilenmeli, Tunceli adı değişmeli, arşivler açılmalı

Dersim katliamının 82’nci yılına dair açıklama yapan HDP MYK, özür dilenmesi, katliamla özdeşleşen “Tunceli” adının değiştirilmesi, mezar yelerinin açıklanması, zararların tazmin edilmesi, “kayıp kızların” akıbetinin ortaya çıkarılması ve askeri arşivlerin açılması çağrısı yaptı.

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Dersim Tertelesi’nin 82’nci yılına dair yazılı açıklama yaptı. Yaşamını yitirenlerin anıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Dêrsim halkının 1937-1938 yıllarında karşı karşıya kaldığı devlet şiddeti bu toprakların tarihinde ne ilkti ne de son oldu. 82 yıl önce Cumhuriyet tarihinin en karanlık sayfalarından birine imza atıldı. 4 Mayıs 1937 tarihinde, ‘Tunçeli Tenkil Harekatı’ isimli bir kararla, uzun süren bir planlama ve hazırlığın ürünü olarak Dêrsim Katliamı başlatıldı.”

10 BİNLERCE ALEVİ KÜRT KATLEDİLDİ

Açıklamada, “1938 yılında, devletin bütün kademelerinin onay ve takibiyle yapılan fiziki ve kültürel imha harekatı sonuçlandırıldığında, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 10 binlerce Alevi Kürt katledilmişti. Binlercesi topraklarından kopartılıp sürgüne gönderilmiş, binlerce Dêrsim’li çocuk, özellikle kızlar evlatlık olarak verilerek ailelerinden koparılmıştı” ifadeleri kullanıldı.

ÇORUM, MARAŞ VE SİVAS KATLİAMLARI UNUTULMADI

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Bu topraklarda farklı kimlik, kültür, anadil ve inanca sahip olan halklar her dönemde zalim iktidarların şiddet ve baskılarıyla karşı karşıya kaldı. Çorum, Maraş, Sivas katliamları unutulmadı; Kürt halkının Cumhuriyet dönemi boyunca ve bugün karşı karşıya kaldığı baskı, zulüm ve katliamlar ne yazık ki bu ülkenin tarihine yazıldı.”

DERSİM ADI İADE EDİLMELİ

Açıklamada, “Dêrsimliler 10 yıllardır aynı talepleri yükseltiyor: Özür dilenmeli; katliamla özdeşleşen Tunceli adı değiştirilmeli, Dêrsim adı iade edilmeli; Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklanmalı; 1937-38 döneminde sürgün edilen Dêrsimlilerin zararları tazmin edilmeli; ailelerinden alınarak başkalarına verilen Dêrsim’in kayıp kızlarının akıbetleri ortaya çıkarılmalı; konuyla ilgili Genelkurmay arşivleri açılmalı” denildi.

MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI

Açıklamada şunlar dile getirildi: “Hakikatlere ulaşmak ve gerçeklerle yüzleşmek toplumsal barışı ve sağlam bir demokrasiyi kurmak için önemli bir adımdır. Bu tarihsel dönemle ilgili tüm partilerin içinde yer aldığı bir Meclis Araştırıma Komisyonu kurulmalı; konuyla ilgili tarih kurumlarının, sivil toplum kurumlarının, insan hakları savunucularının katkılarıyla hakikatler resmileştirilmelidir.”

KATLİAMDA YAŞAMINI YİTİRENLER ANILDI

1938 Dersim Tertelesi’nin yıl dönümünde yaşamını yitirenler katliamın yaşandığı yerlerden biri olan Eski Pah Köprüsü’nde anıldı. Anmaya Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Demokratik Alevi Derneği (DAD), Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) ve yurttaşlar katıldı.

Çıra yakılmasının ardından söz alan DAD Eş Başkanı Musa Kulu, “Devlet bize ne dilimizi ne tarihimizi bıraktı. Amaçları inancımızı yok edip bizi Sünnileştirmek, bizi unutturmaktı. Birçok yerden Dersimliler bugün buraya geldi ve bu kara günü unutmadıklarını, devletten özür dilemesini beklediklerini, kaybedilen insanlarımızın akıbetini öğrenmek istediklerini dile getirdi” dedi.

Ayhan Bilgen, MHP’nin dağ kadrosuna belediyede iş iddiasına iş teklifi ile cevap verdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder