4 Mayıs 2019 Cumartesi

Viyana’da özgür dünyaya ‘tutuklu gazetecilere ses verin’ çağrısı

Türkiye’deki tutuklu gazetecilere dikkat çekmek için Viyana’da yaşayan bir grup Türk, 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü’nde eylem yaptı. 1Stimme1Schritt platformu tarafından organize edilen ve Viyana’nın en turistik bölgesi Stephansplatz’da gerçekleştirilen eyleme çok sayıda eylemci katıldı.

Eylemde aralarında Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Güray Öz, Fevzi Yazıcı, Ayşenur Parıldak, Meltem Oktay, Reyhan Hacıoğlu, Yakup Şimşek, Emre Soncan gibi tutuklu gazetecilerin fotoğraflarını ile ‘Tutuklu Gazetecilere Özgürlük’, ‘Medya Özgür Olmazsa Özgürlük Olmaz’ pankartları altında Almanca, Türkçe ve İngilizce basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada basının susturulduğu Türkiye’nin totaliter bir rejim haline dönüştüğü belirtilerek özgür dünyaya ve Avrupa ülkelerine, AKP iktidarına ‘İnsan hakları ihlallerine seyirci kalınamayacağı hatırlatılmalıdır’ çağrısı yapıldı.

Sağanak yağmur altında da devam eden eylemde kendisi de 2 yıl tutuklu kalan KHK ile kapatılan Zaman gazetesi çalışanı İbrahim Karağeyen kısa bir konuşma yaptı. Ahmet Altan’ın cezaevi arkadaşı da olan Karayeğen, konuşmasında 12 Eylül’den bu yana birçok kez gözatıana alınan ve tutuklanan Altan’ın 2 yıldar fazla süredir tutuklu olmasının Türkiye’de basın özgürlüğünün durumunu gözler önüne serdiğini söyledi.

Eylemde Avusturya Basın Klübü Başkanı Prof. Fred Turnheim’in gönderdiği mesaj da okundu. Turnheim da mesajında Türkiye’de 8 ay tutuklu kalan ve halen yurt dışına çıkış yasağı bulunan Avusturyalı gazeteci-aktivist Max Zirngast’ın durumuna atıfta bulunarak ‘Türkiye’nin diktatörlük rejimine dönüştüğü ve acilen demokrasiye dönmesi’ gerektiği kaydetti.

Eylemde Türkiye’de tutuklu gazetecilerin 3 Mayıs Basın Özgürlüğü günü için gönderdikleri mesajlar da okundu.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder