Türkiye ekonomik bir darboğazda. Elbette yayın dünyası da ekonomideki kötü gidişattan her yönüyle etkileniyor. Artan kağıt ve baskı maliyetleri nedeniyle dergiler, yayınevleri, dağıtım şirketleri kapanıyor. Ülkede kitap okuma oranlarının kişi başına düşen milli gelirden pek farkı yok… Umut mu, elbette her zaman var. ‘Her şey çok güzel olacak!’ dercesine, bugünlerde yeni bir marka yayın hayatına başladı: Tellekt.
Nisan ayında Mundi ile yayın yelpazesine yeni bir marka ekleyen Can Yayınları bünyesinde kurulan Tellekt, fizikten felsefeye, genetikten ekolojiye pek çok alanda dünyada süregiden teorik tartışmaların izini süren eleştirel metinlerin yanı sıra, sosyal ve beşeri bilimler alanında aktüel tartışmaları kültür hayatına kazandırmayı amaçlıyor.
Tellekt’in Mayıs programında yer alan kitaplardan ilki, yorum ve kanaatlerden ibaret olan ‘gösteri toplumu’nun yükselişine tanıklık ettiğimiz bir dönemde, devlet aklına ve onun otoriter siyasal tahayyüllerine muhtaç olmayan bir karşı duruş geliştirebilmenin olanaklarını sorgulayan bir kamusal felsefe kitabı: Hakikat-Sonrası.
Lee Mcintyre imzalı kitap her şeyin birkaç günde olup bitiverdiği, olguların yerini duyguların aldığı kapitalist modernite çağında, nesnel gerçekleri göz ardı etmenin yarattığı tehlikeye karşı bir uyarı niteliğinde.
DERRIDA’DAN CASUSLUĞUN ESTETİK TARİHİ
Mayıs ayının ikinci kitabı ise, Jacques Derrida’nın yakın öğrencilerinden filozof, müzikolog Peter Szendy’nin, Filistin-Eriha’dan yola çıkıp modern öncesi Avrupa’nın gizli kalmış dehlizlerine daldığı; sinema, opera ve edebiyattan örnekleri ustalıkla ele alan çoksesli felsefi metni: Üstdinleme: Casusluğun Estetik Tarihi.
Günümüz toplumlarının duyma ve işaretleme biçimlerini irdelerken, her dinlemenin bir kulak kabartma olduğunun ve her zaman otoriter eğilimlerle malul olduğunun altını çizen Szendy, hükmetme ve iktidar tekniklerinin dinleme pratikleriyle ilişkisini güncelliğe hapsolmadan düşünmek ve tartışabilmek için bizlere muazzam bir repertuvar sunuyor.
Tellekt, fizikten felsefeye, genetikten ekolojiye pek çok alanda dünyada süregiden teorik tartışmaların izini süren eleştirel metinlerin yanı sıra, sosyal ve beşeri bilimler alanında aktüel tartışmaları kültür hayatımıza kazandırmak üzere yayın hayatına başlıyor. pic.twitter.com/GGBRckGxwM
— Tellekt (@tellekt) May 13, 2019
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder