Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesinin eski yönetici ve yazarları ile gazeteciler Murat Aksoy, Ali Bulaç, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın bireysel başvuruları hakkındaki kararlarının gerekçesini açıkladı.
SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINA ATIF
T24’ten Damla Uğantaş’ın haberine göre, AYM tarafından “İlk derece mahkemelerinin, eski Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, eski Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, gazetenin eski muhabiri Ahmet Şık, eski İcra Kurulu üyesi Bülent Utku, Nazlı Ilıcak ve Ahmet Altan’a yönelik tutuklama kararlarının gerekçelerini somut şekilde ortaya koyduğu” savunuldu. AYM’nin gerekçeli kararında, ilk derece mahkemelerinin delil olarak sunduğu sosyal medya paylaşımlarına da atıfta bulunuldu. AYM kararında “gazetecilere isnat edilen suç için öngörülen cezanın miktarını dikkate alarak tutuklama kararının orantısız olmadığı” ifade edildi. AYM kararına göre bazı gazetelere kayyım atanmasına ilişkin kararlara karşı çıkmak da suç olarak gösterildi.
MURAT AKSOY VE ALİ BULAÇ’A KARŞI HAK İHLALİ KABUL EDİLDİ
“Örgüte yakın bir vakıfta mütevelli heyeti üyesi olunması örgütsel bağlantıyı göstermez”
Yüksek Mahkeme, hak ihlali kararı verdiği Murat Aksoy, için açıkladığı gerekçede Ayşe Öğretmen kararına paralel bir şekilde “Başvurucunun yazılarında savunduğu görüşlerin terör örgütünün söylem ve görüşleriyle paralellik göstermesi ve kimi noktalarda örtüşmüş olması tek başına suç işlendiğine dair kuvvetli belirti olarak kabul edilemez” değerlendirmesinde bulunurken hak ihlali kararı verdiği bir diğer isim olan Ali Bulaç için açıkladığı gerekçede “Başvurucunun söz konusu örgüte yakın bir gazeteci ve yazarlar vakfında mütevelli heyeti üyesi olması da tek başına örgütsel bağlantısı olduğunu göstermez” görünüşü belirtti.
KADRİ GĞRSEL İÇİN SUÇLAMALAR GEÇERSİZ BULUNDU
AYM, Kadri Gürsel hakkında verilen tutukluluk kararında da ilk derece mahkemesinin Gürsel’in suç işlediğine dair kuvvetli deliller ortaya koymadığına dikkat çekti. AYM kararında “Bir kimsenin terör örgütü ile bağlantılı suçlar nedeniyle hakkında soruşturma yapılan kişilerle görüşmüş olması tek başına suçlamaya konu edilebilecek bir husus değildir” ifadelerine yer verildi.
AHMET ALTAN İÇİN YAPILAN İTİRAZLAR REDDEDİLDİ
Ahmet Altan’ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği ve basın özgürlüğü hakkkının ihlal edildiği iddiasıyla yaptığı başvuru oy çokluğuyla reddedilirken, 15 üyenin 5’i karşı oy kullandı. Karşı oy kullananlar arasında Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan da yer aldı.
Zühtü Arslan, 20 maddeyle sıraladığı karşı oyunda, savcılığın Altan’a yönelttiği “Taraf gazetesinde FETÖ/PDY terör örgütünün amaçları doğrultusunda yayın yaptığı” suçlamasıyla ilgili, soruşturma makamının tutuklamaya konu olan yazı ve haberlerin terör örgütünün amaçları doğrultusunda yayınlandığına yönelik olguları ortaya koyamadığını ifade etti.
AYM BAŞVURULARI 3 YIL SONRA GÜNDEME ALDI
Anayasa Mahkemesi 2016’da “Cumhuriyet gazetesinin yayın politikasının değiştirilmesi” iddiası ile tutuklanan eski Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, eski Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, gazetenin eski muhabiri Ahmet Şık, eski İcra Kurulu üyesi Bülent Utku eski yayın danışmanı Kadri Gürsel ile 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan gazeteciler Murat Aksoy, Ali Bulaç, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın bireysel başvurularını yaklaşık 3 yıl sonra gündeme aldı.
Mahkeme, 2-3 Mayıs 2019 tarihinde açıkladığı kararlarda Akın Atalay, Murat Sabuncu, Ahmet Şık, Bülent Utku, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın başvurularını reddetti, 9 gazeteciden yalnızca Cumhuriyet’in eski yazarı Kadri Gürsel ile yargılandıkları davalarda tahliye olan Ali Bulaç ve Murat Aksoy hakkında hak ihlali karar verdi. 5 yılın altında hüküm aldığı için yeniden cezaevine giren Cumhuriyet çalışanları adında Önder Çelik’in örnek başvurusunda ise kısmen hak ihlali kararı verdi. AYM, söz konusu kararlara ilişkin gerekçelerini bugün internet sitesi üzerinden yayımladı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder