28 Haziran 2019 Cuma

Erdoğan aracı gönderdi ama Mehmet Şimşek’i de ikna edemedi

Partide kalması için Ali Babacan’ı ikna edemeyen Tayyip Erdoğan, bir hayal kırıklığı da eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le yaşadı. Aracılarla Şimşek’in nabzını yokladığı ancak bir sonuç alamadı.

BOLD – İstanbul seçiminde alınan ağır yenilginin ardından parti içinde “değişim” taleplerinin yükseldiği AKP’de, seçim sonrası hareketlenen yeni oluşum çalışmaları dikkatle izleniyor.

YENİ HAREKETLER HAFİFE ALINMAMALI

Cumhuriyet’in haberine göre, Babacan’ın kuracağı partinin AKP’ye ne kadar zarar verebileceği, etkisinin ne olacağı, milletvekili koparıp koparamayacağına ilişkin değerlendirmeler yapılıyor. Parti yönetiminde ise “Parti kursalar da başarılı olamazlar” söylemi hâkim olmasına karşın 23 Haziran’da seçmenin verdiği mesaj da dikkate alınarak çok da hafife alınmaması gerektiği dile getiriliyor.

PARTİDE KALMALARI İÇİN ÇABA GÖSTERDİK DİYECEK

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu görüşmede önceki yıllarda yeni parti kuranların başarılı olamadıklarını anımsatarak Babacan’dan partide kalmasını istemesi, olası yeni bir partinin ciddiye alındığı, “partide kal” uyarısıyla da gelecekte tabanda oluşabilecek sıkıntılara karşı “Partide kalmaları için çaba gösterdik” denilerek genel merkezin suçlanmasına karşı önlem olarak nitelendiriliyor.

GRUP KURACAK VEKİL SAYISINA ULAŞILACAK

Babacan’ın parti kurması durumunda AKP’den milletvekili geçişi olmayacağı savunulurken, Babacan kanadında ise grup sayısına ulaşılabileceği yönünde görüş dile getiriliyor. Yeni oluşumlarla ilgili hareketlilik sürerken, parti içinde yeni sistemdeki aksaklıkların giderilmesiyle ilgili çalışmaların fırsata çevirilmesi, bir şekilde kırılan ya da küstürülen eski bakan ve yöneticilere iktidarda görev verilmesi yönünde değerlendirmeler yapılıyor.

DENEYİMLİ ESKİ İSİMLERE KABİNEDE YER

Bazı parti yöneticileri, “dışarıdan bakan” modelinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle olası bir kabine revizyonunda milletvekillerinin bakan yapılması yerine deneyimli eski isimlere yer verilebileceğini belirterek Ali Babacan ve eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i örnek gösteriyor. Ancak partinin kapıları açılsa bile bu isimlerin artık verilecek görevleri kabul etmeyeceği görüşü de dile getiriliyor.

ERDOĞAN DAVUTOĞLU’NA KAPI AÇMADI

Ramazan ayı boyunca iftar programlarıyla parti politikalarıyla ilgili eleştiri ve önerilerini dile getiren eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da çalışmalarını sürdürüyor. Davutoğlu’nun bayramda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bayramlaşmak için aradığı belirtilirken, görüşmede karşılıklı bazı eleştirilerin dile getirilmesi üzerine Davutoğlu’nun bayramdan sonra etraflıca görüşme önerisinde bulunarak açık kapı bıraktığı, ancak Erdoğan’dan bugüne kadar herhangi bir talep gelmediği kaydediliyor.

PARTİDEKİ DEĞİŞİMİ BEKLİYOR

Davutoğlu’na yakın kaynaklar, partideki sistemsel sorunların çözülmediği sürece bir sonuç alınamayacağını belirterek, “Sayın Davutoğlu partinin daha iyi olması için uyarılarını sürdürüyor. Yaptığı çalışmalar bir partileşme sürecine gider mi, bunun takvimi nasıl olur, bunlar hep partide bir değişim olup olmayacağına bağlı” görüşünü dile getiriyor.

Erdoğan’ın “Burada kal” önerisine Babacan’dan net cevap: “O imkan kalmadı”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder