27 Haziran 2019 Perşembe

Babacan, Gül’den ‘yüzüne karşı kendin açıkla’ tavsiyesi mi aldı? | Deniz İstanbullu

Bugünlerde en çok merak edilen konulardan biri eski bakanlardan Ali Babacan’ın neler yaptığı. Attığı her adımı takip etmek isteyen, fakat sokakta gazetecilik yapma imkanı bulmayan birçok insan Babacan’ın neler yaptığına, Türkiye gibi bir ülkede ancak sosyal medya üzerinden yakaladığı ufak bilgi kırıntıları üzerinden ulaşıyor. Birçok insan Ali Babacan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret ettiği haberini twitter sayesinde öğrendi. Bu ziyaret bana aslında başka bir olayı hatırlatmakla birlikte; bugünlerde sıkça siyasi kulislerde konuşulan yeni oluşum için yola çıkanların sonbahara kalmadan hızlıca harekete geçeceği izlenimini verdi. Türk siyaseti bu tarz girişimlerin yabancısı değil aslında. Bu bağlamda “Yenilikçiler” hareketi adıyla yola çıkan ve Türk siyasetinin son 20 yılına damgasını vuran en akılda kalan olayı 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Fazilet Partisi Kongresinde Erbakan Hoca’ya karşı bayrak açmasıydı. Hatırlatmakta yarar var: Fazilet Partisi’nin 1. Olağan Kongresi’nde gelenekçilerin adayı Genel Başkan Recai Kutan ile yenilikçilerin adayı Abdullah Gül yarışmıştı. Kapatılan Refah Partisi’nin lideri Erbakan, kendi seçtiği aday dışında rakip olarak karşısında kimseyi görmek istemiyordu. Bu süreç aslında AK Parti’nin de kuruluşu için atılan ilk adımdı.

“Ali Babacan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etmesi ile bu olay arasında nasıl bir benzerlik olabilir” sorusuna gelince…

İslam Kalkınma Bankası’nda çalışırken tatil için geldiği memleketi Kayseri’de arkadaşların ısrarıyla Refah Partisi’nden milletvekili olan Gül, Fazilet Partisi kongresinde Erbakan Hoca’nın adayına karşı parti liderliği için aday olmaya karar verdiğinde işin belkide en çetrefilli kısmı bunu Erbakan’a nasıl ve kim tarafından söyleneceğiydi. Türkiye, ne yazık ki bu tarz yüzleşmelerin öyle kolayca yaşandığı bir ülke değil. Hele siyaset arenasın da ve Siyasal İslamın bayraktarlığını üstlenmiş bir parti içinde liderin emrine karşı çıkıp ben de varım demek ise hiç kolay değil. İşte bu yüzden beğenelim ya da beğenmeyelim; Gül’ün, Erbakan Hoca’ya karşı giriştiği mücadeleyi “basından ya da üçüncü bir kişiden öğrenmesi istemem” diyerek aday olmaya karar verdiği ilk anda Hoca’nın karşısına çıkıp rahatsızlıkları dillendirip, kendisine rakip olacağını yüzüne karşı söylediğini hatırlatmakta fayda var.

Muhtemelen 23 Haziran seçimlerinden sonra daha hızlı hareket etme kararı alan Ali Babacan ve beraberindekiler içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘artık seninle aynı yolda değiliz’ cümlesini kimin, nasıl söyleyeceği bir tartışma konusu olmuştur. Ali Babacan’ı desteklediği bilinen Gül’de muhtemelen Babacan’a bu konuda bir tavsiye vermek yerine başından geçen bu olayı anlatarak bir fikir verdiğini tahmin ediyorum.

Görünen o ki Ali Babacan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı bu görüşmeyle yeni oluşumun belki de en önemli psikolojik adımını attı.



DENİZ İSTANBULLU
Yazının Kaynağı: DENİZ İSTANBULLU – kronos news https://kronos25.news/tr/babacan-gulden-yuzune-karsi-kendin-acikla-tavsiyesi-mi-aldi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder